Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Onderzoeksbureau Markteffect doet een landelijk onderzoek naar studiekeuze. Alle Nederlandse scholieren kunnen meedoen. Als je 'm invult, verdien je gegarandeerd 2 euro. Klik hier!

Cultuur Mexico

Aardrijkskunde

Werkstuk

Cultuur

6.5 / 10
2e klas vwo
  • Eline Beeren
  • Nederlands
  • 1329 woorden
  • 25493 keer
    31 deze maand
  • 24 september 2005
Mexico, een groot land.
Mexico ligt ten zuiden van het werelddeel Noord- Amerika. Het land ligt tussen twee oceanen: in het westen de Grote Oceaan en in het oosten de Atlantische Oceaan. Mexico is een groot land met een oppervlakte van 1,97 miljoen km². Dat is ongeveer 60 keer zog root als Nederland. Maar vroeger was Mexico nog groter. Toen hoorden onder andere Texas en Californië er nog bij! In 1867 hebben de Verenigde Staten deze gebieden veroverd.

De taal.
De officiële taal van Mexico is Spaans. Mexico is het grootste Spaanssprekende land ter wereld. Het Mexicaanse Spaans klinkt niet hetzelfde als de taal die in Spanje wordt gesproken. De Mexicanen spreken de worden op hun eigen manier uit. Bovendien worden er woorden gebruikt uit indiaanse talen. Ook het Nederlands kent woorden die oorspronkelijk uit een indiaanse taal komen. Het gaat dan vooral om dingen die de indianen al heel lang kenden en die pas veel korter in Nederland bekend zijn. Een voorbeeld is het woord chocolade, dat komt van het azteekse woord xocoat! De azteken in Mexico waren de eersten die chocolade maakten! En wat dacht je van Tomatl wat tomaat betekent.


Het klimaat.
Mexico is een land dat voor een groot deel in de tropen ligt. Het heeft niet alleen verschillende landschappen maar ook verschillende klimaten. Er zijn bergen, woestijnen maar ook steppen en tropische regenwouden. Een groot deel van Mexico is droog. Meer dan de helft van het land bestaat uit woestijn of half- woestijn. Daar valt vaak niet meer dan 800 millimeter neerslag per jaar! In Nederland valt 10 keer zoveel regen, sneeuw en hagel! Mexico heeft wel maar 2 seizoenen (tegenover Nederland is dat dus de helft); het droge en het natte. Van oktober tot mei is het winter, Het is dan meestal droog en zonnig. Van mei tot oktober is het zomer en valt er bijna overal regen. Maar niet zoals in Nederland waar het vaak de hele dag regent. In Mexico valt meestal in de middag een stevige plensbui en daarna is het weer droog.

Wonen.
Mexico- Stad is de grootste stad eter wereld en het aantal inwoners groeit maar door. Er worden heel veel kinderen geboren. En er trekken mensen van het platteland naar de stad, wel duizend per dag! Ze hopen op een betere toekomst in de stad. De sterke groei zorgt voor nogal wat problemen. Zowel voor de mensen als voor het milieu. De meeste mensen die van het platteland komen, kunnen geen woonruimte vinden. Ze trekken dan naar de krottenwijken aan de rand van de stad, de barrio’s. In de barrio’s leven de mensen in hutten die ze zelf van afval maken. Er zijn geen verharde wegen en er is geen straatverlichting. Het is geen pretje om hier te wonen. Je woont dicht op elkaar. Als het regent, worden veel wegen weggespoeld. De grootste barrio van Mexico Stad heeft maar liefst 5 miljoen inwoners.

Godsdienst.
Er leven al meer dan 20 duizend jaar mensen in Mexico. De eerste bewoners waren indianen. Twee bekende indianen volken zijn de maya’ s en de azteken. Die hebben heel veel macht gekregen in het oude Mexico. De azteken waren de laatste grote machthebbers. Ze waren zeer godsdienstig en hadden honderden goden. De belangrijkste 2 waren de god van de zon en oorlog, en de god van de regen. Deze goden werden tevredengesteld met mensenoffers. Mexico werd later een kolonie van Spanje. De Spanjaarden wilden alle indianenvolken bekeren tot het rooms- katholieke geloof. Indianen die niet gehoorzaamden, werden mishandeld of vermoord. In 1810 kwamen duizenden mensen in opstand tegen de Spanjaarden. Uiteindelijk werd Mexico in 1821 onafhankelijk en behielden zij de rooms- katholieke godsdienst.

Kleding.
De meeste mensen die in steden wonen en werken dragen dezelfde kleding als de mensen in Nederland. Toch zijn er nog een aantal verschillende, traditionele klederdrachten die sommige Mexicanen nog steeds dragen, zeker op festivals en vieringen. Elke staat heeft zijn eigen klederdracht, meestal handgemaakt en soms gemaakt met traditionele gereedschappen zoals een weefgetouw.

Eten en drinken.
Mexicaans eten is een rijke mengelmoes van de oorspronkelijke Indiaanse en de Spaanse keuken. Voedsel is een typisch voorbeeld van de Mexicaanse cultuur. Toen Hernán Cortés, de Spaanse ontdekkingsreiziger, aankwam in Mexico in 1519, trof hij verschillende soorten voedsel, fruit, groente en wild aan die hij nog nooit van zijn leven had gezien. Cortés ontdekte dat mensen dingen aten zoals mango, ananas, avocado, kokosnoot en basisproducten zoals maïs, bonen en hete pepers. Cortés en zijn volgelingen brachten Spaanse smaken en gerechten met zich mee zoals knoflook, granen, rijst, wijn, vleessoorten en gekruide worstjes. Een echte Mexicaanse maaltijd bestaat uit tortilla’ s, bonen en chilipepers. Een tortilla is een pannenkoek gemaakt van maïs. Bijna iedere Mexicaan eet elke dag tortilla’ s. Je kunt het vergelijken met brood in Nederland. Je kunt een tortilla vullen met vlees, groenten, salade en alles wat je verder lekker vindt. De chilipepers zorgen ervoor dat het Mexicaanse eten heel heet is. In Mexico groeien heel veel vruchten, zoals ananas, banaan, mango, meloen en papaja. Van al deze vruchten kun je heerlijke vruchtensappen maken. En daar zijn de Mexicanen erg goed in. Mexico heeft ook populaire sterke dranken. Het bekendste drankje is tequila. Tequila wordt gemaakt van de agave, een plant met dikke, grote bladeren.

Werk.
*De landbouw wordt steeds minder belangrijk in Mexico. Ook al werkt nog 27% van de bevolking in de landbouw, veel geld wordt er niet meer verdiend. Veel boeren hebben een klein stukje grond waarop ze maïs en bonen verbouwen. De opbrengst is net genoeg om hun gezin van te laten leven. Het stukje land is te klein om gewassen voor de export te verbouwen. Vooral boeren in het zuiden leven in armoede. Nog steeds is het grootste deel van de grond in Mexico in handen van grootgrondbezitters. Zij produceren wel voor de export (voorbeelden: katoen, granen, aardappelen, koffie, suiker, bananen en cacao).
*De meeste Mexicanen werken in de dienstverlening. Ze hebben bijvoorbeeld een baantje bij de overheid, in winkels of bij banken. Steeds meer mensen vinden werk in het toerisme. Jaarlijks komen miljoenen buitenlanders naar Mexico. Helaas hebben niet alle mensen een officiële baan. Veel Mexicanen werken in de informele sector. Dat is een soort ‘zwart’ werken: werken zonder dat de overheid er iets vanaf weet en zonder belasting te betalen. Ze hebben baantjes als schoenpoetser, lootjesverkoper of schoonmaker of oppasser bij rijkere mensen.
*De mijnbouw en industrie zijn erg belangrijk voor de Mexicaanse regering. In 1975 werd er veel olie in Mexico gevonden. Mexico exporteert nu olie naar de Verenigde Staten, Europa, Brazilië en Japan. Behalve met olie wordt er vel geld verdiend met de winning van zilver, zwavel, lood, zink, koper, ijzererts en goud. De belangrijkste industrieën liggen in en rond Mexico- Stad.

Vrije tijd.
In je vrije tijd kun je veel bezienswaardigheden gaan bezoeken in Mexico. Een heel bekende bezienswaardigheid is in Teotihuacan. Daar kun je veel kolossale piramides bekijken zoals die van de Zon en Maan. Ook in de volgende plaatsen staat iets bijzonders:

Acapulco (badplaats)
Aqua Azul (watervallen)
Cancun (badplaats)
Chichen Itza (ruïnestad)
En nog veel meer!

Feesten.
Mexicanen zijn echte feestvierders. Er is altijd wel ergens een fiësta., een feest, aan de gang. Elk deel van het land heeft zijn eigen fiësta’s. Jaarlijks zijn er meer dan 5000! Tijdens zo’n feest is er altijd muziek, dans, vuurwerk en veel eten en drinken. Een fiësta wordt meestal in het centrum van een stad of dorp gehouden. Er zijn heel wat religieuze fiësta’s in Mexico. De Mexicanen zijn een gelovig volk, ongeveer 90 % is Rooms- Katholiek. De viering van Kerstmis begint al negen dagen van tevoren met het houden van posada’s, een soort familiefeestjes. Vooral voor kinderen is Kerstmis een groot feest. Want op de laatste dag van deze fiësta mogen ze pinata’s kapotslaan. Dit zijn mooi versierde potten van aardewerk of papier- maché, gevuld met snoepjes of cadeautjes.

Tot slot.
Ik vond het leuk om een werkstuk over de cultuur van Mexico te maken. Ik heb veel geleerd. Ook hoop ik dat alles duidelijk was, en dat je genoeg informatie hebt gekregen over de cultuur van Mexico.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

9272

reacties

hoeveel inwoners wonen in heel mexico.
door amina (reageren) op 2 februari 2011 om 18:57
Wat is de voedsel voorziening in kilojoule en geboortecijfer? Niet echt een diepgaand werkstuk beetje kut zelfs.
door Thomas (reageren) op 9 september 2015 om 14:39
ongeveer 90 miljoen
door iemand (reageren) op 26 mei 2011 om 18:30
@iemand: hij is zoooooooooo goed
door lala (reageren) op 21 januari 2015 om 15:35
hij is echt super
door dfgf (reageren) op 18 november 2012 om 19:24
wt een super werkstuk! top!
door lin (reageren) op 20 januari 2015 om 18:35
perfect!!!!
door opa (reageren) op 21 januari 2015 om 15:34
Het is een prima werkstuk, diepgaand zelfs. Alleen niet wat jij zoekt (@Thomas) de informatie is prima, goed gedaan!
door Rosalie (reageren) op 18 november 2016 om 9:14

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Wat doe jij om het plastic in de oceaan te verminderen?