Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Michael Jackson

Nederlands

Werkstuk

A D V E R T E N T I E
Inspiratie nodig voor je werkstuk?
Op NPO Focus vind je verdiepende inhoud en achtergrond bij heel veel onderwerpen. Hoe? Door vragen en antwoorden met tekst, foto’s en video. Denk aan vragen als: Wat is bio-industrie? Hoe gevaarlijk is Noord-Korea? Waarom worden we verliefd? NPO Focus | Weet meer
7.1 / 10
4e klas vmbo
  • Paul
  • Nederlands
  • 2192 woorden
  • 73762 keer
    223 deze maand
  • 7 maart 2005
Hoofdstuk 1 – Biografie:

Biografie

Volledige naam:
Michael Joseph Jackson

Geboorteplaats:
Gary, Indiana

Woonplaats:
Beverly Hills

Kinderen:
Paris, Prince

Vader:
Joseph Walter Jackson

Moeder:
Katherine Esther

Broers en Zussen:
Rebbeca Maureen Reilette
Jackie Sigmund Esco
Tito Toriano Adaryll
Jermaine Lajaun
LaToya Yvonne
Marlon David
Randy Steven Randall
Janet Damita Jo

Michael Joseph Jackson wordt op 29 augustus 1958 in Gary, Indiana geboren als zevende kind van staalarbeider Joseph en Katherine Jackson. Vader Joe is extreem opvliegend van aard en een zeer strenge opvoeder, terwijl Jehova-getuige Katherine haar familie angstvallig van de buitenwereld afzondert. In 1962 richt Joe een groep op rond zijn drie oudste zonen en een jaar later worden Michael, die dan al zeer muzikaal blijkt te zijn, en nog een broer aan de groep toegevoegd. Ze treden op als de Jackson 5 en tekenen in 1968 bij Motown. Omdat het succes van deze band zo groot wordt, krijgt showsteler Michael de kans om ook solo-nummers te maken. Hij debuteert eind 1971 met 'Got To Be There', dat meteen een grote hit wordt. Michael brengt vier solo-albums uit via Motown, maar omdat het succes langzaam minder wordt voegt hij zich weer bij zijn broers. Ze stappen in 1976 over naar Epic (behalve Germaine) en gaan als 'The Jacksons' verder. Twee jaar later verschijnt hun album 'Destiny'.

In 1977 accepteert Michael zijn eerste filmrol in de musical 'The Wiz' en met Diana Ross neemt hij het nummer 'Brand New Day' op. Deze plaat wordt geproduceerd door Quincy Jones, met wie Micheal uitstekend kan samenwerken en net op dat moment loopt het managementcontract af met zijn vader. Dus werkt Jones vervolgens mee aan Michaels solo-albums, die stuk voor stuk uitgroeien tot kassuccessen. Het eerste album met Quincy Jones wordt 'Off The Wall', Michaels eerste album als volwassene en goed voor vier top 10-singles.

In de jaren daarna weet Michael op een onnavolgbare wijze het dan nieuwe fenomeen videoclip uit te buiten. Hij wordt de eerste zwarte artiest die door MTV wordt omarmd, dankzij onvergetelijke videoclips als 'Billy Jean', 'Beat It' en 'Thriller'. Van 'Thriller' mag de lange versie van de video rustig een mini-speelfilm genoemd worden. Het gelijknamige album uit 1982 wordt het meestverkochte album ooit.

In 1984 herenigt Michael zich wederom met zijn broers en samen brengen ze het album 'Victory' uit. Een jaar later schrijft Michael samen met Lionel Ritchie het benefietnummer 'We Are The World', waarmee het sterrencollectief USA for Africa geld inzamelt voor hongerende mensen in Afrika.

Hoewel het succes van 'Thriller' niet te evenaren is, brengt Michael daarna toch nog enkele zeer succesvolle albums uit. In 1987 verschijnt 'Bad', nog altijd goed voor vijf nummer 1-hits. Daarna neemt hij een tijdje rust en krijgt de roddelpers alle vrijheid om vreemde verhalen over hem te schrijven. Hij betrekt de tot privι-pretpark omgebouwde ranch 'Neverland' bij Santa Barbara, hij rekent een lama en een chimpansee tot zijn vriendenkring, slaapt in een zuurstoftank zodat hij minstens honderd jaar oud zal worden ιn hij lijdt aan de pigmentziekte vitiligo. Rond die tijd krijgt Michael van de Britse pers dan ook de bijnaam 'Wacko Jacko'.

Michael reageert op alle verhalen rond zijn bizarre levensstijl door zichzelf tot 'King of Pop' te bombarderen en in 1991 verschijnt het album Dangerous, met daarop de hits 'Black or White' en 'Remember The Time'.

In 1993 wordt hij ervan beschuldigd een 13-jarige jongen die op Neverland logeerde het hebben misbruikt. Hoewel Michael de beschuldiging in alle toonaarden weerspreekt, koopt hij de zaak af om een langslepende publieke vernedering te voorkomen. Daardoor kan hij zijn naam echter niet zuiveren en sindsdien hangen er meer schandalen rond zijn persoon dan hij hits produceert. Ook zijn huwelijk met Elvis' dochter Lisa-Marie Presley in 1994 kan de constante stroom negatieve berichten niet tegenhouden en critici beschouwen het huwelijk als een pr-stunt. Negentien maanden later lijken die critici gelijk te krijgen als het huwelijk strandt.

In 1995 verschijnt 'HIStory: Past, Present and Future', een dubbel-cd met greatest hits en nieuw werk. Hoewel het album op nummer 1 debuteert is het succes van korte duur: zijn fans hebben al zijn oude hits al in hun bezit en de nieuwe nummers blijken niet sterk genoeg om de aanschaf van een duur dubbelalbum te rechtvaardigen. Het succes van de singles 'Scream' (een duet met zusje Janet) en 'You Are Not Alone' kan de teleurstellende albumverkoopcijfers niet goedmaken. Zijn remixalbum 'Blood on the Dance Floor' uit 1997 flopt eveneens.

Eind 1996 hertrouwt Jackson, nu met verpleegster Debbie Rowe, met wie hij twee kinderen krijgt, zoon Prince Michael Jr. en dochter Paris Michael Katherine. Dat huwelijk strandt na drie jaar.

Pas in 2001 verschijnt nieuw werk van Michael Jackson. Van het album 'Invincible' wordt echter alleen 'You Rock My World' een hit. Platenmaatschappij Sony en Michael Jackson geven elkaar de schuld van de slechte verkoopcijfers en in de zomer van 2002 ontaardt de teleurstelling in een vervelende woordenstrijd tussen de twee kampen, waarbij ze elkaar om de beurt via persberichten zwartmaken. Nog meer bizarre gebeurtenissen volgen. Zo houdt Michael zijn 11 maanden oude baby Prince Michael II gevaarlijk vanaf het balkon van een Berlijns hotel en doet de politie in 2003 een inval in Neverland. Kort daarop wordt de excentrieke zanger gearresteerd op verdenking van het aanranden van een kind tijdens ιιn van de vele logeerpartijen op Neverland. Na een lange voorbereiding is begin 2005 hierover een proces tegen Michael Jackson begonnen.

Tijdlijn

1964: Michael wordt de leadzanger van de Jackson 5, een groep met zijn broers Jackie, Jermaine, Tito en Marlon.

1968: De groep tekent een contract bij Motown Records en hun eerste vier singles "I Want You Back", "ABC", "The Love You Save", en "I'll Be There" worden allemaal nummer ιιn hits in de Verenigde Staten. In 1976 stapt de groep (minus Germaine, plus Randy) over naar Epic als "The Jacksons".

1977: Met Quincy Jones als producer maakt Michael voor Epic de plaat "Off The Wall". Het wordt de allereerste plaat die vier nummer ιιn hits levert in de VS.

1982: Het album "Thriller" levert zeven hitsingles en verkoopt meer dan 50 miljoen stuks wereldwijd. In 1983 demonstreert Michael voor het eerst zijn wereldberoemde moonwalk en in 1984 wint hij niet minder dan acht Grammy awards.

1987: Hij maakt zijn derde solo-album "Bad" en vertrekt op zijn eerste solo-wereldtournee.

1991: Michael tekent bij Sony het grootste platencontract ooit voor zijn vierde album "Dangerous". Het jaar erna richt hij zijn "Heal the World Foundation" op om wereldwijd de levens van kinderen te verbeteren.

1993: In een interview met Oprah Winfrey vertelt Michael openhartig over zijn moeilijke jeugd en zijn hardhandige vader. Zijn huidziekte Vitiligo vernietigt de pigmenten van zijn huid, waardoor die steeds lichter wordt. Hij gebruikt make-up op zijn vlekkerige huid te camoufleren en draagt een masker om zijn gezicht te beschermen tegen zonlicht.
Hij wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een minderjarige, maar de zaak wordt in der minne geregeld en er komt geen proces.

1994: Hij huwt Lisa Marie Presley, de dochter van Elvis. Het huwelijk houdt slechts 19 maanden stand en eindigt in 1996 met een echtscheiding. In april 2003 geeft Lisa Marie toe dat het huwelijk een bitter einde kende, maar zegt dat haar voormalige echtgenoot zich nooit onbehoorlijk gedroeg tegenover kinderen. Ze meldt ook dat ze tijdens hun huwelijk 'gewoon' seks met hem had.

1995: Het vijfde (dubbele) solo-album "HIStory" verschijnt. Tussen twee delen van zijn twee jaar durende toer trouwt hij met Debbie Rowe, een verpleegster die hem heeft behandeld voor zijn huidpigmentaandoening. Ze krijgen twee kinderen, Prince Michael en Paris. Ook dit huwelijk houdt niet lang stand, naar verluidt omdat Debbie de voortdurende persaandacht niet aankan. Michael krijgt het hoederecht over de kinderen.

2001: In september viert hij zijn 30ste verjaardag als solo-artiest en in oktober verschijnt het album "Invincible". Er ontstaat een conflict tussen Jackson en Sony waarbij de platenmaatschappij weigert het album te promoten.

Het worden woelige jaren voor de door roddels geplaagde artiest. Hij haalt overal de voorpagina's wanneer hij zijn tweede zoon over het balkon van een hotel tilt. Bovendien laat hij zijn kinderen in het openbaar een sluier dragen om ze te beschermen tegen de pers en mogelijke kidnappers. Omwille van het 'balkonincident' gaan stemmen op die zijn kwaliteiten als vader in twijfel trekken en zich vragen stellen bij zijn hoederecht.

Journalist Martin Bashir gaat in zijn documentaire "Living with Michael Jackson" verder in op dit onderwerp. Hij hangt een eenzijdig beeld op van een artiest die zich graag omringt met kinderen en liegt over zijn plastische chirurgie. Jackson is woedend en komt af met eigen beeldmateriaal dat een heel andere kant van hem toont.

Albums & Hitoverzicht

Albums
• Got To Be There (1972)
• Ben (1973)
• Music & Me (1973)
• Forever (1975)
• Off The Wall (1979)
• Thriller (1982)
• Bad (1987)
• Dangerous (1991)
• HIStory (1994)
• Blood On The Dancefloor (1997)
• Invincible (2001)
• Number Ones (2003)

Hitoverzicht
Gebaseerd op gegevens van de Nederlandse Top 40.
• 1972 #16 Ain't no sunshine
• 1972 #2 Ben
• 1973 #34 Music and me
• 1979 #2 Don't stop 'til you get enough
• 1980 #23 Off the wall
• 1980 #19 She's out of my life
• 1981 #1 One day in your life
• 1981 tip We're almost there
• 1982 #12 The girl is mine (met Paul McCartney)
• 1983 #2 Billie Jean
• 1983 #1 Beat it
• 1983 #1 Wanna be startin' somethin'
• 1983 #14 Human nature
• 1983 #4 Say say say (met Paul McCartney)
• 1983 #3 Thriller
• 1984 #13 PYT (pretty young thing)
• 1987 #1 I just can't stop loving you
• 1987 #1 Bad
• 1987 #6 The way you make me feel
• 1988 #16 Man in the mirror
• 1988 tip I want you back (met Jackson Five)
• 1988 #14 Get it (met Stevie Wonder)
• 1988 #2 Dirty Diana
• 1988 #10 Another part of me
• 1988 #1 Smooth criminal
• 1989 #6 Leave me alone
• 1989 #15 Liberian girl
• 1991 #3 Black or white
• 1992 #3 Remember the time
• 1992 #9 In the closet
• 1992 #15 Who is it
• 1992 #9 Jam
• 1992 #6 Heal the world
• 1993 #3 Give in to me
• 1993 #3 Will you be there
• 1993 #31 Gone too soon
• 1995 #3 Scream (met Janet Jackson)
• 1995 #6 You are not alone
• 1995 #4 Earth song
• 1996 #4 They don't care about us
• 1996 #10 Why (met 3T)
• 1996 #9 Stranger in Moscow
• 1997 #4 Blood on the dancefloor
• 1997 #16 History / Ghosts
• 2001 #3 You rock my world
• 2001 tip Cry
• 2003 #23 One more chance

Hoofdstuk 2 – Hoofdzaak: Waar draait het om?:

Aanklacht seksueel misbruik

De aanklacht:

Michael Jackson is onder meer aangeklaagd wegens misbruik van een dertienjarige jongen op zijn landgoed Neverland in februari en maart 2003. Andere punten van de aanklacht zijn aanranding en een poging daartoe en het opdringen van alcohol aan een minderjarige.
De openbaar aanklager, Tom Sneddon, memoreerde dat 'Jacksons universum in februari 2003 is geλxplodeerd door de uitzending van een televisiedocumentaire in Groot-Brittanniλ, waarin de zanger toegaf dat hij zijn bed had gedeeld met minderjarigen'.
Zieke jongen
Hij beschuldigde de zanger ervan de toen twaalfjarige Gavin Arviso - wiens naam tot dusver geheim gehouden werd - alcohol te hebben opgedrongen en met de jongen en diens broer gesurft te hebben langs pornografische websites.
Hij zou de jongen, die aan kanker leed, ingefluisterd hebben dat hij zijn moeder moest vragen of hij bij Jackson mocht slapen. De moeder en het jongere broertje zouden dan in een gastenverblijf kunnen doorbrengen. "Je hebt te maken met een jongen met een levensbedreigende ziekte die de kans krijgt de nacht door te brengen met een van zijn idolen'', zei Sneddon als verklaring voor het feit dat de jongen en zijn moeder het voorstel accepteerden.
In zijn slaapkamer zouden Jackson en zijn assistent met de jongen en zijn twee jaar jongere broertje sexsites hebben opgezocht op internet, terwijl het vierjarig zoontje van de zanger vlakbij lag te slapen. Het broertje verklaarde volgens Sneddon later dat hij had gezien dat Jackson zichzelf bevredigde terwijl hij zijn andere hand in de onderbroek van zijn broertje had.
Rechtbank
De jury bestaat uit vier mannen en acht vrouwen. Als Jackson schuldig wordt bevonden, kan hij twintig jaar cel krijgen.

Tijdlijn gebeurtenissen rond aanklacht

18 November 2003
De politie start op de range van Michael Jackson, Neverland, een onderzoek vanwege een aanklacht voor sexueel misbruik van een 12 jarige jongen.

19 November 2003
Er wordt een arrestatiebevel uitgegaan voor Michael Jackson.

20 November 2003
Michael Jackson word gearresteerd en komt vrij na betaling van 3 miljoen dollar aan borg.

18 December 2003
Michael Jackson krijg de aanklacht te horen.

25 December 2003
Michael Jackson geeft een eerste interview af in zijn hotelkamer. Michael zegt nooit kinderen pijn te willen doen.

16 Januari 2004
Michael Jackson pleit zichzelf onschuldig tegen de aanklacht.

25 April 2004
Michael Jackson verandert van advocaten.

30 April 2004
Michael Jackson pleit zichzelf onschuldig voor de aanklacht van 10 sexueel misbruikte minderjarige jongens.

28 Mei 2004
Rechter Rodney Melville zet het procesdatum vast op 13 September.

27 Juli 2004
Rechter Melville gaat akkoord met uitstel tot 31 Januari 2005.

4 December 2004
De politie bezoekt Neverland een tweede keer.

19 Januari 2005
Journalist Martin Bashir vraagt om niet als getuige opgeroepen te worden.

30 Januari 2005
Michael Jackson zet een video op zijn website neer waarin hij vraagt om een eerlijk proces.

31 Januari 2005
De selectie van de jury begint.

15 Februari 2005
Michael Jackson word opgenomen in het ziekenhuis wegens griep. Het proces word uitgesteld voor een week.

28 Februari 2005
Het proces begint met verklaringen en uitspraken van de verdedigers en aanklagers.

5 Maart 2005
Journalist Martin Bashir word opgeroepen als getuige in de zaak en weigert antwoord te geven op enkele vragen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

5390

reacties

hallo paul wat kan jij goed werkstukken schrijven. wij moeten op school dus een werkstuk schrijven maar ik wist van me lang zal ze leven NIET weten wat ik voor onderwerp wilde. dus ik even google en jah hoor iets perfecters bestaat niet !! michael jackson jah heel erg geschikt voor nu en iedeen zal het geweldig vinden. me juf moet me wel een super cijfer geven en michael zal me zeker helpen. (daar boven) dus ik weet het wel hoor wat voor onderwerp heeel erg bedankt veel groetjes shannon
door shannon (reageren) op 7 januari 2010 om 19:30
ik ga ook een spreekbeurt over Mj doen maar da van u is te lang hoe ka ik dat inkorte??
door Disla (reageren) op 29 maart 2010 om 18:10
@Disla: kan gwn helemaal nie hijs gwn perfect niets aan te doen oke klaar .
door lekkerding (reageren) op 21 januari 2014 om 14:45
Ik moet dit jaar een essay over Michael Jackson schrijven. Welke bronnen heb jij allemaal geraadpleegd? Kan je ze me mailen? Dankuwel alvast! Zou het deze avond nog kunnen? Ps: jouw werkstuk ziet er echt goed uit
door Heleen Michem (reageren) op 6 oktober 2010 om 16:55
Perfect! Alleen wij moeten het over een vraag houden. Weet iemand nog een interresante vraag over michael?
door ??? (reageren) op 12 januari 2011 om 17:14
moet ook een werkstuk over mj houwen, thaanx voor je informatie
door anoniem (reageren) op 15 februari 2011 om 21:09
ik vind het goed gemaakt
door kimberley (reageren) op 4 maart 2011 om 10:54
Hoooi! ik doe mijn werkstuk ook over Michael Jackson en ik kijk hier altijd voor info. Ik vind het super gedaan, en ik ben veel meer te weten gekomen over mijn fan, Michael Jackson!
door debby (reageren) op 16 maart 2011 om 18:03
Danku Ik hou een werkstuk over Michael Jackson. Hier kan ik meer informatie krijgen ;D
door LoveYou (reageren) op 4 maart 2012 om 19:03
die rebecca ofzo hoort toch niet bij de jackson familie???
door ik (reageren) op 14 maart 2012 om 13:50
ik vind een micheal jackson werkstuk echt het beste wat er bestaat hij zelf was echt de best jammer van zijn dood
door soeja (reageren) op 19 april 2012 om 11:10
stuur de hoofdstukken ook op
door luuk (reageren) op 14 mei 2012 om 16:28
Ik vind het echt een dom werkstuk
door Hommel (reageren) op 4 januari 2013 om 11:16
☺Ik hou mijn spreekbeurt over michael jackson.☻Jammer dat het zo lang is en dat er geen powerpoint bij is .♪♪♫♫ nu weet ik niet welke plaatjes er bij moeten ☼ ps. goed werkstuk.
door anoniem (reageren) op 25 februari 2013 om 18:40
goed
door wout (reageren) op 21 april 2013 om 9:59
Hij heeft drie kinderen! • Prince Michael l (Prince) • Paris Katherin Jackson (Paris) • Prince Michael ll (Blanket)
door BeLIEverMJalive (reageren) op 6 juli 2013 om 1:17
Hij sliep niet in een zuurstofkamer, hij ging alleen voor de lol liggen onder dat ding voor een pepsi commercial, iemand maakte een foto en schreef er bij dat hij sliep in een zuurstofkamer, allemaal roddels. Michael is onschuldig, de mensen die hem hadden aangeklaagd zeiden na zijn dood dat ze dat van hun ouders moesten zeggen voor geld. Voor de rest wel een goeie werkstuk
door MichaelJacksonFan (reageren) op 17 november 2013 om 12:44
Michael heeft nog een kind... Blanket.... (van een onbekende moeder, die kwam ik volgens mij niet tegen in dit werkstuk, alleen Prince en Paris)
door Linsey #1 MJ fan (reageren) op 23 maart 2014 om 18:31
mooi werkstuk hoor
door yonna (reageren) op 4 mei 2015 om 11:19
mooi werkstuk!!
door lotte (reageren) op 17 april 2016 om 18:11
mooi werkstuk
door anoniempje (reageren) op 31 maart 2017 om 17:00
@anoniempje: is lelijk
door philiph (reageren) op 20 mei 2017 om 12:17
@philiph: jij ook
door lol (reageren) op 15 oktober 2017 om 14:12

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer