Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

De koude oorlog

Geschiedenis

Werkstuk

Koude Oorlog

5.7 / 10
  • Anne Hamers
  • Nederlands
  • 662 woorden
  • 52538 keer
    61 deze maand
  • 10 februari 2004
Wat is de Koude Oorlog?
Na de afloop van de Tweede Wereldoorlog ontstond er een wapenwedloop en een ruimtewedloop tussen de VS (Verenigde Staten) en de SU (Sovjet Unie). Ze wilde alle twee het eerst een mens in de ruimte brengen en op de maan laten landen. De wapenwedloop zorgde ervoor dat beide landen een enorme hoeveelheid kernwapens bezaten. Er stonden in beide landen raketten op elkaar gericht en ze bezaten o.a. een grote hoeveelheid atoombommen. Ze hadden zoveel bommen dat ze in een keer de hele aarde konden vernietigen!


Er waren geen echte ontmoetingen tussen beide legers van de VS en de SU. Er werd wel met een mooi wapen gezwaaid, maar verder werd er alleen maar gepraat over hoe groot hun leger wel niet was. Vandaar de naam de koude oorlog.

Het verloop van de Koude Oorlog….
Na de Tweede Wereldoorlog in 1947 werd Duitsland in twee delen gedeeld. Aan de ene kant het Russische deel (het oosten), dit was communistisch en aan de andere kant het Amerikaanse deel (het westen), dit was kapitalistisch. Berlijn, de hoofdstad van Duitsland, werd letterlijk in 2 delen gesplitst, door de Berlijnse muur.

Maar al snel kreeg Amerika ruzie met Rusland.
De Amerikanen waren bang dat de Russen het communisme verspreiden over Europa en later de rest van de wereld. De Russen waren wel bang dat de Amerikanen nog een keer dat heel gevaarlijke wapen zouden gebruiken, dat op Japan was gegooid in de Tweede Wereldoorlog (een atoombom). Daarom ging Rusland belangrijke russen omkopen. Ze gebruikten ook spionnen enz.

Amerika en Rusland maakten zelf ook veel wapens maar ze zorgden ook voor veel maatjes voor als er oorlog uit zou breken. Een van de grote stappen van Amerika was het oprichten van de NAVO, op 4 april 1949. Er werd afgesproken dat Canada, West Europa en de VS elkaar zouden steunen in een oorlog. Als reactie sloot de SU ook een militair verdrag met Oost Europese landen; het Warschaupact.

Toch waren er een paar militaire conflicten. Dit was in Zuid Azië, van 1950 t/m 1953. Het hoogtepunt was de Cuba-crisis in 1962. Cuba is een land in Zuid Amerika. Tijdens deze crisis bouwden de Russen kernraketten op Cuba. De VS maakten toen een blokkade tegen de Russen en ze dreigden met een ‘echte’ oorlog. De president van Rusland heeft zich toen toch maar terug getrokken.

Rusland was wel een internationale supermacht, maar in het binnenland ging het niet goed. In de jaren tachtig was in Russische winkels steeds minder te koop, dus stonden er vaak lange rijen mensen te wachten op een kleine voorraad eten.

Nadat in 1985 een nieuwe leider, Gorbatsjow, in de SU aan de macht kwam, verbeterde de relatie tussen Rusland en het niet communistische Westen. Eind jaren tachtig vonden er regelmatig ontmoetingen plaats tussen Gorbatsjow en de Amerikaanse president Reagan. Gorbatsjow wilde de problemen in Rusland oplossen, dit lukte niet echt. De bevolking kwam meer in opstand tegen alle problemen, waardoor de communistische landen ineenstortten.

Begin november werd de Berlijnse muur omgegooid, en op 4 december 1989 ontmoetten Gorbatjow en Bush, de opvolger van Reagan, elkaar waar zij officieel verklaarden dat de Koude Oorlog voorbij was. Duitsland was weer één geheel met als hoofdstad Berlijn.

Wat is het verschil tussen kapitalisme en communisme?
Het kapitalisme is een vorm van bestuur in een land. Kapitalisten zijn voor een vrije markt. Dat wil zeggen dat de inwoners van een kapitalistisch land vrij zijn in maken van prijzen van producten. Een fabriek mag dan bijvoorbeeld ook zelf bepalen hoeveel er van wat wordt gemaakt. Het tegenovergestelde hiervan is het communisme. Dit is ook een vorm van bestuur in een land, maar hierbij regelt de staat voor iedere fabriek wat en hoeveel er wordt gemaakt. Ze zijn eigendom van de staat.

Bronvermelding

We hebben op de volgende internetsites informatie gevonden:
www.onsverleden.nl en www.scholieren.com.
Verder hebben we het geschiedenis boek van de broer van Anne gebruikt ‘MEMO - Historisch overzicht van de 20e eeuw’ en we hebben gezocht op Encarta ’98 Encyclopedie Winkler Prins Editie onder ‘’Koude Oorlog’’.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

2067

reacties

dit verslag klopt niet allemaal verkkeerde informatie
door jan (reageren) op 16 maart 2011 om 10:50
@jan: iik vind het heel mooi hoor
door Lily (reageren) op 23 mei 2016 om 10:22
Supper goed en handig voor een werkstuk waar je geen tijd voor hebt om te maken
door Lisa Nijkamp (reageren) op 19 mei 2011 om 16:07
datums kloppen soms niet en het verschil tussen kapitalisme en communisme hoefde voor mij niet het gaat om de koude oorlog
door dylan (reageren) op 21 juli 2011 om 10:16
heej Dylan, Kapitalisme en communisme heeft juist wel met de Koude Oorlog te maken! Dát was juist de reden van het conflict tussen deze twee grootmachten; beiden wilden invloed hebben op heel Europa. de invloedssferen weet je wel?! Rusland wilde het communisme verbreiden, Amerika was juist fel tegen het communisme. Daarom de wapenwedloop enz. enz. Amerika was veel te bang dat heel Europa communistisch zou worden!
door Annah (reageren) op 23 februari 2012 om 19:57
dat is een mooie wekstuk hoor en mooi uitgelegd
door tim (reageren) op 9 april 2012 om 14:56
jan het klopt wel allemaal
door M.T. (reageren) op 6 juni 2012 om 14:37
Hallo Anne, ik vind dit een zeer goed werkstuk en ik heb er veel gebruik van gemaakt. Mijn dank hiervoor! Met vriendelijke groet, Henk Jan
door Henk Jan (reageren) op 10 juni 2012 om 15:23
ik vind het een heel mooi werkstuk , ik heb er toets over gemmakt dus ik heb het als voorbeeld gebruikt
door janina (reageren) op 30 juli 2012 om 16:56
Drie hoofdstukken zijn wel een beetje weinig zes past er wel meer bij maar ik snap het, het is een moeilijk onderwerp.
door Hassan (reageren) op 11 december 2012 om 16:22
Saaie werkstuk en weinig tekst
door toktok (reageren) op 9 januari 2014 om 13:45
Leuk werkstuk, alleen jammer dat er helemaal niks van klopt. Ik ga het denk ik gebruiken voor Nederlands, waar we een sprookje moeten schrijven.
door iris (reageren) op 2 januari 2016 om 17:45
wat mooi! heel erg handig!
door aapje56 (reageren) op 8 februari 2017 om 9:12
ik denk als ik lekker bezig ben altijd zovan BIEM
door Die jongen (reageren) op 23 mei 2017 om 12:18

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer