Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen
Ben jij wel eens bedonderd toen je online iets wilde kopen? Wij doen onderzoek naar oplichting onder jongeren. Doe jij mavo of vmbo? Vertel dan over jouw ervaringen met oplichting (ook als je dat niet is overkomen) en maak kans op een Bol.com van 15 euro. Ga naar de vragenlijst. Duurt maar 5 minuten!

Zonne-energie

ANW

Werkstuk

Zonne-energie

6.5 / 10
Wat is zonne-energie?


Zonne-energie is een stralingsenergie van de zon en het verplaatst zich golvend. Het geeft ons licht en warmte en is de oorsprong van de meeste energie op aarde.
Je kan het altijd gebruiken omdat de zon altijd schijnt. De zonnestralen zijn zo sterk dat ze door het wolkendek prikken, zonder dat wij het merken. Anders zou het helemaal donker zijn en zou er geen leven op aarde kunnen zijn.

In de zomer absorberen zonnepanelen warmte-energie, waarmee een ondergronds waterreservoir wordt verwarmd. Het water houdt de warmte-energie vast en wordt in de winter gebruikt om woningen te verwarmen

Hoe werkt zonne-energie?


Zonlicht schijnt op een zonnepaneel. Het zonnepaneel bestaat uit 2 lagen. Omdat de ene laag aan de voorkant zit, en de andere laag aan de achterkant, wordt maar één laag verwarmd. De andere laag blijft dus koud. Tussen deze twee lagen is er dus verschil, die energie oplevert. Deze energie wordt weer omgezet in elektriciteit. Het leuke van een zonnepaneel is dat je hem gewoon op je dak van je huis kunt leggen. Zo gebruik je thuis gewoon de energie die je zelf opwekt. Handig, leuk en goed voor het milieu. Misschien denk je nu:\"Maar als de zon niet schijnt, dan heb je thuis geen stroom!\" Dit is gelukkig niet helemaal waar. Het daglicht is ook afkomstig van de zon. Dit daglicht zorgt ervoor dat het zonnepaneel toch stroom kan opwekken. Wel is het zo dat op een onbewolkte dag het zonnepaneel meer stroom levert.


Omzetting naar warm water

De zon kan er ook voor zorgen dat je een lekkere warme douche hebt. Dit heet een zonneboiler. Bij een zonneboiler ligt er een soort zonnepaneel op het dak, waar het water doorheen gepompt wordt. Omdat de zon dit water heel erg verwarmt, kan dit water wel een temperatuur van 90 graden Celsius bereiken. Op deze manier gebruik je dus gewoon koud water dat opgewarmd is door de zon. Normaal wordt dit water opgewarmd door gas, of elektriciteit.
Dit is dus een stuk beter en een stuk schoner.Kostprijs


Zonne-energie is gratis. De zon is een onuitputtelijk bron van energie. Ook wel duurzame energie genoemd.
Voor het verzamelen, transporteren en opslaan van zonne-energie moet je wel betalen.
De enige reden waarom mensen deze zonnepanelen nog niet op hun daken willen, is omdat het nogal duur is. Een zonnepaneel kost ongeveer € 1800.

De rol van de overheid


Omdat de overheid het gebruik van zonnepanelen zo goed vindt, betaalt ze ongeveer de helft mee.
De overheid zou het gebruik van zonne-energie meer moeten aanmoedigen omdat het milieuvriendelijker is dan de andere energiebronnen.

De verwachtingen voor de consument


Dat meer mensen zuiniger en milieuvriendelijker gaan leven.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

6680

reacties

je moet wat meer informaitiefer je werkstukken maken en niet so onboeind
door piet (reageren) op 15 januari 2005 om 15:17

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

bijlagen2

Bijlage 1Download
Bijlage 2Download