Door Scholieren.com te bezoeken geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Ben je onder de 16? Zorg dan dat je toestemming van je ouders hebt om onze site te bezoeken. Lees meer over je privacy (voor het laatst bijgewerkt op 25 mei 2018). Akkoord Instellingen aanpassen

Dieeten

Verzorging

Werkstuk

5.9 / 10
 • Mary
 • Nederlands
 • 1585 woorden
 • 11010 keer
  11 deze maand
 • 23 mei 2001
Voorwoord
Iedereen weet dat je geen goede resultaten kan bereiken als je niet let op je voeding. Als je iets van je lichaam wilt maken moet je goed op je voeding letten.
Als je b.v. een training volgt en je wilt goed presenteren, dan moet je er goede brandstoffen in stoppen. (In een sportwagen gooi je ook geen diesel)
En als je, je lichaam wilt opbouwen dan lijkt het me logisch dat je lichaam goede bouwstoffen bevat(een architect bouwt een wolkenkrabber ook niet van bamboe, elastiekjes en paperclips (voorbeeld))
Sommige mensen die vet kwijt willen raken gaan soms minder eten. Dit is niet goed, want als je voeding bestaat uit een of twee soorten voeding kan dat ongewenste gevolgen hebben.
Je moet niet kijken naar hoeveel je eet maar wat je eet.

Te dik!

Sommige mensen vinden hunzelf te dik, en willen graag afslanken. Het beste is om aan je dokter of gg&gd te vragen of je eigenlijk wel te dik bent. In de meeste gevallen is dat niet zo. Meestal zijn ze normaal en zijn ze helemaal niet te dik.En als ze dan toch te dik zijn volgen ze een dieet. Er zijn vele soorten dieŽten : Atkinsdieet, brooddieet, de wieght watchers, het sherrydieet en het biodieet.


Het biodieet.
Het bioklok-dieet is zo gemaakt dat het uit drie afslankplannen in een.
Plan 1000: Een kort maar krachtig-versie met een gemiddelde van 1000 calorieŽn per dag (14 pond)
Plan 1250: een rustig tempo-versie met een gemiddelde van 1250 calorieŽn per dag (14 - 40 pond)
Plan 1500: een kalmpjes aan-versie met een gemiddelde van 1500 calorieŽn per dag. (voor iemand die 40 pond te zwaar is en het dieet om die reden een aantal maanden moet volgen)

Elk plan is compleet met kant-en-klare menuís en recepten (inclusief vegetarische mogelijkheden) en makkelijke dingen voor als je liever je menu zelf samenstelt.
Dit dieet wordt aan je aangepast. Dit dieet is alleen niet geschikt als:
- je zwanger bent, wilt worden of borstvoeding geeft
- Je een ernstige eetstoornis hebt zoals anorexia of bulimia
- Je jonger bent dan 18 jaar

En het is absoluut NIET geschikt wanneer:
- je in de menopauze bent of deze hebt doorgemaakt
- je een man bent

Dus dat wilt inhouden dat dit dieet alleen geschikt is voor VROUWEN.

Bizarre diŽten
Sommige diŽten beweren dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals ananas en grapefruit, het lichaam reinigen en het ontdoen van "gif- en afvalstoffen" Die stoffen zouden zich ophopen in de heupen en die rampzalige kuiltjes veroorzaken.
Andere diŽten beweren dat aminozuren of enzymen de vetverbranding stimuleren. En dan zijn er diŽten waarbij men zegt dat bepaalde combinaties van voedingsmiddelen de opbouw van vetweefsel blokkeren. Dit soort diŽten werken wel maar niet op de goede manier. Meestal mislukken ze:
- omdat ze onnatuurlijk en grillig zijn
- omdat ze ongelooflijk lastig zijn
- omdat ze verschrikkelijk saai zijn
- omdat ze dit alledrie zijn

Vroeg of laat heb je er genoeg van en leg je het erbij neer. Met andere woorden het jojo-effect

Supersnelle diŽten
Veel mensen proberen snel af te vallen met behulp van diŽten die gouden bergen beloven als het gaat om het aantal kiloís dat je binnen enkele weken kwijt kunt raken. Maar wat zij vergeten te vermelden, is dat die kiloís bijna geheel uit water bestaat. Ja, water!
Als je begint met minder te eten, dan maakt je lichaam automatisch stoffen aan uit het opgeslagen vet. Het lichaam kan supersnel calorieŽn omzetten om de stofwisseling op gang te houden. Bij vetweefsel duurt dit proces langer.
Als calorieŽn word afgebroken, komt er water vrij dat je met de urine uitscheidt. Je valt dus wel af, maar dat is Ďvals vetí geen echt vet.
Zodra je om een andere reden stopt met het dieet en weer normaal gaat eten, zitten al die schijnpondjes er direct weer aan. Het eeuwige jojo effect. Maar dat is jouw schuld niet. Want als je lever de noodvoorraad calorieŽn aanvult, neemt hij water op en stijgt het gewicht (je word zwaarder).

Stilstaand-gevoelige diŽten
Bij veel vermageringsdiŽten is er na ongeveer drie weken een stil-stand. Het lichaam heeft een bepaald niveau bereikt en weigert vastberaden verder te dalen. Dat komt omdat het lichaam dan weet dat je niet magerder kan worden (zelfverdedigingsmechanisme). We hebben het zelfverdedigingsmechanisme geprikkeld, dat bij voedseltekort in actie komt.

Goede maar niet goed voor jou diŽten
De meest verantwoorde diŽten vallen onder deze categorie. Deze afslankdiŽten zijn gebaseerd op gezonde, evenwichtige voedingsmiddelen die je in elke dorpswinkel of supermarkt kan kopen en hun caloriegehalte is tamelijk laag.
Deze gezonde diŽten vind je in allerlei tijdschriften en afslankprogrammaís.
Op zich werken ze prima en veel mensen verliezen zo gewicht, van ongeveer 2,5 pond per week.
Maar jammer genoeg werken die diŽten vaak niet goed voor jezelf.
Waarom niet?
Omdat geen persoon hetzelfde is. U verschilt niet alleen van andere mensen, maar ook op verschillende momenten van de dag, de maand en het jaar.
U beseft dat misschien niet maar het is wel waar. De energie stromen, emoties en stofwisseling van iemand zijn de hele tijd in beweging. Of hij/zij daar nu bewust van is of niet.

Je dagelijkse ritme.
Hieronder vind U de meest voorkomende ritmes van de gemiddelde mens overdag.
Waakzaamheid: Ďleeuwrikení zijn Ďs morgens vroeg en in het begin van de avond waakzamer Ďuilení rond twaalf uur en Ďs avonds laat.
Stemming: Meestal het slechtste halverwege twaalf uur en Ďs avonds laat
Eetlust: Het grootste rond twaalf uur en vroeg in de ochtend
Eetaanvallen: Pieken halverwege de middag en Ďs avonds laat
Bloedsuiker: Pieken ongeveer 30 minuten na zoet voedsel en 1 a 2 uur na zetmeelrijk of vet voedsel. Ongeveer 45 a 60 minuten na het eten van iets zoets treedt meestal een lage bloedsuiker op
Stofwisseling: In de namiddag sneller dan in de ochtend, vertraagt Ďs avonds en Ďs nachts.
Temperatuur: Het laagst in de kleine uurtjes, overdag oplopend en halverwege de avond het hoogst, maar het verschil is meestal niet meer dan 0,5graden Celsius.
Hartslag: Het snelst halverwege de ochtend en vroeg in de avond. Het traagst halverwege de middag en Ďs avonds.
Bloeddruk: Het hoogst aan het eind van de ochtend. Het laagst in de kleine uurtjes.
Vocht vasthouden: Neemt in de loop van de dag iet toe en neemst Ďs nachts af
Gewicht: Stijgt en daalt met een paar pond gedurende 24 uur. Het gemiddelde voor een vrouw is 900gram, maar het kan oplopen tot 3 kg of meer.

Troostvoedsel
De meeste mensen kennen het begrip Ďtroostvoedselí wel. Voedingsmiddelen waardoor we ons beter voelen als we pijn hebben, somber of van streek zijn. Voedingsmiddelen waarvan we vrolijk worden of kalmeren. Voedingsmiddelen die ons het gevoel geven dat het leven zo slecht nog niet is.
Vooral met name zoetigheid heeft een plaatsje verdiend als belangrijk troostmiddel, van dat ene snoepje van een geschaafde knie tot een doos bonbons na het zakken van het examen.
De Amerikaanse psycholoog Larry Christensen, bestudeerde het troostvoedsel van mensen met verschillende soorten stemmingswisselingen. Uit zijn onderzoek bleek, dat deze mensen vaak suikerrijk voedsel gebruiken om vrolijker te worden en dat dit schijnt te helpen, nou ja voor een korte tijd. Het prettige gevoel dat voedsel geeft, kan makkelijk tot eetaanvallen leiden.
Chocola en andere zoetigheid vind niet iedereen lekker. Sommige mensen houden meer van een dikke belegde boterham, een bak vol vla met ontbijtgranen of een bord vol pasta. Of iets als patat, een flinke biefstuk. Sommige zelfs zuivelproducten, zoals melk en pap.

DiŽtisten
DiŽtisten zijn mensen die je helpen met het kiezen van je voedsel. Ze kiezen het voedsel voor je dieet. Een diŽtist moet veel van voedsel afweten. Vooral hoeveel calorieŽn in het voedsel zit. Als iemand een dieet wilt volgen krijgen ze meestal ook te maken met een diŽtiste. Maar niet iedereen krijgt te maken met een diŽtiste. Alleen mensen die echt te zwaar zijn. Mensen die gewoon maar een paar pondjes kwijt willen raken doen dit meestal gewoon zelf. (Wat eigenlijk wel logisch is)

Wel genoeg vitamines??
Als je een dieet houd hebben de meeste mensen last van een vitamine tekort. Dit komt doordat de meeste mensen denken dat als je een dieet houd dat je dit doet door minder te eten. Maar eigenlijk is dat niet zo. Eigenlijk kun je beetje bij beetje minder eten. (Vele mensen slaan hele voedingen over) Dus daar bedoel ik mee, dat je inplaats van 3 broodjes 2 broodjes kan eten.
Je hebt wel genoeg vitamines nodig wil je gezond blijven. Dus afslanken mag, als je maar gezond genoeg blijft eten.

Weten hoeveel calorieŽn je eet
Hoe weet je hoeveel calorieŽn je naar binnen krijgt? Dat moet je zelf uitrekenen. Pak een stuk papier, en schrijf gedurende een paar dagen op wat je allemaal eet, en drinkt.
Alhoewel, voor degene die handig zijn op de computer is de "eetmeter Ď99" van het voedingscentrum een absolute aanrader. Door het invullen van persoonlijke gegevens als leeftijd, lengte, gewicht en geslacht beoordeelt de eetmeter í99 of het lichaamsgewicht gezond is en wat de energiebehoeften is. Na het invoeren van de persoonlijke voeding berekent het programma vervolgens hoeveel energie (in kilojoules of kilocalorieŽn) de voeding bevat verdeeld in eiwitten, vette, verzadigd vet, koolhydraten, vezels en alcohol. Verder krijg je een beoordeling in hoeverre je voeding overeenkomt met gezonde voeding. Het neemt dus een hoop werk uit je handen. Dat rekenen word je tegenwoordig ook makkelijk gemaakt.
Zo word in de Praktische Voedingsmiddelengids van het Voedingscentrum alles in gebruikseenheid aangegeven. Dus niet 100 gram banaan bevat...., maar 1 banaan bevat 80 kilocalorieŽn, 1 gram eiwit, 0 gram vet en 18 gram koolhydraten. Dat is in ieder geval alweer heel wat minder rekenwerk.
Overigens is nog steeds niet verplicht, dat op alle verpakkingen van voeding vermeld is hoeveel calorieŽn ze bevatten. Vooral bij snoep ontbreekt het vaak.
Maar je lichaam krijgt voedingsstoffen binnen en laat het er weer uit. En dat gaat zo door. Net als recycelen.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

1903

reacties

Hey!!!! Nou, heel erg bedankt voor het werkstuk... Moest er over een werkstuk maken voor verz. maar nu hoefde ik niet veel meer te doen!!!! Hartstikke bedankt!!! Suzanne Beurmanjer
door Suzanne (reageren) op 10 juni 2001 om 12:57
He Mary .... Bedankt voor je perfecte werkstuk over dieeten!! Hij is precies genoeg en heel goed geschreven. Dus nogmaals bedankt ... Groetjes Jeannette....
door jeannette (reageren) op 12 december 2001 om 17:14
weet je ook of er mensen door dieet anorexia hebben gekregen
door aad (reageren) op 15 december 2001 om 14:42
er zat te veel infomatie in
door sofie brand (reageren) op 15 januari 2002 om 9:37
hai dank je voor het stuk van dieeten ik heb er veel aan gehad en nou maar wachten voor een goed cijfer ik ben je erg dank baar voor dit nogmaals hartelijk dank xxx en een dikke zoen angelique
door angelique (reageren) op 4 februari 2002 om 19:54
hoi hoi mooi werkstuk je heb er denk ik veel tijd aan besteet of niet want het is echt een goed maar ook mooi werkstuk knap van je om zo uitgebreid een werkstuk te plaatsen op internet
door malvira (reageren) op 4 maart 2004 om 20:21
amateur werkstuk veel woorden weinig inhoud!! groetjes stuutje mij
door jeroen (reageren) op 16 maart 2004 om 20:31
geen commentaar helemaal geweldig maar ben je zelf ook zo dik
door jimmy (reageren) op 25 januari 2005 om 15:26

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Huiswerk

Stel je bent leraar en een leerling heeft zijn huiswerk niet gemaakt, wat doe je?
 • Snitchen bij ouders
 • Strafwerk schrijven, moest ik vroeger zelf ook
 • Weddenschap afsluiten om de leerling gemotiveerd te krijgen
 • Je negeert het. Eigen verantwoordelijkheid toch?