Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Aluminium

Techniek

Werkstuk

Aluminium

5.8 / 10
  • anoniem
  • Nederlands
  • 1109 woorden
  • 12184 keer
    14 deze maand
  • 2 maart 2004
Inleiding
Auminium staat bekent als het product dat word gebruikt in de luchtvaartindustrie. Schiphol leeft dankzij dit product. Door zijn lage dichtheid dus dat het licht als een veertje is is het een prima constructiemateriaal voor straalvliegtuigenOver dit product ga ik u nog meer vertellen.
Enkele zaken die ik ga behandelen;

* Stukje geschiedenis.
* De ontdekking van aluminium
* Wat maakt aluminium duur?
* Enkele kenmerkende eigenschappen van aluminium
* Massaproductie van aluminium uit erts en de hoeveelheid energie die daarvoor nodig is
* De reden dat de ijzerproductie zoveel eerder op gang kwam dan de aluminiumproductie.
* De recycling van aluminium.

Als eerste begin ik met de geschiedenis van het aluminium.

Geschiedenis:

Aluminium is een mooi en modern product. Als je gaat kijken waar dit vandaan komt dan kom je in Frankrijk te recht. Daar is in 1821 in Les Baux voor het eerst bauxiet ontdekt. Er was veel aluminium tot onze beschikking. Als je gaat kijken naar onze metalen dan is aluminium op onze aardkorst in overvloed aanwezig.
Het is het 3e meest voorkomende materiaal op onze aarde. Aluminium word gewonnen uit een erts die Bauxiet wordt genoemd en die zit in meer dan 8% in de aardkorst, dit is in tegenstellingen met andere ertsen een uitzondering. Die erts (Bauxiet) zit in 30 miljoen jaar oud gesteente.
Je moet 5 ton oud gesteente hebben om 1 ton bauxiet te krijgen.

De ontdekking van aluminium

In Les Baux in Zuid-Frankrijk, waar dit erts voor het eerst werd aangetroffen. Ook in Suriname komt het veel voor. De naam aluminium is afgeleid van het Latijnse alumen, wat bitter betekent. Aluinsteen, dat door de Romeinen werd gebruikt als bloedstelpend middelheeft deze bittere smaak.
Enkele kenmerkende eigenschappen van aluminium:
Chemische element
Symbool Al
Atoomnummer 13
Atoomgewicht 26,98154
Dichtheid 2702 kg/ m3
Smeltpunt 660,37 C
Kookpunt 2467 C
Aluminium is een zilverwit zacht metaal.
Aan de lucht vormt zich een dun, afsluitend laagje van zwart aluminiumoxide
Schoon aluminium is tamelijk reactief, maar normaal wordt het metaal beschermd door een hechte oxidehuid, wat de toepasbaarheid als
Constructiemetaal en dergelijke mogelijk maakt.
Goede warmte- en elektrische geleidbaarheid.
Het lichte gewicht en de redelijke sterkte maken aluminium tot een van de belangrijkste technische metalen.

Wat maakt aluminium duur?
Zuiver aluminium maken was in die tijd dus zó moeilijk, dat dit metaal erg duur werd en er dus geen grote hoeveelheden van gemaakt konden worden. Het heeft dan ook lang geduurd voordat aluminium op de markt gebracht kon worden Pas in 1886 ontdekten de Amerikaan Hall en de Fransman Hérault, zonder het van elkaar te weten, een nieuwe methode om zuiver aluminium te maken. Deze methode wordt nu nog steeds toegepast, en hierdoor werd het metaal veel goedkoper. Aluminium kost nu nog maar 0,15% van de prijs van 150 jaar geleden. Een van de grote voordelen van aluminium is dat het gerecycled kan worden zonder dat er ook maar iets van de kwaliteit verloren gaat. Enkele materiaaleigenschappen van aluminium zijn: Aluminium is een zilverwit zacht en licht metaal, en weegt ongeveer eenderde van staal of koper. Het kan bijna alle temperaturen verdragen en het roest niet. Je hoeft het dus niet zelf te schilderen, want het schildert als het ware zichzelf. Aan de buitenkant vormt zich namelijk een harde laag aluminiumoxide, en dat zal de rest van het metaal beschermen. Het symbool Aluminium is: Al. Het atoomnummer is 13 de dichtheid is 2,7 gram/cm3,

Aantal kenmerkende eigenschappen van Aluminium.

Aluminium is een metaal dat vaak wordt toegepast in plaat van andere materialen bijvoorbeeld om gewichtsreducties te realiseren. Een aantal voordelige eigenschappen zijn:
Licht: Met een dichtheid van 2,7.10 kg/m behoort aluminium tot de licht-materialen.
Sterk: de verhoudingen tussen sterkte en dichtheid is uitermate gunstig.
Weerbestendig: Op aluminium vormt zich een beschermende oxidehuid.
Decoratief: Onbehandeld aluminium ziet er mooi uit en met behulp van een anodiseer- of lakbehandeling kan het oppervlak van aluminium worden verfraaid en nog beter worden beschermd.
Goed geleidend: De verhouding geleidbaarheid/dichtheid is tweemaal gunstiger als die van koper.
Goed bewerkbaar: Zowel verpanend als niet verpanend al aluminium uitstekend bewerkbaar. Dankzij de uitstekende vervormbaarheid kan door middel van extrusie en walsen aluminiumprofiel elke gewenste vorm worden gegeven.
Ook uitstekend vorm te geven middels gieten.
Niet giftig en damplicht: Omdat aluminium geen giftige stoffen afgeeft, wordt het veelvoudig voor verpakkingen van consumptieartikelen gebruikt.
In overvloed aanwezig: 8%van de aardkorst bestaat uit aluminium, na zuurstof eb silicium is aluminium het meest voorkomende element op aarde.
100% recyclebaar, dus duurzaam: Aan het einde van de gebruiksduur is aluminium met zeer weinig energie te recyclen met behoud van kwaliteit.

Uiteraard heeft aluminium ook een aantal nadelige eigenschappen:
Kostbaar: Fl.2,50-fl 3,- per kg (staal fl.1,93/kg)
Milieuonvriendelijk: Ecoindicator 19.60 (staal 4.66)
Lage stijfheid: E= 70G pa (staal 210G pa)
Moeilijk soldeerbaar of lasbaar
Moeilijk gietbaar: neemt snel gas op in vloeibare toestand

De prijs en milieuonvriendelijkheid staan bij aluminium in nauw verband. Door
hoge winningsenergie is het materiaal zeer duur. Overigens worden de techniek-
en steeds verbeterd, zodat de kosten en milieubelasting gestaag omlaag gaan.

Aluminium van lichtmetaal tot eindproduct.

De hoeveelheid energie die nodig is om bauxiet te winnen.

Als je kijkt naar de winningenergie dat is die erg hoop van bauxiet. Die is 155MJ/kg.

De recycling van aluminium.

De winningsenergie van aluminium uit bauxiet is erg hoog: 155MJ/kg. Zoals ik al eerder zei.
De her- verwerkingsenergie benodigd om aluminium weer in gesmolten toestand te krijgen is slechts 5% daarvan. Daarom zijn mensen enthousiast om aluminium te hergebruiken. En het is 100% inzetbaar en is tijdloos.
Natuurlijk moet aluminium gescheiden worden van standaard afval om het te recyclen. Het is niet magnetisch dus kan het niet boven een magneet gehouden worden helaas.

Daarom gebeurt het op een aantal andere manieren:
*Handmatig sorteren
*Gescheiden inzamelen
*cheiden door gewichtsverschillen
Hoe hoog die kosten ook zijn het is financieel en milieu gezien te verwaarlozen. Op dit moment is ongeveer een derde van al het aluminium gerecycled en dat is heel wat, en dit percentage neemt alleen maar toe. Dus dit product is nog lang niet aan het eind van zijn leven.

Toepassingen

Aluminium staat o.a. bekend om zijn kleine dichtheid. Daarom zijn vliegtuigen, ladders, bruggen, treinen, etc. ook van aluminium gemaakt. De ondoordringbare oxidelaag is ook een voordeel, omdat producten van aluminium dan langer meegaan.

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

8462

reacties

HAllo, ik merkte op dat deze persoon zei dat aluminium niet giftig is. Dit is onjuist voor zover ik weet. Als je zuurkool in een aluminium pan klaarmaakt, dan zorgt het zuur ervoor dat het aluminum oplost, als je genoeg van dit spul binnenkrijgt ga je je toch neit zo lekker voelen, Niet voor niets dat je deze pannen ook niet in de vaatwasser mag doen. Het aluminium lost op. Ik hoop mezelf zo duidelijk mogelijk te hebben verklaard. groeten Paul
door Paul van Deursen (reageren) op 11 maart 2006 om 0:43
het is niet in 1821 ontdekt. en door wie? 1807 door. Humphry Davy,
door Reyer (reageren) op 22 mei 2012 om 13:08

Welkom!

Goed dat je er bent. Scholieren.com is de plek waar scholieren elkaar helpen. Al onze informatie is gratis en openbaar. Met een profiel kun je méér:

snel zien welke verslagen je hebt bekeken
de verslagen die je liket terugvinden
snel uploaden en reacties achterlaten

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer