Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vector door Simon de Waal

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Vector
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 24 november 2020
Zeker Weten Goed

Boekcover Vector
Shadow
Vector door Simon de Waal
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 94 pagina's
  • Uitgeverij: CPNB

Flaptekst

Een demente oude man krijgt in een tehuis in Amsterdam regelmatig bezoek van zijn zoon. Zijn vader reageert bijna nergens meer op. De zoon krijgt in de gaten dat hij niet de enige is die zijn vader bezoekt, ook een andere man verschijnt regelmatig en die krijgt wel reacties van de oude man, met name als het woord Vector valt. De zoon gaat op onderzoek uit, er is hier iets gebeurd wat hij niet weet en wat zijn vader is vergeten. Zijn zoektocht brengt hem weer terug naar Nederland waar de zoon is opgegroeid, het blijkt te gaan om ampullen met het levensgevaarlijke Marburg virus. Als die in verkeerde handen vallen, dan zijn de gevolgen niet te voorzien. Zijn vader heeft, na plotselinge sluiting van het instituut waarbij hij werkte, de ampullen proberen te verbergen, maar nu is de jacht op de kostbare inhoud heropen

Eerste zin

De bossen rond Novosibirsk waren akelig donker, de lucht ijskoud, de wegen spekglad. Kameraad Ustinov legde met het klamme zweet in zijn handen de laatste kilometers naar het onheilspellende Vector Instituut af.

Samenvatting

Het verhaal kan hier heel kort worden samengevat. Het Geschenk  telt altijd maar 94 pagina's.
In 1988 mislukt een experiment met een dierproef. De wetenschapper die een cavia moet injecteren met een dodelijk virus, prikt zichzelf en sterftniet veel later onder helse pijnen. Deze Ustinov heeft op dat moment het Marburgvirus uitgeprobeerd dat als biologisch wapen in oorlogstijd kan worden ingezet. Na de Koude Oorlog nemen gevluchte Russen het gevaarlijke goedje mee naar het Westen.

In 2014 verongelukt een Amerikaanse man in een auto. Zijn zus Ann en nichtje Sarah zijn bij de begrafenis. Het meisje Sarah gelooft dat haar oom voortleeft.

Amsterdam, 2016. Alex Koesman, de zoon van een gevluchte Rus die in een verzorgingstehuis zit, heeft weinig contact met zijn dementerende vader. Hij hoort op een dag van de verpleging dat zijn vader bezoek heeft gehad van "zijn broer." Hij wist van diens bestaan niets af.  Later gebeurt dat nog een keer, maar dan wordt Alex gewaarschuwd door de verpleging. Hij gaat naar Artis en ziet dat zijn vader met een man praat. Wie zou dat zijn?Alex runt zelf een koffietent in Amsterdam. Daar komt die man later  een kop koffie bestellen en hij wordt door de man ook gevolgd naar zijn huis, als hij een lekke band heeft. Daar stelt de man zich voor als Jevhen Bulikin. Hij is een ex-collega van zijn vader en ze zijn op zoek naar flesjes met het Marburgvirus die zijn vader na de Koude Oorlog heeft meegenomen naar het Westen. 
Alex weet niets van de flesjes en zegt zijn medewerking toe, want in verkeerde handen kunnen de flesjes een ramp veroorzaken. Ze hebben het effect van het ebolavirus.
Hij gaat o.a. zoeken in een schuurtje van hun voormalige woning en haalt de tegels weg wat bevreemdend wordt gevonden. Op de terugweg wordt hij verlamd met een stroomstootwapen en wordt zijn creditcard gestolen. De politie kan er niets mee: hij heeft niemand gezien.
Ook merkt hij dat zijn huis is doorzicht. Jevhen Bulikin zegt dat hij daar niets mee te maken heeft.

In een klein hoofdstukje wordt verteld dat de Amerikaanse Ann met haar dochtertje Sara Amsterdam bezoekt. Ze willen naar Artis. Op dit moment weet de lezer nog niet wat die met het misdaadverhaal te maken heeft. 

Dan krijgt Alex een Amerikaans briefje. Iemand wil hem ontmoeten. Dat is Bob, een Amerikaan die hem uitlegt wat er aan de hand is. Bulikin heet eigenlijk Magomed uit Dagestan en wil het dodelijke virus kopen om het aan vijandige staten (zoals IS) te verkopen waarmee ze een dodelijk wapen hebben. Ze besluiten Magomed erin te laten lopen. Alex krijgt van Bob (die waarschijnlijk voor de CIA)   nepflesjes met het spul en verkoopt die voor 50.000 € aan Bulikin/Magomed. Weer is Artis de plaats van de misdaad. Bob zit op een afstandje toe te kijken en grijpt in als de stof  is overhandigd. De beveiliger van Magomed sterft en hij wordt zelf zwaargewond. Bob heeft zijn werk goed gedaan. Maar hij wordt herkend door zijn nichtje Sarah(ook op bezoek in Artis)  die haar geloof dat oom Bob voortleeft, gevoed ziet worden.  Ann en Sarah lopen gevaar en Alex rijdt hen in ene gestolen taxi naar het Amerikaanse consulaat.  Bob verdwijnt daarna daarna van het terrein, zoals het een geheim agent siert.

Acht maanden later sterft Alex' vader: hij is op. Bij de begrafenis snapt hij waar de flesjes met het dodelijke virus zijn verborgen. In de kist van zijn overleden moeder had hij zijn vader destijds een doosje zien stoppen. Zijn vader had het grote geheim letterlijk mee in zijn graf genomen.
 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Alexey Koesmin

Eigenlijk is Alex het enige personage dat in het verhaal wordt uitgediept. Hij is op 8-jarige leeftijd naar Nederland gekomen omdat zijn vader naar het Westen was gevlucht. Zijn achternaam is vernederlandst. Hij had in Almere gewoond en had later zijn restaurantje in Amsterdam geopend. Hij wordt geconfronteerd met het verleden en speelt een rol bij de oplossing van het probleem.

Quotes

"Niet lang daarna stelde het Vector Instituut uit het bloed van Ustinov een nieuw biologisch wapen samen dat ze Marburg Variant- U, als een morbide eerbetoon aan Ustinov. Het was hun gelukt het virus zo te bewerken, dat het met Mirc-raketten naar het Westen verschoten kon worden, om daar hun afschuwelijk dodelijke werk te doen." Bladzijde 9
"Het geheim me ein het graf genomen. Langzaam begon het te dagen, kwamen de dingen terug die hij over het virus had gehoord. Dat je het virus het best kon bewaren door het te begraven. Donker. Koel. In een vrij constante temperatuur. En wie zal er 's hemelsnaam een kost openmaken?" Bladzijde 94
"Lonneke pakte de krant, waarin uitgebreid de schietpartij stond beschreven. Waarschijnlijk een afrekening in de onderwereld, er werd een grootscheeps politieonderzoek opgestart. Er was iemand om het leven gekomen en iemand zwaargewond geraakt, maar er waren geen burgerslachtoffers te bekennen." Bladzijde 91
""Ik heb eigenlijk geen idee, wat het waard is. "Het is onbetaalbaar, Alexey, Het is niet te koop. Dus wat wil je?" "Vijftigduizend euro?" "Ik kan merken dat je in het kapitalistische systeem opgegroeid bent,. Maar goed, de wereldvrede is mij dat bedrag wel waard. Ik zorg dat ik het geld bij me heb. Waar wil je afspreken." "De dierentuin."" Bladzijde 76
"Maar het meest was hij onder de indruk van de inhoud. Een wit poeder, wat op maïzena of eiwitpoeder leek, dat bijna licht gaf, zoveel dodelijke energie leek erin te zitten. Als dit nagemaakt en onschuldig was, dan was het wel verdomd goed gedaan." Bladzijde 74

Thematiek

Misdaad: algemeen

Natuurlijk is er een misdaadthema. In dit geval speelt het op wereldniveau. Het proberen te verkrijgen van een dodelijk virus dat na de Koude Oorlog Rusland is uit gesmokkeld en waarnaar geheime diensten en terroristen op zoek zijn.

Motieven

Het geheim

Dat het virus de SU uit gesmokkeld is en nog steeds ergens bewaard wordt, is natuurlijk een staatsgeheim.

Moord

De beschermer van de terrorist Bulikin wordt na de deal door Bob namens de CIA in Artis gedood. De terrorist wordt gedood.

Queestemotief

Er wordt door terroristen en de CIA gezocht naar flesjes met het malburgvirus die door Russen na de Koude Oorlog uit de Sovjet-Unie zijn gesmokkeld.

Vader-zoonrelatie

Alex kan zijn vader door de ziekte van de oude man (Alzheimer) niet meer bereiken. Hij bezoekt hem regelmatig in het Sarphatihuis in Amsterdam Er is eigenlijk geen sprake meer van een normaal contact.

Dementie en geheugenverlies

De vader van Alex, Arkady, lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Hij wordt verpleegd in Amsterdam. Men is naar hem op zoek in verband met de smokkel van flesjes met een dodelijk virus, maar Arkady kan zich werkelijks niets meer herinneren.

Trivia

Vector is het Boekenweekgeschenk tijdens de Spannende Weken 2016. Wie in die juni maand een thriller aanschaft, krijgt het boekje van de boekverkoper.

Titelverklaring

Vector is de naam van een Russisch laboratorium waar tijdens de Koude Oorlog biologische wapens werden gemaakt. Na de omwenteling moest het lab worden opgeheven.

Structuur & perspectief

Korte hoofdstukjes in chronologische volgorde vormen de structuur van dit verhaal. Boven de hoofdstukken staat aangegeven waar het gedeelte van het verhaal speelt en in welk jaar dat het geval is.
Het eerste deel speelt in Siberië en via Amerika wordt het verhaal voor het grootste deel afgewikkeld in Amsterdam.

Het perspectief in de eerste twee hoofdstukken lijkt zich te vertellen door een alwetende verteller in de o.v.t In het grootste deel van het Amsterdam-verhaal is Alex Koesman de personale verteller in de o.v.t.

Er zijn ook nog enkele hoofdstukken waarin over de Amerikaanse Ann en haar dochtertje Sarah wordt verteld. Laten we dat ook maar houden op een alwetende verteller, hoewel het verhaal vanuit het standpunt van Ann wordt gezien.

Decor

De jaartallen en decors worden in de hoofdstukken aangegeven:
- Siberië, 1988
- Nevada, 2014
- Amsterdam, 2016

Stijl

De stijl van De Waal is recht-toe-recht-aan, zoals het in een thriller betaamt. Korte zinnen, geen moeilijke woorden en weinig beeldspraak. Geschikt voor een groot publiek. Ook dat hoort bij een geschenk zeker bij dat van de Spannende Boeken Week. Niets mis mee, hoor.

Slotzin

Dus toch. Dus toch. Alex keek even rond, en zag dat de rest de aula al bijna bereikt had. Hij bukte zich, maakte het ijzerdraadje los waarmee het kaartje van Bob vastzat aan de bloemen, stak het in zijn zak en haalde de anderen in.

Beoordeling

Eenvoudig te volgen plot in een misdaadroman op macroniveau. (De wereld moet verlost worden van de dreiging van een dodelijk virus dat na de Koude Oorlog door gevluchte Russen is meegesmokkeld.)
Daardoor wordt het verhaal ook een queesteverhaal.
De oplossing is aardig, maar niet geheel origineel.

Vlot boekje voor een  eerste kennismaking met de schrijver van misdaadromans in de reeks met Baantjer. Ook geschikt qua lengte en moeilijkheidsgraad  voor eindexamenklassen vmbo (Mavo) en middenklassen van havo en vwo. Niet voor de literatuurlijst van de laatste twee niveaus. 

Recensies

"De website van de Spannende Boeken Weken 2016 geeft informatie over het geschenk. Op het moment van publiceren waren er nog geen recensies beschikbaar. Wanneer die er wel zijn, worden die op deze plaats aangevuld." http://www.spannendeboeke...oekwinkel/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.448 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees