Feitelijke gegevens
- 6e druk, 2023
- 350 pagina's
- Uitgeverij: Ambo Anthos
Flaptekst
Vol enthousiasme vertrekt de half-Spaanse Lili met haar vijf huisgenoten naar de Pyreneeën. Haar oom heeft haar gevraagd twee maanden op El Refugio te passen, zijn hotel dat in de wintermaanden door hevige sneeuwval afgesloten raakt van de bewoonde wereld. Op het allerlaatste moment besluit een van de huisgenoten een oude schoolvriendin mee te vragen, de flamboyante Monica. De rest reageert welwillend, maar door Monica’s aanwezigheid verandert de groepsdynamiek en er ontstaat een toxische sfeer. Lili valt steeds meer buiten de groep en op een avond loopt het zo vreselijk uit de hand dat er een dode valt.
Zeventien jaar later kampt Lili mentaal nog steeds met de gevolgen van het traumatische verblijf in de Pyreneeën. Als ghostwriter leidt ze een anoniem en geïsoleerd bestaan en antidepressiva houden haar op de been. Wanneer een van Lili’s oud-huisgenoten zelfmoord pleegt, besluit ze de anderen te confronteren met het verleden.
Eerste zin
Monica’s lichaam werd beneden bij het riviertje gevonden, slechts gekleed in een lichtblauwe jurk, zonder schoenen aan. Ze lag erbij als een engel, de mousseline als vleugels om haar heen gedrapeerd, haar huid smetteloos als albast, haar ogen opengesperd, alsof ze de hemel had zien opengaan. Haar donkerrode teennagels staken af tegen de besneeuwde achtergrond. Een prachtige dode, bijna feeëriek. Daar waren de lijkschouwer en de helikopterpiloot het meteen over eens.Samenvatting
[In het boek wisselen heden en verleden elkaar vrijwel elk hoofdstuk af. Het is niet te doen om dat te realiseren in deze samenvatting. Het verslag wordt dan teveel verbrokkeld. Daarom worden telkens enkele hoofdstukken heden en verleden samen genomen.]
Heden:
2023: Lili Torres is ghostwriter van een aantal boeken. Ze is nu bezig aan een boek over een soort levensgoeroe Sergio Rob.
Liliane heeft het niet gemakkelijk: ze slikt antidepressiva en leeft op een geheime plaats onder een geheime naam. Op een dag staat ex-vriend Almar voor haar deur, maar ze wil hem niet binnenlaten. Een dag later hoort ze van een andere ex-huisgenoot (Kevin) dat hij zelfmoord heeft gepleegd. Lili krijgt een schuldgevoel. Ze denkt terug aan het verleden van zeventien jaar geleden. Kevin en Almar speelden daarin ook een belangrijke rol.
Verleden:
2005/2006: Lili's oom en tante runnen een hotel in Noord-Spanje. Die vragen haar of ze de winter in hotel El Refugio wil doorbrengen met haar vriendengroep van huisgenoten. Zelf gaan ze dan op vakantie naar Bangkok. Dat overwinteren klinkt aanlokkelijk. Haar vriend Almar vraagt of ene Monica ook mee mag. Die moet namelijk vluchten voor de man uit Parijs(Jean-Pierre) bij wie ze au pair was. Ze gaan met de TGV. Monica is weer te laat en Lili reist alleen naar het hotel af met de koffers. Ze pakt de koffer van Monica uit en ziet een pistool. Pas de volgende dag komen de andere huisgenoten aan. Ze maken eerst een rondleiding die eindigt in de hotelbar met drank. Die avond komt Almar naar Liliane toe om seks te hebben. Voor de laatste keer spreken ze af. Hun huisgenoten weten namelijk van niets.
Heden:
Lili heeft een stiefvader Sietze van 80. Na de dood van haar moeder (gestorven aan alvleesklierkanker) luncht ze elke week met hem. Hij vertelt haar dat hij een nieuwe vriendin heeft. Liliane baalt daarvan en ze appt vriend Aron om seks met haar te hebben in een Van der Valk. Aron weet namelijk niet beter dan dat zij getrouwd is, maar dat is de manier van Liliane om mannen in haar omgeving gretig te houden.
Lili gaat in maart 2023 met Sergio Rob en Kevin naar Ibiza. Het gesprek komt op het verleden. Sergio vraagt zich ook af waarom Kevin destijds in Spanje heeft vastgezeten. Lili googelt de oude vrienden: Merel, Jesse, Kevin, Almar. zelf heeft ze een bijnaam en een nepfoto op internet: ze heet daar Sanne van der Berg.
Op Ibiza ontmoet Lili ook bewonderaars van Sergio Rob. Die heeft als levensmotto: "FUCK TRAUMA'S. Als ze thuis is, krijgt ze een trui van hem opgestuurd met dat motto.
Lili praat in mei 2023 met de vrouw van Almar, Daisy. Ze hoort het een en ander over hem. Hij had zelf een stacaravan. Ze gaat ernaar toe en ziet een mindmap over Monica's dood. Centraal daarin staat Monica. Liliane neemt het blad papier mee.
Verleden:
De eerste sneeuw begint te vallen in Noord-Spanje. Het hotel raakt geïsoleerd. Monica is een aparte persoonlijkheid. Lili maakt een rooster voor alle dienstwerkzaamheden in het hotel. Er wordt intussen flink wat van de alcoholvoorraad van het hotel genuttigd.
In de kelder van het hotel treft Lili fotoalbums van de familie aan. Ook een foto van haar moeder. Die was destijds ongehuwd zwanger na een vakantieflirt. Ze woonden samen in Spanje. Later na de verhuizing op school in Nederland werd Liliane door klasgenootjes gemeden. Ze werd een buitenbeentje.
Het hotel heeft ook iets spookachtigs. Dat roept spookverhalen op. Liliane vertelt een moordverhaal uit de tijd van Franco. Zijn partijleiders hielden in het hotel orgieën met hoeren. Een echtgenote Eleonora kwam erachter en wilde wraak nemen met een pistool. Maar een oplettende taxichauffeur voorkwam dat en zij stierf buiten in de koude sneeuwnacht. Sinds die tijd spookt Eleonora door het hotel.
Monica voelt zich onveilig: ze vreest dat Jean-Pierre haar komt opzoeken. De mannen kiezen haar kant. Lili begint zich buitengesloten te voelen. Het is duidelijk dat Monica en Lili elkaar niet mogen. Maar de groep heeft Monica geaccepteerd. Bij een sneeuwballengevecht raakt Lili Monica met een sneeuwbal met een steentje erin. De groep gaat haar steeds meer negeren.
Heden:
Sergio Rob praat op Liliane in en zegt dat ze moet stoppen met in de slachtofferrol te kruipen: ga afrekenen met het verleden! Ze brengt Merel en Jelle een bezoek: zij zijn intussen vijftien jaar met elkaar getrouwd: ze spreken met elkaar wat er die bewuste avond is gebeurd. Jelle wil zijn excuses wel aanbieden, omdat ze toen Lili hebben laten 'stikken.' Van de nacht zelf weten ze niet veel meer: de meeste aanwezigen waren dronken. Ze bezoekt later ook Itty op Ameland, maar dat is een vreemde, zweverige vrouw geworden. Haar vader vindt dat Itty na het ongeval in Spanje heel anders geworden is.
Verleden:
De groep is aan het blowen geslagen: Lili wordt gedwongen mee te doen. Ze heeft de volgende dag een stevige kater. Haar moeder spreekt haar via enkele keren via de telefoon moed in.
De groep gaat Truth or Dare spelen. Monica moet van Lili in een vriescel gaan staan. (Dare) Als tegenprestatie moet Lili haar tieten laten zien. Ze loopt weg.
De volgende dag zoenen Almar en Lili elkaar weer eens. Maar seks wijst hij af. Hij is niet verliefd op Lili. In het hotel wordt de situatie voor Lili steeds lastiger. Zij en Monica hebben herhaaldelijk ruzie bijv. over wie er gaat schoonmaken in het hotel. In het gezelschap breekt ook ruzie uit over Lili's gedrag. Ze wordt niet meer gepruimd. Lili ziet later ook dat Almar en Monica de slaapkamer delen. Ze voel zich steeds meer geïsoleerd van haar huisgenoten.
Heden:
Lili ontmoet Jelle weer. Die laat haar foto's uit het verleden zien. Hij vertelt dat de groep Lili heeft laten vallen, omdat ze zo had laten merken dat ze Monica niet mocht. Jelle denkt dat er sprake was van een ongeluk van een dronken Monica die buiten doodgevroren was.
Sergio Rob wordt intussen beschuldigd van Grens Overschrijdend Gedrag, waardoor de uitgave van zijn boek gecanceld wordt. Sergio snapt er niets van: de vrouwen hebben zich altijd aan hem opgedrongen. Een boek zit er voorlopig echt niet in.
Kevin en Lili gaan de vrouw van Jean-Pierre in Parijs opzoeken. Maar die wil niet met hen praten. Toevallig ontmoet Lili Aron in de lift. Hij denkt dat Keven haar echtgenoot is. Toch hebben Aron en Lili kort daarop seks met elkaar. Ze vertelt Aron niet dat Kevin gewoon een kennis is.
Zij en Kevin spreken over zijn arrestatie in Spanje: hij vermoedt dat Lili erachter zat. De dochter van Jean-Pierre is wel bereid te praten: ze belt op en vertelt dat Monica en haar vader een relatie hadden en dat Monica die had verbroken. Haar vader had altijd relaties met de au pairs. Lili bekent later aan Kevin dat zij uit wraak de politie had getipt. Aron komt met haar praten: hij weet daarna dat ze niet getrouwd is. Hij voelt zich verraden en hij loopt weg.
Verleden:
Lili probeert het initiatief terug te pakken: wie niet met haar meewerkt, krijgt geen eten. Ze wordt daarna 's nachts wakker gemaakt door Merel en Itty en ze moet naar de bar komen. Daar is de duurste fles whisky uit 1980 van haar oom opengemaakt. Ze wordt door Monica gedwongen ook mee te drinken en haar pyjama en ondergoed wordt uitgetrokken. Kevin moet haar tieten zuigen en Almar moet Liliane neuken. Hij weigert en dan doet Monica iets verschrikkelijks. Met haar pistool penetreert ze in Lili's vagina. Daarna verdwijnt ze naar buiten.
Lili wankelt verbijsterd naar haar kamer en wordt pas wakker als er een helikopter landt. Merel vertelt haar dat Monica dood is.
Heden:
Lili heeft intussen gemerkt dat Almars afscheidsbriefje een ander handschrift heeft. Het briefje is niet van hem maar van Kevin. 's Nachts merkt ze bovendien dat er iemand op haar bed zit.
Een jaar later (2024??)
Het boek 'Tijgerlelie' is klaar en Lili heeft signeersessies in boekwinkels, samen met Aron. Ze vindt dat het boek zichzelf geschreven heeft. Een lezeres komt vertellen dat ze het einde zo mooi vindt. " Een moeder die wraak neemt en opkomt voor haar dochter." Maar......
Heden
Op het bed zit Itty. Die wil aan Lili vertellen hoe Monica gestorven is. Niet Almar was de dader of held, maar Itty en Merel die de vernederende dingen van de laatste avond nooit hadden willen meemaken. Ze hadden Monica weer in de vriescel opgesloten en op slot gedraaid. Almar had het echter gezien, hen weggeduwd en de deur geopend. Het was te laat: ze hadden het lichaam van Monica buiten in de sneeuw gelegd. Merel en Itty hadden wraak genomen voor wat Lili was aangedaan. Ze vraagt Lili om het nooit aan iemand te vertellen.
Personages
Monica
Monica komt door de ogen van de ik-verteller over als een irritante intrigante. Je krijgt als lezer gemakkelijk een hekel aan het type dat zich opdringt aan een vriendengroep, opvallend gedrag vertoont en huisgenoten van vroeger tegen elkaar uitspeelt. Ze was als au pair diegene die de man in het Parijs huis verleidde, volgens de dochter. Bij het gezelschapsspel Truth or Dare overschrijdt ze een morele grens door Lili met een pistool te verkrachten. Dat brengt Merel en Itty tot de wraak om haar nog een keer in de vriescel op te sluiten, wat uiteindelijk tot haar dood leidt.
Liliane Torres
Liliane is het kind van een ongehuwde moeder die na een vakantieflirt zwanger is geworden. Ze woont tot haar achtste in Spanje en gaat met haar moeder mee naar Friesland. Daar wordt ze een buitenbeentje, de kinderen spreken niet de taal en zij verstaat nauwelijks Fries. In de winter van 2005-2006 past ze met haar huisgenoten en vriendengroep op het hotel van haar oom en tante. Door de intrigante Monica ;loopt het daar uit de klauw: drank, drugs en seks. Monica gaat dood en Lilliane weet nooit hoe dat gegaan is. Zeventien jaar later in 2023 is ze ghostwriter voor bepaalde sterren onder een pseudoniem: ze woont in Friesland dicht bij de Waddenzee. Ze lijdt aan slapeloosheid en depressiviteit. Ze heeft een Van der Valk-relatie met Aron, die niet beter weet dan dat ze getrouwd is. Dat is haar manier om zich niet gemakkelijk te binden. De personen uit het verleden heeft ze nauwelijks meer ontmoet, maar als Almar in 2023 zelfmoord pleegt, gaat ze op zoek naar de verborgen gebleven waarheid. Ze ontmoet Almar, Kevin, Merel, Itty en Jelle weer. Het zijn allemaal mensen die gebukt gaan onder het verleden. Lili lijkt van haar probleem verlost te zijn , als uitkomt wie de schuldigen zijn bij de dood van Monica.
Quotes
"De pil is klein en wit. Ik weet dat ik hem in mijn mond moet stoppen, een slok water moet nemen en hem door moet slikken. Toch houdt iets me tegen. Ik sta daar maar in mijn badkamer met de strip in mijn handen. Heb ik dit echt nodig? Het voelt als opgeven, maar tegelijkertijd heb ik de hoop dat deze pil dé oplossing gaat zijn voor al mijn problemen. Waarom aarzel ik dan?" Bladzijde 11
"Iets lag prachtig te glanzen in het licht van de oubollige schemerlamp. Iets van metaal. Een pistool. Als gebeten trok ik mijn hand terug." Bladzijde 67
"Het grote voordeel van fictie is dat je je eigen einde kunt verzinnen/. En dat fijner voelt dan de werkelijkheid en dat niemand in de problemen brengt. Ik mis je, lieve mama. Je hebt me niet kunnen redden, maar daarna ben je als een leeuwin voor me in de bres gesprongen en dat zal ik nooit vergeten." Bladzijde 349
"De loop van het pistool gleed in en uit me, in en uit me. Itty begon te huilen. Kevin keek toe met zijn hand voor zijn mond, Jelle draaide zich weg om niets te hoeven zien. Merel hield zichzelf nog steeds dood. ("Wees niet bang. Ik ben bij je", zei mijn moeder. "Te amo, mami", wilde ik zeggen)" Bladzijde 338
"Itty hield het glaasje tegen mijn mond, maar ik perste mijn lippen op elkaar. Ze drukte de rand van het glas nog harder tegen me aan, zo hard dat ik bang was dat het glas zou breken. Ik wenste dat ze me aan zou kijken. Zodat ze kon zien dat ik het was, haar vriendin. Dat kon ze toch niet helemaal vergeten zijn? "Knijp haarneus dicht", zei Monica." Bladzijde 323
Thematiek
Het verleden bepaalt het verloop van het hedenIn een thriller komt vaak voor dat er iets in het verleden is gebeurd dat vaak nog onopgelost is. Dat is hier ook het geval : in 2005 is een vriendengroep neergestreken in de Pyreneeën en na veel bizarre ontwikkelingen is één van hen omgekomen, namelijk doodgevroren in de sneeuw. Is er sprake geweest van moord of was de dood van Monica een ongeluk? De achterblijvers moeten leven in onzekerheid, niemand is veroordeeld, maar enkelen hebben flink last van dit incident uit et verleden. De ik-verteller bijvoorbeeld wordt gekweld door slapeloze nachten, totdat ze jaren later van een psychiater antidepressiva krijgt. Bovendien leeft ze een 'geheim' leven onder een nieuw aangenomen naam in een kleine woning aan de Friese Waddenzee. Een andere huisgenoot Almar pleegt in 2023 zelfmoord. Het Amelandse meisje Itty is niet meer hetzelfde meisje van vóór 2005, zegt haar vader. Ze heeft vreemde, zweverige gewoonten en ideeën. Kevin kampt met alcoholproblemen. Jesse en Merel zijn met elkaar getrouwd, maar een heel gelukkig huwelijk is het in die vijftien jaar niet geworden: ze doen nogal onvriendelijk tegen over elkaar. Het is duidelijk dat de meeste overwinteraars voortleven met een schuldgevoel.
Motieven
Zelfmoord
Almar een van de huisgenoten van Liliane in 2005, pleegt in 2023 zelfmoord.
Isolement en eenzaamheid
In het hotel El Refugio (de schuilplaats) raakt Liliane steeds meer geïsoleerd van haar huisgenoten. Ze prikt door de stiekeme Monica heen, maar haar reisgenoten zijn dat niet goed. Ze nemen steeds meer afstand van Liliane, die zich steeds meer in de steek gelaten wordt. In haar jeugd was ze van Spanje naar Friesland verhuisd met haar moeder. Liliane kent haar vader niet. Toen was ze ook al een buitenbeentje op school. Om het motief van het isolement te symboliseren speelt het verleden zich af in een afgelegen hotel in de |Spaanse Pyreneeën . Dat hotel ligt door de sneeuw ook nog geïsoleerd van de buitenwereld. De Nederlandse vertaling van de naam van het hotel is 'De schuilplaats'.
Seksualiteit
Aron en Lili hebben een seksuele relatie in het heden. Ze hebben in die situaties seks in Van der Valk-hotels. Lili doet namelijk alsof ze getrouwd is. Almar en Lili hebben in het verleden soms seks met elkaar gehad: ze waren huisgenoten en de anderen uit de groep weten het niet van hen. Als ze seks hebben, noemt Almar Lili 'Tijgerlelie'. In Spanje ziet Lili dat Almar en Monica in dezelfde slaapkamer vertoeven. Ze vermoedt dat die twee ook seks hebben. Een vorm van wat minder prettige seks is de handeling van Monica met haar pistool in de vagina van Liliane. Dat was onderdeel van het spel Truth or Dare.
Vriendschap en verraad
De huisgenoten (toen ze nog student waren) vormen een vriendengroep. Die krijgt de kans een winter door te brengen in Spanje in ene verlaten hotel. Er komt echter een persoon van buiten de groep mee en dat is de intrigante Monica. Dan gaan er andere krachten spelen. Liliane doorziet de sluwheid en de geraffineerdheid van Monica. De mannen als Almar, Kevin en Jesse voelen zich juist aangetrokken tot de mooier vrouw, die bovendien misschien te duchten heeft van een vijandige heer uit Parijs. Als Lili steeds meer opmerkingen over Monica maakt, haar met een sneeuwbal met een een steentje erin raakt en haar bij ene spel in de vriescel opsluit, neemt de groep helemaal afstand van Liliane. Het is feitelijk een verraad aan de vriendschap. Als Monica te ver gaat, nemen Merel en Itty weer afstand van Monica en zij zijn eigenlijk de oorzaak van Monica's dood door haar weer in de vriescel op te sluiten.
Dood
Monica's dood is in feite het belangrijkste van het verhaal. Alles draait om Whodunit. Maar ook de moeder van Lili is gestorven (aan alvleesklierkanker) Almar pleegt zelfmoord in 2023, nadat hij door Lili niet is toegelaten in haar huis.
Whodunit
Whodunit is een van de belangrijkste motieven in thrillers. Pas aan het einde van het verhaal blijkt wie de moord op/de dood van Monica op zijn geweten heeft: Merel en Itty.
Alcohol en drugs
In het winterhotel geniet de vriendengroep van de alcoholvoorraad die de oom en tante van Lili hebben achtergelaten. Er wordt veel gezopen. Dieptepunt op de laatste avond is dat een heel speciale, dure whisky uit 1980 wordt opengemaakt. Ook Lili wordt gedwongen van die fles te drinken. Op de laatste avond worden de meeste gasten flink dronken en ze weten zich niet goed t herinneren wat er allemaal is gebeurd. Er zijn ook avonden dat er flink geblowd wordt door de vakantiegangers..
Schuldgevoel
Het is niet zo vreemd dat personages uit het verleden een schuldgevoel in het heden hebben. Vooral Itty, Merel en Almar lijken er het meest last van te hebben. Liliane weet doordat ze die nacht sliep na de vernedering door Monica niet wat er is gebeurd.
Queeste
Liliane Torres probeert te achterhalen wat er zeventien jaar geleden in de Spaanse Pyreneeën gebeurd is tijdens de overwintering in een Spaans hotel van haar oom en tante. Ze brengt op haar zoektocht bezoeken aan en met Kevin, Merel en Jesse en Itty.
Motto
‘Paardenbloemen zijn overal. Hun pluisjes waaien met alle
winden mee, landen op braakliggende terreinen, bermen,
grasvelden, achtertuinen, en schieten wortel.
Ze weten dat ze zich altijd kunnen beroepen
op de macht van de meerderheid, maar ze weten ook, al geven ze dat niet graag toe,
dat een enkele paardenbloem niemand zal bekoren.
Jij, liefje, bent een tijgerlelie. Koeien vreten jou niet en
paardenbloemen moeten jou niet, omdat jij gemaakt bent
om op te vallen. Schaam je niet voor je felle kleuren.
Ruk niet je bloemblaadjes uit en blijf je bedwelmende geur verspreiden.
Maar weinig tijgerlelies durven voluit zichzelf te
zijn. Het is een eenzaam bestaan.
Opdracht
Voor Iris en Jelleke
Titelverklaring
De hoofdfiguur/ik-verteller Lili wordft tijgerlelie genoemd. Op blz. 45 noemt Almar haar zo: "Tijgerlelie", fluisterde hij snel in mijn oor, zodat de anderen het niet konden horen. Zijn adem kriebelde tegen mijn oorschelp en ik voelde hoe ik kippenvel kreeg over mijn hele lichaam."Waarom noem je me altijd zo?"
"Omdat je zo mooi en temperamentvol bent. Maar soms ook net zo onhandig."
Liliane gebruikt de naam tijgerlelie ook op het internet.
Structuur & perspectief
De thriller gaat uit van een vaak gebruikte thrillerstructuur: in het verleden is iets traumatisch gebeurd. In het heden (in dit geval 17 jaar later) wordt de geschiedenis opgerakeld. Daarom wisselen heden en verleden zich ook in deze thriller elkaar regelmatig af. In de hoofdstukkenindeling wordt dit gerealiseerd door de hoofdstukken met NU en TOEN aan te duiden.
We krijgen te maken met een ik-verteller Lili die in de o.t.t (heden) en o.v.t (verleden)
Decor
Het heden is erg actueel, het speelt zich af in het voorjaar 2023-zomer 2023.
De uitgave van het boek is een jaar later dus in 2024.
De gebeurtenissen in het Spaanse verleden spelen zich af in de winter van 2005-2006.
Het verleden van 2005-2006 speelt in een hotel El Refugio in de Spaanse Pyreneeën. Het dichtstbijzijnde dorp is Bielsa op 15 kilometer afstand.
Het heden speelt zich af o.a. op verschillende plaatsen in Nederland. Lilliane woont in een klein huisje, afgeschermd van de weg in een dorpje aan de Waddenzee. in Friesland bij Lili bezoekt Itty op Ameland, ze woont een voorstelling van Sergio bij in Zwolle.Ze luncht met Sietze in Leeuwarden. Ze bezoekt de weduwe van Almar, Daisy, in Amsterdam.Ze ontmoet ook Aron in Amsterdam. En haar uitgever zit er ook.
Liliane bekijkt de caravan die Almar op een camping in Ermelo heeft staan. Ze heeft een afspraak met Jelle en Merel in Zutphen.Later ontmoet ze Jelle alleen nog een keer in Zwolle.
Met Kevin reist ze af naar Parijs om de vrouw van Jean-Pierre te spreken over de au pair-perikelen.
Samen met Sergio Rob verblijft ze een paar dagen in zijn villa op Ibiza.
Slotzin
Hij steekt zijn hand naar me uit. "Kom, we gaan lekker de stad in." Nadat ik de boekhandelaar heb bedankt, lopen we samen de winkel uit. Dan realiseer ik me : ik lijk wel gelukkig.Bijzonderheden
De stijl van Pauw in dit boek is die van een thriller. Eigenlijk is dat een vrij vast gegeven. Er staan niet moeilijke woorden in de tekst en geen complexe zinnen. Bovendien zijn er meer dialogen dan in een gewone literaire roman. Er staan enkele expliciete sekspassages in het boek, meer dan we van Pauw gewend zijn. Het vertel-en leestempo ligt hoog, waardoor thrillers populaire vakantieboeken zijn. Bovendien is er een prettig leesbare bladsopiegel.
Marion Pauw is wel één van de betere stilisten onder de thrillerschrijfsters. Ze gebruikt ook wel sterke metaforen, maar strooit er niet lustig op los.
- (blz. 137: "Ze stond op en liep de bar uit. Jelle en Kevin keken haar na zoals honden vanachter een raam naar hun vertrekkende baasje kijken.")- . J
- (blz. 205: "De joint kwam op als een tornado die je in de verte ziet naderen, eentje die recvht op je afkomt en waarvan je weetdat die alles gaat vernioetigen. Instinctief voelde ik dat ik mezelf in veiligheid moest brengen.")
- (blz. 271:"Ik stond op en ramde mijn stoel met kracht tegen de grond. Als een bokser die klaar is voor de volgende ronde bleef ik staan. Rood voor de ogen. Zo woedend dat ik wel een boom kon doorbijten.")
Beoordeling
Marion Pauw schreef alweer de zoveelste thriller. Altijd doet zich de vraag voor wat je moet denken bij het bijvoeglijk naamwoord 'literaire'. De thriller is nu eenmaal een apart genre. Het staat op de ladder van literaire werken niet op de hoogste tree wat aanzien betreft. Daar staat tegenover dat literaire thrillers vaak de redding voor de boekhandel zijn. Dit genre is namelijk goed voor hoge verkoopcijfers, het heeft vaak een groot (meestal vrouwelijk) lezerspubliek en op luchthavens vliegen in de zomertijd ook de boeken weg. Er is dus niets mis met deze zogenaamde "oestrogeenthrillers'. Het zijn namelijk vaak ook de winnaars bij de NS Publieksprijs, vaak tot afgrijzen van schrijvers die zxich echt literaire vertegenwoordigers wanen.
Tijgerlelie is een vlot leesbare thriller, niet bloedspannend en verrassend van plot. Maar vlot geschreven en prettig leesbaar als strand-of zwembadleesstof. In drie maanden tijd was Tijkgerlelie aan zes drukken toe. Toch blijft het verhaal vlak en maakt ook niet zo veel indruk. Pauw heeft in interviews verteld dat het ide evoor de thriller bij haar voortkwam uit de deelname aan het tv-programma Expeditie Robinson. Ik dacht zelf bij het verhaal in het lugubere hotel aan de film The Shining van Stanley Kubrick, naar het boek van Stephan King.
De structuur (de afwisseling van heden en verleden) komt vrijwel altijd voor in dit soort boeken. Goed leesbaar ook voor scholieren van de bovenbouw. In overleg met de docent Nederlands moet het toch mogelijk zijn om één of twee thriller op je lijst te zetten. Tenslotte moet lezen ook lekker en leuk zijn.
Recensies
"Pauw tekent dit verhaal op vanuit twee verhaallijnen, een vanuit het heden en een vanuit het verleden. In beide verhalen volgen we Lili, waarbij we meteen een goed beeld krijgen bij hoe bepaalde situaties uit het verleden invloed hebben op haar in het heden. De schrijfster zoekt daarbij de diepgang op, door de weerslag van trauma’s op iemands leven bloot te leggen, maar ook te laten zien wat groepsdruk kan doen met beslissingen die worden genomen. Dit doet Pauw met haar meesterlijke vlotte schrijfstijl, die staat als een huis in zowel de dialogen als de gedachtengangen van Lili. Dit maakt dat het verhaal heel organisch leest en scenes mooi in elkaar overvloeien. Het is echter het thrilleraspect dat hier en daar wat te missen is in ‘Tijgerlelie’. Zoals de cover van het boek al zegt gaat het hier om een literaire thriller. Vooral dat eerste deel van het genre zien we terugkomen in het boek. Met prachtige zinnen die als muziek elkaar opvolgen, diepgang in de onderwerpen en veel momenten voor de lezer om zelf na te denken over de gebeurtenissen in het boek. De spanning zit er wel in, maar voert niet de hoofdtoon." https://www.boekhopper.nl...rion-pauw/
"In Tijgerlelie wisselen de korte hoofdstukken tussen Toen en Nu. Hierdoor blijft de onderhuidse spanning steeds aanwezig. De personages zijn voldoende uitgewerkt met hun typische karaktertrekken. Ook de sfeer in het hotel is zo voelbaar. Unheimisch, het woordje dat de auteur zo graag gebruikt, past hier perfect. Kleine details die vragen oproepen en verrassende wendingen houden de lezer alert. Er is ook plaats voor een paar zijlijntjes. De ijdele life coach Sergio Rob, de afstandelijke en wijze stiefvader Sietze en minnaar Aron zorgen voor wat afwisseling, maar passen wel perfect binnen het verhaal. Op het einde geeft Pauw op subtiele wijze een knipoog naar het schrijverschap, hoe ze als auteur het verhaal naar haar hand kan zetten." https://www.vrouwenthrill...9026360015
"Tijgerlelie is een sterk geschreven psychologische thriller over een vriendengroep die opgesloten zitten in een hotel midden in de Pyreneeën. Eén van hen, zal er niet levend vertrekken. Dit zijn op zichzelf al de perfecte elementen voor een spannende thriller. Elementen die je vaker voorbij ziet komen bij thrillerauteurs. Toch heeft Marion Pauw er een geheel eigen draai aan weten te geven. Tijgerlelie is een verhaal over vriendschap, groepsdruk, kwetsbaarheid en wilskracht. Doordat de auteur uit eigen ervaring spreekt, komt het geheel heel realistisch over. Vanaf het eerste hoofdstuk weet je als lezer dat dit een tikkende tijdbom is. De vraag is wanneer en hoe alles zal gaan exploderen.." https://booksanddreams.nl...jgerlelie/
"Tijgerlelie is een spannende thriller die van begin tot eind spannend is. De groepsdruk is goed te voelen en de ergernissen nemen toe. Doordat ze opgesloten zitten in het hotel vanwege sneeuwstormen, voel je direct dat het nooit goed kan gaan. Als Lili buiten spel komt te staan, neemt emotie de overhand. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, is dat in dit geval ook aan de hand? Of heeft iemand anders de misdaad op zijn of haar geweten? Marion Pauw heeft verschillende verrassende elementen in het verhaal zitten. Naast hele heftige situaties, zijn er ook andere verrassingen zoals de ontmoetingen met de vrienden uit het verleden. De hoofdpersoon maakt duidelijk een evolutie door, wat soms verrassend is en soms ook een duidelijke opbouw heeft. Daarnaast heeft Marion Pauw ook nog een verrassend einde in petto, waardoor je het verhaal met een zucht dichtdoet." https://www.chicklit.nl/b...arion-pauw
"Het boek is wel erg vlak en ik kon op geen enkel moment enige spanning ontdekken. Ook ontbreekt elke vorm van humor in het boek. De beschreven onderlinge relaties en de activiteiten van de z.g. studievrienden heb ik niet kunnen begrijpen. Ik zou denken dat als het hotel van je oom voor enkele weken tot je beschikking staat, je er toch wel voor zorgt dat je er de supervisie over hebt. Wellicht ben ik niet geïnteresseerd in het genre "thriller" en zou ik voor lief moeten nemen dat er de meest onwaarschijnlijke en onlogische situaties optreden. Het onomwonden, zonder veel omhaal, beschrijven van alle ontwikkelingen binnen de groep kan als voordeel van het verhaal genoemd worden, maar dat is in dit geval toch wel erg beknopt gedaan. De titel van het boek (Tijgerlelie) slaat op de bijnaam van Lilian, maar mij is de betekenis van deze naam niet duidelijk geworden." https://www.hebban.nl/rec...ijgerlelie
"Wat een heerlijk boek om te lezen! Marion heeft de sfeer heel goed over kunnen brengen! Knap hoe ze het leven van Lili in het heden zo gestalte heeft gegeven dat het zinvol voor het verhaal en fijn om te lezen was! Ik moest hard lachen om de wraakactie van Lili, die toch onmiskenbaar vergelijkbaar was met wat er gebeurde in Expeditie Robinson. Heerlijk als je de pen ter hand kan nemen en de wraak nog eens dunnetjes over kan doen! Maar ik voelde ook boosheid borrelen, boosheid tegen het kuddegedrag! Ik moest denken aan mijn vroege tienerjaren toen mijn vriendinnetje en ik een meisje uit zo’n situatie trokken en hoe toen bleek dat je (soms?) relatief eenvoudig die groepsdruk teniet kan doen, als er maar mensen (kinderen) zijn die dit willen zien en hierop willen acteren." https://www.hebban.nl/rec...ijgerlelie
Bronnen
Interview in Linda met de schrijfster
https://www.linda.nl/pers...-robinson/Interview met de schrijfster o.a. over haar ervaringen bij de televisieserie Expeditie Robinson, die de aanleiding voor haar waren om een nieuwe thriller te schrijven./
https://www.wendyonline.n...t-vechten/Interview in Libelle met de schrijfster
https://www.libelle.nl/in...oogle.com/Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.
REACTIES
1 seconde geleden