Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The wave door Morton Rhue

Zeker Weten Goed
Foto van een scholier
Boekcover The wave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Zeker Weten Goed
  • 25 april 2019
Zeker Weten Goed

Boekcover The wave
Shadow
The wave door Morton Rhue
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1991
  • 121 pagina's
  • Uitgeverij: Heinemann Educational

Flaptekst

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a few of her friends recognise the danger in The Wave-but can they stop it before it goes too far?

Based on a true incident in a high school in California, this chilling story shows how easily people can be swayed by the powerful forces of group pressure.

Eerste zin

Laurie Saunders sat in the publications office at Gordon High School chewing on the end of a bic pen. She was a pretty girl with an almost perpetual smile that only disappeared when she was upset or chewing on Bic pens.

Samenvatting

Leraar Ben Ross laat zijn geschiedenisklas een film over de Nazi's en hun concentratiekampen zien. Na het zien van de film stellen de leerlingen hem verschillende vragen:

"Waren alle Duitsers Nazi's?" 

" Nee"

"Waarom deed dan niemand iets?"

Meneer Ross heeft geen antwoord op deze vraag en dat stoort hem, hij moet toch als hun docent een antwoord kunnen geven op de vragen die hem gesteld worden? Hij verdiept zich in de Nazi literatuur en bedenkt een experiment waardoor het voor de mensen in zijn klas duidelijk moet worden hoe zoiets als de daden van de Nazi's in de tweede wereldoorlog gebeuren kan.

De eerstvolgende les komen de leerlingen binnen op hun gebruikelijke manier, druk pratend sjokken ze naar hun stoel. Meneer Ross heeft een zin op het bord geschreven, Kracht Door Discipline, en de leerlingen vragen zich af wat daar de bedoeling van is. Hij legt ze uit dat discipline je veel kracht kan geven en leert ze een correcte zithouding, efficiënte manier van binnenkomen en gaan zitten, juiste manier van aanspreken en een goede manier van antwoorden aan.(kort en bondig) De klas doet erg zijn best en probeert alles zo goed mogelijk te doen. Allemaal gaan ze op in het spel en zijn ze erg enthousiast. Na de les hebben de leerlingen het in de gang erover hoe goed en energiek ze zich voelden in het disciplinaire rollenspel. 

De volgende les wil Meneer Ross eigenlijk gewoon weer een normale les doen, maar als hij binnenkomt zitten alle leerlingen er al. In de correcte houding kijken ze verwachtingsvol naar hem. Hij besluit het experiment voort te zetten en schrijft op het bord: Kracht Door Gemeenschap. "Dat betekent dat je meedoet aan iets groters dan jezelf, iets waar je je voor in wilt zetten" zegt Ben Ross. Hij tekent het logo van een golf op het bord en vertelt de leerlingen hoe ze elkaar kunnen groeten (van je hand een golf maken, je linker schouder aantikken en de hand omhoog houden). Daarna moet de klas de twee motto's herhalen en het teken oefenen. Eerst twijfelen een paar mensen nog, maar daarna doet iedereen mee. De Golf is geboren. Na de les staan ze weer in de gang te praten over het wonderlijke groepsgevoel en de energie die het geeft. Zelfs Robert, die normaal altijd gepest wordt hoort erbij. En kleedt zich zelfs al beter, doet zijn haar netjes en zijn shirt in zijn broek.

Laurie en David eten bij haar thuis en vertellen enthousiast over De Golf en hoe verbonden ze zich met elkaar voelden door de onderlinge groeten, dezelfde discipline en de motto's. Laurie's moeder vindt het maar niks en zegt dat ze zich als individuen horen te gedragen en dat je niet moet stoppen met zelf nadenken. Laurie gaat er op de avond zelf tegenin, maar begint zich wel af te vragen of het allemaal wel zo goed is als het lijkt. David daarentegen ziet De Golf als de oplossing voor zijn voetbalteam die alleen maar lijkt te kunnen verliezen, en brengt De Golf ook daar onder de aandacht. In de daaropvolgende les komt er nog een derde motto bij: Kracht Door Actie. Wat erop neerkomt dat ze De Golf actief moeten verspreiden en met elkaar moeten zorgen dat iedereen de discipline behoudt. Robert is volledig geaccepteerd in de groep en krijgt zelfs een leidende rol binnen de organisatie. Steeds meer mensen willen er ook bij horen en komen ook de lessen van meneer Ross volgen. 

De groep neemt steeds meer afstand van mensen die er niet bij horen, ze zitten aan aparte tafels en organiseren bijeenkomsten waar alleen leden bij mogen zijn. Laurie vraagt zich steeds vaker af of ze hier wel bij wil horen en begint zich een beetje af te zetten tegen de groep. Ze gaat niet naar de bijeenkomsten en zegt tegen mensen dat ze wel voor zichzelf moeten blijven denken. Ondertussen gebeuren er af en toe nare dingen, mensen worden buiten gesloten omdat ze niet bij De Golf willen horen en er worden zelfs mensen belaagd die nare dingen over de beweging zeggen. Nu weet Laurie genoeg, ze vindt dat het moet stoppen en probeert haar vriendje David en haar Vriendin Amy te overtuigen om te helpen De Golf te stoppen. Dit willen ze echter niet. Laurie besluit met de redactie van de schoolkrant om een stuk te schrijven over de schoolkrant over de intimidatie en het geweld van de leden van De Golf. Dit wordt haar niet in dank afgenomen, haar kluisje wordt besmeurd en David krijgt van de leiders van de Golf de opdracht om te zorgen dat Laurie stopt met de naam van De Golf door het slijk halen. Dit leidt tot een ruzie waarbij David Laurie op de grond gooit, hier schrikt hij zo van dat hij beseft wat De Golf met je kan doen. En hij besluit Laurie te helpen om De Golf te stoppen.

Tussen deze gebeurtenissen door heeft meneer Ross ook klachten gehad van de directeur en andere leraren, waaronder zijn eigen vrouw Christy, zij vinden het niet oké dat leerlingen spijbelen bij hun lessen om bij De Golf aanwezig te kunnen zijn. De directeur krijgt heel veel belletjes van ouders met gevallen van intimidatie en ze vragen zich af wat er allemaal gebeurd op school. Ross vindt eigenlijk ook dat het experiment inmiddels eigenlijk te ver gaat en moet stoppen, maar hij wil dit op de juiste manier doen. Zodat de kinderen er echt iets van leren, namelijk wat groepsdruk met je kan doen. En dit zegt hij dan ook tegen zijn vrouw en de directeur. Hij heeft een plan.

David en Laurie vinden dat De Golf moet stoppen en gaan bij hun docent, meneer Ross, langs om te vertellen wat ze allemaal weten en dat het moet stoppen. Hij vertelt ze dat het niet lang meer zal duren. Maar dat hij het op zijn eigen manier doet en dat ze hem moeten vertrouwen. De directeur sommeert Ben Ross op zijn kantoor de volgende ochtend, het moet nu stoppen anders dan kan hij niets anders doen dan hem ontslaan. Meneer Ross verzekert hem dat het gaat stoppen en vertelt hem over zijn plan. In de les vertelt Ross dat tegelijkertijd in het land allemaal Golven zijn opgericht, en dat vanavond de grote leider van alle Golven zal spreken. Hij zegt dat iedereen 's avonds naar de aula moet komen om te kijken naar de toespraak. David en Laurie weten niet wat ze horen en proberen te protesteren, maar meneer Ross stuurt ze naar de directeur. Ze mogen zijn geheime plan niet verpesten, het moet op een manier eindigen zodat iedereen ervan leert.

De aula zit vol, en Ben is er klaar voor. Iedereen kijkt verwachtingsvol naar de schermen, en er gebeurt helemaal niets... Tot iemand roept: "er is helemaal geen grote leider hè!". Op dat moment geeft meneer Ross het teken en verschijnt een grote afbeelding van Adolf Hitler op het scherm. Meneer Ross vertelt dat dit hun leider geweest zou zijn als ze ten tijden van de tweede wereldoorlog geleefd zouden hebben, dat ze hebben kunnen ervaren hoe makkelijk het is om je te laten meezuigen in het groepsgevoel, dat ze hebben kunnen ervaren hoe groot de groepsdruk kan worden. Iedereen zit stil te kijken, er beginnen mensen te huilen. Iedereen raakt uit zijn trance en beseft wat er met ze is gebeurd. Als langzaam de zaal leeg stroomt ziet meneer Ross Robert, de jongen die zo opbloeide onder De Golf, en hij loopt naar hem toe en zegt: "Wat je nu draagt staat je goed, dat zou ik blijven doen. Kom, dan gaan we samen wat eten. We moeten het over wat dingen hebben".

Het einde

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Ben Ross

Ben Ross is een geliefde geschiedenis leraar op zijn middelbare school, hij probeert de lessen levendig te maken en slaagt daar vaak in. Hij is getrouwd met Christy, die ook op de school werkt en muziekles geeft. Ben is één van de hoofdpersonages van het boek, hij bedenkt De Golf als experiment om de kinderen te leren hoe je opgezogen kan worden door de groep waar je bijhoort. Daar slaagt hij behoorlijk goed in. Ben is een harde werker die als hij ergens mee bezig is alles laat vallen en zich alleen focust op datgene wat zijn aandacht heeft. Wat dan doet moet ook goed gebeuren, wanneer de directeur tegen Ben zegt dat De Golf moet stoppen omdat hij anders zijn baan kwijtraakt. Zegt Ben: "Het moet stoppen, maar op de juiste manier. Anders laten we de kinderen verbaast achter terwijl we ze een les kunnen leren die ze voor de rest van hun leven meedragen.

Laurie Saunders

Laurie is een knap en slim meisje dat het goed doet op school, ze werkt bij de schoolkrant en heeft een vriendje: David Collins. Veel mensen kijken naar Laurie op als het perfecte voorbeeld van hoe je moet zijn. Op het begin van De Golf is Laurie nog enthousiast en doet ze graag mee omdat het zoveel energie geeft, maar als ze het met haar moeder over De Golf heeft gehad verandert dat en ziet ze in dat mensen steeds minder nadenken voor zichzelf. Ze komt in actie om mensen er bewust van te maken wat De Golf met zich meebrengt. Dit leidt ertoe dat ze ruzie krijgt met David en andere vrienden van haar, die zeggen dat ze er alleen maar tegen is omdat iedereen nu gelijk is en zij niet meer de perfecte leerlinge is. Maar Laurie houdt stug vol, blijft protest bieden ondanks de intimidaties waar ze nu ook mee te maken krijgt. Uiteindelijk sluit David zich bij haar aan en gaan ze samen naar meneer Ross om hem te overtuigen dat De Golf moet stoppen(die dat overigens al van plan was). Laurie is de belichaming van het individu in dit boek, en wordt gebruikt als een voorbeeld om te laten zien dat je niet moet bezwijken onder groepsdruk maar vooral moet blijven doen wat goed is.

David Collins

Het vriendje van Laurie, hij wordt beschreven als een slimme, knappe en sportieve jongen. David is helemaal enthousiast over De Golf en wil het gebruiken om van zijn verliezende American Football team een winnend team te maken. Als Laurie zich begint af te zetten probeert hij haar te overtuigen om erbij te blijven. Dit gaat zo ver op begeven moment dat ze ruzie krijgen en David gooit uit woede Laurie op de grond, dat is het moment dat hij beseft dat De Golf te ver gaat en zich bij het protest van zijn vriendin voegt. Mooi voorbeeld van hoe diep je ergens ingetrokken kan zijn zonder dat je zelf doorhebt wat het met zich meebrengt.

Christy Ross

Vrouw van Ben, praat dus veel met Ben over De Golf en wat hij ermee wil en waarom. Ze vertelt hem ook wat de andere leraren ervan vinden en hoe de leden van De Golf zich gedragen in andere lessen. Ze accepteert Ben voor wie hij is en steunt hem in de projecten die hij aangaat, al is ze bij De Golf wel een beetje bezorgd.

Directeur Owens

De directeur van de school is een kalme man die erg blij is met Ben als docent, hij geeft Ben ook alle vrijheid om de dingen op zijn eigen manier te doen. Ook als De Golf uit de hand begint te lopen en hij veel gebeld wordt door ouders en media geeft hij Ben nog steeds het vertrouwen om het op zijn manier te doen. Hij geeft hem wel de opdracht om het te beëindigen, maar laat Ben dat op zijn eigen manier bedenken.

Robert Billings

De jongen in de klas die veel gepest wordt, hij blinkt nergens in uit en lijkt niets te willen. Zijn broer is echter iemand die alles goed kan, hij kan goed sporten en was ook supergoed op school. Een hele populaire jongen. Robert lijkt daar last van te hebben, zijn zelfvertrouwen is erg laag. Als De Golf komt gaat Robert er helemaal in op, heeft voor het eerst het idee dat hij dingen goed doet en erbij hoort. Robert hoort er nu ook bij en krijgt een leidende rol binnen De Golf. Hij is dan ook erg aangeslagen wanneer het stopt. Maar in de laatste zin van het boek zegt meneer Ross dat ze samen wat moeten gaan eten, omdat ze veel te bespreken hebben. Dus met Robert lijkt het helemaal goed te gaan komen. Robert is het voorbeeld van hoe belangrijk een groep voor je kan zijn, iedereen die niet bij de groep zit lijkt een vijand voor Robert. En als er naar over de groep wordt gesproken voelt hij zich persoonlijk aangevallen.

Quotes

"'Look, Laurie, you've always been a leader. The other kids, they've always looked up to you. You've got to be at that rally.' 'But that's exactly why I'm not going,' Laurie tried to explain. 'Let them make up their own minds about The Wave. They're individuals. They don't need me to help them" Bladzijde 77
"'You thought you were so special!' Ross told them. 'Better then everyone outside this room. You traded your freedom for what you said was equality. But you turned your equality into superiority over non-Wave members. You accepted the group's will over your own convictions, no matter who you had to hurt to do it. Oh, some of you thought you were just going along for the ride, that you could walk away at any moment. But did you? Did any of you try it? 'Yes, you all would have made good Nazi's,'" Bladzijde 117
"Now seven students joined in the chant, then fourteen, then twenty, until the whole class was saluting and chanting loudly in unison. 'Strength Through Discipline, Strength Through Community.' Like a regiment, Ben thought, just like a regiment." Bladzijde 38/39

Thematiek

Groepsdruk/ peer pressure

De grote vraag die in het boek uitgewerkt wordt is: Hoe kon het zo zijn dat de Nazi's al die verschrikkelijke dingen deden en niemand er wat aan deed? Dit is de vraag die leraar geschiedenis Ben Ross krijgt en middels een experiment probeert hij het uit te leggen. In The Wave wordt duidelijk hoe zoiets kan: Groepsdruk. Wat begint als een klein experiment in de klas groeit uit tot een beweging die de hele school in zijn macht lijkt te hebben. Het: "iedereen mag erbij horen" is omgeslagen in: "Als je er niet bij hoort ben je tegen ons". Omdat bij de groep horen zo'n fijn gevoel geeft doen sommige mensen er alles aan om het bestaan van de groep te beschermen, negatieve meningen horen daar niet bij en deze worden dus ook niet geaccepteerd. Mensen geloven er in dat de waardes van de groep het leven op school beter zal maken, als je daar niet in gelooft snap je het niet en wordt je onder druk gezet om toch mee te doen. Mensen beginnen te twijfelen of ze nog wel alles mogen zeggen over de groep, ze weten ook niet meer wie ze kunnen vertrouwen. Het mooiste voorbeeld in het boek van wat groepsdruk met je kan doen is David Collins. Hij wordt door de mensen in de groep onder druk gezet om zijn vriendinnetje Laurie stil te krijgen, haar negatieve uitlatingen over de groep hebben schade toegebracht aan de reputatie. David gaat zover dat hij ruzie krijgt met Laurie en haar duwt, dan beseft hij pas wat hij gedaan heeft en hoezeer hij zich heeft laten meeslepen omwille van de groep. Laurie is de stem die zich tegen de groepsdruk verzet in dit verhaal, zij belichaamt het individu.

Motieven

Zelfinzicht

Laurie belichaamt in het boek het verhaalmotief zelfinzicht, in het verhaal is ze op het begin helemaal in de wolken met De Golf. Tot ze merkt dat mensen stoppen met denken voor zichzelf en voornamelijk denken wat hun wordt verteld door de groep. Door het hele verhaal heen probeert Laurie iedereen te blijven overtuigen dat ze voor zichzelf moeten nadenken en niet blindelings moeten volgen. Wanneer David tegen haar zegt dat zij De Golf moet promoten omdat mensen naar haar luisteren zegt ze dat ze helemaal geen mensen wil overhalen en dat iedereen voor zichzelf moet nadenken. Dit vat eigenlijk samen hoe ze zich het hele boek lang gedraagt.

Individualisme vs collectivisme

Dit is het grondmotief van The Wave, het boek geeft duidelijk de voordelen en nadelen van deze twee stromingen weer. Bij teveel individualisme worden er mensen buitengesloten en gepest, bij teveel collectivisme worden mensen buiten de groep geïntimideerd en dringend verzocht om zich aan te sluiten. Groepsvorming kan heel goed gaan en energie geven, maar je moet voor jezelf blijven nadenken en als individu durven kiezen voor wat jij belangrijk vindt.

De kracht van zelfvertrouwen

In The Wave loopt als verhaalmotief door het verhaal heen 'de kracht van zelfvertrouwen' en dit wordt belichaamd door Robert, die voor het eerst in zijn leven het gevoel heeft dat hij ertoe doet. Hij begint zich beter te kleden, hij durft met mensen te praten, neemt initiatief en werkt zich steeds meer op tot een belangrijk lid van de groep. Alleen omdat hij door 'erbij te horen' voldoende zelfvertrouwen ontwikkelt om te geloven in zijn waarde, terwijl hij die potentie zonder de groep natuurlijk ook had. Het verhaal wordt afgesloten met een zinnen van meneer Ross richting Robert: "Je ziet er goed uit met een stropdas en een jasje, misschien zou je erover na moeten denken dat vaker te dragen" & "Er zijn een paar dingen waar we het over moeten hebben." In het begin van het boek, voor De Golf is begonnen, wil hij Robert al helpen om zijn zelfvertrouwen op te krikken. Het lijkt met de laatste zin erop dat Ben Ross het zonde zou vinden als Robert zijn verkregen zelfvertrouwen zou verliezen.

Motto

Vergeet nooit om zelf na te denken over wat je aan het doen bent

Trivia

Het volgende wordt verteld in het nawoord: De Golf is gebaseerd op een waargebeurd incident dat gebeurd is in een middelbare schoolklas geschiedenis. In 1969 in Palo Alto, California. Volgens de leraar, Ron Jones, praatte de drie jaren erna nog niemand erover. 'Het was en van de engste dingen die ik ooit heb meegemaakt in een klaslokaal'. De Golf ontwrichtte een hele school. Het boek dramatiseert het incident, om te laten zien hoe krachtig groepsdruk kan werken, dat ook in vele historische bewegingen en cults is terug te zien. Dat mensen hun eigen rechten opgeven en anderen grote schade toebrengen. De volledige impact op de studenten van wat er gebeurd is en wat ze geleerd hebben is realistisch opgeschreven in het boek. Als toevoeging op het boek, is van De Golf ook een één uur durende televisieshow gemaakt voor ABC door Virginia L. Carter, algemeen directeur bij Tandem Productions and T.A.T. Communications Company. Harriet Harvey Coffin Project Consultant T.A.T. Communications Company

Titelverklaring

De titel The Wave slaat op de naam van de door meneer Ross opgerichte groep waar het hele verhaal om draait. Het logo van de groep is een golf (wave in het engels), en blijkt een passende naam als deze golf langzaam maar zeker de school overspoelt. De golf is gekozen als symbool omdat het een patroon van verandering is, het heeft beweging, een directie en impact. 

Structuur & perspectief

Het verhaal bestaat uit zeventien genummerde hoofdstukken. Het wordt chronologisch verteld.

In het boek wordt vanuit verschillende personen geschreven, er is sprake van een alwetende verteller die wisselt van perspectief . De grootste gedeelten zijn voor Ben Ross, Laurie Sanders en David Collins, van wie uit je het verhaal volgt. Er zijn geen scenes waarin niet één van deze drie voorkomt in het boek, wel heb je soms dat wordt geschreven hoe een ander personage over hun denkt. De verteller vertelt ons ook wat Laurie, Ben Ross en David Collins denken, zo krijg je een goed beeld van hoe de personages in elkaar zitten. Verder maakt de schrijver veel gebruik van de dialoog, waarbij niemand echt het onderwerp van de vertelling is maar de personages om beurten aan het woord zijn.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de moderne tijd, er zijn bijvoorbeeld filmprojectoren. Maar het verhaal is in 1991 gepubliceerd dus je kunt je voorstellen dat wij dat tegenwoordig niet meer modern zouden noemen. In het nawoord wordt verteld dat het verhaal waargebeurd is en plaatsvond in 1969, hoewel het her en der natuurlijk iets is opgeleukt om er een mooi verhaal van te maken. 

Het decor is voornamelijk een middelbare school in Amerika, waar gewisseld wordt tussen het lokaal van meneer Ross en plekken als de kantine, de gangen, het kantoor van de schoolkrant en het American Football veld. Verder speelt het verhaal zich soms af in de huizen van de hoofdpersonen Ben Ross en Laurie Sanders. In het huis van meneer Ross leer je over het project, wat hij ermee wil en hoe het zou moeten lopen. Bij Laurie zijn haar huis en het kantoor van de schoolkrant de plekken waar ze nadenkt over De Golf en wat ze ervan vindt, waar ze een individu is en niet onderdeel van de klas.

Stijl

Het verhaal is geschreven in een vlotte stijl, waarbij de dialoog vorm wordt vaak toegepast en personages niet uitgebreider beschreven worden dan nodig is voor het verhaal. De verteller is soms een beetje ironisch bijv. "She was a pretty girl with short light-brown hair and an almost perpetual smile that only disappeared when she was upset or chewing on Bic pens". Het taalgebruik is door het hele boek heen keurig, ook al zijn de leerlingen niet altijd vriendelijk tegen elkaar. Het ergste waar bijvoorbeeld mee gescholden wordt is: "Hij is een rare". 

Slotzin

There are some things I think we should talk about

Bijzonderheden

Het is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Beoordeling

Het is een klein boekje van 121 pagina's en het leest wel lekker door, doordat de schrijver wisselt tussen verschillende situaties blijf je doorlezen om te kijken hoe het verder zal gaan. Het is niet een heel spannend geschreven boek maar toch ben je wel benieuwd waar het naartoe gaat met De Golf en hoever het zal gaan. Ook vraag je je af of meneer Ross alles nog onder controle heeft. Af en toe kun je ook wel lachen om de verteller die een grappige opmerking maakt over één van de personages(zie opmerking over de lach van Laurie). Al met al wel een boekje dat de moeite waard is om te lezen, het laat goed zien hoe groepsdruk je kan aanzetten tot dingen die je normaal niet zou doen. En omdat het niet zo'n lang boekje is zou het bijna zonde zijn om het niet te lezen

Recensies

"I liked the book. It was good, because it handled a very serious subject with a lot of humor and very true and exact reflections on teenage life. The author of the book is Morton Rhue, who I think did an excellent job giving his side of the story to a true incident that took place in Palo Alto in California in 1969. I think it’s scary that it did happen again, even though you always hear people say that “No way man! It ain’t gonna’ happen!” I recommend everyone to read the book, and not just because they should learn something about nazi’s and how it can get to you, but because it’s a great book that really captures the reader. So all you kids out there who hasn’t read this book yet, go out and get it! ..." https://www.mimersbrunn.s...cle?id=267
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.442 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The wave door Morton Rhue"