Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

The wave door Morton Rhue

Beoordeling 7
Foto van een scholier
Boekcover The wave
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 906 woorden
  • 11 februari 2002
  • 305 keer beoordeeld
Cijfer 7
305 keer beoordeeld

Boekcover The wave
Shadow

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a fe…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free in…

The Wave is sweeping through the entire school. What started as an experiment in Ben Ross's history class is taking on a mind of its own. Students who thought they were free individuals have become dominated by The Wave, and its salutes and slogans-Strength Through Discipline, Strength Through Community, Strength Through Action-are everywhere. Only Laurie and a few of her friends recognise the danger in The Wave-but can they stop it before it goes too far?

Based on a true incident in a high school in California, this chilling story shows how easily people can be swayed by the powerful forces of group pressure.

The wave door Morton Rhue
Shadow
Samenvatting Het verhaal gaat over een leraar geschiedenis Ross die een experiment uitvoert op zijn klas naar aanleiding van een diavoorstelling over de Tweede Wereldoorlog. De scholieren kunnen niet geloven dat het echt gebeurd en dat de rest van de bevolking van Duitsland niet heeft in gegrepen. Ross beslist om een experiment te houden door het oprichten van "The Wave". Zijn motto is: eenheid, discipline en actie. (strength through discipline, community and action) Ben Ross gaat zijn ideeën overbrengen bij zijn leerlingen. Nog nooit was er in de klas zo'n saamhorigheidsgevoel geweest: iedereen voelde zich gelijk aan elkaar. Iedereen was equal, egaal dus. Dat saamhorigheidsgevoel kwam nog meer tot uiting met behulp van een speciale groet. Niet iedereen is het eens met Ross's "experiment.”Zij proberen de klas duidelijk te maken dat De Golf iedereen meesleurt en dat vrijheid van gedachten onmogelijk is. Ross komt tot het besluit dat zijn Golf te ver gegaan is, en hij vertelt ‘de waarheid’ aan zijn leerlingen wanneer hij op een vergadering de 'grote leider' zou laten spreken. Tot ieders verbazing is het een vergeeld filmpje met daarop een schreeuwende Hitler. Een adembenemende stilte houdt de zaal in de ban.Scholieren die na de vergadering huilend en verslagen weglopen omdat alles verzonnen was. Ze geloofden in iets wat er helemaal niet was! Persoonlijke Leesschijf Tijd en ruimte Het verhaal speelt zich af op een middelbare school, highschool, in Palo Alto in California, Verenigde Staten. Het is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal in de jaren ’60.
Titelverklaring The Wave of in het Nederlands de Golf. Het is alsof iedereen door de golf wordt meegesleurd. Er is ook een soort golf-beweging te bespeuren, dat wil zeggen alles stapelt zich meer en meer op. Stijl Het is vlot verteld en heel realistisch. Genre Dit verhaal is een weergave van de werkelijkheid. Alles wordt er verteld zoals het is. Sommige delen kunnen zelfs in een geschiedenisboek staan. Spanning Bij elke geschiedenis is er een soort spanning van wat er deze les gaat gebeuren. Ben Ross gaat steeds verder met zijn experiment en je bent heel benieuwd waarmee hij deze les komt. En de vergadering is ook heel spannend omdat de leider bekend wordt gemaakt. Verteller Het is geschreven vanuit het auctoriale perspectief. De ene keer volg je het verhaal vanuit de ogen van Ben Ross, dan vanuit Laurie of de klas. Het wisselt dus in de loop van het verhaal. Inhoud Experiment van een geschiedenisleraar op een Amerikaans school loopt uit de hand. De leerlingen vatten het experiment heel anders dan de leraar verwachtte. Dit heeft vele gevolgen voor de sfeer op school en de omgang met elkaar.
Personen Ben Ross: de geschiedenisleraar die een experiment te ver laat vorderen. Laurie Saunders: slimste meisje van de klas, heel erg tegen het experiment
De geschiedenisklas van Ross: de klas krijgt een saamhorigheidsgevoel en draaft steeds verder door. Thema & Motieven Thema: experiment op middelbare school
Motieven: Tweede Wereldoorlog, discipline, saamhorigheid en actie. Waardering Ik vind het heel goed boek, lekker spannend en er gebeurd veel in. Persoonlijke beoordeling Ik heb gelukkig nog nooit zoiets meegemaakt maar ik vond het wel een heel apart onderwerp. Je moet het maar bedenken! Er was ooit iemand die zoiets bedacht en ook nog echt uitvoerde, iets wat vreselijke gevolgen had voor de wereld. Ik vond het interessant om te lezen hoe een leraar dit uitprobeert bij zijn leerlingen en verbaasd komt te staan hoever hij kan gaan! Ik heb veel gehoord en gezien over wat Hitler toen heeft aangericht maar nog nooit een boek gelezen of een film gezien waarin iets dergelijks (weliswaar op kleinere schaal) wordt toegepast. De gebeurtenissen waren soms heel verrassend. Ik had namelijk niet verwacht dat het zo hoog zou oplopen tussen Laurie en haar vriend. En ik had ook nooit gedacht dat de klas zover zou gaan. Zelfs de hele school werd erbij betrokken. Ik vond het allemaal wel geloofwaardig want van het een kwam het ander. Het werd steeds erger. De afloop vond ik goed. De school werd met de neus op de feiten gedrukt. Ze waren zelf bezig om net zover te komen als Hitler wilde komen. De reacties erop waren logisch. Men werd emotioneel, was verbaasd, voelde zich verslagen. En allemaal dachten ze: hoe heeft het zover kunnen komen? De hoofdpersoon, Ben Ross, vond ik heel realistisch. Hij handelde hoe iemand echt zou kunnen handelen. Maar ik denk dat niemand zover was gegaan als hij. Want ik vond dat zijn experiment wel heel ver ging. Ik zou dus, als ik de auteur zou zijn geweest, het experiment niet zover laten gaan. Het verhaal was vlot te lezen. Er zat lekker veel vaart in, weinig saaie stukken. Het saaiste stuk vond ik het gesprek met Laurie en haar ouders. Dat vond ik iets te uitgebreid beschreven. Het boek is goed opgebouwd dus verder geen commentaar op dit gebied. De afloop vond ik goed. Het is een gesloten einde, daar hou ik van. Er kwam een duidelijk zicht over hoe het tot een einde van The Wave heeft kunnen komen en hoe het uitgevoerd is. De gebeurtenissen werden duidelijk verteld, geen verwarrende onderdelen. Ik kon het me helemaal voorstellen hoe de sfeer op die school moet zijn geweest. Ik hoop dat het nooit op het Norbertus zal gebeuren want het is een bedreigende situatie voor leerlingen en leraren. Je vertrouwt elkaar niet meer en dat is slecht voor de sfeer waar dan ook!

REACTIES

A.

A.

dit boekverslag is wel duidelijk, helemaal vergeleken met andere verslagen van dit boek

12 jaar geleden

M.

M.

De samenvatting is minder, omdat het niet Mnr Ross zijn ideeën zijn, maar die van Adolf Hitler. Hij wil alleen kijken of hij zo de vraag van de leerlingen kan beantwoorden waarom het duitse volk niks tegen de Nazi's deed omdat ze miljoenen mensen vermooden.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The wave door Morton Rhue"