The Terrible Thing That Happened To Barnaby Brocket door John Boyne

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover The Terrible Thing That Happened To Barnaby Brocket
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
De vreselijke avonturen van Barnaby Brocket
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2012
Pagina's
234
Geschikt voor
onderbouw
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels
Literaire thema's

Boekcover The Terrible Thing That Happened To Barnaby Brocket
Shadow
The Terrible Thing That Happened To Barnaby Brocket door John Boyne
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 234 pagina's
  • Uitgeverij: De Boekerij bv, Amsterdam

Flaptekst

De familie Brocket is saai, alledaags en burgerlijk - tot hun grote genoegen! Als hun zoon Barnaby wordt geboren zijn ze opgetogen maar al snel slaat hun vreugde om in schaamte en afschuw als blijkt dat Barnaby heel anders is dan andere kinderen. Hij loopt namelijk niet, hij zweeft. Barnaby doet vreselijk zijn best om op de grond te blijven, zodat zijn ouders van hem zullen houden, maar het lukt hem gewoonweg niet. Op een dag is zijn moeder haar vreemde, beschamende zoon zo zat dat ze hem wegstuurt. Eenzaam, verdrietig en verslagen zweeft Barnaby weg, op zoek naar een plaats waar ze hem wel accepteren zoals hij is. Tijdens zijn reis komt hij vele fantastische mensen tegen die hem ervan overtuigen dat hij het gelukkigst zal zijn als hij gewoon zichzelf blijft.

Eerste zin

Dit is het verhaal van Barnaby Brocket, en als je Barnaby wilt begrijpen, dan moet je eerst zijn ouders begrijpen; twee mensen die zo bang waren voor iedereen die anders was dat ze iets vreselijks deden, met afschuwelijke gevolgen voor al hun dierbaren.

Samenvatting

Barnaby wordt geboren in een volstrekt normaal gezin uit Sydney, dat bestaat uit vader Alistair Brocket, moeder Eleanor Brocket en kinderen Henry en Melanie. Maar er is iets heel bijzonders met Barnaby: hij zweeft.

Henry en Melanie vinden het allemaal prima en Alistair en Eleanor doen hun best er mee te leven. Omdat ze het belangrijk vinden dat ze voor de buitenwereld normaal zijn, houden ze Barnaby altijd binnen. Hij gaat naar een speciale school, ver weg van de kinderen uit de buurt. Hier sluit hij vriendschap met Liam McGonagall, een jongen met haken als handen. Dit is het enige leuke aan de school. Op een dag gaat de school op in vlammen en omdat Barnaby vastgebonden is aan zijn stoel kan hij niet weg. Liam komt terug in het brandende gebouw om hem te bevrijden.

Barnaby's ouders kiezen dan toch maar een basisschool in de buurt. Hij krijgt een rugzak om met zand erin om het zweven tegen te houden. Het doet veel zeer om de rugzak om te hebben maar Barnaby draagt hem om zijn ouders blij te maken.

Op een dag gaat Barnaby met zijn klas de Harbour Bridge beklimmen. Hij is dan 8 jaar. Omdat hij aangelijnd wordt, stijgt hij niet meer op. Barnaby is net zoals de anderen. Maar of hij dat zo leuk vindt? Als de kinderen de brug af komen staat een groep journalisten hen op te wachten. Ze tellen en precies bij de 10 miljoen komt Barnaby de brug af.  Barnaby wordt geïnterviewd als 10 miljoenste brugbeklimmer maar zweeft dan weg. Het is op het nieuws en er staat een grote foto op de voorpagina van de krant van de zwevende Barnaby. Zijn ouders vinden het verschrikkelijk en zijn boos op Barnaby. Ze vinden dat het zijn schuld is en zeggen dat hij egoïstisch is.

Alistair en Eleanor besluiten dat ze het niet meer aankunnen om te leven met Barnaby. Zo kunnen ze toch niet normaal zijn? Als Barnaby de volgende dag samen met Eleanor naar een park gaat prikt ze zijn zandrugzak kapot. Barnaby zweeft weg, hij gilt naar zijn moeder en die roept hem na dat het haar spijt.

Dan beginnen Barnaby zijn avonturen. Al zwevend botst hij tegen een luchtballon met twee dames erin. Ze redden hem en nemen hem mee naar Brazilië, waar ze wonen op een koffieplantage. Ze vertellen Barnaby dat zij ook niet geaccepteerd werden door hun ouders en kijken elkaar dan liefdevol aan. De twee aardige dames verzorgen hem als Vincente, een jongen die nu een bekend kunsthandelaar in New York is en zetten hem na een weekje op de trein naar Rio de Janeiro om vanuit daar terug te vliegen naar Sydney. De dames begrijpen niet waarom Barnaby terug wil, maar voor hem is het de gewoonste zaak van de wereld. Helaas valt Barnaby in de trein in slaap en wordt hij pas wakker als hij in New York is aangekomen.

Hij doet zijn nieuwe rugzak, gevuld met koffie van de plantage, weer om en stapt naar buiten. Maar dan wordt zijn rugzak gestolen en zweeft Barnaby naar boven. Hij stoot zijn hoofd tegen een hard metalen voorwerp. Hij wordt gered door de glazenwasser van het Chrysler-gebouw. De glazenwasser, Joshua, neemt hem mee naar zijn slaapplek in de kelder van het gebouw. Hij vertelt Barnaby over zijn familie, over dat ze willen dat hij mee gaat werken in het familiebedrijf maar dat hij eigenlijk kunstenaar is. Zijn vader wil daar niks van weten en heeft hem uit huis gegooid. Als Barnaby zijn gemaakte kunst bekijkt steekt hij stiekem een beeldje in zijn zak.

De volgende dag gaat Barnaby naar buiten, met afvalmateriaal in zijn schoenen, en gaat op zoek naar de kunstgalerij van Vincente. In eerste instantie halen ze de neus voor hem op, zo'n klein jongetje van acht. Maar dan begint hij over de dames uit Brazilië en Vincente wil hem dan graag spreken. Barnaby laat het beeldje van Joshua zien. Vincente is helemaal verrukt van zijn werk. Na een week komt Barnaby aan bij de kunsthal van Vincente aan om, samen met honderden journalisten, het werk van Joshua te bewonderen.

Hij ontmoet daar meneer Etheridge die ermee instemt hem mee te nemen naar Toronto, zodat hij van daaruit terug kan naar Sydney. Helaas stapt hij daar in een taxi zonder aan zijn geld te denken en op het moment dat hij dat meedeelt aan de taxichauffeur wordt hij eruit gegooid. Hij komt terecht bij een stadion en als hij binnen zit vergeet hij zijn rugzak. Hij zweeft omhoog maar voordat hij heel ver is, zwaait iemand met een zweepje van een hoog gebouw. Barnaby pakt het en de man, Captain Elias, redt hem. Helaas heeft deze man slechte bedoelingen. Hij neemt Barnaby gevangen en zet hem bij de rest van zijn verzameling mensen die anders zijn, de Freakers noemt hij ze. Hij reist met hen over de wereld en verdient er geld mee. Barnaby komt tot de ontdekking dat zijn vriend Liam ook bij de verzameling zit.

Als de Freakers in Dublin aankomen worden ze 's nachts stiekem bevrijd door een groepje activisten. Iedereen splitst zich op en Barnaby gaat mee met een man die hem meeneemt naar Afrika. Deze man heeft altijd al een keer buiten willen slapen en Barnaby vindt dit ook prima. Helaas knaagt een vos uit het bos zijn rugzak kapot en zweeft Barnaby slapend omhoog.

Hij zweeft helemaal tot in de ruimte en komt terecht in een ruimteschip. Na een tijdje landt hij met hen op aarde, in Sydney! Hij moet naar het ziekenhuis voor onderzoek en daar komen zijn ouders en broer en zus hem opzoeken. Henry en Melanie hebben ook de hond, Captain W.E. Johns meegenomen. Barnaby ontdekt dat zijn ouders aan Henry en Melanie verteld hebben dat hij zelf zijn rugzak af deed. Hij vertelt hen de waarheid maar niet.

De dokter komt met het (volgens zijn ouders goede) nieuws dat hij geopereerd kan worden aan zijn oren en dan kan hij niet meer zweven. Zijn ouders delen hem mee dat hij dan wel weer mee naar huis mag. Op de avond dat de operatie gepland staat denkt Barnaby goed na. Captain W.E. Johns ligt onder zijn bed verstopt. Dan neemt Barnaby een drastisch besluit; hij drukt op de knop om het dakraam te openen, maakt zijn riemen los en zweeft naar boven. Net voordat hij te hoog is, springt de hond op en klamt zich aan Barnaby vast. En daar vlogen ze; een jongetje en een hond, op zoek naar nieuw avontuur. Een jongetje dat er trots op was anders te zijn.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Melanie Brocket

Melanie is een normaal meisje. Zij vindt het leuk dat haar broertje zweeft. Ze houdt veel van hem.

Henry Brocket

Henry is de eerste zoon van Alistair en Eleanor. Hij is volkomen normaal. De juffen op school hebben niets anders over hem te zeggen dan dat hij normaal is. Hij is welgemanierd. Hoewel hij zelf heel normaal is maakt het hem niet uit als iemand anders niet normaal is. Zo vind hij het wel bijzonder dat zijn broertje zweeft.

Eleanor Brocket

Eleanor is de moeder van Barnaby. Zij lijkt in veel dingen op Alistair. Beiden zijn ze volstrekt normaal. Beiden zijn ze notaris bij een groot bedrijf. Eleanor wil zo normaal mogelijk zijn en niet opvallen. Bij de geboorte van haar eerste twee kinderen schreeuwde ze niet, want dat zou niet normaal zijn. Ze houdt van alles dat normaal is en kan niet houden van wat niet normaal is.

Alistair Brocket

Alistair Brocket is de vader van Barnaby. Hij is een normale man, met een krijtstreeppak en een scheiding in zijn haar. Hij houdt ervan normaal te zijn en wil niet opvallen. Alistair is een man die houdt van alles wat normaal is en niet kan houden van wat afwijkt. Alistair is notaris bij een groot bedrijf. Hij is trots op zijn eerste twee kinderen, die ook zo normaal zijn.

Barnaby Brocket

Dit is natuurlijk het belangrijkste personage, hij is de hoofdpersoon. Barnaby is een leuke jongen die veel goed vindt. Hij vindt het niet zo erg dat hij tegen het plafond moet hangen. Wel vindt hij het lastig dat hij buiten aan de riem moet of een zware rugtas om moet. Hij is erg loyaal aan zijn ouders. Ondanks dat ze hem wegsturen blijft hij proberen terug te gaan. Dat hij zo loyaal is zie je ook aan het einde, daar verteld hij de waarheid niet aan zijn broer en zus, om hen te sparen. Ook heel liefdevol eigenlijk. Als hij tot het besef komt dat hij anders wil zijn, begint hij wat meer voor zichzelf op te komen.

Quotes

"De hond kwispelde bij het horen van dit heerlijke woord - drie lettergrepen die stonden voor een ongeëvenaard plezier - en Eleanor, die te uitgeput was om nog weerstand te bieden, stemde er schoorvoetend mee in. " Bladzijde 30
"Doorlopen, Betty-Ann, snauwde de vrouw, die Charles ook zag en hem een geïrriteerde blik toewierp, alsof het onattent van hem was om in de trein te gaan zitten als je er zo uitzag. " Bladzijde 132
"Wanneer hij in een restaurant was - niet zo'n chic nieuw restaurant met ingewikkelde menu's en onbegrijpelijke gerechten, maar een normaal restaurant - raakte hij geïrriteerd als zijn avond verpest werd door de bediening die Lang zal ze leven begon te zingen voor een gast die zo nodig de aandacht moest trekken. " Bladzijde 7

Thematiek

Geluk/ verlangen naar geluk

Alle mensen in het boek zijn op zoek naar geluk. De een vindt het door zo normaal mogelijk te zijn, de ander door veel avonturen te beleven en de ander door anders te zijn.

Motieven

Waardering

Barnaby zoekt constant de waardering van zijn ouders maar krijgt die niet. Uiteindelijk komt hij daarachter. Hij krijgt wel waardering van andere mensen, mensen die ook niet gewaardeerd werden door hun ouders. Anderen accepteren hem wel zoals hij is, hij zoekt dit ook bij hen.

Identiteit

Barnaby moet ontdekken wie hij is en wat hij belangrijk vindt. Hij kiest er uiteindelijk voor zichzelf te blijven en zich niet te laten veranderen door een operatie.

Afwijzing

Barnaby wordt vanaf zijn geboorte direct afgewezen door zijn ouders.

Trivia

In het boek komt Barnaby op verschillende plaatsen. Op elk van die plaatsen is er iemand zegt dat zijn of haar stad de mooiste stad van de wereld is. Behalve als Barnaby in de woonplaats van de schrijver zelf komt...

Titelverklaring

De titel van het boek is heel logisch. In het boek worden de belevenissen van Barnaby Brocket beschreven. Vanaf het moment dat hij niet meer bij zijn ouders is, beleeft hij heel veel avonturen.

Structuur & perspectief

Het boek is onderverdeeld in 26 hoofdstukken. De hoofdstukken zijn rond de 9 pagina's. Buiten de hoofdstukken om kun het het verhaal opdelen in 3 delen. Het eerste deel gaat over Barnaby's leven als hij thuis woont, het tweede deel gaat over alle avonturen die hij beleeft en het derde deel over de tijd dat hij in het ziekenhuis ligt en erachter komt dat hij eigenlijk niet bij zijn ouders wil horen.

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de alwetende verteller. Er zijn geen perspectiefwisselingen.

Decor

Het verhaal speelt zich in het begin af in Sydney. Tijdens zijn avonturen komt Barnaby op veel verschillende plekken: Brazilië, New York, Toronto, Dublin, Afrika, de ruimte en het eindigt weer in Sydney.

Het verhaal vindt plaats in de tegenwoordige tijd. Veel uit het verhaal is herkenbaar omdat het afspeelt in het nu. De totale tijdsduur in het boek is ongeveer twee maanden. Al die tijd is Barnaby Brocket acht jaar oud.

Er zijn weinig flashbacks en geen flashforwards. Soms wisselt het verhaal plotseling van plaats. Dan stap je vanuit de belevenissen van Barnaby even naar het gezin in Sydney.

 

Stijl

Door de stijl van de schrijver is dit boek erg toegankelijk om te lezen. Er worden grappige bijvoeglijke naamwoorden gebruikt om de stemming of het gevoel en de sfeer duidelijk te maken. Bijvoorbeeld in de volgende zin: 'De hond kwispelde bij het horen van dit heerlijke woord - drie lettergrepen die stonden voor een ongeëvenaard plezier - en Eleanor, die te uitgeput was om nog weerstand te bieden, stemde er schoorvoetend mee in.

De taal in het boek is niet te moeilijk. Het wordt niet moeilijk gemaakt door dubbelzinnigheid of veel verwijzingen. Het sluit goed aan bij het niveau van de beoogde lezers.

Slotzin

Een jongetje dat nieuwe avonturen wilde beleven. En bovenal een jongetje dat er trots op was om anders te zijn.

Beoordeling

Wat een fantastisch boek! Het is grappig, origineel en intrigerend. Dit boek biedt de onderwerpen identiteit en acceptatie op een leuke manier aan. Naast dat het leuk is om te lezen, lokt het ook gedachten en gesprekken uit over wat 'normaal' is en hoe je om gaat met mensen die 'anders' zijn. Een goed leesboek voor de bovenbouw van de basisschool of onderbouw op de middelbare school.

Recensies

"Boyne vertelt Barnaby\\\'s bizarre belevenissen vlot en droogjes, waardoor het verhaal grenst aan de humor van Roald Dahl." http://www.8weekly.nl/art...-dahl.html
"Lief, dromerig en fantasierijk. Een (kinder)boek waar jong en oud van kan genieten. " http://www.trefplaats.nl/...sp?Item=71

Overhoor jezelf

Wat is er voor bijzonders aan de hand met de eerste vriend van Barnaby, Liam McGonagall?
Wat is de eerste plek waar Barnaby naartoe gaat als hij weg zweeft uit Sydney?
Wie is Captain W.E. Johns?
Waarom wordt Joshua de wattenstaafjesprins genoemd?
Wat is er voor vreemds aan de hand met Charles Etheridge?
Hoe komt het dat, als Barnaby samen met Stanley buiten slaapt, de ruimte in zweeft?
Waarom wordt de astronaut Matthias Kuznik met de nek aangekeken in Duitsland?
Hoe smokkelen Henry en Melanie de hond mee naar binnen in het ziekenhuis?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.382 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine