ADVERTENTIE
Luisterboeken: de makkelijke optie? Lars is niet echt een fan van lezen. Daarom gaat hij op zoek naar de beste manieren om door zijn leeslijst heen te komen. Red je het met alleen maar samenvattingen, of is een e-reader of luisterboek een betere optie? Deze video wordt mede mogelijk gemaakt door Storytel.

Probeer 30 dagen gratis

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 201 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Ben heeft er een hekel aan dat hij elke vrijdagavond naar zijn oma moet. Tot hij ontdekt dat ze een duister geheim heeft...

Beleef samen met Ben een geweldig avontuur. Hij en zijn oma beramen de grootste juwelendiefstal die er ooit gepleegd werd. 

Je zult heel zeker lachen.

Misschien zul je ook even huilen.

Maar je zult voortaan in elk geval anders over oma's gaan denken.

Eerste zin

Maar oma is zo saai! zei Ben.

Samenvatting

Ben moet elke vrijdagavond tot zaterdagochtend bij zijn oma zijn. Zijn ouders gaan dan samen een avondje uit.

Ben vindt dat verschrikkelijk. Zijn oma is oud, heeft stoppels, lelijke kleren, eet alleen maar kool en laat altijd windjes als ze loopt. Als Ben er is eten ze ook alleen maar kool en spelen ze uren scrabble samen.

Op een avond is Ben het zo zat dat hij zijn ouders belt en hen vraagt hem op te komen halen. Aan de telefoon zegt hij dat hij het verschrikkelijk vindt dat zijn oma zo saai is. Hij weet niet dat zijn oma hem gehoord heeft.

Niet veel later is Ben weer bij zijn oma. Hij wil uit de koekjespot een koekje pakken maar ontdekt er allemaal juwelen in. Hij besluit zijn oma op een avond te volgen en ziet haar vertrekken in een zwart ninja-pak op haar scootmobiel. Ze ontdekt hem en samen gaan ze terug naar huis, waar oma alles vertelt over haar boevenverleden. Ze geeft aan dat ze de mooiste kraak nog niet gezet heeft; het stelen van de kroonjuwelen.

Ben wil graag loodgieter worden en leest zoveel mogelijk krantjes hierover. Zijn ouders willen dat hij danser wordt en om te verhullen waarom hij telkens bezweet thuiskomt van het fietsen naar oma doet hij alsof hij veel oefent voor een danswedstrijd.

In een van zijn krantjes over loodgieters ontdekt hij dat er vanaf de Theems buizen zijn die uitkomen in de Tower. Hij bedenkt een plan om de kroonjuwelen te stelen. Helaas wordt oma ziek en in het ziekenhuis vertelt hij zijn ideeën. Oma doet alsof er niks aan de hand is en ze voeren hun plan uit.

Samen zwemmen ze door de buis en staan vlak bij de kroonjuwelen als ze opeens ontdekken dat er ook nog iemand anders is. Het is de koningin. Ze vertellen hun hele verhaal, waarbij ook naar boven komt dat oma helemaal geen boef was maar minder saai wilde zijn voor haar kleinzoon. De koningin verleent ze genade en ze mogen weer gaan.

Eenmaal thuisgekomen stuurt oma Ben snel naar huis, zijn ouders zullen wel ongerust zijn. Ben zegt dat dat niet waar is, ze houden helemaal niet van hem. Maar als hij thuiskomt merkt hij dat zijn ouders de hele nacht hebben gezocht naar hem en zelfs de politie al hebben gebeld.

Uiteindelijk blijkt oma wel heel ziek te zijn, ze overlijdt niet lang daarna aan kanker. Ben is erg verdrietig maar weet wel dat hij zijn oma echt heeft leren kennen. Voor hem blijft ze altijd oma boef.

Personages

Ben

Ben is een gewoon jongetje van 11 jaar. Hij voelt zich niet gewaardeerd en lijkt ook niet erg veel vrienden op school te hebben. Zijn passie om loodgieter te worden wordt door zijn ouders onderdrukt en hij kan niet zijn wie hij wil zijn. Zijn ouders willen dat hij een danser wordt en hij liegt om hen te plezieren. Eerst vind Ben zijn oma ontzettend saai totdat hij haar beter leert kennen. Eindelijk neemt hij de moeite haar vaker op te zoeken en voelt hij zich gewaardeerd. Samen bedenken ze een plan om de kroonjuwelen te stelen en Ben is onmisbaar in dit plan.

Oma boef

De oma van Ben is een beetje saai. Als ze Ben dit aan de telefoon hoort zeggen schrikt ze wel een beetje. Eigenlijk weet ze wel dat hij geen koolsoep lust en scrabble een stom spel vindt. Ze bedenkt een manier om te zorgen dat hij haar leuk vindt en zelfs als het verhaal niet waar blijkt te zijn, houdt Ben nog steeds van haar. Ook oma kan niet zijn wie ze is, net als Ben. Maar soms helpt het wel om de dingen net even wat anders aan te pakken en beleef je een geweldig avontuur.

De ouders van Ben

De ouders van Ben zijn helemaal in de ban van dansen en vergeten daarbij hun zoon en wat hij wil. Uiteindelijk ontdekken ze dat ze hem verwaarloosd hebben en dat ze beter moeten laten merken dat ze veel van hem houden en dat het niet uitmaakt wat hij doet.

Quotes

"Ben fietste zo snel naar huis dat hij niet eens voelde dat zijn benen prikten en zijn borst pijn deed van het hijgen. Hij fietste zo hard dat hij dacht dat de politie hem misschien wel op de bon zou slingeren wegens overdreven snelheid."

Bladzijde 61

"Vreemd toch, als je in het nauw zit, hebben je ouders het altijd over je moeder en je vader en nooit over mam of pap."

Bladzijde 137

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen
Het thema van dit boek is de band tussen de familie. Omdat Ben zijn oma niet goed kent vindt hij haar verschrikkelijk. Ook zijn moeder komt niet graag bij haar schoonmoeder. Omdat de ouders van Ben hun zoon niet goed kennen kunnen ze niet laten blijken dat ze van hem houden. Eigenlijk steken ze allemaal te weinig tijd en moeite in elkaar waardoor ze elkaar niet waarderen. Dit verandert wanneer oma zich wat spannender voordoet dan ze is. Door het avontuur ontdekt Ben dat ze eigenlijk een hele leuke oma is en hij een fijne tijd met haar kan hebben. Dat had hij niet verwacht. Door wat Ben en oma meemaken gaan de ouders van Ben inzien dat ze hem moeten waarderen om wie hij is en wat hij wil, in plaats van Ben te pushen in een richting die hij niet wil. Wanneer dit kwartje gevallen is, en iedereen elkaar waardeert om wie hij/zij is, zijn ze veel gelukkiger. Het trieste is wel dat oma erg ziek blijkt en overlijdt. Gelukkig is ze wel als geliefde en bijzondere oma gestorven in plaats van saaie oma.

Motieven

Geheim
Het geheim van oma wekt de interesse van Ben. Op deze manier zorgt oma ervoor dat Ben haar vreselijk interessant vindt en heel vaak langskomt.

Ouderdom
In de toespraak van de koningin benoemt deze dat alle mensen ouder worden en dat je elkaar moet helpen, dat heeft ze geleerd van een oma en haar kleinzoon. De oma van Ben wordt ouder maar Ben kan niet begrijpen dat zijn oma ook jong is geweest. Door haar spannende verhalen begrijpt hij haar eindelijk.

Opdracht

Voor Philip Onyango...

... de dapperste jongen die ik ooit gekend heb.

- David Walliams

 

David Walliams bezocht Kenia en ontmoette daar de 12-jarige Philip Onyango. Walliams hart brak toen hij zag hoe deze jongen moest leven en besloot zijn fans in te schakelen om geld te verzamelen. Inmiddels heeft deze jongen een dak boven zijn hoofd.

Trivia

In het boek zwemmen oma boef en Ben de Theems over om onder de Tower uit te komen. De schrijver, David Walliams, heeft zelf ook in de Theems gezwommen. Hij deed dit voor het goede doel. Van 5 tot 12 september 2011 heeft hij 225 km in de Theems gezwommen.

Titelverklaring

De titel van het boek is 'oma boef'.  Ben denkt te ontdekken dat zijn oma vroeger een internationale juwelendief is geweest. Maar ze is natuurlijk ook zijn oma; oma boef.

Ook als hij ontdekt dat ze geen dief is geweest blijft ze nog steeds zijn oma boef. Want, hoewel ze geen dief is, ze zijn wel samen op pad geweest om de kroonjuwelen te stelen.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller. 

Het verhaal is verdeeld over 35 hoofdstukken. De hoofdstukken van 1 t/m 34 hebben allemaal een nummer én een naam. Hoofdstuk 35 heeft alleen een naam: een echte boef

De namen van de hoofdstukken slaan duidelijk op wat er gebeurt in dat hoofdstuk, bijvoorbeeld: een gedaante in een donkere hoek of een leven lang misdaden plegen.

Decor

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het huis van oma. Ook komen ze op plekken als het ziekenhuis en in de Tower. 

Van het begin tot het einde van het verhaal verloopt er ongeveer een halfjaar. Het eindigt met kerst. Ben's oma is dan net overleden en hij luistert naar de toespraak van de koningin van Engeland waarin ze verwijst naar haar ontmoeting met oma boef en Ben.

Stijl

De stijl van het boek is beschrijvend. Het wordt heel duidelijk gemaakt waar het over gaat, je hoeft zelf geen verbindingen te leggen met wat er eerder of later in het verhaal gebeurt. Dat wordt voor je gedaan. 

In het boek spreekt de schrijver meerdere keren de lezer aan. Daarnaast zijn er een heel aantal opsommingen die langskomen. Zoals wat er zoal in de Tower aan kroonjuwelen ligt, hoe oma eruit ziet, wat voor pakjes de moeder van Ben ontworpen heeft voor zijn optreden als danser etc.

 

Slotzin

De koningin is een echte boef, dacht hij. Net als mijn oma.

Beoordeling

Het is een leuk bedacht verhaal. Er zit spanning en actie in en er worden ook onderwerpen behandeld die erg actueel zijn. Soms is het verhaal iets té ongeloofwaardig. Het is duidelijk dat het fantasie is, maar dat de koningin van Engeland haar onderbroek op televisie zou laten zien, gaat toch net iets te ver om het verhaal serieus te nemen.

Over het algemeen is het een leuk, luchtig en grappig boek.

Recensies

"Het boek is weer geweldig geschreven door David Williams. Hij is echt een kunstenaar met woordgrapjes, die er niet heel erg dik op liggen."
http://coolesuggesties.nl...-williams/

"Het verhaal laat zich vlot lezen en voert de lezer al snel mee naar Ben en zijn oma, Oma boef."
http://tboekenblog.blogsp...liams.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

ik vindt het een heel leuk boek , ik houd mijn boekbespreking er over dus is dit artikel erg handig , ik haal er veel info uit

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast