ADVERTENTIE
Heb jij hulp nodig bij het kiezen van jouw studie?

Thijs (22 jaar) kreeg hulp van onze studiekeuzeadviseur Marise. Door telefonische gesprekken en een aantal testen weet Thijs nu welke studie het beste bij hem past. Zijn tip: “Wacht niet af, ga op onderzoek uit en laat je adviseren!”

Vraag nu jouw persoonlijke gesprek aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2010
  • 203 pagina's
  • Uitgeverij: Clavis

Flaptekst

Joe Prop is de rijkste twaalfjarige jongen van de hele wereld. Hij heeft letterlijk alles wat er te koop is: een formule 1 - racewagen, wel duizend paar sportschoenen en zelfs een orang-oetan als butler. Ja, Joe heeft alles wat hij wil. Maar er is één ding dat hij nog liever zou willen: een vriend...

 

Eerste zin

Heb je je al eens afgevraagd hoe het zou zijn als je een miljoen bezat?

Samenvatting

Joe Prop is de allerrijkste jongen van de wereld. Hij woont samen met zijn vader in een heel groot landhuis, dat zijn vader Kasteel Bipsfris noemt. Joe's vader heeft Bipsfris uitgevonden; wc-papier dat aan de ene kant droog is en aan de andere kant vochtig. Daarom is hij zo rijk. 

Joe zit op een hele dure school. Helaas heeft hij daar geen vrienden. Hij wordt alleen maar uitgelachen omdat zijn vader geld heeft door wc-papier. Alle andere kinderen zijn kinderen van hertogen en prinsen. Zij zijn rijk door oud geld. Niet door nieuw geld.

Joe vraagt aan zijn vader of hij naar een gewone school mag. Zoals een gewone jongen. Hij hoopt daar een echte vriend te vinden, misschien wel twee. Na enige aarzeling geeft zijn vader toe. 

De eerste dag ontmoet Joe direct een andere jongen; Bob. Bob is ongeveer even dik als Joe. Ze houden allebei erg van chocola en worden vrienden. Helaas wordt Bob op deze school gepest door een tweeling, de Larven. Joe wil Bob helpen en betaald de Larven om aardig te doen tegen Bob. Deze laatste kan dit niet waarderen en wordt erg boos op Joe omdat hij denkt dat geld alles oplost. 

De vader van Joe heeft een vriendinnetje dat 27 jaar jonger dan de oude man is. Joe weet dat ze alleen uit is op het geld van zijn vader, hij heeft een hekel aan haar. Hij heeft trouwens ook een hekel aan de heks, een lerares op zijn school. Ze doet gemeen tegen hem.

Op een dag is de heks er niet meer. Ze is ontslagen. Joe vindt dat wel bijzonder omdat ze, ook al was ze gemeen, ze wel een hele goede lerares was. Hij komt er later achter dat zijn vader de directeur een hele dure motor heeft gegeven, in ruil voor het ontslag van de heks. Ook heeft zijn vader een meisje ingehuurd dat een vriendinnetje voor Joe moet spelen. Joe wordt erg boos op zijn vader en loopt zelfs van huis weg maar begrijpt dan dat hij hetzelfde bij Bob gedaan heeft.

Hij gaat naar Bob om zijn excuses aan te bieden en ze worden weer vrienden. 

Ondertussen wordt de vader van Joe opeens aangeklaagd door heel mensen die zeggen paarse billen gekregen te hebben van Bipsfris. Joe bekijkt zijn eigen billen en die zijn ook paars. Hij gaat terug naar zijn vader en ziet dat hun hele huis wordt leeggehaald. Hij maakt het goed met zijn vader, die geeft aan dat ze met al dat geld toch nooit echt gelukkig zijn geweest.

Daarna gaan ze naar Bob en zijn moeder, die eten voor hen heeft gekookt. Joe's vader vind het eten zo lekker dat hij verliefd wordt op de moeder van Bob en later trouwen ze met elkaar. Zo worden Bob en Joe niet alleen vrienden maar ook stiefbroers.

Personages

Joe Prop

Joe is een verwend jongetje. Hij kan alles krijgen sinds dat hij 8 is. Toch heeft hij behoefte aan iets anders dan spullen. Hij wil graag een vriend. Ook bij zijn vriendschap probeert hij nog dingen op te lossen met geld, omdat hij zo opgevoed is, maar hij komt er snel genoeg achter dat echte vrienden zich niet om laten kopen.

Bob

Bob is een lieve jongen die graag een vriend wil zijn voor Joe. Hij ontdekt al snel dat Joe een rijke jongen is maar laat goed blijken dat hij hier helemaal niet om geeft. Hij is eerlijk en oprecht.

Meneer Prop

Meneer Prop is altijd arm geweest en heeft in zijn leven veel geestdodend werk gedaan. Totdat hij zijn uitvinding deed. Hij is zo rijk dat hij vergeet waar het in het leven echt om draait. Als hij al zijn geld weer kwijt is komt hij tot de conclusie dat geld niet gelukkig maakt.

Quotes

"Waarom moet je slank zijn om in een winkel te werken? Lauren voelde zich duidelijk niet op haar gemak. Het is een heel klein winkeltje, zei ze."

Bladzijde 132

"Het allerlaatste wat ik wil, is eindigen zoals jij! Een man van middelbare leeftijd, verloofd met een hersendode tiener! Pardon? zei Safiera boos. Ik heb wel een diploma Make-up!"

Bladzijde 162

"Hij sloeg zijn korte, dikke, behaarde armen om zijn zoon heen. En Joe legde zijn korte, dikke, minder behaarde armen om zijn vader heen."

Bladzijde 200

Thematiek

Vriendschap
Joe woont in een reusachtig huis met zijn vader. Ze hebben enorm veel geld en het vriendinnetje van zijn vader is duidelijk alleen maar bij hem om het geld. Helaas maakt geld niet gelukkig want het allerliefste wat Joe wil, is niet met geld te koop. Hij wil graag een vriend. De les die Joe leert is dat geld niet de oplossing is. Dat een vriendschap niet werkt wanneer je ervoor moet betalen, maar dat je het echt leuk moet vinden om met elkaar om te gaan.

Motieven

Buitenbeentjes
Bob en Joe zijn beiden buitenbeentjes. Bob wordt op de gewone school gepest om zijn gewicht en Joe op zijn dure school omdat hij de zoon van meneer Bipsfris is. Uiteindelijk vinden ze elkaar en worden ze beste vrienden. Ook op de nieuwe school is Joe nog een buitenbeentje; omdat hij rijker is dan anderen. Uiteindelijk wordt hij weer net zoals de andere kinderen en voelt hij zich het gelukkigst.

Geluk / verlangen naar geluk
Hoewel Joe al het geld van de wereld heeft, bij wijze van spreken, heeft hij nog niet genoeg. Hij is niet gelukkig. In dit verhaal komt hij tot de ontdekking dat geld helemaal niet gelukkig maakt.

Opdracht

Voor Lara

Ik hou meer van je dan ik met woorden kan zeggen.

 - David Walliams

Trivia

David Walliams heet eigenlijk David Williams. Hij heeft zijn naam laten veranderen omdat hij bij een acteergezelschap ging en er was al iemand die David Williams heette. Van zijn nieuwe naam werden ook weer grapjes gemaakt omdat hij nu telkens Robbie Walliams genoemd werd.

Titelverklaring

Dit boek heet Joe Biljoen omdat de hoofdpersoon, Joe Prop, biljoenen heeft op zijn 12-jarige leeftijd. Zijn voornaam is Joe en hij krijgt in de titel de achternaam Biljoen omdat hij zo rijk is.

Structuur & perspectief

Het verhaal is verdeeld over 26 hoofdstukken. Alle hoofdstukken hebben een naam die duidelijk slaat op de gebeurtenissen in dat hoofdstuk. De naam van het hoofdstuk is niet perse een uitspraak van een personage maar vaak een soort samenvattend zinnetje, zoals:

- Een gigantisch achterste

- Een kampeerweekendje

- Woestijnrat op toast 

Het verhaal wordt verteld door de alwetende verteller. 

Decor

Het verhaal speelt zich af in het huis van Joe Prop, Kasteel Bipsfris, in en rondom zijn school en in en rondom het winkeltje van Raj, waar de jongens vaak chocola gaan kopen. 

Van het begin tot het einde van het boek verlopen er ongeveer 2 à 3 maanden.

Stijl

David Walliams heeft een humoristische stijl van schrijven. Zo vertelt hij het verhaal als alwetende verteller maar adresseert hij sommige stukjes ook regelrecht aan de lezer. Zoals bij dit stukje:

- DING! Nee, lezer, dat is jouw deurbel niet. Blijf maar zitten. Zo rinkelde de bel van de winkel van Raj toen Bob en Joe de deur openduwden.

 Een ander voorbeeld van zijn grappige schrijfstijl is:

- Joe kon zich niet herinneren wanneer iemand hem voor het laatst een knuffel gegeven had. Dat was nog iets wat je niet met geld kon kopen. En Bob knuffelde geweldig. Hij was echt mals. 

Daarnaast worden kreten erg uitgebreid beschreven. Als iemand erg lang 'AAH' roept kan dit in het boek wel twee pagina's duren. Twee pagina's met A's.

Slotzin

Mevrouw Klodder ten slotte, de kantinejuf, schreef een kookboek, 101 recepten met vleermuizenbraaksel, dat uitgegeven werd door Harper Collins.

Beoordeling

Een erg leuk kinderboek. Het heeft een leuk onderwerp en laat zien hoe een jongen die ogenschijnlijk alles heeft juist verlangt naar een normaal leven en gewoon één goede vriend. 

De humoristische manier van schrijven maakt je vaak aan het (glim)lachen en het is een plezier om dit boek te lezen.

Recensies

"Het boek is superleuk geschreven. Het is grappig, zit vol originele woorden (vooral de scheldwoorden zijn soms hilarisch) en er zit een enorme vaart in."
http://coolesuggesties.nl...-williams/

"Toch is Joe Biljoen een lekker leesbaar boek, waarin niet alleen Joe vet is, maar de grappen en grollen ook."
http://www.lezenisleuk.nl...oe-biljoen

Overhoor jezelf

Hoeveel euro zakgeld krijgt Joe per maand?
Wat is de scheldnaam van Bob?
In wat voor auto wordt Joe naar school gebracht als hij naar zijn dure school gaat?
Hoe heet \'de heks\' in het echt?
Waarvoor had de kantinejuffrouw het geld van Joe gebruikt?
Waar heeft Joe geslapen als hij \'s nachts niet thuis is geweest?
Wat voor recepten stonden er in het receptenboek van mevrouw Klodder?
Hoeveel seconden is Joe te laat met zijn huiswerk bij mevrouw Spits?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

super leuk boek

3 jaar geleden

F.

F.

super leuk boek

3 jaar geleden