The lord of the rings: The two towers door J.R.R. Tolkien

Zeker Weten Goed
Foto van Onessa
Boekcover The lord of the rings: The two towers
Shadow
  • Boekverslag door Onessa
  • Zeker Weten Goed
  • 13 september 2015
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
In de ban van de ring: De twee torens
Auteur
Genre
Eerste uitgave
1954
Pagina's
464
Oorspronkelijke taal
Engels
Verfilmd als

Boekcover The lord of the rings: The two towers
Shadow
The lord of the rings: The two towers door J.R.R. Tolkien
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1954
  • 322 pagina's
  • Uitgeverij: Harper Collins

Flaptekst

The Two Towers is the second volume in J. R. R. Tolkien's epic adventure The Lord of the Rings.

The company of the ring is sundered. Frodo and Sam continue their journey alone down the great river Anduin -- alone that is, save for a mysterious creeping figure that follows wherever they go...

Eerste zin

Aragorn sped on up the hill.

Samenvatting

Dit is het vervolg op The Fellowship of the ring. Als je precies wil weten wat er in het vorige deel gebeurde moet je die samenvatting lezen.

Boek 3:

Wanneer iedereen opzoek is naar Frodo komt Aragorn Boromir halfdood tegen (neergeschoten met een pijl). Boromir vertelt vlak voor zijn dood aan Aragorn dat hij al gevonden was door Merry en Pippin. Maar dat zij belaagd werden door Orks. De Orks schoten hem neer en namen de hobbits mee. Ook vertelt hij dat Frodo ontzichtbaar weg is gelopen (door de ring) en dat hij hier was om de ring van Frodo af te pakken.

Aragorn gaat terug naar de groep. Ze ontdekken bij de rivier dat er precies genoeg spullen weg zijn voor twee mensen en dat er een bootje mist. Dat betekent dus dat Sam en Frodo samen naar Mordor zijn gegaan. Het reisgenootschap besluit om Merry en Pippin op te sporen door de Orks te zoeken.

Ze volgen de orks 4 dagen. Ze komen mensen van Rohan tegen (waar zij heen wilden gaan) en slaan hun uitnodiging af om langs te komen omdat zij eerst Merry en Pippin willen redden. De mensen van Rohan lenen hun paarden aan hun zodat ze sneller kunnen reizen.

Ze komen aan bij Entwood. Hier vinden ze sporen die ze volgen. Legolas wijst de groep er op dat het bos betoverd is en leeft en dat zij het moeten respecteren. Een nacht ziet Gimli iemand die op Saruman lijkt en hun paarden blijken verdwenen te zijn.

Merry en Pippin zijn meegenomen en gespaard door de orks omdat zij eventueel de hobbits zouden kunnen zijn die de ring hebben (maar ze mogen hun niet doorzoeken, dat wil Saruman zelf doen). Een avond breekt er een ruzie uit tussen de Orks en is er een gevecht met de mensen van Rohan. Merry en Pippin vluchten het bos in. In het bos worden zij opgepakt door Treebeard (een ent, een levende boom), wanneer Treebeard hoort dat zij vrienden zijn van de destijds gestorven Gandalf is hij vriendelijk tegen hun. Treebeard vertelt hun dat de ents normaal geen kant nemen in de geschillen op de planeet. Maar omdat zij orks en uruk-hai haten en Saruman het bos verpest besluiten zij Isengard te belegeren (de plek waar Saruman heerst).

Op het spoor naar Merry en Pippin komen Gimli, Legolas en Aragorn Gandalf tegen. Maar hij is veranderd. Hij is nu Gandalf the White (omdat hij dood is gegaan en weer tot leven is gekomen en wijzer is geworden). Zij besluiten naar Rohan te gaan omdat Gandalf weet dat Merry en Pippin veilig zijn bij de ents.

Maar in Rohan worden zij niet warm verwelkomt door koning Theoden. Die is van mening dat Gandalf altijd slecht nieuws brengt en hij zelfs hun beste paard, Shadowfax heeft gestolen. Zijn assistent Wormtongue is het hier mee eens. Ook adviseert Wormtongue er tegen om naar Isengard te gaan en tegen Saruman te vechten. Gandalf ontdekt dat Wormtongue eigenlijk een spion van Saruman is. Theoden stuurt Wormtongue in ballingschap en besluit samen met de reisgenootschap naar Isengard te gaan (nadat hij veel kostbare spullen als cadeau aan de reisgenootschap heeft gegeven).

Opweg naar Isengard ontstaat er een strijd bij Helms Deep tegen de Orks. Het reisgenootschap verliest bijna tegen de Orks, maar net op het goede moment komen de troepen van Theoden aan en weten zij de Orks samen te overmeesteren. Hierna gaat het reisgenootschap verder door entwood naar Isengard om met Saruman te praten (en Theodens troepen gaan via een andere weg). Bij Isengard komen zij Merry en Pippin tegen. Gandalf gaat met Treebeard praten.

Ondertussen vertellen Merry en Pippin aan Legolas, Gimli en Aragorn hoe zij hier zijn beland. Saruman was volgens hun voor de belegering van Isengard door de ents zijn toren in gevlucht waardoor het makkelijk was om het gebied te veroveren. Ook is Wormtongue terug gekeerd naar zijn echte meester. Na deze gesprekken gaat de reisgenootschap (met Merry en Pippin) samen met koning Theoden en Treebeard met Saruman praten. Saruman betoverd hun bijna met zijn woorden, maar het blijkt dat hij duidelijk de kant kiest van Sauron waardoor de ents, de mensen uit Isengard en de reisgenootschap openlijk de oorlog verklaren aan hem. Wormtongue probeert hun op dit moment weg te jagen door een object naar hun te gooien, maar hij mist. Saruman wordt boos en gaat weg, Gandalf ziet dat het gegooide object erg belangrijk is.

De groep reist hierna verder (zonder de ents en Isengarders). 's Nachts pakt Pippin het object dat Wormtongue naar hun gooide stiekem weg van Gandalf omdat hij vreselijk nieuwsgierig is waarom Saruman er zo boos om was geworden. Wanneer hij het aanraakt (het is een glazen bol) ziet hij het oog van Sauron en een Nazghul (een black rider op een soort draak). Hij valt flauw, Gandalf redt hem. Het blijkt dat de glazen bol een soort communicatiesteen is (een palantir). Hiermee communiceerde Saruman met Sauron over hun smede plannetjes. Gandalf gaat samen met Pippin hierna snel naar Edoras (mensen koninksrijk) om Sauron de tuin in te leiden (Gandalf gelooft dat nu Sauron Pippin door de steen zag hij denkt dat Pippin de ring draagt).

Boek 4:

Frodo en Sam lopen over dorre bergwegen en worden constant door Smeagol gevolgd. Ze maken zich ook zorgen of zij genoeg voedsel mee hebben voor de reis. Op een bepaald punt valt Frodo een stukje naar beneden, wanneer Sam bij hem is ziet Smeagol de kans om Sam aan te vallen. De hobbits binden Smeagol vast en besluiten hem als gids te nemen omdat hij de weg naar Mordor kent. Het touw doet hem pijn omdat het door elven is gemaakt. Hij moet op de ring zweren (die hij af wil pakken) om vrij gelaten te worden (dit doet hij). Hij leidt de hobbits naar de moerassen omdat hier nauwelijks iemand langs komt. Sam vertrouwt Smeagol niet, maar tijdens hun tocht gedraagd hij zich zo goed dat de hobbits hem wat beter gaan vertrouwen. Ondertussen worden zij door de Nazghul gevolgd en Frodo wordt hier erg onrustig van. Ze komen uiteindelijk in Mordor. Smeagol wil niet naar binnen, dus Frodo moet hem bedreigen met zijn zwaard/mes zodat hij naar binnen gaat.

Smeagol durft niet door de zwaar bewaakte poort te gaan. Sam vertrouwt Smeagol nauwelijks en nu nog minder omdat hij zijn taak niet wil vervullen. Maar Smeagol vertelt hun dat er een geheime omweg via Ilsidur is die veel veiliger is. Ze nemen dit pad, hun eten raakt langzamerhand op maar het is fijn dat de omgeving wat minder dor is en ze in het wild voedsel kunnen vinden. Na verloop van tijd komen zij mensensoldaten onder leiding van Faramir tegen die Aragorn en Boromir kennen. Na een gevecht gaan de Hobbits mee met de mensen.

Faramir bevraagd Frodo een nacht over Boromir. Hij denkt namelijk dat Frodo wat met de dood van Boromir te maken heeft, terwijl Frodo niet eens weet dat Boromir überhaupt dood is. Door dit gesprek komt Faramir er snel genoeg achter dat Frodo onschuldig is (en komt de lezer te weten dat Faramir de broer van Boromir is). Wat hem wel stoort is dat Frodo niet wil vertellen waarom hij van Rivendell naar Mordor aan het reizen is. Maar later vertelt Sam perongeluk dat Boromir de ring wilde stelen, en waar ze heen gaan (Mount Doom dus). Faramir zegt dat hij de ring zelf niet wil en dat hij hun wil helpen.

De volgende ochtend vraagt Faramir wat het wezen (Smeagol) is dat hun steeds volgt. Frodo vertelt hem dat hij hun hielp om naar Mount Doom te komen en dat hij ooit de eigenaar van de ring was. Faramir adviseerd Frodo om Smeagol niet te vertrouwen omdat er kwaad in hem schuilt, maar Frodo wil daar niet naar luisteren en wil dat Smeagol veilig is. Smeagol voelt zich echter verraden door Sam en Frodo en werkt daarom niet mee. Faramir zegt ook tegen Frodo dat de weg die Smeagol heeft gekozen te zwaar is. Maar de Hobbits besluiten om toch verder te reizen met Smeagol en krijgen genoeg voedsel mee van Faramir (die niet met zijn mannen mee gaat).

Sam vertrouwt Smeagol niet. Smeagol verdwijnt ook sommige nachten, en de hobbits weten niet waar naartoe. Ze lopen verder, op een moment is er een Nazghul in de buurt, en Frodo is bang dat hij gezien wordt. De Nazghul vliegt echter na een paar momenten weg. Sam vertelt die nacht aan Frodo dat Smeagol niet te vertrouwen is. Die nacht wordt Sam wakker omdat Smeagol zachtjes tegen Frodo (die slaapt) aan het praten is. Sam maakt Frodo wakker omdat hij dit raar vind. Frodo zegt tegen Smeagol dat hij weg mag gaan als hij dat wil, maar Smeagol zegt dat het zijn taak is om hun naar Mount Doom te brengen.

Hierna leidt Smeagol de hobbits naar een hol. De hobbits vertrouwen het niet, maar volgen hem toch. Na verloop van tijd raken ze hem kwijt. Ze voelen zich bekeken, met het cadeau van Galadriel (wat een soort zaklamp blijkt te zijn) kunnen de hobbits zien dat ze in de grot van een spin zijn (genaamd Shelob). Deze spin bewaakt deze passage voor Sauron. Sam en Frodo zijn verraden door Smeagol, ze rennen weg maar zien dat er Orks aan komen, op dit moment worden ze ook aangevallen door de spin en komt Smeagol te voorschijn. Voordat Sam Smeagol kan aanvallen wordt Frodo verdoofd door de gif van de spin.

Sam valt hierdoor Shelob aan en wint -- Smeagol vlucht weg. Sam is bang dat Frodo dood is en besluit zelf de ring naar Mount Doom te brengen. Hij pakt de ring en moet daarna zich snel verstoppen omdat de Orks aankomen. Doordat hij de ring om zijn nek draagt kan hij ineens de taal van de Orks verstaan -- de Orks nemen Frodo en bespreken dat Frodo leeft omdat Shelob nooit haar prooi vermoord voordat ze gaat eten. Ze vluchten snel weg omdat ze denken dat alleen een erg gevaarlijk en sterk wezen in staat is om Shelob zodanig te verwonden dat ze verslagen is. Sam is alleengelaten.

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Frodo

De adoptiezoon van Bilbo (of neefje, dus ook een hobbit) die de taak heeft gekregen om de ring te vernietigen. Hij is net als Bilbo nieuwsgierig en slim en is goed bevriend met elven en Gandalf.

Sam

De beste vriend en tuinman van Frodo en ook een Hobbit. Gandalf wilde graag dat Frodo een vriend mee op reis zou nemen die volledig te vertrouwen is, en Sam was de beste optie. Ook gaan zijn Hobbit-vrienden Merry en Pippin mee.

Aragorn

De erfgenaam van Ilsidur (een mensenrijk, hij is ook zelf een mens). Maar hij was voordat hij meeging op de queeste een jager/beschermer van the Shire. Hij is een goede vriend van Gandalf, en is zonder Gandalf de leider van de reisgenootschap.

Legolas

De zoon van het elvenkoninkrijk uit Mirkwood. Hij is de snelste, stilste en bestziende van de reisgenootschap waardoor ze met zijn hulp veiliger kunnen reizen. Opreis wordt hij ook vrienden met Gimli (de dwerg) waardoor er een eind komt aan de eeuwige vijandigheid tussen elven en dwergen.

Gimli

Een Dwerg (de zoon van een van de dwergen waar Bilbo in the Hobbit mee rees). Hij helpt het reisgenootschap met de weg leiden door bepaalde gebieden (zoals Moria), en beeindigd de eeuwige vijandigheid tussen elven en dwergen door bevriend te worden met Legolas.

Gandalf the White

In deel een is Gandalf de Grey gestorven in zijn gevecht met de balrog. In deel twee staat hij op uit de dood en is hij gepromoveerd in het tovenaar-zijn, daarom is zijn titel van the grey naar the white gegaan. Hij is in zijn wederopstaan veel wijzer geworden.

Saruman

De slechte tovenaar die samen met de kwade heerser Sauron werkt. Hij heeft een leger orks en kan mensen met zijn stem betoveren. Gandalf verdenkt Saruman er echter wel van dat hij niet helemaal een bondgenoot van Sauron is en eigenlijk zelf achter de macht van de ring aan zit.

Smeagol/Gollum

De eerste eigenaar van de ring (degene waar Bilbo de ring van heeft gestolen). Hij wil de ring terug omdat hij verslaafd is geworden. En besluit om deze reden Sam en Frodo te helpen om naar Mordor te komen, en ze vervolgens in de tuin te leiden en opgegeten te laten worden door de spin.

Merry en Pippin

De hobbitvrienden van Sam en Frodo die ook mee reizen. Zij worden op het begin van het boek gekidnapped door Orks omdat de Orks denken dat zij de ringdragers zijn. Uiteindelijk weten zij te ontsnappen van de Orks en worden zij vrienden met de Ents. Zij overtuigen de Ents dat het kwaad op de loer is en zij Isengard moeten belegeren.

Quotes

"He turned and went swiftly back down the road. The others climbed the long stair under the eyes of the tall watchmen. Silent they stood now above and spoke no word, until Gandalf stepped out upon the paved terrace at the stair's head. Then suddenly with clear voices they spoke a courteous greeting in their own tongue." Bladzijde 510
"The king and his company slept no more that night; but they saw and heard no other strange thing, save one: the voice of the river beside them suddenly awoke." Bladzijde 553
"'I wonder where that dratted Gollum is?' thought Sam, as he crawled back into deeper shade." Bladzijde 660

Thematiek

Goed en kwaad

In dit deel gaat het voornamelijk om de neergang van de wereld door het kwaad. Dit kun je voornamelijk zien aan het landschap rondom Mordor en Isengard dat helemaal dor is en alle belangrijke elementen (bomen, het water van de rivier) zijn uitgeput om zich te belegeren. Ook is Rohan een boek voorbeeld, omdat je hier ziet hoe het kwaad invloed kan hebben op goede/neurtrale parijen waardoor ze beinvloed worden en een tunnelvisie krijgen waardoor ze het goed en het kwaad niet meer van elkaar kunnen onderscheiden. Dit heeft ook een symbolische waarde omdat Tolkien zijn boeken na de Tweede Wereldoorlog heeft geschreven (en zelf in de Eerste heeft gevochten). Dus naast dat het slecht gaat in zijn fantasie wereld door het kwaad, heeft hij direct afgeleid vanuit zijn eigen belevingswereld. Hiermee laat Tolkien zien hoe vernietigend oorlog en de wil om macht kan zijn.

Motieven

Vriendschap

Het reisgenootschap is een collectief hoofdpersonage die vijf rassen van de wereld verenigd (hobbits, elven, dwergen, tovenaars en mensen) om samen tegen het kwaad te strijden en hopen dat zij een betere wereld hiermee kunnen creeeren. Daarnaast valt het reisgenootschap in dit deel uit een, maar toch blijven ze trouw aan elkaar en zoeken ze elkaar zodat ze veilig zijn.

Plicht

Naast dat de hoofdpersonages als ideaal hebben dat de wereld veilig moet zijn, hebben zij heel erg het gevoel dat zij de plicht hebben om dit tot werkelijkheid te brengen. Wanneer Gandalf dood gaat (wat niet waar blijkt te zijn) is het Aragorns plicht om ze veilig te leiden. Wanneer Frodo meegenomen wordt door de Orks besluit Sam om de ring zelf naar mount doom te brengen. Niet omdat hij dat per se wil, maar meer omdat het zijn plicht is.

Trivia

Over dit deel is ook een film uitgekomen.

De titel is gekozen om de twee zeer diverse delen van het verhaal te verenigen. Maar op het begin was het niet duidelijk of Tolkien de toren Cirith Ungol of Minas Morgul bedoelde. Het was wel duidelijk dat een van de twee torens Orthanc was.

Titelverklaring

De titel luidt: The Lord of the Rings - The Two Towers. Of de twee torens. Om de uitleg over de koepel titel (The Lord of the Rings) te lezen kun je het best naar de titelverklaring van het eerste deel kijken (link).

The Two Towers slaat op twee belangrijke torens in dit deel. Orthanc en Minas Morgul. Orthanc is de toren in Isengard waar de kwade tovenaar Saruman woont. Minas Morgul is een oude ruine van Gondor waar nu de Nazghul leven.

Het boek gaat namelijk voor de helft over de reis van de reisgenootschap (Legolas, Gimli, Aragorn, Merry, Pippin en Gandalf) die naar Isengard reizen om het over te nemen en met Saruman te praten. Voor de andere helft gaat het over de reis van Sam, Frodo en Smeagol naar Mordor waar ze na verloop van tijd langs Minal Morgul komen en constant gevolgd worden door de Nazghul.

Tolkien heeft deze twee torens als titel gekozen omdat hij een overeenkomst wilde hebben tussen de twee zeer diverse delen. De Lord of the Rings trilogie was namelijk in eerste instantie bedoeld om gepubliceerd te worden als een groot boek dat uit zes delen bestaat. Maar door het papiertekort na de Tweede Wereldoorlog en met oog op het publiek heeft zijn uitgever besloten om het op te delen in drie boeken (2 delen per keer). De middelste delen (die nu the Two Towers vormen, dit deel) verschillen vreselijk veel van elkaar, waardoor Tolkien moeite had om een goede overkoepelende titel te verzinnen, en daarom iets heeft gekozen wat een belangrijke ruimte was bij de twee aparte delen.

Structuur & perspectief

Structuur:

Het boek is opgedeeld in twee delen, boek 3 en boek 4. Het is het vervolg op the Fellowship of the Ring. De delen heten boek 3 en 4 omdat Tolkien eigenlijk de trilogie als een boek voor ogen zag, en daarom de nummering van de zes delen hetzelfde heeft gehouden, ondanks dat het verdeeld is in drie delen. Ieder hoofdstuk bestaat uit ongeveer 12 hoofdstukken.

Perspectief:

Het boek is verteld vanuit de alwetende verteller in het hij/zij perspectief in de verleden tijd. Het is alsof Tolkien zelf in deze wereld leeft en aan ons puur een historisch verhaal vertelt. Hij weet ook meer over de wereld dan wat hij in het boek vermeld waardoor hij een onbetrouwbare verteller is (omdat hij selectief is in het vertellen van bepaalde stukken, hij motiveert dit door te zeggen dat er niet genoeg tijd is om alles te vertellen). Dat hij veel over de wereld weet kun je ook zien aan alle andere boeken die hij over deze wereld heeft geschreven die buiten het Lord of the Rings verhaal vallen. BIjvoorbeeld, the Hobbit.

In dit deel volgt de verteller echter niet Frodo, maar maakt hij van boek 3 naar boek 4 een grote perspectiefwissel. En in boek 3 verwisselt hij ook een paar keer van perspectief.

In boek 3 wisselt hij tussen het perspectief tussen Merry en Pippin en Aragorn, Gimli en Legolas (en uiteindelijk ook Gandalf). Uiteindelijk komen deze twee verhaallijnen samen in Isengard als ze herenigd worden.

Boek 4 is volledig geschreven uit het perspectief van Frodo en Sam. In dit deel wisselt het perspectief ook niet meer.

Decor

Decor:

In dit deel is het decor ook de reis van the Shire/Rivendell naar Mount Doom. Alleen zijn in dit deel andere stukken belangrijk omdat de personages daar langs komen.

In boek 3 is entwood een belangrijke plaats omdat Merry en Pippin hier de ents leren kennen en Frodo, Gimli en Aragorn hier ontdekken dat Gandalf weer leeft. Ook is Rohan een belangrijke plaats omdat het reisgenootschap hier vrienden wordt met koning Theoden en samen Isengard gaan belegeren. Isengard is ook van belang omdat het reisgenootschap hier herenigd wordt met Merry en Pippin en vrede probeert te sluiten met Saruman.

In boek 4 is het moeras en het begin van Mordor belangrijk omdat Sam en Frodo hier naar Mount Doom proberen te komen en Smeagol als gids hebben. Uiteindelijk worden ze in Shelobs hol aangevallen door de spin waardoor Sam en Frodo niet meer samen zijn.

Tijd:

Dit stuk van het boek strekt zich ongeveer over 2 a 3 weken tijd. Het richt zich vooral op de vorderingen van de reis en het uiteenvallen van het reisgenootschap.

Het tijdperk waarin het afspeelt is ook moeilijk te duiden omdat het zich in een niet bestaande wereld afspeelt. Maar het is high-fantasy, en dit genre is meestal een vorm van fantasy dat op de late-middeleeuwen is gebaseerd met ridders, heren, kastelen en heersers.

Stijl

J. R. R. Tolkien heeft een erg uitgesproken schrijfstijl. Hij schrijft gedetailleerd en langdradig. Hij vertelt het boek alsof hij een verslag schrijft over de gebeurtenissen in deze wereld alsof het waargebeurd is. Dit doet hij deels door extra informatie te strekken buiten het verhaal om. Ook kenmerkt hij zich door uitgebreid de omgeving waar ze zich bevinden te beschrijven waardoor je als lezer je precies kunt inbeelden hoe de wereld er uit ziet waar hij over schrijft. Echter besteed hij niet erg veel aandacht aan de uitwerking van personages. Ook schrijft hij veel liedjes op die door de personages in de boeken worden gezongen.

Slotzin

Frodo was alive but taken by the enemy.

Beoordeling

Net als the Fellowship of the Ring vind ik dit deel van the Lord of the Rings trilogie fantastisch. Alleen wel minder dan de Fellowship zelf. Dit deel is wat grimmiger en de personages komen meer in aanraking met het kwaad dat zich uit zit te breiden in de wereld. Daarnaast is het reisgenootschap uit elkaar gevallen waardoor de individuele groepjes zich in meer gevaar verkeren omdat er niet echt veel bescherming is. Zelf vind ik het luchtige van het gedeelte in the Shire wel fijn. Al is dit wel wat spannender.

Verder viel het mij heel erg op dat the Lord of the Rings trilogie bedoeld was als een geheel omdat boek 3 en boek 4 zo erg van elkaar verschilden dat ik mij afvroeg waarom dit nou een deel was. Ook was de overgang tussen the Fellowship of the Ring en the Two Towers een beetje vreemd omdat het laatste hoofdstuk van boek 1 teveel te maken had met het eerste hoofdstuk van boek 2 (Sam en Frodo die alleen weg gaan en Boromir die sterft). Hierdoor raad ik aan om de trilogie in een ruk te lezen (of het te zien als een geheel) in plaats van 3 verschillende boeken in een serie.

Verder had ik ook in dit deel het probleem dat Tolkien soms te langdradig schreef. Het is een geweldig verhaal in een geweldige setting. En omdat de setting zo uniek is, is het ook belangrijk dat het goed beschreven wordt. Maar het zorgt er wel voor dat de boeken redelijk moeilijk doorheen te komen zijn. Het hoeft ook niet per se zo langdradig te zijn, ik ken zat andere fantasy boeken in een nieuwe wereld die toch wat sneller te lezen zijn.

Recensies

"Where The Fellowship of the Ring, the first volume of the trilogy, starts off slowly, this far more complex novel plunges right into the action, and the straight-ahead story line diverges." https://www.commonsenseme...two-towers
"His names are brilliantly appropriate; the tongues he has devised for the elves and orcs perfectly express, just by their rhythms and phonemic systems, the natures of these races; his style is full of joy, the joy that follows the making of a perfect gesture." http://www.nytimes.com/19....html?_r=0
"I realise I am in the minority and I don't know why. But I've looked for what everyone loves so much about these books and everytime I find pages and pages of boredom. " https://www.goodreads.com...iew_page=1

Overhoor jezelf

Waarom vermoorden de Orks Merry en Pippin niet?
Wat is er bijzonder aan Entwood?
Het is bijzonder dat de Ents meevechten om Isengard te veroveren omdat zij normaal de bad guys zijn
Wat is er veranderd nadat Gandalf terug gekeerd is van de dood?
Wie wordt de nieuwe gids van Frodo en Sam?
Wie is Shelob?
Wat ziet Pippin in de glazen bol van Saruman?
Frodo en Sam komen de broer van Boromir tegen op hun queeste naar Mount Doom
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.441 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The lord of the rings: The two towers door J.R.R. Tolkien"

Ook geschreven door Onessa