Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2023
- 234 pagina's
Flaptekst
In één moment kan alles veranderen...
Zijn vrienden hebben allemaal een mes op zak, en dus is dat voor Thijs (16) ook vanzelfsprekend. Een mes draag je om jezelf te beschermen. Wat er zou kunnen gebeuren als je het ook écht gebruikt, daar denkt Thijs niet over na. Tot het te laat is…
Ineens is hij een crimineel. Politie, jeugdgevangenis, reclassering, schaamte en schuldgevoel, het komt allemaal voorbij. Thijs is in shock. Hij was toch een doodnormale jongen met een doodnormaal leven? Maar nu is hij van het ene op het andere moment in een nachtmerrie beland, en daar moet hij zelf weer uit zien te komen.
Eerste zin
Thijs bijt zijn tanden op elkaar. Een rood waas trekt voor zijn ogen, of is dat het bloed dat hij met de rug van zijn hand van zijn voorhoofd veegt? Zijn vuisten ballen zich, zijn spieren spannen zich aan.Samenvatting
Deel 1 Thijs
Augustus. Thijs van Dijk is een 16-jarige jongen die het komende schooljaar eindexamen vmbo-mavo doet. Hij gaat daarna naar het MBO, want hij wil een koksopleiding volgen. Hij werkt nu als afwasser al bij een restaurant Hotspot.
Hij heeft een half jaar verkering met de mooie Justa, die in Havo-4 zit. Ze gaan soms al een beetje ver met vrijen, maar echte seks hebben ze nog niet gehad. Zijn jongere zusje Lotte heeft ook een vriendje die haar echter lastig valt tijdens het chillen. Thijs en zijn vrienden komen in die situatie op voor Lotte, maar de aangesproken knul ,Justin, vindt dat niet zo leuk en zweert wraak.
Deel 2 Split Second
Koopavond op 9 september. Thijs wordt ineens van zijn fiets getrokken en er begint een gevecht tussen hem en Julian. Zijn vriend Bing wordt beetgehouden door twee maten van Justin. Als hij een paar flinke klappen krijgt, pakt Thijs in een split second zijn mes en steekt Julian in zijn borst. Die blijft roerloos liggen. Thijs raakt in paniek en rent naar huis. Wat later wordt er een ruit bij hen thuis ingegooid. Bing is ook in paniek geraakt. Hij heeft zijn vriend niet kunnen redden. De politie komt die avond Thijs ophalen: hij wordt gearresteerd wegens poging tot doodslag.
Deel 3 Een paar vierkante meter
Thijs wordt opgesloten in een politiecel. Pas de volgende morgen heeft hij contact met zijn jeugdadvocaat. Die is er bij als Thijs wordt verhoord. Thijs hoort dat Julian in kritieke toestand is opgenomen in het ziekenhuis. Het is de vraag of hij het zal halen.
Lotte hoort van Bing wat er eigenlijk gebeurd is. Ze snapt dat het ook een beetje door haar komt. Thijs moet voor de rechtbank komen, maar voorlopig moet hij voor veertien dagen naar een Justitiële Jeugdinrichting (JJI)
Deel 4 Alleen
Er zitten heel wat vervelende knapen in de JJI. Hij wordt getest en gepest. Hij krijgt bijvoorbeeld zout in zijn eten dat hij nota bene zelf heeft klaargemaakt voor de groep.
Lotte moet naar school en heeft een 'pestdag': de hele school weet het van Thijs: ze krijgt opmerkingen naar haar hoofd geslingerd. Ze vertelt aan haar ouders dat ze misschien wel de aanleiding is van de vechtpartij.
Tijdens weer zo'n rotdag in de JJI laat Thijs zich opfokken. Hij krijgt dan extra straf. Zijn ouders mogen wel op bezoek komen. Na het onderzoek wordt door de rechter bepaald dat hij nog dertig dagen moet blijven. Lotte komt een keer mee met haar ouders, maar Justa wil niet bij hem op bezoek komen. Thijs voelt zich "zo verdomd alleen." Thijs kan ook niet telefoneren en hij mag ook niet roken. Dat roken is misschien nog wel een voordeel.
Deel 5 Een nieuw soort gevangenis
Na dertig dagen mag Thijs naar huis in afwachting van de rechtszaak. Maar hij mag weinig contact hebben met vrienden. Bing mag wel komen; Justa negeert zelfs zijn Appjes. Later komt ze wel bij hem thuis, maar alleen om te vertellen dat ze de verkering komt uitmaken. Thijs voelt zich radeloos. Bovendien moet hij naar een andere school, waar Justa hem al die tijd negeert.
In november mag hij van zijn begeleider weer naar voetbaltraining en het eetcafé Hotspot geeft hem een tweede kans. In de tussentijd ziet hij Julian wel eens op school. Thijs zou zijn excuses willen aanbieden, maar Justin die weer redelijk hersteld is van zijn verwonding is er mentaal nog niet aan toe.
Deel 6 Drie rechters op een podium
De rechtszaak schuift door naar het nieuwe jaar in maart. Zijn ouders en die van Julian zijn erbij aanwezig. Thijs wordt ondervraagd en de zaak is vrij helder. Alle verklaringen kloppen met elkaar. Justin leest een emotionele verklaring voor. Hij zegt dat hij veel heeft geleden. De advocaat van Thijs houdt een pleidooi. Thijs is een goede knul etc. De Officier van Justitie eist daarna 287 dagen gevangenisstraf, waarvan 240 voorwaardelijk. Daarnaast 200 uur werkstraf en 10.000 € boete. Dat hakt er flink in, maar het betekent wel als de rechter de uitspraak overneemt Thijs meteen weer vrij is.
Lotte heeft het moeilijk, want ze voelt zich ook schuldig.
Deel 7 Een nieuw hoofdstuk
Twee weken later doet de rechter uitspraak. De 287 dagen gevangenisstraf blijven staan, de boete ook, maar de werkstraf is maar 150 uur. Dat vindt Thijs trouwens niet erg, want hij doet goed zijn best. Hij beseft dat hij een flinke straf verdiend heeft en ook dat je geen mes meer moet dragen onder je kleding. Hij zit nog met één ding. Hij wil een bemiddelingsgesprek met Julian en zijn ouders. Dat verloopt enige tijd later onder leiding van een deskundige uitstekend. Ook Julian toont berouw. Dan geven de twee jongens elkaar een hand.
Personages
Thijs van Dijk
Zestien jaar, zit op de mavo en moet dit jaar eindexamen doen. Hij wil graag naar het MBO om kok te worden. Hij lijkt een heel normale jongen: hij voetbalt, heeft een vriendinnetje Justa van wie hij aardig het lichaam aan het ontdekken is. Hij rookt sigaretten, drinkt een biertje en blowt af en toe. Zijn vriendenkring is wel apart: ze dragen vrijwel allemaal messen. Thijs kan wel eens uit zijn dak gaan, maar dat gebeurt niet vaak. Hij komt op voor zijn zusje, omdat de jongen die ze bij zich heeft iets te ver gaat met handtastelijkheden. Dat is natuurlijk prima, maar het komt hem duur te staan. Hij wordt enkele weken later van zijn fiets gerukt door dezelfde jongen. In het daaropvolgende gevecht trekt hij zonder na te denken zijn mes en hij steekt. Het is absoluut niet de bedoeling Julian ernstig te verwonden. Hij heeft er enorme spijt van en hij betaalt een hoge prijs: een gevangenisstraf die niet al te fijn verloopt, een werkstraf en een stevige boete. Het goede in Thijs is, dat hij spijt heeft en excuses wil aanbieden aan zijn slachtoffer. In een bemiddelingsgesprek komen ze bij elkaar.
Justa
Justa is ook zestien en ze doet havo-4. Ze heeft een half jaar verkering met Thijs. Ze zijn seks aan het ontdekken en het lijkt een leuk stel met respect voor elkaar. Maar als ze te horen krijgt dat Thijs iemand neergestoken heeft, is het over. Ze reageert niet naar Thijs, ze wil hem niet bezoeken en ze beantwoordt geen appjes. Als hij in afwachting is van zijn strafzaak, bezoekt ze hem om de verkering te verbreken. Ze doet dat koel en zakelijk en vrijwel zonder empathie. Op school negeert ze hem erna. Ze komt in het laatste deel van de roman niet meer aan bod. De relatie met Thijs lijkt niet meer goed te komen.
Ouders van Thijs
Thijs' ouders steunen hun zoon zonder zijn gedrag goed te praten. Ze weten niets van zijn mes, maar dat lijkt in de puberwereld normaal: je vertelt niet alles aan je ouders. Ze bezoeken hem zo vaak als het kan en staan hem bij in de rechtszaak. Er valt weinig op hen aan te merken.
Julian
Julian was een jongen die niet goed wist hoe hij met de afwijzing van Lotte en de reactie van haar broer moest omgaan. Omdat hij zich vernederd tegenover zijn vriend voelt, zint hij op wraak en hij lokt de vechtpartij met Thijs uit. Ook hij betaalt dat duur. Hij wordt ernstig gewond en moet revalideren. Tijdens de rechtszaak leest hij een brief voor, die goed onder woorden brengt wat hij heeft meegemaakt. Nadat het vonnis is geveld, wil hij wel met Thijs om de tafel zitten. Er is een spoor van schuldbesef, ook bij hem. Blijkbaar hebben ze beiden van hun fouten geleerd.
Lotte
Lotte is veertien, ook een puber. Ze genoot van de aandacht van de oudere Julian, maar was ook niet blij met zijn handtastelijkheden. Haar broer en zijn vrienden komen te hulp. Maar ook zij heeft last hiervan. Ze wordt op school bedreigd en met argusogen gadegeslagen. Daarom is ze ook af en toe heel boos op Thijs. Ook bij haar dringt het besef door dat ze wel een beetje schuld draagt aan wat er is gebeurd. De relatie met Thijs na de rechtszaak lijkt weer goed te komen
Quotes
"Hij had zijn mes bij zich moeten steken, bedenkt Thijs. Stom! Maar met alleen een zwembroek en een T-shirt aan is er niet veel plek om iets bij je te dragen. Hij had het in zijn handdoek kunnen rollen... Nou ja, hopen dat er geen vechtpartij van komt" Bladzijde 16
"O ja, Lotte kwam hier met haar vriendin. De gast die Lotte lastigviel, staat met die andere jongen te praten. Beiden kijken hun kant op. Willen ze vechten? Liever niet, daar is deze dag te mooi voor. Maar die gasten zijn met zijn tweeën, terwijl zij met meer zijn. Hoewel... Dat kun je nooit zeker weten. En via WhatsApp kun je zomaar ineens extra gezelschap hebben." Bladzijde 15
"Thijs stapt in een witte bestelbus met de tekst Dienst Justitiële Inrichtingen erop. Het is geen bus voor gewoon personenvervoer, er is een cel waarin hij moet gaan zitten, met een slot erop en een klein raam. Is dit echt nodig? De beveiligers die hem naar de jeugdgevangenis zullen brengen, zitten voorin." Bladzijde 111
""Justa, alsjeblieft!" Het klinkt wanhopig. Ik sta op. Het halflege glas cola zet ik op zijn bureau, waardoor ik meteen afstand heb genomen. "Nee Thijs, ik wil niet meer."" Bladzijde 176
"Het zweet breekt hem uit en het lijkt wel oorlog in zijn binnenste. Hij richt zijn blik strak op zijn moeder, die een beetje voorovergebogen voor hem loopt. Ineens voelt hij de hand van zijn vader in zijn rug. Kom maat, het komt wel goed, zegt die hand./" Bladzijde 196
Thematiek
Hoe je leven in één klap kan veranderenThijs is een gewone puber met vrienden en een leuke verkering. Hij heeft ook plannen voor de toekomst: hij wil kok worden en hij werkt al bij een restaurant. Ook houdt hij van voetbal. In de zomervakantie komt hij op voor zijn zusje Lotte die een te handtastelijke vriend heeft. Maar de jongen zweert wraak en een paar weken later valt hij Thijs aan. Ze vechten en wanneer het te moeilijk wordt, [pakt Thijs zijn mes dat hij (en zijn vrienden|) en steekt op Julian in. Dir wordt ernstig gewond afgevoerd. Thijs wordt opgepakt wegens poging tot doodslag en dan verandert zijn leven: hij moet tijdelijk naar een jeugdinrichting, waar hij het zwaar te verduren heeft. Hij moet van school, zijn verkering raakt uit en hij wordt veroordeeld toe een gevangenisstraf, een werkstraf en een boete. Hij heeft het verkloot. Toch komt er een aardig einde. De beide jongens geven elkaar een hand.
Motieven
Geweld
Thijs maakt gebruik van geweld als hij moet vechten tegen Julian. Als hij denkt te verliezen doet hij een greep naar zijn mes en steekt op Julian in. Die raakt zwaar gewon d en Thijs wordt op dat moment een crimineel. Hij wordt verdacht van poging tot doodslag.
Verliefdheid
Thijs heeft een half jaar verkering met de mooie Justa. Ze vrijen al behoorlijk ver, maar ze hebben nog geen echte seks. Die lijkt er wel aan te komen, maar dan gebeurt het gevecht met een mes. Justa wil dan niets meer van Thijs weten en ze maakt de verkering uit.
Schuldgevoel en spijt
Er lopen diverse personages rond met een schuldgevoel: - ten eerste Thijs die nooit naar het mes had mogen grijpen - vriendje Bing die Thijs niet heeft kunnen helpen - zusje die eigenlijk de aanleiding voor de vechtpartij was - aan het einde van de roman voelt ook Justin zich schuldig ten opzichte van Lotte en zijn vervelende gedrag Gelukkig hebben de meeste personages spijt van hun gedrag.
Schoolleven
Daar alle personages nog op school zitten (mavo en havo) speelt de school een belangrijke rol in het verhaal Lotte merkt het dat de medeleerlingen haar raar aankijken. Zij is de zus van een misdadige jongen. Thijs mag ook niet op de oude school terugkeren waar hij opzat. Maar hij moet eindexamen Mavo doen en hij mag dat doen op de school van Justa. Thijs wil graag het eindexamen halen en dan naar het MBO, want hij wil kok worden.
Wraak
Julian neemt wraak voor de vernedering die hij heeft ondervonden toen Thijs voor zijn zusje opkwam , toen Julian handtastelijk werd., Hij heeft op school later ook gezegd dat hij wel wraak zou nemen op haar of op Thijs. Dat doet hij door Thijs van zijn fiets te trekken op een koopavond in september. De vriendjes van Julian nemen kort na afloop van de vechtpartij al wraak door een ruit bij Thijs thuis in te gooien.
Relatie tussen broer en zus
De relatie tussen Lotte en Thijs is enige tijd niet goed te noemen. Lotte ondervindt op school de gevolgen van de steekpartij van haar broer. Zij wordt er ook op aangekeken. Dat leidt een paar keer tot een felle woordenwisseling tussen broer en zus. Maar later bij de uitspraak beseft ze dat ze ook een beetje schuldig is aan wat er is gebeurd.
Pesten
Lotte wordt op school gepest als de leerlingen weten wat haarbroer gedaan heeft/ Thijs wordt in de JJI gepest door de criminele figuren die er ook zitten. Komt ook omdat hij de jongste is en eigenlijk niet tot het milieu van de andere jongens behoort. Zo strooien ze veel te veel zout in zijn eten op de eerste dag. Thijs heeft het nota bene klaargemaakt. Alleen een jongen, Ezra, neemt het soms voor hem op.
Titelverklaring
Split second is ook de naam van het tweede hoofdstuk van deze jeugdroman. Het betekent in het Nederlands, in een fractie van een seconde'.
Dat betekent ook eigenlijk dat er iets in je opkomt, waarover je niet hebt kunnen nadenken. Dat overkomt Thijs als hij in gevecht is met Julian. Hij heeft een mes, hij pakt het en steekt ermee.
Structuur & perspectief
De roman is onderverdeeld in zes delen met een titel (zie de inhoud) . Die zes delen worden op hun beurt weer onderverdeeld in korte hoofdstukken met een nummer. In totaal zijn er 25 korte hoofdstukken. Die worden verteld door de 16-jarige Thijs van Dijk in de hij-vorm. (personale verteller). Maar er komen ook enkele hoofdstukken in de tekst met een iets afwijkend lettertype en met drie ik-vertellers. Boven hun verhaal staat de naam van wie het hoofdstuk vertelt. Dat zijn Bing,(1x) Lotte (2x) en Justa (2x). Er is dus sprake van een meervoudig perspectief.
Het verhaal wordt chronologisch verteld. Er zijn bijvoorbeeld geen hoofdstukken die in het verleden spelen.
Decor
Je kunt uit de tekst niet afleiden in welke Nederlandse provincie het verhaal zich afspeelt. Maar het moet wel een grote stad zijn, want er staat een middelbare school voor havo en vwo en er is ook een rechtbank in die stad. Maar de Justitiële Jeugd Inrichting (JJI) is er wel een eindje vandaan. Ongeveer anderhalf uur met de auto moeten de ouders van Thijs rijden.
Wat de tijd betreft, wordt er ook geen jaartal genoemd. Het verhaal begint in augustus en september (de steekpartij) van het ene jaar en loopt door tot april van het volgende jaar (de veroordeling). Er worden ook geen bijzondere details vermeld, waaruit je iets kunt afleiden (bijvoorbeeld zaken als de coronapandemie).
Uit wat algemene tekstgegevens kun je wel afleiden dat het een actueel verhaal is (bijvoorbeeld gebruik van Whatsapp, Insta etc)
Ga je naar het internet en zoek je daar op vrijdag 9 september, dan is die datum mogelijk in 2022. De andere (vorige) mogelijkheid is in 2017.
Het lijkt dfus logischer uit te gaan van vrijdag 9 september 2022 tot april 2023. Daarmee zou Split Second een heel actuele roman zijn.
Stijl
De stijl van Caja Cazemier is helemaal gericht op een jong lezerspubliek. Er staan geen ingewikkelde zinnen, geen moeilijke woorden, nauwelijks metaforen, in de tekst maar wel veel vlotte dialogen tussen pubers en hun vrienden.
Cazemier maakt gebruik van tienertaal: WTF (bijv. bla. 68-117-137-162) fokking ( bijv. blz.139,162, 163, 180,190,210). Verder woordjes als 'kut, klote, chillen, verkloot, skippen, matti, drillrap en een aantal keer hard klinkende k-woorden.(blz. 117, 148)
Er is dus veel herkenbaars voor jonge lezers.
Caja Cazemier gebruikt in de laatste delen veelvuldig rechtskundige termen. Hoewel de zaak van Thijs en Julian niet waar gebeurd is, vertelt ze in haar nawoord dat ze heeft geprobeerd de rechtsgang in dit soort jeugdmisdaden goed onder woorden te brengen.
Slotzin
Al is hij nog niet klaar met de uitvoering van zijn straf, er is een zware last van zijn schouders gevallen. En ooit komt het moment dat hij met de rest van zijn leven kan beginnen. Hij stapt op Julian af en geeft hem een hand.Bijzonderheden
Bij deze roman kunm je je als lezer afvragen of er een gesloten einde of een open einde aan de roman zit.
Eigenlijk kun je motivaties bedenken voor beide mogelijkheden.
Het gesloten einde kun je zien als de handdruk tussen Thijs en Julian. Bij hen is de vrede getekend.
Maar er zijn ook nopg open eindjes :
- komt Justa weer terug bij Thijs?
- gaat Thijs slagen voor de mavo en gaat hij naar het MBO?
- stopt YThijs definitief met roken?
Etc.
Foutje ontdekt op blz. 37 en 38. Op koopavond(vrijdag) 9 september gaat Thijs nog even naar zijn vriend Bing. Hij maakt het niet te laat, want hij heeft 'morgen een wedstrijd' Dat klinkt logisch, want hij voetbalt op zaterdag. Maar op blz. 38 zegt hij tegen Bing :"Morgen uit school ga ik terug naar die eerste winkel......." Dat klopt dan ook niet, want op zaterdag is er sinds de jaren zeventig geen school voor basisschool -en voortgezetonderwijs-leerlingen
Beoordeling
Goed geschreven jeugdroman over een groot maatschappelijk probleem. Er zijn in deze tijd genoeg jongeren die met een mes rondlopen. Zogezegd om zichzelf te beschermen als ze ergens problemen krijgen. Maar het verhaal van Thijs geeft ook aan dat het dragen van een mes en het gebruiken ervan in een bepaalde situatie in een fractie van een seconde je leven kan beëivloeden en dat zeker ook in negatieve zin.
Caja Cazemier heeft de gegevens van dit soort criminele daden goed bestudeerd en er een pakkende roman over geschreven. Dat doet ze zonder twijfel ook om jongeren ervan te overuigen dat het niet goed is met een mes onder je kleren rond te lopen.
Daarnaast schrijft ze in een een stoere stijl en heel begrijpelijk voor de doelgroep pubers. Een goed boek voor eindexamenleerlingen mavo/vmbo en voor de middenbouw van havo en vwo. En ook om te bespreken in de klas.
Het boek is ook nog met een heldere structuur en in een mooie brede bladspiegel uitgegeven. Aanrader.
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden