Slecht door Jan Simoen

Zeker Weten Goed
Foto van Liza
Boekcover Slecht
Shadow
  • Boekverslag door Liza
  • Zeker Weten Goed
  • 2 januari 2019
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2007
Pagina's
94
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
Gouden Zoen (2008 Winnaar)

Boekcover Slecht
Shadow
Slecht door Jan Simoen
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 2007
  • 108 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Op het politiebureau zit Nathan, een jongen van zestien. Hij bijt op zijn nagels en wacht totdat de inspecteur hem komt ondervragen. Hij heeft niets gedaan. Niets ergs in elk geval. Dat voorval met zijn ex Elke? Daar heeft ze zelf om gevraagd. Toch?
Oké, misschien is Nathan wel een etter. Af en toe. Maar slecht? Nee, echt slecht is hij niet.

Eerste zin

Die spiegel werkt serieus op mijn zenuwen.

Samenvatting

Nathan zit in een verhoorkamer op het politiebureau. Hij ergert zich aan de ruit waarin hij zichzelf kan zien en aan de klok. Hij heeft iets gedaan dat niet door de beugel kan, samen met Vince en Laurens. Ze hebben met zijn drieën afgesproken om te liegen tegen de politie. Het duurt heel lang voordat de inspecteur komt.

Nathan is al eerder in aanraking gekomen met de politie. Vroeger ging hij met Vince mensen pesten. Ze plasten door brievenbussen en renden terrassen op om drankjes en borden van mensen om te gooien. De inspecteur waarmee zij in aanraking kwamen had een grote snor.

De inspecteur die Nathan eindelijk komt verhoren is dezelfde als die van jaren geleden. Nathan wil niet praten, hij wil dat zijn moeder hem komt halen. De inspecteur zegt dat het geen verhoor is, alleen een gesprek. 

Nathan vertelt een hele korte versie van het verhaal. Elke keer dat de inspecteur hem niet gelooft breidt het verhaal zich weer uit. Uiteindelijk komt het hele verhaal eruit, hoewel sommige feiten eruit zijn gehaald. De inspecteur heeft ook met de moeder van Elke gepraat, de ex van Nathan en het meisje wie hij dit aangedaan heeft.

Elke en Nathan hebben elkaar ontmoet op een Frans taalkamp in de Ardennen. Ze werden verliefd. Een tijd later verliet Elke Nathan omdat ze vond dat hij een moederkindje was. Hij keek namelijk heel vaak naar detectives met zijn moeder en hij kreeg heel veel geld van haar. Nathan kon het niet goed hebben, daarbij kwam nog dat Elke verder ging met Raf. Nathan haat Raf. 

Op de kermis komen Nathan en zijn vrienden Elke en Raf tegen. Ze staan te zoenen. Nathan kan het niet hebben en valt Elke aan. Hij klemt haar om haar nek. Vince en Laurens trekken hem van haar af en Raf doet niets. Later bij de schietkraam vallen Raf en zijn vrienden Nathan aan, hij blijft over met een bloedneus en veel blauwe plekken. Nathan is nog niet klaar met Elke. Hij vraagt of ze naar het weiland wil komen, daar wachten Nathan, Vince en Laurens op haar. Als ze aankomt, houden Vince en Laurens haar vast. Nathan pakt een schaar en knipt haar haren af. Die haren stopt hij later in haar mond. Na een tijdje mag ze gaan. 

Aan het eind van het verhoor hoort Nathan dat Elke een overdosis heeft genomen en dat ze nu in het ziekenhuis ligt. Het gaat wel goed met haar, ze gaat niet dood.

Aan de ene kant heeft Nathan spijt van wat hij heeft gedaan maar aan de andere kant vindt hij Elke een trut en heeft ze het verdiend.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Nathan

Nathan is zestien jaar. Hij is nog steeds verliefd op zijn ex Elke. Hij heeft iets, maar een zegt dat het ADHD is en de ander zegt dat het borderline is. Hij heeft moeite met het onder controle houden van zijn emoties en gedrag.

Elke

Elke is de ex van Nathan. Zij heeft het uitgemaakt omdat ze vond dat Nathan een moederskindje is. Ze is verder gegaan met Raf, de vijand van Nathan.

Inspecteur Vuerinckx

Inspecteur Vuerinckx ondervraagt Nathan. Hij gelooft niets van zijn verhaal. Hij vertelt Nathan dat hij ervoor moet zorgen dat schoffies zoals Nathan geen criminelen worden.

Quotes

"Bovendien wist je maar nooit wat het opbracht: eenzame vrouwen hebben soms heel wat over voor een beetje gezelschap." Bladzijde 14
"Ik ben wel slecht ja, en af en toe doe ik zelf érg slechte dingen, zoals bijvoorbeeld met mijn moeder, dat geef ik toe. Maar Zó Slecht? Nee." Bladzijde 18
"'Moederskindje!' heeft Elke ooit eens tegen me gezegd, en dat had ze beter niet gedaan. Echt niet. Ze had dat niet moeten doen." Bladzijde 35
"Godverdommenogaantoe, ik méén het nog ook, want als ik het met één ding eens ben, dan is het zijn laatste vraag: dit ís geen volwassen gedrag! Maar dat wíl ik ook niet!" Bladzijde 61
"Toen begon ik te knippen, grote happen uit die prachtige haardos, het deed pijn, ik voelde me echt droevig om dat haar, echt waar." Bladzijde 94
"Maak je dus geen illusies en wees niet bang, beste Nathan: ik wil van jou geen beter mens maken, o nee. Ik wil alleen vermijden dat je een crimineel wordt." Bladzijde 91
"'De moeder van Elke wist ook niet veel. Al wat ze me vertelde is dat Elke pillen heeft geslikt. Veel pillen...'" Bladzijde 101

Thematiek

Liefde: verbroken relatie

Elke heeft het uitgemaakt met Nathan. Hij is daar nog niet overheen. Het raakt hem heel erg als hij Elke met Raf ziet zoenen. Daar begint de ellende, hij valt haar aan. Na deze aanval moet Nathan mee met de politie. Hier start het boek, hij wordt ondervraagd.

Mislukte individu ( de maatschappelijke loser)

Nathan voelt zich mislukt. Vroeger deed hij stomme dingen waardoor hij met de politie in aanraking kwam. Hij manipuleert zijn moeder zodat hij meer zakgeld krijgt. Nu wil zijn moeder hem niet van het politiebureau komen halen, daardoor merkt hij dat hij zijn moeder meer had moeten waarderen. En als klap op de vuurpijl heeft hij zijn ex-vriendin mishandeld. Daarvoor zit hij op het politiebureau. Hij vindt niet dat hij een slecht persoon is. De inspecteur vertelt Nathan dat het zijn werk is om schoffies zoals Nathan te behoeden om crimineel te worden. Oftewel, om een mislukt individu te worden.

Motieven

Vrienden

Vince en Laurens zijn Nathans vrienden. Vroeger ging haalde hij met Vince kattekwaad uit. Nu hebben Vince en Laurens hem geholpen met het mishandelen van Elke.

Moeder-zoonrelatie

Nathan manipuleerde zijn moeder altijd. Zij voelde zich alleen nadat Nathans vader haar verliet. Ze wilde graag dat Nathan met haar naar detectives keek. Dat deed hij. Hij vond dat hier wel wat tegenover kon staan dus hij vroeg steeds om meer zakgeld. Nu hij op het bureau zit, wil zijn moeder hem niet komen halen. Hij beseft nu dat hij wel wat aardiger had kunnen zijn.

Politiebureau

Nathan zit gedurende het hele verhaal op het politiebureau. Hij wordt verhoord omdat hij zijn ex-vriendin heeft mishandeld.

Motto

It is absurd to divide people into good and bad. People are either charming or tedious.

Oscar Wilde

De vertaling van dit motto is: het is absurd om mensen te verdelen in goed of fout. Mensen zijn of charmant, of vervelend. Nathan heeft iets gedaan dat niet mag, maar dat maakt hem nog niet slecht.

Opdracht

Voor al mijn leerlingen

Trivia

Jan Simoen is docent Franse taal aan Leuvense jongeren.

Jan Simoen was toneelfotograaf bij een Gents toneelgezelschap toen hij werd gevraagd om zijn eerste stuk te schrijven: een toneelstuk.

Titelverklaring

De titel van het boek is 'Slecht'. Nathan doet soms dingen die niet door de beugel kunnen. Vroeger was hij vervelend en is hij wel eens met de politie in aanraking gekomen. Hij manipuleert zijn moeder zodat hij extra zakgeld krijgt. Nu heeft hij iets ergers gedaan bij zijn ex. Maar al deze dingen maken hem niet slecht.

Structuur & perspectief

Wat opvalt aan de structuur van het boek is dat er eigenlijk geen structuur is. Het boek bevat geen hoofdstukken. Het is één lopend verhaal. Er zijn geen switches tussen perspectieven, het perspectief ligt altijd bij Nathan. Wel zitten er flashbacks in van Nathan naar herinneringen die hij heeft met Elke en zijn moeder. Ook zijn sommige stukken schuingedrukt, hierin bedenkt Nathan wat hij Elke heeft aangedaan.

Decor

Het verhaal speelt zich af in het politiebureau van een onbekende plaats in Vlaanderen. Dat het verhaal zich in Vlaanderen afspeelt, merk je aan het gebruik van het woord flik in plaats van politieman. Daarnaast zijn er twee woorden in het verhaal die door middel van een voetnoot zijn vertaald (jeanet op p. 43 wordt vertaald door mietje en haar regels had wordt op p. 63 vertaald door menstrueerde).

De tijd waarin het verhaal zich afspeelde is rond 2007. Dit is het jaar waarop het boek werd gepubliceerd. Ook wordt het programma Temptation Island genoemd in het verhaal, dat was op tv tussen 2002 en 2009. Daarnaast noemt Nathan dat zijn moeder naar Friends kijkt, een serie die in 2004 is gestopt maar daarna nog wel werd uitgezonden.

Stijl

De stijl van Jan Simoen is simpel. De zinnen zijn kort en vrij eenvoudig. Daarnaast is het boek ook niet dik: 108 bladzijden. Er zit een moraal in het boek. Nathan doet dingen die niet door de beugel kunnen. Maar hij ziet aan het eind gedeeltelijk in dat het niet kon. Hij is niet echt slecht. Scholieren die dit lezen zullen Nathans acties als slecht beschouwen. Leesfeest.nl schrijft dat Nathan de combinatie van sympathie en afstand boeiend houdt. Hier ben ik het mee eens. Aan de ene kant heeft hij veel spijt van zijn daden, maar aan de andere kant vindt hij ook dat Elke het verdiend heeft. Hij ziet dus nog niet helemaal in wat hij heeft gedaan. Dit contrast heeft Jan Simoen heel mooi weergegeven.

Slotzin

'Klootzak,' zeg ik zachtjes tegen de spiegel. 'Klootzak.'

Beoordeling

Dit boek is zeker een aanrader voor scholieren van 12 tot 15 jaar. Het is vrij kort dus je gaat er snel doorheen, daarnaast is het verhaal niet moeilijk. Wel is het heel mooi geschreven. Als lezer duik je echt in het hoofd van Nathan en denk je met hem mee. Je hoopt dat hij gaat inzien dat wat hij heeft gedaan, echt niet kan.

Recensies

"Hoofdpersoon Nathan, de beklemmende sfeer van het verhaal en de spanning rond de afloop maken dit boek met recht een Gouden Zoen waard. " http://www.leesfeest.nl/boek/slecht
"Slecht is een mooi boek, maar laat niet veel indruk achter." https://www.lezenisleuk.n...405-slecht
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.472 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

een scholier

een scholier

Er moeten meer mensen worden vermeld.

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Slecht door Jan Simoen"

Ook geschreven door Liza