ADVERTENTIE
Waarom je twee keer per week een zelftest moet doen!

Ein-de-lijk mag je weer naar school! Zonder afstand, maar met gratis zelftesten. Maar waarom je twee keer per week een zelftest moet doen lees je in ons artikel! 

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2021
  • 273 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo Anthos

Flaptekst

Op een zomermiddag in 1940 – ze is dan dertien jaar – ontmoet ze de man die haar leven zal bepalen. Hij is kunstenaar, twintig jaar ouder en getrouwd. Wanneer haar vader ontdekt dat ze elkaar opzoeken, krijgt ze huisarrest. Maar niets kan haar tegenhouden. ’s Nachts sluipt ze haar ouderlijk huis uit en gaat ze naar zijn atelier; drie kwartier lopen door een verduisterde stad. Die nachtelijke ontmoetingen – fysiek gevaar en angst voor ontdekking spelen op de achtergrond – wekken bij haar grootse verwachtingen van een voortdurend innig samenzijn. Wanneer ze na de oorlog trouwen, is de werkelijkheid anders. Vage aanwijzingen groeien in haar hoofd uit tot een verpletterende zekerheid. Ze stopt die weg en praat er met niemand over.

Eerste zin

Die middag had ik gerolschaatst. Terwijl ik voortrolde was ik alleen nog maar beweging. Mijn benen deinden, mijn armen zwierden. Licht- en schaduwplekken schoven onder mijn wieltjes door en bij de randen van de stoeptegels werd ik telkens even opgetild. Dan voelde ik een lichte schok.

Samenvatting

Verhaalheden  1 (2014)
In een kleine woning in een dorp in de buurt van Utrecht woont Anna, een 87-jarige vrouw, die terug vertelt over haar leven: van haar puberteit tot nu. Ze leeft eenzaam en krijgt nog het meeste bezoek van haar kleinzoon Tobias, die wel in haar geïnteresseerd is. Soms doet ze dingen die voor haar leeftijd gevaarlijk zijn, zoals fietsen. 
(De hoofdstukken over het heden en het verleden wisselen elkaar per hoofdstuk af, maar dat is niet zo handig voor een samenvatting op deze website)

Verleden
Deel I (1940-1946)
In 1940 ontmoet de 13-jarige Anna voor de eerste keer een collega van haar vader, de getrouwde tekenleraar Idzard. Haar vader vraagt hem of hij een  portret wil maken van zijn beide dochters, Anna en Lou. Idzard palmt al heel snel de jonge Anna in. Ze zwemmen eerst samen in het Amsterdam-Rijnkanaal, hij ontvangt haar enkele keren bij hem thuis zonder dat Lou er bij is,  voordat hij haar op een middag ontmaagdt. Haar vader beseft wat er tussen hen gebeurt en verbiedt haar naar buiten te gaan. Met hulp van zus Lou verlaat ze 's nachts de ouderlijke woning om Idzard in zijn atelier te ontmoeten. Ze hebben dan steeds seks. Op een dag hoort Anna dat de vrouw van Idzard, Hannah, zwanger is. Eerst ontkent hij het, maar er wordt later toch een jongetje (Peter) geboren. Wel belooft hij aan Anna dat hij  na de oorlog met haar zal trouwen. 
Idzard vertelt ook dat haar vader er nooit een probleem zal maken, want hij weet dat die op een vorige school een homoseksuele relatie met een leerling had, waardoor hij die school moest verlaten. 
Na de oorlog verlooft Anna zich met Idzard die intussen van zijn vrouw gescheiden is. Hoewel haar vader tegen het voorgenomen huwelijk is, kan hij weinig uitrichten vanwege zijn smoezelige verleden. Anna moet van haar vader eerst een tijdje stage lopen in Frankrijk. Vader geeft met tegenzin toestemming om te trouwen, maar ze moet wel een cursus volgen op de Huishoudschool om zich in het huishouden te bekwamen. Ze trouwen heel sobertjes.

Deel 2 (1946-1974)
Anna bezoekt met Idzard haar schoonouders in Delfzijl. Op zich zijn die mensen aardig, wel erg ambitieus. Haar schoonvader vertelt over zijn andere zoon Henk die in een concentratiekamp gestorven is. 
Al snel in het huwelijk gaat Idzard zijn eigen gangetje. Hij wil graag vrijheid, komt thuis wanneer het hem uitkomt. Anna krijgt wantrouwen, omdat ze tekenen krijgt dat hij weer "rotzooit" met jonge schoolmeisjes. Als ze zwanger is, wil hij het meisje Irene noemen, niet toevallig de voornaam van één van zijn nieuwe schoolvriendinnetjes. Hun huisje wordt te klein als Irene geboren is en ze nemen intrek bij haar vader, wat geen al te gelukkige keuze is. Anna wantrouwt Idzard  steeds meer en ze betrapt hem zelfs een keer met een meisje als ze onverwacht naar zijn school gaat. 

In de zestiger jaren krijgt ze problemen met puberdochter Irene: ze kan niet goed met haar opschieten, zeker niet wanneer er nog een eigenwijs vriendje Bram op het toneel verschijnt. Irene vertrekt naar Frankijk, maar met kerst is ze terug om de sfeer te verzieken. Het gaat dan o.a. over een ontstane relatie tussen Bram en haar vriendin Anita.
Idzard huurt om te schilderen een bovenkamer bij zus Lou en hij ontvangt daar weer een schoolmeisje. De schoonmaakster van Lou vertelt dat aan Anna, maar de vrouw  weet niet dat Idzard haar man is. 

In de zeventiger jaren  nadert Idzard de pensioengerechtigde leeftijd: hij wil een camper kopen en dan met Anna door Europa reizen, maar dat komt er niet van. Eerst blijft hij twee jaar langer werken, daarna wordt hij hoofdredacteur van een tijdschrift, en uiteindelijk krijgt hij in 1974 een ongeluk in zijn auto, omdat hij onwel wordt. Hij heeft een aneurysma in zijn buik en zal snel overlijden. Ze neemt afscheid van hem. 
Na de begrafenis moet ze zijn kamer nog opruimen. Ze vindt één briefje terug dat ze later leest: Idzard heeft een briefje van Anna bewaard, waarin ze haar liefde voor hem verklaard. Zou hij dan toch op haar echt van haar gehouden hebben? 

Verhaalheden 2 (2015-2016) 
Het leven van Anna is langzamerhand steeds moeizamer gegaan. Als ze bijvoorbeeld wil gaan fietsen, valt ze. Ze heeft intussen het vroegere seksleven van Idzard aan Tobias verteld. ("Hij heeft wel 100 meisjes in zijn leven gehad.")
Ze wordt steeds vergeetachtiger, moet eigenlijk naar een bejaardentehuis, maar dat wil ze eerst nog niet. In het allerlaatste, korte hoofdstuk is ze wel met de plaatsing in zo'n tehuis  akkoord gegaan.
Ze miste Idzard na zijn dood toch wel erg en ze had haar leven pas teruggevonden, toen ze zelf weer ging schilderen.
Ze vertoont steeds meer tekenen van dementie. Alleen haar herinneringen van vroeger zijn nog glashelder. 
(blz. 275) "Heel lang ben ik op zoek geweest naar de waarheid, terwijl de waarheid zo simpel is. Ik hoor bij hem." 

Personages

Anna

Anna wordt als pubermeisje verliefd op en verleid door haar twintig jaar oudere tekenleraar. Ze heeft al heel jong seksueel contact met de man, ondanks het feit dat haar vader het verbiedt en haar huisarrest oplegt. Het zusje Lou helpt mee om het contact met Idzard 's nachts te hebben. Ze wordt na de oorlog Idzards vrouw, geeft haar eigen opleiding er aan en doet een cursus op de Huishoudschool . Nadat ze zwanger is geworden van een meisje (Irene) verandert de houding van Idzard meer en meer. Hij gelooft in het principe van de vrije liefde, bepaalt wanneer hij thuiskomt en Anna accepteert het allemaal. Wel koestert ze enig wantrouwen en ze bezoekt op een dag zijn school en ze betrapt hem op een vrijage met een ander schoolmeisje. Ze ervaart dat alsof ze niet meer in tel is bij Idzard. Ze kan ook niet als een echte moeder genieten van haar moeilijke dochter Irene. Als die klein is, heeft ze zelfs even de neiging gehad het kind te laten verongelukken. Met Irene blijft ze later een moeizame verhouding hebben. Daar staat tegenover dat ze met Irenes zoon Tobias goed uit de voeten kan. Als Idzard op 67-jarige leeftijd sterft, moet Anna verder. Ze ziet bij het opruimen van zijn spullen nog een briefje van haar zelf en maakt daaruit op Idzard ook altijd van haar heeft gehouden. Veertig jaar verder blijkt dat Anna geen andere relatie heeft gehad. Ze leeft voortdurend met haar herinneringen.

Idzard

Eigenlijk zul je als lezer het personage Idzard mogelijk een 'eikel' vinden. Hij misbruikt zijn machtspositie en aantrekkingskracht bij jonge meisjes, die hij in feite seksueel misbruikt. Hij kan echter rustig zijn gang gaan, omdat hij weet dat Anna's vader hem nooit zal kunnen verraden. Hij weet immers diens geheim van seksueel misbruik. Idzard gelooft in zijn eigen idee, zijn eigen vrijheid en opvattingen en heeft relaties met veel andere meisjes. Hij verbreekt beloftes aan Anna: hij gaat niet stoppen met werken om met haar door Europa te reizen. Als hij 67 jaar is, wordt in zijn auto onwel en sterft binnen enkele dagen in het ziekenhuis.

Anna's vader

Anna heeft een erg strenge vader, maar dat is eigenlijk niet zo vreemd. Je wilt je dochter toch wel beschermen tegen de opvattingen van een twintig jaar oudere man. Dat hij haar verbiedt contact met Idzard te hebben, is misschien hard, maar vanuit het standpunt van een vader toch ook weer niet zo gek. Hij heeft een ongelukkig huwelijk, ook al omdat hij een andere seksuele geaardheid heeft, waaraan hij niet kan toegeven. Een relatie op een andere school met een jongen wordt hem fataal. Hij is het type man dat vlucht in een 'veilig' huwelijk. maar het maakt hem in feite doodongelukkig.

Quotes

"Het was juni 1940, de oorlog was net begonnen. Al veel langer voerden mijn ouders hun eigen oorlog. Ogenschijnlijk waren we een gelukkig gezin. Zes dagen per week fietste mijn vader naar school om Franse les te geven. Mijn moeder hield het huishouden op orde. Wij kinderen – Lou, Hugo en ik – zwegen over de drama’s die zich thuis afspeelden."

Bladzijde 13

"In opdracht van mijn vader ging Idzard een portret schilderen van Lou en mij. Het zou een groot olieverfschilderij worden en wij moesten een aantal woensdagmiddagen naar zijn atelier in de Nobelstraat om te poseren. Het was in het centrum van de stad, een kwartier fietsen bij ons vandaan"

Bladzijde 18

"Nu ik oud ben en alleen sta in de tijd die me nog rest moet ik het onder ogen zien. Ik moet het terughalen de pijn en gekwetstheid, ik moet het doormaken, van het begin tot het einde, en dan kijken wat er overblijft. Wat waar was en wat niet. Want misschien heb ik me vergist. Misschien was het niet alleen mijn eigen droom, maar ook mijn eigen waarheid."

Bladzijde 134

""Hoe is het met hem?', vroeg ik. Uw man is in in de auto onwel geworden en tegen een muurtje gereden. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis gebracht en daar zijn ze hem aan het onderzoeken"."

Bladzijde 252

"Ik wist het zeker. Irene Tupang had mijn plaats ingenomen. Na haar zouden er andere meisjes zijn. Hij hoefde niet naar ze op zoek. Ze zagen zijn ogen, hoorden zijn stem, luisterden naar zijn verhalen, en dan kwamen ze vanzelf. Ik was te oud. Iedere dag werd ik ouder."

Bladzijde 176

Thematiek

Ware liefde ?
De grote vraag van Anna in het verhaal is of haar twintig jaar oudere geliefde Idzard daadwerkelijk van haar heeft gehouden . Of heeft de tekenleraar Idzard een spel met haar gespeeld dat hij later ook nog menigmaal met andere meisjes speelde? Idzard was een aantrekkelijke man voor jonge meisjes in de puberleeftijd. Ze keken tegen hem op. Ook Anna valt op die manier voor hem en op dertienjarige leeftijd wordt ze door Idzard in de liefde ingewijd. Haar vader is er natuurlijk op tegen, maar kan aan het seksueel misbruik (dat is het eigenlijk toch, want Anna is minderjarig) weinig doen. Idzard weet een seksueel geheim van Anna's vader. Daardoor is die aan handen en voeten gebonden. Als Idzard in de oorlog seksueel contact heeft met Anna, is hij getrouwd met de joodse Hannah. Hij heeft haar eerst zwanger gemaakt, hoewel hij dat tegenover Anna had ontkend. Direct na de oorlog scheidt hij van Hannah en trouwt hij met Anna. Ze moet een maatschappelijke carrière opgeven en wordt huisvrouw. Maar al snel na de bruiloft krijgt Anna wantrouwen tegenover haar man. Hij neemt alle vrijheden die hij zich kan veroorloven en hij ontmoet ook weer jonge schoolmeisjes. Anna kent zelfs twee meisjes bij naam. (Irene, naar wie haar eigen dochter op verzoek van Idzard wordt vernoemd en Marion , een naam die hij noemt als hij een orgasme krijgt bij Anna). Idzard ontduikt steeds de waarheid: hij gaat niet met pensioen zoals hij had aangekondigd om met Anna door Europa te reizen Hij verzint leugens bij te laat thuiskomen. Kort na het ingaan van zijn pensioen sterft hij aan een buikaneurysma. Anna vertelt later aan haar kleinzoon Tobias dat Idzard wel honderd meisjes heeft gehad. Is er dan sprake van ware liefde ? De lezer zegt- vermoedelijk - van niet. Anna weet het zelf niet meer. Haar herinneringen zijn vaag geworden. Als ze na Idzards dood een oud briefje van haar vindt, denkt ze dat hij toch van haar heeft gehouden. Maar het is dan wel haar waarheid. Ze denkt dat ze altijd bij Idzard gehoord heeft.

Motieven

Vreemdgaan / overspel
De voor vele meisjes aantrekkelijke tekenleraar Idzard hangt het principe van de vrije liefde aan. Hij deinst er niet voor terug om de jonge Anna (13 jaar) te ontmaagden, terwijl hij getrouwd is met de Joodse Hannah. Wanneer Anna met hem trouwt en zwanger wordt, houdt Idzard zijn interesse voor andere jonge meisjes op zijn school. Zo wordt zijn eigen dochtertje genoemd naar het nieuwe meisje Irene Tumpang met wie hij weer een verboden relatie krijgt.

Familiegeheim
In het gezin van Anna is er een groot geheim. Het blijkt uit opmerkingen van Idzard dat haar vader eigenlijk homofiele gevoelens heeft. Hij heeft die verdrongen en is toch met een vrouw getrouwd. Op een vorige school in Arnhem is hij zelf een relatie aangegaan met een jongen. Hij werd van school verwijderd, maar de zaak ging in de doofpot. In het gezin werd er nauwelijks over gesproken, maar het voorgevallen feit werd later een breekijzer voor Anna en Idzard.

Liefdesrelatie
Naast de relatie die onder het thema wordt uitgewerkt, zijn er nog meer minder geslaagde relaties in de liefdesrelaties. Het huwelijk tussen Anna' ouders is slecht. Vader beslist alles en de kinderen zijn vaak getuige van schreeuwende ruzies. Later blijkt dat zus Lou ook geen geslaagde relatie met een man heeft (ze heeft lesbische gevoelens en doet hetzelfde wat haar vader heeft gedaan). Ze scheidt later van die man, ook nadat ze een kind, hebben gekregen. Dochter Irene heeft een relatie tijdens haar middelbare schooltijd met de eigenwijze Bram. Ze krijgt een kind (Tobias) maar de relatie met Bram wordt ook al verbroken. Het huwelijk tussen Idzard en Hannah heeft ook geen stand gehouden. Hij vertelt Anna dat hij met haar getrouwd is, omdat hij haar voor een concentratiekamp wil behoeden.

Inwijding
De dertienjarige Anna wordt in de liefde ingewijd door de twintig jaar oudere tekenleraar Idzard. Na een bezoek aan zijn atelier ontmaagdt hij haar. Dat gebeurt dus op een erg jonge leeftijd. Hoewel in de roman niet expliciet vermeld, mag de lezer ervan uitgaan dat Idzard meer meisje van jonge leeftijd een inwijdingsritueel heeft bezorgd.

Tweede wereldoorlog
Het eerste deel van de roman speelt tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal begint in 1940 en tekenleraar Idzard vertelt tegen Anna dat hij getrouwd is met Hannah, omdat ze joods is en gevaar loopt opgepakt te worden. Hij vertelt dat er geen sprake is van ware liefde.

Schoolleven
Twee leraren nl. Idzard en de vader van Anna, hebben seksuele contacten met leerlingen van school. Een dergelijke relatie die o.a op het machtsprincipe is gebaseerd, zijn verboden. Een teken van de tijd is ook, dat haar vader verbiedt dat Anna verder gaat studeren (ze wil naar de kunstacademie), maar hij wil dat ze na de middelbare school twee jaar naar de Huishoudschool gaat om te leren koken, naaien en een huishouden te bestieren. Dat is een vreemde (en ouderwetse) beslissing, zeker voor iemand die zelf in het onderwijs zit.

Geheugenverlies
Anna vertelt in het verhaalheden aan de lezer dat er steeds meer situaties in haar leven komen waarmee ze moeite heeft om zich bepaalde feiten en gewoonten te herinneren. Dat kun je ook zien in de momenten dat ze terugblikt op haar leven met Idzard. Ze vraagt zich echter meer en meer af of ze haar eigen waarheid niet heeft gecreëerd.

Vader-dochterrelatie
De vader van Anna was erg streng voor zijn dochters. Als hij begrijpt dat Anna in der armen van zijn collega heeft gelegen, verbiedt hij verder elk contact. Oorzaak van zijn houding is mogelijk zijn ongelukkige huwelijk. Hij heeft homoseksuele gevoelens en is toch met een vrouw getrouwd. Op zijn eerste school had hij een seksuele relatie met een jongen gehad, waardoor hij ontslagen was. Een paar mensen zijn op de hoogte van die escapade. Het huwelijk tussen hem en zijn vrouw is slecht (het is regelmatig oorlog) en dat leidt uiteindelijk tot een scheiding. De verhouding tussen vader en zijn tweede dochter Lou is ook slecht, maar Lou is iemand die zich veel meer verzet tegenover haar ouders dan Anna. Ze helpt haar zus Anna om toch contact te blijven houden met Idzard door haar 's nachts haar schoenen uit te lenen en afspraakjes te maken. Ze heeft ook een ander probleem: ze valt op meisjes maar trouwt eerst met een man. Later krijgt ze toch ook een vriendin.

Motto

Moge geen loze schaduw de gedachten
Terugvoeren naar de nacht en
Ons spreken van vroegere treurigheden,
Want vreugde is het heden


Fernando Pessoa uit: ‘Bruiloftsdicht
Een mooi motto over de ware liefde. Leef niet met haat-of wraakgevoelens over wat er in het verleden is gebeurd. Denk in het heden vooral aan de mooie dingen die je hebt meegemaakt. 

Opdracht

Voor mijn moeder

Titelverklaring

De titel is enigszins raadselachtig. De cover licht misschien een tipje van de sluier op. Er staan namelijk enkele verse vijgen op de voorplaat afgebeeld. En de vijg is een bekende schijnvrucht. (een voortbrengsel van de natuur dat op een vrucht lijkt, maar het plantkundig gezien niet is). 
De vijg komt ook in de tekst voor: op blz. 22. Idzard zegt dat de vruchten al vroeg rijp zijn en hij vertelt Anna dat ze die gaan eten. Dat gebeurt. Anna vindt de smaak maar zozo, nl. een beetje wee. "Maar om hem een plezier te doen zei ik dat het lekker vond." (blz. 23) 
Zou het daarom niet zo kunnen zijn dat dit ook geldt voor de liefde tussen Anna en Idzard? Is er niet sprake van een schijnliefde in plaats van een oprechte liefde tussen twee mensen. Idzard bedriegt haar namelijk vele keren door jonge meisjes van zijn school te versieren. Maar de steeds naar de diffuse waarheid zoekende Anna weet het in de laatste regel van de roman wel "Ik hoor bij hem." 

Structuur & perspectief

De roman heeft een korte proloog en wordt daarna onderverdeeld in twee delen die op hun beurt weer worden onderverdeeld in twee keer 24 hoofdstukken. Er zijn twee verhaallijnen. De 87-89 jarige oude Anna vertelt in het verhaalheden over haar bijzondere liefde als jong meisje voor de veel oudere tekenleraar Idzard. In een kleine woning denkt ze terug aan haar kennismaking en (later) haar huwelijk met de man die  in de liefde toch voornamelijk zijn eigen vrijheid nastreefde en het aanlegde met veel jonge leerlingen. Anna kijkt met een bijzondere kijk op de waarheid daarop terug. De verhaallijn van het verleden wordt steeds  afgewisseld met de verhaallijn van het verleden vanaf 1940.
Anna is een achterafvertellende ik. Ze kan dus in haar vertelling vooruitlopen op wat er nog komen gaat.

Decor

De tijd van het verhaalverleden begint in 1940 als de Tweede Wereldoorlog net is uitgebroken. We volgen het 13-jarige pubermeisje Anna en haar liefde voor de tekenleraar Idzard. Met hem trouwt ze in 1946. Ze is dan 19 jaar. Lidzard 39 jaar. Hij sterft aan een beroerte als hij 67 jaar is. Het is dan 1974. Wanneer Anna terugkijkt op haar leven, is ze eerst 87 jaar en in hoofdstuk 48 89 jaar. Dan speelt die periode uit het verhaalheden van 2014-2016.

Het decor van het verhaalverleden van het gezin waarin Anna opgroeit is een woonwijk in Utrecht, Oog en Al.  Daar brengt de familie de oorlogsdagen door. Later verhuist het gezin naar een dorp langs de Vecht, Oud-Zuilen. Wanneer de oude Anna later in een kleine woning haar laatste jaren doorbrengt, doet ze dat in een dorp, ook weer in de buurt van Utrecht. In de laatste twee hoofdstukken van de roman verblijft ze in een kleine woning in een bejaardentehuis. 

Stijl

De stijl van Ingrid de Vries is helder. Ze is een echte verteller van een story met de techniek die daar bij hoort, van vooruitwijzingen en terugverwijzingen. Ze gebruikt geen moeilijke woorden en de zinsbouw is ook niet complex. De Vries schrijft daarnaast vlotte dialogen. Ook haar metaforen zijn concreet . Een overmatig gebruik daarvan maakt ze echter niet. Haar stijl kun je eerder is eerder zakelijk dan poëtisch noemen.
Een paar voorbeelden van de metaforen:

(blz. 102: "Hij baande zich een weg door de volle kamer, keek alleen naar mij, als een zwemmer die de overkant moet halem.") 
(blz. 133 : Ik wilde mijn eigen droom. Ik kroop weg in het oog van de orkaan, een milde, windstille plek die mijn hart kalmeerde. Soms regende het er een beetje, een enkele keer probeerde een uitloper van een razende storm mijn stilte te doorbreken, maar dan rolde ik me op, deed mijn vingers in mijn oren en sloot mijn ogen.")
(blz. 240: "Ik wist haar nummer niet uit mijn hoofd en de ketting waaraan een telefoonboek hoorde te hangen bungelde in het luchtledige als een hondenketting zonder hond."
(blz. 260:  In de tuin kwam ik helemaal niet meer. Ik voelde me als een hond die door zijn baas is achtergelaten aan een boom. Ik draaide rondjes om los te komen, maar het touw klemde alsmaar strakker om mijn nek, Izard bleef weg."")

Slotzin

Nooit zal ik weten hoe het precies zat. Ik kan het hem niet meer vragen, en zelfs als het wel kon, zou ik het niet doen. Heel lang ben ik op zoek geweest naar de waarheid, terwijl de waarheid zo simpel is. Ik hoor bij hem.

Bijzonderheden

In haar dankwoord (blz. 277) schrijft de auteur: "Met mijn tante "Lou" had ik mooie en inspirerende gesprekken, waarin ze, na mijn moeders dood, details vertelde die mij meer inzicht gaven in de dynamiek van het gezin, waarin zij, haar broer "Hugo" en zus "Anna" opgroeiden. 
En ik dank vooral mijn moeder, die mij vroeg haar verhaal te schrijven. Zonder haar openheid en vertrouwen was dit boek er niet geweest.

De roman is dus op ware gegevens gebaseerd.

Beoordeling

'Schijnvrucht" is een mooi geschreven liefdesverhaal. Een vrouw kijkt op latere leeftijd terug hoe haar leven bepaald is door haar liefde voor een veel oudere man. Als pubermeisje wordt ze door hem ontmaagd. Ondanks het verbod van haar vader blijft ze hem zoeken. De vrije Idzard bedriegt haar later in zijn huwelijk  met  andere jonge meisjes. Bij haar blijft de vraag levend "heeft hij werkelijk van haar gehouden?"
De roman is vlot geschreven en leest "heerlijk door." Het tempo blijft erin doordat heden en verleden na elk relatief kort hoofdstuk afgewisseld worden. Extra dimensie in dit verhaal  is ook dat Ingrid de Vries  het verhaal van haar moeder heeft opgeschreven.
Ach, het thema van wat  ware liefde en wat een schijnvrucht is, is niet origineel, al blijft het in al zijn variaties boeien. Hoewel er overeenkomst in thematiek is met de recent uitgebrachte tweede roman van Marieke Lucas Rijneveld "Mijn lieve gunsteling" krijg je als lezer van Schijnvrucht niet de afkeer van de oudere geliefde mee die wel in de roman van Rijneveld kan ontstaan. Er wordt door Anna ook niet met bitterheid teruggekeken op haar liefde voor Idzard. Daardoor kan er bij de lezer ook  een gevoel medeleven en ontroering ontstaan. Ze vraagt zich af of het niet "allemaal haar eigen waarheid"is geweest.
De roman is m.i. geschikt voor scholieren van de hoogste klassen. Het taalgebruik is niet moeilijk, de structuur heel duidelijk  en de inhoud (, een coming of ageromandie ook nog over het schooleven gaat) aantrekkelijk. 
 

 

Overhoor jezelf

Bewering I : De roman heeft een proloog en een epiloog.
Bewering II : De roman is opgebouwd in twee delen.
Bewering III : De twee delen bevatten elk evenveel hoofdstukken.
De ik-vertelster is de oudere Anna, die achteraf vertelt wat er in haar leven is gebeurd.
De meeste gebeurtenissen in deze roman spelen zich in de buurt van Utrecht af.
De basis van het verhaal is de levensgeschiedenis van de moeder van Ingrid de Vries.
Bewering I : Deel I speelt zich in het verleden af tussen 1940 en 1946.
Bewering II : Deel II speelt zich af in het verleden van 1946 tot 1984.
Bewering I : Het begin van het verhaal speelt in 1940.
Bewering II : In 1946 trouwt Anna met Idzard.
Bewering III : het verhaalheden van de oude Anna speelt zich af tussen 2014-2016.
De thematiek van de roman is ...
Met wie van de onderstaande familiepersonages kan Anna het beste opschieten?
Een verzwegen familiegeheim is een voorkomend motief in deze roman.
De titel:
1. Schijnvrucht verwijst letterlijk naar een 'vrucht' die een kleine rol in de roman speelt: de vijg.
2. Symbolisch betekent de titel het waarschijnlijk ook " geen ware liefde".
Welk van de onderstaande motieven komt NIET in de tekst voor?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waarom vertelt de vader van Anna op school niet wat Idzard allemaal uithaalt met meisjes?
Aan het einde van de roman sterft Anna in de ziekenzaal van het bejaardentehuis waarin ze is opgenomen.
Welke onderstaande stijlkenmerken komen in de roman van Ingrid de Vries voor?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

46.497 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.