Ons kamp door Marja Vuijsje

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Ons kamp
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 12 februari 2013
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Marja Vuijsje
Genre
Non-fictie
Eerste uitgave
februari 2012
Pagina's
336
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog
Prijzen
Gouden Boekenuil (2013 Genomineerd)

Boekcover Ons kamp
Shadow
Ons kamp door Marja Vuijsje
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2012
  • 322 pagina's
  • Uitgeverij: Atlas

Flaptekst

De vader van Marja Vuijsje, Nathan Vuijsje, overleefde Auschwitz omdat hij zo mooi trombone kon spelen. Na de bevrijding bleef hij vertellen over dat 'rotkamp' - dag in dag uit, jaar in jaar uit. Maar over zijn ouders, zijn broer en zijn zus zweeg hij liever. Marja Vuijsje verdiepte zich in het achtkoppige Amsterdamse bakkersgezin waarin haar vader opgroeide. Voor de oorlog verhuisde de familie van het armoedigste deel van de Jodenhoek naar de overwegend sociaaldemocratische Transvaalbuurt en van daar naar een eigen bakkerij in de Weesperstraat. Vier zonen overleefden de oorlog. Hoe pakten zij hun leven weer op? Welke betekenis kreeg Israël voor hen? En wat gaven zij hun kinderen en kleinkinderen van de oorlog en van hun joodse wortels mee? Tegen het decor van de eerste decennia van de twintigste eeuw, de Tweede Wereldoorlog en de nasleep en verwerking daarvan schreef Marja Vuijsje een meeslepende familiegeschiedenis die de lezer van Amsterdam naar Jeruzalem voert en weer terug.
 

Eerste zin

Met het erfelijk materiaal dat Nathan Vuijsje met zich meedroeg hield hij zich nooit bezig.

Samenvatting

Boterkoek en Morgenrood” En “Duits brood”.

Marja Vuijsjes grootouders, Isaac en Schoontje, begonnen hun bestaan in een armzalig steegje in de oude Amsterdamse Jodenhoek. In een summiere woning zonder stromend water werden tussen 1907 en 1920 hun zes kinderen geboren, Bram, Alida, de enige dochter, Marja's vader Nathan, Flip, Louis en Jaap.

Opa Isaac bracht het al gauw van bakkersknecht tot filiaalchef, waardoor zijn uitgebreide gezin kon verhuizen naar een driekamerwoning in de Transvaalbuurt, een  paleis vergeleken met het oude huis. Twee zoons, Flip en Louis, konden naar de hbs en daarna naar de kweekschool voor onderwijzers. Dat was nog maar het begin van de sociale stijging. Midden in de zware economische crisis van de jaren dertig besloten Isaac en Schoontje een eigen bakkerij te beginnen, luxebakkerij Vuysje (met een y in plaats van ij, dat was chiquer) in de Weesperstraat. Ze werden tot dit besluit aangezet doordat het de zoons in crisistijd niet lukte aan vast werk te komen; ze durfden de riskante investering aan vanwege Isaacs credo: "Wat er ook gebeurt, de mensen hebben altijd brood nodig.". De bakkerij, een echt familiebedrijf waar alle Vuijsjes bij betrokken waren, was een succes. In september 1940 openden Nathan en zijn eerste vrouw Liesje nog een filiaal in de Scheldestraat. Het wordt vooral een succes omdat Isaac reclame maakt voor “Duits brood”, terwijl er veel Duitse Joden naar Nederland zijn gekomen op de vlucht voor Nazi-Duitsland.

De moeder van Nathan, Schoontje, hecht wel veel waarde aan joodse gewoonten en gebruiken (denk aan de traditionele kippensoep op vrijdag), maar dat heeft Isaac veel minder. Het gezin dat dus echt uit de lagere arbeidersklasse afkomstig is, heeft ook een sterke sympathie voor de  sociaaldemocratie  SDAP (zeg maar de ideeën van de PvdA na de oorlog). Een groot deel van het Amsterdamse joodse proletariaat beschouwde socialistische leiders als Koos Vorrink en Henri Polak als hun nieuwe geestelijk voormannen  die de weg wezen naar een beter leven.

Enkele zoons sluiten zich ook aan bij de AJC, de jeugdbeweging van de arbeiders en verbreden op die manier hun netwerk.  Enkele broers van Nathan doen er ook hun eerste vriendinnetjes op en sommige trouwen er mee.

De situatie wordt moeilijker als de  nazi’s in Duitsland de overhand krijgen. Eerst lijkt Nederland zich net als in 1914 neutraal te houden, maar na de inval in mei 1940 lukt dat natuurlijk niet. Nathans is de zoon die opgeroepen wordt om het land te verdedigen, omdat zijn oudere broer  geweigerd heeft (het symbool van het gebroken geweertje). Hij vertelt aan zijn familieleden dat de staat van de materialen van het Nederlandse leger dermate slecht was dat er natuurlijk geen normaal verweer mogelijk is geweest. In de titel van de eerste twee hoofdstukken wordt precies weergegeven hoe de samensmelting van joods-zijn en socialisme ging: boterkoek en Morgenrood.

 “Onderduik” en  “Ave Maria in Auschwitz”.

De Duitse bezetting, gevolgd door de Holocaust ,vormt een dodelijke scheidslijn in de geschiedenis van de twintigste eeuw cesuur, en ook in de geschiedenis van de familie Vuijsje. Broer Flip zat ondergedoken bij zijn niet-joodse vrouw Lies en hun zoontje; Bram, zijn eveneens niet-joodse vrouw Coba en hun kinderen doken ook onder en overleefden het, evenals de later langst levende broer Jaap en echtgenote To.

Marja's vader Nathan negeerde het protest van zijn moeder Schoontje die zijn twee kinderen Wim en Jeannette veel te klein vond om van de ouders te worden gescheiden en Nathan zorgde ervoor dat ze konden onderduiken in Friesland. Zelf kwam hij - door verraad van zijn eigen vrouw Liesje die onder druk zijn verblijfplaats prijs gaf - via Westerbork naar Auschwitz. Hij wist niet wat er allemaal gaande was en bleef hoop houden tot hij op de trein naar Sobibor werd gezet. Daar zag hij hoe meteen de kinderen en de vrouwen werden gescheiden van de mannen en naar de gaskamers konden. Als jonge man was hij echter bruikbaar en zijn liefde voor muziek redde hem daar het leven, hij werd als trombonespeler toegevoegd aan het kamporkest dat elke dag naast de poort met het bord "Arbeit macht Frei" moest spelen als de slavenarbeiders 's ochtends het kamp op weg naar het werk verlieten en er 's avonds weer terugkwamen. Zijn lievelingslied dat hij moest spelen was “Ave Maria”.

Vlak voor de definitieve bevrijding overleefde hij wonder boven wonder ook de ontruiming van Auschwitz en de daaropvolgende dodenmars naar Dachau. Hij woog nog maar 45 kilo toen hij in dat vernietigingskamp door de Amerikanen werd bevrijd. Pas echt bevrijd voelde hij zich, toen hij uit de trein stapte (gelukkig een personentrein dit keer) op Amsterdam-Centraal. Marja's opa en oma, Isaac en Schoontje die zich na een Duitse oproep om zich te melden uit goedgelovigheid dat alles wel zou meevallen hadden aangemeld, werden direct na aankomst in Sobibor vergast. Nathans zus Alida werd met haar man Gerrit en hun twee kinderen in Auschwitz vermoord, net als haar oom Louis, die in de oorlog in een psychiatrische inrichting was opgenomen. De hele familie was dus niet uitgemoord want Nathan, Bram, Jaap en Flop overleefden de Holocaust wel en keerden vanuit hun onderduikadres of vernietigingskamp terug naar Amsterdam.

 “Terugkeer”en  “Exodus.”

Direct na de oorlog was er euforie over de overwinning op Duitsland, maar die werd in Amsterdam al snel de kop ingedrukt door het feit dat er zoveel Nederlandse joden waren omgebracht. Men schrok hoeveel Nederlandse joden in de kampen waren vergast.

De hereniging met kinderen en echtgenoot Liesje bracht Nathan niet wat hij ervan verwachtte.  Er was veel ruzie en er kwam al spoedig een scheiding waarbij besloten werd dat Wim (2 ½ jaar) bij zijn vader bleef en dochter Jeannette (5 jaar) met haar moeder meeging. De kinderen hadden bij Rooms-Katholieke mensen ondergedoken gezeten en wisten niets meer van de joodse tradities. Na een kort uitstapje naar de muziek keerde Nathan weer terug naar de bakkerij. Ook leerde hij een nieuwe vrouw kennen, de niet-joodse Greet, die de moeder van Marja werd (1955). Die had dus een halfbroer Willem. Intussen kampte Nederland met een postoorlog syndroom: hoe moest men met de vernietiging van de Joden omgaan? Nederland was helemaal niet zo heldhaftig geweest: lang niet iedereen (integendeel) had in het verzet gezeten. Greet sterft aan een hersenbloeding wanneer Marja nog maar zestien jaar oud is en vooral die onverwachte dood maakt op haar (een pubermeisje) veel meer indruk dan de kampverhalen van haar vader, omdat ze zich daaraan constant ergert.

"Wij  staan achter Israël” "All in the family.” “Tussen Amsterdam-Oost en Jeruzalen-Zuid”.

Het grootste deel van de laatste hoofdstukken Ons kamp gaat erover hoe het de overlevende leden van de familie Vuijsje en hun nazaten  verder is vergaan en hoe de ingrijpende oorlogsgebeurtenissen op hen hebben ingewerkt. Vuijsje plaatst de persoonlijke wederwaardigheden in de context van de steeds wisselende manieren van op de oorlog terugkijken, zoals flink moeten zijn en niet zeuren in de wederopbouwjaren, als zielige slachtoffers worden beschouwd vanaf de jaren zeventig en soms ook je moeten verdedigen tegen al te enthousiaste kritiek op Israël, het land waarover binnen de familie Vuijsje zeer verschillend wordt gedacht

Marja heeft er een gruwelijke hekel aan als Nathan iedere keer weer het verhaal van het kamp vertelt en hoe hij dankzij de muziek Hitler heeft kunnen overleven. Zijn broers vinden hem echter de held, want hij heeft in een kamp gezeten waar zij slechts onderduikers waren. Ook komt er in Nederland een beweging op, die gestimuleerd is door de publicatie van het boek Exodus van Leon Uris dat er een terugkeer moet komen van jonge joden om het land Israël op te bouwen. Eerst is Nederland pro-joods uit een soort schuldgevoel en worden de Israëlieten gesteund in hun strijd tegen de omringende vijanden tijdens de Zesdaagse oorlog in 1967 en de Kim Kippoeroorlog. Wim de zoon van Nathan besluit naar Israël te gaan en zich aan te melden voor het Israëlische leger. Hij trouwt er met een joodse van Irakese afkomst (Jacqueline) en krijgt ook kinderen. Hij blijft in Jeruzalem wonen. Zijn zoon (dus kleinzoon van Nathan) moet later ook weer het land verdedigen. Nathan die na de oorlog een levenshouding heeft die sterk afwijkt van  die van zijn broers, wordt afgekeurd en blijft in een krotachtige woning in de Bankastraat wonen. Zijn broers maken het financieel beter: "De familie heeft een echte upgrade ondergaan. De kinderen zijn gaan studeren en diverse kleinkinderen leggen zich toe op het schrijven (vooral journalistiek: Marja , columniste bij het feministische blad Opzij, Herman, publicist van enkele belangrijke artikelen en studies. Maar ook literair Robert, de schrijver van "Alleen maar nette mensen" en de dichteres Hagar Peters).

In de familie Vuijsje blijft men ook maar discussiëren of je onvoorwaardelijk moet gaan staan achter de Israëlische politiek in het Midden-Oosten of dat je begrip moet kunnen opbrengen voor de Palestijnen in at gebied. Soms lopen de gemoederen hoog op, maar nergens komt het tot een breuk. Nathan blijft diverse keren het Beloofde Land bezoeken en reist zo tussen Amsterdam-Oost en Jeruzalem-Zuid.

Quotes

"“Zo werd Nathan Vuijsje op 1 mei 1845 bevrijd in Beieren, de bakermat van de nazi’s. Hij woog bijna 45 kilo en werd maandenlang verzorgd voordat hij naar Nederland mocht.[…] Pas toen ik de borden Amsterdam-Centraal zag staan voelde ik me werkelijk bevrijd.”" Bladzijde 129
"“Diezelfde zomer raakte Greet in verwachting. “Ik moet wel wonderzaad hebben”, zei mijn vader. “Ik heb een onvruchtbare vrouw vruchtbaar genaakt.”Hij vond het geweldig dat er een nieuw kind op komst was. Mijn moeder was niet onmiddellijk in de wolken.”(" Bladzijde 157
"Na een bezoek aan Auschwitz belt Marja haar vader op om dat te vertellen: “Tijdens die herdenking moest ik wel een beetje huilen”, zei ik voor mijn doen openhartig. “Dat kan ik me indenken”, zei hij achteloos. “Hebben jullie verder wel een prettige reis? “ " Bladzijde 304

Thematiek

Wo ii: algemeen

Marja Vuijsje schrijft over haar familiegeschiedenis. Haar vader overleefde de oorlog en vertelde vroeger verhalen over Auschwitz. In \'Ons Kamp\' komt de hele familie Vuijsje aan bod en hoe ze de oorlog hebben doorgemaakt.

Motieven

Jodenvervolging

De jodenvervolging is een belangrijk motief in dit boek. Het gaat immers over de Joodse geschiedenis van de Vuijsjes. Hierdoor hebben een aantal ondergedoken gezeten. Maar ook na de oorlog speelt de jodenvervolging een belangrijke rol. Zoals in het plichtsgevoel om een exodus te maken naar Israël en het schuldgevoel wat bij de overlevenden heerst. Ook gaat het over het taboe wat in Joodse gezinnen is om te spreken over de Holocaust.

Opdracht

Voor de hele misjpoge  

“Misjpoge”  gaat via het Jiddisch terug op het Hebreeuwse misjpacha, dat ‘familie’ betekent. Het wordt in het Nederlands gebruikt voor vier verschillende dingen:
- Voor ‘verwanten’ en ‘familie’;
- voor ‘medejoden’;
- voor ‘groep bij elkaar horende mensen, clan’;
- en – in het Bargoens – voor ‘zaak’ of ‘handel’.

In de opdracht lijken vooral de eerste en de tweede betekenis bedoeld.

 

Trivia

Marja Vuijsje is een familielid van de bekende socioloog Herman Vuijsje die zich voornamelijk bezighoudt met de schuldvraag van de Tweede Wereldoorlog in de wetenschap. Hij is een erg gevierd en belangrijke Nederlandse wetenschapper die veel inzichten heeft geleverd in zowel de sociologie als het historische debat.

Het boek is geen oorlogsroman maar een beschrijving van de gebeurtenissen in een joodse geschiedenis tegen de achtergrond van de Holocaust. Voor het boek heeft Marja Vuijsje zich erg goed voorbereid met het bestuderen van websites, het lezen van boeken en het houden van interviews met familieleden.

Titelverklaring

Marja’s vader Nathan, heeft in Auschwitz  gezeten en vertelde altijd na de oorlog op welke manier hij zijn kamp had overleefd. Daardoor werd het kampleven ook een onderdeel van Marja’s leven. Het werd als het ware “ons kamp”. Bovendien is er in de titel natuurlijk een verwijzing naar Hitlers verboden boek “Mein Kampf”.

Structuur & perspectief

De wetten van de fictie gelden uiteraard niet voor die van de non-fictie. Marja Vuijsje heeft zich als doel gesteld de familiegeschiedenis van de Vuijsjes op papier te zetten. Zij is de samensteller van dit boek. De ik-figuur is dan ook meteen de ik-verteller oftewel de schrijver is de verteller. Dat is bij fictie nooit het geval. Er is hier dus geen sprake van een vertelperspectief.

Marja heeft de familiegeschiedenis chronologisch weergegeven en begint in principe bij de ouders van haar vader Isaac en Schoontje Vuijsje die een  bakkerij in Amsterdam begonnen. In de oorlog komen diverse leden van de familie in concentratiekampen om maar  Nathan, de vader van Marja, overleeft Auschwitz. Er zijn vier broers overgebleven en de na de oorlog geboren Marja beschrijft daarna de familiegeschiedenis van de nazaten en hoe die met de naweeën van de oorlog en de ideologie van Israël omgaan. Het laatste hoofdstuk eindigt met de dood van de vader van Marja. Ook de andere broers van haar vader zijn inmiddels dood: de laatste stierf in 2010.

Het verhaal wordt door haar verteld in 12 getitelde hoofdstukken als “Boterkoek en Morgenrood”, "Duits brood”,  “Onderbuik”, “Ave Maria in Auschwitz” , “Vergeten zijn zij niet.” 

Decor

De geschiedenis van de Vuijsjes bestrijkt eigenlijk de gehele twintigste eeuw. Vlak daarvoor  worden Isaac en Schoontje geboren. In 1910 wordt Nathan geboren en die sterft in 1996. Het is vooral zijn leven dat in dit boek naar voren komt. Over wat er na zijn dood gebeurt, wordt niet veel meer geschreven. Je kunt dus gemakhalve stellen dat de tijd van dit boek de Joodse geschiedenis van de twintigste eeuw is.

Daarbij hoort het decor van Amsterdam, de joodse Transvaalbuurt  en later de Indische Buurt waar de vader van Marja in de Bankastraat heeft gewoond. Een ander belangrijk decor is het kampleven van Auschwitz, dat Nathan Vuijsje als muzikant heeft weten te overleven. Een ander achtergronddecor is de staat Israël met Jeruzalem als belangrijkste plaats waar de halfbroer van Marja naar toe is verhuisd.

Stijl

Het boek heeft een redelijk zakelijke, journalistieke stijl zoals die hoort bij een boek over een geschiedenis onderwerp. Dat zie je bijvoorbeeld heel goed aan het karig omgaan met metaforen. De stijl is rustig. De verhalen zijn nergens larmoyant en eigenlijk past dat precies om de manier waarop deze joodse familiegeschiedenis zou moeten worden verteld.

Slotzin

In gedachten zag ik mijn vader naast hem opdoemen. Zijn commentaar bestond slechts uit één woord: “Nebbisj.”

Beoordeling

Hoewel “Ons kamp” geen fictie is, lijkt het me voor scholieren (zeker voor hen die geschiedenis in hun profiel hebben) een erg interessant boek om te lezen. De geschiedenis van een joodse familie in Amsterdam waarvan een deel de Holocaust heeft overleefd, is indrukwekkend beschreven door Marja Vuijsje. In de jaaroverzichten van enkele belangrijke kranten  werd het boek aangeprezen als beste boek van 2012. Het zou me niet verbazen als het dit jaar wordt voorgedragen voor een literaire prijs. Waarschijnlijk zullen scholieren met hun docenten moeten overleggen of ze het boek op hun leeslijst mogen zetten (niet iedere school laat  non-fictie toe). Mij advies aan docenten Nederlands zou zijn dat ze het zouden moeten toestaan en  dat ze daarmee een aardig gesprekonderwerp kunnen aanboren van het verschil tussen fictie en non-fictie.

Recensies

"Het is ook een cultuur- en ideeëngeschiedenis, een sociologie van de joodse emancipatie, het verhaal van de jodenvervolging en een psychologisch portret van de overlevenden. Doordat Marja Vuijsje gesprekken heeft gevoerd met alle nazaten van haar vermoorde grootouders, inclusief de jongste generatie Israëlische neefjes en nichtjes, krijgen we een uitwaaierend beeld van de sporen die hun ‘min of meer joodse geschiedenis’ heeft getrokken " http://www.nrclux.nl/ons-...t/892482/
"Maar uiteraard viel er niet aan te ontkomen \'dat zijn kamp zich in mijn hoofd had genesteld\'. Daar moest ze iets mee. Dat is uitgemond in een schitterend boek, Ons kamp - Een min of meer joodse geschiedenis, waarin Marja Vuijsje de geschiedenis van haar familie van vaderskant gedurende de voorbije eeuw vertelt. Het is het verhaal van een \'min of meer\' joodse familie en tegelijk, benadrukt Vuijsje, \'een Europese emancipatiegeschiedenis\'." http://www.volkskrant.nl/...kamp.html
"De belangstelling voor persoonlijke geschiedschrijving neemt nog steeds toe. Na Geert Maks De eeuw van mijn vader zijn er vele eeuwen van allerlei vaders en moeders geschreven. Het is de grote verdienste van Marja Vuijsje dat ze met Ons kamp een diepgaand beeld heeft geschetst van de opkomst en lotgevallen van vier generaties Nederlandse Joden. Haar boek is boeiend voor wie zich direct betrokken voelt én voor iedereen die houdt van de vaderlandse – \'min of meer Joodse\' – geschiedenis. " http://www.8weekly.nl/art...aust.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.758 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Boekenquiz 10 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Welk typisch Joodse gerecht zette de oma van Marja Vuisje haar familie op vrijdagavond voor? Het gerecht komt steeds terug in het boek.
Nathan Vuijsje wordt muzikant in Auschwitz. Welk nummer speelde hij in het kamp heel vaak?
Bewering I : De ondertitel van het boek is: Een min of meer Joodse geschiedenis.
Bewering II: Het laatste kind van Isaac dat sterft, is Jaap in 2010.
Bewering III: Isaac opende in Amsterdam een eigen bakkerij.
Bewering I : De ouders van Nathan werden meteen bij aankomst in Sobibor vergast.
Bewering II: De geestesziekte Louis werd door de Duitsers op de vlucht doorgeschoten.
Bewering III: De dochter van de oudste broer Bram pleegde in 1974 zelfmoord.
Welk instrument bespeelt Nathan in Auschwitz?
Welk van de kinderen van Isaac en Schoontje kwamen om in de gaskamers
Welk beroep heeft Nathan Vuijsje voor een groot deel van zijn leven uitgeoefend?
Wat doet zoon Wim bij de begrafenis van zijn vader Nathan?
Bewering I : Een belangrijk motief in het boek is het schuldgevoel van de overlevende.
Bewering II: Seksualiteit is een vaak voorkomend gegeven in het boek.
Bewering III: Alle Nederlanders waren na de oorlog pro-Israel.
Marja Vuijsje draagt het boek op aan “alle misjpoge”. Wie bedoelt ze daarmee?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.