Onkrijgbaarheid door Tim Krabbé

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Onkrijgbaarheid
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 30 november 2022
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Tim Krabbé
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
november 2022
Pagina's
218
Niveaus
havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Onderwerpen
Liefde,
Overspel / vreemdgaan
Literaire thema's
Overspel / vreemdgaan,
Liefdesrelatie: onbereikbare liefde,
Liefdevolle herinneringen,
Toeval

Boekcover Onkrijgbaarheid
Shadow
Onkrijgbaarheid door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2022
  • 218 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Ze was teruggekomen! Daar stond ze. Haar bovenlichaam was onzichtbaar achter het houten bovendeel van de vestibuledeur, haar voeten waren zichtbaar door het glas van het benedendeel. Hij hoefde maar naar die deur te gaan om haar te hebben.
Maar de bel ging niet. Ze belde niet aan.
Wat moest hij doen? Deze kans grijpen om haar toch niet kwijt te zijn? Deze kans grijpen om haar van hem te verlossen?
Zij wist ook niet wat ze moest doen. Die voetjes stonden daar zeker al een minuut. De bel ging niet. Zij deed niets, hij deed niets. Hij martelde haar. Die voetjes martelden hem. Die voetjes! Oneindig kwetsbaar en lief.
Wat te doen?

Eerste zin

De avond was zwoel en al donker, en dit was de Strip, en toch was het alsof hij met blote voeten over lauw strandzand liep, alleen onder de sterren, naar een zee die bij de eerste plons goddelijk zou zijn en waarin hij eeuwig zou kunnen zweven zonder iets te hoeven doen

Samenvatting

Paradise
De 78-jarige Mal (oud-filmregisseur met o.a. één bestseller) zit in Las Vegas achter een pokermachine in de Buccaneer. Naast hem zit een prachtige vrouw, die ook gokt. Vrijwel op hetzelfde moment wint Mal 240.000 dollar en Lorette 12.000 dollar. Ze maken kennis  en vertellen elkaar hun levensverhaal. Mal is twee jaar ervóór zijn vrouw Maxime bij een verkeersongeluk in Cambodja verloren. Lorette heeft twee huwelijken achter de rug, maar ook een grote liefde gekend, de Nederlandse schrijver Giel Labij. Ze besluiten die avond samen te gaan dansen, maar aan het einde van de avond is er een schietpartij bij een sie en dubbeljoefestival, waarbij veel doden vallen. Mal probeert Lorette met zijn lichaam te beschermen. Het verhaal vertelt niet of ze worden gedood bij de aanslag.

Het brokkelige sukkelige
Vanaf het tweede hoofdstuk volgen we Giel Labij. Op zijn zestiende heeft hij een lift gekregen van een Parijse vrouw. Hij is met haar naar bed geweest en het was zijn inwijding in de liefde. 
Later belt er een wild vreemd meisje op, Ada, ze woont ook in Amsterdam en is 19 jaar. Ze belt hem alleen op. maar maakt nooit een afspraak met Giel. Op een keer loopt Giel op een heel lelijk meisje op, maar dat blijkt niet Ada te zijn.
Giel wordt schrijver: hij heeft een debuutroman Hard maar Zacht. Omdat zijn stijl nog wat moet verbeteren, krijgt hij een redacteur toegewezen, Manja. Die is nogal kritisch en ze corrigeert ook zinnen waarmee Giel het niet eens is. Bij een van de bijeenkomsten van de uitgeverij ontmoet hij een jonge vrouw Maxime, die een dag later contact zoekt met hem en met hem naar bed gaat, voordat ze in het vliegtuig stapt om met een Amerikaan in het huwelijksbootje te stappen. 
En dan was er altijd dat supermooie meisje Lorette die hij bij toeval in de trein naar Gouda heeft ontmoet. Zowel hij als zij had die dag de verkeerde trein genomen.

Voetjes 
Giel en Lorette krijgen een bijzondere verhouding. In hun relatie speelt ook een vriend van Giel een rol, Krijn Spikkelman en die vertelt verhalen over Australië, het land waar Lorette dol op is. Krijn schrijft stukjes in de krant. Lorette woont in Brussel en Giel spreekt met haar af. Maar er komt op het laatste moment een kink in de kabel.  Ene Naomi belt hem en zegt dat ze een partner nodig heeft om naar Ameland te gaan. Impulsief hapt Giel toe en hij laat Lorette zitten. Ze is woedend en schrijft hem een brief. Er komt een 'wadloopbreuk.' Ze is op Krijn gevallen, maar geeft Giel een kans om haar te krijgen. Ze stelt hem een vraag: "Als je me na vandaag nu eens nooit meer zou zien, zou je me dan missen?"  Hij geeft niet het gewenste antwoord en ze loopt min of meer boos weg. Maar even later lijkt ze teruggekeerd, want hij ziet haar twee gympen door de openstaande buitendeur. Hij weet later niet of ze echt aangebeld heeft. Hij weet niet wat hij moet doen ? Zo raakt hij haar een tijdje kwijt.

Een kist op JFK
De  goedlopende roman van Giel,  "Draken Verslaan",  krijgt een Engelse vertaling ("Slaying Dragons") en Giel wordt uitgenodigd om in naar New York te komen. Het is maar een heel kleine uitgeverij en de presentatie doet heel knullig aan. Er zijn maar weinig mensen en de journalist van de New York Times heeft afgezegd.
Maar Lorette heeft een briefje afgegeven aan de pr-man en ze zou hem graag willen zien. Het is 1979 en ze is inmiddels gescheiden van Krijn Spikkelman. Ze heeft wel een andere man, Brad, een Australische journalist. Hij wil haar meenemen naar Perth. Giel heeft nu een interview met de NYT, maar ter wille van haar zegt hij die afspraak af. Hij heeft wel iets geleerd van zijn fouten van vroeger.
Het afspraakje met  Giel gaat Lorette goed af. Giel geeft toe dat hij altijd aan haar blijft denken en het verlangen is er ook bij haar. Ze maken een wandeling door New York en ze kopen beiden een Engelse editie van zijn roman. Lorette schrijft erin : Een dag uit het leven van Giel en... Lorette. Ze brengt hem naar het vliegveld JFK en ze gaan zitten op een kist.
Essentieel is in het gesprek op die kistde zin: "Ik wou dat er geen vliegtuigen vlogen vanavond. Dan kon je niet weg, dan moest je bij mij slapen."  Hij geeft weer niet het goede antwoord. Hij had bij haar kunnen blijven. Ze kussen elkaar en Lorette vertrekt.

Dangle Danny Gomalop
Het is 1987. Giel is naar Keulen gereden om daar Lorette en haar enigszins gehandicapte dochtertje Nora te ontmoeten. Het meisje mag niet weten dat Giel een grote liefde van haar moeder is. Ze ontmoeten elkaar al bij de ingang en steeds zorgt Giel ervoor dat hij Nora en Lorette op een paar plaatsen kan ontmoeten. O.a. bij de ijsberen. Er staat daar een bordje dat ijsbeer Vitus 18 jaar oud is, dat is net zo lang als Giel en Lorette elkaar leerden kennen. Lorette laat hem ook een tijdje alleen met haar dochtertje. Dat zingt de hele tijd dat ze samen zijn een liedje Dangle Danny Gomalop. Hij kent de betekenis niet, maar die kent Lorette ook niet. Ze neemt Giel na afloop van het bezoek even apart. Ze heeft net gehoord dat Brad een baan als hoofdredacteur in Australië heeft aangenomen. Ze weet dus niet of ze elkaar ooit zullen terugzien.

Transit
Giel (57) is een week van 9/11 (2001) op het vliegveld in Parijs voor een overstap naar Bolivia. Hij gaat erheen met de 27-jarige Zara, die daar met hem wil trouwen. Eigenlijk is dat  niets voor hem   en ze wil ook een kind. Daarom gaan ze op huwelijksreis naar Bolivia. Nou ja, eerst op reis en daarna thuis trouwen.
Maar bij de overstap in Parijs ziet hij een glimp van zijn geliefde Lorette. Ook zij ziet hem. Maar ze kunnen natuurlijk niet bij elkaar komen. Giel heeft meteen geen zin meer in een huwelijk met  Zara.

Roets
Giel is 73 in 2017 in Amsterdam,  waar hij wordt geïnterviewd door een Belgische journalist. Maar op het terras ziet Giel een opvallende blonde vrouw, maar hij kan haar daar niet bereiken. Hij zet een advertentie in de krant waarin hij haar oproept zich bij hem kenbaar te maken. De derde vrouw die reageert, Clara Mommers, is raak. Hij spreekt met haar af. Ze vertelt dat er de dag ervoor een schietpartij in Las Vegas is geweest met nogal wat dodelijke slachtoffers.
{ Giel weet niet dat Lorette daar bij betrokken is] 
Clara wil graat de roets weten van Giel en ze gaan naar de buurt waar hij is opgegroeid. Ze wil hem daar naar een kapper laten gaan, maar haar bemoeizucht wordt Giel te veel en hij rent van haar weg: (Blz. 212: Hij rende, bleef rennen, maar zijn passen waren geen passen meer van Clara Mommers vandaan, maar passen naar Lorette toe.")

Gouda
In november 1968 zit Giel in een trein die hij niet moet hebben. Op weg naar Gouda ziet hij een mooie vrouw in de trein zitten.  Die moet ook die trein eigenlijk niet hebben. Het wordt een bijzondere ontmoeting, want ze stappen zomaar in Gouda uit. Ze pikken een hotelletje en hebben seks met elkaar. Ze wisselen wat gegevens uit. Op het briefje van Lorette staat: " Ik heb voor een leven lente in mijn buik."
Dat was dus het moment van het begin van de grote liefde.

Personages

Giel Labij

Giel Labij is een Nederlandse schrijver. We volgen hem vanaf een jaar of zestien tot zijn drieënzeventigste. Over zijn jeugd wordt weinig meegedeeld. Hij wordt op jonge leeftijd op vakantie ontmaagd door een vrouw in Parijs. Ook daarna heeft hij veel vrouwen in zijn omgeving die hem leuk en sexy vinden. Hij ontmoet bij toeval in de trein naar Gouda een mooie, jonge vrouw en hij spreekt haar aan. Het wordt een succesvolle ontmoeting. Zij wordt zijn grote liefde en hoewel hij andere liefdes tussendoor heeft, kan hij haar nooit vergeten. Hij had ooit kansen om bij haar te blijven, maar hij laat ze liggen. Later ziet hij in dat dit niet verstandig is geweest.

Lorette Delaporte

Ook Laurette is 23 jaar en zij zit in dezelfde trein naar Gouda waar ze helemaal niet moet zijn. Ze stappen uit in die stad en beleven een mooie nacht. Lorette schrijft een briefje : "ik heb een leven vol lente in mijn buik." Dat is mooi. Lorette en Giel zien elkaar op bepaalde momenten in hun leven terug. Hoewel Lorette ook huwelijken en relaties met andere mannen heeft gehad, heeft Giel een bijzondere plek in haar hart. Ze hebben een magneetrelatie, trekken elkaar en stoten elkaar af. Impliciet laat Lorette aan Giel merken dat ze wel wat verder met hem wil, maar hij gaat niet adequaat op haar verzoek in. De laatste keer dat Lorette Giel ziet is op het vliegveld in Parijs. In de verhaallijn met Mal geeft ze aan dat ze ook een Kane-moment heeft gehad, nl. in de dierentuin van Keulen, toen alles voor haar samenviel.

Quotes

"Mal voedde zijn kast rustig, als een oude boer een oud paard, liet de keuze van de knoppen waarmee hij kaarten vasthield over aan zijn vingers. Hij dacht aan de jongen van de verloren schoen. Misschien had die schoen onheil over de Buccaneer gebracht, liet vanavond iemand de bank springen. Net goed, zoiets dééd je niet, iemands schoen in een afvalbak gooien." Bladzijde 13
"Hij kroop naar de verste hoek van de kamer en sloeg zijn handen voor zijn oren. Maar tussen zijn vingers door hoorde hij het geoefende en toch haperende Amerikaans van Maxime Lombard, die doodsbang was dat aan de overkant van de oceaan hoorbaar zou zijn dat ze nog één keer een ordinair geil wijf had willen zijn. En hij was voor geen cent die Menno- hij was van kop tot voeten Giel Labij, schrijver en neuker." Bladzijde 81
"Nee, natuurlijk niet. Dit was je reinste kloothommelgedrag. Hij was de opportunist. Een gedumpte vrouw gebruikte hem als invaller, en om invaller te kunnen zijn dumpte hij Lorette." Bladzijde 98
"Als je zocht, dan liep je misschien achter de ander aan die ook zocht. Als je wachtte, dan wachtte de ander misschien ergens anders. Giel Labij en Lorette Delaporte, allebei ergens, denkend aan elkaar, niet bij elkaar. "Tot sluitingstijd." Hun liefde in een notendop." Bladzijde 161
"Zij had daarvoor gezorgd, het was aan haar om te bepalen hoe dit zou zijn. En aan hem om ook haar een paar plezierige uren te bezorgen. Dat hij dat had verkozen boven de New York Times , zonder aarzelen, dat was mooi. Roem weggooien, dat was pas beroemd zijn. Roem weggooien voor een vriendenmiddagje met |Lorette, dat was pas liefde voor Lorette." Bladzijde 128
""Het moment van mijn hevigste alles. Je bestaat niet altijd even sterk. Soms merk je jezelf urenlang niet, zoals dieren misschien hun hele leven niet. En soms besta je sterker dan anders. Dat was het moment waarop ik het sterkst bestond van ooit. Alsof ik ontstaan was uit een speldenknop, en weer even die speldenknop was. Een omgekeerde oerknal. En toen was het voorbij. Ik zwom naar hem toe en gaf hem een kus." Bladzijde 45

Thematiek

Die ene grote liefde

Elke lezer die 'de ene grote liefde' in zijn leven heeft ontmoet, herkent het beschreven verhaal. Twee mensen die elkaar op het eerste gezicht of bij toeval in een trein ontmoeten en iets wonderlijks beleven met elkaar, vergeten dat nooit meer. Wanneer je die geliefde later, op een andere tijd en op een andere plaats weer ontmoet, smeult de veenbrand van je verborgen gevoel weer op en staat je lichaam weer in vuur en vlam. Toch kan een grote liefde ook een onbereikbare geliefde worden, iemand die je niet kunt krijgen. vgl. de titel Een grote liefde is mooi. maar soms heel pijnlijk. Ook al omdat bij het mislopen van de liefde er vaak compensatie wordt gezocht in het zoeken naar een surrogaat-partner, die het net niet helemaal wordt. Krabbè beschrijft die ervaringen in een stevig gecomponeerd verhaal. Het is zijn meest romantische roman.

Motieven

Inwijding in de liefde

Als zestienjarige jongen wordt Giel na een lift op vakantie ingewijd in de liefde door een Parijse vrouw. Daar wordt hij ingewijd in de liefde en daar is Parijs al heel vaak het literair symbool van.

Overspel

Maxime de vrouw van Mal uit deel I heeft de nacht voordat ze in het vliegtuig naar Amerika stapt om met Mal te trouwen, seks gehad met de jonge schrijver Giel Labij. Mal heeft het altijd gevoeld, maar Maxime had nooit iets losgelaten. over die gebeurtenis. Giel had een afspraak om naar Brussel te gaan om daar Lorette te ontmoeten. Toen een andere vriendin, Naomi, belde om hem te vragen mee te gaan naar Ameland, deed hij dat zonder Lorette in te lichten. Dat neemt ze hem erg kwalijk. Mogelijk een reden om in het huwelijk te treden met een kennis van Giel.

Geheim

Maxime had haar overspel altijd geheim voor Mal gehouden. Maar hij had er altijd in zijn huwelijk aan gedacht.

Toeval

Het hoeft geen verdere uitleg dat het toeval in deze roman een grote rol speelt. In het eerste hoofdstuk de ontmoeting tussen Mal en Lorette in het casino en het winnen van de jackpot door beiden. De ontmoeting van Giel en Lorette in de trein naar Gouda die ze beiden niet zouden moeten hebben. De ontmoeting op het vliegveld in Parijs waar Giel met een jonge vrouw Zara wacht op een overstap. Daar ziet hij Lorette ook. Ook het feit dat Maxime het bed heeft gedeeld met Giel en dat Mal dat in ene gesprek met Lorette min of meer vertelt.

Verkeerde keuzes maken

Giel maakt in zijn leven verkeerde keuzes: - hij zegt een ontmoeting met Lorette in Brussel af en gaat met een andere vriendin Naomi naar Ameland - hij gaat als Lorette bij hem wil terugkeren en in zijn hal staat (hoofdstuk: voetjes), niet naar beneden om haar weer te omarmen - hij gaat niet in op de opmerking van Lorette op JFK, waar ze tegen hem zegt dat als er geen vliegtuigen vliegen hij bij haar kan slapen.

De dood

Maxime, de vrouw van Mal, is twee jaar voordat hij Lorette in het casino ontmoet, gestorven bij een verkeersongeluk in Cambodja. Bij het schietincident in Las Vegas (een terreurdaad ) sterven vijftig mensen.

Titelverklaring

Het is een vreemde titel met een niet-bestaand woord in het Nederlands. En toch weet iedereen wat het betekent. Het gaat over de vrouw die je nooit definitief kunt krijgen. Het woord  en varianten erop komen wel in detekst voor.
- (blz. 96: ' "Ik weet niet wat ik met je wil. Je niet kunnen krijgen waarschijnlijk...." )
- (blz. 110: "Misschien om weer in de kou te zijn en naar de warmte te kunnen verlangen, de zoete kwelling van het onkrijgbare weer te ondergaan.)
- (blz. 111:" Hij maakte er een sport van: Wie was de onkrijgbaarste vrouw die hij ooit had gezien?")
- (blz. 112:"Dat groeide uit tot een roman: dat meisje werd een bijfiguur, zijn alter ego werd een bijfiguur- hij werd Olivier Bik, pias en held, onversaagd kampioen van de onkrijgbaarheid.")

Structuur & perspectief

De roman wordt onverdeeld  in 8 hoofdstukken die geen nummer, maar wel een titel meekrijgen.
- Paradise
- Het brokkelige sukkelige
- Voetjes
- Een kist op JFK
- Dangle Danny Gomalop
- Transit
- Roets
- Gouda
Het eerste hoofdstuk speelt in 2017 in de gokstad Las Vegas, waar de 78-jarige Mal Kavalchuk de jackpot wint en hij Lorette ontmoet die in de andere hoofdstukken een rol zal spelen. Mal vertelt in de o.v.t als hij-verteller.

In de andere hoofdstukken  volgen we een andere hij-verteller Giel Labij vanaf zijn twaalfde jaar en de rode draad in zijn verhaal is de 'onbereikbare' geliefde Loretta" die hij ooit in november 1968 in de trein naar Gouda had ontmoet. In het laatste hoofdstuk Gouda wordt verteld over die ontmoeting. 
Er is dus sprake van een niet-chronolgische roman met een meervoudig perspectief.

Decor

In het eerste hoofdstuk is Las Vegas het decor van verteller Mal.
In de andere hoofdstukken komen de decors te staan in een aantal plaatsen. De jonge Giel Labij heeft seks met een vrouw in Parijs. Hij woont als jonge schrijver in Amsterdam, ontmoet Lorette in de trein naar Gouda, hij ziet haar later terug op JFK-airport in New York, hij bezoekt met haar en haar manke kind Nora de dierentuin in Keulen, en voor het laatst zien ze elkaar op het vliegveld van Parijs bij een overstap naar Bolivia als  hij met een heel veel jongere vrouw een huwelijksreis maakt.

Giel is in 1944 geboren. In november 1968 ontmoet Giel Lorette in de trein naar Gouda.Hij is dan 23 jaar. In 1974 gaan Lorette en Gierl naar Ameland. Daarna trouwt ze met Krijn, een collega-vriend van Giel.In 1979 wordt de roman van Giel in Amerika uitgegeven. Ze ontmoeten elkaar in dat jaar in New York. Lorette wil trouwen met een Australiër. In 1986 zien Giel en Lorette elkaar in de dierentuin van Keulen. In 2001 vlak na de aanslag op de Twin Towers gaat de 57-jarige Giel met een superjonge vriendin, Zara, naar Bolivia. Zij wil graag trouwen.  Ze hebben een tussenlanding in Parijs en op het vliegveld ziet Giel een glimp van Lorette met weer een andere man.In 2017 wordt Giel geïnterviewd en ziet hij een jonge vrouw Clara, voor wie hij een advertentie in de krant zet. Wanneer hij met haar afspreekt, vertelt ze dat er een aanslag in gepleegd met 50 doden. Zo komen beide verhaallijnen bij elkaar.

Stijl

Tim Krabbé  schrijft zorgvuldig en helder proza. Hij heeft geen moeilijke en overspannen woorden nodig om over 'die ene grote liefde' te kunnen schrijven. Hij heeft ook geen expliciete seksscènes te beschrijven om de lezer te laten zien wat hij bedoelt met 'die grote liefde'. Krabbè schrijft alledaagse, herkenbare dialogen.
Hij gebruikt twee verhaallijnen die elkaar raken. Dat maakt het verhaalspannend.

Zijn metaforen overheersen niet, maar zijn vaak heel treffend.
- (blz. 38:" Een groot los wiel stuiterde langs hem, en door de lucht vloog een voddige vogel in de kleuren van Maximes kleren..")
- (blz. 39 : "Het was een goed huwelijk geweest, ook zonder kinderen. Maar dat telefoontje was niet weggegaan. Als een steentje in je schoen dat je niet voelt, waarvan je soms wil weten of je het nog zou kunnen voelen.")
- (blz. 151: "Ditmaal een rode jurk met lichgroene biesjes, als een klaprozenzee in het lentegras.")
- (blz. 195: "Vol ongeloof had hij gekeken naar die toren, die walmde als een gigantische lucifer.")

En soms schrijft hij ook ook fraaie oneliners: 
- (blz. 103 :"Ze had haar mond voorbijgepraat door over hem te zwijgen.")
- (blz. 172:" Jij bent negen maanden geboren na een dag uit het leven van jouw moeder en mij. Ze wou weten of vliegtuigen vlogen. En toen ik niet nee.zei, en met mijn vliegtuig weggevlogen was, heeft ze jou gemaakt. Ik heb jou gemaakt door je niet te maken.")
- (blz. 208:"Roets, dat is de bron van alle fanatisme. Roets hebben miljoenen het leven gekost. Eerbied voor het vaderland. eerbied voor de voorvaderen, ook die van zeventien generaties geleden. Wie andere roets heeft dan ik, moet dood. .[...] Arme ontelbare terreurdoden al. Vijftig in het paradijs van Las Vegas, het kan niet op. Vast het verkeerde paradijs.")

Deze stijlkenmerken  van de schrijver maakt het boek ook heel toegankelijk voor jonge lezers.

Slotzin

Toen de trein weg was, vouwde hij haar briefje open. Er stond: Ik heb voor een een leven lente in mijn buik. Tot eens, Lorette.

Beoordeling

Tim Krabbé voelt al jaren de literatuurlijsten van middelbare scholieren aan. Zijn bekendste korte roman is Het Gouden Ei, maar ook De Grot  is populair. Na jaren heeft Krabbé  een nieuwe roman geschreven met een alles omvattend thema : 'de grote liefde in je leven." Het is een oeroud gegeven in een mensenleven. En er zijn ook veel schrijvers die over die grote liefde hebben geschreven.
Krabbé voegt daar nu een heel lezenswaardige roman aan toe. Hij componeert een spannend verhaal, waarin ook zijn vaak gebruikte thema 'het verlangen naar een liefde' weer aan bod komt. Dat thema is ook al aanwezig inm "Het Gouden ei."
Door de toegankelijke taal, de sterke compositie en de fijne bladspiegel is deze roman uitstekend geschikt voor scholieren van de eindexamenklassen. Bovendien is de roman fraai uitgegeven in een hardcover editie.
Aanradertje, verzin eens wat anders dan dat 'gouden ei' op je lijst.

Recensies

"Dat machismo van Giel is op den duur redelijk onuitstaanbaar, de interessantste figuur blijft Lorette, die ondanks haar relaties en huwelijken, van haar grote liefde blijft houden. Waarom ze naar hem blijft verlangen blijft wat diffuus, maar in het openingshoofdstuk vertelt ze dat het een ervaring is op het moment ze bij hem is. ‘En soms besta je sterker dan anders. Dat was het moment waarop ik het sterkst bestond van ooit.’ Misschien is dat voldoende voor de liefde van je leven, voor een roman blijft het wat mager." https://www.tzum.info/202...gbaarheid/
"Oké, interessant allemaal, maar is deze roman nou ook gewoon een ouderwets lekkere Krabbé met een hoog doorleesgehalte? Ja, dat is het. Niet zo nadrukkelijk ijzingwekkend als bijvoorbeeld Het gouden ei, maar waar het aan spanning ontbreekt wordt dat door romantiek goed gemaakt. Onkrijgbaarheid is onbetwist Krabbé's meest romantische boek. De liefde tussen Giel en Lorette doet in alle opzichten oprecht aan, teder als die beschreven wordt, met oog voor de kleine details waarin grote gevoelens zich vaak uiten." https://www.volkskrant.nl...gle.com%2F

Bronnen

Interview in het Belgische blad Humo met Tim Krabbé over zijn nieuwe roman.
https://www.humo.be/nieuw...gle.com%2F
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.034 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.

Boekenquiz 14 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
De roman wordt onderveerd in acht hoofdstukken die alle een titel hebben.
Er zijn twee verschillende ik-vertellers in deze roman.
Bewering I : Lorette is een heel mooie vrouw.
Bewering II: Giel en Lorette zijn even oud.
Voor welk land heeft Lorette een grote passie?
Lorette is voor Giel altijd een heel afstandelijke vrouw gebleven.
Noem drie motieven uit het onderstaande rijtje die een rol in de roman spelen.
Meerdere antwoorden mogelijk
Bij welke van de onderstaande passages speelt het toeval een grote rol?
Meerdere antwoorden mogelijk
De schrijver vermeldt in de roman **niet** of Lorette en Mal bij de terreuraanslag in Las Vegas om het leven komen.
Bewering I: Lorette en Giel ontmoeten elkaar voor het eerst in november 1968.
Bewering II: Ze zijn dan 23 jaar oud.
Bewering III: Ze hebben op de eerste dag dat ze elkaar ontmoeten meteen seks.
Voor welke 'geliefde' loopt Giel heel hard weg?
Er zijn twee verhaallijnen. Welk personage speelt in beide verhaallijnen een belangrijke rol?
In welk jaar speelt de eerste verhaallijn in Las Vegas?
Het leven van Giel en Loirette speelt zich op een aantal plaatsen af. Welke van de onderstaande plaatsen horen daar niet bij?
Meerdere antwoorden mogelijk
Lorette vertelt in het eerste hoofdstuk dat ze één keer in het leven een moment van het hevigste geluk heeft gekend, het zogenoemde Citizen Kane-moment. Waar was dat?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.