O Segredo do Oratorio door Luize Valente

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover O Segredo do Oratorio
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 25 september 2013
Zeker Weten Goed

Boek
Vertaald als
De sleutel tot het familiegeheim
Auteur
Genre
Eerste uitgave
2013
Pagina's
256
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Portugees

Boekcover O Segredo do Oratorio
Shadow
O Segredo do Oratorio door Luize Valente
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2012
  • 288 pagina's
  • Uitgeverij: Nieuw Amsterdam uitgevers

Flaptekst

Als Iona verliefd wordt op de joodse Daniel, herkent ze enkele van zijn rituelen en vermoedt ze dat ook zij joods is. Samen met de jonge journaliste Ana gaat zij op onderzoek uit. Het voert haar naar de zeventiende eeuw toen veel Amsterdamse joden naar Recife, het ‘nieuwe Jeruzalem’, trokken. Na deze ‘Hollandse Tijd’ verloor Nederland de Braziliaanse kolonie aan Portugal. De joden werden gedwongen te vertrekken of zich te bekeren tot ‘nieuwe christenen’. Maar in de binnenlanden werden de joodse tradities clandestien voortgezet, vaak zo verhuld dat veel Brazilianen tot op de dag van vandaag niet weten dat ze joods zijn. Iona komt uiteindelijk terecht in New York waar ze de betekenis van de familiesleutel leert kennen.

Eerste zin

Hallo? Ana, kun je me horen? Ana? De stem kwam van heel ver weg.

Samenvatting

Iona is op zoek naar haar wortels. Ze is er door de onderzoeken van professor Mendelstein achter gekomen dat ze weleens joods zou kunnen zijn. De tradities die zij en haar familie in stand hielden hadden veel weg van de tradities binnen het jodendom.

Door de inquisitie moesten veel joden hun geloof verloochenen en katholiek worden. Echter, in het geheim hielden de joden hun geloof en tradities in ere. Als Iona in een stadje in Brazilie gaat werken, komt ze vaak bij haar oudtante. Ze krijgen een goede relatie en door wat haar tante af en toe vertelt, wordt Iona nog zekerder van haar zaak. Om erachter te komen of ook zij joods is, gaat ze op onderzoek uit. Ze maakt een familiestamboom en spreekt met veel mensen uit het dorp. Ze weet dat de persoon die haar echt kan helpen professor Mendelstein is. Als zij in de buurt is, probeert Iona bij haar te komen, maar professor Mendelstein is te druk. Gelukkig wil Ana, de rechterhand van professor Mendelstein, haar wel helpen. Samen gaan ze op onderzoek uit.

Langzamerhand komt Ana erachter dat het Iona niet te doen is om te weten of ze joods is, want zelf weet ze dat al, maar om bewijzen te zoeken voor erkenning van haar joodse afkomst. Wat Ana namelijk niet weet is dat Iona vijf jaar lang samen is geweest met de joodse rabbi in opleiding, Daniel, maar dat hij niet met haar kon trouwen omdat zij niet joods was. Op een ogenblik overlijdt de tante van Iona en ze gaan naar haar woonplaats. Daar ontmoeten Ana en Iona ook nog een familielid van Iona die al jarenlang op hetzelfde landgoed woont. Ze ontdekken dat daar een kapel staat die vroeger dienst moet hebben gedaan als synagoge. Ondertussen heeft Ana veel contact met Pedro, hij is een goede vriend van haar die ze volledig vertrouwt. Ze schakelt hem in om meer informatie te vinden over de familie van Iona omdat hij daar zo vreselijk goed in is. Ana en Iona vinden genoeg bewijs om te bewijzen dat Iona joods is. Professor Mendelstein zorgt ervoor dat Iona naar New York kan afreizen om naar een joods hof te gaan die de macht hebben iemand als joods te erkennen. Hoewel Ana liever nog meer bewijzen zoekt, gaat Iona hier direct op in. In New York komt Iona een man tegen die haar vertelt dat de echte erkenning van binnen zit. Omdat ze al aan het twijfelen was over haar overhaaste actie besluit ze dat ze het met hem eens is. Ze belt Ana om te zeggen dat ze niet naar de rabbinale rechtbank gaat. Na het laatste gesprek met deze oude man weet Iona wie haar voorouderen zijn geweest.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Ana

Ana is een jonge vrouw met passie. Ze ontdekt het verhaal van Iona en wil haar graag helpen, terwijl ze ook gewoon heel nieuwsgierig is. Met het verhaal van Iona kan het bewezen worden dat veel katholieken in Brazilië eigenlijk joden zijn. Ze houdt enorm veel van professor Mendelstein die voor haar echt een steun is. Tussen alle bedrijven door merk je goed aan Ana dat ze wel zou willen dat Pedro iets meer voor haar wil zijn dan een gewone vriend.

Iona

Iona is een jonge vrouw op zoek naar haar wortels. Ze verliest zichzelf zo in de zoektocht dat alleen dat nog maar belangrijk voor haar is. Ondertussen denkt ze veel aan Daniel, de man voor wie ze dit eigenlijk allemaal in werking heeft gesteld. Iona heeft passie maar soms zoveel passie dat ze niet meer goed nadenkt over wat ze doet.

Ethel Mendelstein

Deze Ethel is een lieve oude vrouw die Iona graag wil helpen. Ze heeft al jaren onderzoek gedaan en met het verhaal van Iona wordt het levensecht. Ze is niet iemand die er gebruik van wil maken maar wel weet hoe interessant Iona\'s verhaal is.

Pedro

Pedro is een lieve jongen met een goed hart. Hij is zo gek op Ana dat hij alles voor haar overheeft. Hij verbergt in eerste instantie zijn gevoelens omdat hij niet weet of het wederzijds is. Naarmate het verhaal vordert, lukt het hem meer haar te laten zien dat hij misschien wel iets meer dan een gewone vriend voor haar wil zijn. Voor Iona doet hij veel omdat haar verhaal hem zo interesseert.

Quotes

"Er was dus inderdaad een geheim en vanaf nu was zij degene die het moest bewaren. Ze voelde zich enigszins schuldig tegenover Ana, maar dit was een te persoonlijk moment. Iets waarop ze zolang had gewacht. Nu zou ze te horen krijgen wat haar wortels waren, waar ze vandaan kwam. " Bladzijde 99
"Toen ik de achternaam Mendes de Brito noemde bleek Macieira daar weleens van gehoord te hebben en hij verwachtte op basis van Iona's gedetailleerde verslag documenten te kunnen vinden. " Bladzijde 188

Thematiek

Geheim/ familiegeheim

Het geheim van de familie van Iona is wat alle gebeurtenissen in werking stelt. Iona\'s zoektocht naar de bewijzen voor haar erkenning leidt tot de opheldering van de geschiedenis van een familie.

Motieven

Godsdienst

De erkenning binnen de godsdienst is waar Iona in dit boek naar op zoek gaat.

Geschiedenis

Ondanks het feit dat het boek de zoektocht van Ana en Iona verslaat, lees je ook de interesse in en de kennis van het jodendom van de schrijfster erin terug. De geschiedenis van de joden in Brazilie spelen een grote rol in dit boek; het is de waargebeurde geschiedenis.

Geluk / verlangen naar geluk

Iona koppelt haar geluk aan de erkenning van de rabbinale rechtbank. Uiteindelijk komt ze erachter dat dat geluk niet ligt aan de erkenning van de rabbinale rechtbank maar aan de erkenning van zichzelf.

Trivia

Wat leuk is om te weten is dat Luize Valente al haar personages gebaseerd heeft op de mensen met wie ze samengewerkt heeft. Tijdens haar onderzoeken werkte ze samen met Anita Novinsky (Ethel Mendelstein), Luciano Oliveira (Iona), en Paulo Valaderes (Pedro).

Titelverklaring

Iona is op zoek naar haar wortels. Haar oudtante heeft haar verschillende aanwijzingen gegeven over haar afkomst maar ze weet nog steeds niet alles. Stukje bij beetje vinden Ana en Iona steeds meer over het verleden van de familie van Iona. Daarom heeft het boek de naam de sleutel tot het familiegeheim gekregen. Ze vinden steeds meer sleutels.

Daarnaast heeft de sleutel ook nog een letterlijke betekenis. Zo vinden Ana en Iona een teken in de kapel en datzelfde teken staat op een ijzeren sleutel die een oom van Iona bij zijn gereedschap heeft hangen. Hierdoor leggen ze steeds meer verbanden.

Structuur & perspectief

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken die aangeduid zijn met een datum. Ook is het boek nog opgedeeld in 3 delen. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller.

Decor

Het verhaal speelt zich af op verschillende plaatsen. Zo reizen Ana en Iona af naar Sertao en naar Sao Paulo waar Ana woont. Daarnaast gaat Iona zelf nog naar New York.

Van het begin tot het einde van het verhaal verloopt er ongeveer anderhalve maand. Er komen veel flashbacks in het verhaal voor. Zo begint het verhaal bijvoorbeeld op de datum dat het ook eindigt en is het verhaal eigenlijk al een flashback.

Stijl

De stijl van het boek is af en toe vrij wetenschappelijk. Je moet je aandacht er goed bij houden, omdat er geschiedenisfeiten in staan die je soms twee keer moet lezen om goed door te hebben wat er nu eigenlijk staat. Het boek wisselt af van wetenschap naar de verhaallijn die je meesleept. Als het verhaal van Iona en Ana verder verteld wordt is de schrijfstijl makkelijker te volgen. Er worden veel woorden gebruikt die vooral herkenbaar zijn uit de joodse tradities.

Slotzin

Dat mag je nooit vergeten. Moge er in elke generatie een Iona Mendes de Brito zijn.

Beoordeling

Erg mooi boek, het heeft een sterkere lading door de journalistenachtergrond van de schrijfster. Als lezer kom je door een verhaal veel te weten over de joden in Brazilie en hun doen en laten. Af en toe is het boek iets te wetenschappelijk geschreven en soms verwarrend door alle namen, plaatsen en joodse termen en gebruiken. Ondanks dit een erg mooi en ook interessant boek.

Recensies

"Een eigentijdse literaire roman, verweven met geschiedenis. Een aanrader." http://www.nieuwamsterdam...iliegeheim
"Maar wie interesse heeft voor het Jodendom, de joodse geschiedenis, zal blij zijn dat hij deze roman onder ogen heeft gekregen en hem zeker onder de aandacht brengen van andere geïnteresseerden. Ik ben alvast blij dat hij op mijn weg kwam." http://www.thesword.nl/bo...iliegeheim

Overhoor jezelf

Wie is de heilige abigail?
Waar was Abigail de beschermheilige van?
Welke stad zagen de joden als het nieuwe jeruzalem?
Waarom veegden de nieuwe christenen nooit vuil door de voordeur?
Waar was het ijzer waarop de bloem ook stond, op de veranda van de neef van Iona, voor bedoeld?
Hoe kwam het dat Iona zo snel een visum kreeg voor de VS?
Wat is een Beet Dien?
Kwam Iona aan de schrijn?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.441 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Dorine