Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2013
- 94 pagina's
- Uitgeverij: Stichting CPNB
Flaptekst
Bij Aline rijst het vermoeden dat haar man Giel geheimen voor haar heeft. Of laat ze zich door haar ziekelijke onzekerheid op het verkeerde been zetten? Giel beweert dat ze zich vergist. Of is dat een leugen? Buurvrouw Guusje vertelt alarmerende verhalen. Maar kloppen die wel? Hoe de waarheid er ook uitziet, soms wil je hem niet te weten komen.
Eerste zin
Op het eerste gezicht lijkt het een dumpplek voor afval. De vuilniszak bedekt voor de helft het omgevallen huishoudtrapje. Als je beter kijkt zie je wat er werkelijk gaande is.Samenvatting
Proloog
Er volgt een beschrijving van een passage in een bos, waarin iemand zelfmoord heeft gepleegd. Het lichaam hangt aan een boom.
Guusje(44) is sinds een half jaar een gekke buurvrouw van Aline (29) en Giel. Ze vertelt aan het begin van de handeling dat ze de dood weer heeft gezien, voor de deur van Aline. Die zag ze ook als kind al. Ze heeft een minderwaardigheidscomplex: haar moeder heeft haar meegesleept in een prostitutiebestaan van zeven jaar. Ze is eruit gekomen door de stem van God die ze brieven schrijft. Ze vertelt wel meteen aan Aline dat ze haar partner Giel af en toe met een andere roodharige vrouw zit. Ze heeft haar zelfs een keer in de achtertuin zien neuken (“ze heeft zelfs een rode poes.”) Aline wordt bang en merkt dat Giel ( een ontslagen journalist) dingen achterhoudt. Hij wordt boos als ze hem van overspel beticht en loopt weg. Ze praat erover met Stacey, haar stiefmoeder. Giel wil graag een kind, maar zij twijfelt.
Er zijn diverse intermezzo’s waarin de ik-vertelster Jacqueline (een gespleten personage van Guusje) bekent dat ze de man, waarschijnlijk Giel , wil bezitten. Als Aline een keer aanbelt bij Guusje, ziet ze een fanatiek werkende vrouw. Die ontkent dat ze Guusje is, maar Hennita heet (een andere afgespleten persoonlijkheid van Guusje) Aline praat erover met Guusje en die geeft toe dat ze een meervoudige gespleten persoonlijkheid is. Ze heeft dat als vorm van bescherming aangenomen tegen de gruwelen van haar kindertijd. Haar moeder is vermoord in een portiek.
Andere intermezzo’s zijn de brieven aan God die Guusje schrijft. Daar blijkt dat ze een keer verlaten is door een man, Charles. Hij was weggegaan toen zijn vrouw een ongeluk kreeg. Ze heeft hem nooit meer gezien.
Aline ziet dat Giel weer terugkomt: ze zegt dat ze wel een kind van hem wil. Ze vrijen: hij vertelt haar dat hij een gedicht heeft geschreven. De volgende dag komt een vreemde, sterk opgemaakte vrouw uit het huis van Guusje. (Later blijkt dit Jacqueline te zijn, het gespleten personage van Guusje) Guusje waarschuwt haar voor Jacqueline. Een tweede keer gaat ze Jacqueline volgen. Via de verteller Jacqueline horen we dat ze Aline wil vermoorden en haar wil laten hangen boven de plek waar Charles begraven ligt. Blijkbaar heeft ze Charles om het leven gebracht toen hij bij haar wegging. In een brief aan God vraagt Guusje verlost te worden van Jacqueline en Hennita. Ze praat over Jonas, de getrouwde man die haar ontmaagd heeft toen ze veertien was.
Guusje vertelt weer dat ze de vrouw (Anouk) gezien heeft toen ze de woning verliet. Aline gaat weer twijfelen aan haar liefde. Ergen binnen in haar heeft ze een stiekeme wens dat Giel dood is. Ze praat erover met Stacey, die zegt dat ze een verlatingsangst heeft opgebouwd door het vertrek van haar moeder. Dan komt er een wending in het verhaal. Aline krijgt op haar werk (Bij de Rabobank) bezoek van Anouk die haar vertelt dat ze seks heeft met Giel en dat hij bij haar blijft vanwege de schuld van 20.000 euro. Die schuld wil ze afkopen en ze geeft Aline een envelop met geld. Thuisgekomen gooit ze het Giel voor de voeten, die het overspel bekent, maar er nu mee gekapt is. De schuld was een smoes van hem. Hij moet van Aline het huis uit. Hij moet weg zijn als ze terug is: zij gaat naar Stacey.
Jacqueline ziet hoe Aline het huis verlaat en Anouk binnenkomt. Ze wil nu met een mes een einde maken aan het leven van Anouk. Ze vermoordt haar met een mes en het bushokje aan de overkant van de straat en belt bij Giel aan.
Als Aline terugkeert, ziet ze dat er een lijk tegenover haar huis in een bushokje ligt. Het is Anouk. Giel zal hem toch niet vermoord hebben? Hij is weggegaan en ze ziet hem niet meer. Als ze zijn vriend belt, bij wie hij zou moeten zijn, zegt die dat hij hem al twee weken niet heeft gezien. Ze weet niet waar hij is. Guusje komt bij haar op bezoek en zegt dat ze het moeilijk heeft. De dood zal haar komen halen. Die avond ziet Aline dat Guusje met een vuilniszak in de bus stapt. Waar gaat ze heen? Ze heeft de sleutel van Guusjes huis en gaat naar binnen: ze ziet de koffer met Giels kleren en de envelop met geld van Anouk.
Jacqueline vertelt dat Giel haar afgewezen had en dat ze hem ook vermoord heeft, net als de moeder van Guusje (haar eigen moeder dus). Beiden heeft ze gewurgd. Het lichaam van Giel ligt verborgen in de vrieskist.
Stacey komt bij Aline en zegt dat ze de politie moet inschakelen. Ze vraagt of Aline iets wil eten en ze loopt naar de vrieskist.
In een laatste brief aan God zegt Guusje dat ze geen uitweg meer weet. Ze gaat naar “de boom van Charles” en zal zelfmoord plegen. Ze hoopt in een PS dat ze snel gevonden wordt.
Epiloog
In dit nawoord komt een man met een hond voorbij de boom en hij ziet haar lichaam bungelen.
Personages
Aline
Aline is een jonge (29) vrouw die een relatie heef met Giel. Ze is onzeker over haar uiterlijk en dat wordt gevoed door haar buurvrouw Guusje die aangeeft dat haar man vreemd gaat met een roodharige vrouw. Ze gaat aan hem twijfelen en dat bevordert de relatie niet. Als ze het toch voor zijn voeten gooit, ontkent hij eerst maar later geeft hij toe dat hij met Anouk naar bed is gegaan. Ze vlucht naar haar stiefmoeder Stacey die haar met raad en daad helpt. Haar eigen moeder heeft haar verlaten toen ze negen jaar was.
Guusje/Jacqueline
Guusje is een schizofrene vrouw van 44 jaar. Ze heeft een rechtstreeks contact met God die ze brieven schrijft over haar leven en die ze om hulp vraagt bij haar sociale problemen. In haar jeugd heeft ze het moeilijk gehad: ze moest van haar moeder de hoer spelen als klanten een triootje wilden .Om dergelijke gruwelijke feiten te kunnen vergeten, heeft ze een schizofrene persoonlijkheid ontwikkeld. Ze heeft een paar personages die in haar leven van wie Jacqueline het gevaarlijkst is. Die is moordlustig. Als ze ziet dat ze geen vat kan krijgen op Giel die op haar vroegere minnaars Charles en Jonas lijkt, probeert Jacqueline hem het leven onmogelijk te maken: ze vermoordt Giel en Anouk, de vrouw met wie hij een overspelrelatie heeft. Guusje vraagt in haar brieven aan God enkele keren of hij haar wil verlossen van de vrouwen die in haar leven: ze is eigenlijk dus een slachtoffer.
Giel
Giel(38) is een ontslagen journalist. Hij heeft bij toeval Aline ontmoet toen hij van haar problemen (weggelopen moeder) hoorde. Ze zijn een relatie aangegaan, die bij Aline berust op twijfel. Hij wil freelance werken en ontmoet Anouk met wie hij interviews houdt en met wie hij toch in bed duikt. Hij liegt wel vaak tegen Aline, maar het komt ook een beetje voort uit de controle die zij op hem uitoefent. Hij wordt vermoord door Jacqueline, een personage van Guusje.
Stacey
Zij is de stiefmoeder van Aline, van wie de eigen moeder haar verlaten heeft. Ze staat Aline met raad en daad bij en komt als personage sympathiek en verstandig over.
Quotes
"“De dood was bij je aan de deur”, meldt Guusje. Aline probeert haar recht aan te kijken, maar komt niet verder dan een schichtige blik. “De dood? Hoe weet je dat?’ “Ok ken hem. Ik zag hem al toen ik nog een kind was. “Hoe ziet hij eruit?” “Iedere keer anders. Nu was hij ene man. Lang mager, grote handen, grote voeten. Zonder ogen”" Bladzijde 12
"“In de achtertuin. Ze deden het in de achtertuin”” “he?” Guusje maakt een niet mis te verstaan gebaar. “Buiten? Terwijl de bovenburen het konden zien. Hoe kon jij het eigenlijk zien? “Er zitten twee gaten in de schutting”. Aline beweegt haar schouders een paar keer. “Ze heeft ook een rode poes”, zegt Guusje." Bladzijde 17
"Lieve God. Alles is veranderd. Ik had nooit gedacht dat het me zou lukken om ergens opnieuw te beginnen. Laat staan dat ik nieuwe sociale contacten zou kunnen opbouwen. Ik was ervan overtuigd dat ik de rest van mijn leven alleen zou zijn. Ik had er niet op gerekend dat er iets wat in de richting komt van een vriendschap me nog een keer zou opzoeken." Bladzijde 20
Thematiek
Psychische afwijkingEen van de belangrijkste thema’s is dat van de psychische afwijking. Door haar verleden heeft Guusje een stoornis opgebouwd. Die nieuwe personages in haar zelf beschermen haar tegen de herinneringen van het verleden toen ze mee moest helpen in het bedrijf van haar moeder die hoer was. Jacqueline is een gevaarlijk personage en die heeft voor veel leed gezorgd (waarschijnlijk Charles, minnaar , vermoord, en in ieder geval Guusjes moeder, Anouk en Giel) Guusje schrijft in brieven aan God dat ze van die twee personages verlost wil worden.
Motieven
Zelfmoord
Guusje pleegt uiteindelijk zelfmoord door zich op te hangen aan de takken van de boom van Charles (met wie ze de liefde bedreef op die plek)
Moeizame liefdesrelaties
Door haar houding krijgt Aline relatieproblemen. Dat komt omdat Giel vreemd gaat, maar zij blijkbaar een controlerende houding over Gel wil houden. Die voelt zich in zijn vrijheid aangetast.
Kind-moederrelatie:
Dit is een altijd terugkerend motief in het werk van Loes den Hollander. Aline is door haar moeder verlaten en opgevoed door haar stiefmoeder Stacey. Guusje moest haar moeder met klantenhelpen in de prostitutiewereld. Ze heetf haar later gewurgd.
Moord
Jacqueline ( de afgespleten persoonlijkheid van Guusje) is op zijn minst goed voor drie waarschijnlijk vier moorden: moeder, Gel, Anouk en Charles.
Godsdienst
Het schrijven van brieven aan God door Guusje is een vorm van godsdienstwaanzin. Ze ziet ook waanvoorstellingen van de dood. God komt haar roepen om zelfmoord te plegen.
Heden en verleden
De meeste problemen met Guusje en Aline zijn veroorzaakt door een ongelukkig jeugd. Het verleden draag je immers in je heden mee.
Overspel
Giel gaat vreemd met Anouk en Guusje vertelt dit door tegen Aline. Guusje ging vreemd met Charles: hij was immers getrouwd
Minderwaardigheidscomplex
Aline heeft een minderwaardigheidscomplex opgedaan in haar leven. Haar moeder is daar debet aan. Ze twijfelt sterk over haar uiterlijk.
Motto
Zou liefde een leugen zijn?
Heeft de duivel rood haar?
Is gek gevaarlijk?
God mag het weten.
Het motto past uitstekend bij de inhoud van het boekje. Is de leugen van Giel voor Aline een leugen en gaat hij vreemd met een roodharige Anouk ? Is de gekke (schizofrene) buurvrouw Guusje een gevaarlijke godsdienstwaanzinnige vrouw ?
Op blz. 87 komt het motto letterlijk in de tekst voor als Guusje bij Aline aanbelt en zegt dat ze het niet meer ziet zitten.
Trivia
Het kleine boekje werd cadeau gegeven in juni 2013 bij de aankoop van een thriller in de Maand van het Spannende Boek. Het is in feite het Boekenweekgeschenk voor de thrillerliteratuur, een erg populair genre in Nederland.
Titelverklaring
De titel van deze novelle heeft betrekking op beide hoofdfiguren. Guusje is een vrouw die graag een man en een kind zou willen hebben, maar door haar verleden is ze psychisch niet in orde. Ze heeft een meervoudige persoonlijkheidsstoornis. Haar grote angst is dat ze weer alleen gelaten wordt (ze heeft haar moeder vermoord, haar minnaars Jonas en Charles hebben haar verlaten) en ze is nu weer blij omdat ze nieuwe buren/vrienden heeft. Maar ze verknalt het weer zelf doordat ze het geheim van Giel aan Aline vertelt. Daardoor willen de buren het contact weer verbreken. Guusjes persoonlijkheid Jacqueline wil echter graag met Giel door (het type man op wie ze valt) en besluit zijn minnares te doden en wil dit ook doen met Aline. Dat mislukt. Ze had graag met Giel een kind willen hebben om nooit meer alleen te zullen zijn.
Ook Aline is bang alleen gelaten te worden. Dat ligt bij haar in het verleden: haar moeder heeft haar verlaten. Ook zij is bang er weer alleen voor te komen staan en als ze hoort dat Giel vermoord is, weet ze niet goed wat ze moet doen. Ze zou anders weer alleen komen te staan.
Structuur & perspectief
Het boekje heeft een proloog en een epiloog en het verhaal wordt ingedeeld in 40 kleine hoofdstukjes die geen titel hebben. De chronologische volgorde van het verhaal wordt aangehouden. De proloog sluit aan op de epiloog: een bekend vertelprincipe in de thrillers.
De inhoud voorspelt dat er iemand zelfmoord heeft gepleegd: in de epiloog weet de lezer hoe dat zit.
Er zijn enkele vertelinstanties:
- Er is een personale vertelster Aline, die een relatie onderhoudt met Giel;
- Er is een ik-vertelster Jacqueline, die een persoonlijkheid is van de schizofrene Guusje;
- Er is een ik-vertellende Guusje die dat doet in de vorm van het schijven van brieven naar God (in cursief gedrukte tekst);
- De proloog en de epiloog worden verteld door een alwetende verteller.
Decor
Loes den Hollander vermijdt in haar thriller vaak informatie tijd en plaats, waardoor ze tijdloos worden. Ook nu is niet op te maken wanneer het verhaal speelt, alleen is wel duidelijk dat het een actueel boek is (Internet, google, mobiele telefoons). In hoofdstuk 14 geeft Jacqueline aan dat het lente is.
Ook over het decor (de plaats van de handeling) wordt topografisch gezien niets prijsgegeven.
Stijl
Loes den Hollander herken je altijd aan de vlotte (maar huis-tuin-en-keuken) stijl. De handeling wordt altijd gemakkelijk leesbaar weergegeven, maar het proza is dan ook bedoeld voor een grote groep lezers. Blijkbaar is die formule commercieel succesvol, want er worden veel boeken van deze bekende thrillerschrijfster verkocht.
Slotzin
Er verschijnt een man op de plek waar de boom staat. ‘Oh, mijn god”, zegt hij.Beoordeling
Wie Loes den Hollander nog niet kende, krijgt met dit kennismakingsboekje een goed beeld van de stijl en de motieven van de schrijfster. Ze schrijft vrijwel altijd over de zelfde thematiek: moeder-dochter relatie, liefdesproblemen, overspel, wraak. Ook godsdienstwaanzin is al eerder in een thriller onderwerp van de handeling geweest.
(Broeinest) Wie een regelmatige lezer(es) van de thriller is, ziet dus vrij veel bekends in dit passeren. Fans blijven fans en critici blijven kritiek leveren. Wel staat vast dat zij een groot lezerspubliek heeft verworven. Op zich is “Nooit alleen” geen slecht boekje, maar karakterontwikkeling krijgt in dit dunne boekje (94 pagina’s) nauwelijks een kans. Het is eigenlijk meer een novelle. Toch wordt het volgepropt met een stortvloed aan psychische problemen (schizofrenie, verlatingsangst) en liefdeszaken (overspel verlaten, echtscheiding).
Het had evengoed een uitvoerige, nieuwe thriller van Loes den Hollander kunnen zijn, maar die lijkt gezien haar veelheid van publicaties geen gebrek aan stof te hebben. Sinds 2006 schreef ze veertien thrillers. Dat zijn er ongeveer twee per jaar.
Vanwege de lengte lijkt het me ontoereikend voor een vwo-literatuurlijst. Wellicht mogen eindexamenkandidaten vmbo het wel voor hun lijst lezen. Bij havo-leerlingen lijkt het verstandig eerst aan de docent te vragen of het als een volwaardig nummer voor de lijst meetelt.
De waardering voor de geschenken is (mede door de lengte) vrijwel altijd 1 punt.
Recensies
"Den Hollander stoeit ook met dat wel/niet-gegeven inzake een verdwijning (zou het moord zijn? Hm? Is gekke Guus gevaarlijk?), waarmee het plottechnisch gezien wel snor zit in dit geschenkenboekje. Er zit alleen geen personage in Nooit alleen waardoor het je echt iets kan schelen. Het blijven eentonige, humorloze mensen en de vereiste broeierigheid wil maar niet van de grond komen." http://www.nu.nl/boek/348...lleen.html
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.
REACTIES
1 seconde geleden