Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2010
- 170 pagina's
- Uitgeverij: Thomas Rap
Flaptekst
“Misschien sliep je al" brengt zonder opsmuk het wrang-komische verhaal in beeld van een generatie die niet wil imponeren of ontdekken, maar tevreden wil stellen en bevestiging zoekt. Hoofdpersoon Eddie is een twintiger die met zijn tekortkomingen en misplaatste overmoed keer op keer zijn eigen ruiten ingooit. Hij stalkt, hij steelt, en hij droomt ondertussen van een bestaan als succesvol scenarioschrijver. Sinds de huiveringwekkende nacht die hem en zijn grote liefde Merel uiteendreef, baant hij zich lusteloos een weg door het leven. Wanneer een hereniging met zijn ex mogelijk lijkt, slaat het noodlot keihard toe.
Samenvatting
Onder de kop “structuur” wordt hieronder verteld hoe de roman wordt opgebouwd. De volgorde van het heden en verleden wordt steeds afwisselend verteld. Bij deze samenvatting heb ik er als samensteller voor gekozen om het verleden met Merel eerst samen te vatten (dat zijn de hoofdstukken die de periode 2002-2006 omvatten). Daarna worden de oneven hoofdstukken die het “heden” beschrijven, samengevat.
Het verleden met Merel en Eddie: Hoofdstuk 2,4,6,8,10,12
Eddie, begin twintig, is student hbo en combineert die studie met de baan van nachtportier in een hotel in zijn dorp. Tijdens de saaie en vervelende nachtdiensten ontmoet hij in 2002 voor het eerst het mooie en vriendelijke meisje Merel. Ze heeft een kamer met een vervelende corpsbal en ’s nachts komt ze haar bed uit en rookt met Eddie een sigaretje.
Enkele maanden later ontmoet hij haar opnieuw. Hij is dan taxichauffeur en moet bij het hotel waar hij eerste werkte Merel en haar student oppikken. De man is dronken en doet vervelend. Het is niet echt Merels vriendje, maar een zoon van een compagnon van haar vader. Ze is hem later fysiek flink de baas als hij handtastelijk wil worden.
Ze laat hem thuis brengen en daarna laat ze zichzelf door Eddie afzetten. Hij blijft slapen en ze hebben die nacht meteen een aantal keren seks. De volgende dag laat ze hem het graf van haar overleden broertje Leendert zien. Haar ouders zijn erg van slag geweest, toen het jongetje overleed.
Merel en Eddie krijgen een relatie. Huig, Merels vader, nodigt Eddie in 2005 uit om zijn baan als taxichauffeur op te geven en bij hem te komen werken in de scheepshandel. Eddie wil liever schrijver worden en “hij heeft niets met schepen.” Hij voelt bovendien aan dat hij de verloren zoon moet vervangen. Zijn a.s. schoonvader veegt hem daarna met 6-0- en 6-1 van de tennisbaan tot hilariteit van diens vrienden.
Een jaar later bekijken Merel en Eddie huizen. Eddie weigert geld te aanvaarden van Merels vader. Hij wil wel solliciteren als accountmanager bij een bedrijf. Merel is blij. Ze mogen als beloning op vakantie van haar ouders. Op weg naar Schiphol zegt Huig, dat hij spijt heeft van zijn handelwijze tegenover Eddie. Hij vraagt echter wel goed op zijn dochter te passen. Op vakantie in Turkije gaat het flink mis. Eddie laat zich uitdagen door Turkse jongens die vinden dat je blonde Hollandse meisjes moet kunnen neuken. Hij waant zich even later veilig en daagt hen opnieuw uit door te roepen dat ze hun moeder kunnen neuken. Dan worden ze door die gasten meegenomen in een dolmusje (klein busje voor lokaal vervoer). In de bergen worden ze uitgekleed en Merel wordt door allen verkracht. In de nazomer van 2006 is het einde van de relatie nabij. Dat komt o.a. door de verhouding die Eddie heeft met haar ouders. Ook doet hij weinig om aan het werk te komen. De seks tussen hen wordt ook steeds minder. Eddie trekt zich vaak af. Dat doet hij ook als hij op het huis past van zijn schoonouders. Die zijn afwezig, maar ze komen eerder thuis van vakantie. Ze betrappen hem op de soloseks en trappen hem het huis uit.
Het verhaal Eddie in het heden. Hoofdstuk : 1,3,5,7,9,11 en 13
Eddie is jarig. Het is waarschijnlijk 2008/2009. Hij steelt eerst een krat bier in de supermarkt en nodigt via een sms’je Charlotte uit om zijn verjaardag te komen vieren. Op weg naar huis bezoekt hij een videotheek om een filmpje te halen. Daar ziet hij Merel weer (na twee jaar en vier maanden). Ze heeft een andere man bij zich. Ze wil ’s avonds even langs komen bij hem om een fotoboek op te halen. Dat doet ze inderdaad en ze halen leuke herinneringen op. Er lijkt een zekere toenadering te komen. Ze weet niet of het met haar nieuwe vriendje wat wordt. Daarna komt Charlotte. Die werkt bij een bedrijf waarmee Eddie contacten heeft. Vaak hebben ze een afspraak over het werk. Hij is al een beetje dronken als ze komt en hij gaat te ver in de poging haar te overmeesteren. Ze vlucht weg. Eddie probeert later excuses aan te bieden, maar Charlotte geeft geen sjoege. Ze beantwoordt zijn mails en sms’jes niet. Ze vraagt hem haar niet te bellen. Dan gaat hij met zijn auto voor haar huis posten. Ze heeft het wel in de gaten. Eddie is bezig met een boek dat hij wil schrijven ”De kleptomaan die niet wou stelen.” Maar hij heeft nog niet veel tekst.
De volgende dag merkt hij dat zijn baas boos is op hem. Charlotte heeft hem gebeld en zij wil geen afspraak meer met hem. Toch gaat hij naar haar kantoor en krijgt daar ruzie met haar broer die hem in elkaar mept. ’s Avonds gaat hij toch weer naar haar huis en ook daar ontstaat een ruzie. Eddie is een echte stalker; hij laat Charlotte niet los. In de auto belt Merel hem op. Lief van hem dat hij een gedichtje heeft geschreven voor haar overleden broertje Leendert. Ook haar vader was er door ontroerd. Thuis zoekt hij in fotoalbums naar de foto’s van hun vakantie. Tussendoor komen er steeds momenten dat Eddie kleine dingen in supermarkten e.d. steelt.
Merel wil op reis gaan naar India, Sri Lanka en China. Ze komt bij hem langs om samen met haar paspoort te gaan verlengen. Ze ontmoeten op het gemeentehuis teamgenoten van haar tennisvereniging en besluiten een keer met elkaar te gaan tennissen. ’s Avonds leest ze hem voor via de telefoon: uit een boek dat hem eigenlijk niet interesseert, maar hij doet net alsof. Intussen is hij ontslagen bij zijn baas. Op een personeelsavondje heeft hij zich namelijk misdragen. Hij liet een meisje van zijn zaak een grote wortel pijpen die uit zijn broek stak.
Hij komt enkele dagen later de tennisafspraak na: ze spelen een partijtje gemengd dubbel. Na afloop gaan ze bij Merels ouders eten. Er ontstaat weer ruzie over de reis die Merel gaat maken. Haar ouders willen niet dat ze weggaat. Eddie trekt voor haar partij. Ze gaat met hem mee. Het lijkt wel weer goed te komen tussen hen tweeën. Hij gaat solliciteren als bedrijfsjournalist en hij gaat scenario’s schrijven.
Deel 2: hoofdstuk 13 en 14
Eddie zit in de trein: hij is bezopen. Hij is van plan geweest Merel uit te gaan zwaaien op het station waar ze op de Internationale Trein stapt. Maar hij ging ook naar een pokertoernooi van Arjen (de tennisvriend) Daarna drinkt hij te veel en hij valt in de trein in slaap, waardoor hij het afscheid van Merel mist. De sukkel heeft ook nog eens geen bereik met zijn telefoon en zo verdwijnt Merel uit zijn leven.
In het allerlaatste hoofdstuk wordt Eddie gebeld door de ouders van Merel. Haar lichaam is gevonden tussen twee steden. Ze is vermoord. Hij gaat de ouders van Merel condoleren. Die vinden het wel fijn dat hij komt. Aan het einde van de week is de begrafenis. Maar hij wil het lichaam van Merel niet meer zien. De verdrietige ouders zeggen hem dat hij altijd welkom is. Hij rijdt uit hun leven weg. Hij lijkt inderdaad voor het noodlot of het ongeluk geboren te zijn.
Thematiek
Liefdesrelatie: problemen/ echtscheidingHet thema is de liefdesrelatie van een jongere generatie. Merel en Eddie hebben elkaar zes jaar geleden voor het eerst ontmoet en ze krijgen sympathie voor elkaar. Hun verhouding wordt een beetje tussen neus en lippen door beschreven. In het begin is er veel aandacht van hen voor seks, maar later gaat de verhouding die Eddie onderhoudt met zijn schoonouders toch een rol spelen. Het lijkt ook alsof hij de belangstelling voor Merel verliest: hun seks wordt minder en hij heeft ook steeds meer de neiging tot zelfbevrediging over te gaan. Omdat hij niet op de wensen van zijn schoonvader wil ingaan, loopt hun relatie tenslotte stuk. Het vindt allemaal zijn dieptepunt in de situatie waarin hij zichzelf bevredigt in het huis van zijn schoonouders op het moment dat ze eerder thuiskomen van een vakantie. Eddie is ook niet het type van de ideale schoonzoon voor een man die een eigen bedrijf heeft in de scheepshandel. Hij drinkt, stalkt, liegt en steelt. Bovendien lijkt Eddie een heel ander toekomstbeeld voor ogen te hebben. Via zijn dromen komen we te weten dat hij eigenlijk scenarioschrijver wil worden. De beroemde tv-serie "The Sopranos" is zijn grote voorbeeld. Voorlopig is hij begonnen met de opzet van een roman met de veelzeggende titel "De kleptomaan die niet wilde stelen." Maar ook dat schiet niet erg op en Eddie heeft voor mij toch wel het etiket van de loser. Ook in deel 2, wanneer hij Merel weer in het zicht en binnen zijn bereik heeft gekregen, zorgt hij ervoor dat hij het laatste afscheid voordat ze een wereldreis maakt mist, doordat hij weer iets anders gedaan heeft dan hij van plan was. Met zo’n jongen als Eddie win je "echt de oorlog niet." Bij mij kwam het beeld van de "patatgeneratie" op. Dat moet natuurlijk wel fout gaan en hij is Merel dan ook definitief kwijt. Eddie is een antiheld uit de eerste jaren van de 21e eeuw, die weinig indruk maakt.
Motieven
Moord
Natuurlijk zitten er ook diverse moorden in de thriller. Vincent rekent vaak af met vijanden in het criminele circuit, maar blijkbaar weet hij zich altijd goed af te dekken. Hij heeft ook de hand gehad in de overval op Dagmars vader. Dagmar deinst er niet voor terug om Vincents vriend Nico te liquideren als hij haar wil verkrachten. En ze heeft Oma Vriend waarschijnlijk net even het noodzakelijke tikje gegeven om van de trap te vallen.
Liefde
Julia heeft een probleem. Ze is verliefd op haar collega Sjoerd: de ideale man voor haar. Ze hebben als ze steun nodig heeft vanwege de dood van haar oma, bijna seks met elkaar. Er komt iets tussen. Ook later wanneer ze hem weer tot het leven heeft geroepen door middel van de reanimatie, voelt ze liefdesgevoelens voor hem. Maar het vervelende is dat zijn vrouw Melanie erg aardig tegen haar doet en dat ze inziet dat ze het geluk niet mag verstoren. Ze kiest voor een ander leven door zich te laten overplaatsen.
Identiteitsverlies
De persoonsverwisseling is een volgend motief in de thriller. Nathalie blijkt Dagmar te heten en Robbie blijkt Luna te zijn. (een meisje wordt een jongen) Nathalie doet dat omdat haar broertje is gestorven en zij min of meer een substitutie ziet in Luna. Toch beseft ze dat ze het kind moet teruggeven, maar de stoppen slaan door wanneer ze merkt dat Lisa toch een ander mobieltje heeft waarmee ze de politie zal waarschuwen. Toch laat ze het kind later bij de brand op de boerderij achter, zodat het gevonden kan worden.
Motto
Het motto is een dialoog uit American Beauty van Alan Ball/Sam Mendes:
Carolyn “Honey, don’t be weird”
Lester: “All right, honey, I won’t be weird.”
Carolyn: “Okay."
Lester: "I, ll be whatever you want me to be.”
De tekst spreekt wel voor zichzelf. De Lester-figuur geeft aan dat hij zich zal gedragen zoals van hem verwacht wordt.
Titelverklaring
De titel wordt letterlijk opgenomen op blz. 131 in hoofdstuk 12 (een flashback uit 2006): Ze had me niet eens horen opstaan, zei ze, laat staan dat ze wist dat ik zou gaan fietsen. Of had ik het gisterenavond tegen haar gezegd?
“Ja”, loog ik, "maar misschien sliep je al.”
De passages is kenmerkend voor de liefdesrelatie die Eddie en Merel op dat moment na de verkrachting in Turkije hebben, nl. een bepaalde nonchalance ten opzichte van elkaar.
Structuur & perspectief
Structuur
De kleine roman heeft twee delen. Deel I omvat de hoofdstukken 1-12 en is een afwisseling van hoofdstukken die het verleden en het heden van de verteller bevatten. De even hoofdstukken betreffen het verleden van zijn relatie tussen hem en Merel en zijn gesitueerd van 2002 tot nazomer 2006.
In de oneven hoofdstukken is hij twee jaar en vier maanden verder in zijn leven. Op zijn verjaardag ontmoet hij Merel weer die zich weer voor hem lijkt te interesseren. Ze kondigt aan dat ze op reis zal gaan.
In deel 2 dat slechts twee hoofdstukken bevat, wordt omschrijven dat Merel op reis gaat en niet weer terugkeert, omdat haar lichaam wordt gevonden. Deel 2 speelt zich dus enkele maanden later af dan de oneven hoofdstukken van deel 1.
Perspectief
Eddie, een twintiger, is de ik-verteller van deze roman.
In de oneven hoofdstukken van deel 1 doet hij dat in de o.t.t. In de even hoofdstukken worden passages uit het verleden verteld. Dan is Eddie een achterafverteller die in de o.v.t. vertelt.
In deel 2 vertelt Eddie weer in de o.t.t. Hij is dan een verslaggever van wat Merel gaat doen en wat haar overkomen is.
Decor
De tijdlagen van het verhaal
De verteller maakt het de lezer gemakkelijk. In deel I wordt boven de even hoofdstukken aangegeven in welke maand en welk jaar het verhaal speelt. Dat is van 2002 tot de nazomer van 2006. Dan wordt de relatie tussen Merel en Eddie verbroken. In de oneven hoofdstukken wordt daarna verteld dat Eddie en Merel elkaar twee jaar en vier maanden (blz. 17) niet zien. Dat gebeurt op zijn verjaardag. Daarna ziet hij haar met korte tussenpozen telkens weer en ze vertelt hem dat ze een reis wil maken naar Sri Lanka en naar China. Dat zal over enkele weken gebeuren. Ze verlengt haar paspoort slechts één week voor de reis. De lezer kan daaruit opmaken dat de oneven hoofdstukken van deel 1 en deel 2 zich afspelen in 2008. Nazomer betekent uiterlijk begin september 2006, plus twee jaar en vier maanden. Dat zou dan betekenen december/ januari 2008. Maar aangezien ze daarna buiten tennis spelen, lijkt dat gegeven niet strikt letterlijk genomen te moeten worden. Pas in het voorjaar kun je buiten tennissen, zoals dat in deel 1 wordt beschreven. Ook lijkt het logischer dat Merel in de zomer van 2009 haar grote reis gaat maken. Wat de tijdlagen betreft, zijn er dus wel enkele slordigheden te constateren.
Het decor van de handeling
Eddie woont wanneer hij Merel voor de eerste keer ontmoet (in het hotel waar hij als nachtportier werkt) in een dorp niet ver van de stad, maar ook niet al te veer van het strand. Bovendien lijkt het een en ander zich af te spelen in de buurt van Amsterdam. Er worden echter geen concrete aanwijzingen voor het dorp gegeven. De kuststrook van Noord-Holland ter hoogte van Amsterdam lijkt me daarom de meest aangewezen ruimte voor deze roman.
Beoordeling
De debuutroman van Rick van leeuwen is maar een kleine roman over een liefdesrelatie die verbroken is. Een klassiek motief ligt daaraan ten grondslag. De verhouding die de jongen heeft met de ouders van het meisje. Dat is op zich geen origineel gegeven en ook de uitwerking van Rick van Leeuwen is dat niet. Daardoor maakt het verhaal ook geen indruk. Het blijft allemaal vrij vlak. Technisch gezien is het niet slecht geschreven en de opbouw is niet alleen helder maar ook functioneel. Op een literatuurlijst over verbroken relaties kan de roman van Van Leeuwen wel geplaatst worden. Zo kun je de diverse relaties met elkaar vergelijken.
De amusementswaarde voor havo – en vwoleerlingen is wel voldoende. Het boek leest namelijk wel heel vlot weg en is zeker niet lastig te begrijpen.
De literaire waarde op onze lijst is echter 1 punt.
Recensies
"Het is wachten op een tweede boek waarin Van Leeuwen aantoont dat hij echt wat kan." http://www.tzum.info/2013...iep-je-al/
"Een eenvoudig verhaal met tussendoor zinsdelen die niet meer lijken te zijn dan opvulling van de pagina’s, bijvoorbeeld tijdens een potje tennis: ‘Als ik in het net sloeg, spatten er druppels van de netband.’" http://recensieweb.nl/rec...esverhaal/
Bronnen
Website van de schrijver.
http://www.leeuwenrick.com/Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden