Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... de coronacrisis heeft een grote impact op jongeren. Wij zijn benieuwd hoe jij ermee omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Feitelijke gegevens

  • 17e druk, 2006
  • 361 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Eerste zin

'Sorry', zeg ik als ik de haren achter me op het parket zie liggen. 'Het gaat opeens zo hard.'

Samenvatting

Sophie van der Stap is studente politicologie. Ze krijgt op haar eenentwintigste te horen dat ze een zeldzame vorm van kanker heeft. Ze besluit om een dagboek te schrijven in de 54 weken dat ze chemotherapie krijgt. 

Ze schrijft over de eerste dagen dat ze de prognose kreeg, waarna ze in de medische molen terecht kwam. Ze heeft stiekem een crush op 'dokter K'. Haar moeder heeft ook kanker gehad, dus ze weten allemaal hoe het gaat. Ze krijgt chemotherapie voor meer dan een jaar lang. Ze blijft lang op de afdeling oncologie in het ziekenhuis, wordt ontzettend ziek van de chemo. Ze zweet enorm veel 's nachts: ze is weer bij haar ouders ingetrokken zodat zij haar hemd kunnen verschonen. Ze wordt daarnaast ontzettend misselijk en valt veel af. 

Op een gegeven moment krijgt ze 'dokter L'. Hem vindt ze stiekem een beetje een lul, maar nadat ze meer dan een half jaar met hem opgescheept zit, stelt ze haar oordeel over hem bij. De zusters vindt ze allemaal heel aardig. Haar vrienden blijven er voor haar zijn en geven haar hoop, net als haar ouders.

Op een gegeven moment ontmoet ze - nadat ze columns is gaan schrijven - Chantal. Chantal heeft ongeneeslijke kanker, en geen zicht op herstel. Dit doet Sophies perspectief op zichzelf een beetje veranderen: ze beseft zich dat ze eigenlijk veel geluk heeft. Ze heeft heel veel respect voor Chantal en hoe ze in het leven staat.

Uiteindelijk is Sophie helemaal schoon en loopt ze met een raar gevoel het ziekenhuis uit. Daarna geeft ze dit boek uit.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Sophie

De 'ik' en hoofdpersoon in het verhaal is de auteur zelf. Het verhaal wordt gepresenteerd als een dagboek. Sophie is de jonge vrouw die te horen krijgt dat ze kanker krijgt en er een dagboek over gaat schrijven.

Ouders van Sophie

De ouders van Sophie spelen een grote rol in het jaar waarin Sophie chemokuren krijgt. Ze ondersteunen haar. Daarnaast heeft Sophies moeder kort geleden ook kanker gehad.

De pruiken

Elke pruik die Sophie opzet, transformeert haar tot een ander soort personage en dit beschrijft ze ook. Zo is het bijna alsof elke pruik ook een eigen personage in het verhaal is.

Dokter K

Op deze dokter heeft Sophie een grote crush. Ze ziet hem in het begin veel, later minder.

Dokter L

Met deze dokter heeft ze het meest te maken, alleen ze vindt hem niet zo leuk als Dokter K. Echter kan ze wel aan hem wennen.

Chantal

Dit is een belangrijk persoon tegen het einde van het zieke jaar van Sophie. Chantal is zelf terminaal ziek en heeft daardoor een bijzondere zienswijze op het leven. Chantal overlijdt rond dezelfde tijd wanneer Sophie te horen krijgt dat ze schoon is.

Quotes

"Alle kapsels transformeren mij in een travestiet, en wanneer ze een bos lange donkere haren pakt moet ik denken aan de gitarist van Guns N' Roses, maar dan op mijn hoofd. Rampzalig."

Bladzijde 104

"Een oplossing in een potje pillen, dat was wat ik wilde."

Bladzijde 107

"Pruiken zijn veel meer dan een bos haar. Ze doen iets met me, niet alleen aan mijn hoofd maar ook aan mijn vrouwelijk bewustzijn. Dat ik er anders uitzie maakt dat ik me anders voel en dat ik andere reacties uitlok."

Bladzijde 135

"Het verneukeratieve van een chemokuur is dat de patiënt er doorgaans zieker van uitziet dan van de ziekte zelf, hoewel het in mijn geval net wat anders ligt. Mijn lijf begint te wennen aan mijn nieuwe drugs, en herstelt na iedere shot weer een beetje beter."

Bladzijde 144

"Ik probeer mezelf mooi te vinden, maar het lukt niet. Ik probeer mezelf mezelf te vinden, maar ook dat lukt niet."

Bladzijde 137

Thematiek

Ernstige ziekte
De kanker is het belangrijkste thema in het boek. In de periode van het dagboek is het namelijk allesomvattend in het leven van Sophie.

Motieven

Liefde
Sophie doet erg haar best om liefde te vinden in de zware tijd. Soms ziet iemand niet dat ze een pruik op heeft, maar ook wel en hier struggelt ze mee.

Dood van een geliefde
De dood van Chantal is een motief, omdat het Sophie meer doet inzien hoeveel geluk ze eigenlijk heeft.

Motto

'Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
Wens dat de weg dan lang mag zijn,
Vol wetenswaardigheden, vol betekenissen.'

K.P. Kavafis

Opdracht

Er is geen opdracht, wel een soort voorwoord, dat eindigt met de volgende zin: "Ik hoop dat ik met mijn geschreven verhaal van de buitenkant wat meer binnenkant heb kunnen maken."

Trivia

In 2007 richtte Sophie van der Stap samen met Walter Scheffrahn (de man achter Pink Ribbon International) en de in 2008 overleden onderzoeker Jurriaan van Dam de stichting Orange Ribbon International op die als doel heeft wereldwijd kinderkanker te bestrijden.

Titelverklaring

'Meisje met negen pruiken' is bijna een soort beschrijvende titel. Sophie heeft namelijk uiteindelijk negen pruiken - omdat haar haren uitvallen van de chemotherapie - die ze allemaal een naam geeft. Het zijn een soort alter-ego's van haar. De namen zijn Stella, Daisy, Sue, Blondie, Platina, Oema, Pam, Lydia en Bebé.

Structuur & perspectief

Het boek is als dagboek opgebouwd. Elk hoofdstuk is een nieuwe dag, de datum staat aangegeven. Op die manier ga je als het ware mee met Sophie door de tijd heen: je zou zelfs alle data aan kunnen houden tijdens het lezen. 

Het perspectief is een ik-perspectief en vanuit Sophie, zoals logisch bij een dagboek. Zij beschrijft ook letterlijke dialogen die ze heeft gehad. 

Decor

Het verhaal speelt zich af in het ziekenhuis en bij Sophie thuis. Ook heeft ze soms flashbacks naar een vakantie toen ze nog niet ziek was. Het verhaal omvat alle 54 weken van Sophies ziekte. 

Stijl

De stijl is vooral droog en soms humoristisch te noemen. Het geeft je het gevoel dat je echt in het hoofd van Sophie kijkt. Dit is een gekke gewaarwording, omdat het in contrast staat met de serieuze inhoud van het verhaal. 

Slotzin

De liefde die ik ontvangen heb, alle heerlijke knuffels die ik gekregen heb, al die bedachtzame woorden die gesproken zijn, al die zorgzame aandacht, al die mooie cadeaus, alle glimlachen, alle warme oogwisselingen, een engeltje op mijn schouder, al mijn familie, al mijn vrienden, al mijn kennissen, erkenning. Ook dat is allemaal echt.

Beoordeling

Zoals ik ook bij de stijl aangaf, is deze droog en humoristisch. Door deze stijl heb ik het boek als positief ervaren en leefde ik veel meer mee met Sophie. Qua inhoud geeft het boek ook treffend weer wat het nu precies inhoudt om de medische molen in te gaan, dit is voor iemand die nog nooit kanker heeft gehad bijna schrikbarend om te zien en zal voor iemand die wel kanker heeft (gehad), ongetwijfeld heel herkenbaar.

Recensies

"Je wenst de ziekte kanker niemand toe en voor mensen die toch met deze vreselijke ziekte te maken krijgen, is “Meisje met 9 pruiken” een inspirerend boek. Het is bewonderenswaardig om te lezen hoeveel pit Sophie heeft en hoe goed ze met de situatie probeert om te gaan."
http://iheartbooks.nl/rev...9-pruiken/

"Het verhaal is vooral schaamteloos eerlijk. Naast de eindeloze ziekenhuisbezoeken en doktersafspraken zien we ook het gewone leven van Sophie. Dit zorgt voor een prettige balans in haar heftige verhaal."
http://www.boekreviews.nl...en-pruiken

Bronnen

Wikipedia pagina van Sophie van der Stap.

https://nl.wikipedia.org/...n_der_Stap

Overhoor jezelf

Hoe lang is Sophie ziek?
Het belangrijkste thema in dit boek is liefde.
Op welke dokter heeft ze een crush?
Sophie ontmoet Chantal aan het begin van Sophies ziekte.
Voelt Sophie zich een ander mens wanneer ze een andere pruik op heeft?
Vanuit welk perspectief is het verhaal geschreven?
Hoe is de stijl te noemen?
De pruiken van Sophie zijn een soort alter-ego's voor haar.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.