Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2436 woorden
  • 25 maart 2007
  • 262 keer beoordeeld
  • Cijfer 7.3
  • 262 keer beoordeeld

Eerste uitgave
2006
Pagina's
223
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Prijzen
NS Publieksprijs (2009 Genomineerd)

Boekcover Meisje met negen pruiken
Shadow

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrau…

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een …

Meisje met negen pruiken is het ontroerende en ontwapenende dagboek van een meisje dat op jonge leeftijd vecht tegen een dodelijke vorm van kanker. Sophie van der Stap schreef een aangrijpend verslag over de 54 weken waarin ze chemotherapie onderging.
Openhartig én met humor vertelt ze over doktersintriges en geroddel van zusters, kaal worden en wenkbrauwen stiften, daten en verliefd zijn op dokter K, pruiken shoppen en dansen in nachtclubs, maar ook over de gewenning, haar onzekerheden, angsten en, onvermijdelijk, de dood. Haar negen pruiken geven haar elk een ander gevoel en een andere persoonlijkheid, en helpen haar haar ziekte te overwinnen.

Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap
Shadow
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Zakelijke gegevens:
Titel: Het meisje met negen pruiken
Auteur: Sophie van der Stap
Jaar van uitgave: 2006
Uitgeverij: Prometheus Amsterdam
Aantal blz.: 217


Samenvatting:
Het boek gaat over een jong meisje dat kanker krijgt. En hoe ze hiermee omgaat. Het begint allemaal wanneer Sophie in het ziekenhuis is voor een aantal klachten. Ze heeft last van steken, een long vol vocht en ze is een paar kilo lichter. Ook heeft ze last van vermoeidheid en ademt lastig. Haar long moest worden leeggepompt. De zuster zei, dat wanneer het gelig was het een ontsteking was. Na het wegpompen van het vocht, wilde de dokter haar een weekje in het ziekenhuis hebben voor verschillende onderzoeken. Hij wilde onder andere haar weefsel onderzoeken. Een week later, op 26 januari zoals ze vertelt, kreeg ze te horen dat ze kanker heeft. Sophie en haar familie hadden gerekend om een infectie of een rare bacterie die ze had opgelopen tijdens een van haar reizen. Sophie vertelt over de woorden die ze nog herinnert van het gesprek met de dokter: Agressief, uitgezaaid, en zeldzaam. En de laatste zin: ‘Het is al een uitdaging om het weg te krijgen, maar de echte uitdaging is om het weg te houden. Als we je al kunnen helpen dan…‘

Sophie krijgt 54 weken chemokuur, verschillende onderzoeken en een botscan. Later blijkt uit de botscan dat het niet in haar botten zit, en ook dat het niet is uitgezaaid naar lever, maar dat het er dicht bij zit. Sophie vertelt over hoe het is om kaal te worden, en pruiken uit te zoeken. Maar vooral over hoe ze zich voelt, met haar ziekte en hoe ze er mee omgaat.

Ze leert iemand kennen die ook kanker heeft gehad. Ze wilde iemand hebben die met haar kon mee praten en haar moed kon inspreken. Later in het boek wordt ze verliefd op deze jongen, Juriaan, maar de liefde komt niet van twee kanten.
Later komt Sophie op tv, bij de wereld draait door. Hier hebben ze het over haar verhaal en over haar ziekte. Via deze uitzending komt Chantal bij haar terecht. Ze stuurt een mailtje naar Sophie en vertelt dat zij ook kanker heeft en nog maar 2 jaar te gaan. Sophie en Chantal worden goede vriendinnen en helpen elkaar graag. Sophie heeft veel respect voor Chantal. Dit komt, omdat ze ondanks haar prognose nog steeds zo positief door het leven gaat, en geniet van alles om haar heen.
In het boek leer je ook heel goed de liefde van Sophie voor mannen kennen. Aan het begin, als ze nog niet weet dat ze kanker heeft, vind ze elke nieuwe witte jas weer spannend. En ook vertelt ze over haar liefde voor Rob en Juriaan. Uit de scans die Sophie heeft, elke 2 maanden, blijkt dat haar ziekte langzaam verdwijnt. Toch moet ze worden bestraald, alleen de kans dat hierdoor haar kanker helemaal weg gaat is heel klein. Dat komt, omdat het heel slecht bereikbaar is, en op een lastige plek zit. Haar long kan erg beschadigen en ook haar lever en haar nieren. Voor de bestraling moet ze heen en weer naar Rotterdam, in totaal 3uur, voor 10minuten bestraling. Ze doet net alsof ze de hoofdrol speelt in Star Wars. Ze vindt namelijk dat het allemaal wel een beetje lijkt. Een masker, en laser/licht
stralen. Op deze manier probeert ze een beetje te vergeten dat ze wordt bestraald.
Na de bestraling blijkt dat Sophie schoon is. Maar op dat moment gaat het heel slecht met Chantal. Het blijkt dat ze uitzaaiingen heeft in haar hoofd en ze moet meteen bestraald worden. Na nog een gênant moment van Sophie is dit het einde van het boek, of Chantal het over leeft kom je dus niet te weten.

Verhaalanalyse:

A) Tijd en Ruimte
Het verhaal speelt zich af vanaf 17 februari 2005 en duurt tot 23juni 2006. Dit weet ik, omdat het een dagboek is, en elke datum er precies in vermeld staat. De plek waar het zich afspeelt is in en rondom Amsterdam. Onder andere in het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, het ziekenhuis waar Sophie haar chemokuur krijgt en Amsterdamse terrasjes en clubs. Ook komt Sophie af en toe in Rotterdam, hier gaat ze naar het ziekenhuis voor bestraling.

B) Vertelperspectief

Het verhaal heeft een ik-perspectief. Dit weet ik, omdat het boek een dagboek is. Een voorbeeld uit het boek is: ‘ Ik surf naar de website van Lance en koop honderd gele bandjes.’

C) Spanning
De spanning in het boek beleef je zoals Sophie dat doet. Op sommige momenten denkt ze niet aan haar kanker, maar op sommige moment, vlak voor haar scans, is ze heel erg bang en zenuwachtig of alles wel goed is. Op deze moment voel je de spanning het meest. Naar mate het boek eindigt, wordt het minder spannend, dit komt omdat het steeds beter gaat met Sophie, en haar overlevingskans steeds groter wordt.

D) Thema en Motieven
Het thema is: een jong meisje met kanker. Motieven in het boek zijn natuurlijk de pruiken, waarmee ze telkens iemand anders is. Een ander motief is de liefde van en voor haar vrienden, de witte jassen in het ziekenhuis, Dokter K, de eenzaamheid en munt thee.

E) Personages
Sophie is de hoofdpersoon. Ze is 21jaar, heeft grote ogen en dikke, volle lippen. Ze krijgt op haar 21ste te horen dat ze een bijzondere vorm van kanker heeft en dat de kans op genezing erg klein is. Aan het begin, voordat bij haar kanker geconstateerd is, vind Sophie het ziekenhuis absoluut niet erg. Dit komt vooral door de witte jassen met mooie hoofden er boven. Zeker Dokter K vindt ze erg leuk. Later wanneer ze te horen krijgt dat ze kanker heeft vind ze alles kut, zoals ze dit zelf heel vaak zegt. Dokter L, noemt ze dan ook Dokter Lul. Later in het boek, als blijkt dat het allemaal heel goed gaat met Sophie, en ze bijna klaar is, noemt ze Dokter L (die ze het hele boek als een onmenselijke wetenschapper heeft gezien) Dokter Lief. Op deze manier, zie je dat Sophie er mee heeft leren omgaan en respect heeft voor de artsen die ze eerst zo stom vond, behalve de knappe dan. Wat ook kenmerkend aan Sophie is dat ze heel veel alleen wilt doen. Ze wil bijvoorbeeld alleen naar het ziekenhuis voor de chemokuren.
De moeder van Sophie is heel lief voor haar en weet precies hoe ze zich voelt. Dit komt, omdat ze zelf een jaar daarvoor borstkanker heeft gehad. Via het boek weet je, dat ze haar haren graag opgestoken heeft, maar door haar kanker is het nog erg kort.
Saskia is de zus van Sophie. In het boek wordt ze zus genoemd. Ze zorgt voor het huishouden wanneer Sophie in het ziekenhuis ligt en iedereen met haar bezig is. Ze kookt regelmatig Pasta voor Sophie, omdat ze het ziekenhuis eten niet lekker vind. Saskia staat voor iedereen klaar en probeer het voor iedereen zo prettig te laten verlopen.
De vader van Sophie komt niet zoveel in het boek voor. In het begin, wanneer ze het nieuws van Sophie haar kanker te horen krijgen is hij heel erg positief.
Annabel is de beste vriendin van Sophie. Ze staat altijd voor haar klaar en is erg lief voor haar. Ze helpt Sophie ook bij haar kleding keuze.
Juriaan is een jongen die Sophie leert kennen via haar kanker. Hij heeft zelf kanker gekregen en ze vindt het heel erg prettig om hier met hem over te praten. Ze begrijpen elkaars angsten en hij kan haar als enige in haar ogen kijken en zeggen dat alles weer goed komt. Op een gegeven moment, wordt ze verliefd op hem. Maar de liefde komt niet van twee kanten.
Chantal leert Sophie kennen via de televisie. Sophie komt namelijk in de wereld draait door en Chantal mailt haar meteen dezelfde avond. Ze wonen allebei in Amsterdam en hebben de overeenkomst dat ze allebei jong(Chantal is 34 jaar) en kankerpatiënt zijn. Het enige verschil tussen Chantal en Sophie is dat Chantal ongeneselijk ziek is en niet meer dan 2jaar heeft gekregen. Ondanks dit is Chantal heel erg vrolijk. Ze heeft zich erbij neer gelegd en geniet van haar leven zoals ze dat nog heeft. Sophie heeft hier veel respect voor. Ze worden heel snel goede vriendinnen en spreken elkaar vaak. Wanneer het aan het eind in het boek heel slecht met Chantal gaat, staat Sophie ook voor haar klaar.
Jan is een goede vriend van Sophie die ze graag om zich heen heeft, net zoals Jochem, en Martijn. Ook Rob is een goede vriend van Sophie, ze voelt zich heel veilig en goed bij hen. Ze kunnen goed met elkaar opschieten. Maar op een gegeven moment wordt Sophie verliefd op hem. Ze hebben iets wat van korte duur is, hij maakt het uit, omdat het allemaal te onzeker is. Sophie is hier kapot van.
Naast al deze personages zijn er ook nog een hoop zusters waarmee Sophie een steeds betere band krijgt. Deze zusters zijn onder andere Zuster Bas (een mannelijke verpleger, volgens haar en beetje homo, omdat hij anders geen verpleger was geworden) Pauke en Hanneke.

F) Titel, ondertitel en motto
Titel: De titel komt van de negen pruiken die Sophie koopt tijdens haar ziekte. Met elke pruik ziet ze er totaal anders uit. Ze voelt zich er ook anders door. De ene pruik vindt ze kakkerig terwijl de andere heel hip is. Met sommige pruiken voelt ze zich heel zeker en sexy terwijl ze met de andere liever niet gezien wil worden.
In het tv-programma de wereld draait door vertelt ze er ook over. Ze zegt dat ze 9 pruiken heeft, omdat ze er heel veel lol in heeft. En dat ze het leuk vind zo veel verschillende haarcoupes te kunnen hebben.
Het boek heeft geen ondertitel.
Het motto komt van K.P. Kavafis. Aan het begin van het boek staat:
‘Als je de tocht aanvaardt naar Ithaka,
Wens dat de weg dan lang mag zijn,
Vol wedervaardigheden, vol belevenissen.’
Aan het eind van het boek staat:
‘Ithaka schonk je de mooie reis.
Bestond het niet, dan was je nooit vertrokken.
Maar meer heeft het je niet te bieden.’
Dit komt uit een gedicht van de Griekse dichter K.P. Kavafis die leefde tussen 1863 en 1933. Hij leefde in een strikt isolement. Met dit gedicht (Ithaka) wilt hij iedereen aansporten om naar de werkelijk belangrijke dingen in het leven te zoeken.
Sophie krijgt dit gedicht in het boek van een vriend van haar.

G) Genre
Autobiografische roman


Mijn eigen mening:

Het onderwerp
Ik vond het interessant onderwerp, omdat ik benieuwd was hoe iemand ermee om gaat wanneer hij of zij kanker heeft. In dit boek kom je er goed achter hoe Sophie ermee om gaat. Ook leer je een beetje over de behandeling van kanker en hoe het er in een ziekenhuis een beetje aan toe gaat.
Het onderwerp was niet herkenbaar in mijn belevingswereld. Dit komt, omdat ik niemand van dichtbij heb die kanker heeft. Het ziekenhuis is sinds kort wel iets waar ik bekend mee ben, omdat ik er zelf een paar daagjes heb gelegen.
Ik had voor het boek wel is over kanker nagedacht. Dat komt, omdat de moeder van een meisje uit mijn hockeyteam kanker heeft. Verder heb ik er nooit over gedacht hoe het zou zijn als ik kanker heb. Daar ben ik ook niet over gaan na denken na het boek, omdat ik daar niet zo goed tegen kan.

De gebeurtenissen
De gevoelens en gedachten van de hoofdpersoon waren het belangrijkste in het boek. Dit komt, omdat zij in het boek vertelt hoe zij zich tijdens en na gebeurtenissen voelt en hoe ze er over denkt.
Het aantal gebeurtenissen in het boek is niet ontzettend groot, maar daar draait het in het boek ook niet om. De grootste gebeurtenis is wanneer Sophie te horen krijgt dat ze kanker heeft. De gebeurtenissen in het boek vond ik spannend, omdat alles heel nieuw is en het voor Sophie ook spannend is. Dit brengt ze door haar gevoelens goed over.
De afloop van het boek heb ik als goed ervaren. Dit komt, omdat Sophie schoon is verklaard. En dat is toch wat je het hele boek voor haar hoopt.

De personen
De levenspersoon komt levensecht over. Dit komt, omdat het een verhaal echt gebeurd is.
Doordat je de gevoelens en gedachtes van de hoofdpersoon heel precies weet, en ik ze goed kon begrijpen kon ik me goed in de hoofdpersoon inleven.
Eigenschappen van de hoofdpersoon die ik heel goed vond, waren dat ze, ondanks haar kanker, het nog steeds leuk kon hebben en uit ging. Ook vond ik het knap, dat ze op sommige momenten haar hele ziekte even achter zich liet en het even kon vergeten. Wat ik ook heel leuk vond, was dat Sophie zich bij elke pruik anders voelde. De eigenschappen die ik nog het meeste waardeer zijn haar humor, daar positieve instelling en haar kracht om door te gaan.

De opbouw
Het boek leest heel vlot. Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst een boek zo snel heb uitgelezen. De spannende momenten kwamen op het goede moment. Dat komt, omdat het boek meteen spannend. Aan het begin van het boek krijgt Sophie te horen dat ze kanker heeft. Hierdoor zit je er meteen in. Ook de gebeurtenis dat Rob het uit maakt is goed.
De afloop vond ik verrassend, dit komt omdat het aan het begin van het boek allemaal nog heel onzeker is of Sophie geholpen kan worden. De afloop, dat Sophie schoon is, is hierdoor heel verrassend. Wel vind ik het jammer dat het boek niet wat langer is. Je wilt toch weten of het na een tijdje nog steeds goed gaat met Sophie.

Het taalgebruik
Het taalgebruik in het boek is heel makkelijk. Af en toe komen er wat moeilijke dokterstaal worden in voor. Ze vertelt dan wat de dokter heeft gezegd, en geeft daarna een uitleg van wat hij ermee bedoeld heeft. De gebeurtenissen waren duidelijk beschreven. Op een gegeven moment vertelt Sophie dat er een zuster komt aanlopen met een prik, hem schoonmaakt en vervolgens met de lange naald richting haar been gaat. Hoe ze dit vertelt is echt heel erg goed. Ik begreep precies wat ze bedoelde. Ook hoe ze vertelt hoe iedereen aankijkt en over hoe ze door het ziekenhuis loopt zijn heel erg goed. Ik kon me alles heel goed inbeelden.
Er kwamen redelijk veel dialogen in het boek voor, maar dit was niet lastig lezen. Ze vertelt dan over hoe gesprekken met de dokter, haar moeder of met een van haar vrienden gingen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

C.

C.

thanks!

10 jaar geleden

E.

E.

waauw, makkelijke samenvatting. dat is wat ik nodig had!:)

10 jaar geleden

A.

A.

ohh super! ik ben nu zo goed als klaar met mn boekverslag :)

10 jaar geleden

B.

B.

;oo helegoeie samenvatting, ik heb morgen m'n boektoets maar ik had geen tijd om m uit te lezen, bedankt! x

10 jaar geleden

I.

I.

Ik moet deze week mijn boekverslag inleveren. en ik heb heel veel gehad aan je samenvatting. Bedankt !

9 jaar geleden

H.

H.

Heb morgen boekverslag en ben bezig in een ander boek maar dat mag ik niet lezen voor mijn nederlands dus bedankt voor je samenvatting het is echt handig

9 jaar geleden

T.

T.

Hele goede en fijne samenvatting. Heb er zeker wat aan. ( Wij moeten een filmpje maken over het boek ).

6 jaar geleden

B.

B.

Ik vindt het een super samenvatting alleen kon je meer vertellen over de karaktes van de pruiken

3 jaar geleden

Andere verslagen van "Meisje met negen pruiken door Sophie van der Stap"