Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lotte en Karima door Caja Cazemier

Zeker Weten Goed
Foto van Yael
Boekcover Lotte en Karima
Shadow
  • Boekverslag door Yael
  • Zeker Weten Goed
  • 10 februari 2016
Zeker Weten Goed

Boekcover Lotte en Karima
Shadow
Lotte en Karima door Caja Cazemier
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2007
  • 152 pagina's
  • Uitgeverij: Ploegsma

Flaptekst

Lotte is Nederlands en Karima Marokkaans. Ze zijn buurmeisjes, en vriendinnen van jongs af aan. Hun verschillende achtergrond is nooit een probleem geweest- tot nu. Lotte heeft het ene vriendje na het andere, wat Karima niet kan begrijpen. En Karima wacht op die ene, met wie ze zal trouwen. Tot dan: geen jongens.  Daar snapt Lotte niks van. En wat als Karima toch een leuke jongen ontmoet? Er is een vlakbij: Niek, Lottes tweelingbroer! Lotte ziet het helemaal zitten, maar Karima verzet zich hevig tegen haar verliefdheid. De vriendinnen begrijpen elkaar totaal niet en krijgen knallende ruzie...

Eerste zin

Lotte hapte naar adem en wist even niet meer hoe ze het had.

Samenvatting

Lotte en Karima zijn buurmeisjes, klasgenoten, maar bovenal dikke vriendinnen al van kleins af aan. Beide meiden zitten op de middelbare school en doen vmbo-tl. Toch verschillen ze ook van elkaar, zo is Lotte met de Nederlandse normen en waarden opgevoed en is Karima een Marokkaanse die zich aan de islamitische regels moet houden. Lotte is eraan gewend geraakt dat het bij Karima thuis net wat anders aan toe gaat dan bij haar thuis. Totdat Lotte verliefd wordt op Hessel, een jongen die ze kent van de manege. Lotte komt erachter dat het best lastig is om over haar verliefdheid te praten met Karima. Zij mag namelijk voor haar huwelijk niets met jongens te maken hebben en al helemaal niet met Nederlandse jongens. Toch is ze begripvol ook wanneer Hessel het uitmaakt met Lotte.

Lotte en Karima doen samen boodschappen, wandelen met de hond van Lotte en halen samen een ijsje. Lotte weet dat Karima ook niet naar feestjes mag, alleen feestjes waar alleen vrouwen aanwezig zijn. Op zo’n feestje dringt het tot Lotte door dat Karima zelfs niet verliefd mag zijn op Nederlandse jongens. En laat ze er nu net achterkomen dat haar vriendin verliefd is op haar eigen tweelingbroer Niek. Wanneer Lotte aan Karima vraagt of haar vermoeden klopt, reageert Karima boos en geeft ze aan dat dit binnen haar cultuur niet mag. Ondertussen wordt Lotte opnieuw verliefd, dit keer op Guus een jongen die ze tegenkomt op school. Guus is een lieve en knappe jongen en Lotte gaat dan ook helemaal op in haar nieuwe liefde. Maar ook deze jongen blijkt niet de ware te zijn, want Lotte betrapt hem met een ander meisje in het park. Lotte heeft veel liefdesverdriet en kan zich hierdoor niet goed concentreren op school.

Karima en Lotte gaan ondanks dat ze elkaars besluiten niet helemaal snappen toch weer met elkaar om. Lotte komt erachter dat Karima en haar broer Niek in het geheim met elkaar afspreken en wordt boos op haar vriendin omdat ze weet dat Niek en zij toch niets kunnen krijgen en ze niet wilt dat Niek hoop krijgt. Dan wordt Lotte opnieuw verliefd nog wel op de broer van Karima, Fouad die al 18 jaar is. Lotte komt erachter dat mannen en vrouwen binnen de islamitische cultuur verschillende posities hebben. Zo mag Fouad wel verkering met haar hebben. Karima komt hier achter en wordt boos op haar vriendin, want zij weet dat Fouad haar alleen maar ziet als een slet. Ook dringt dit later tot Lotte door en besluit ze het advies van Karima op te volgen en het uit te maken. Ondanks alle verschillen tussen Lotte en Karima, komen ze erachter dat wanneer je respect voor elkaars cultuur en gewoontes hebt, je best vriendinnen kunt zijn.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Karima

Karima is een meisje van 14 jaar, die er hard haar best doet op school. Ze is overtuigd moslima en komt ook op voor haar eigen mening en geloof. Toch vindt ze het soms lastig om vast te houden aan haar eigen overtuigingen in een land waar bijvoorbeeld de liefde heel anders wordt gezien. Verder is Karima een mooie meid die gevoel heeft voor mode, houdt van koken en lezen.

Lotte

Lotte is 14 jaar en opgegroeid in een Nederlands gezin. Ze heeft een tweelingbroer Niek, waar ze het goed mee kan vinden. Daarnaast is Lotte gedurende het boek opzoek naar zichzelf en leert ze veel over de liefde en vriendschappen. Lotte is een meisje die niet houdt van onrechtvaardigheid en haar eigen mening laat horen.

Niek

Niek is de tweelingbroer van Lotte en houdt erg veel van muziek. Hij schrijft eigen nummers en houdt ervan om op zijn gitaar te tokkelen. Daarnaast is hij verliefd op Karima en snapt hij net als Lotte niet waarom Karima en hij geen verkering kunnen krijgen. Niek en Lotte kunnen goed met elkaar opschieten en met elkaar praten.

Fouad

Fouad is een de broer van Karima en is 18 jaar oud. Hij is net als Karima Marokkaans en opgevoed met het islamitische geloof. Toch mag hij doordat hij een jongen is meer dan Karima. Zo krijgt hij verkering met Lotte. Maar Lotte komt erachter dat hij anders denkt over hun relatie dan dat zij in gedachte heeft.

Quotes

"Waarom doen jullie dat toch, jezelf vrijwillig uithongeren? vroeg Dana. Ik moet er niet aan denken. Bijna ieder jaar stelde iemand wel die vraag, dacht Lotte. Karima zei: We eten wel! Zolang het licht is , mag je niet eten en drinken. Voordat de zon opgaat, eten we en als de zon onder is, mogen we ook weer eten. Dat doen we dan met het hele gezin, dat is altijd heel gezellig. " Bladzijde 32
"Ineens begon Karima zacht te jammeren. Ik heb niet naar Allah geluisterd! Ik heb schuld! O, ik heb schuld! Lotte keek haar verbaasd aan. Niek zei dat hij begon en jij goedvond... Karima onderbrak haar met een klaaglijk stemgeluid dat Lotte niet eerder van haar had gehoord en dat zo vreemd klonk in een schemerige schuur. Ik had het niet moeten doen, maar ik verlangde zo... " Bladzijde 97
"Het was niet voor het eerst dat Dirk-Pieter vervelende opmerkingen over de allochtone leerlingen maakte, het was wel voor het eerst dat iemand hem zo ongezouten op zijn nummer zette. En het was zeker voor het eerst dat Lotte opkwam voor... Karima, want zij deed het voor haar. Vanaf haar plaats gluurde Lotte naar Karima en zag hoe een glimlach doorbrak op haar gezicht. " Bladzijde 143
"Ik vind het altijd heel gezellig met alleen meisjes en vrouwen, zei Karima. Geen jongens voor Karima, dacht Lotte opnieuw. Miste zij die jongens niet? Goh, en wat als...Ben jij wel eens verliefd geweest? vroeg ze aarzelend aan Karima. Nee! Karima schudde haar hoofd. Kan toch gebeuren? Nee, niet! klonk het beslist. Dat doe ik niet, dat wil ik niet. Maar... Lotte zweeg even. " Bladzijde 47

Thematiek

Vriendschap

Lotte en Karima zijn vriendinnen en buurmeisjes al van kleins af aan. Zo zitten ze ook bij elkaar in de klas op school en houden ze ervan om veel samen te doen. Toch verschillen ze ook van elkaar. Karima is Marokkaanse en is islamitisch opgevoed. Lotte daarentegen komt uit een Hollands gezin. Door hun cultuurverschillen snappen de vriendinnen de keuzes van de ander niet en krijgen ze daar gedurende het boek ruzie over. Toch blijkt hun vriendschap groter te zijn en besluiten ze elkaars cultuur en gewoontes te respecteren.

Motieven

Liefde

Lotte en Karima vinden het moeilijk om elkaar te begrijpen op het gebied van de liefde. Karima mag namelijk niet verliefd worden voor haar huwelijk, toch is ze verliefd op Niek, de tweelingbroer van Lotte. Lotte zelf wordt ook in het boek verliefd op drie verschillende jongens, zij leert dat jongen soms anders over echte liefde denken dan hoe zij dit ziet.

Cultuurverschillen

Karima is een Marokkaanse moslima en heeft dan ook veel culturele en religieuze gewoonten. Lotte daarentegen is opgevoed met de Nederlandse waarden en normen. In het boek komen er veel culturele verschillen aan bod. Zo denken de vriendinnen verschillend over de liefde.

Puberteit

Beide meiden zitten op de middelbare school in de derde klas van vmbo-tl en zijn 14 / 15 jaar. Wat ze ook gemeen hebben is dat ze allebei midden in de puberteit zitten. Beide maken ze kennis met verliefdheid, veranderingen in hun lichaam en het belang van het uiterlijk. Toch gaan ze hier beide anders mee om.

Opdracht

Caja Cazemier geeft in het begin van het boek aan dat ze dit boek heeft kunnen schrijven door de verhalen van Hayat, Samira en Fatima. 

Trivia

Wist je dat Caja Cazemier al 34 jeugdboeken heeft geschreven, alle boeken hebben onderwerpen die gaan over alles wat je als tiener of jongere meemaakt.

Titelverklaring

De titel van het boek is: Lotte en Karima. De titel is niet moeilijk te begrijpen aangezien de hoofdpersonen in het boek deze namen hebben. Twee vriendinnen van dezelfde leeftijd en uit dezelfde straat, maar beide met een verschillende afkomst. Lotte is Nederlandse en opgevoed met de Nederlandse normen en waarden. Karima is Marokkaanse en opgevoed met de Marokkaanse gebruiken en het Islamitische geloof. Deze twee vriendinnen hetzelfde maar ook verschillend, maar beide staan ze centraal in het boek. 

Structuur & perspectief

Structuur
Het boek heeft 25 hoofdstukken, waarvan 23 genummerd zijn en de laatste twee een titel hebben die te maken heeft met het tijdstip waar het hoofdstuk iets over verteld. Verder bestaan de hoofdstukken uit 5-10 bladzijdes.  

Perspectief
Het boek is beschreven met behulp van het hij/zij perspectief. Hierdoor heb je als lezer een volledig beeld van wat er gebeurd. Toch volg je wel van dichtbij de hoofdpersonen (Lotte en Karima) omdat de schrijfster ook de gedachten gedetailleerd beschrijft. 

Decor

Decor
Het boek speelt zich af in de huizen van Lotte en Karima. Ze zijn buurmeisjes en hoeven dan ook niet ver te lopen om elkaar te zien. Daarnaast speelt het verhaal zich af op de middelbare school en in de klas van Lotte en Karima. Andere plaatsen waar het verhaal zich afspeelt zijn: de manege, in het park, in de straat en op andere openbare plekken. 

Tijd
Het boek wordt in chronologische volgorde verteld. Soms beschrijft de schrijfster wel gedachten van Lotte of Karima over een eerdere gebeurtenis. Bijvoorbeeld wanneer Lotte en Karima denken aan hoe ze vroeger toen ze klein waren met elkaar speelden. Het verhaal kan zich daarnaast in de huidige tijd afspelen, zo gaan jongeren ook nu naar de discotheek en zijn er schoolfeesten. 

Stijl

Caja Cazemier heeft een hele jeugdige manier van schrijven. De meeste boeken die ze schrijft gaan over hedendaagse gebeurtenissen of problemen waar haar doelgroep, voornamelijk tieners, tegenaan lopen. Caja past haar schrijfstijl ook aan haar publiek, zo gebruikt ze weinig moeilijke woorden en zijn haar hoofdstukken kort en overzichtelijk. De woorden die nieuw kunnen zijn,  legt ze uit in de context van het verhaal. De lezer kan zich goed inleven in de hoofdpersonen, omdat hun gedachten worden beschreven en de verhaallijn van deze tijd is. 

Slotzin

Ze moest het Lotte nu echt gaan vertellen. Die kon tevreden zijn: zo leerde ze toch wat over jongens. Gauw maakte ze contact.

Beoordeling

In het boek wordt er vanaf het begin al aandacht gegeven aan het verschil tussen de culturen van Karima (Marokkaanse) en  van Lotte (Nederlandse). Lotte is erg eerlijk en kijkt vanuit haar eigen perspectief,  zij is een goed voorbeeld van hoe andere Nederlandse kinderen tegen de Marokkaanse cultuur kunnen aankijken.   Daarom zou het boek erg herkenbaar zijn voor Nederlandse kinderen. 

In de klas van Lotte en Karima worden er soms ook discussies gevoerd over de stereotypering van mensen met een andere cultuur die in Nederland wonen. Een jongen uit de klas die maakt steeds grappen over de Marokkaanse kinderen, maar niemand van de klas durft er wat over te zeggen.  Ik denk dat dit ook in de huidige klassen voorkomt, het boek is dan ook goed in te zetten in de klassen waarbij cultuurverschillen een rol speelt.  In het boek wordt veel informatie gegeven over de islamitische cultuur.  Het boek heeft  de boodschap dat je elkaar moet respecteren ongeacht welke cultuur iemand heeft. Dit maakt de volgende uitspraak van Lotte duidelijk:’’Er is geen zij en wij!’’ (blz. 123). Deze boodschap heeft een boodschap die past bij deze tijd en daarnaast kinderen leert om anderen de respecteren ongeacht de cultuurverschillen. 

Recensies

"Een toegankelijk verhaal dat de lezers wil aanzetten tot nadenken over elkaars cultuur en verschillen wil laten accepteren. Jammer dat het allemaal wat oppervlakkig blijft. Voor een breed, minder kritisch lezerspubliek vanaf ca. 12 jaar." http://www.boekenjeugdgid...hp?id=9353
" Het woordgebruik is eenvoudig, korte zinnen en veel directe rede zorgen er samen met de brede witrand en korte hoofdstukken voor dat ook meiden zonder grote leeservaring uitgedaagd worden tot lezen. De herkenbaarheid maakt het voor een breder (meisjes)publiek geschikt. Het thema nodigt uit tot nadenken: hoe ga je zelf om met culturele verschillen? Eigentijds, stevig omslag. " http://www.deboekensalon....ook/268271
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.459 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Yael