Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2025
- 400 pagina's
- Uitgeverij: Querido
Flaptekst
Eliza had zes broers. Vijf zijn verdronken op zee, zegt haar stiefmoeder, zegt haar vader. Maar Eliza gelooft er niks van. Ze wil hen zoeken, al moet ze er helemaal voor naar de Witte Kliffen. Ze gaat op weg, samen met het broertje dat ze nog wel heeft: Krekel. Een bangerik, een huilebalk, een blok aan haar been, eigenlijk.
Alles gaat mis, maar Eliza en Krekel blijven zoeken. Door de storm. Tegen de wind. Tegen wat iedereen zegt en vindt.
Eerste zin
De zee is groot, het stadje is maar klein. Wat huizen, rondgestrooid tussen de duinen, wat hobbelige steegjes, een stationnetje, een rij schamele winkeltjes langs de kade. Het allerschamelste is dat van Leo. Een raam met een donker hokje erachter, meer is het niet. Er kan nauwelijks daglicht door naar binnen, zo volgeplakt is het raam, met vergeelde papieren voorbeelden: harten en ankers, inktvissen, doodshoofden, zeemeerminnen met half blote borsten. Ook een paar met helemaal blote, waar altijd wel een groepje vissers naar staat te kijken en om staat te grinnikenSamenvatting
Deel 1 Eliza
Eliza is met haar broertje Krekel op zoek naar haar vijf verdwenen broers. Het nare bericht is dat ze allen verdronken zijn. Ze laat de namen van de broers in haar onderbeen tatoeëren. Dat kost 10 dollar en dan is haar geld op. Dan moeten ze wel wat eten jatten bij een kruidenierswinkeltje van mijnheer Rozenhout. Eliza wordt er betrapt. De vrouw van de kruidenier is een serpent, ze wil de Sheriff roepen, maar Eliza rent weg. Krekel is al eerder weggelopen. Ze monstert aan op een boot 'De Zeemeid' een mogelijkheid om via de zee haar broers te vinden. Eliza doet zich steeds voor als een jongen, ook bij Berg, de ruige kapitein van de boot. Die heeft niet zo veel op met meisjes. Maar de zeereis gaat voorlopig door omstandigheden niet door.
Deel 2 De schooljuffrouw
Juffrouw Amalia regeert in de klas met harde hand. Maar ze ziet een kleine jongen in de brandnetels bij haar huis liggen. Ze pikt hem op en geeft hem te eten. Ze is dus helemaal niet zo streng als beweerd wordt. Dat komt o.a. omdat Krekel op haar broertje Peter lijkt, die ooit ook was verdwenen. (hij is namelijk gestorven). Eliza verzet zich later nog tegen de manier van optreden van juf Amalia, maar dan staat de Sheriff voor de deur om de 'criminelen' te arresteren.
Sheriff vindt dat ze straf verdienen, maar er is nog iets veel vervelender. Hij heeft een brief waarin de steenrijke vader van Eliza en Krekel (James Tacker) een beloning van 1000 dollar uitlooft, als Krekel wordt teruggebracht naar huis. De Sheriff wil dat vast en zeker doen, maar juf Amalia gaat met de kinderen mee. Ze reizen derde klas coupé. Eliza slaagt er tijdens de rit in om het pistool van de Sheriff ongemerkt te pikken.
Deel 3 Het grijze huis
(We gaan terug in de tijd)
James Tacker is een rijke, invloedrijke man. Hij regelt alle treinen in het land. Hij heeft zes kinderen: vijf jongens en één meisje (Eliza). Hij besteedt weinig aandacht aan zijn kinderen. Dan komt er een grote verandering thuis. Er wordt nog een jongetje geboren (vader James wil dat liever niet). De moeder van Eliza sterft bij de geboorte van Krekel. Zijn vader wil het kind niet zien. Eliza voedt daarom het jongetje op. Op een dag bezoeken ze (vader en de zes kinderen- Krekel niet) een kermis. Vader duikt daar een rode tent in en twee dagen later komt hij pas thuis. Hij zegt: "Jullie hebben een nieuwe moeder." Hij lijkt betoverd door een vrouw.
James stelt zijn nieuwe vriendin voor. Ze heet Duifje. Maar de vijf broers accepteren haar niet. Van hun vader mogen ze niets te eten krijgen. Alleen Eliza houdt contact met hen. Krekel mag helemaal niets. Er komen steeds vreemde mensen (die Duifje kent) in huis. Dan komt het moment dat Duifje het voor elkaar krijgt dat de vijf broers moeten aanmonsteren op een schip, de Excelsior. Ze moeten gaan varen. James wil hen weg hebben. Hij wil met Duifje trouwen.
Na een grote storm is er ineens paniek. Duifje komt vertellen dat de vijf broers dood zijn. Er komen een begrafenis met lege kisten. James moet vertellen aan Duifje dat hij nog een zoon heeft (Krekel) Ze is woedend. Blijkbaar is ze op zijn geld uit. De tuinman Nick zegt tegen Eliza dat haar broers niet dood zijn. Ze zijn mogelijk bij de Witte Kliffen. Eliza ziet ook dat Krekel een arm kwijtraakt door een handeling van Duifje. Hij heeft daarvoor in de plaats een vleugel aan zijn schouder gekregen.
Deel 4 : De bruiloft
Duifje heeft het voor elkaar om met de stinkend rijke James te trouwen. Ze laat een heleboel mooie jurken maken, maar ze keurt ze stuk voor stuk af. De Sheriff wil de kinderen nog terugbrengen, maar Eliza is hem steeds te vlug af. Er gebeuren vreemde dingen in het Gijze Huis. In de vijver zwemmen o.a. vijf zwanen. Zijn het de broers van Eliza? En het dienstmeisje Ansje, verandert in een klein vogeltje. Krekel vlucht ook weg. In de tuin staat een mooi beeld van een Engel. Hij denkt dat het een beeld van zijn gestorven moeder is en hij praat met haar.
Intussen probeert Duifje Eliza in te palmen, maar die wil dat niet. Ze heeft de revolver van de Sheriff te pakken en richt het wapen op Duifje. Die vindt Eliza maar een zielig meisje en ze denkt daardoor terug aan haar slechte jeugd met een vader die veel geld er doorheen jaagt. Ze is dus heel erg arm geweest. Eliza beseft dat Duifje een heks is die mensen in dieren kan veranderen. De Sheriff komt op dat moment ook binnen en wil Eliza helpen. Maar Duifje verandert de Sheriff in een witte kip. De boze stiefmoeder roept iets in haar boze bui over brandnetels en truien. Eliza vlucht bij haar vandaan. De witte kip fladdert mee. Krekel heeft zich verstopt onder de lange rok van juf Amalia. Duifje ziet hem niet. Eliza wil nu wegvluchten. Van Nick, de tuinman, krijgt ze twee breinaalden. Wat moet ze daar mee? In het grote huis wordt de bruiloft voltrokken tussen James en Duifje. De kinderen, de Juf en de witte kip vluchten weg naar het dorp waar Amalia woont.
Deel 5 : De Zeemeid
Ze zijn weer terug bij Juf Amalia thuis, maar Eliza wil naar de Witte Klippen. Ze gaat schipper Berg weer opzoeken om toch met De Zeemeid naar de Klippen te varen. Eerst is hij boos, maar daarna mogen ze toch mee. Ook Juf Amalia en de witte kip gaan mee. Op de valreep komen nog twee detectives van James aanrijden. Ze beloven schipper Berg heel veel geld om de twee kinderen mee te geven. Maar Berg doet het niet. Juf Amalia praat in gedachten weer met 'haar' Jezus.
Eliza heeft een zak met brandnetels. Ze heeft opgezette, rode armen vanwege de stekende netels, maar ze begint aan boord fanatiek te breien. Ze moet truien breien voor haar broers. Als ze die kunnen aantrekken, worden het weer gewone jongens, heeft ze begrepen uit de opmerking van Duifje. De boot vaart intussen verder. Juf Amalia heeft medelijden met Eliza. Amalia krijgt wel steeds meer bewondering voor de dappere kapitein. Wel eten ze bijna elke dag vis, wat hun flink begint te vervelen. Krekel ontwaart een eiland. Het is Brameneiland waar vers fruit groeit en ook verse brandnetels groeien. De stemming aan boord wordt dan weer beter, maar de schipper waarschuwt hen. Het weer kan zo maar omslaan. Ze naderen namelijk de Witte Kliffen.
Deel 6 : De Witte Kliffen
Om bij de Witte Kliffen te komen moet de boot eerst ongeschonden door de Grote Golf breken. Daarvoor is alle hens aan dek nodig. Het lukt, maar schipper Berg wil nog niet meteen naar de Kliffen varen. Hij zoekt eerst meiden op zee met een vissenstaart. Hij is er eigenlijk verliefd op. Ze brengen vaak de spullen die in het water vallen terug bij de boot. Krekel en Amalia vallen in het water, maar ook zij worden terug gebracht door de zeemeerminnen.
Eliza heeft intussen viereneenhalve trui van brandnetels gebreid. Toch baalt ze nu van het werk en gooit de jute zak met brandnetels in zee. De zeemeerminnen pakken die op. Eliza is over boord gegaan en op het strand van de Witte Kliffen aangespoeld. Krekel ziet haar en ziet ook dat er zwanen op haar afkomen. Het zijn eigenlijk de vijf broers van Eliza. Dat ziet ze ook, als ze wakker wordt. Amalia vindt de zak met in zee gegooide brandnetels en begint verder te breien aan de truien.
De Witte Kliffen doen hun naam eer aan, als er allemaal vogels komen aanvliegen. Vier broers van Eliza trekken de brandneteltrui aan en ze veranderen terug in vier jongens. Billy echter wil liever van zijn vrijheid als zwaan genieten. Hij gooit de trui naar beneden. Krekel geeft de weggegooide trui aan de witte kip en die wordt weer gewoon de Sheriff. Eliza en de broers willen graag bij de Witte Kliffen blijven en er een huis bouwen.
Deel 7 : Krekel
James Tacker is in het dorp met de haven aangekomen. Hij is straatarm geworden, want zijn Duifje heeft hem alle bezittingen afgepakt. Hij gaat naar de winkel van mijnheer Rozenhout. Die raakt na een ruzie ook zijn bitsige vrouw kwijt. Hij vertrekt namelijk ook naar het eiland van de Witte Kliffen en timmert daar mee aan een huis.
James heeft intussen ook maar één arm. Krekel en zijn vader ontmoeten elkaar. Ze gaan ook naar het eiland van de Witte Kliffen.
Maar Krekel heeft nog een ander doel. Hij reist naar het Grijze Huis en pakt in de kamer van Duifje de pasgeboren baby uit de wieg. Hij zal het jongetje meenemen naar zijn zus en zijn broers en zijn vader.
Personages
Eliza
Eliza speelt het zorgzame meisje voor haar verzwegen broertje. Ze gaat met hem op zoek naar de vijf verdwenen broers. Ze is slim en hoort hoe ze haar broers terug kan krijgen, maar daar is veel pijn voor nodig: de brandnetels veroorzaken bij het breien veel pijn. Maar uiteindelijk lukt het haar om haar broers te bevrijden.
Andere personages
De andere personages in het verhaal hebben eigenlijk allemaal een goede en een foute kant. Juf Amalia is streng op school, maar lief voor Krekel. Ze heeft een dood broertje gehad. Schipper Berg is een ruwe zeeman, maar met een goed hart: hij is ook verliefd op zeemeerminnen. Hij weigert voor veel geld (1000 dollar) Krekel mee te geven aan de detectives van James. De vader van Eliza heeft de dood van zijn vrouw niet goed kunnen verwerken en trapt in de val van Duifje. Maar die heeft ook weer een slechte jeugd gehad, dus zijn haar handelingen misschien wel te verklaren. De Sheriff is eerst heel streng, maar valt later ook weer mee. Het is duidelijk dat Annet Schaap wil vertellen dat mensen/personages vaak een slechte, maar soms ook een goede kant heeft.
Quotes
"De nare man heeft gelijk. Het doet pijn. Elke letter doet pijn als hij met de naald onder haar huid wordt geschreven. Bij elke letter van elke naam ziet ze een gezicht: James met z’n al wat beginnende baardstoppels, Joshua lang en dun en een beetje verdwaald in het lichaam dat zo gegroeid is, het laatste jaar. Oliver, die op Elliot lijkt, Elliot, die op Oliver lijkt, maar zij kan ze altijd uit elkaar houden. En Billy, ach Billy. Met z’n ogen die altijd naar de lucht kijken. Met z’n te grote voortanden. Haas, noemen de anderen hem, moederskindje. Letter voor letter voor letter. In haar jaszakken knijpt ze haar handen tot vuisten. Het is goed dat het pijn doet. Want het dóét ook pijn." Bladzijde 11
"De kruidenier grijpt met een slappe beweging de arm van het jongetje, maar de mouw die hij vastgrijpt is leeg. Krekel trekt zich zo los, rukt de deur open en is verdwenen. Zijn voetstappen klepperen de straat uit. ‘Ontzettende sukkel, ontzettende stomkop,’ tiert de kruideniersvrouw. ‘Maar deze heb ik, deze komt niet weg!" Bladzijde 24
"Naar zijn jongste zoon vroeg hij niet. Ook niet in de weken daarna, toen het leven doorging alsof er niets veranderd was. Haar broers speelden slagbal en bouwden verder aan hun geheime hutten, haar vader ging uit met de auto of zat beneden aan zijn grote bureau en trok nieuwe spoorlijnen op de kaart. Van punt naar punt, rechtdoor. En als je jezelf aanwent om ergens van weg te kijken, omdat je eigenlijk niet wilt dat het er is, dan lijkt het na een tijdje of het ook echt niet meer bestaat. Het nieuwe broertje bestond niet" Bladzijde 83
"Een vrouwenhand en een paardentand mogen nooit stilstaan, heeft ze vroeger van haar moeder geleerd. Haar handen waren ook altijd bezig, met jam maken, sjaals haken, vloeren boenen, wasgoed uitwringen. Maar dat waren nuttige zaken, die ergens toe dienden. (Dit denkt Juf Amalia)" Bladzijde 184
"Wat een schoonheid,’ zeggen ze. ‘Wat een prachtige vogels. Vliegen moet wel het mooiste zijn wat er is. Waren wij ook maar zwanen…’ Want zo zijn ze, de mensen: ze willen altijd wat ze niet hebben. En als ze het hebben, willen ze weer iets anders. Zo blijven ze aan de gang" Bladzijde 199
Thematiek
Zoektocht= queesteEliza is op zoek naar haar vijf verdwenen broers. Ze maakt de zoektocht met haar kleine broertje Krekel, die bovendien gehandicapt is. Hij heeft maar één complete arm , de andere is een soort vleugel. We komen pas er later achter dat de jongens door hun boze stiefmoeder aan boord van een schip gestuurd zijn. Zij konden niet met Duifje overweg. Die had hen dood laten verklaren. Eliza hoort dat ze bij de Witte Klippen te vinden zijn en gaat met de boot naar die Kliffen. Ze vindt haar broers terug en ze tovert de zwanen om in jongens. Bij een zoektocht moet je altijd moeilijkheden overwinnen en dat gebeurt ook in dit verhaal. De tegenwerking van de personages (Mevrouw Rozenhout, de Sheriff, de tegenwerking van Duifje, de reis naar de Witte Kliffen met het verwerken van de Grote Golf, het pijnlijk bruien van de truien met brandnetels) In een zoektocht moet je al die moeilijkheden overwinnen om tot een happy end te kunnen komen.
Motieven
Schoolleven
Juf Amalia is een strenge juf die goed de wind eronder heeft. Maar ze heeft ook erg lieve kanten. Ze ontfermt zich in het begin van het boek over Krekel, als die in de brandnetels ligt. Hij lijkt op een broertje van haar, dat gestorven is. Ze gaat mee met de kinderen als de Sheriff Krekel en Eliza tegen betaling thuis wil brengen. Onderweg hangt ze wel de schooljuffrouw uit.
Vader-zoonrelatie
Vader James wil absoluuts niets weten van Krekel. Hij vindt dat het ventje schuldig is aan de dood van zijn moeder. Hij wil hem niet eens zien. Eliza zorgt daarom voor he Ze zet hem op de bovenverdieping. Maar als de vijf oudere broers dood zouden zijn, praat hij met Duifje toch over hem. Ze is woedend. Zelf zegt ze dat ze in verwachting is van een zoontje. Later als Duifje alle rijkdom van James heeft afgepakt, gaat James op zoek naar zijn zoontje en hij vindt hem terug. Ze gaan naar het eiland van de Witte Kliffen. Krekel gaat terug op zoek naar het zoontje van Duifje en James en hij ontvoert het.
De dood
De moeder van Krekel sterft bij de geboorte van Krekel. Vader James is eerst ontzettend boos, daarna heel verdrietig en hij wil de kleine jongen (die volgens hem schuldig is aan de dood van zijn moeder) helemaal niet zien. Hij telt ook letterlijk niet mee als kind. Over de moeder van Krekel wordt eigenlijk helemaal niet vaak gesproken. Ze wordt ook figuurlijk dood gezwegen. In hoofdstuk 3 vertelt Duifje dat de vijf broers dood zijn. Ze heeft een vijftal (lege kisten) klaargemaakt om die bij een rouwdienst te laten zien. De tuinman Nick zegt dat de broers niet dood zijn, maar bij de Witte Klippen te vinden zijn.
De boze stiefmoeder
James zoekt op de kermis naar een (raadselachtige) vrouw in een tent. Daarna is hij verliefd op haar en hij stelt de vrouw aan zijn kinderen voor. De vijf broers accepteren haar niet en willen niet eens aan tafel eten. Duifje heeft een heel slechte invloed op James, die nu eenmaal gek op haar is. Zij is echt de boze stiefmoeder die bovendien mensen kan veranderen in vogels (de broers als zwanen, de Sheriff als een witte kip) Alleen Eliza heeft wel contact met vader en Duifje. Krekel wordt helemaal niet in dit verhaal gezien. Duifje is op het geld van James uit. Ze zegt in deel 3 dat ze zwanger is van een zoontje. Maar ze laat in het bijzijn van Eliza haar geheim van de brandnetels en de gebreide truien vallen. Eliza kan haar broers bevrijden.
Relatie zus en broertje
Eliza zorgt goed voor haar kleine Krekel. Ze is ook gek op de andere broers. Die wil ze daarom gaan zoeken. Ze weet dat de broers bij de Witte Kliffen zijn. Ze wil daarom meevaren met de Zeemeid met de bijzondere (een beetje woeste) kapitein Berg. Ze weet ook het geheim om de broers weer terug te toveren naar een menselijke vorm. Daarin spelen brandnetels een belangrijke rol. Daarvan moeten truien gebreid worden. In het begin van het verhaal laat Eliza de namen van haar vijf broers in haar onderbeen tatoeëren.
Verliefdheid
Schipper Berg is een ruwe bolster met een blanke pit. Op weg naar de Witte Kliffen maakt hij een uitstapje naar de vrouwen die een vissenstaart hebben. Hij is eigenlijk verliefd op die vrouwen, maar ze spelen een spel met hem.
Godsdienst
Juf Amalia is een ongetrouwde onderwijzeres. Ze is streng, maar ze heeft ook veel goede kwaliteiten. In haar woning hangt een kruisbeeld van Jezus bij wie ze om raad vraagt en die haar soms omgevraagd raad geeft of haar gedrag bekritiseert.
Sprookjeselementen
In het verhaal zitten natuurlijk ook sprookjeselementen. Broers worden in zwanen omgetoverd. Krekel heeft geen arm, maar een vleugel. Sheriff wordt omgetoverd in een witte kip. De boze stiefmoeder komt ook voort uit de sprookjes: ze staat ook urenlang voor de spiegel of ze wel mooi genoeg is. Eliza vervult een rol als Assepoester, zou je kunnen denken. Zij zorgt voor haar verzwegen broertje.
Motto
‘Toen de zon was ondergegaan kwamen de broers.
Zij schrokken erg toen ze haar zo zwijgend aantroffen; |
ze dachten dat het een nieuwe betovering was van hun boze stiefmoeder;
maar toen ze haar handen zagen begrepen ze wat ze ter wille van hen deed.
En de jongste broer huilde en waar zijn tranen vielen,
daar voelde zij geen pijn, daar verdwenen de brandende blaren.’
Uit: Hans Christian Andersen, De wilde zwanen
‘Zet een meisje dat praat naast het praten van een man.
Zet een meisje dat iets wil naast de wil van God.
Zet een meisje dat huilt even buiten in de regen.’
Ester Naomi Perquin, Ongevraagd advies
‘Alleen een jongen wil naar zee
Een meisje breit of stampt puree’ |
Harrie Geelen, Oebel
Titelverklaring
Krekel is de naam van het kleine broertje van Eliza met wie ze op zoek gaat naar de vijf verdwenen broers.
Structuur & perspectief
Het vrij dikke boek wordt onderverdeeld in zeven delen met een korte titel. Elk deel wordt weer onderverdeeld in een aantal meestal niet al te grote hoofdstukjes. Ook die hebben een titel. De titels zijn altijd heel kort.
In de hoofdstukjes kom je als lezer veel personages tegen en je ziet steeds de gebeurtenissen vanuit verschillende personen.Dat maakt het boek extra leuk om te lezen. Het zijn echter geen ik-vertellers.
Erg grappig qua vertellers is ook dat de vijf broers van Eliza voortdurend commentaar geven op wat hun zusje doet en zegt.het kruisbeeld van Jezus in de kamer van de juf hetzelfde bij het gedrag en de ideeén van juf Amalia. Die commentaren worden schuiin gedrukt in de tekst, waardoor je weet wie wat zeggen. De kleine Krekel raat met het beeldf van de Engels in het huis van zijn vader. Hij denkt dat het beeld zijn moeder voorstelt.
Decor
Je komt niet te weten in welke tijd het verhaal speelt. Dat geeft eigenlijk helemaal niet. Er zijn boten (zeilschepen) en er rijden treinen, want de vader van Eliza is een machtig en rijk man. Het is niet een verhaal uit de 21e eeuw. Er wordt enkele keren gesproken over de munteenheid van de dollar.
Ook wat de plaats van handeling betreft wordt je niet helemaal geïnformeerd. Het is een fictief verhaal over een stadje met een haven, een grote vila waar Eliza's vader een tweede vrouw ontvangt en de Witte Klippen, de plek waar de verdwenen broers van Eliza en Krekel in zwanen verder leven. Het is dus eigenlijk ook een fictief (verzonnen) land en eiland.
Stijl
De stijl van Annet Schaap is heel helder en gemakkelijk te begrijpen voor jonge scholieren. Er wordt steeds van verteller veranderd en dat is misschien even wennen, als je het boek begint te lezen. De schrijfster maakt er een heel spannend en toverachtig verhaal van, maar ze maakt het luchtig door de personages te laten praten met personen / voorwerpen die eigenlijk niet aanwezig zijn. Zo praat Eliza met haar verdwenen broers die steeds commentaar geven op haar handelen. Juffrouw Amalia heeft gesprekken met het kruisbeeld van Jezus dat in haar kamer hangt. Krekel praat in de tuin van het Grijze Huis met het beeld van de engel in wie hij zijn overleden moeder ziet.
Natuurlijk zijn die gesprekken denkbeeldig: ze worden dan ook voor de lezer ook afgedrukt in schuin gedrukte letters. Er zitten bovendien veel humorvolle opmerkingen in de tekst. De ruzies tussen mijnheer en mevrouw Rozenhout, de gesprekken van juf Amalia met haar kruisbeeld.
Een voorbeeld: (blz. 176) Misschien is het allemaal niet zo heel vreselijk bedenkt ze, als het water begint te koken. Deze onsmakelijke man is waarschijnlijk gewoon een eerlijke visser, die zijn brood verdient op de zee. Dan varen we over een paar dagen met de vangst weer terug en kan ze gewoon weer naar huis. Ze wast een van de kommetjes schoon en laat er een theezakje in bungelen.
Was de Heer Zelf niet ook een visser? Precies. Ze ademt alweer wat rustiger.
Dat was ik, geeft Jezus toe. Maar wel op een nettere boot."
Slotzin
Achter het raam ziet hij de tuin, de bossen en velden daarachter. De spoorlijnen die daar lopen, naar alle windrichtingen. En daar weer achter, verder weg dan hij kijken kan, weet hij de zee. Hij heeft opeens zin in de deining onder het dek, in het uitzicht over een wereld zonder einde. Hij glimlacht naar zijn broertje in zijn vleugel. ‘We gaan op reis, jij en ik."Bijzonderheden
Vanwege de grote belangstelling voor recensie-exemplaren heb ik van de uitgever een e-pubversie (een e-book) ontvangen.Dat betekent voor deze samenvatting dat de bladzijdennummering niet hetzelfde is als de nummering in de papieren versie.
Beoordeling
Prachtig verteld en spannend verhaal. Heerlijk om je in te verdiepen. Annet Schaap heeft weer een uitstekend verhaal voor de jeugd geschreven. Een pareltje in de Nederlandse literatuur.
Het boek is geschikt voor lezers vanaf tien jaar, maar kan zeker in de onderbouw van het voortgezet onderwijs gebruikt worden. Ook voor ouders van deze lezersgroep is 'Krekel' een prachtig boek om samen met hun kind te lezen. Schaap gaat geen vertelprobleem uit de weg en ook krijgen sommige personages ervan langs. Eigenlijk heeft iedereen iets goed en slechts bij zich. Zo is de gemene 'heks' Duifje vroeger zelf ook arm geweest met een nare vader. De kruidenier Rozenhout is best aardig, maar hij heeft een verschrikkelijke reagerende vrouw. Hij trekt dan ook naar de Witte Kliffen, een soort paradijselijk eiland, waar hij liever zonder vrouw de rest van zijn leven wil doorbrengen.
Ja, Krekel is een heerlijk verteld boek: de hardcover editie is het elke cent waard.
Recensies
"Krekel heeft precies de juiste dosering magie, verdriet en tegenslagen, afgewisseld met scherpe humor, heldhaftigheid en bonkige scheldwoorden. Na het veelvuldig geprezen schrijfdebuut Lampje waren de verwachtingen voor de tweede roman van Annet Schaap hooggespannen. Ons geduld wordt gelukkig rijkelijk beloond, want Krekel overtreft alle verwachtingen. Overdonderend en ontroerend. Een juweel van een boek." https://www.tzum.info/202...ap-krekel/
"De sfeer is even betoverend als in Lampje, ook in opbouw en thematiek zijn er parallellen. Eliza is net als Lampje een meisje dat haar moeder verliest, beproevingen doorstaat, zich rot werkt om de boel bij elkaar te houden, en haar vader ondanks al zijn tekortkomingen niet verloochent.[...] Maar bovenal weerklinkt de stem van Paul Biegel. Het gebeuk van de golven, het taalspel, het verlangen naar de overkant. Aan boord van het krakkemikkige bootje waan je je op de Nooitlek, er worden zelfs pannenkoeken geserveerd vanuit het ruim. Krekel is een boek om voor te lezen, te herkauwen, om over na te denken en lijntjes te trekken. Maar vooral ook een verhaal om langzaam van te genieten. Het was die acht jaar wachten zeker waard." https://www.trouw.nl/boek...gle.com%2F
"Krekel’ is een boek dat een onuitwisbare indruk op me heeft gemaakt, nog meer dan Lampje. Het is genieten van de taal, die poëtisch, nuchter en humoristisch tegelijkertijd is. Het is genieten van het magische element dat ook in dit verhaal een rol speelt: een indrukwekkend sprookje waarin alles, maar dan ook alles mogelijk is. Het is genieten van het gegeven dat Annet Schaap moeilijke onderwerpen en gebeurtenissen niet uit de weg gaat. Het leven komt zoals het komt, met alles wat daarbij hoort, maar je zal er een weg in moeten vinden. En het is genieten van alle personages die gedurende het verhaal bijna allemaal een ontwikkeling doormaken: zichzelf leren kennen en tot zichzelf komen." https://www.langlevelezen...en/krekel/
"Dit boek is zo ontzettend goed! Ik las eerder in recensies dat de eerste lezers 'Krekel' zelfs beter vonden dan Schaaps verpletterende debuut 'Lampje', en hoewel ik dacht dat dat onmogelijk was, moet ik zo toch gelijk geven. Ik wens ieder kind een (groot)ouder/leerkracht/babysit/broer/zus toe, die dit verhaal voorleest of schenkt. We hebben een nieuwe klassieker, een must read voor groot en klein. Ik was verliefd vanaf de eerste zin 'De zee is groot, het stadje maar klein', en ben tot het einde smoorverliefd gebleven." https://www.hebban.nl/rec...ver-krekel
"Annet Schaap laat in dit boek weer zien hoe ze sympathie heeft voor mensen die ‘anders’ zijn: er anders uit zien of zich anders gedragen waardoor de grote menigte ze lastig vindt. In de wereld van Lampje en Krekel is ruimte voor deze ‘wezens’: de witte kliffen. Ook die komen je misschien bekend voor. Magie en geheimzinnigheid ontbreken in dit boek dus ook zeker niet. Ze heeft in dit boek, dat nog dikker is dan Lampje, dat ook al een dikke pil was, nog meer de tijd genomen om een gelaagd verhaal te vertellen. En je leest het ‘alsof je leven ervan af hangt’, want ieder hoofdstuk eindigt met een cliffhanger." https://www.hebban.nl/rec...ver-krekel
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden