Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Zeker Weten Goed
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Zeker Weten Goed
  • 17 mei 2018
Zeker Weten Goed

Boekcover Koning van Katoren
Shadow
Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1971
  • 168 pagina's
  • Uitgeverij: Lemniscaat Rotterdam

Flaptekst

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Eerste zin

Deze geschiedenis gaat over het land Katoren. Hij begint op een nacht, zeventien jaar geleden.

Samenvatting

Op de nacht dat de koning van het land Katoren stierf, werd Stach geboren in Wiss, de hoofdstad van Katoren. De volgende dag moest zijn vader de vlag op de kathedraal van Wiss halfstok hangen vanwege het overlijden van de koning, maar hij viel van de kathedraal en stierf. De moeder van Stach schrok hier zo van dat ze kraamvrouwenkoorts kreeg en ook overleed. Stachs oom, Gervaas, is de dienaar van koning en hij besluit om Stach verder op te voeden. Hij wil Stach als een vrijmoedige man opvoeden.

Omdat de oude koning geen kinderen had, grijpen zes zure ministers de macht in Katoren. De zes ministers zijn allemaal verantwoordelijk voor het handhaven van verschillende deugden in Katoren. Zo heb je De Seer, minister van Ernst; Regtoe, minister van Eerlijkheid; Walsen, minister van regelmaat en orde; Broeder, minister van deugd; Pardoes, minister van ijver en Zuiver; minister van Reinheid. Als Stach zeventien jaar is, regeren deze ministers het land nog steeds. Inmiddels werkt oom Gervaas al vijftig jaar in het paleis. Omdat hij al zo lang in het paleis werkt, regelt hij dat Stach met de ministers mag praten. Stach heeft namelijk een belangrijke vraag voor de ministers: hij wil weten wat iemand moet doen om de koning van Katoren te worden. Dit is de eerste keer dat iemand zo'n vraag aan de ministers durft te stellen en de ministers zijn daar dan ook niet zo blij mee... 

Enkele weken later zijn de ministers het nog niet met elkaar eens over welke maatregelen er voor Stach getrokken moeten worden, hij heeft immers een hele brutale vraag aan hen gesteld. Twee ministers vinden dat Stach de doodstraf verdient, twee ministers vinden dat Stach verbannen moet worden uit Katoren en twee ministers willen hem zeven (bijna) onuitvoerbare opdrachten geven. Om tot een beslissing te komen, besluiten ze te loten. Oom Gervaas moet de dobbelsteen gooien en daaruit blijkt dat Stach de zeven opdrachten moet proberen uit te voeren.

De volgende morgen krijgt Stach zijn eerste opdracht: hij moet een eind maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel. Decibel is een plaats in het noordoosten van Katoren. Stach wordt met een enkele reis op de trein gezet richting Decibel. Eenmaal in Decibel merkt Stach al snel dat de vogels grote problemen met zich meebrengen. De vogels krijsen zo hard dat iedereen in Decibel oorkleppen op moet hebben omdat ze anders de kans hebben dat ze doof worden. Stach besluit om de burgemeester van de stad op te zoeken, zo kan hij meer over de vogels te weten komen. De burgemeester van Decibel neemt Stach mee naar een raadsvergadering waar twee wethouders (Moven en Blankert) hun oplossingen voor het geschreeuw van de vogels voorstellen. Stach snapt niet dat de wethouders en de mensen voor hen de oplossing niet zagen. Voor hem is deze namelijk volkomen duidelijk. Stach leent een apparaat en luidsprekers waarmee hij hele hoge tonen kan afspelen. De vogels proberen boven de tonen uit te komen, maar dat lukt ze niet en zo scheuren ze allemaal hun stembanden. De vogels hebben in Decibel niet het laatste woord. 

Eenmaal weer terug in Wiss, krijgt Stach een nieuwe opdracht van de ministers. Stach moet naar Wapenfelt om daar de granaatappelboom om te hakken. In de trein op weg naar Wapenfelt ontmoet hij een meisje genaamd Kim. Kim is de dochter van de burgemeester van Wapenfelt en neemt Stach mee naar haar huis. Kim vertelt het verhaal over de granaatappelboom. Aan de boom groeiden eerst oranje vruchten, maar sinds vijftig jaar groeien er geen vruchten meer aan, maar granaten. Als die granaten op de grond vallen, knallen die met een hevige klap uit elkaar. Stach ontdekt dat er dicht bij de granaatappelboom een kruitfabriek staat en dat die wel eens de oorzaak kan zijn van de granaten. Op een dag komt Stach per ongeluk bij de boom en wordt geraakt door een granaat. Terwijl hij aan het herstellen is, bedenkt hij een plan om het probleem van de granaatappelboom op te lossen. Stach legt de kruitproductie in de fabriek stil en na een paar maanden zijn alle granaten van de boom verdwenen en groeien er weer vruchten aan. Kim brengt Stach terug naar het station. Stach vertelt haar dat ze later misschien nog wel eens koningin wordt. 

Het is tijd voor Stachs derde opdracht. Stach moet de draak van Smook verslaan en dus gaat hij met de trein naar Smook. Smook is een prachtige en rijke, maar smerige stad. De zon schijnt er nooit door de zwaveldampen in de lucht. Stach gaat ook in Smook op zoek naar de burgemeester. De burgemeester verteld hem dat de draak de stad vergiftigd door de dampen die hij uitblaast. Stach heeft een plan waarvoor hij houtskool en salpeter nodig heeft. De burgemeester van Wapenfelt stuurt hem de benodigdheden en hij ontvangt ook een brief van Kim waarin ze schrijft over de liefde. Voor zijn plan heeft Stach ook een aantal dode vogels nodig. Stach stopt het buskruit en de salpeter in de vogels en voert het aan de draak. Door de zwavel die al in de maag van de draak zit, vormt zich buskruit in de maag van de draak. De volgende dag gaat Stach op weg om met een lichtkogel op de draak te schieten zodat de draak ontploft. Alle kleine stukjes van de draak komen weer tot leven in de vorm van kleine draakjes. Maar doordat de zon zich eindelijk weer laat zien, worden de kleine draakjes verschroeid. Stachs opdracht is hierbij voltooid.

De ministerraad geeft hem zijn vierde opdracht, waarvoor Stach met de trein naar Uikumene moet. Opnieuw gaat Stach op zoek naar de burgemeester. De burgemeester vertelt hem dat er in Uikumene twaalf kerken staan die zich langzaam voortbewegen. Ondertussen verpletteren ze alles wat op hun pad komt. Hierdoor is het huis van de burgemeester ook al eens verwoest. Er zijn wel speciale bestuurders die de kerken bij kunnen sturen, maar dit lukt niet altijd even goed. Ook voor dit probleem bedenkt Stach een plan. Hij wil de kerken zo besturen zodat ze in het middelpunt van de stad één grote kerk vormen. Ook dit plan slaagt en zo voltooid Stach zijn vierde opdracht. 

Inmiddels zijn de ministers erg boos en bezorgd om hun functie. Stach heeft een keer gezegd dat hij nooit van de St. Aloïsius zal springen. De St. Aloisïus is de kerk waar zijn vader vanaf is gevallen. De ministers hebben bedacht dat er een opdracht 4a komt: Stachs moet van de St. Aloisïus springen. Stach vind dit een volkomen zinloze opdracht en buiten dat is hij ook nog erg bang. Gelukkig plaatst de landelijke krant een artikel waarin de inwoners van Katoren worden opgeroepen om hun kussens onder de kerk te leggen. Ook Kim komt naar Wiss en neemt een paar kussens voor Stach mee. Stach springt van de kerk, maar maakt door de kussens een zachte landing. 

Het is tijd voor de vijfde opdracht. Stach wordt op de trein gezet naar Afzette-rije om daar de knobbelneuzen te genezen. Ook in Afzette-rije bezoekt Stach de burgemeester. De knobbelneuzen worden veroorzaakt door muggen. De Tara's hebben hiervoor een medicijn ontdekt, maar de Tara's zijn de enigen die het recept van het medicijn kennen en hun diensten zijn erg duur. De Tara's vragen zelfs geld per gesproken woord! Niet iedereen heeft dus het geld om hun knobbelneus te genezen. Stach verkleed zich al Tara om zo de wetenschappelijke vergadering van de Tara's bij te wonen. Hij komt erachter dat het medicijn van de Tara's gemaakt is van hele simpele en goedkopen ingrediënten. De Tara's hebben dus de hele tijd iedereen afgezet. De Tara's worden ontmaskerd en door alle inwoners van Afzette-rije bespot. Stachs opdracht is voltooid en daarom reit hij weer terug naar Wiss voor zijn zesde opdracht.

Voor de zesde opdracht moet Stach de tovenaar van Ekilibrië vernietigen. Zoals elke keer bezoekt Stachs de burgemeester om meer informatie te vragen. De burgemeester verteld dat de stad iedere avond wordt bezocht door een oude man: de tovenaar Pantaar. Hij belt aan bij een willekeurig huis om een aalmoes te vragen. Helaas is een aalmoes niet genoeg. Je moet iets offeren wat je zeer dierbaar is. Als je hem iets geeft wat geen echt offer is, dan kiest hij zelf zijn offer... Dat kan geld zijn, maar ook je huisdier of zelfs je kind. De burgemeester is door Pantaar haar man en haar kind verloren. Op een avond komt de tovenaar bij de burgemeester en bij Stach aan de deur en hij hij neemt Stach mee. Bij Pantaar ontdekt Stach dat de tovenaar een magisch vuur moet laten branden door er offers in te gooien. Onder Ekilibirë bevindt zich een heel diep gat. Het magische vuur zorgt ervoor dat Ekilibrië niet in dat gat verdwijnt. Als iemand zichzelf ooit zal offeren, blijft het vuur honderd maal honderdduizend jaar branden. Stach wil zichzelf offeren, maar dat kan niet omdat Pantaar hem al gedwongen heeft om mee te komen. Stach geeft aan dat hij de volgende dag terug wil komen om zich vrijwillig te offeren. Pantaar wil dit echter niet. Stach heeft immers nog een heel leven voor zich, terwijl hij zelf al oud is. Pantaar springt zelf in het vuur, waardoor de stad voor een hele lange tijd veilig is. 

Eindelijk is het zo ver: de zevende en laatste opdracht. Voor deze opdracht moet Stach helemaal naar Stellingwoude reizen om plaats te nemen op de Stenen Stoel van Stellingwoude. Eenmaal in Stellingwoude ontmoet Stach tante Geesje. Tante Geesje vertelt hem dat iedereen die op de stoel ging zitten meteen stierf. De koning zou wel zonder gevaar op de stoel plaats kunnen nemen. Ook vertelt Geesje dat er nog een manier is om te gaan zitten op de stoel zonder te sterven: iemand moet op de stoel gezet worden door zes hooggeplaatsten. Stach denkt meteen aan de zes ministers, maar die weigeren dit voor hem te doen. Dan bedenkt Stachs dat hij ook de burgemeesters die hij tot dan toe heeft ontmoet kan vragen! De burgemeesters stemmen wel in met het voorstel en tillen hem op de stoel in het bijzijn van onder andere oom Gervaas, de ministers en natuurlijk Kim. Als Stachs op de stoel gaat zitten gebeurt er niks en dus is hij nu koning van Katoren. 

De hele groep reist terug naar Wiss om te vieren dat Stach koning is. De ministers krijgen een andere functie en de zes burgemeesters worden ministers. Stach belooft dat hij elk jaar weer een opdracht zal uitvoeren en wanneer deze mislukken, wil hij geen koning meer wil zijn. Ook vertelt hij het volk dat er vaker feest zal zijn in Katoren. Uiteindelijk trouwt Stach met Kim en leefden ze nog lang en gelukkig. 

 

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Stach

Stach wordt geboren in de nacht dat de oude koning overlijdt. Ook zijn vader en moeder overlijden vlak na zijn geboorte en daarom voedt zijn oom Gervaas hem verder op. Als Stach zeventien is, wil hij weten wat hij moet doen om koning van Katoren te worden. De zes zure ministers geven hem zeven opdrachten en als hij die voltooid heeft, is Stach de koning. Stach is erg dapper (dat blijkt uit de uitdagingen die hij aangaat), maar soms ook een beetje brutaal. Hij begint vol goede moed aan de zeven opdrachten, maar komt er gaandeweg ook achter dat hij erg zijn best moet doen om alle zeven opdrachten te voltooien. Verder is Stach een erg sociaal jongetje: hij kan met iedereen goed overweg... Behalve met de zes ministers natuurlijk. Ook in de liefde heeft Stach geluk. Hoewel hij eerst een beetje koeltjes doet over zijn gevoelens voor Kim, wordt hij gaandeweg het boek steeds romantischer. Stach heeft het beste met iedereen voort en is een dappere en vrolijke jongen.

Oom Gervaas

Oom Gervaas is heel erg lang dienaar van de oude koning geweest. Na het overlijden van de koning blijft hij op het paleis werken voor de zes zure ministers. Oom Gervaas is een echte bediende: hij is zeer onderdanig. Als hij besluit om Stachs op te voeden, wil hij dan ook dat Stach een hele andere man wordt dan hij: Stach moet moedig zijn en desnoods een beetje brutaal. Oom Gervaa steunt Stach daarom in zijn avontuur om koning van Katoren te worden. Hij heeft heel veel vertrouwen in Stach.

Kim

Kim is de dochter van de burgemeester van Wapenfelt. Ze ontmoet Stach in de trein. Ze is meteen erg vriendelijk en behulpzaam. Ook als Stachs uit Wapenfelt vertrokken is, blijven ze contact houden. Kim is ook tijdens de rest van Stachs opdrachten niet te beroerd om te helpen. Uiteindelijk komt het helemaal goed met die twee want ze leefden nog lang en gelukkig.

Quotes

"'t Is gek, bij de eerste opdrachten was hij zelfverzekerd, overmoedig zelfs, maar naarmate hij er meer met succes bekroond ziet, wordt hij zich zich steeds meer bewust van de mogelijkheid om te falen. " Bladzijde 120
"Ze beseffen heel goed dat ze nog drie kansen hebben en niet meer. Want met een 5a of 6b hoeven ze niet meer aan te komen, dat hebben ze uit de reactie van het volk wel begrepen." Bladzijde 99
"Bevend richt Stach het geweer. Hij mikt op de derde kop van rechts, die het minst beweegt." Bladzijde 67
"Geruime tijd nog discussiëren ze over de inhoud van de laatste opdracht. Niet te moeilijk mag het zijn. Maar al te gemakkelijk- daar voelen ze toch ook niet voor." Bladzijde 149

Thematiek

Trouw

Ondanks al zijn successen blijft Stach trouw aan zichzelf en aan de mensen om hem heen, zoals oom Gervaas. Hij gaat niet naast zijn schoenen lopen, maar doet er alles aan om de opdrachten te vervullen. Hierdoor blijven andere mensen ook trouw aan hem, bijvoorbeeld het volk en de burgemeesters. Als Stach van de kathedraal moet springen, komt het volk hem helpen door kussens op het plein neer te leggen. Ze hebben vertrouwen in Stach en laten dat op deze manier zien. Ook de burgemeesters blijven hem trouw. Omdat Stach hen heeft geholpen met hun problemen in hun steden, helpen ze Stach om plaats te nemen op de Stenen Stoel van Stellingwoude. Ook Kim blijft hem gedurende de opdrachten trouw en trouwt uiteindelijk zelfs met Stach.

Motieven

Fantasie en werkelijkheid

Hoewel er in dit verhaal een draak en een tovenaar voorkomen, is het verhaal niet helemaal een fantasieverhaal. Het gaat ook over de alledaagse zaken en problemen als verliefdheid en milieuvervuiling. Realistische elementen wisselen zich continu af met fantasie-elementen.

Machtsverhoudingen

Machtsmisbruik is een belangrijk motief in dit boek. De zes ministers maken misbruik van de macht die ze hebben gekregen na de dood van de koning. Stach wil dat er een koning komt die echt goed is voor het volk en de huidige problemen kan oplossen. Vandaar dat Stach ook belooft om elk jaar een vergelijkbare opdracht uit te voeren en dat hij afstand zal nemen van zijn troon als hij deze niet voltooid. Ook wordt aangestipt dat een koning nooit alleen staat in zijn macht. Een koning moet goed met anderen praten en naar het volk luisteren om iets voor hen te kunnen betekenen.

Maatschappijkritiek

Alle opdrachten die Stachs uit moet voeren hebben een dubbele bodem. Ze geven als het ware kritiek op de huidige maatschappij. De schuifelende kerken van Uikumene staan bijvoorbeeld van de constante spanning tussen de verschillende religies. Dit boek wil duidelijk maken dat veel van deze problemen niet nodig zijn en dat ze opgelost moeten worden.

Trivia

Het boek Koning van Katoren is in 1972 bekroond met de Gouden Griffel.

In 2007 verscheen het boek Zoektocht in Katoren. Dit boek is een vervolg op Koning van Katoren.

Titelverklaring

Het gehele verhaal speelt zich af in het land Katoren. Stach wordt na het uitvoeren van zeven bijna onmogelijke opdrachten de koning van Katoren. Vandaar dat het boek Koning van Katoren heet. 

Structuur & perspectief

Structuur

Koning van Katoren is opgebouwd uit veertien hoofdstukken. De hoofdstukken zijn ingedeeld in een chronologische tijdsvolgorde. De titels geven vaak het onderwerp van het hoofdstuk aan. De veertien hoofdstukken zijn:

- De dood van een koning (p. 7). Hierin wordt de geschiedenis van Katoren uitgelegd en wordt duidelijk dat Stachs wil proberen koning te worden.

- De vogels van decibel (p. 17). Dit hoofdstuk gaat over de eerste opdracht die Stachs moet uitvoeren: een eind maken aan het geschreeuw van de vogels van Decibel.

- Wapenfelt (p. 29). Het verloop van Stachs tweede opdracht (de granaatappelboom in Wapenfelt omhakken) wordt hier vertelt.

- Stach krijgt zijn derde opdracht (p. 45). Stach is even terug in Wiss. De ministers vergaderen over de derde opdracht.

- Smook (p. 50). Stach is onder de indruk van Smook en weet de draak van Smook te verslaan.

- De ministerraad ergert zich weer eens (p. 71). De gemeenteraad ergert zich aan het feit dat alle problemen die Stach oplost, zo'n gemakkelijke oplossing hebben. Ook bedenken ze de vierde opdracht.

- De schuifelende kerken van Uikumene (p. 75). Stachs maakt een einde aan de schuifelende kerken van Uikumene en voltooit daarmee de vierde opdracht.

- Katoren in Druk (p. 93). De ministers beslissen dat er een opdracht 4a is. Stachs moet van de kathedraal springen. Gelukkig helpen de inwoners van Katoren hem daarbij.

- Een zielig stadje (p. 101). Stach reist naar Afzette-rije. Hij weet de Tara's te ontmaskeren en de knobbelneuzen te genezen.

- De ministers zijn laat (p. 120). De ministers doen lang over het beslissen van de zesde opdracht.

- De onaantastbare Pantaar (p. 124). Stach zorgt ervoor dat Ekilibrië niet langer last heeft van de tovenaar Pantaar. Hij voltooit de zesde opdracht.

- Een vergadering in het park (p. 146). De ministers geven zichzelf gewonnen en besluiten Stach een laatste, maar gemakkelijke opdracht te geven.

- Een dagje in Stellingwoude (p.150). Stach bedenkt een plan om te gaan zitten op de Stenen Stoel van Stellingwoude.

- Koning van Katoren (p. 164). De burgemeesters helpen Stachs met plaatsnemen op de Stenen Stoel. Hierdoor wordt Stach de koning van het land Katoren.

 Perspectief

In het boek is er sprake van een alwetende verteller. Deze verteller vertelt je onder andere meer over de geschiedenis van Katoren, de plaatsen in Katoren en geeft soms een inkijkje in het leven van de personages. Hierdoor weet je meer over de personages dan het hoofdpersonage Stach soms weet. De verteller kan als het ware in het hoofd van het personage kijken. Dit voorbeeld illustreert dat:

'Vastbesloten keert hij vrijdag in alle vroegte terug naar Wiss. Hij zal niét van de kathedraal springen. Allerlei mogelijkheden zijn door zijn hoofd gegaan, parachutes, vangnetten, touwen die langzaam afwikkelen langs stugge katrollen, maar nee. Er zal best iets te verzinnen zijn, maar hij vertikt het om zich in te spannen voor iets wat nutteloos en zinloos is.' 

De alwetende verteller weet echter niet hoe wat er in de toekomst gebeurt. In die zin weet je als lezer dus niet meer dan dat de personages al weten. 

 

 

Decor

Decor

Koning van Katoren speelt zich af in het verzonnen land Katoren. Katoren bestaat dus niet echt, maar is helemaal bedacht. Voorin het boek staat een plattegrond van Katoren. Stach reist heel Katoren door om zijn opdrachten uit te voeren, zo reist hij onder andere naar naar Decibel, Smook en Afzette-rije. De namen van de steden zeggen vaak iets over de problemen die zich daar voor doen. In Afzette-rije worden de inwoners bijvoorbeeld afgezet en bedrogen door de Tara's.

Katoren bestaat uit veel verschillende landschappen en veel verschillende steden. Sommige steden zijn erg groot en mooi, andere zijn weer klein en ouderwets. Smook is bijvoorbeeld een erg grote, maar vieze stad, Decibel is erg groot en druk, maar Stellingwoude is een verlaten stadje waar vooral nog oude mensen wonen. Vaak zegt de omgeving van de stad iets over het probleem dat zich er voordoet. In Smook zorgt de draak bijvoorbeeld voor de roet en giftige dampen. 

Het decor speelt een belangrijke rol in het boek. De verschillende plaatsen zeggen iets over de problemen die zich er voordoen. Ook moet Stachs soms lang reizen van de ene naar de andere stad en dan is het natuurlijk logisch dat het landschap verandert. Katoren is verder met geen enkel ander  bestaand land te vergelijken. Ook dit is begrijpelijk, in het verhaal komen namelijk ook draken, tovenaars en betoverde stoelen voor, dan spreekt het voor zich dat ook het decor helemaal verzonnen is.

 

Tijd

Dit verhaal is een fantasieverhaal zonder duidelijke tijdsaanduiding. Er bestaan wel zaken als treinen en liften in Katoren, maar aan de andere kant worden er ook nog brieven verzonden en geen e-mails. Waarschijnlijk is het ook niet de bedoeling geweest om een tijdsaanduiding te koppelen aan Koning van Katoren. Het is en blijft een fantasieverhaal dat al heel erg lang gelezen wordt. In een fantasieverhaal hoeft geen duidelijke tijdsaanduiding aanwezig te zijn. 

Stijl

Jan Terlouw schrijft in dit boek erg vlot en met veel humor. Er wordt niet te lang in gegaan op de details, maar je kan het verhaal zo weg lezen. Dit zorgt ervoor dat het verhaal ook spannend blijft. Verder worden er regelmatig flauwe grapjes gemaakt in Katoren. Ook deze humor maakt dat je het boek snel uit leest. 

Omdat het boek al in 1971 geschreven is, is de taal die gebruikt wordt soms wat ouderwets, maar dat maakt het boek juist ook wel weer anders dan andere boeken. Verder bevat het boek geen moeilijke woorden of hele lange zinnen en dat leest erg prettig. 

Slotzin

Voor de zeer nieuwsgierigen zij nog vermeld dat ze inderdaad zijn getrouwd, en zij leefden nog lang en gelukkig.

Bijzonderheden

Wat belangrijk is om bij dit boek te vermelden, is dat het boek een dubbele bodem heeft. Alle problemen die Stach oplost, staan voor een maatschappelijk probleem. Hieronder staan de verschillende betekenissen die aan de opdrachten gekoppeld zijn kort opgesomd:

- De vogels van Decibel. Deze vogels staan voor de geluidsoverlast van bijvoorbeeld vliegtuigen en auto's.

- De granaatappelboom van Wapenfelt. De granaatappelboom staat centraal voor de wapenwedloop. Met een wapenwedloop wordt bedoeld dat landen elkaar steeds proberen te overtreffen met het type en het aantal wapens. Waarschijnlijk wordt hier gedoeld op de wapenwedloop tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten ten tijde van de Koude Oorlog.

- De draak van Smook. Deze draak staat symbool voor de milieuvervuiling. Een probleem dat vandaag de dag steeds groter wordt.

- De Schuifelende kerken van Uikemene. Deze staan symbool voor de strijd die vaak gaande is tussen verschillende religies.

- De knobbelneuzen in Afzette-rije. Dit verwijst naar de kwakzalverij en bedrog dat met vele producten, prijzen en producenten gepaard gaat.

- De tovenaar Pantaar. In deze opdracht wordt het afwegen van het eigenbelang en het algemeen belang centraal gezet. Kies je voor jezelf of voor anderen?

- De Stenen Stoel van Stellingwoude. Omdat Stach (die later koning wordt), door zes hooggeplaatsten op de stoel wordt getild, is hij niet alleen in zijn heerschap als koning. Dit hoofdstuk maakt dus duidelijk dat zelfs de koning niet alle macht heeft. 

 

Beoordeling

Ondanks dat het boek een beetje gedateerd is, vond ik het boek echt prachtig. Er zat veel humor in en Jan Terlouw schrijft lekker vlot waardoor ik het boek zo uit had. Ook beleeft Stach zo heel veel verschillende avonturen achter elkaar, dat het verhaal absoluut niet saai wordt. Zelfs als je niet van lezen houdt, kan ik me niet voorstellen dat dit verhaal je niet aanspreekt. Het verhaal is ook heel erg origineel. Ik had zelf nog nooit een boek gelezen dat hiermee te vergelijken is. Verder vond ik het heel leuk dat het boek een dubbele betekenis had, ik wilde er zelf heel graag achterkomen wat die betekenis was. 

Dit boek is een absolute aanrader als je van avonturenboeken houdt met een beetje fantasie. Ook denk ik dat de personages erg herkenbaar zijn voor iedereen. Dit alles bij elkaar maakt dat dit boek nog steeds erg relevant en de moeite waard is om te lezen. 

Bronnen

De Gouden Griffel, de verfilming en het vervolg: Zoektocht in Katoren
https://www.trouw.nl/home...~ab4e5ae7/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.437 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"