Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

Koning van Katoren door Jan Terlouw

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Koning van Katoren
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1556 woorden
  • 7 maart 2016
  • 50 keer beoordeeld
Cijfer 8
50 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1971
Pagina's
168
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Griffel (1972 Winnaar)

Boekcover Koning van Katoren
Shadow

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven St…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en…

 

Jan Terlouw

Koning van Katoren

De vrolijke oude koning van het goede land Katoren is overleden zonder een opvolger te hebben. Zes zure ministers regeren het land en beweren al zeventien jaar dat ze een nieuwe koning zoeken, maar er gebeurt niets. Dan komt de 17-jarige Stach de ministers vragen wat je moet doen om koning te worden. De ministers geven Stach zeven bijna onuitvoerbare opdrachten: hij moet moeilijkheden uit de weg ruimen waar al velen voor hem schipbreuk op geleden hebben. Maar Stach is niet bang. Hij is slim en weet met gezond verstand alle opdrachten uit te voeren, waardoor hij Katoren weer tot een leefbaar land maakt. 

Koning van Katoren door Jan Terlouw
Shadow

Koning van Katoren

Hallo lezer, 
Mijn boekverslag gaat over het boek: Koning van Katoren.Dit boek heeft 2 versies namelijk:
Koning van Katoren en 
Koning van Katoren (Filmeditie)
Voor mijn boekverslag heb ik gekozen voor de filmeditie, omdat ik de film zelf al heb gezien en ik de verschillen wil vinden.

Informatie:
Boek: Koning van Katoren (Filmeditie)
Schrijver: Jan Terlouw
Illustator: Dick van der Maat
Soort Boek: fantasie en avontuur
Uitgever: Leminscaat Rotterdam
Bladzijdes: 169
Hoofdstukken: 14

Hoofdpersoon
Stach: Wilt koning worden, maar krijgt zeven (bijna) onmogelijke opdrachten.

Samenvatting:
Op een avond, wanneer de koning van katoren dood gaat , wordt er een jongetje geboren genaamt: Stach.De volgende dag is de vader van Stach helaas overlijden. Oorzaak: Hij is van de St. Aloïsius afgevallen (Een hoge toren in katoren). Daarna ging ook Stach's moeder dood, Stach is nu dus een wees.Hij wordt verder opgevoedt door zijn oom: Gervaas. Zes Ministers Grijpen de macht. De tijd vliegt voorbij en Stach is inmiddels 17 jaar oud en heeft een droom: Om koning van katoren te worden.Oom Gervaas, die bij de ministers werkt regelt dat Stach een gesprek mag voeren met een van de ministers: De minister van de eerlijkheid. De eigenwijze Stach vraagt hoe hij koning van Katoren zou kunnen worden. Weken gaan voorbij, maar Stach heeft nog steeds geen antwoord gekregen.Toen hadden de ministers besloten om Stach 7 Onmogelijke opdrachten te geven.Eindelijk mag Stach naar de ministers om een opdracht te krijgen.De Eerste Opdracht Luid: Maak een eind aan het geschreeuw van de vogels in Decibel.

De volgende dag zit Stach in de trein naar Decibel.Als hij is aangekomen wilt hij gelijk beginnen dus hij begint rond te vragen, maar niemand reageert.Een vrouw komt naar buiten en vertelt Stach om mee te komen.Ze legt Stach uit dat om de zoveel tijd vogels komen met een hard geschreeuw en als je geen oorkleppen op hebt dat je dan doof wordt.De vrouw legt ook uit hoe je naar het gemeentehuis moet lopen. Stach loopt naar het gemeentehuis, maar toen kwamen de vogels zonder oorkleppen was hij nu doof geweest!Eenmaal in het gemeentehuis aangekomen voert hij een gesprek met de burgemeester en hij vertelt Stach allemaal theorieën over hoe je de vogels kan stoppen.De volgende dag krijgt Stach een idee en rent met oordoppen naar een radiowinkel en zorgt dat hij een toongenerator met boxen kan lenen om de vogels te bestrijden.Stach wacht op het plein met zijn spullen en als de vogels komen weet hij de toon zo hoog te genereren dat de vogels hun stembanden klappen.De vogels zijn verslagen!

De kranten staan vol over Stach.Iedereen is blij met Stach behalve de ministers.Stach's volgende opdracht luid: Hak de granaatappelboom in Wapenfelt.Hij krijgt een kaartje en stapt in de trein,op naar Wapenfelt. Een meisje stapt bij Stach in de coupé,ze heet Kim.Kim is de dochter van de burgemeester van Wapenfelt.Als Kim heeft uitgelegd wat er aan de hand is,is de trein aangekomen.De burgemeester heeft een boekenkast vol met boeken over de boom. Stach leest er gelijk een paar boeken.Stach loopt naar de boom en negeert de rode lijn, hij raakt buiten bewustzijn.Hij wordt gevonden door mannen die daar werken volgens de arts moet hij een paar dagen in bed blijven,om te herstellen. De burgemeester roept Meneer Smid uit tot de baas van de kruitfabriek, meneer Smid zorgt dat ze vuurwerk maken zonder buskruit.Het werkt! de granaatappelboom maakt geen granaten meer. Stach hakt de boom om en keert terug naar Wis.

Stach's derde opdracht is de draak van Smook te vernietigen.De draak van Smook heeft wel 7 angstaanjagende koppen! Als Stach aankomt knijpt hij meteen zijn neus dicht: Het stinkt.Hij komt aan bij de burgemeester.De burgemeester legt Stach uit dat wanneer hij 1 van de 7 koppen eraf hakt dat hij weer aangroeit.Ook legt hij uit dat de lucht die je er ruikt de adem van de draak is. Stach loopt rond in de stad (Met zijn neus dicht)en krijgt een idee: Hij moet een klap zo hard maken dat de draak niet meer kan groeien.Hij belt de burgemeester van Wapenfelt op en vraagt om vuurwerk, sterk vuurwerk. Een paar dagen later krijgt hij het binnen en gaat naar de draak.Hij richt.........Hij wacht......... en schiet!!!Mis, denkt Stach een paar seconde later, dit wordt mijn dood.Maar dan spat de draak uit elkaar in duizend stukjes!De lucht wordt weer lekker fris.Ook de 3e opdracht is voltooid!

Weer staan de kranten vol met Stach.De ministers zijn weer niet blij, maar ze verzinnen een nog moeilijkere opdracht: Laat de kerken van Uikemene stoppen met schuifelen. Daar zit hij weer, in de trein met geen idee wat hem staat te wachten.Eenmaal aangekomen bij de burgemeester legt ook hij uit wat in de stad aan de hand is: De kerken van Uikemene schuifelen alleen naar voren en kunnen bestuurd worden, maar het sturen gaat niet altijd goed.Afbreken denkt Stach, maar de burgemeester wilt dit absoluut niet!De kerken kunnen door niks gestopt worden.In die nacht wakker wordt schreeuwt de burgemeester dat hij naar buiten moet komen: De kerk komt naar het huis waar Stach in slaapt.Hij komt eruit, maar het huis is stuk.De volgende dag heeft Stach een idee, hij moet er goed over nadenken maar hij denkt dat het niet kan misgaan! Elke toren kan bestuurt worden alleen naar voren. Stach wilt ze tegen elkaar krijgen.Hij roept iedereen bij elkaar en ze spreken een tijdstip af.de middelste toren staat en de andere torens eromheen, ze kunnen geen kant op.Uimene heeft de grootste kerk van heel Katoren!

De ministers hebben iets bedacht: Opdracht 4ade opdracht is: Spring van de St. Aloïsius af.Stach wil dit absoluut niet, zijn vader is daar dood gegaan!Kim ziet het in de krant staan en roept heel Katoren op om zijn of haar kussens mee te nemen.Als Stach het wilt uitleggen dat hij dit niet wilt aan de pers ziet hij alle inwoners.Hij besluit het te doen. Hij springt en duikt in de hoop, zonder iets gebroken te hebben.

De ministers zijn nu nog bozer! ze verzinnen opdracht 5 dat nog niemand gelukt is: Genees de knobbelneuzen van Afzetterije.Als Stach aan komt ziet hij dat hij niet met normale neuzen te maken heeft.Hij ontmoet een meisje: Irina met een knobbelneus.Irina legt Stach uit dat er maar een paar mensen zijn die de neuzen kunnen genezen: de h.h.Tara's. Maar de zalfjes zijn ontzettend duur: per woord moet je 10 euro betalen en dan ook nog het zalfje!Stach vraagt aan elke bewoner of hij het laatste beetje van elke pot van het zalfje mag.Hij vraagt aan Irina of ze het wil smeren op haar neus en het lukt! Irina kleedt stach om als een van de h.h.Tara's en hij leert hoe hij het zalfje maakt:
-Veengrond
-pannenkoekenmix
-kleur
De burgemeester laat iedereen steken en daarna smeert Stach het zalfje op iedereen het is uit met de tara's (Ik heb dit stukje een paar keer gelezen maar ik begrijp dit stukje nog steeds niet)

Ook de 5e opdracht is voltooid nu nog 2 te gaan!
Maar dit keer zijn de ministers te laat met de opdracht.Maar uiteindelijk krijgt Stach zijn opdracht toch nog: vernietig de tovenaar van Elikibrië.
De burgemeester vertelt Stach dat de tovenaar Pantaar heet en dat hij iedere nacht naar een huis gaat,vervolgens belt hij aan en vraagt hij om een aalmoes.Dan moet je hem iets dierbaars geven.Hij voelt of het wel iets dierbaars is, zo niet pakt hij zelf iets of verandert hij je in een klok.Die volgende nacht komt Pantaar bij de burgemeester, maar hij heeft niks speciaals.Dus geeft hij pantaar maar een portomonnee. Dat is niks dierbaars vindt Pantaar dus hij neemt Stach mee! Als ze bij het hol van Pantaar zijn legt Pantaar Stach uit dat hij iets dierbaars van iemand in het vuur moet gooien anders gaat Elikibrië ten onder. Als iemand vrijwillig in het vuur springt zal het vuur voor 10000000 jaar branden.Stach wil vrijwillig in het vuur springen,maar Pantaar wilt dit niet dus springt hij in het vuur en het vuur brand volop!Nog 1 opdracht denkt Stach.

De ministers weten dat ze hebben verloren dus ze geven Stach een makkelijke opdracht: Ga op de stoel zitten van Stellingwoude.Hij ziet dat de stad maar klein is.Hij vindt de stoel en leest het bordje bij de stoel: 
Wie deze stoel beklimt vermake zijn erven tevoren geld en goed,
want hij zal zeker sterven.
Stach gaat het café binnen en vraagt wie de sleutel van het hek heeft om de stoel. Geesje zegt een vrouw, Geesje is een kleine vrouwelijke burgemeester.Alleen als de 6 belangrijke mensen in Katoren je erop tillen overleef je het. Stach roept alle burgemeesters op en met hulp gaat hij zitten. 
LEVE KONING STACH roepen de burgemeesters
Stach roept de burgemeesters uit tot de nieuwe ministers. De oude burgemeester? die kregen elk een moeilijke opdracht. Toen Kim klaar was met school is Stach met Kim getrouwt.
 

REACTIES

E.

E.

dit is de boekversie

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Koning van Katoren door Jan Terlouw"