Hallo Wereld door Bana Alabed

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Hallo Wereld
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 15 november 2017
Zeker Weten Goed

Boekcover Hallo Wereld
Shadow
Hallo Wereld door Bana Alabed
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Nieuw seizoen Studententijd de podcast!

Studenten Joes, Tess en Annemoon zijn terug en bespreken alles wat jij wilt weten over het studentenleven. Ze hebben het onder andere over lentekriebels, studeren, backpacken, porno kijken, datediners, overthinken, break-ups en nog veel meer. Vanaf nu te luisteren via Spotify en andere podcast-apps! 

Luister nu

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2017
  • 219 pagina's
  • Uitgeverij: House of Books

Flaptekst

Wanneer de zevenjarige Bana Alabed twittert over de verschrikkingen die zij met haar familie meemaakt in het door oorlog verscheurde Syrië, raken haar berichten de hele wereld en geeft ze een stem aan miljoenen onschuldige kinderen. Bana was drie toen de burgeroorlog uitbrak. Vier jaar lang kent ze alleen luchtaanvallen, vernietiging en angst. Haar beproeving bereikt het toppunt wanneer ze met haar ouders en twee jongere broertjes gevangen zit in Aleppo, zonder voedsel, water, of medicijnen. Terwijl de bommen blijven vallen - één vernietigt hun huis - beginnen Bana en haar familie aan een gevaarlijke ontsnappingsreis naar Turkije.

Eerste zin

Je kwam ter wereld op een volmaakte dag in juni, Bana, Warm, stralend en wolkeloos. Ik keek uit het raam van mijn ziekenhuiskamer, mijn handen rustten op mijn dikke buik waarin ik jou voelde schoppen en bewegen alsof je niet wachten kon tot je er zou zijn en ik dacht: een volmaaktere dag voor het begin van een nieuw leven bestaat er niet.

Samenvatting

Het grootste deel van het verhaal wordt verteld door de 8-jarige Bana. Maar haar moeder grijpt een aantal keer in en schrijft dan haar opvattingen over wat er gebeurt. Ze doet dat in briefvorm aan Bana. Deze stukjes zijn schuin afgedrukt.

Verhaal moeder (1)
Ze vertelt dat ze zo blij was toen ze zwanger werd, want dat ging eerst niet zo gemakkelijk. Daarna kwam de geboorte en Bana was echt een zonnestraaltje. Ze werd met een glimlach geboren. Het was in het begin van Bana's leven zo mooi. Syrië was een mooi land en ze had een fijne familie.  Bana was een slim kind. Toen kwam die rottige oorlog. Moeder hoopt dat Bana ook de mooie dingen uit haar jeugd kan onthouden.

Bana is een vrolijk meisje. Ze geniet heel erg van het leven en van haar gezin met haar leuke vadermet wie ze vaak zwemt. Ook krijgt ze later een broertje Mohamed op wie ze vaak past en voor wie ze zorgt. Ze houdt heel erg van het verhaal van de wolf en de zeven 'schaapjes."  Het leven lacht haar toe. Ze woont in de historische en mooie stad Aleppo. later wil ze lerares worden.
Maar er komt al een teken van onheil als haar vader op een dag door de geheime  politie wordt opgepakt. De regering wil weten wat hij uitspookt. Moe maar ongedeerd komt hij terug. Dan begint de Syrische regering met bombarderen. Er zijn verschillende soorten bommen en Bana weet ze al snel te onderscheiden. Ze moeten altijd direct naar de schuilkelder onder hun huis. Twee ooms worden gevangen genomen en er wordt voor hen een losgeld gevraagd. Dat wordt betaald: de familie is niet arm. Andere ooms van Bana besluiten daarom naar Egypte te vluchten. Het wordt in de stad steeds onveiliger. Soldaten van de regering komen naar hun huis. Ze mag niet meer naar school, niet meer zwemmen en niet meer buiten spelen. Bana haat de oorlog.

Verhaal van moeder (2)
In een schrijven aan Bana vertelt ze wat de afwegingen zijn geweest van haar handelen. Ze leefde voortdurend in angst en met schuldgevoelens. Hebben we genoeg gedaan om onze kinderen te beschermen? Hadden we niet eerder moeten vluchten? Hoeveel littekens zullen haar kinderen overhouden aan de ze oorlog?

Moeder is weer zwanger en Bana hoopt nu op een zusje. Maar het leven wordt steeds moeilijker met al die bombardementen. Moeder vreest voor gevaar voor de baby. Opa en oma Alabed gaan weg naar Turkije. Op de dag van hun vertrek gaan Moeder, Bana en Mohamed ook mee. Papa blijft achter in Syrië. In Turkije wordt een jongetje (Noor) geboren. Papa komt stiekem een keer kijken en vertelt dat de situatie in Syrië gelukkig beter wordt.

Verhaal van moeder (3)
Moeder vertelt over de moeilijke bevalling en de angsten die ze had voor de gezondheid van haar baby, Daarom wil ze naar Turkije  vluchten. Daar wordt Noor geboren. Maar ze mist haar man en het land.

Bana krijgt heimwee en wil terug naar Aleppo. Vader vertelt dat het beter is geworden en ze gaan terug. Moeder gaat een schooltje organiseren en Bana vindt schoolgaan heerlijk. Maar de oorlog komt in alle hevigheid terug. De schoolkinderen ontsnappen allen aan de dood, als ze net weg zijn voordat er een bom op de school valt, met opzet gedaan door de Syrische regering. Maar het verdriet voor Bana wordt groot als haar vriendinnetje Yasmin bij een bombardement om het leven komt.

Verhaal van moeder (4)
Moeder vertelt over het verdriet van moeders die hun kind verliezen (o.a Yasmin), maar dat overkomt veel ouders. Haar emoties variëren van verdriet, naar schuldig, naar boosheid over de wereld die het allemaal laat gebeuren in Syrië.


Het regeringsleger zet een groot offensief in  en belegert Aleppo. De inwoners  hebben niets, meer maar helpen elkaar zoveel mogelijk. Dat is wel mooi in oorlogstijd. Maar het Vrije Syrische leger vecht terug en doorbreekt de belegering van de stad. Bana  krijgt weer vers eten. Het duurt niet lang, want het  regeringsleger vecht zich weer terug. Bana grijpt het middel van  Twitter aan om de wereld te waarschuwen. Haar moeder maakt een account voor haar aan en Bana slingert berichten over de toestand in Aleppo de wereld in. Ze heeft talloze volgers. Dan besluit de Syrische regering om straat voor straat in Aleppo te bombarderen. Ook het huis van Bana's familie wordt getroffen.  iedereen overleeft het gelukkig. Ze moeten verhuizen naar een vies,  stinkend huis. Bana wordt ziek, haar vader wordt geraakt door bomscherven. Er lijkt geen uitkomst meer te zijn. Via Twitter vragen ze ten einde raad de wereld om hulp. Die komt van de kant van de Turkse regering. Die stuurt veel bussen om zieken en gewonden op te halen. Eerst kunnen Bana en haar familie niet mee. Een dag later wel. Ze worden naar het platteland gereden en vandaar is er heuse vlucht naar Turkije. Voor het eerst in haar leven vliegt Bana. Daar krijgen ze onderdak. 

Verhaal van moeder (5)
Moeder vertelt emotioneel hoe zwaar het is geweest. Over alle wanhoop, alle ellende, honger en angst die ze hebben meegemaakt. Maar ze is vol bewondering over haar kleine meid, die een echte heldin is geweest. Die met Twitter de wereld heeft gewaarschuwd. De Syrische regering had dat ongedaan willen maken door juist hun huis plat te gooien. Bana blijft haar grote heldin.


Bana heeft het laatste woord. Ze is blij dat ze gered is en dat haar Twitterberichten daaraan meegeholpen hebben. De wereld moet hen in allerlei vormen helpen. (geld, steun, opvang) Ze wil later wel weer naar Aleppo terug. Ze wil lerares worden. maar als ze echt één grote wens zou mogen doen is de allermooiste dat er vrede komt in de wereld.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

N.v.t.

Het gaat in dit verhaal niet om karakterontwikkeling van een personage. Bana schrijft zelf in haar dagboek. Het is een autobiografisch verhaal. Non-fictie. Daarom hoeft dit element niet nader uitgelegd te worden.

Quotes

"Oorlog is eng, want je zit altijd te waschten op slecht nieuwus.. wat er kapot gaat of wie er weggaat en wie er gewond is geraakt of wat je niet meer kunt doen vanwege de bommen (naar het park gaan bijvoorbeeld) Maar soms is er ook een verrassing- goed nieuws! Zoals toen mama vertelde dat ze weer een baby zou krijgen!" Bladzijde 73
"Toen kwam er nog meer ellende. Op een dag verdwenen mijn ooms Mazen en Yaman. Ze gingen 's morgens de deur uit om ontbijt te halen en kwamen niet meer terug. We waren heel bang dat de MukhĆ¢barĆ¢t ze had meegenomen, net zoals ze met papa hadden gedaan." Bladzijde 46
"Een goede dag was wanneer je maar drie of vier bommen hoorde die nog ver weg waren. Een slechte dag was wanneer je tien bommen hoorde die dichtbij vielen. Soms waren er zoveel goede dagen achter elkaar dat je vergat dat het oorlog was." Bladzijde 75
"Toen de oorlog wegging, hadden we hoop. Hoop is het gevoel dat de wereld mooi is en dat je alles kunt doen. Je hebt het gevoel dat je de nare dingen die gebeuren wel aankunt, omdat alles snel weer goed zal zijn. Dus als je hoop hebt, kun je nog steeds een beetje gelukkig zijn." Bladzijde 115
"Ik zat nog steeds in de woonkamer in mijn dagboek te schrijven toen er ineens een keihard lawaai klonk, als heel veel geluiden tegelijk: brekend glas, omvallende muren en een klap alsof iets d ehele aarde had geraakt. Toen was het alsof iemand me een harde stomp gaf en me omver duwde. Alles werd zwart en stil, alsof ik dood was, maar ik was nog niet dood." Bladzijde 168

Thematiek

Oorlog: algemeen

Het hele boek gaat over de verschrikkingen van de oorlog in Syriƫ. Hoe een jong Syrisch meisje alle bombardementen meemaakt, in angst leeft en met haar familie snakt naar vrede. Ze schrijft haar belevenissen in een dagboek op en haar verhaal kun je vergelijken met de ervaringen van Anne Frank in de Tweede Wereldoorlog. Niets voor niets verwijst het motto naar een uitspraak van Anne Frank. Steeds vertelt de kleine Bana over de bommen die in hun buurt vallen en over de leden van het Syrische leger en de opstandelingen die elkaar bevechten. De burgers worden daar de dupe van. Aleppo wordt een verwoeste stad. De foto's in het boek leveren daar het bewijs van.

Motieven

Schuldgevoel

De moeder van Bana kampt met schuldgevoelens. heeft ze haar kinderen wel genoeg beschermd? Had ze niet meer kunnen en moeten doen. Hadden ze niet eerder moeten vluchten? Welke ellende zullen haar kinderen aan deze oorlog overhouden?

Gezinsleven

Ook in de oorlog blijft het gezinsleven voor Bana van groot belang. Ze helpt haar moeder bij het verzorgen van haar jongere broertje. In Syriƫ is de familieband erg sterk. Grootouders wonen meestal vlak bij en en ze gaan altijd heel close met elkaar om. Het gezin wordt verscheurd als een deel (zonder vader) eerst naar Turkije reist en papa achterblijft. Bana vertelt dat er van veel gezinnen kinderen of ouders sneuvelen bij de bombardementen.

Emigratie

De Syrische vluchtelingen moeten allemaal emigreren. Een groot deel van hen, zoals de familie van Bana, wordt in Turkije opgevangen. Een deel van hen zit in vluchtelingenkampen waar de omstandigheden niet best zijn.

Schoolleven

Je kunt het je bijna niet voorstellen maar d ekinderen van Aleppo wilden graag naar school om iets te leren. Bana wil; graag lerares worden en vindt school heerlijk. Op een bepaald moment is er geen school meer en dan gaat haar moeder er Ć©Ć©n organiseren. Maar de scholen worden niet gespaard bij de bombardementen. Bana's moeder krijgt een vreemd voorgevoel en ze laat alle kinderen eerder weggaan. Even later wordt het hele gebouw gebombardeerd. Iedereen zou getroffen zijn als ze niet weg waren gegaan.

Dood

Bommen zorgen nu eenmaal voor veel slachtoffers en veel mensen uit de omgeving van Dana sterven tijdens de bombardementen en de andere oorlogshandelingen van het Syrische leger of van de Rebellen. Bana maakt mee dat haar liefste vriendinnetje Yasmin bij een bombardement om het leven komt. Ze is ontroostbaar. ze ziet in de laatste dagen in Aleppo veel mensen dood op straat liggen.

Maatschappijkritiek

Bana start een Twitteractie om de wereld er op attent te maken wat er allemaal in Aleppo gaande is. Ze zegt dat het oneerlijk is dat er zoveel kinderen sterven en ze vraagt de wereld om vrede. De wereld kijkt eerst de andere kant op. Toch heeft de Twitteractie van Bana succes. Turkije komt te hulp.

Moeder-dochterrelatie

Mama kan heel goed met Bana opschieten. Ze is vanaf de geboorte een glimlach geweest. Bana is een stoer meisje. Ze gaat op een bepaald moment Twitteren met de wereld en daarvandaan komt inderdaad de hulp die ze nodig hebben.

Hoop

Hoop houdt mensen in oorlogstijd op de been. dat kun je goed zien in de vertelde ervaringen van Bana en van haar moeder. "Hoop is immers het laatste wat sterft."

Motto

"Hoop doet leven, maakt
ons weer moedig en 
maakt ons weer sterk."

ANNE FRANK 

Opdracht

"Ik draag dit boek op aan alle kinderen die lijden in een oorlog.
Jullie zijn niet alleen." 

Trivia

Bana is een jong Syrisch meisje dat haar twitterberichten over de oorlog in Syriƫ de wereld in stuurde. Ze werden viral. Bana schreef daarna met hulp van een tolk en een redactrice haar levensverhaal in boekvorm.

Titelverklaring

"Hallo Wereld" (Dear World) is de oproep die Bana doet in haar Twitterberichten om de wereld duidelijk te maken dat er wat gedaan moet worden om de oorlog in Syrië te stoppen. Er zijn immers al meer dan een half miljoen doden gevallen in dat land. In het laatste hoofdstuk doet ze een oproep aan alle mensen om te helpen in de strijd voor vrede.

Structuur & perspectief

Het boek begint met een hoofdstuk van de moeder van Bana. Ze schrijft ook (schuingedrukt) later in het boek nog enkele (5) hoofdstukken over hoe zij  tegen de oorlog aankijkt. Dat doet ze in de ik-vorm en ze spreekt daarin haar dochter Bana  toe.
Alle andere hoofdstukken zijn van Bana, een heel jong Syrisch meisje, dat erg slim is. Ze hield een dagboek bij tijdens de oorlog en stuurde twitterberichten met een eigen # de wereld in. Zij is de ik-vertelster in de o.v.t. Bij het schrijven van het boek heeft ze hulp gehad van haar moeder en van een redactrice om de tekst in het Engels te schrijven. De Engelse versie heet  "Dear World."

In het boek staan ook foto's van Bana en haar familie. Er zijn ook opnamen uit het oorlogsgebied. Daarop kun je de verwoestingen in de stad Aleppo zien. 

Decor

Het decor van het grootste deel van het verhaal is de oude Syrische stad Aleppo die beroemd was om zijn kunstschatten met  historische waarde. In die stad hebben Bana en haar familie een huis. Maar in die stad wordt ook dagelijks gevochten en wordt de stad keer op keer gebombardeerd. 
Aan het einde van het verhaal vliegt Bana naar Turkije waar ze in een vluchtelingenkamp wordt opgenomen. Tijdelijk waren ze al een keer eerder in Turkije opgevangen.
 

Als Bana in 2013  4 jaar is, begint de oorlog in Syrië wanneer opstandelingen het opnemen tegen het regime van de president Assad.  Bana beschrijft de oorlogsgebeurtenissen tot december 2016 wanneer ze vluchten. 

Stijl

De stijl van het verhaal is die van een jong meisje. Maar haar taalgebruik doet wel heel wat volwassener aan dan je van een 8-jarig meisje mag verwachten. Dat kun je vergelijken met de stijl in het dagboek  van Anne Frank. Ook bij Anna Frank was het woordgebruik veel volwassener dan dat je voor haar leeftijd mocht aannemen.
Bana zegt in haar voorwoord dat ze wel hulp heeft gekregen van haar moeder en een redactrice Christine Pride om haar verhaal in het Engels op te schrijven.

In de hoofdstukken die haar moeder schrijft, is het woordgebruik natuurlijk heel wat volwassener en worden er ook woorden gebruikt die voor volwassenen zijn. 

Slotzin

Ik wil naar school en naar de universiteit. Maar het allerliefste wil ik dat mensen stoppen stoppen met vechten, geweren en bommen, In Syriƫ maar en overal ter wereld. Ik wil dat er alsjeblieft vrede komt. Ik ben nu acht jaar oud en dit is mijn wens.

Beoordeling

"Hallo Wereld"  is een afschrikwekkend  verhaal over het leed van kinderen in oorlogstijd. Het westen werd wakker geschud door de Twitterberichten van Bana Alabed. Dat heeft geleid tot dit boek over de oorlogsverschrikkingen in Syrië. Het is van groot belang dat onze kinderen dit verhaal lezen. De grote wens van Bana is dat er overal vrede komt. Het leven van dit verhaal en het tot je laten doordringen van die bizarre werkelijkheid kan daarvan een begin zijn. In de hogere klassen van de basisschool kan een leerkracht een hoofdstuk van de lotgevallen van Bana voorlezen. In de middenklassen van het voortgezet onderwijs kunnen leerlingen het boek zelf lezen. Het is een bijna net zo belangrijk boek als dat van Anne Frank. De verwijzing naar haar in het motto is terecht. 

Recensies

"Wil je weten hoe het afloopt. Lees dan dit prachtige boek. Bana hoopt dat haar verhaal veel mensen bereikt. En dat je mensen na het lezen van haar verhaal wilt helpen. Ban heeft een wens en dat is dat er vrede komt. Ik vind het heel knap dat Bana dit boek heeft geschreven. Ze schrijft met een vlotte pen. Aangrijpend, en erg duidelijk." https://blijeboekenwurm.n...na-alabed/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

34.799 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees