Havisten en vwo'ers uit de bovenbouw gezocht! Vul deze korte vragenlijst over jouw studiekeuze in en maak kans op een Bol.com bon t.w.v. 15 euro.

Doe mee


Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2019
  • 352 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo Anthos

Flaptekst

Met ‘Geheim leven’ duikt Carla de Jong diep in de huiveringwekkende geschiedenis van haar eigen familie. ‘Geheim leven’ van Carla de Jong is de Nederlandse ‘Anna, Hanna en Johanna’. Wordt leed doorgegeven van generatie op generatie of is het mogelijk om met een schone lei te beginnen? Elza Kingma groeit op in het interbellum. Ondanks de crisis van de jaren dertig kent haar leven weinig zorgen, maar dat verandert met de komst van nieuwe buren. Van meet af aan koestert Elza een antipathie tegen de buurvrouw. Toch raken beide families steeds nauwer bevriend. Dan scheurt een reeks dramatische gebeurtenissen de gezinnen uiteen. Elza gaat haar eigen weg en zwijgt over haar traumatische geschiedenis, ook tegen haar kinderen. Als ze tegen de honderd loopt, klopt het verleden aan en kan zij er niet langer voor weglopen. 

Eerste zin

Filosoferen over sterfelijkheid op je zeventiende geeft hetzelfde gevoel als op de eerste zomerdag denken aan de herfst; er lijkt een eindeloze tijd tussen te liggen: en toch word je er een beetje akelig van, dacht Catharina.

Samenvatting

DEN HAAG EN NIJE SIEL 1918-1923
Aan het einde van WO I  Catharina Onderweegs is 17 jaar en zeer bevriend met Dymphna. Ze zitten op het gymnasium in Den Haag. Beiden worden getroffen door de Spaanse griep. Dymphna overlijdt en Catharina overleeft het ternauwernood. Ze is ontredderd door de dood van haar grote vriendin. Om aan te sterken gaat ze naar familie in  het Friese Nije Siel. Ze vindt dat niet erg, want haar ouders zijn helemaal niet zo leuk voor haar. Ze hebben het te druk met hun eigen politieke loopbaan. Het gymnasium wordt hierdoor door Catharina niet afgemaakt.
In NIje Siel ontmoet Catharina de timmermansjongen Lambert Kingma. Hoewel ze niet verliefd is, trouwen ze. Seks is voor haar een ramp. Ze heeft eerst diverse miskramen, voordat ze dochtertje  Elza krijgt in 1923

NIJE SIEL 1933-1936 
Als Elza tien jaar is, wordt Wander geboren. Ook nu had haar moeder daarvóór weer enkele miskramen gehad. Ze gebruikt die zwangere perioden om geen seks te hebben. Er komen nieuwe buren, familie Brandsma. De mooie buurvrouw Imke lijkt vanaf het begin iets te zien in Lambert. Elza houdt zich afzijdig. Catharina lijkt zich wat meer te ontplooien. Ze wordt weer ongewenst zwanger, maar ze kan niet voorkomen dat  het kind doodgeboren wordt. Imke heeft in de periode dat Catharina in het ziekenhuis lag, Lambert goed geholpen. Elza blijft thuis van school om haar ziekelijke moeder te helpen. Daardoor kan ze niet naar het gymnasium.  Buurjongen Reid voelt wel iets voor Elza. Zij niet voor hem.      

NEDERLAND 2018 
Elza is inmiddels 95 jaar. Ze raakt een beetje vergeetachtig.(dementie)  Ze heeft twee kinderen. Katie en Albert. Katie is getrouwd met een aardige vent Ids, maar heeft geen kinderen. Albert is gescheiden van zijn mooie vrouw Mies bij wie hij een kind (Menno) heeft. Ze is hertrouwd, maar neukt nog elke veertien dagen met haar ex. Dat gaat wonderwel goed. Albert bezoekt zijn oude moeder elke week, maar ze wil nooit meer praten over Mies aan wie ze een hekel had. Menno bezoekt zijn oma ook regelmatig.
Elza valt op een dag in haar tuin en ze wordt opgenomen in het ziekenhuis. Albert en Mies willen de kleine familie een etentje aanbieden, omdat hun zoon  promotie heeft gemaakt. Katie wil eigenlijk niet, maar haar man vindt dat een goede kans om die twee weer on speaking terms te krijgen. Het wordt zowaar nog gezellig. Katie is wat opstandig: wil van Elza horen wat er eigenlijk met haar grootouders is gebeurd. Elza zwijgt daar altijd over.

CALIFORNIË USA 2018 
Wayne (Wander) Kingma woont in Californië . Hij is 85 jaar, had de zaak van zijn vader Lambert overgenomen en heeft die nu aan zijn dochter Fay overgedaan. Die is moeder van Ruby, maar ze heeft geen man.   Zijn vader die 100 jaar is geworden,(stierf in 1999)  was getrouwd met Imke, waarna ze naar de VS waren vertrokken. Imke is in 1968 gestorven: ze had kanker gekregen. Zijn dochter Fay is een 'stevige tante' (ze runt de zaak van Wander)  en ook haar dochter Ruby weet wel van wanten. Op een dag besluiten ze gezamenlijk de zolder te gaan opruimen. Naast een heleboel herinneringen vinden ze ook een kistje met familiedocumenten. O.a. de geboorteakte van Wander en die van Elza. Wayne  is stomverbaasd, want hij weet helemaal niet dat hij een zus heeft. Ook vinden ze een stapeltje brieven van Lambert aan Elza, maar die zijn ongeopend retour gezonden.

USA EN NEDERLAND 2018   
Wayne wil nu absoluut naar Nederland om zijn zus te zoeken, Fay en Ruby gaan mee. Ze vliegen naar Amsterdam en nemen vandaar een taxi naar Friesland. Ze overnachten in een hotel dat gevestigd is op een mooi landgoed. Zus Elza moet nog in het dorp Nye Siel wonen, zegt de barones die het hotel runt. En ze vinden dat adres inderdaad. Ze staan ineens bij Elza voor de deur. De verrassing zorgt voor veel emoties. Elza wil haar broer wel graag over hun jeugd vertellen. Wander wil natuurlijk weten wat er allemaal is gebeurd. .

NIJE SIEL 1936
Elza vertelt over haar zieke moeder die doodgaat en ze verdenkt buurvrouw Imke . Na de dood van Catharina gaat Lambert op een dag zeilen met Tinus Brandsma. Hij komt alleen terug. Tinus is overboord geslagen en kon niet zwemmen. Omdat Imke en Lambert een verhouding hebben, zijn de roddels in het dorp niet van de lucht. Vader Lambert en buurvrouw Imke worden ondervraagd.De lijken worden ook opgegraven. Catharina blijkt met arsenicum vergiftigd te zijn, maar wie heeft dat gedaan? Hoewel tegen haar zin, pleit het verhoor van Elza buurvrouw Imke vrij.
De rechter komt uiteindelijk tot de conclusie dat Catharina zelfmoord heeft gepleegd en dat het zeilongeluk inderdaad een ongelukkig voorval is geweest. Dan kunnen Lambert en Imke trouwen, maar in het dorp hebben ze hun goodwill verspeeld. Ze gaan emigreren naar Amerika, maar Elza wil niet mee. Sterker nog, ze wil geen enkel contact meer met haar vader.

NIJE SIEL 2018
Elza heeft deze informatie verteld aan Wander/Wayne. De familie heeft het er maar moeilijk mee. Katie is het meest verongelijkt. Fay en Arnold kunnen het wel aardig met elkaar vinden en Menno en Ruby gaan ook leuk met elkaar om. Ze bezoeken samen Amsterdam. Als ze weer terugkomen, vertelt Ruby aan haar moeder Fay dat ze lesbisch is. Fay heeft het altijd geweten en vindt het fijn dat ze uit de kast is gekomen. Menno vraagt vader Albert om raad hoe hij met zijn vriendinnetje moet omgaan. Albert voelt zich gevlijd. Er moet nog een deel twee van het familiegeheim worden verteld. Dat zal Elza aan Wander vertellen

NIJE SIEL 1936-1968
Elza vertelt dat ze  bij haar oom en tante woonde, en dat ze verpleegkundige is geworden. Ze heeft de oorlog overleefd en is weer teruggekomen in het dorp. Ze ontmoet in 1950 Reid Brandsma, die haar nog steeds ziet zitten. Ze gaan trouwen en hun seksleven is bijzonder goed. Reid wil kinderen maar Elza niet. Toch komen er twee (Albert en Katie). Het gaat hun financieel goed, want ze krijgen een grote erfenis van Catharina's ouders. Maar dan komt 1968.  Reis krijgt een brief van zijn stervende moeder die hem de waarheid onthult. Ze bekent de moord op Catharina met arsenicum en ze zegt ook dat ze Tinus en Lambert tegen elkaar heeft opgezet in de hoop dat ze aan boord van de zeilboot  zouden gaan vechten. Dat kwam dus ook uit. Reid kan niet met die  verschrikkelijke kennis leven en springt in de sluis. (zelfmoord|) Zijn moeder was dus een moordenares.  Elza is blij dat ze geheim aan Wayne kan vertellen.

NIJE SIEL 2018
De volgende morgen is Elza dood. Ze heeft waarschijnlijk een hersenbloeding gekregen. De dokter vertelt ook dat ze aan het dementeren was en dat het eigenlijk maar het beste is. Na de begrafenis is de familie  verdeeld over het geheim. Moet Wander wat hij gehoord heeft aan de kinderen vertellen? Er wordt hoofdelijk gestemd en het verhaal moet worden verteld. Iedereen is erg onder de indruk van Wanders versie. Sommigen zijn boos, anderen hebben een schuldgevoel (Katie) of zijn verdrietig.(Albert)  Besloten wordt om met zijn allen toch met bewondering Naar Elza te kijken.

NAWOORD
In het nawoord geeft de schrijfster aan dat ze het verhaal van haar eigen familie heeft gefictionaliseerd. Ze heeft feiten uit het verleden opgezocht en er een eigen verhaal van gemaakt o.a met verandering van decor en van tijd.  Maar in feite is het een waargebeurde geschiedenis van haar eigen familie.

Personages

Wander Kingma

Over Wander kom je als lezer weinig te weten. In zijn Hollandse periode is hij te jong. Hij wordt verzorgd door zijn tien jaar oudere zus. Hij moet met zijn ouders mee naar Amerika. Daarover vertelt hij vooral over de periode met zijn lieve vader die maar liefst 100 jaar is geworden. Veel over zichzelf laat hij niet los. Zakelijk is hij geslaagd.

Imke Brandsma

Vanaf het begin merk je als lezer dat zij de rol van femme fatale speelt. Ze is fysiek aantrekkelijk en laat dat heel goed aan Lambert merken. Vanaf het begin moet je als lezer toch denken dat zij degenen is die Catharina om het leven heeft gebracht.

Catharina Onderweegs

Catharina is opgegroeid in Den Haag bij ouders die zich niet zo veel met haar bemoeiden. In haar gymnasiumperiode overleeft ze de Spaanse griep in tegenstelling tot Dymphna, haar vriendin die ze mogelijk besmet heeft. Ze heeft daarover een schuldgevoel. Ze moet om aan te sterken naar Friesland om bij haar oom en tante te verblijven. Ze maakt haar opleiding op het gymnasium niet af. In Friesland is ze huiverig om met Lambert, die timmerman is, om te gaan. Wanneer ze toch trouwen, is een seksleven niet echt aan haar besteed..Ze is niet erg geil op haar man. Ze heeft diverse miskramen en gaat steeds somberder tegen het leven aankijken. Een lichtpuntje wordt de komst van buurvrouw Imke. Die laat haar weer terugdenken aan vroeger. Maar Imke wordt ook haar ondergang. Die vermoordt haar met arsenicum.

Elza Brandsma

Elza wordt als kind meteen in het diepe gegooid. Ze is intelligent, maar gaat als tienjarige niet meer naar school, omdat ze haar moeder moet verzorgen.Ze kan dus niet naar het gymnasium, waar een parallel ligt met de opleiding van haar moeder Catharina. Ze heeft door dat Imke op haar vader uit is. Ze wordt ook ondervraagd door de politie, maar schuift de schuld van de moord niet op Imke. Als haar vader toch met Imke trouwt, wil ze niets meer met hem te maken hebben. Ze gaat niet mee naar Amerika en wil geen contact. Ze stuurt koppig alle brieven van hem retour. Ze gaat haar eigen weg, wordt verpleegkundige en keert terug naar Friesland waar ze met Reid trouwt. In tegenstelling tot haar moeder beleeft ze wel veel plezier aan seks, maar ze wil geen kinderen. Die komen er toch. Ze staat er weer alleen voor als Reid zelfmoord pleegt. Ze heeft een iets minder goed contact met Katie, die steeds maar wil dat ze het familiegeheim onthult. Haar zoon Albert is gemakkelijker en zeker ook liever voor haar. Uiteindelijk onthult Elza het geheim dat ze meedraagt aan haar broer. Elza is aan het einde van haar leven (ze is 95) aan het dementeren, al zijn de tekenen daarvan niet zo significant aanwezig.

Reid Brandsma

Reis is een aardige buurjongen die wel wat ziet in Elza. Zij wil niets van hem weten. Later na de oorlog ontmoet ze hem weer en ze vindt dat het dan tijd is voor een man in haar leven. Reid doet het zakelijk gezien goed/. Ze hebben een goed huwelijk, maar na de onthulling van de geheimen in de brief van zijn moeder, vindt hij het leven te zwaar en hij springt in de sluis.

Fay

Fay is een doortastende vrouw die Ruby heeft, maar geen man. Ze neemt de zaak van haar vader over en ze weet van wanten. Misschien heeft ze daarom iets minder oog voor Ruby, die later in Nederland onthult dat ze lesbisch is. Fay vindt dat geen probleem, maar ziet tegelijkertijd dat ze te weinig aandacht heeft gehad voor haar dochter.

Quotes

"‘Papa heeft gebeld.’ Ze haperde. ‘Het spijt ons zo…’Voor ze kon verdergaan schudde Catharina haar hoofd. ‘Nee. Dymphna is een taaie,’ zei ze mechanisch. ‘Ze wordt weer beter. Zeg het, papa, zeg dat ze beter wordt.’Tot haar afgrijzen zag ze tranen in zijn ogen. ‘Dymphna heeft het niet gered,’ zei hij zacht. ‘Je vriendin is vanmiddag begraven.’De witte wereld omsloot haar als een wolk. Dit was niet echt, het was een van die dromen waar je je paniekerig uit ontworstelde. Of misschien was de koorts terug. Ze greep de spijlen van haar bed en kneep erin. De wolk trok op en ze keek in de bezorgde gezichten van haar ouders. ‘Ga weg,’ schreeuwde ze. ‘Jullie liegen. Ik wil jullie niet hier."

Bladzijde 16 e-book

"Nu gingen zijn handen naar beneden, trokken haar nachthemd omhoog. De haartjes van zijn bovenbenen schuurden tegen haar huid, iets hards duwde tegen haar onderlichaam. Hij was overal, alsof ze zich in de greep van een octopus bevond. Onbeholpen plukten zijn vingers aan haar onderbroek en daar lag zijn harde geslacht tegen haar naaktheid. In een reflex klemde ze haar benen tegen elkaar, zijn sterke onderlichaam duwde ze uit elkaar. ‘Ik zal voorzichtig zijn.’"

Bladzijde 31 e-book

"Na het vertrek van de Brandsma’s bekeek Catharina haar huis met vreemde ogen. Ze rook de bedompte geur van uien en kool in de keuken en zag dat de traploper rafelde. De lucht van petroleum was in elke vezel van het huis gekropen, de goedkope matrassen droegen de kuilen van hun achtersten en de stalen tobbe waar ze wekelijks in badderden schilferde. Waarom had ze de teloorgang niet eerder opgemerkt? Ze verlangde onverwacht hevig naar haar ouderlijk huis, naar de verwarmde vertrekken, de plafonds met gipsen rozetten en de kroonluchters die een ring van twintig lampjes droegen met elk een recht lijfje, een bol hoofdje en een wulpse kuif."

Bladzijde 44 e-book

"De bevalling begon in de nacht. Catharina werd wakker van een zeurende pijn onder in haar buik. Ze probeerde weer in slaap te vallen en draaide zich op haar andere zij. Bij die beweging voelde ze het natte laken onder haar. Ze schoot overeind en streek een lucifer af. Het duurde even voor haar ogen zich aanpasten aan het schijnsel. Het vocht was donker. Donkerrood.Ik wil dit niet meer, nooit meer, bezwoer ze zichzelf. Strompelend bereikte ze hun slaapkamer.Lambert stond onmiddellijk naast het bed. ‘Ik haal de dokter. Ga hier liggen.’ Hij pakte haar arm en ondersteunde haar.‘ Het kind is dood,’ zei ze."

Bladzijde 54 e-book

"Zodra Albert weg was, kroop ze achter haar computer en googelde ze op ‘dementie’. ‘In de beginfase van dementie kan sprake zijn van black-outs en opvallende verscherpte herinneringen uit de jeugd,’ las ze met een schok van herkenning. Haar herinneringen nemen niet langer genoegen met hun ballingschap in de kelder van haar geest "

Bladzijde 114 e-book

"Waarom heeft hij nooit iets verteld over zijn eerste vrouw?’‘Waarom hebben mensen geheimen?’ vraagt Faye traag.Ruby zet weer af met haar voet. ‘Omdat ze bang zijn. Of iets slechts hebben gedaan.’Faye laat haar dochters woorden tot zich doordringen. ‘Ja, meestal dat. Of omdat ze anderen niet willen kwetsen."

Bladzijde 170 e-book

"Vlijmen voerde het woord. ‘Uw dochter,’ en met een knikje naar Elza, ‘uw moeder is vergiftigd. Er zijn onomstotelijk sporen van arsenicum in haar stoffelijk overschot aangetroffen. Gezien het verloop van haar ziektebeeld gaan we uit van een acute vergiftiging.’Al had Elza het vermoed, het woord brandde in haar middenrif."

Bladzijde 252 e-book

Thematiek

Geheim/ familiegeheim
Het thema van deze roman is, mede gelet op de titel, natuurlijk het familiegeheim. Dat is een heel bekend thema in de literatuur. Het sluit direct aan op de werkelijkheid van alledag. In veel families zijn er geheimen. Denk aan verzwegen overspel, het krijgen van een buitenechtelijk kind, de pogingen van kinderen om hun ouders te benadelen enz. Vroeg of laat worden die geheimen onthuld. Soms ook niet, want nemen de personen die het geheim kennen het mee in hun graf. In de roman is Elza net op tijd om de geheimen van de familie Kingma aan haar broer mee te delen. Een dag later sterft ze. Daarna stemt de familie erover om het geheim ook te weten te komen. Het betreft de moord die de stiefmoeder van Wander/Wayne op haar geweten heeft.Ze heeft met arsenicum de dood van Catharina veroorzaakt en ze was bovendien de aanstichtster van de dood van haar man. Wanneer Reid in een brief leest dat zijn terminale moeder het geheim bekent, vindt hij die kennis te zwaar om verder te leven. Hij pleegt zelfmoord. Zo houdt het thema van het familiegeheim meestal samen met het motief Familiebetrekkingen.

Motieven

Zelfmoord
Reid Brandsma kan niet met de waarheid van de moorden omgaan. Na de onthullende brief van zijn moeder springt hij in het water van de sluis en verdrinkt.

Homoseksualiteit
Ruby is lesbisch en zij vertelt dit in Nederland aan haar moeder Fay. Die heeft het eigenlijk altijd wel geweten. Ze vindt het ook fijn dat Ruby het verteld heeft.

Schuldgevoel
Bij enkele personages overheerst een schuldgevoel. Dat is vooral het geval met Katie die de laatste jaren wat onhebbelijk was tegen haar moeder. Ook de dag voor haar dood heeft ze zich onheus gedragen. Na de dood van Elza voelt ze zich schuldig. Eerder in het verhaal kampt Catharina met een enorm schuldgevoel. Mogelijk heeft zij haar vriendinnetje Dymphna besmet. De heeft de Spaanse griep niet overleefd en Catharina wel. Is het haar schuld?

Moord
Uiteindelijk blijkt dat buurvrouw Imke toch arsenicum door het eten van Catharina heeft gedaan, waardoor die gestorven is. Imke wilde verder met Lambert. Ook heeft ze Lambert en Tinus tegen elkaar opgezet in de hoop dat Tinus in het gevecht het onderspit zou delven.

Queestemotief
Wanneer Wayne en zijn dochter en kleindochter een kistje met documenten vinden, lezen ze dat er familie in Nederland zit. Ze gaan op zoek en Wayne noemt de zoektocht naar zijn zus Elza zelf ook enkele keren een queeste.

Seksualiteit
Catharine gaat het huwelijk met Lambert in zonder enige seksuele voorlichting en ervaring. Seks voelt als een aanranding voor haar. Ze is vaak zwanger en krijgt ook enkele miskramen, voordat Elza wordt geboren. Ook daarna probeert ze zo weinig seks met Lambert te hebben. Wat dat betreft heeft Elza dat niet van haar moeder geërfd. Ze heeft een bijzonder goed seksleven met Reid. Ze wil alleen geen kinderen.

Dood
In zo'n lange familiegeschiedenis ontbreekt de dood natuurlijk niet. het gaat namelijk over drie generaties en de eerste generatie is met de dood van Elza gestorven. Catharina, Lambert, Imke, Tinus zijn allemaal gestorven. Elza sterft aan het einde van het boek.

Overspel
Er broeit iets tussen Imke en Lambert. Ella ziet het gebeuren. Als Catherina overleden is, grijpt Imke haar kans. Daarna verdrinkt Haar echtgenoot tijdens een zeiltocht. Dat is voedsel voor roddels in het dorp. Er is nog een andere vorm van overspel. Albert is gescheiden van Mies die een andere partner heeft. Maar elke veertien dagen hebben ze nog seks met elkaar.

Opdracht

Voor mijn oma Klaasje de Jong-Onderweegs 
(1895-1984)

Trivia

Uit het nawoord van Carla de Jong: "De waargebeurde geschiedenis is gefictionaliseerd in Geheim leven. Ik heb de feiten naar mijn hand gezet: zo heb ik het drama verplaatst van 1911 naar 1936, omdat ik Elza (mijn oma staat model voor haar) nog in leven wilde hebben in het heden. Ik heb de chronologie van de twee sterfgevallen omgedraaid, omdat ik dit dramatisch gezien sterker vond werken. De locatie heb ik van Overijssel naar het Friese Gaasterland verplaatst, omdat daar veel van mijn jeugdherinneringen liggen. Het dorp Nije Siel aan de Zuiderzee en later het IJsselmeer bestaat niet, althans niet onder deze naam. De ontwikkelingen en personages in de hoofdstukken in het heden zijn voornamelijk fictief. Tot mijn spijt heb ik geen verborgen familie in Amerika en dus heb ik ze gemaakt, het voorrecht van de schrijver."

Titelverklaring

De titel is duidelijk. Het  verhaal van de roman gaat over een verzwegen familiegeheim. Elza heeft daar haar hele leven mee opgescheept gezeten. Uiteindelijk-aan het eind van haar leven-  gaat ze het geheim toch onthullen.

Structuur & perspectief

De opbouw van de roman is  niet- chronologisch. Er zijn 9 delen (titels zijn plaats en tijd) die op hun beurt weer worden onderverdeeld in hoofdstukken die met een cijfer zijn aangegeven.
Er zijn in totaal 24 hoofdstukken. 
DEN HAAG EN NIJE SIEL 1918-1923 
NIJE SIEL 1933-1936           
NEDERLAND 2018   
     
CALIFORNIË USA 2018       
USA EN NEDERLAND 2018   
NIJE SIEL 1936
NIJE SIEL 2018
NIJE SIEL 1936-1968
NIJE SIEL 2018

De schrijfster besluit met een nawoord, waarin ze de verschijnselen fictie en werkelijkheid in haar betoog betreft. Het is een waargebeurde geschiedenis in haar familie, maar ze heeft wat feiten als topografie en tijd aangepast. 

Het verhaal lijkt zich zelf te vertellen. Het perspectief wisselt nog wel eens van personage.Daarom kun je niet zeggen dat het echt personaal verteld is.  Ik kies voor een alwetende verteller die steeds in een ander personage kruipt..

Decor

Er zijn drie verschillende decors aan te wijzen.
- Den Haag: Catharina Onderweegs wordt er geboren en blijft er tot haar 17e jaar. Ze krijgt daar de Spaanse Griep en overleeft die ternauwernood.
- Nije Siel : om aan te sterken gaat Catharina naar het Friese Nije Siel (een gefingeerd dorp). Ze trouwt er met Lambert  en krijgt er de kinderen Elza en Wander. Wander komt in 2018 met zijn familie terug naar het Fries dorpje. 
- Californië :  Lambert is na de dood van zijn eerste vrouw met vrouw Imke neergestreken in de VS. Wayne is er opgegroeid en heeft er zijn bedrijf gesticht. Daar kreeg hij met zijn vrouw Sophia een dochter Fay die weer een dochter Ruby kreeg. 

De tijdlagen worden in de titel van de delen aangegeven.
- Deel I : 1918-1923: Catharina's jeugd
- Deel II : 1933-1936 : Het huwelijk van Catharina 
- Deel VI : 1936: De moord op Catharina  
- Deel VIII : 1936-1968: Het leven van Elza 
- Overige delen : 2018 
De delen worden niet-chronologisch aan de lezer gepresenteerd. Door deze structuur wordt het verhaal spannender. 

Stijl

Carla de Jong heeft in eerdere romans al bewezen dat ze een familiegeschiedenis helder en in eenvoudige bewoordingen kan vertellen. Ook deze roman leest vlot weg. De woorden zijn niet lastig. Ook in de metaforen blijft De Jong eenvoudig. Ze roept in een korte omschrijving een voor de lezer herkenbaar beeld op. Een paar voorbeelden:
(blz. 46-ebook) Bij negenenvijftig kromp Lambert ineen, zijn mond sloot zich en zijn tong gleed uit haar mond als een naaktslak. Met zijn gezicht in haar hals schokte hij, sidderde en viel slap op haar neer.Hij is dood, dacht ze, misschien is dat goed
(blz. 67 -ebook)  Hij lag op zijn rug en had zijn laken en het bruine dekentje van zich af gewoeld, zijn beentjes lagen opengevouwen als een pompeblêd. Zijn lipjes weken van elkaar en Elza duwde ze zachtjes toe, zoals ze haar vader dat had zien doen. ‘
(blz. 91)  "Ze was een gekooid dier dat leed onder haar bestaan op de vierkante meters van hun huis."

Het verhaal heeft in het algemeen een hoog tempo. Alles is vrijwel gericht op het thema van het familiegeheim. 

Slotzin

Het belang van het weer mag niet onderschat worden,’ zegt Wayne. ‘En iets verder weg in de toekomst verheug ik me op jullie bezoek aan ons de komende kerst.’ Hij heft zijn kelkje en de anderen volgen zijn gebaar. ‘We proosten op de Kingma’s en de Brandsma’s. Maar bovenal op Elza, groots in haar koppigheid, haar zwijgzaamheid en groots in haar opoffering.’De glazen botsen en klingelen, de toost wordt een zootje van woorden maar de kakofonie eindigt in koor. ‘Op Elza.."

Bijzonderheden

De ontdekking van het familiegeheim gebeurt eigenlijk op een geijkte manier in literatuur: het boven water komen van oude documenten. In dit geval is dit het kistje dat al jaren op zolder bij Wander staat. Daarin treft Wander zijn geboorteakte en die van zijn zus aan. Dat is de start van zijn queeste.

Beoordeling

Vlot lezende roman over een familiegeschiedenis van Carla de Jong zelf. Ze heeft wat feiten aangepast en er fictie van gemaakt. De Jong schrijft een roman die je achter elkaar wilt uitlezen. Wat wel in andere recensies wordt beweerd, ( dit is een thriller') lijkt me een beetje teveel van het goede. Er zit uiteraard spanning in het verhaal, maar het is niet de suspense die je in ene thriller aantreft. 

Goed te lezen verhaal, ook voor scholieren van havo-en vwo.

Recensies

"Respect voor Carla de Jong, dat zij deze stap heeft genomen om haar familiegeschiedenis aan het papier toe te vertrouwen en dus ook aan ons, het grote publiek. Deze indrukwekkende roman is op een prettige manier beschreven, vlot, diepgaand en het ademt een fijne sfeer. De Jong weet het verhaal goed op te bouwen, je leeft mee met de karakters en je krijgt al snel een binding met de jonge Elza. De moeizame relatie tussen Lambert en Catherina en de sfeer in huize Kingma weten je te intrigeren, inleven in het verhaal kost je dan ook totaal geen moeite, empathie wordt als vanzelf opgewekt door de schrijfstijl van Carla de Jong. Lees ook vooral het nawoord, de feiten en fictie, daarin vertelt Carla hoe zij te werk is gegaan en dit maakt als afsluiter van deze meeslepende familiegeschiedenis het verhaal compleet."
https://mustreadsornot.co...-verdiend/

"Dit verhaal is verder in één woord weer geweldig! Carla de Jong weet hoe je een verhaal moet vertellen en hoe je de lezer meeneemt in dit verhaal. Vrijwel vanaf het begin werd ik meegezogen in deze trieste familiegeschiedenis, die losjes gebaseerd is op de familiegeschiedenis van Carla de Jong zelf. Het verhaal zit gewoon zo gigantisch goed in elkaar, het is zo mooi verteld, dat ik een diepe buiging maak voor Carla de Jong. Ik hoop dat ze altijd dit soort mooie romans blijft schrijven en ons meeneemt in de levens van mensen die we zelf hadden kunnen zijn. Chapeau!"
https://boekenrupsjenooit...a-de-jong/

"n een woord wow! Wat heeft Carla de Jong een prachtig en indrukwekkend boek geschreven zeg! Afwisselend lezen we de verhalen uit het heden en verleden vanuit Elsa en de verhalen van Wayne. Hierdoor bouwt het verhaal zich stap voor stap op tot een ontroerend verhaal, die gebaseerd is op een familieverhaal van Carla zelf. Het is een verhaal boordevol gebeurtenissen en emotie. Tussen de regels door voel je de frustratie en verdriet. Het einde is ontroerend en raakte mij. Alsof je deel bent geweest van het leven van Elsa. Geheim leven is een verhaal die prettig en makkelijk leest, hier ligt deels de kracht van dit boek. Daardoor wil je blijven lezen en weten wat het geheim is waarmee Elsa al zo lang mee leeft."
https://onlybyme.nl/boeke...a-de-jong/

"De hoofdstukken van “Geheim leven” wisselen af tussen heden en verleden. Daarnaast zijn er hoofdstukken over Elza en haar familie in Nederland en hoofdstukken over het leven van Lambert en Imke en hun gezin in Amerika. Wander, die zich in Amerika Wayne laat noemen, weet niet dat hij een zus heeft. Als zijn dochter en kleindochter bij het opruimen van de zolder een kistje met documenten vinden, beseffen zij dat er nog familie in Nederland moet zijn en gaan ze op onderzoek uit. Ze besluiten naar Nederland te gaan om uit te vinden of de zus van Lambert nog in leven is."
https://www.hebban.nl/rec...heim-leven

"Op deze pagina van hebban.nl kun je veel recensies raadplegen van lezers van deze boekenwebsite. Ze geven een goed beeld van wat gewone lezers van deze spannende familieroman vinden."
https://www.hebban.nl/boe...ng#reviews

Overhoor jezelf

Catharina wordt in haar leugd erg ziek. Waaraan lijdt ze, samen met haar vriendin?
Bewering I: Heden en verleden lopen enkele keren door elkaar heen.
Bewering II: De 24 hoofdstukken worden aangegeven met een titel.
Het verhaal wordt verteld door
Het thema van de roman is
Bewering I: Catharina woont in haar jeugd in Den Haag.
Bewering II: Ze heeft in Den Haag een gymnasiumopleiding voltooid.
Bewering III: Ze heeft in Den Haag in het ziekenhuis gelegen.
Bewering I : Catharina heeft een fijn seksleven met Lambert Kingma
Bewering II : Haar dochter Elza heeft een goed seksleven met Reid.
Bewering Albert en Mies hebben ook na hun huwelijk nog een goed seksleven.
Welke decors spelen een belangrijke rol?
Meerdere antwoorden mogelijk
In de roman komen de twee wereldoorlogen uitgebreid aan bod o.a. met alle problemen van de bezettingstijd.
Af en toe beantwoordt Elza een brief van haar vader die naar Amerika is geëmigreerd.
Uiteindelijk blijkt dat Catharina toch zelfmoord heeft gepleegd door arsenicum in te nemen.
Welke literaire motieven zie je in de roman terug?
Meerdere antwoorden mogelijk
En welke motieven zie je in het onderstaande rijtje terugkeren in de roman?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe komt Wander/Wayne te weten dat hij een oudere zus heeft?
Elza vertelt haar geheimen aan de gehele familie vlak voor haar dood.
Welk 'klein geheim' vertelt Ruby aan haar familie?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.