Ei door Anna Drijver

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Ei
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Anna Drijver
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
oktober 2014
Pagina's
302
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Ei
Shadow
Ei door Anna Drijver
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2014
  • 302 pagina's
  • Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar

Flaptekst

Wanneer Leyla voor een gangbare controle een echo laat maken in het ziekenhuis ziet haar gynaecoloog een vlekje bij een van haar eileiders. Een grijs vlekje dat daar niet hoort, maar dat heel eenvoudig te verwijderen is. Een standaardprocedure, niets waar ze zich zorgen over hoeft te maken. Haar gynaecoloog doet deze ingreep al jaren. Nog nooit heeft hij een fout gemaakt. Nog nooit. Ei is de veelbelovende tweede roman van schrijfster en actrice Anna Drijver. Met haar debuutroman Je blijft, die lovend werd ontvangen, heeft Anna haar naam als schrijfster definitief op de kaart gezet.

Eerste zin

Leyla gooide haar tas over haar schouders en beende het portiek uit met de sleutelhanger van haar fietssleutels in haar mond en de telefoon in haar hand.

Samenvatting

Deel I
Leyla Hartemink is 28 jaar, parlementair journaliste bij een krant in Den Haag. Ze woon in Amsterdam samen met Olaf. Ze maakt een artikel over het gebruik van Amber Alerts is is nogalal kritisch. Het nummer wordt door haar hoofdredacteur afgekeurd: ze mioet het uuitwerken. Intussen moet ze op privégebied haar spiraaltje laten vervangen: een ingreep die niet veel voorstelt, maar bij de scan zien ze iets: een cyste die moet worden verwijderd. Leyla maakt een afspraak met de arts Adema die de ingreep zal verrichten. Hij is zestig, heeft een goede reputatie, maar toch gaat het fout. Al op de verkoeverkamer voelt Leyla zich niet lekker. Dan blijkt uit de eerste verhalen dat er veel verklevingen in haar buikholte zaten, waardoor de dokter is gaan "klooien."Hij moet haar nu vertellen dat ze nooit kinderen zal krijgen. Dat is een hard gelag voor Leyla.

Deel II
Leyla is twee dagen na de ingreep nog helemaal niet de oude. Ze bloedt nog flink. Er wordt herhaald wat de dokter heeft gezegd. Maar de dokter zelf is er ook niet geweldig aan toe. Een van zijn teamleden heeft een klacht tegen hem ingediend naar aanleiding van de mislukte operatie bij Leyla. Han Adema is erg van slag: hij barst soms ineens in snikken uit. Toch wordt hij nog niet geschorst.
Leyla kan niet werken en kijkt op internet naar informatie over onvruchtbaarheid. Ze wordt er niet erg vrolijk van. Een vrouw die wel zwanger is geworden, biedt medicijnen aan en Leyla gaat die halen om ze bij haarzelf in te spuiten. Ze heeft het er mentaal moeilijk mee en in de supermarkt gaat ze bijvoorbeeld melkpoeder en kindershampoo kopen. Als vriendinnen haar verjaardag verrassend willen vieren, loopt ze weg en gaat ze slapen in een beddenzaak, totdat ze wordt wakker gemaakt door een verkoper. De volgende stap is dat ze het adres van dokter Han Adema probeert te achterhalen. Ze gaat naar zijn huis toe en ontmoet hem als hij met de auto komt aanrijden. Hij heeft nog niets verteld tegen zijn vrouw en hij doet net of Leyla hem komt interviewen voor het blad Arts & Auto. Maar Leyla heeft iets anders in de zin: ze wil wraak nemen en plant een injectienaald met een zwangerschapshormoon in zijn nek.
Hij had namelijk meer weggehaald dan strikt noodzakelijk was.

Deel III
In de eerste twee delen waren er al een paar hoofdstukken gewijd aan de familiegeschiedenis van Leyla's ouders. Die gingen voornamelijk over hoe ouders en grootouders elkaar ontmoet hadden. Leyla Harteminks grootouders  hebben een band met Italië. Oma heet Oma Roma en haar vader - inmiddels gescheiden van haar moeder- heet Matteo. Ze kan beter met haar vader opschieten dan met haar moeder.
Leyla krijgt  in Amsterdam nog een aanrijding met een Braziliaanse familie, die haar naar het ziekenhuis wil brengen, omdat haar neus gewond is. Maar als ze naar het OLV-Gasthuis gaan krijgt ze het benauwd en rent ze weg. De kleine Braziliaanse Lina is wel gecharmeerd van haar en het komt die avond tot een geweldige ontlading tussen Brazilië en Nederland "met scores aan beide kanten." Leyla had na de operatie nog geen seks gehad en nu dus met een vrouw. Toch een wat raar intermezzo in het verhaal. het komt wel voort uit de houding van Olaf die het "niet meer kan trekken en meer met zijn vrienden optrekt in het weekend. Haar vader Matteo komt haar troosten.

Dokter Han Adema gaat met zijn vrouw naar een welnessresort. Ze vindt dat hij het nodig heeft, maar tijdens een massage door een man breekt Han opnieuw in snikken uit. Hij kan de schande niet verdragen. Hij ziet op de massagetafel ook in hoe de patiënten aan hem overgeleverd zijn.
Later leest Leyla in een oude krant dat hij zelfmoord heeft gepleegd.

Zelf heeft ze moeite met de ontmoeting met haar vriendinnen van wie er één hoogzwanger is. Ze heeft hun niets verteld en ze vreest de komende jaren de gesprekken over kinderen.

Leyla moet een Kamerlid interviewen dat opstapt na een politiek conflict, maar ze komt er niet aan toe. Ze valt flauw nadat ze weer is gaan bloeden. Vader. moeder en Olaf komen haar opzoeken in het ziekenhuis. Maar Olaf komt vertellen dat hij moet nadenken over hun relatie. Dan neemt Leyla een besluit. Ze gaat met haar vader en moeder naar haar familie in Rome (vandaar natuurlijk de familiegeschiedenis in de roman). De roman eindigt met een gesprek tussen Leyla en Oma Roma. Daaruit spreek toch weer enige hoop voor het leven, ook al zal Leyla geen kinderen op de wereld gaan zetten.

Personages

Leyla

Leyla Hartemink is 28 jaar en parlementair journaliste in Den Haag. Ze woon samen met Olaf. Alles gaat zijn gangetje, maar op een dag slaat het noodlot toe. een artikel van haar over Ambert Alerts in Nederland komt niet door de selectie heen en de vervanging van een spiraaltje blijkt ook niet oed te gaan. Er is een cyste ontdekt en ze moet geopereerd worden. Ze denkt er makkelijk over maar de arts maakt een fout en ze krijgt de mededeling dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen. Ze besluit met een injectienaald wraak te nemen op de dokter, maar ze houdt het nieuws voor haar vriendinnen verborgen. Aangezien Olaf niet zo leuk op alles reageert, denkt ze ook na over haar relatie. Ze besluit een tijdje weg te gaan naar Italië, waar haar voorouders vandaan kwamen. Ze gaat een tijdje naar Rome om de warmte van de familie te ervaren.

Han Adema

Han is een zelfverzekerde betrouwbare gynaecoloog met een voorliefde voor klassieke muziek. Maar ook bij hem slaat het noodlot toe. Hij is zestig als hij een fout maakt tijdens een operatie waardoor een patiënt nooit kinderen zal kunnen krijgen. Iemand vanuit zijn eigen team klaagt hem aan en hij kan die vernedering niet aan. Op een avond komt Leyla verhaal halen, maar de injectiespuit overleeft hij nog wel. Dan blijkt uit een verwaaide krant dat hij dood is. Uit de advertenties kan worden opgemaakt dat hij zelfmoord heeft gepleegd vanwege de schande.

Andere personages

Alle andere personages spelen een ondergeschikte rol in het verhaal. Ook de partners van Leyla en Han blijven op de achtergrond. Marion weet zelfs niet wat er in het ziekenhuis met haar man is gebeurd. Ze lijkt erg zorgzaam voor haar man te zijn.

Quotes

"Luisvrij, pijnvrij, kakkerlakvrij, kindvrij. Ze gniffelde en nam een hap. Te groot: ze moest moeite doen om de bruschetta klein te krijgen in haar mond. "Speaking of vrijheid. Ik moet mijn spiraaltje even laten vervangen , bij de gynaecoloog, zei Leyla kauwend. "De vijf jaar zijn alweer voorbij."" Bladzijde 43
"Het spiraaltje was klein, zo'n drie centimeter en had vijf jaar in haar baarmoeder gezeten. Een beetje besmeurd met bloed, maar het witte plastic oogde nog nieuw. Door dit voorwerp was er geen nieuw mens ontstaan uit het zaad dat in haar had rondgezwommen. Ze had zestig keer zwanger kunnen worden in de afgelopen vijf jaar en elke keer was het tegen gehouden door dit stukje plastic." Bladzijde 62
"Han wachtte totdat de assistent de buik vrij had gemaakt en het laken zo had geprepareerd dat het te opereren gebied mooi gereedlag. De eerste klanken van Rachmaninov klonken zacht over de kleine zwarte speakers in de hoeken van de ruimte. Han glimlachte, het was een prachtige opening. En niemand zag hem glimlachen onder zijn mondkapje." Bladzijde 94
"Post pakte het rapport en begon: "Op woensdag 6 mei jongstleden was dokter Han Adema verantwoordelijk arts tijdens de kijkoperatie van een patiënte die was binnengekomen via de polikliniek Gynaecologie.Patiënte onderging een laparoscopie in de onderbuik."" Bladzijde 133
"Hoe ze haar fiets neerzette en op hem afliep. Hij was opgelucht, hij voelde zich leeg. Hij was eerlijk geweest, nu kwam alles goed. Ze kwam dichterbij. Toen deed ze een stap naar hem toe en voelde hoe ze iets in zijn nek duwde. Hij was te moe om snel te reageren op de pijn. Pas toen ze al op haar fiets was gestapt en weggereden voelde hij aan zijn hals. Er stak een injectienaald uit." Bladzijde 199
"Ze streek het papier glad. Han Adema overleden. Arts. Ziekenhuis. Vrouw Marion en kinderen. Correspondentieadres. Er ontstond kippenvel op haar armen. De volgende advertentie was van het ziekenhuis./ Er stond iets van jarenlange betrouwbare zorg," Bladzijde 276

Thematiek

Geluk/ verlangen naar geluk

Leyla heeft de keus om kinderen te krijgen enige tijd uitgesteld. Maar dan wordt de angst bewaarheid dat ze geen kinderen meer zal krijgen, omdat een arts bij een kleine medische ingreep een grove fout heeft gemaakt. Het besef dat ze nooit moeder zal worden, treft haar hard en heeft gevolgen voor haar functioneren.

Motieven

Zelfmoord

Leyla leest in een oude krant dat Han Adema een einde aan zijn leven heeft gemaakt. De klacht tegen zijn functioneren had hem genekt.

Angst

Anna Drijver schrijft graag over de angsten die mensen hebben. Deze keer gaat het om de angst die je kan krijgen als je na een operatie merkt dat iets mislukt is (bijv. je verkeerde been geamputeerd, of zoals bij Leyla te horen krijgen dat je geen kinderen meer kunt krijgen) Han Adema heeft ook angst wanneer hij in zijn nek gestoken is door Leyla, is hij bang dat hij het HIV besmet is geraakt of dat hij iets dodelijks ingespoten heeft gekregen.

Moeizame liefdesrelaties

Leyla verkeert met Olaf. Ze heeft al vijf jaar een spiraaltje en dat moet verwisseld worden. Daarbij wordt iets ontdekt wat weggehaald moet worden, maar de gynaecoloog maakt een fout. Daardoor kan ze geen kinderen meer krijgen en die kennis heeft gevolgen voor haar relatie met Olaf. Ook de ouders van Leyla hebben een moeizame relatie gehad. Haar vader en moeder zijn uiteindelijk gescheiden.

Schuldgevoel

Han Adema heeft een schuldgevoel aan zijn medische misser overgehouden. Hij was een goede gynaecoloog en hij kon niet tegen de vernedering die hem in het ziekenhuis toch werd nagedragen na zijn fout.

Wraak

Leyla gaat naar dokter Adema thuis en steekt een injectienaald met een zwangerschapshormoon in zijn nek. Het is een manier van wraak nemen voor het door hem aangedane leed.

Seksualiteit

Leyla heeft na een aanrijding een keer seks met een kleine Braziliaanse vrouw Lina. Dat komt o.a. omdat ze na de mislukte operatie geen seks meer had met Olaf. En ze verlangde er wel erg naar.

Noodlot

Het noodlot slaat toe bij Leyla als ze wakker wordt uit een narcose. Er is een medische fout gemaakt.

Opdracht

De opdracht luidt: Voor haar

Trivia

Anna Drijver is actrice en bekend van diverse films (Komt een vrouw bij de dokter) en tv-series (Cel en Mijnheer Miller)

Titelverklaring

In deze roman gaat het over kinderloosheid na een operatie. Alle eitjes die in de eilander van Leyla zaten, zijn onbruikbaar geworden. Het ei is het symbool voor het nieuwe leven. Zij zal geen nieuw leven meer baren en ze zal zich moeten bezinnen op een leven zonder kinderen en waarschijnlijk zonder Olaf. Het nieuwe begin met hoop kan wel  starten in het Italië van Leyla's voorouders bij de lieve Oma Roma..

Maar ei komt ook letterlijk in de tekst voor. Al op de eerste pagina valt er een duivenei vlak voor haar voeten naar beneden. (Terwijl ze op weg was naar haar fiets zoefde er plotseling iets naar beneden wat met een pets op de stoeptegels brak. Ze liep er op af terwijl ze haar jas dichtdeed en op haar telefoon een nummer opzocht. Toen Leyla zag wat het was, staakte ze wat ze aan het doen was  en hurkte neer: het was een duivenei, waarschijnlijk gevallen uit een slecht gebouwd nest.)
Het diertje dat nog niet geboren was , overleeft de vak niet. Leyla denkt dat het nog te jong is om te kunnen leven. Zoiets overkomt haar natuurlijk zelf ook. Voordat ze vrucht kan dragen, hoort ze dat ze nooit kinderen zal kunnen krijgen.

Structuur & perspectief

Er zijn drie grote delen die in kleine genummerde hoofdstukken worden onderverdeeld.
Deel I  Hoofdstuk 1-17
Deel II Hoofdstuk 18-35
Deel III Hoofdstuk 36-50.
De volgorde van de drie delen is chronologisch, maar in de delen zelf komen enkele keren hoofdstukken voor waarin een alleswetende verteller informatie vertelt over de grootouders en ouders van Leyla. Eigenlijk doen die niet zo veel ter zake en hinderen ze de lezer in de verhaallijn van de onvruchtbare Leyla.
Het perspectief berust voor het grootste deel bij de personale verteller Leyla, de 28-jarige journaliste. Zij vertelt in de o.v.t.
Enkele keren verschuift het perspectief naar de mannelijke personale verteller, dokter Han Adema (60) die haar heeft geopereerd en daarbij een fout heeft gemaakt. Hij vertelt ook in de o.v.t.
Zoals hierboven werd gesteld is er nog een alwetende verteller die de voorgeschiedenis van Leyla's  voorouders vertelt.
 

Decor

Er zijn twee plaatsen die voor Leyla met het decor te maken hebben. Ze woont met Olaf in Amsterdam en daar speelt haar privéleven zich af. Ze is geopereerd in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Haar werk als parlementair journaliste doet ze echter in Den Haag.

Er worden weinig mededelingen gedaan over de tijd waarin het verhaal speelt. Uit de klacht over Adema blijkt dat de operatie op woensdag 6 mei heeft plaatsgevonden. We weten dat de schrijfster gebruik maakt van actuele gegevens (IPod, WhatsApp-groepje, Koning Alexander). Dat betekent dat het verhaal niet eerder dan 2013 kan spelen en in dat jaar viel 6 mei op een woensdag. Houd je je strikt aan de datum, dan moet het verhaal  zich afspelen op woensdag 6 mei 2015. Oftewel, een half jaar na het verschijnen van de roman. Klopt dat of ios het een slordigheid?

Er kloppen meer dingen niet. Het is dus mei (zegt de verteller)  en de Tweede Kamerverkiezingen zijn net geweest. De posters hangen er nog. Maar de verkiezingen waren in werkelijkheid in september 2012. Jammer, het is maar fictie, maar de realiteit in dit soort verhaalgegevens recht doen, is een eerste vereiste. Nogmaals, een jonge schrijfster heeft een goede redacteur nodig.

 

 

Stijl

De stijl van Anna Drijver is heel eenvoudig en helder.  Ze gebruikt geen moeilijke woorden en de zinnen zijn ook niet erg ingewikkeld. Het is dus wel een eenvoudig leesbaar boek met bovendien een prettige bladspiegel. Er had  door een tekstredacteur overigens wel iets beter naar de afwerking gekeken kunnen worden, want er staan enkele taalfouten in de tekst.  Ook was een advies van een redacteur welkom geweest aan Anna: niet te veel woorden te besteden aan de voorgeschiedenis van de voorouders. het zijn verhaaldraden die gemist hadden kunnen worden, de verhaallijn doorbreken en het gepresenteerde verhaal zeker niet spannender maken.
Het woordje "gelijk"gebruiken in de betekenis van meteen, direct blijf ik als oud-docent lelijk vinden wanneer het niet in de directe rede staat.

Slotzin

"Alles komt goed." Oma perste haar lippen op elkaar en sloot haar ogen. Leyla bekeek de rimpels en de vlekjes op het gezicht van haar oma en sloot ook haar ogen. Ze begreep dat er bij haar iets zou eindigen. Het was niet volbracht en ze zou het niet volbrengen.

Beoordeling

"Ei" is een boek voor meisjes over een jonge vrouw die door een medische fout geen kinderen meer kan krijgen. Het thema "onvruchtbaarheid"   zal jongens in het voortgezet onderwijs namelijk nauwelijks aanspreken.
Drijver heeft een vlotte  vlot, het boek heeft een mooie bladspiegel en dat betekent dat je niet veel tijd kwijt bent met lezen en dat is altijd prettig bij "lezen voor de lijst." Ook de dialogen (Drijver is actrice) zijn op niveau. Iedereen weet hoe moeilijk het is natuurlijk overkomende dialogen te schrijven.
Maar de tweede roman van Drijver heeft ook zwakke kanten:
- de oppervlakkige karaktertekening van vooral Anna, Olaf  en Adema
-  enkele  onafgemaakte verhaallijnen
- de te  lange uitstapjes naar de familiegeschiedenis  van Leyla (verhalen die gemist hadden kunnen worden of in elk geval ingekort, omdat ze niets toevoegen aan het thema.) 
 

 

Recensies

"Ei is een verhaal waarin allerlei lijntjes ronddwalen, waarvan er eigenlijk maar eentje echt goed is uitgewerkt. Dat is de verlorenheid van Leyla, na de operatie. Steeds meer zondert ze zich af, zonder dat het pathetisch wordt. Op een paasbrunch met collega’s komt via een spelletje naar voren hoe Leyla op anderen overkomt: 'Ambitieus. Gesloten. Mannelijk.' Dat de lezer toegang krijgt tot haar eenzame dwaling, wordt alleen al daardoor waardevol." http://www.8weekly.nl/art...e-dag.html
"Vooral het eerste deel van de roman is sterk geschreven. De afwisseling tussen heden en verleden geeft diepte aan het verhaal, en in de laatste paar pagina’s wordt duidelijk waarom de schrijfster de familiegeschiedenis er zo nadrukkelijk bij betrekt. Minpuntje aan de roman is dat het over het algemeen verzorgde taalgebruik geregeld onderbroken wordt door al te nietszeggende en voor de hand liggende observaties, die je bij een meer ervaren auteur niet zou tegenkomen. Zoals bijvoorbeeld “De mozzarella was zacht en romig, de tomaat zoet en fris”, of “de weilanden waren fris en groen”, “haar ogen diepzwart”." http://mustreads.nl/recen...a-drijver/
"In deze confrontatie had zowel stilistisch als inhoudelijk meer kunnen zitten. Ook de structuur van de roman laat te wensen over. De roman kent 50 hoofdstukken die verdeeld zijn over 3 delen, waarbij het de vraag is wat de indeling in die delen rechtvaardigt. Het enige wat enigszins verandert, is Leyla’s gemoedstoestand. Tot slot bevat de roman te veel verhaallijnen. Vooral de geschiedenis van Leyla’s ouders en grootouders is niet genoeg verweven met de hoofdlijn. Die hoofdstukken staan op zichzelf en vergroten het begrip van Leyla’s handelingen of haar innerlijk niet. Ze lijken er eigenlijk enkel toe te dienen om Leyla een uitweg te bieden aan het einde van het verhaal. Wellicht ware het beter geweest als Drijver en haar redacteur wat langer hadden gebroed op deze tweede roman." http://www.tzum.info/2014...rijver-ei/
"Hoewel Ei bij vlagen onnodig sensationeel is en haar taal soms wat gekunsteld overkomt, bewijst Drijver (1983) wel degelijk meer te zijn dan een actrice die haar pen nog eens uit wil proberen. Ze zet het thema vruchtbaarheidsproblematiek op een verfrissende manier neer en vooral de scènes waarin Leyla haar beschadigde lijf probeert te accepteren in de nasleep van de operatie, raken. Uiteindelijk gaat Ei over het recht op keuzes, op autonomie en zelfbeschikkingsrecht over het eigen lichaam. Best feministisch." http://www.opzij.nl/nl/ar...er-ei.html
"Terwijl ik een grote fan ben van Anna als actrice, valt dit boek mij helaas tegen. Sommige hoofdstukken over de familiegeschiedenis van Leyla voegen voor mijn gevoel niets toe aan het plot van het verhaal. De tijd die Drijver besteedt aan het uitweiden over de liefde van Leyla’s ouders, had ze beter kunnen besteden aan de liefde tussen Leyla en Olaf. Telkens als er een interessante of zelfs spannende wending in het verhaal leek te komen, wordt het weer afgekapt door een flashback of een totaal ander onderwerp. Oké, dacht ik, dan komt het later wel. Misschien wilt ze nog meer spanning opbouwen? Een beetje teleurstellend is het dan als die verhaallijn niet meer wordt opgepakt. Voordat ik het wist, was ik bij de laatste pagina beland met nog te veel onbeantwoorde vragen." http://www.deleesfabriek....a-drijver/
"Ei heeft een veelbelovend plot en hoofdthema, die helaas niet helemaal de juiste uitwerking hebben gekregen. Hoewel er an sich niets mis is met het idee van de roman, zijn er net iets te veel tekortkomingen die verre van bijdragen aan de kracht van het verhaal. Een voorbeeld hiervan is de uitwerking van de personages. Ei draait hoofdzakelijk om Leyla en de worsteling met haar onvruchtbaarheid na de operatie, en om de worsteling van haar arts, dokter Adema, die door een verkeerde inschatting een gigantische fout heeft gemaakt met alle gevolgen van dien. Het is geen probleem dat zowel Leyla als dokter Adema als personen niet de meest makkelijke zijn en niet altijd de meest logische dingen lijken te doen. " http://www.hebban.nl/rece...ac-over-ei

Bronnen

Interview met de schrijfster over de idee achter het boek.
http://www.nu.nl/weekend/...leven.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

25.026 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Boekenquiz 13 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
In welke twee plaatsen (het decor) speelt het verhaal zich voornamelijk af?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welke vertellers spelen een rol in de handeling?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het thema van de roman?
Welke motieven komen in de roman voor?
Meerdere antwoorden mogelijk
Waardoor sterft dokter Adema?
Bewering I : Olaf is de grote liefde van Leyla.
Bewering II: De eerste keer seks na de operatie van Leyla is met een vrouw.
Bewering III : Leyla gaat na de operatie nog graag om met haar vriendinnen.
Wat doet Leyla uit wraak tegenover haar gynaecoloog?
Welk beroep heeft Leyla Hartemink?
Welk artikel van Leyla wordt door de hoofdredactie afgekeurd?
Als Leyla beseft dat ze nooit kinderen zal krijgen, gaat ze iets in een opwelling doen. Wat precies?
Het verhaal moet zich afspelen na april 2013.
Han Adema krijgt een saunabezoek aangeboden door zijn vrouw en hij geniet er met volle teugen van.
Bewering I : Olaf begint zich steeds meer van Leyla te verwijderen.
Bewering II: Leyla zoekt meer toewijding bij haar vader.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.