Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2019
- 230 pagina's
- Uitgeverij: De Arbeiderpers
Flaptekst
De ouders van Osama zijn nieuwkomers in het Rotterdam van midden jaren tachtig. Hun leven wordt op z'n kop gezet als de flamboyante buurvrouw Loes aanbelt met een aanbod dat ze niet kunnen weigeren. Osama is meteen gefascineerd door de eigenzinnige vrouw. Hoewel zijn moeder in eerste instantie gemengde gevoelens heeft bij haar bemoeienissen in hun huishouden, groeit er een hechte vriendschap. Osama's vader droomt van rijkdom en terugkeer naar het land van de Atlas. Samen met zijn zoon rijdt hij stad en land af in een rode Ford Transit om afgedankte meubels op te halen en door te verkopen. Door de voorruit van de bestelbus ontdekken zij een nieuwe wereld. In een omgeving waarin ambitie en inburgering met elkaar botsen, probeert de jonge Osama zijn weg te vinden.
Eerste zin
Het is de eerste keer dat er werd aangebeld, misschien dat ik het me daarom zo goed herinner.Samenvatting
Op een dag wordt aangebeld bij het huis van Osama en zijn ouders. Het is de Hollandse buurvrouw, Loes. Ze biedt hun een oude naaimachine van Singer aan. De moeder van Osama vertrouwt het niet en zegt dat Osama op zijn vader moet letten, want ze is jaloers op Loes. Als ze de volgende dag vroeg voor de deur staan om de naaimachine op te halen, is Osama onder de indruk van het huis van Loes. De moeder van Osama heeft eerst wat moeite met Loes omdat ze erg jaloers is, maar draait later bij.
De vader en moeder van Osama dromen van een terugkeer naar Marokko, waar ze vandaan komen. Hiervoor gaat Ahmed, de vader van Osama een paar keer per jaar naar Brussel om dit te proberen te regelen. Dit levert niet veel op.
Osama heeft een groeistoornis. Dit kost zijn ouders veel geld. Hij wordt bijgestaan in zijn behandelingsproces door Anna, een knappe vrouw. Als Osama op een dag met zijn vader tv kijkt, besluit Ahmed zijn geschiedenis te vertellen. De ouders van Osama kwamen uit hetzelfde dorp in Marokko, dat gescheiden werd door een rivier. Aan de ene zijde woonden de rijken, aan de andere zijde de armen. Door het bouwen van een dam werd het verschil tussen arm en rijk nog groter. Om elektriciteit te krijgen in het arme dorp moesten de mensen hun identiteitskaart laten zien. De mensen vertrouwden dit niet, waardoor er weinig elektriciteit was. Later werd het geaccepteerd als alleen de namen van de mensen in een huis bekend waren. Osama’s vader wordt ontslagen in de haven door bezuiniging.
Als Osama met zijn moeder en Loes naar de stad gaat, rijden ze langs een parkeerplaats. Dee moeder van Osama vertelt dat ze daar eerst woonden, in een barak. Later werden ze in een flat geplaatst. Het huis tochtte, er reed veel verkeer langs en de buren waren constant aan het ruziën. Ahmed probeerde vaak zonder succes overgeplaatst te worden naar een andere flat, pas toen hij de medische papieren liet zien van Osama kregen zij het huis naast Loes.
Ahmed heeft een werkloze vriend, Omar, die elke woensdag langskomt bij Ahmed. Osama krijgt van Omar een miniatuur auto, een rode Ford Transit. Ahmed en Omar maken een plan om Omar te koppelen aan Loes, maar het wordt niks. Ahmed heeft dezelfde rode Ford Transit gekocht die Omar als modelauto aan Osama heeft gegeven. In deze bus gaat hij zijn geld verdienen.
Ahmed krijgt van verschillende mensen dingen geschonken. Hij probeert dit te verkopen op een rommelmarkt, maar de Transit kost meer dan dat het oplevert. Omdat Ahmed de Transit dus niet kan afbetalen, wordt deze weer meegenomen. Sinds Osama en zijn gezin bij Loes naar binnen zijn geweest en zagen hoe mooi en schoon haar huis was, begonnen zij zich te ergeren aan hun eigen huis. Ze hekelen de schimmel, de tocht en de druppelende kraan. Ahmed gaat regelmatig naar de gemeente om overplaatsing aan te vragen, maar nooit met succes.
Op een ochtend wordt Osama wakker gemaakt door zijn moeder, ze moeten naar Zwitserland voor een hormoonkuur om Osama zijn groei te remmen. Deze hormoonkuur is ontzettend duur en wordt maar voor een deel gedekt door het ziektefonds. Daarom heeft zijn vader een plan. Ze stelen de Transit terug en laten hem overspuiten en uitdeuken.
Osama schiet zijn vader te hulp met het vinden van adressen en krijgt respect van zijn vader waardoor hij mee mag helpen met zijn vaders handeltje. Als Osama in de Transit zit, voelt hij zich voor op zijn plek: de Transit is groot en hij past erin. Osama helpt zijn vader navigeren en tillen van meubels. Tijdens het werk vertelt de vader van Osama hoe het ging in zijn oude dorp.
Vlak voor de zomervakantie vertrekt Ahmed naar Brussel, en Loes komt voor het eerst sinds lange tijd weer terug. Ze zoeken naar een baan voor Osama’s moeder. Ze mag gaan schoonmaken bij een rijk gezin.
Op een regenachtige zondag moeten Osama en Ahmed een meubel ophalen, ver van Rotterdam vandaan. Tijdens de rit vertelt Ahmed aan Osama waarom hij en zijn moeder uit Marokko zijn weggegaan. Hij werd gek van alle eigenwijze mensen in zijn dorp. Hij werd er gek van dat ze door de rijke als mindere werden gezien en dat ze niet eens een ziekenhuis hadden waar ze naartoe konden. Zijn vader was het zat om vergeten te worden door de rijken. Hij zet de elektriciteit van de rijken uit en wordt verbannen.
Ahmed wil graag verhuizen en hij bedenkt een plan. De eerstvolgende keer als Willem van de gemeente langskomt, zullen ze er alles aan doen om het huis zo slecht mogelijk te laten lijken.
Osama wil op voetbal maar Ahmed vindt dit te duur en hij houdt niet van voetbal. Het voetballen doet pijn aan Osama’s lichaam en uiteindelijke stopt hij.
Op een avond wordt Osama wakker met koorts, hij moet daardoor naar het ziekenhuis. Hij moet opgenomen worden in het ziekenhuis. Hij moest een week blijven. Ze hoeven uiteindelijk niet meer naar Zwitserland omdat in Nederland dezelfde hormoonbehandeling beschikbaar is.
Als Osama uit het ziekenhuis ontslagen wordt, komt zijn vader hem ophalen. Hij vertelt dat ze een nieuwe woning hebben, maar dat ze de Transit weg moeten doen omdat hij denkt dat de politie hem doorheeft.
Eenmaal in het nieuwe huis aangekomen is Osama onder de indruk het is er schoon en er valt veel licht naar binnen. Morgen zou Osama Loes bellen om haar te vertellen dat ze bij ons op vakantie kon komen. In dit deel van de wereld. Een nieuwe wereld.
Personages
Osama
Osama is een jongen van 11/12 jaar. Hij heeft een groeiziekte waardoor hij heel lang en slungelig is voor zijn lengte. Hij helpt zijn vader met zijn hosselmissies.
Ahmed
De vader van Osama. Hij wil enorm graag rijk worden en terug naar Marokko, waar hij is weggestuurd omdat hij elektriciteit stal.
Laila
De moeder van Osama. Ze wordt na een onzeker begin goede vrienden met buurvrouw Loes. Ze wil net als haar man graag terug naar Marokko.
Loes
De buurvrouw van Osama. Osama is gefascineerd door haar en vindt haar een topvrouw. Ze is eigenzinnig maar heeft een goed hart en helpt Osama en zijn ouders graag.
Quotes
"Dat dossier begon niet met mijn naam of geboortedatum of geboorteplaats. Het begon met mijn aandoening. In de eerste plaats was ik dat. Een aandoening." Bladzijde 63
"Hij oefende een beroep uit waarvoor je geen opleiding nodig had: de straat was je opleiding, de menden die kenden waren je opleiding, het notitieboekje met de adressen - hoe slecht opgeschreven dan ook - was je opleiding." Bladzijde 152
Thematiek
ImmigratieDe inburgering van Osama en zijn ouders staan centraal in de roman. Het is de basis voor Ahmeds avonturen en de vriendschap tussen Loes en Laila.
Motieven
De ford transit
De rode Ford Transit van Ahmed staat symbool voor de vrijheid van een nieuw land, waar iedereen rijk kan worden, althans zo denkt Ahmed.
Het dossier
Het medisch dossier van Osama staat symbool voor hoe Osama voelt dat hij niets meer is dan zijn groeistoornis. Het dossier gaat altijd mee en lijkt soms belangrijker dan hijzelf.
Het land van de atlas
Marokko is nog altijd de beoogde bestemming van de ouders van Osama, ongeacht van hoe ze het in Nederland hebben.
Motto
Van de maan af gezien zijn we allen even groot - Multatuli
Titelverklaring
Op een gegeven moment beschrijven Osama en zijn vader hun handeltje als 'Operatie Weekendmiljonair'. Het stond 'voor de weekenden waarin we meubels hadden afgeleverd, de buit binnen hadden en verzadigd terugreden naar huis, dromend over de belofte dat je door hard te werken en een beetje geluk op een dag miljonair zou kunnen zijn.'
Structuur & perspectief
Het boek is geschreven vanuit het oogpunt van Osama, in de ik-persoon. Er zijn elf genummerde hoofdstukken.
Decor
Het verhaal speelt zich af in Nederland, en vooral in Rotterdam, in de jaren tachtig. Rotterdam is een stad die veelal getypeerd wordt door de grote groepen migranten die er wonen, dus het is een logisch decor voor een roman over inburgering.
Stijl
Het boek is makkelijk geschreven en de zinnen zijn niet complex of lang. Het boek leest hierdoor snel weg.
Slotzin
Een nieuwe wereld.Beoordeling
Het boek leest makkelijk weg en is daardoor weinig tijdrovend. Als je snel een prima boek wil lezen, dan zou ik het aanraden. Als je echter echt geprikkeld wil worden door een sterk verhaal, is dit niet het boek voor jou. Benali bouwt een goede wereld op, maar laat na om er echt een interessant en samenhangend verhaal van te maken.
Recensies
"'De weekendmiljonair’ laat zich lezen als een roman over een gewoon, gemiddeld gezin van sympathieke mensen, die toch ook allemaal wel hun eigen karakters en obsessies hebben." https://www.trouw.nl/cult...~bfbc393f/
REACTIES
1 seconde geleden