Feitelijke gegevens
- 2014
- 1 pagina's
- Uitgeverij: Querido
Flaptekst
Marion werkt als freelance webdesigner en doet in haar vrije tijd aan kickboksen. Door bepaalde gebeurtenissen uit haar verleden houdt ze mensen zoveel mogelijk op afstand. Haar vriendin Dana moet voor haar werk naar het buitenland en vertrouwt Marion haar twaalfjarige dochter Chavi toe. Het meisje zit op het internaat van een eliteschool in een bosrijke omgeving. Al snel heeft Marion het gevoel dat het daar niet veilig is. Dan wordt er op de school een moord gepleegd. Slaagt Marion erin om Chavi te beschermen? Of zal ze dezelfde fout maken die ze vroeger al heeft gemaakt? Een verhaal over (on)macht, keuzes maken, schuld en boete.
Eerste zin
De Vlindertuin 1991 Het zonlicht valt naar binnen door een spleet in de gordijnen en trekt een streep over de donkere vloer. Het is ene grens, een richel waarop Lilly en zij moeten lopen zonder te vallen. Want aan de andere kant wonen de monsters.Samenvatting
Marion Hartog (29) is websitedesigner maar ook kickbokser. Ze verslaat in een wedstrijd haar vriendin Dana die daarna vraagt of haar dochtertje Chavi (12) enige weken bij haar mag logeren in het weekend. Ze moet op zakenreis naar Japan, een man is niet in het spel. Chavi gaat naar een internaat. Als Marion uiteindelijk instemt en Chavi wegbrengt naar het Schillergymnasium, ziet ze daar een figuur die ze niet vertrouwt. (Gilles Ramus). Ze besluit zich dan aan te melden voor de invulling van de vacature aan het internaat en wordt meteen aangenomen als internaat-opvoedster.
Chavi wordt vanaf dag 1 gepest door twee meisjes Isabeau en Camilla, maar ze durft niets te zeggen tegen Marion. Isabeau is een ellendeling die op maandag 8 september een proefwerk wil kopiëren met haar iPhone en daarvoor in de docentenkamer moet zijn. Daar werkt op die avond nog de schilder Benno Lanssens die een foto met zijn Smartphone maakt van haar. Ze wordt boos en slaat hem neer met een hamer. De volgende morgen wordt Benno dood gevonden. Er zijn ook nog elf steekwonden met een schroevendraaier toegebracht. Omdat Benno een foto van haar had genomen op zijn telefoon die mogelijkerwijs meteen is doorgestuurd naar zijn pc, neemt Isabeau de telefoon mee. De recherche (Thomas Weismann) wordt ingeschakeld. Het geeft veel consternatie op de eliteschool die het Schillergymnasium is. Toch heerst er ook veel angst onderling. De lerares Nederlands Vandeweghe is vaak het slachtoffer van pesterijen door een andere docent Devriendt. Marion houdt de vreemde Gilles Ramus in de gaten: ze vertrouwt hem niet met de meisjes. Hij laat ook iets merken over een seksuele afwijking die hij in India heeft laten genezen.
Verhaalverleden: de hoofdstukken worden afgewisseld met gecursiveerde hoofdstukken uit het verleden (De Vlindertuin 1991-1996) waarin Marion als vertellend personage in een weeshuis zit en met een pleegouderstel (William en Suzan) moet kennismaken. Ze mag de pleegvader meer dan de pleegmoeder. In het tehuis heeft ze een vriendinnetje Lilly die haar vertelt wat meester Kurt met haar uithaalt. Hoewel het niet expliciet wordt meegedeeld, kun je als lezer er uit opmaken dat het om seksueel misbruik gaat. Niemand luistert naar Lilly en Marion.
Isabeau wil de foto wissen van de pc, maar dat lukt niet goed. Ze kan achterhalen dat de pc in onderhoud is bij een gehandicapte man en gaat naar hem op zoek. Ze steekt brand in het appartement waarbij Adam Jones omkomt en de pc in vlammen opgaat.
Gilles Ramus vertrouwt de aanwezigheid van Marion Hartog op het internaat niet: hij googlet haar en komt erachter dat ze een baantje op haar cv heeft verzwegen. Hij neemt initiatief en het gevolg is dat Marion wordt ontslagen, omdat de directrice van het instituut waar ze had gewerkt dat aan haar nieuwe baas doorgeeft. Later blijkt dat Marion zich fanatiek heeft vastgebeten in twee docenten die mogelijkerwijs seks met leerlingen hadden. Ze wilde geen “toeschouwer” meer zijn.
Gilles Ramus wordt steeds lastig gevallen door man die zich Mocking Bird noemt en aan wie hij geld heeft geleend voor het kopen van een chalet in de Ardennen. Mocking Bird wil dat hij jonge meisjes aanlevert. Gilles voelt de druk. Chavi en haar vriendin worden nog steeds gepest: haar vriendin Birgit wordt van de trap geduwd en breekt een enkel. Chavi weet dat ze de volgende is, ze is nu alleen op een kamer. Ze verstopt zich daarom in de auto van Gilles en bindt zo de kat op het spek. Gilles houdt zich nog netjes maar Mocking Bird komt erachter dat hij een jong meisje verbergt. Hij komt naar Gilles, slaat hem neer en neemt Chavi mee naar de Ardennen. Op school zijn ze er een nacht later achter dat het meisje verdwenen is. Weismann belt Marion die op het vliegveld staat om naar Nieuw Zeeland te vertrekken. Ze snelt naar het appartement van Gilles en krijgt nog net wat informatie uit hem om naar de Ardennen te vertrekken. Ze probeert uit te zoeken waar Chavi zit en redt haar uit het chalet. Vervolgens wacht ze op de dader om wraak te kunnen nemen.
Verleden: Marion heeft op een reünie van de Vlindertuin gehoord dat Lily zelfmoord heeft gepleegd vanwege het seksueel misbruik. Niemand had iets gedaan: alleen maar toegekeken. Intussen vertelt ze ook dat haar pleegvader William is gestorven en dat verwijt ze aan haar pleegmoeder Suzan die haar niet tijdig had gewaarschuwd. Ze houdt sindsdien het contact met Suzan af. Die haar juist enkele keren heeft gebeld.
Intussen heeft de politie de verbrande pc onderzocht en ontdekt dat een leerling (Isabeau) het laatst gezien is met Benno in de docentenkamer. Isabeau ontdekt dat, is bang voor de arrestatie en loopt het koude water in.
Marion wacht de dader in het chalet op. Ze kan nu wraak nemen voor het verleden en slaat inderdaad Mocking Bird neer. Hij is een bekende radiopresentator Ron Vervloed met een seksuele afwijking. Maar omdat ze even niet oplet, kan hij haar nog pijn doen. Toch wordt ze op tijd gered.
Alles lijkt opgelost, maar dan komt er nog een onverwachte onthulling van mevrouw Vandeweghe. Haar zoon Mark is jaren geleden omgekomen bij het zwemmen in een jeugdkamp. Hij was elf jaar en er was een onduidelijke schuldvraag. Degene die ze verantwoordelijk houdt voor zijn dood, was Benno Lanssens. Ze wilde dat die avond uitpraten, toen ze zag dat hij gewond was door Isabeau. Ze had haar kans gegrepen en met 11 steekwonden Benno gedood. Niemand weet het verder en de mogelijke andere dader is dood. (Isabeau)
Marion kan het eindelijk opbrengen haar pleegmoeder Suzan te bezoeken. Die wilde van haar weten wat ze met het treincomplex van William moest doen. Ze gaat verhuizen en er is geen plaats. Marion zegt dat ze het allemaal maar aan de buurjongen moet geven. Op één figuurtje na….
Personages
Marion Hartog
Marion Hartog is jong, kickbokser en websitedesigner. Ze heeft in het verleden in een weeshuis gezeten en is geadopteerd door pleegouders. Met haar pleegvader William kan ze beter opschieten dan met Suzan die ze weigert mama te noemen. In het weeshuis is haar vriendinnetje Lilly slachtoffer geworden van seksueel misbruik maar niemand heeft iets gedaan. Ze heeft zich voorgenomen nooit meer “toeschouwer” te zijn en dat heeft haar een baantje gekost bij een internaat waar ze twee docenten ten onrechte heeft beschuldigd van seksueel misbruik. Ze heft er overigens wel een neus voor, want als ze Gilles Ramus ziet in het internaat van Chavi, weet ze dat die man fout is. Ze solliciteert maar wordt als snel ontslagen, omdat ze dingen tijdens het sollicitatiegesprek heeft verzwegen. Toch grijpt ze meteen in als Chavi verdwijnt. Ze krijgt de kans om wraak te nemen voor het verleden door Ron Vervloed uit te schakelen. Daarna maakt ze het goed met pleegmoeder Suzan.
Gilles Ramus
Gilles Ramus blijkt in het verleden pedofiele neigingen te hebben gehad, maar hij heeft zich laten behandelen in India. Het is nog niet helemaal gelukt van zijn neigingen af te komen (hij blijft naar jonge meisjes kijken) maar hij kan zich nog beheersen. Hij staat onder invloed van Mocking Bird. Chavi komt alleen zelf naar hem toe en hi wil haar wel beschermen. Het lukt niet als Vervloed hem bezoekt en hem neerslaat. Hij raakt in coma maar vertelt vlak daarvoor aan Marion dat Mocking Bird in de Ardennen zit.
Ton Vervloed
Ron Vervloed (Mocking Bird) is een enge man die Gilles heeft ontmoet in India. Hij heeft he geld afgetroggeld voor de aankoop van een chalet in de Ardennen, waar hij met jonge kinderen seksueel misbruik wil plegen. Hij zet Gilles onder druk en weet zo Chavi te pakken te krijgen. Hij wordt echter opgewacht door Marion die hem uitschakelt. Hij heeft nog een tweede leven als radiopresentator van het programma “Middaggroet met Ron Vervloed”
Mevr. Vanderweghe
Mevrouw Vandeweghe is lerares Nederlands op het Schillergymnasium. Ze wordt erg gepest door een collega. Er blijkt in het verleden ook iets te zijn gebeurd met haar zoon Mark, wat ze nog steeds niet goed heeft verwerkt. Ze krijgt jaren later de kans om wraak te nemen op de mogelijk schuldige aan de dood van Mark. Ze brengt de elf fatale steekwonden toe bij Benno Lanssens en is eigenlijk de moordenaar. Toch gaat ze vrijuit, omdat de andere mogelijke dader Isabeau zelfmoord heeft gepleegd.
Quotes
"“Dertig keer opdrukken stelt eigenlijk niets voor”, zei Isabeau. “We doen er nog twintig push-ups bij”, zei Camille. Chavi voelde hoe het stof op haar gezicht zich mengde met haar tranen. Ze had al die tijd gezwegen en de druk van de knie in haar rug proberen te negeren. Haar armen trilden. “Telkens als je je opdrukt, zeg je mijn naam.”, zei Camille. “En die van mij ook”, zei Isabeau. “Zo zul je ons nooit vergeten.” " Bladzijde 105
"“Marion is geobsedeerd door mogelijke slachtoffers van seksueel misbruik, waardoor ze met haar onterechte beschuldigingen zelf slachtoffers maakt. De psychologe vermoedde dat het te maken heeft met een trauma uit Marions kindertijd. De conclusie was dat Marion niet geschikt is voor werk waar kinderen of jongeren bij betrokken zijn.”" Bladzijde 195
"Conny had haar even apart genomen in de hal. In de schaduw van de potplant, die ineens veel kleiner leek dan ze altijd had gedacht, had Conny verteld wat er was gebeurd. Lilly was enkele maanden geleden uit een raam van de derde verdieping gesprongen. Ze was op slag dood." Bladzijde 199
"Maar hij las het artikel niet als een bezorgde ouder, hij las het als iemand die wist waarom die man de jongen wilde. De Indiase genezer had hem gezegd dat zijn driften nooit volledig zouden verdwijnen, maar dat hij ze moest leren beheersen. Dat had de genezer herhaald bij elke zweepslag die hij hem had toegebracht." Bladzijde 236
"Ze was op hem toegelopen, ze had er geen idee van wie de schilder met de hamer op zijn hoofd had geslagen, maar hij ademde nog toen ze zich vooroverboog. Met de schroevendraaier die op tafel lag, had ze de bewusteloze man elf steken toegebracht. Eén voor elk jaar dat Mark had geleefd voor ze hem van haar hadden afgenomen." Bladzijde 298
Thematiek
Misdaad: whodunitUiteindelijk blijkt “De toeschouwers” toch nog een whodunit te zijn. Het lijkt erop alsof de lezer al vroeg in het begin van het verhaal weet wie de dader van de moord op Benno is, nl. Isabeau, een ellendig internaatkind. Aan het einde blijkt echter dat de dodelijke steekwonden toegebracht zijn door de lerares Nederlands Vandeweghe, die wraak heeft genomen voor wat haar zoon Mark jaren geleden door Benno is aangedaan.
Motieven
Verkrachting/seksualiteit
Gilles is een pedofiel die zich heeft laten behandelen in India door een genezer. Maar hij heeft daar Ron Vervloed ontmoet aan wie hij geld geleend heeft om een chalet in de Ardennen te kopen, waar hij kinderen kan misbruiken. Gilles heeft moeite zijn neigingen te onderdrukken, maar vergrijpt zich niet aan Chavi. Mocking Bird daarentegen slaat wel toe. In De Vlindertuin heeft meester Kurt de kleine Lilly misbruikt. Ze had het aan Marion verteld en die weer aan een leidster, maar ze hadden haar niet geloofd. Het waren toeschouwers aan de kant gebleven.
Zelfmoord
In het weeshuis heeft Lilly zelfmoord gepleegd door van de derde verdieping af te springen. In het internaat is Isabeau bang dat de politie erachter komt dat zij achter de dood van twee mensen zit, ze springt in het water en verdrinkt.
Kind-ouderrelatie
Marions moeder is vroeg overleden bij een ongeluk, haar vader heeft ze niet gekend. Ze zit in een tehuis en leert haar pleegouders kennen. Haar pleegvader William is erg rustig en ze noemt hem papa, maar haar pleegmoeder noemt ze gewoon Suzan. De verhouding met haar is niet goed, ook al omdat ze tien jaar geleden haar niet heeft gewaarschuwd toen William dood ging. Ze wil niet dat Suzan contact met haar opneemt, maar aan het einde bezoekt ze haar toch en maken ze een goede afspraak over het treinspeelgoed dat William altijd had gehad en waarmee ze met hem heeft gespeeld.
Wraak
Een bekend motief in thrillers is het motief van de wraak. Iemand is in het verleden iets aangedaan en later neemt hij wraak op degene die het leed heeft berokkend. Zo neemt Marion wraak op de man die opnieuw een kind wil misbruiken. Meester Kurt is de dans ontsprongen, maar de radiopresentator Ron Vervloed moet er jaren later van lusten. Lerares Vandeweghe is erachter komen dat haar zoontje bij het zwemmen verongelukt is en dat de schuld kan worden gelegd bij Benno Lanssens. Jaren later krijgt ze de kans om wraak te nemen en ze steekt maar al te graag toe.
Pesten op school
Het kinderleed wordt veroorzaakt door o.a. het pestgedrag op school.Isabeau en Camille hebben een slechte invloed op het gedrag van andere kinderen uit het internaat. Ze hebebn zich voorgenomen om Chavi te pesten o.a. op grond van haar donkere uiterlijk. Birgit wordt van de trap geduwd en breekt haar enkel. Chavi durft niets tegen Marion en haar moeder Dana te vertellen. Onder pesten op school kun je ook het gedrag van Johan Devriendt rekenen die zijn collega Vandewege onheus pest.
Kindertijd & kinderleed
Diverse kinderen wordt in dit verhaal leed toegebracht. Chavi en Birgit worden gepest op het internaat door Isabeau en Camilla. Lilly wordt in De Vlindertuin misbruikt door meester Kurt. Pesten geschiedt zowel in het weeshuis als op het internaat. Naar de kinderen wordt niet geluisterd en op het internaat is de angst voor de medeleerlingen te groot. Maar pesten geschiedt ook nog in de docentenkamer van het Schillergymnasium.
Opdracht
Voor Patrick
Titelverklaring
De toeschouwers gaat om mensen die van een zijkantje staan toe te kijken hoe andere mensen ellende ervaren(bijv. gepest worden op school). Dat is een kwalijke eigenschap van mensen, want daardoor gaan anderen ten onder. Marion heeft in haar jeugd iets over haar kant laten gaan (het seksueel misbruik van haar internaatsvriendinnetje Lilly) en heeft zich voorgenomen dat later niet meer te laten gebeuren. Ze wil geen toeschouwer meer zijn. Daarom grijpt ze zoveel mogelijk in de situatie met de dochter van haar vriendin, Chavi. Er zijn in de tekst enkele citaten die naar de titel verwijzen:
-(blz. 197) “Als er iets ergs gebeurt, zijn er altijd mensen die gewoon staat toe te kijken”, zei Marion. “Anderen beslissen om iets te doen. Tot welke groep behoort u, rechercheur?”
-(blz. 216) Hij moest ineens aan Marion Hartog denken en aan wat ze gisteren tegen hem had gezegd, over mensen die ervoor kozen om toe te kijken en te zwijgen.
-(blz. 268) Ze had gezworen dat ze na Lilly nooit meer blind zou zijn.
Structuur & perspectief
Het verhaal wordt verteld in 63 relatief korte hoofdstukken zonder titel. Een aantal van die hoofdstukken zijn cursief gedrukt en spelen zich af in “De Vlindertuin” in de jaren 1001-1996. Dat zijn de hoofdstukken:1-7-15-22-28-33-39-42.
De andere hoofdstukken spelen in het verhaalheden. Deze staan in een chronologische volgorde en daarbij is de vertelde tijd een ruime week..
Het perspectief wisselt in de hoofdstukken van het ene personage naar het andere. De ene lezer zal dit prettig vinden, de andere verwarrend. Je kunt bijna niet zeggen dat er personaal wordt verteld omdat je toch relatief weinig van de personages van binnenuit krijgt voorgeschoteld. Het beste lijkt het daarom voor de vertelwijze van een onzichtbare alwetende verteller te kiezen.
Maar dat geldt alleen vooral voor de passages uit het verhaalheden. De gecursiveerde passages uit het verleden van De Vlindertuin zijn wel duidelijk personaal verteld vanuit de visie van de jonge Marion.
Decor
Er is een (kinder-) verleden dat zich heeft afgespeeld in “De Vlindertuin”. Hier staan jaartallen bij de hoofdstukken die daarover gaan, genoemd. Die zijn van 1991 tot 1996.
Het verhaalheden dat zich voornamelijk afspeelt op een internaat in België, is in ieder geval een actueel verhaal uit de 21e eeuw. De Smartphone, internet, Facebook spelen in het verhaal namelijk een rol van betekenis.
De datum kun je als lezer herleiden uit enkele verstrekte verhaalgegevens. In het tehuis in 1993 is Marion 9 jaar. (blz. 32) Dat betekent dat ze in 1984 is geboren. In het heden is ze als kickbokster negentwintig jaar.(blz. 36) Dat zou betekenen dat het verhaalheden in 2013 speelt. De moord op Benno Lanssens wordt gepleegd op maandag 8 september, maar dat valt in 2013 niet op een maandag. Dat is wel het geval in 2014. Deze twee gegevens kloppen dus niet helemaal met elkaar.De vertelde tijd in het verhaalheden (de moord op Benno) is niet erg lang: ruim een week.
Er wordt niet verteld waar het Schillergymnasium staat. Maar omdat Marion van een vliegveld dicht in de buurt wil vertrekken en de vrouw van Ron Vervloed met de TGV naar Parijs vertrekt, zou je kunnen opmaken dat het Schillergymnasium in Brussel zou kunnen staan.
Wel wordt er een rol ingeruimd voor een chalet in de Ardennen waarheen Chavi wordt ontvoerd. Maar de Ardennen in Wallonië zijn vrij groot. Het lijkt erop alsof de schrijfster niet duidelijk wil aangeven waar haar verhaal zich afspeelt.
Stijl
De stijl van Hilde Vandermeeren lijkt in het begin wat kinderlijk. Dat komt natuurlijk ook wel doordat enkele hoofdstukken personaal worden verteld vanuit het kind Marion. Hilde heeft namelijk veel kinderboeken geschreven. Kenmerkend is ook wel dat ze nog niet meteen de hele sluier oplicht van wat er in het verleden in De Vlindertuin en op een ander instituut met Marion is gebeurd. Daardoor blijf je wel in de goede spanningsboog zitten. Ze gebruikt vaak een enkele zin om de lezer te laten weten dat er iets is gebeurd, maar je weet niet meteen wat er geschied is. Dat kenmerkt natuurlijk wel de goede thrillerschrijfster. De dialogen zijn overigens wel heel natuurlijk geschreven. Er is geen overdaad aan metaforen.
Slotzin
Ze keek naar het figuurtje in haar hand en dacht aan William. Hij was degene die haaa had gezegd dat er een tijd van vasthouden was maar ook van loslaten. Pas nu begreep ze wat hij daarmee had bedoeld. Ze stapte in haar auto en reed langzaam weg terwijl ze een spoor achterliet in de sneeuw.Beoordeling
“De toeschouwers” is een sterke thriller over een actueel onderwerp: pesten op school staat namelijk behoorlijk in de belangstelling en veel leraren/scholen zijn geneigd voor de problemen daarvan weg te lopen. De inhoud is dus voor scholieren heel herkenbaar. Vandermeeren schrijft bovendien helder, de structuur is duidelijk kenbaar gemaakt en je leest het boek achter elkaar uit. “De toeschouwers” is een van de betere boeken in dit populaire genre.
Recensies
"De toeschouwers verdient een groot publiek. De titel daarentegen is goed gevonden en dekt volledig de inhoud. Want in hoeverre ben je alleen maar als toeschouwer ook schuldig aan een strafbaar feit? In alle verhaallijnen komt het thema ‘soms is niets doen strafbaar’ terug. Er zitten zoveel verschillende wendingen in deze thriller dat ik me soms onder het lezen afvroeg waar dit heen ging. Maar De toeschouwers blijkt tot in de puntjes subliem uitgewerkt. Wat een verrassend plot. Ik zag het niet aankomen. Knap hoor!" http://www.vrouwenthrille...021455938
"Het orgelpunt van dit boek levert een prettige knipoog op naar Stieg Larssons Lisbeth Salander. De onderliggende boodschap is dat sterke vrouwen mensen zijn waarop je kunt bouwen. Door hun hakken in het zand te zetten, bewijzen ze ook zichzelf een dienst. Met dit rolmodel in het achterhoofd hoort De toeschouwers helemaal thuis - maar niet alléén daar - op de leeslijst van middelbare scholieren!" http://scriptor-boekrecen...uwers.html
"De toeschouwers heeft meerdere verhaallijnen, afwisselend in het heden en verleden. Korte hoofdstukken die vlot weglezen. Veel verschillende personages, met een wisselend perspectief, maar door de goed uitgewerkte karakters heeft dit geen invloed op de leesbaarheid van het verhaal. Gewone mensen, maar bijna allemaal met een verleden die hun gevormd hebben. De Toeschouwers bevat veel psychologie en waarom iemand iets doet is soms heel goed te begrijpen. Maar soms ook absoluut niet.¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬ Eén rode draad in het verhaal is pesten, over mensen die het leuk vinden om andere mensen onderuit te halen. Zonder zich te beseffen wat ze die andere eigenlijk aandoen. Ook andere heftige thema’s komen aan bod in De Toeschouwers en al deze thema’s, de personages, de gevoelens van deze personages zijn goed verwoord en geloofwaardig neergezet door Hilde." http://www.jouwboekmijnbo...QEXuN_v_E
"De plot was onverwachts en spannend. Een groot pluspunt van het boek! Denkt de lezer al lang te weten wat er is gebeurd, Vandermeeren heeft gelukkig nog een kleine verrassing in petto! ‘De Toeschouwers’ heeft een boeiende en actuele thematiek. Toekijken en niets doen…is dat niet net zo erg als dader zijn? Knap vind ik het dat dit thema elke keer terugkomt in het verhaal, ook in de kleine verhaallijntjes om het grote geheel heen " http://wieschrijftblijft....ermeeren/
Geschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.
REACTIES
1 seconde geleden