Onze vrienden van Markteffect doen hun jaarlijkse Scholierenonderzoek. Geef jouw mening over het onderwijs en maak kans op JBL headphones of Bol.com-bonnen van 15 euro.

 

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je PWS of Sectorwerkstuk?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Stuur je werkstuk dan vanaf december in voor de Junior Fellowship profielwerkstukwedstrijd van het Rijksmuseum. En maak kans op € 1500 en een traineeship! 

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2004
  • 121 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Ploegsma Amsterdam

Flaptekst

Demi is een verlegen meisje dat zich het liefst op de achtergrond houdt. Wanneer ze met haar bloedmooie vriendin op straat loopt, worden ze aangesproken door iemand van een casting-bureau. Die is niet geïnteresseerd in de knappe vriendin, maar in Demi... Demi wordt gevraagd voor een nieuwe meidengroep, Belly B. Het bureau is op zoek naar vier S-en: een stoer schoffie, een sexy schoonheid, een slim stuudje en... 'een slome slak', denkt Demi. Maar dat heeft ze mis. Demi is het 'stille schaduwmeisje'. Dit is het begin van een turbulente tijd, waarin de verlegen Demi heel wat te overwinnen heeft!

Eerste zin

'Ik weet echt niets te verzinnen!' zuchtte Demi.

Samenvatting

Als Demi samen met haar beste vriendin Tiara naar school loopt wordt ze net voor de school aangesproken door een vrouw met een diamantje op haar tand. Deze vrouw, Jill, schijnt jonge meiden te scouten voor een nieuwe meidengroep Belly B. Deze meidengroep moet als achtergronddanseres dienen bij de nieuwe jonge zanger Roy. Demi weet niet hoe ze moet reageren als ze aangesproken wordt en eigenlijk vindt ze het heel erg eng.

’s Avonds vertelt ze aan haar ouders wat haar overkomen is. Haar oudere broer Robin reageert gelijk positief en vindt dat ze deel moet nemen aan de audities voor de meidengroep. Demi heeft het telefoonnummer van Jill gekregen en Robin besluit onmiddellijk om Jill te bellen. Vervolgens maakt Demi zelf een afspraak met Jill om verder over de meidengroep te gaan praten.

Met de hele familie gaan ze naar het Castingbureau Cast&Co waar ze nog gekeurd moet worden. De baas van dit castingbureau, Mark de Bont, zegt onmiddellijk dat Demi precies is wat ze zoeken: een onzeker en verlegen meisje. Mark de Bont heeft verzonnen dat er vier meiden als danseres moeten dienen bij de nieuwe zanger Roy. Roy gaat meedoen aan het programma Popzouten en Mark vindt dat ze een goede reputatie neer moeten zetten. Volgens hem gaat dit helemaal lukken met wat leuke meiden erbij. Hij zoekt vier verschillende soorten typen meiden: een stoer schoffie, een sexy schoonheid, een slim stuudje en het stille schaduwmeisje. Demi is als type het stille schaduwmeisje aangenomen.

Ineens wordt alles snel in gang gezet en moet Demi aan het werk. Al snel ontmoet ze Roy en de andere drie meiden met wie ze de meidengroep Belly B vormt. De eerste paar dagen krijgen de meiden veel dans- en zangles. Af en toe repeteren ze met de knappe zanger Roy. Hij is zo knap en leuk dat alle vier de meiden verliefd op hem worden. Ook Demi is heel erg verliefd op hem, maar tegelijkertijd is ze zo verlegen dat ze nauwelijks contact met hem durft te zoeken. Af en toe zoekt Roy wel contact met haar. Op een gegeven moment komt Roy zelfs bij Demi thuis en spreekt hij naar haar uit dat hij verliefd op haar is. Vervolgens gebeurt hier helemaal niks meer mee.

Uiteindelijk is het moment van het optreden aangebroken. Roy is zo zenuwachtig dat hij kalmeringspillen neemt om een beetje op te knappen. Deze kalmeringspillen helpen waardoor hij gewoon op kan treden. Het optreden gaat gigantisch goed, maar na afloop is Mark de Bont toch niet tevreden over het optreden van de meiden. Hij vindt namelijk dat ze hun rol in de verschillende typen niet volbracht hebben en dat ze de volgende keer harder moeten werken om de typen wel te kunnen spelen. Volgens hem is dit namelijk wat het Nederlandse publiek wil: een knappe jongen, met vier verschillende soorten typen meisje als danseressen erachter.

De groep is door naar de volgende ronde en een tijdje later moeten ze weer optreden. Roy is nu echter zo zenuwachtig dat hij ziek wordt. Hij kan niet meer optreden terwijl de groep wel op moet. De meiden besluiten om te toch op te gaan en Demi te laten zingen. Demi ziet hier in al haar onzekerheid ontzettend tegenop en door haar zenuwachtigheid vergeet ze de tekst terwijl ze op het podium staat. Uiteindelijk gaat het optreden toch wel goed. De jury van Popzouten vindt alleen dat ze niet naar de volgende ronde door kunnen gaan omdat Roy afwezig was.

Deze mededeling is een grote teleurstelling voor de groep. Tegelijkertijd zijn ze al bekend door heel Nederland. Alle meiden uit Nederland hebben dan ook een oogje op Roy omdat hij zo ontzettend knap is.

Ondertussen is het contact tussen Demi en haar ex-beste vriendin Tiara verdwenen. Tiara is zó jaloers op Demi dat ze nog nauwelijks contact met elkaar hebben. Dit vindt Demi echt verschrikkelijk, vooral omdat ze helemaal niet arrogant wil doen tegenover haar leeftijdsgenoten en heel erg haar best doet om normaal te blijven.

Omdat Roy de nervositeit zat is besluit hij om te stoppen met zijn carrière als zanger. Dit komt vrij onverwachts voor de vier meiden, omdat ze dachten dat hij het wel leuk vond. Vervolgens vertellen de meiden dat ze alle vier smoorverliefd op hem zijn. Roy vindt dit leuk om te horen, maar komt vervolgens met de mededeling dat de hele groep Belly B opgeheven wordt en dat hij geen zin meer heeft in contact met de meiden, zodat hij alles voor zichzelf af kan sluiten. Hij is alles rondom Belly B namelijk helemaal zat.

Vervolgens besluiten de meiden dat zij wel als vrienden bij elkaar blijven en misschien nog wel met z’n vieren optredens gaan uitvoeren. De vier meiden zijn inmiddels zo hecht met elkaar geworden, dat ze niet meer zonder elkaar kunnen.

Personages

Demi van Maaren

Demi is de twaalfjarige hoofdpersoon van dit verhaal. Op straat wordt ze aangesproken met de vraag of ze auditie wil doen voor een meidengroep. Demi is van oorsprong hartstikke verlegen en erg onzeker over zichzelf en durft zelf geen stappen te ondernemen. Ze moet onwijs gepusht worden om dingen te durven. Uiteindelijk groeit Demi erg in dit verhaal en zie je haar zelfvertrouwen groeien. Daarnaast heeft ze ook nog eens een hele goede band met haar broer Robin.

Robin van Maaren

Robin is de achttienjarige broer van Demi. Hij is erg zelfverzekerd en probeert zijn jongere zusje Demi te helpen met haar onzekerheid.

Mark de Bont

Mark de Bont is producer van negentig procent van alle Nederlandse en Belgische tiener-popgroepen. Mark is een nette man die er altijd keurig bij loopt. Hij heeft echter wel zijn eigen wil en wil dat alleen zijn eigen wil door wordt gezet.

Jill

Jill is een ietswat enge dame met een diamant op haar tand. Vanwege het diamantje op haar tand wordt ze ook wel ‘tante Diamantje’ genoemd. Toen Demi haar voor het eerst zag trok ze zich terug omdat ze Jill maar een rare vrouw vond. Jill is een vrouw die werkt voor Mark de Bont. Ze heeft hierbij erg weinig te zeggen. Jill is een hele lieve vrouw die er alles aan doet om het alle meiden naar hun zin te maken.

De vader van Demi

De vader van Demi is heel erg bezorgd om zijn dochter. Hij wil niet dat haar wat overkomt en is af en toe te overbezorgd. Verder kan hij het wel goed met zijn kinderen vinden.

Tiara

Tiara is de beste vriendin van Demi. Aan het begin van het verhaal kunnen ze heel goed met elkaar opschieten. Als Demi echter achtergrond danseres bij Belly B wordt, wil Tiara weinig meer met haar te maken hebben omdat ze zo jaloers is. Tiara is dus erg jaloers aangelegd en wil eigenlijk alle succes voor zichzelf hebben. Ze is dus ook nog eens egoïstisch.

Roy

Roy is de zanger van de groep Belly B. Roy is onzelfverzekerd en vindt het dan ook heel erg eng om voor grote groepen te zingen. Hij is heel perfectionistisch, waardoor hij vaak over moet geven van de zenuwen. Roy is qua uiterlijk een hele knappe jongen en veel meisjes hebben dan ook een oogje op hem.

Macy

Macy heeft de rol als slim stuudje in de groep Belly B.

Sabrina

Sabrina is van zichzelf erg stoer en ze heeft dan ook de rol als stoer schoffie in de groep Belly B.

Kes

Kes heeft de rol als sexy schoonheid in de groep Belly B. Kes is heel zelfverzekerd over zichzelf. Aan het begin denkt iedereen zelfs dat ze heel arrogant is, maar later blijkt dit toch anders te zijn.

Quotes

"Daar kwam nog bij dat de gekte van Popzouten nu echt landelijk was losgebarsten. In alle kranten en tijdschriften werd erover geschreven. Zelfs de deftige kranten die het normaal alleen maar over politiek hadden, plaatsen nu een artikel over Popzouten. En om de een of andere reden kozen de meesten voor een foto van Roy."

Bladzijde 87

"Demi zag dat het bijna allemaal meisjes waren die er stonden. Roy was fantastisch, aan niets kon je zien dat hij zich zo beroerd voelde. Hij lachte, gaf handen en nam allerlei cadeautjes in ontvangst. De fans krijsten om hem, ze staken hun armen naar hem uit, sommigen huilden zelfs."

Bladzijde 95

"‘Weet je,’ zei hij terwijl hij al opstond, ‘ik ben door een hel gegaan, de afgelopen weken. Ik heb jullie amper in de gaten gehad. Sorry, maar ik wil hier gewoon een dikke streep onder zitten. Ik wil met dat hele bubble-gedoe niet meers te maken hebben.’"

Bladzijde 116

Thematiek

Vriendschap
Vriendschap is het thema in dit verhaal. Ten eerste moet de hoofdpersoon Demi keuzes maken over haar vriendschap met haar beste vriendin Tiara. Tiara is ontzettend jaloers op haar, waardoor ze nog nauwelijks contact heeft met haar. Demi staat elke keer voor de keuze of ze doorgaat met de meidengroep, of het contact met Tiara herstelt. Uiteindelijk besluit ze dat Tiara geen echte vriendin is als ze zo jaloers is. Hierdoor kan ze accepteren dat het contact met Tiara veel minder is. Ten tweede bouwt Demi een hechte vriendschap met de drie andere meiden van Belly B op. Na een paar weken kunnen de meiden niet meer zonder elkaar en beloven ze elkaar echte vriendschap.

Motieven

Coming of age
Bij coming of age staat de ontwikkeling naar volwassenheid toe centraal. Demi van Maaren, de hoofdpersoon van dit verhaal, is een twaalfjarig meisje. Ze is erg onzeker over zichzelf en dit is dan ook altijd te merken aan haar. In het verhaal zie je dat ze grote stappen maakt en dat ze steeds zelfverzekerder wordt. De ontwikkeling van haar als persoon staat centraal in het verhaal.

Jaloezie
Jaloezie is een belangrijk motief in het verhaal. De beste vriendin van Demi, Tiara, is zo jaloers op haar dat ze geen contact meer met haar wil hebben. Hierdoor zit Demi elke keer met een dilemma: gaat ze door met de meidengroep en spreekt ze Tiara niet meer, of gaat ze niet door en spreekt ze Tiara weer wel? Uiteindelijk kiest ze voor zichzelf en laat ze Tiara jaloers zijn.

Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang
Verlangen naar vrijheid is ook een motief in dit verhaal. Roy, de zanger van de groep Belly B, is het zo zat om geen vrijheid meer te hebben en altijd maar nerveus te zijn dat hij besluit te stoppen met zingen. Hij wil weer zijn eigen ding doen en niet elke keer naar Mark de Bont, zijn producer, moeten luisteren.

Liefdesrelatie: onbereikbare liefde
Het motief liefdesrelatie: onbereikbare liefde (de verliefdheid) komt op twee verschillende manieren aan bod in dit verhaal. Ten eerste heeft Roy een liedje gemaakt waarin het thema verliefdheid centraal staat. Het refrein wordt in het boek regelmatig herhaald en in dit refrein is de kern van verliefdheid omschreven. Daarnaast zijn alle vier de meiden van Belly B verliefd geworden op Roy, waardoor ze de hele tijd met z’n allen over Roy praten. Eigenlijk kan niemand meer ergens anders over praten en is het één grote wedstrijd geworden welke van de vier meiden Roy nou eigenlijk leuk vindt. Uiteindelijk geeft Roy tegen Demi toe dat hij verliefd op haar is, maar hier blijft het dan ook bij. Voor alle meiden zal Roy een onbereikbare liefde blijven.

Trivia

Van dit boek, Belly B, is een schoolmusical gemaakt. Deze musical heet ook \'Belly B\'.

Titelverklaring

De titel ‘Belly B’ is eenvoudig uit te leggen. Vier meiden worden gescout voor een nieuwe meidengroep die ‘Belly B’ heet. In deze meidengroep dansen vier verschillende meiden die zich als een bepaald type voordoen. Zo is er een stoer schoffie, een sexy schoonheid, een slim stuudje en het stille schaduwmeisje. Deze vier meiden krijgen heel veel danslessen zodat ze als achtergrond-danseressen kunnen dansen bij de nieuwe, knappe jonge zanger Roy. De hele groep wordt één hechte groep waarin niemand meer zonder elkaar kan. Nadat ze een aantal optredens in het programma Popzouten gehad hebben, worden ze in Nederland erg beroemd. Iedereen weet wie de groep Belly B is en iedereen houdt van deze groep.

Structuur & perspectief

Het verhaal is geschreven vanuit een personaal perspectief. Dit wordt ook wel het hij/zij-perspectief genoemd.

Het verhaal begint met een opening-in-de-handeling. De personages en de gebruikte ruimtes worden niet als eerste geïntroduceerd, maar het verhaal begint meteen. Hierdoor maakt de lezer geen kennis met de gebruikte ruimtes en personages. De lezer komt hier dus pas later achter.
Het verhaal eindigt met een open einde. De lezer weet niet hoe het verhaal afgelopen is en blijft nog met vragen zitten.

Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. In totaal zijn er 25 hoofdstukken.

Decor

Het verhaal speelt zich ergens in Nederland af, maar waar het zich precies afspeelt is niet duidelijk omdat er geen plaatsaanduiding in het verhaal aanwezig is.

Het verhaal speelt zich in een aantal weken af. In deze tijd wordt Demi gescout door Jill en bereidt ze zich voor met behulp van zang- en danslessen voor het optreden met de groep Belly B. Daarnaast speelt het verhaal zich in de huidige tijd af. Er zijn verschillende elementen die dit laten zien: zo wordt er gebruik gemaakt van televisie en mobiele telefonie. Op de televisie is een zangprogramma 'Popzouten' op televisie. Dit is een programma waarin groepen auditie kunnen doen.

Het boek is geschreven is 2004. In 2002 was Idols voor het eerst op tv, hierna zijn er ontzettend veel zangprogramma's op televisie gekomen. Het fenomeen van een zangprogramma op tv is dus heel erg van deze tijd.

Stijl

De schrijfster van dit boek, Mirjam Oldenhave, heeft dit boek voor kinderen in de leeftijdscategorie van 9 tot en met 12 jaar geschreven. In dit boek komen onderwerpen aan te pas waar alle kinderen uit die leeftijdscategorie mee te maken hebben. Het grootste onderwerp is de vraag hoe ver je in vriendschap gaat. Vrijwel iedereen herkent het wel dat een vriendin jaloers op je is waardoor je eigenlijk niet meer verder wil gaan met datgene waar je mee bezig bent. Mirjam Oldenhave laat zien hoe je het beste met zo’n probleem om kan gaan. De problematiek die aan bod komt is dus precies de problematiek die kinderen van die leeftijdscategorie aan gaat. Naast het onderwerp jaloezie komt ook het onderwerp liefde aan bod. Ook bij dit onderwerp laat Mirjam Oldenhave door middel van een verhaal zien hoe je het beste met deze verliefdheid om kan gaan.

De schrijfstijl is verder erg eenvoudig. Er is vrijwel geen gebruik gemaakt van moeilijke woorden en zinsstructuren. Zodra er wel een moeilijk woord aanwezig was, werd dat in het verhaal uitgelegd. Het verhaal is dus voor iedereen te begrijpen.

Daarnaast staat er helemaal achteraan nog een quiz in het boek. Deze quiz laat zien welke van de vier gebruikte types van de meiden van Belly B je bent.

Slotzin

Ja, daar zou je best wel eens gelijk in kunnen hebben, dacht Demi tevreden.

Beoordeling

Vroeger heb ik nooit boeken van Mirjam Oldenhave gelezen en ik was dan ook benieuwd naar haar boeken toen ik de hoeveelheid boeken van haar in de bibliotheek zag. Toen ik de kaft bekeek kreeg ik al een positieve indruk: de kaft is precies wat kinderen aan zal spreken. Op de kaft is veel gebruik gemaakt van kleuren en er is een leuke foto gebruikt.

Het verhaal zelf vond ik ook erg leuk om te lezen. Het verhaal is op een makkelijke manier geschreven en op qua onderwerp zal het alle jonge meiden wel aanspreken. Voor de jongens is het een iets minder interessant boek, dus het boek zal ik eigenlijk alleen aanraden aan meiden.

Al met al vond ik het een erg leuk boek met een leuke verhaallijn. Dit boek is zeker een aanrader en één van de boeken die kinderen gewoon enthousiast kan maken om veel te gaan lezen.

Recensies

"Ik vond het verhaal makkelijk te lezen. Ik vond het verhaal leuk, herkenbaar en er zou eigenlijk nog muzikaal bij moeten zijn want daar gaat het verhaal eigenlijk over en ik zou het boek aan iemand anders aanraden, omdat ik zou het aan raden als je heel erg van muziek houd of in elk geval er over te lezen."
http://www.mijnstempel.nl...12&id=1623

Bronnen

Mirjam Oldenhave

http://www.mirjamoldenhav...Mirjam.htm

Overhoor jezelf

Uit hoeveel meisjes bestaat de groep \'Belly B\'?
Hoe heet het programma waar de groep \'Belly B\' aan mee doet?
Hoe heet de jongen waar de vier meiden van \'Belly B\' achtergrond danseres zijn?
Welke vier soort meisjes werden gezocht voor de groep Belly B?
Meerdere antwoorden mogelijk
Op welke plek wordt Demi gescout?
Is de volgende bewering juist of onjuist?
Demi heeft erg vaak ruzie met haar broer.
Hoe reageert Tiara op het succes van haar vriendin?
Waarom kan Roy op een gegeven moment niet zingen waardoor Demi het over moet nemen?

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit ZekerWetenGoed-verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.