Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Amalia door Claudia de Breij

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Amalia
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 23 november 2021
Zeker Weten Goed

Boekcover Amalia
Shadow
Amalia door Claudia de Breij
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2021
  • 112 pagina's
  • Uitgeverij: Pluim

Flaptekst

Met 'Amalia' zet Claudia de Breij de traditie voort die begon met Hella Haasse die een portret van Beatrix schreef (1955) en Renate Rubinstein die Willem-Alexander portretteerde in 1985 ter gelegenheid van hun achttiende verjaardag. De prinses heeft Claudia de Breij meegenomen naar plekken die voor haar belangrijk zijn, waaronder de Koninklijke Stallen, het strand en haar school. Ze hebben gesprekken gevoerd over haar motivatie om af te zien van haar toelage, over zingen voor jezelf, cocktails maken, over hoe paardrijden helpt je hoofd leeg te maken en over de voor- en nadelen van sociale media. Ook kwam aan de orde wat het koningschap en haar toekomstige rol momenteel voor haar betekenen. Het boek laat zien wie Amalia nu is door de ogen van Claudia de Breij.

Eerste zin

Ze willen het echt niet zeggen. Ik kreeg er bijna de slappe lach van. Het is namelijk wel een grappig mens, maar ze liet niks los.

Samenvatting

Claudia de Breij wordt uitgenodigd om een boek over Amalia te schrijven, omdat ze in december 2021 achttien jaar wordt. Dat is ook gebeurd bij haar vader en haar oma. Eerst heeft De Breij een kennismakingsgesprek met de prinses en haar ouders. Wanneer er wederzijds vertrouwen geconstateerd wordt, mag ze aan de opdracht beginnen.
In een aantal gesprekken en ontmoetingen schetst de cabaretière wat voor kroonprinses Amalia is.

Zo passeren o.a. de revue:
- sporten o.a. het paardrijden op Mojito
- het perfectionisme van Amalia
- de schoolprestaties: ze wil cum laude slagen op het gymnasium Sorghvliet
- het tussenjaar dat ze na het eindexamen wil plannen voordat ze gaat studeren
- de goede relatie met haar beide ouders
- het verdriet om de dood van een oom (het ski-ongeluk van Friso) en een Argentijnse tante (zelfmoord) 
- haar brief aan Mark Rutte waarin ze schrijft dat ze voorlopig geen toelage wil hebben
- Amalia's opvatting over godsdienst
- de (on) gemanierdheid van jongens (Duitse jongen zijn galanter dan Nederlandse) 
- de relatie met een aantal vaste vriendinnen, die met elkaar lol kunnen maken
- het werken in een Scheveningse strandtent (cocktails maken kan ze als de beste) 
- het feit dat ze wel eens een psycholoog raadpleegt als ze het mentaal zwaar heeft
- de nadelige kanten van de social media (sommige mensen hacken haar account) 
- Amalia kan goed zingen, maar laat zich niet verleiden dat in het openbaar te doen
- Amalia geeft Claudia een rondleiding door het grote paleis en vertelt bij elke kamer wat daar gebeurt.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Amalia

Amalia komt in het boekje over als een zelfbewuste jonge vrouw. Vanaf haar veertiende heeft ze zich gerealiseerd dat ze koningin zal worden. Maar voor het zover is, wil ze een studie afronden (geschiedenis, economie) en een tussenjaar invoegen om rond te kijken in de wereld. Zelf wil ze een partner krijgen met wie ze kinderen wil. Ze stelt prijs op een eigen mening en steekt haar handen uit de mouwen in een strandtent. Ze is gek op sporten o.a. paardrijden. Amalia kan goed met haar vader en moeder opschieten, ook al liggen ze wel eens met elkaar overhoop. Maxima is soms een soort vriendin met wie ze danst, maar die haar een dag later aanwijzingen geeft dat ze haar kamer moet opruimen. Amalia lijkt net op elke andere jonge vrouw van die leeftijd. Maar toch blijft er een groot verschil in verantwoordelijkheid die ze zich nu al heel goed realiseert.

Quotes

"Ze vindt het sowieso een beetje onzin dat er een boek moet komen over iemand die nog geen achttien is. Ze zal dit later, als we gesprekken voeren, herhalen. "Wat heb ik gepresteerd? Je bent geen Nelson Mandela, dat je apartheid de wereld hebt geholpen. Waarom nu al een boek?"" Bladzijde 16
"Dit boek is geen pleidooi voor de monarchie, en ook geen pamflet ertegen. Dit boek is een poging om iedereen die dat wil kennis te laten maken met de jonge vrouw die op een dag koningin van Nederland wordt." Bladzijde 20
"Ze is een perfectionist, begrijp ik inmiddels. Hoe kun je perfectie bereiken in deze rol, in deze taak die ze later moet gaan uitvoeren? Wanneer doe je het goed? Je doet het nooit goed, dat weet ze al. Ze heeft er op de basisschool al vrede mee moeten maken dat je nooit iedereen tevreden kan stellen, want als je meer naar de ene kant neigt, zijn díe mensen boos, en wring je je in bochten de andere kant op, dan zijn andere mensen boos." Bladzijde 28
"Aan hardlopen heeft ze een hekel, maar ze doet wel aan fitness. Ze sport graag. Naast paardrijden heeft ze ook altijd gehockeyd, getennist en gezeild." Bladzijde 43
"Als we de strandtent weer verlaten, Amalia met veel joviale groeten en gezelligheid, checkt ze nog even met de jongen achter de bar of het druk wordt vandaag. Want als het echt druk wordt, kan je me bellen, hè? Zet me maar op de reservelijst" Bladzijde 107

Thematiek

Het (on) gewone leven van een kroonprinses

De Breij schrijft de eerste biografie over onze kroonprinses. Ze behandelt daarin onderwerpen als de schoolloopbaan, de hobby's, de sporten, de relatie met haar ouders. Ook komen thema's als liefde, verdriet en de zin van het bestaan aan de orde., Maar ook de tijd met vriendinnen, de rol van de social media in haar leven en het werken in een strandtent, waarbij het maken van een lekkere cocktail haar grootste verdienste is.

Motieven

Sporten

Amalia sport graag. Ze deed eerder aan hockey, tennis en ze zeilt. Haar grootse liefhebberij is paardrijden op Mojito. Ze kan ook goed skiën.

Schoolleven

Amalia volgt der gymnasiumopleiding aan het Sorghvliet Gymnasium in Den Haag. Ze is een meisje dat goede cijfers wil halen. Ze slaagt in juni 2021 cum laude voor het eindexamen. Op het gymnasium is het een gewone leerling die met haar vriendinnen een leuke tijd heeft. In de gymnasiumperiode schrijft ze met een klasgenoot een musical die ze beiden zelf ook produceren.

Verdriet

Amalia heeft wel verdriet gekend in haar jonge leven. Vooral de dood van haar oom Friso die onder de sneeuw werd bedolven bij het skiën en de zelfmoord van haar Argentijnse tante Inès hebben haar erg aangegrepen.

Ouder-kindrelatie

Amalia heeft een goede band met haar vader en moeder. Er zijn natuurlijk meningsverschillen en Amalia vindt zichzelf niet erg moeilijk als puber. Ook met haar vader kan ze goed overweg.

Besef koningin te moeten worden

Ze wil in dienst van Nederland optreden. De monarchie is groter dan de persoon Amalia. Sinds haar veertiende beseft ze dat ze haar vader zal moeten opvolgen. Maar als ze te jong is, zal ze haar moeder vragen dat in haar plaats te doen (regentes).

Godsdienst

Hert Nederlandse Koningshuis is van origine protestant. Willem-Alexander is dat maar Maxima is katholiek. Amalia heeft wel religieus besef, maar is geen trouwe kerkganger. Ze wil niet al te letterlijk naar de Bijbel kijken. Ze ziet die meer als poëzie waaruit je levenslessen kunt trekken.

Titelverklaring

Het boekje heet 'Amalia". Dat hoeft niet verklaard te worden.

Structuur & perspectief

Het is een boekje in de categorie non-fictie (biografie). Amalia vertelt over de dingen en gebeurtenissen in haar leven. De ik-verteller is een soort verslaggever. Ze beschrijft wat Amalia aan haar verteld heeft. In willekeurige volgorde komen relatief verhalen van Amalia in het boekje voorbij. Het boekje is thematisch opgesteld en niet chronologich. Midden in het boek staan pagina's met foto's, hier en daar met onderschriften. Sommige zijn afkomstig uit het familiearchief.

Decor

Het decor is vooral het Koninklijk Paleis in Den Haag, maar ook de school (gymnasium Sorghvliet in Den Haag), het Scheveningse strand en de manege. 

Stijl

Claudia de Breij schrijft een vlot verhaal, waarin ze veel bewondering uit voor het leven van de prinses tot nu toe. Claudia's stijl is niet die van een kritisch doorvragende journaliste. Ze is vriendelijk, niet kritisch en lijkt beschermernd voor de jonge vrouw die ze in een aantal ontmoetingen heeft kunnen bevragen. 

Slotzin

Is zij geschikt voor het koningschap? Daar moeten onze (klein) kinderen maar iets over zeggen, later. Wat ik zeker weet: niemand in Nederland zal er beter op voorbereid zijn dan zij.

Bijzonderheden

Met de uitgave van Amalia wortdt een traditie voortgezet. De 18-jarige Beatrix werd destijds beschreven in een biografie door Hella Haase. Willem-Alexander kreeg Renate Rubinstein aangewezen om zijn eerste biografie te schrijven. 

Beoordeling

Lief en leuk boek over het leven van de aanstaande Koningin van Nederland.Claudia de Breij is het koninghuis van Nederland goed gezind. Dat mag. De schrijfster toont bewondering voor de jonge vrouw die Amalia aan het worden is. Daar is natuurlijk helemaal niets mis mee. Het is een aangenaam portret van Amalia. Leuk om te lezen voor leeftijdsgenoten. Amalia laat zich 'in de kaart kijken.' En waarom zou de eerste biografie van onze aanstaande koningin het niet op de boekenlijst mogen staan? Het boekje is fraai (bijna koninklijk) uitgegeven. Een uitgave met onslagflappen met een foto van Amalia. Daarna een zwarte harde kaft met het gouden monogram van Amalia.
Geschikt voor mavo-, havo- en vwo-leerlingen. 

Recensies

"De dames blijken elkaar wel te liggen. In een reeks van ontmoetingen verkent de interviewster de gedachten, daden en dromen van de kroonprinses. Als bijvoorbeeld de waaromditboek-vraag komt, reageert Amalia: “Wat heb ik gepresteerd? Je bent geen Nelson Mandela, dat je apartheid de wereld uit hebt geholpen. Waarom nu al een boek?”" https://deleesclubvanalle...ij-amalia/
"Het boek Amalia is door Claudia de Breij heel luchtig geschreven. Het leest dus echt wel lekker weg. Maar het is ook leuk om op deze manier een inkijkje in het leven van de prinses te krijgen. In het boek lees je bijvoorbeeld dat Amalia op haar negende jaar echt wel tot het besef kwam dat het haar toekomst is om koningin van Nederland te worden. Ook al was ze nog zo jong, de inhuldiging van haar vader markeerde een belangrijke periode in haar leven. Leuk weetje: als ze opmerkt dat ze zich met die gedachte verzoend heeft als ze 14 is, ontlokt gelach bij haar vader. Bij hem kostte het namelijk heel wat meer jaartjes. Het boek is een portret van een gewoon meisje van 17 met een bijzondere toekomst in het vooruitzicht. Een aanrader!" https://meerlezen.nl/prin...-de-breij/
"Of Claudia de Breij nu voortaan ook als ‘Oranje Claudia’ zal worden getypeerd valt te betwijfelen, want de tijden zijn stevig veranderd. De Breij zelf zal het heel weinig kunnen schelen. Zij doet waar zij zelf zin in heeft, stralend onder haar denkbeeldige oranjezonnetje." https://www.volkskrant.nl...~be601307/

Bronnen

Wat vond Claudia de Breij van het verloop van d egesprekken.
https://www.rtlnieuws.nl/...bij-amalia
Experts geven hun mening over de antwoorden van Amalia.
https://www.bndestem.nl/s...gle.com%2F
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.418 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees