PAK bundel 2019 door Karin Amatmoekrim

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover PAK  bundel 2019
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 3 september 2019
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2019
Pagina's
65
Geschikt voor
bovenbouw vmbo/havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover PAK  bundel 2019
Shadow
PAK  bundel 2019 door Karin Amatmoekrim
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2019
  • 65 pagina's
  • Uitgeverij: SCPNB

Flaptekst

Er is geen flaptekst: er staan drie verhalen in de bundel die de interesse van scholieren moeten wekken.

Eerste zin

Verhaal 1 : Exposure "Wel goed inzoomen", zegt Toby We zitten al tien minuten te wachten op het bankje vlak naast de aula.

Samenvatting

Er staan drie verhalen in de bundel.

Verhaal 1 : Exposure van Margje Woodrow 
De ik-figuur heet Gwen. Ze zit bij Toby en Sena  op school. Toby is een vervelende jongen maar Sena wil graag zijn aandacht krijgen. Ze nemen filmpjes van hun docenten op en zetten die later bewerkt op Instagram. Hun pagina heet "Spotkop".
Gwens favoriete lerares Engels Banning wordt slachtoffer evenals de gymleraar. Sena bewerkt het tot een pornofilmpje. Het filmpje gaat viraal. Dat brengt opschudding in school. De rector is woedend en dreigt de  dader van school te sturen als die zich niet meldt. Ook wil hij eventueel de werkweken afgelasten. Gwen krijgt spijt van haar daad en wil dat Toby filmpje et van Instagram haalt. Maar die dreigt een bewerkte nazifoto van haar vader er dan op te zetten. 
Dan zouden de rapen echt gaar zijn. Gwen gaat van de administratie de telefoons van Toby en Sena meepakken. Ze verwijdert de nazi-opname. En gaat daarna naar de lerares Engels en ze bekent dat ze de filmpjes heeft gemaakt. Ze zal de medeleerlingen niet verraden. Mevrouw Banning is begripvol en blijft bij haar aanbod om Gwen te helpen met de voorbereiding van een toets grammatica.

Thema en  Motieven:
- schoolleven : het opnemen van filmpjes van docenten
- internet : het plaatsen van het bewerkte filmpje op Instagram
- verraad :  Gwen voelt dat ze op die manier haar aardige  docente Banning verraadt; ze gaat het haar vertellen, maar verraadt niet de namen van de twee helpers.
- vriendschap : niet zulke goede vrienden zijn Toby en Sena. 

Perspectief:
Ik-verteller is Gwen : ze vertelt in de o.t.t.
Tijd:
actueel verhaal
Decor :
het schoolleven op een middelbare school  
 

Verhaal  2 :  Brüders auf Berlin van Joost Klein 
Drie vrienden (Gurb, Louis en Joost) brengen een avond in een club in Berlijn door. Ze drinken alcohol, en proberen meisjes in bed te krijgen. JoosT (de verteller|) wordt aangesproken door een oudere vrouw van ongeveer 40, die hem later op de wc seks aan biedt. Hij weigert. Net zoals hij ook later een pilletje weigert van een Zwitsers meisje.
Het valt hem op dat zijn vrienden Louis en Gurb veel geld hebben. Hoe komen ze eraan? Later gaan ze met zijn drieën met de taxi naar het hotel. Omdat Joost niet in de gordel zit, knalt hij onderweg met zijn hoofd ergens tegen aan. BAM.  Hij blijft zich afvragen waar zijn vrienden het geld vandaan hebben. Dat krijgt hij te zien als ze naar de auto van Gurb lopen. Er zit niets in de kofferbak, maar Louis bekent dat hij de Playstation die hij met Joost heeft gekocht en waar ze altijd samen mee speelden, heeft verkocht. Hij wilde ook wel eens geld hebben. 

Thema en motieven
- met vrienden stappen : de drie vrienden gaan een avond stappen in Berlijn
- alcohol en drugs : ze drinken alcohol en gebruiken een pilletje (Joost weigert)
- seksualiteit: Gurb en Louis zijn op zoek naar seks, de Zwitserse meisjes ook en een oudere vrouw biedt zich op de wc aan Joost aan; hij weigert orale seks met haar.
- verraad aan de vriendschap: Louis bekent dat hij de Playstation (die van hem en Joost is) heeft  verkocht om ook eens een keer geld te hebben om  zijn vrienden te trakteren.

Perspectief:
Ik-verteller is Joost : hij vertelt in de o.v.t.
Tijd:
actueel verhaal in deze tijd 
Decor :
Een nachtclub in Berlijn   


Verhaal 3 : Echo van Karin Amatmoekrim 
IK-vertelster is net op een nieuwe school. Ze is zestien en zit in de vierde van het Gym. Ze komt uit de stad naar een dorp, omdat haar moeder het gezin heeft verlaten. Ze is een buitenstaander en dat voelt ze ook goed. Wel zit er een heel mooi meisje in de klas S. Maar die besteedt geen aandacht aan haar en lijkt arrogant. Toch is die ook ene buitenstaander in de klas, omdat ze uit de arme wijk van het dorp woont en de rest uit de rijke wijk komt. De vertelster fantaseert over een geheime liefde voor S. Ze schrijft verhalen op in een lege ruimte van de school. Daar komen later ook S. en een jongen zich vermaken (wijn drinken en zoenen) Ze schrijft een verhaal voor S., die leest het wel, maar begrijpt niet dat het een liefdesverhaal is. 
De vertelster ziet S. als de verwaande Narcissus, die niet weet dat er een waternimf Echo op haar verliefd is geworden.  De vertelster voelt zich als Echo. Haar is iedereen later vergeten. 

Thema en motieven
- schoolleven: buitenbeentje  wordt verliefd op de andere buitenstaander in de klas
- echtscheiding : moeder van de vertelster is weggelopen
- overspel van moeder 
- fantasie : de vertelster schrijft verhalen die ze van haar moeder heeft gehoord. Ze schrijft ook een verhaal speciaal voor S.
- tegenstellingen : stad en dorp, arm en rijk 
- Klassieke Oudheid : verhaal van Echo en Narcissus
 

Perspectief:
Ik-verteller is een meisje  ze vertelt vooral  in de o.t.t. (het verleden in de o.v.t.) 
Tijd:
actueel verhaal
Decor :
het schoolleven op een middelbare school in een dorp   

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Gwen (verhaal 1)

Gwen is het belangrijkste personage. Ze verraadt eerst haar lerares door mee te werken aan het filmpje, maar die lerares helpt haar bij haar problemen. Ze krijgt spijt en gaat het verhaal van het filmpje bij haar lerares opbiechten. Dat getuigt van moed. Ze verraadt haar 'vrienden'niet. Ze wordt beloond met de hulp van de lerares.

Joost (verhaal 2)

Joost is de meest verlegen jongen van de de drie vrienden. Hij rookt niet, drinkt minder dan de rest en weigert seks (met een oudere vrouw) en een pilletje (van het Zwitserse meisje). Hij vraagt zich af hoe zijn vriend Louis aan het geld voor de drank komt. Hij wordt erg teleurgesteld in d e vriendschap als hij merkt dat Louis hun Playstation heeft verkocht.

vertelster (verhaal 3)

Meisje is 16 jaar, haar moeder heeft een ander en heeft het gezin in de steek gelaten. Op haar nieuwe school in een dorp heeft ze het als buitenstaander moeilijk. Ze voelt zich een schrijfster. In de klas zit een meisje op wie ze verliefd wordt. Maar dat meisje ziet haar niet staan en begrijpt ook het verhaal niet dat ze voor haar schrijft. De vertelster voelt zich als de klassieke Echo, die niet gezien wordt door S., een personificatie van Narcissus.

Quotes

"Verhaal 1 Ja hoor, denk ik, als ik ze na het avondeten achter de school tegen een boom zie staan. Lebber elkaar maar lekker af. Boos zet ik mijn fiets weg. "Dit filmpje is echt té !"" Bladzijde 11
"Verhaal 1 "Het is werkelijk niet te geloven", zegt mijn vader tijdens het avond eten. Zijn stem trilt. "Wat een respectloze en onbeschofte figuren lopen er rond op jouw school. Heel goed dat de rector streng optreedt en de reizen wil annuleren."" Bladzijde 17
"Verhaal 1 Wild schud ik mijn hoofd. "Kan ik niet zeggen. En ik ga dat ook nooit doen. "Ik meen het. Wat Toby en Sena doen, moeten zij weten. Ik wil er clean mee zijn. Oké", zegt ze. "Duidelijk. Haar stem trilt." Bladzijde 23
"Ik was die dag wakker geworden met een halve kater van de eenzame, doch met mensen gevulde vond ervoor. Perfecte omstandigheden voor een 20-jarige drop-out. Het Hardrock Café was de mooiste lelijke plek in Berlijn." Bladzijde 29 (verhaal 2)
"We gingen vaak naar zijn moeder om daar te spelen op de Playstation van Louis en mij. Die hadden we ooit samen gekocht. Ik woonde in die tijd letterlijk overal." Bladzijde 29 (verhaal 2)
"Donkerblond, zijdezacht haar. Was dit dan échte schoonheid? Zou haar geen 40 geven, maar ik denk dat ze het wel was. Een echte vrouw. Prachtig in al haar elegantie. Ik maakte altijd al grapjes dat ik interesse had in oudere vrouwen, maar vanavond stond er eentje voor mijn neus." Bladzijde 31 (verhaal 3)
"De nieuwe school is klein en even overzichtelijk als het dorp waarin hij staat. Ik stroomde halverwege het vierde jaar in, tijdens een aardrijkskunde les gegeven door een korte docent met een buik als een luchtballon en kleine waterige oogjes." Bladzijde 48 (verhaal 3)
"We zouden vriendinnen kunnen worden, S. en ik. dat dit niet gebeurt, is omdat ze geen enkele aandacht voor me heeft. Bovendien heb ik weinig in om haar te omcirkelen zoals zoveel anderen dat al doen. En ik ben verliefd op haar. Dat helpt natuurlijk ook niet." Bladzijde 53 (verhaal 3)
"Ik zou kunnen schrijven wat me niet lukt om te zeggen. Een verhaal, speciaal voor haar. Een verhaal van zo'n hemelbestormende schoonheid dan voor de schrijver te vallen. Het zal gaan over mijn moeder. Hoe liefdevol verraad eruit ziet. Of nee, niet over mijn moeder." Bladzijde 57 (verhaal 3)

Motieven

Verraad

Zie voor uitwerking van dit motief per verhaal in de samenvatting

Schoolleven

Zie voor uitwerking van dit motief per verhaal in de samenvatting

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

Zie voor uitwerking van dit motief in verhaal 3 in de samenvatting

Klassieke tijd

Zie voor uitwerking van dit motief in verhaal 3 in de samenvatting

Trivia

3PAK is een verhalenbundel die aan scholieren in september 2019 gratis ter beschikking wordt gesteld. Drie jonge auteurs schreven allen een verhaal speciaal voor deze bundel. Het is de Boekenweek voor Jongeren.

Titelverklaring

Titel : 1  Exposure
Exposure heeft veel betekenissen. het meest in aanmerking voor dit verhaal is de media-aandacht die iemand of een bedrijf krijgt. De twee docenten op het door Sena gemaakt pornofimpje krijgen op Instagram veel aandacht (en dus exposure) van de leerlingen op school. Ze raken flink beschadigd.

Titel 2 : Brüders auf Berlin 
De drie vrienden (die zich min of meer als broers beschouwen) gaan een avondje stappen in Berlijn. Ze zijn op zoek naar seks, gebruiken alcohol. Maar ook wordt duidelijk dat er verraad wordt gepleegd. De playstation wordt verkocht. Zijn het wel echt "bloodbrothers."

Titel 3 : Echo
Echo verwijst naar de klassieke mythologie. Echo is de waternimf die op Narcissus verliefd wordt zonder dat hij het in de gaten heeft. De vertelster voelt zich als Echo, omdat het meisje S. op wie ze verliefd is, ook  verwaand is en haar eigenlijk niet ziet staan. (die is een soort Narcissus) 
 

 

Stijl

De stijl van alle drie verhalen is modern en zeer geschikt voor scholieren. Geen moeilijke woorden waardoor de verhalen op alle niveaus kunnen worden gelezen. Het derde verhaal heeft wel een klassieke achtergrond en zou wellicht het meest geschikt zijn voor vwo-leerlingen. 

Slotzin

Verhaal 3 : Echo Niemand heeft het meer over Echo, maar iedereen herinnert zich nog steeds Narcissus.

Beoordeling

Drie uitstekende verhalen, die geschikt zijn voor scholieren op de verschillende niveaus van het VO. Het zijn qua inhoud en stijl verhalen die aantonen dat lezen ook heel leuk kan zijn.
Op deze manier is de organisatie van de Boekenweek van Jongeren op de goede weg. De verhalen zijn beter geschikt voor scholieren dan de verhalen van 2018.

Bravo.

Overhoor jezelf

Wat hebben alle drie verhalen met elkaar gemeen?
Welke verhalen gaan over school?
Meerdere antwoorden mogelijk
Welk verhaal heeft een klassiek motief?
In welk verhaal is de verteller het meest eenzaam?
In welke verhalen speelt verraad een rol?
Meerdere antwoorden mogelijk
In welke verhalen wordt vertrouwen in een ander beschaamd?
Meerdere antwoorden mogelijk
In welk verhaal speelt overspel een (kleine rol)?
In elk verhaal speelt kind-ouderrelatie geen rol?
Er zijn eigenlijk acht personages die een belangrijke rol in de drie verhalen spelen. Welk personage is het onsympathiekst?
Eigenlijk hebben alle verhalen geen open einde.
Waarmee dreigt de rector van de school van Gwen als de dader zich niet komt melden?
Waarmee dreigt Tony als Gwen aankondigt te gaan vertellen dat ze het filmpje op Instagram heeft gezet?
Uit welke twee feiten blijkt dat mevrouw Banning een aardige docente is?
Meerdere antwoorden mogelijk
In het tweede verhaal weigert Joost twee dingen te doen. Welke?
Meerdere antwoorden mogelijk
Bewering I : Gwen 'verraadt' eigenlijk haar sympathieke lerares. Engels
Bewering II : Louis 'verraadt' eigenlijk zijn vriend Joost door de Playstation te verkopen.
Bewering III: De moeder van 'Echo' verraadt eigenlijk haar dochter.
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.469 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees