Marco Borsato

Beoordeling 7.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2661 woorden
  • 24 februari 2007
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 7.4
128 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Inhoud

1. Wie is Marco Borsato?

2. Bekendste Hits

3. Wat doet hij nog meer?

4. Albums

5. Zijn grootste concerten

6. Belangrijkste Prijzen

7. Nawoord

1. Wie is Marco Borsato?

Marco Roberto Borsato is een Nederlandse zanger die werd geboren op 21-12-1966 in het Wilhelmina Ziekenhuis in Alkmaar. Hij heeft een Italiaanse vader die Roberto Borsato heet en een Nederlandse moeder Mary de Graaf. Als Marco een paar jaar oud is verhuisd hij samen met zijn ouders naar Italië, waar zijn vader een restaurant begon aan het Gardermeer. Verder heeft hij nog een broer die Armando heet en een zus Sylvana. Na een paar jaar gingen zijn ouders scheiden en ging hij weer samen met zijn moeder, broertje en zusje in Nederland wonen. Daar werd hij bekent als zanger nadat hij op 7-04-1990 de soundmixshow van Henny Huisman heeft gewonnen. Hij zong daar het nummer: At this moment, van Billy Vera. Vanaf 1990 bracht hij twee Italiaanstalige nummers en een half Italiaans en half Nederlands nummer uit, de luisteraars vinden zijn albums wel mooi maar begrijpen de taal niet. Daarom is hij in 1994 alleen nog maar Nederlandstalig gaan zingen. Hij brak door met het nummer: Dromen zijn bedrog, dat twaalf weken op de eerste plaats in de Nederlandse top 40 heeft gestaan. Hij kwam hiermee in het Guinness Book of Records. Hierna volgden nog veel meer nummer 1 hits en prijzen. Naast zingen is hij ook ambassadeur van War Child sinds 1998. War Child is een organisatie die kinderen in oorlogsgebieden helpen om even aan iets anders te denken zodat ze de oorlog zo snel mogelijk vergeten. Op 22-05-1998 trouwde hij in Venetië met Leontine Ruiters. Ze leerden elkaar kennen bij een kerstdiner van Vanessa. Ze krijgen drie kinderen Luca (1998) Senna (2001) Jada (2002). Ze wonen nu in een schitterend landhuis in Blaricum.

2. Bekendste Hits

In 1994 ging Marco Borsato voor het eerst Nederlandstalig zingen. Hij scoorde hiermee gelijk twaalf weken op de eerste plaats in de Nederlandse hitparade met het nummer: Dromen zijn bedrog. Hiermee kwam hij ook in het Guinness Book of Records. Dit record staat nu nog in de Nederlandse top 40. Dit nummer heeft uiteindelijk 28 weken in de Nederlandse top 40 gestaan. Het was de hit van het jaar in 1994. Nog in het zelfde jaar scoorde hij nog een nummer één hit met het nummer: Waarom nou jij. Hiermee stond hij 16 weken in de Nederlandse top 40. In 1995 kwam de single: Je hoeft niet naar huis vannacht. Met dit nummer stond hij 8 weken in de Nederlandse top 40. In het zelfde jaar heeft Marco de single: You’ve got a friend uitgebracht samen met René Froger en Ruth Jacott. Dit nummer heeft maar zes weken in de top 40 gestaan. Eind 1995 kwam ook nog het nummer: Kom maar bij mij. Dit nummer heeft negen weken in de top 40 gestaan. In 1996 komt hij
met drie nummers in de top 40 te staan. Het eerste nummer heet: Ik leef niet meer voor jou. Dit nummer stond twaalf weken in de top 40. Veertien weken in de top 40 stond het nummer: Vrij zijn/Margherita. Daarna stond twaalf weken het nummer: de waarheid in de top 40. In 1997 zong hij een duet samen met Trijntje Oosterhuis met de titel: Wereld zonder jou, dat 20 weken in de top 40 heeft gestaan. Het jaar daarna bracht hij het nummer: De bestemming uit. Dit nummer haalde eindelijk weer eens nummer één in de top 40, en heeft daar twaalf weken in gestaan. In November 1998 bracht Marco het nummer: De speeltuin uit. Dit nummer heeft hij voor War Child gezongen om geld in te zamelen voor kinderen in oorlogsgebieden. In de top 40 heeft dit nummer 17 weken gestaan. In 1999 scoorde hij weer een nummer één hit met de titel: Binnen. Deze single stond 14 weken in de top 40. Toen kwam in 2000 het nummer: Wat is mijn hart, dat zeven weken in de top 40 heeft gestaan. Voor het huwelijk van Willem Alexander en Maxima op 18-12-2001 heeft hij samen met Sita het nummer: Lopen op het water gezongen, dat weer een nummer één hit werd en 14 weken in de top 40 heeft gestaan. In 2002 heeft hij het nummer: Zij uitgebracht, dat nummer hield het 15 weken vol om in de top 40 te staan. Het jaar daarna begon het weer goed met het nummer: Afscheid nemen bestaat niet, omdat het nummer acht weken op nummer één heeft gestaan, en in totaal 20 weken in de top 40 stond. In 2004 zong hij een duet met zangeres Do, dat ook weer de eerste plaats haalde, en 15 weken in de top 40 stond. De titel van het nummer is: voorbij. Voor War Child zong hij dat jaar ook samen met Ali B het nummer: Wat zou je doen, wat ook weer op nummer één belande, en 18 weken in de top 40 heeft gestaan. Het geld wat deze single opbracht ging naar War Child. In 2005 maakte hij geen hits. In 2006 zong hij een duet met: Andrea Bocelli, dat ook weer nummer één werd en 14 weken in de top 40 heeft gestaan. Toen kwam zijn best verkochte single van 2006, dat 11 weken op nummer één heeft gestaan, en 24 weken in de top 40 heeft gestaan. De titel was: Rood. Eind 2006 stond hij voor de derde keer dat jaar op nummer 1 met het nummer: Everytime I think of you, wat hij samen met Lucie Silvas zong, dat 5 weken op nummer één heeft gestaan en 15 weken in de top 40. Marco’s vaste tekstschrijver van zijn meeste liedjes is John Ewbank.

3. Wat doet hij nog meer?

Naast zingen is Marco Borsato ook ambassadeur van War Child sinds 1998. War Child is een organisatie die kinderen helpt om de oorlog te vergeten en hun leven opnieuw op te pakken. War Child doet dat door met de kinderen de volgende dingen te doen: Muziek maken, dansen, tekenen, toneelspelen, sport en spel. Speciaal voor War Child heeft Marco het nummer: De Speeltuin gezongen en met BNN het nummer: Voorgoed. Ook heeft hij nog samen met Ali B het nummer: Wat zou je doen dat over de oorlog gaat gemaakt. Een keer per jaar gaat Marco Borsato naar een oorlogsgebied om te kijken wat War Child daar doet. Van zijn bezoek aan een oorlogsgebied wordt op tv een uitzending gemaakt. Hij is in de volgende oorlogsgebieden geweest: Ingoesjetië, Kosovo, Sierra Leone en Afghanistan. Hij reisde in Januari 2004 naar Afghanistan om filmopnames te maken die hij in Juni kon laten zien in de Kuip en het Sportpaleis Antwerpen. Daar legde hij de show stil om aandacht te vragen voor War Child. Verder ging hij ook optreden samen met Ali B in het Friends for War Child concert. Daar zongen ze het nummer: Wat zou je doen. De opbrengsten gingen naar War Child. Daarna heeft hij de rest van het jaar in allerlei nieuwsberichten en via zijn website aandacht voor War Child gevraagd. In 2005 heeft Marco ook weer zijn best gedaan voor War Child op verschillende manieren. Hij heeft bij het derde Friends for War Child concert een lezing gehouden over War Child op de Technische Universiteit in Eindhoven. Toen het 21 September, was de Dag van de Vrede vormde hij met nog honderden andere bekende Nederlanders (en minder bekende) een vredesteken op de Dam in Amsterdam. In 2006 deed Marco weer mee aan het Friends for War Child Concert. En tijdens de symphonica in rosso concerten liet hij ook weer beelden zien om geld voor War Child te zamelen. Naast War Child heeft hij nog meer hobby’s zoals: duiken, op vakantie gaan, zijn grote tuin maaien op een elektrische zitmaaier en vader zijn.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

4. Albums

Marco Borsato is begonnen in 1990 met 3 Italiaanse albums. De eerste heet: Emozioni. Daarna in 1991 kwam het album Sento uit. In 1992 bracht Marco Borsato het album Giorno per giorno uit. In 1994 begon hij in Nederland pas echt door te breken met het album: Marco
daarmee haalde hij twee keer platina en hij stond met dat album 146 weken in de Nederlandse album top 20. Hiermee scoorde hij nummer twee in de Nederlandse album top 20. De volgende albums zijn allemaal nummer 1 geweest in de Nederlandse album top 20. In 1995 kwam het album: Als geen ander. Dat album haalde vier keer platina en kwam 127 weken in de Nederlandse album top 20. In het jaar 1996 maakte hij even geen album. Maar in het jaar 1997 haalde zes keer platina met het album: De waarheid. Daarmee kwam hij 89 weken in de Nederlandse album top 20. In 1998 was Marco Borsato ook weer goed bezig, want hij haalde toen 5 keer platina met het album: De bestemming. Dat album kwam 53 weken in de Nederlandse top 20. In het jaar 2000 maakte hij het album: Luid en duidelijk, waarmee hij 4 keer platina haalde en ook weer 53 weken in de Nederlandse album top 20. In 2001 maakte hij even geen albums. In 2002 bracht hij 2 albums uit met de titel: Onderweg De eerste haalde drie keer platina en kwam 95 weken in de Nederlandse album top 20. De tweede die live was opgenomen in de kuip haalde maar een keer platina. In 2002 is hiervan ook zijn eerste dvd opgenomen met de titel Onderweg live in de kuip. In het jaar 2003 bracht hij geen albums uit. Hij kwam in 2004 met 2 dvd’s met de titel: Zien. Van de eerste dvd is geen cd uitgebracht maar scoorde wel 4 keer platina. De tweede Zien was ook weer live opgenomen in de kuip. Daar is een live dvd en live cd van uitgebracht. Die scoorde zo goed dat hij al twee dagen voor het uitbrengen al platina scoorde. Hij maakte in 2005 weer even geen albums. In 2006 bracht hij een live dvd en cd van het concert Symphonica in Rosso uit. Die concerten vonden plaats in het Gelredome in Arnhem. Deze dvd en cd haalde 4 keer platina, en staat nu nog in de Nederlandse album top 20.

5. Zijn grootste concerten

Dit wil je ook lezen:

Marco Borsato heeft al veel keer opgetreden in Nederland en in het buitenland. Hij is begonnen in kleine zalen, en theaters. In het jaar 2002 is hij begonnen met grote concerten te geven. De acht concerten werden de onderweg tour genoemd. Deze concerten gaf hij op vier, vijf, zeven, acht en negen juni in het sportpaleis van Antwerpen. De kaartjes waren al heel snel uitverkocht. Daarna ging hij op veertien, vijftien en zestien juni naar de Kuip in Rotterdam, voor de zelfde show. Die kaartjes waren ook al gauw uitverkocht. Voor deze show had hij twee speciale gasten waar hij samen een liedje mee ging zingen. Dat waren Sita en Trijntje Oosterhuis. Deze concerten duurden drie uur. Op 22 mei 2004 begon hij een nieuwe tour met de naam: Zien. Hij gaf
weer tien concerten in het sportpaleis van Antwerpen. Er was een enorm
groot podium, dat heel veel werk was met opbouwen. Toen deze shows klaar waren ging hij met drieënzestig vrachtauto’s vol weer naar de Kuip in Rotterdam, om alles weer opnieuw op te bouwen. Hier gaf hij zes concerten van negen juni tot en met 17 juni. In deze shows vraagt Marco aandacht voor War Child. Er wordt een filmpje vertoond over wat War Child doet. Samen zong hij met Ali B het nummer: Wat zou je doen
waarvan het geld naar War Child ging. Verder had hij nog meer speciale gasten: Do, Carel Kraayenhof, John Ewbank en Trijntje Oosterhuis. In 2005 geeft Marco een nog groter concert dat Symphonica heet. Hij gaf deze concerten weer in het sportpaleis van Antwerpen op 13, 14 en 21 mei. De laatste gaf hij op 4 juni. Hij wilde bij deze concerten zijn liedjes anders laten klinken. Daarvoor had hij een orkest toegevoegd. Dat orkest heette Guido and his orchestra. Het jaar daarna ging hij met ongeveer de zelfde show naar het Gelredome in Arnhem daar gaf hij tien concerten. De concerten werden gegeven op 20, 21, 22, 25, 26, 28 en 29 oktober en op 1, 3 en 4 november 2006. Dit concert noemde hij Symphonica in Rosso. Bij dit concert was hetzelfde orkest gevraagd. De orkestleider was Guido Dieteren. Marco had gevraagd om in het rood te komen. Het dak van het Gelredome was dicht om de lichtshow beter te zien. Hij kreeg ook bij deze concerten gasten. Dat waren: Dj La Ona, Andrea Bocelli, Yes-R, Lucie Silvas en Ali B. Hij liet weer een filmpje over War Child zien, en er gingen collectebussen rond. Samen met Ali B ging hij ook nog voor War Child het nummer: Wat zou je doen zingen. Bij elk concert gebruikt hij een vaste band. Dit zijn de bandleden: Ton Dijkman, Tessa Boomkamp, Ferry van Leeuwen, Giovanni Caminita, Rob Winter, Kees ten Dam, Sandra Sahupala, Jeroen Rietbergen, Eric van de Bovenkamp en Lodewijk van Gorp.

6. Belangrijkste prijzen

Marco heeft de erg veel awards en prijzen gewonnen in verschillende shows en programma’s. De meesten prijzen won hij in Nederland en België. Marco begon met het winnen van soundmixbeker voor het winnen van de soundmixshow in 1990 bij Henny Huisman. Hij won in 1994 twee prijzen bij radio Noordzee. Hij won de Noordzee Ster, en de radio Noordzee beste single: Dromen zijn bedrog. Ook won hij de Brabant Music Award. In 1995 won hij weer de radio Noordzee Ster, en de megatop 50 Award. En ook won hij dat jaar nog twee Edisons. Eén voor de beste Nederlandse artiest, en één voor de beste single: Dromen zijn bedrog. In 1996 won hij het Gouden Hard van Rotterdam en de Alkas Award. Verder won hij dat jaar de eerste TMF Award voor de beste Nederlandse zanger. Die prijs heeft hij al elf keer gewonnen tot en met 2006. In 1997 won hij de Hitkrant Award voor de beste Nederlandse zanger, en een Hitkrant Award voor het beste Album: De waarheid. Verder won hij nog twee TMF Awards. Eén voor de beste single: De waarheid, en één voor de beste Live act. De Alkas Award won hij ook weer. In 1998 won hij twee Hitkrant Awards. Een voor de beste Nederlandse Zanger, en een Award voor het beste Album: De bestemming. Voor het album: De waarheid won hij een TMF Award. Verder won hij in 1998 ook nog een Edison voor de beste single: Wereld zonder jou. En nog een TMF Award voor het beste Album: De waarheid. In 1999 won hij een Gouden Harp, en weer twee Edisons. Eén voor de beste artiest en één voor de beste zanger van Nederland. In het jaar 2000 won hij weer een Hitkrant Award voor de beste single: Binnen. En een TMF Award voor het beste album: Luid en duidelijk. Het jaar daarna won hij weer een Edison Award voor de beste zanger. In 2002 won hij de Rembrandt Award beste artiest. En hij won een Award voor het verkopen van 3.000.000 albums in België, Nederland en Luxemburg. In 2003 kreeg Marco weer veel prijzen. Hij kreeg weer een Edison voor de beste zanger van Nederland. En hij kreeg ook weer een TMF Award. Verder kreeg hij nog een Sena Award voor de meest gedraaide artiest van de afgelopen tien jaar. Het jaar 2004 was een heel belangrijk jaar voor Marco. Hij werd Officier in de Orde van Oranje Nassau (Dit is een prijs die de koningin geeft). En hij kreeg in Alkmaar ook nog twee prijzen, toen de stad 750 jaar bestond. In 2005 kreeg Marco een Edison voor de beste dvd. Op 19 maart 2006 kreeg Marco de radio2 zendtijdprijs. Ook kreeg hij nog 3 TMF Awards. Eén voor de beste pop act, een voor de beste mannelijke artiest en de laatste voor de beste radio 538 single: Rood. In België heeft Marco ook nog vele prijzen en awards gewonnen.

Marco heeft de erg veel awards en prijzen gewonnen in verschillende shows en programma’s. De meesten prijzen won hij in Nederland en België. Marco begon met het winnen van soundmixbeker voor het winnen van de soundmixshow in 1990 bij Henny Huisman. Hij won in 1994 twee prijzen bij radio Noordzee. Hij won de Noordzee Ster, en de radio Noordzee beste single: Dromen zijn bedrog. Ook won hij de Brabant Music Award. In 1995 won hij weer de radio Noordzee Ster, en de megatop 50 Award. En ook won hij dat jaar nog twee Edisons. Eén voor de beste Nederlandse artiest, en één voor de beste single: Dromen zijn bedrog. In 1996 won hij het Gouden Hard van Rotterdam en de Alkas Award. Verder won hij dat jaar de eerste TMF Award voor de beste Nederlandse zanger. Die prijs heeft hij al elf keer gewonnen tot en met 2006. In 1997 won hij de Hitkrant Award voor de beste Nederlandse zanger, en een Hitkrant Award voor het beste Album: De waarheid. Verder won hij nog twee TMF Awards. Eén voor de beste single: De waarheid, en één voor de beste Live act. De Alkas Award won hij ook weer. In 1998 won hij twee Hitkrant Awards. Een voor de beste Nederlandse Zanger, en een Award voor het beste Album: De bestemming. Voor het album: De waarheid won hij een TMF Award. Verder won hij in 1998 ook nog een Edison voor de beste single: Wereld zonder jou. En nog een TMF Award voor het beste Album: De waarheid. In 1999 won hij een Gouden Harp, en weer twee Edisons. Eén voor de beste artiest en één voor de beste zanger van Nederland. In het jaar 2000 won hij weer een Hitkrant Award voor de beste single: Binnen. En een TMF Award voor het beste album: Luid en duidelijk. Het jaar daarna won hij weer een Edison Award voor de beste zanger. In 2002 won hij de Rembrandt Award beste artiest. En hij won een Award voor het verkopen van 3.000.000 albums in België, Nederland en Luxemburg. In 2003 kreeg Marco weer veel prijzen. Hij kreeg weer een Edison voor de beste zanger van Nederland. En hij kreeg ook weer een TMF Award. Verder kreeg hij nog een Sena Award voor de meest gedraaide artiest van de afgelopen tien jaar. Het jaar 2004 was een heel belangrijk jaar voor Marco. Hij werd Officier in de Orde van Oranje Nassau (Dit is een prijs die de koningin geeft). En hij kreeg in Alkmaar ook nog twee prijzen, toen de stad 750 jaar bestond. In 2005 kreeg Marco een Edison voor de beste dvd. Op 19 maart 2006 kreeg Marco de radio2 zendtijdprijs. Ook kreeg hij nog 3 TMF Awards. Eén voor de beste pop act, een voor de beste mannelijke artiest en de laatste voor de beste radio 538 single: Rood. In België heeft Marco ook nog vele prijzen en awards gewonnen.

7. Nawoord

Ik vond het erg leuk om over Marco Borsato een werkstuk te maken, omdat hij erg beroemd is, en er veel over te vinden was. Ik heb veel over hem geleerd vooral zijn werk voor War Child. Ik vind veel nummers van hem ook mooi. De informatie heb ik van de volgende sites en boekjes:

http://www.borsato.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Marco_Borsato
http://www.marcoborsatofansite.nl
http://www.scholieren.com/werkstukken/26024
http://www.geocities.com/SunsetStrip/Palms/2044/index.html
http://debestezanger.punt.nl/?gr=777619
http://www.lyonpartners.nl/marco_borsato.html
http://www.members.lycos.nl/mymarcoborsatosite
En de boekjes van zijn drie bekendste concerten: Onderweg, Zien en Symphonica in Rosso.

De plaatjes heb ik van de volgende sites:

http://images.google.nl
En van de sites waar ik de informatie vandaan heb.

REACTIES

J.

J.

hey, ik vind leuk werkstuk maar wat voor cijfer had je er voor gekregen?
groet joost

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.