Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

seksueel overdraagbare aandoening

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3579 woorden
  • 27 juni 2007
  • 14 keer beoordeeld
  • Cijfer 4.8
  • 14 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Wat is een seksuele aandoening?
Ik heb het over Seksueel overdraagbare aandoeningen gedaan omdat ik er nog niet veel van af wist en ik er wel wat over wilde weten.
Ik vond het best wel een moeilijk onderwerp het is lastig om er informatie over te vinden.
Maar het is wel gelukt.
Een seksuele Overdraagbare aandoening (SOA) wordt ook wel een geslachtsziekte genoemd
Het is een verzamelnaam voor besmettelijke ziekten die zich voornamelijk verspreiden via seksueel contact. Een voorbeeld van een soa is Aids.
Aids is een ernstige ziekte die niet te genezen is. Overal ter wereld worden mannen, vrouwen en kinderen geïnfecteerd met Aids, dat ook wel het HIV- virus wordt genoemd!


De afkorting soa staat voor 'seksueel overdraagbare aandoeningen', ook wel geslachtsziekten genoemd. Per jaar lopen in Nederland naar schatting ruim honderdduizend mensen (hetero's en homo's, mannen en vrouwen) een SOA op. De meest voorkomende soa zijn chlamydia, genitale wratten, herpes genitalis en gonorroe. De bekendste soa is HIV/Aids.
HIV is het virus dat een soa veroorzaakt daarom wordt het ook wel het aids-virus genoemd
Soa worden overgedragen via seksueel contact, sperma, bloed, vaginaal vocht en bij contact tussen slijmvliezen; slijmvliezen zitten onder andere in de mond, vagina, penis en anus. Door veilig te vrijen- vrijen met een condoom/pil/spiraaltje/nuva-ring.

Veilig vrijen Lesbisch en Homo's!
Bij lesbische vrouwen:
De risico's op HIV zijn veel groter bij seks met mannen dan bij seks tussen twee vrouwen. Dus wanneer een lesbische of biseksuele vrouw ook met jongens vrijt, is het heel belangrijk dat ze dat veilig doet. Veilige seks met mannen is vrijen met een condoom tijdens het seksuele contact en geen sperma inslikken bij het pijpen. Maar ook met vrouwen kunnen vrouwen risico lopen op HIV en soa. Lesbische vrouwen lopen met name risico op een HIV-besmetting wanneer ze de vagina van hun partner likken tijdens haar menstruatie, of *dildo's ongewassen met elkaar delen.
Een dildo is een kunstpenis.


Bij homoseksuele mannen:
Als het over seks gaat, gaat het meestal over heteroseks: hoe een man en een vrouw met elkaar vrijen. wat is er anders als twee mannen met elkaar vrijen? Mannen mogen dan een ander lichaam hebben dan vrouwen. Maar bijna alle seksuele handelingen kunnen 2 mannen samen ook doen bijvoorbeeld: Tongzoenen, elkaar strelen, en aftrekken en nog een paar dingen. Het enige verschil is dat als 2 mannen willen vrijen, zij dat in hun anaal (kontgaatje doen).
Voor sommige homoseksuele mannen is vrijen heel belangrijk, voor anderen helemaal niet. De ene vindt het prettig om te vrijen met hun partner en voor de ander is het niet nodig of vinden ze het niet fijn.
Maar als mannen met elkaar vrijen dan doen ze dat wel gewoon met een condoom om en om genoeg glijmiddel te gebruiken, en om geen sperma in de mond te laten komen. Hiermee voorkomt hij niet alleen infectie met HIV, maar verkleint ook de kans op een andere SOA

Bronvermelding
Ik heb de informatie van:
via www.google.nl heb ik ook een heleboel informatie gevonden op de volgende sites:
www.sexwoordenboek.nl
www.ggdeindhoven.nl
www.scholieren.com/werkstukken/16207
http://www.genitale-wratten.nl/B10_faq.htm
www.soa.nl
http://www.allesovergay.nl/vraag092.html
http://www.huidarts.info/algemene_folders/folder/schurft/

van school nog een boekje omdat ik niks kon vinden over Gardnerella> alles over soa

Chlamydia
Chlamydia is de meest voorkomende geslachtsziekte.
Deze geslachtsziekte komt met name voor bij vrouwen, bij tieners en twintigers.
Je kunt het krijgen door onbeschermd vrijen en door *orale seks.
Als je één keer met iemand naar bed gaat die het heeft en je gebruikt geen condoom dan heb je 70% kans dat je een injectie krijgt, het is dus besmettelijk.
Jongens en meisjes zijn er vaak niet van bewust van dat ze Chlamydia hebben en zo kunnen ze het ook weer doorgeven aan anderen als ze het weer met iemand anders doen.

• Hoe krijg je het?
Chlamydia kan ook van de moeder worden doorgeven als ze zwanger is van een kindje, en zo krijgt het kindje ook weer Chlamydia, het risico is dat het kindje een ooginfectie of een longontsteking kan gaan krijgen
Als Chlamydia niet behandeld wordt, kan het een infectie van de bijballen veroorzaken of tot *PID leiden. Dit kan onvruchtbaarheid tot gevolg hebben of bij vrouwen oorzaak zijn van een buiten baarmoederlijke zwangerschap.
Als je, je laat behandelen kom hier wel vanaf.

• De behandeling!
Met antibiotica is het makkelijk te genezen (de pil is dan even niet meer betrouwbaar).
Als je een vaste relatie hebt, is het slim je beiden tegelijkertijdig te laten onderzoeken en behandelen. Hiermee voorkom je het pingpongeffect.

* Orale seks - seks met de mond.
*PID- is de afkorting van 'Pelvic Inflammatory Disease': een verzamelnaam voor ontstekingen in het kleine bekken, met name aan de eileiders.

Genitale wratten
Genitale wratten zijn kleine, een beetje bloemkoolachtige, bultjes.
De kleur van de wratten veranderd van licht roos tot grijzig geel.
De grootte van de wratten veranderd ook heel erg het kan een heel klein wratje zijn waar je niks van kan zien maar ze kunnen ook heel groot zijn soms wel zo groot als een hele euro.
Ze zijn niet altijd makkelijk zichtbaar, waardoor je dus niet weet dat je besmet bent.
De meeste mensen die besmet zijn komen daar naar een paar weken achter maar het kan ook maanden duren, soms komt het wel eens voor dat ze er pas naar jaren nog niet achter gekomen zijn.
Bij vrouwen kunnen ze ook in de vagina zitten. Je kunt ze dan helemaal niet zien maar je kan ze wel voelen met je vinger.

• De behandeling!
Het eerste doel van de behandeling is het verwijderen van de zichtbare genitale wratten, het verminderen van het aantal viruscellen in het lichaam verminderd de kans op het terugkomen van genitale wratten. Er zijn een aantal verschillende soorten behandelingen met elke behandeling bestaan er voordelen en nadelen. Er zijn verschillen tussen de behandelingen die door de arts uitgevoerd worden en behandelingen die de patiënt zelf, thuis kan doen.
Deze genitale wratten gaan NOOIT meer vanzelf over je kan ze wel weg laten halen maar ze kunnen zo weer terug komen.

• Hoe krijg je het?
Het *HPV wordt meestal overgedragen door direct contact van de huid bij vaginale, anale of orale seks met een persoon die al geïnfecteerd is. Wanneer je besmet bent met het virus dat genitale wratten veroorzaakt, is het bijna niet mogelijk om het door te geven aan personen zonder dat er seksuele handelingen plaatsvinden. Wratten op andere gedeeltes van het lichaam zijn het gevolg van andere typen HPV. De genitale wratten kunnen 3 weken na infectie verschijnen, maar dit kan ook 8 maanden duren. Dit maakt het dus moeilijk om na te gaan van wie je het virus hebt gekregen.

*HPV= HPV staat voor het Humaan Papilloma Virus. Er bestaan 150 verschillende typen HPV. Twee van deze typen veroorzaken genitale wratten, andere typen veroorzaken bijvoorbeeld wratten op de hand of voet.

Schurft
Schurft is een sterk jeukende huidafwijking die wordt veroorzaakt door een kleine mijt, Sarcoptes scabiei. Deze mijt leeft in het oppervlakkige deel van de huid en graaft daar kleine gangetjes. De jeuk wordt veroorzaakt door een reactie van het lichaam tegen de mijt en haar eieren.

Het naarste van schurft is de vreselijke jeuk die je hebt.
Een schurftinfectie bestaat uit de zeer kleine gangetjes in je huid die je met het blote oog niet kan zien. Schurft wordt bijna nooit in het gezicht of o de hoofdhuid gezien.

De plekken waar schurft het meeste komt is:
• tussen de vingers
• polsen
• oksels
• billen
• geslachtsgemeenschap

Vooral in de oksels en de billen worden in plaats van gangetjes ook wel rode jeukende bulten gezien.
Bij kleine kinderen zijn de gangetjes niet altijd het meest opvallend. Bij hen is er vaker sprake van rode bultjes die over het hele lichaam kunnen voorkomen. Vooral in deze gevallen wordt een schurftinfectie nog wel eens aangezien voor eczeem of galbulten.

• Hoe kom je eraan?
schurftmijt wordt alleen overgedragen na seksueel contact, tongzoenen tussen mensen. Alleen van een hand schudden kan je het niet doorgeven.
Soms vindt besmetting plaats door te slapen in bedden met ongewassen beddengoed waarin eerder een met schurft besmet persoon heeft gelegen. Schurft heeft verder niets te maken met een slechte hygiëne.
Er kan soms een periode van enkele weken liggen tussen de besmetting en het ontwikkelen van de eerste klachten.

• hoe kom je van schurft af?
Er zijn verschillende anti-schurft crèmes die op voorschrift van een arts verkrijgbaar zijn bij de apotheek. Dit zijn:
• benzylbenzoaat smeersel
• lindaan smeersel
• permetrine crème
Iedereen kan schurft krijgen maar als je het laat behandelen kom je er ook weer vanaf!
Ook al weet je niet zeker dat je schurft hebt maar je hebt wel hele erge jeuk kan je het beste even naar de dokter gaan.

HIV - VIRUS
Het HIV-virus is zo slim en gemeen omdat het juist de T-cellen kapot maakt. De cellen die ons zo goed beschermen. Dat gaat zo: Als het HIV-virus in het bloed komt, kruipt het een T-cel in. Het maakt daar een eigen virusfabriekje. Het virus deelt zich en maakt zo allemaal nieuwe virusdeeltjes. De T-cel knapt op een gegeven moment en alle nieuwe virusjes komen in het bloed terecht. Die HIV-deeltjes kruipen weer andere T-cellen in, om ook daar weer heel veel nieuwe virusdeeltjes te maken.
HIV is een virus dat door seksueel contact kan worden overgedragen. Het is hele ernstige geslachtsziekte, het kan namelijk tot aids leiden en aids kan tot de dood beëindigen.
HIV wordt ook wel het aids-virus genoemd.
HIV is een afkorting van het Humane Immunodeficiëntie Virus. Er zijn 2 typen: HIV-1 en HIV-2.
HIV-2 komt bijna nooit in Europa voor, maar wel heel veel in Afrika en arme landen.

Besmet zijn met het HIV-virus betekent nog niet dat je aids heb. Het kan namelijk nog heel lang duren voor je, je pas echt ziek voelt en dat ook bent.

Ongeveer de helft van de mensen die besmet is met het HIV-virus merkt hier in eerste instantie niets van. Dat is gevaarlijk omdat ze het zonder het te weten kunnen doorgeven aan anderen met wie ze naar bed gaan.

Hoe kom je eraan?
Het virus kan worden overgedragen door onveilig seksueel contact zoals:
Onbeschermd vrijen
Gezamenlijk gebruik van dildo's en andere speeltjes is ook gevaarlijk.
HIV kan ook worden overgebracht via het bloed contact. Als je een tatoeages of piercings laat aanbrengen, zorg er dan voor dat ze een nieuwe naald gebruiken. Ben je drugsverslaafd, gebruik dan nooit de naald van een ander.

Hoe wordt de diagnose seropositief gesteld?
Hoe je seropositief wordt verklaard hangt af van de HIV-test
Als de uitslag positief is, is er een rode stip in het doosje te zien
Als de uitslag negatief is, is er een cirkel te zien met een wit roze achtergrond.

Een negatieftestresultaat betekent dat je helemaal geen aids hebt en het ook geen kans heeft
Een positief testresultaat betekent dat de kans dat je wel aids kan hebben of kan gaan krijgen.

GARDNERELLA
Gardnerella is eigenlijk geen soa, maat het is een bacterie die een grijswitte vaginale afscheiding die een vieze geur veroorzaken het ruikt naar rotte vis.

Mannen merken er bijna niks van als ze dit hebben en zonder het te weten kan je het wel weer doorgeven.

Je kan Gardnerella krijgen door seksueel contact, maar ook als je, je vagina met te veel en te vaak wast met zeep en niet goed de zeep weer wegspoelt met schoon water, het kan ook ontstaan als je een tampon te lang inhoudt zonder die te verschonen.
De klachten die je hier van kan gaan krijgen zijn:
• jeuk in de vagina
• witte afscheiding uit de vagina

Gardnerella hoeft alleen bestrijden te worden als je klachten hebt en er ook las van hebt je komt hier dan wel helemaal vanaf je kan het bestrijden met een zalfje die je krijgt toegewezen via dokter.

MENING!
Ik vond het wel leuk om mijn werkstuk hierover te doen en ook best wel interessant onderwerp en ik heb er een hoop over geleerd.
Ik heb het over Seksueel Overdraagbare Aandoeningen gedaan omdat ik er meer over wou weten, want het is toch wel belangrijk wat je er van kan krijgen en welke ziekte iets ergs kan aanrichten en dat soort dingen.

Schaamluis
Schaamluis worden ook wel platjes genoemd, het kan worden veroorzaakt door seksueel contact, maar ook kan het worden overgedragen door bijvoorbeeld een besmette handdoek of een kledingstuk. Schaamluis kan op alle behaarde delen van het lichaam voorkomen, behalve op hoofdhuid/haar. Het is onschuldig en is de enige seksueel overdraagbare aandoening die door de drager zelf kan worden behandeld, dit kan doormiddel van een zalfje, dat op de

Waar je last van kunt krijgen als je schaamluis hebt is jeuk op de plaatsen waar de luizen zijn.
De luizen zijn erg klein en je kan ze daarom heel erg moeilijk zien.
Wel zijn de eitjes die de luizen leggen vaak zichtbaar.

De behandeling
• als je besmet bent, merk je het nooit meteen, dit kan wel zo’n 4 weken tot 2 maanden duren.
• Het is goed te behandelen met speciale shampoo, die zonder de dokter kan krijgen en het kost niet me
• het is heel belangrijk om je huis goed te wassen maar ook je kleren en beddengoed moet je elke dag wassen.
Omdat dit meestal veel tijd kost , kan je beter je familie (of met wie je in huis woont) inlichten dat je schaamluis hebt.

CANDIDA
Candida is een onschuldige, maar vervelende en veelvoorkomende gistinfectie. Het wordt ook wel een schimmelinfectie genoemd.
Het is vaak al in het lichaam zelf aanwezig zonder problemen te veroorzaken, bij een aantal mensen gaat dit wel problemen veroorzaken bijvoorbeeld als de weerstand laag is.

Candida komt veel voor. Ongeveer 75% van de vrouwen krijgt hier ten minste eenmalig mee te maken, 45% heeft zelfs twee of meer keer per jaar last van een schimmelinfectie.

Het kan komen door:
• verkeerde voeding
• stress
• laag weerstand
• antibiotica

De verschijnselen bij mannen en vrouwen zijn:
Bij een Candida-infectie zijn er meestal geen klachten. mannen hebben er vaak geen last van. Bij vrouwen is er vaak meer vaginale uitscheiding dan normaal en het ziet er dik korrelig uit. Bij mannen kan het schilferig en rood uit zien rond de eikel van de penis.

De behandeling
Candida is goed te behandelen. Maar soms komt het steeds terug. Er hoeft alleen een behandeling te komen als er klachten zijn. Er wordt vaak een crème voorgeschreven om op de vagina of op de penis te doen. Voor vrouwen zijn er ook pillen voor.

SYFILIS
Syfilis is een geslachtziekte, deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben als je er niks aan laat doen.
Het wordt veroorzaak door een bacterie in de slijmvliezen.
Syfilis gaat nooit vanzelf over. Wassen of ontkennen helpt dus niet.
Als je wilt weten of je syfilis hebt kan je, je laten testen. Dit kan niet meteen, je moet wachten tot maximaal 6 tot 12 weken nadat je het hebt opgelopen.
als je er snel bij bent is syfilis goed te behandelen met penicilline.
Als syfilis niet wordt behandeld, kunnen jaren later het hart, de nieren en het ruggenmerg worden aangetast.

Wat kan het veroorzaken?
Dit ontstaat ongeveer tussen de 9 tot 28 dagen en het is binnen 2 weken weer weg, maar het is dan nog niet over want ze komen terug als je er niks aan laat doen
Dit kan er dan komen:
• Zweertjes op de penis
• Zweertjes op de vagina
• Zweertjes in de anus
• Zweertjes in de mond
• Vlekken op de huid

Wat kan er ontstaan tussen de 7 en 10 weken?
• Koorts
• Opgezwollen klieren
• Haaruitval
• Vermoeidheid
• Pijn in gewrichten/spieren
• Bruin rode uitslag (onder andere op de voet en handpalmen)
• Vlakke en wratachtige nattende afwijkingen op de huid en de slijmvliezen. Deze symptomen verdwijnen na een paar maanden.

Als syfilis niet wordt behandeld, gaat de ziekte door en wordt steeds iets erger en dan kan het leiden tot:
• Hersenletsel
• Spierverlamming
• Doofheid
• Blindheid
• Organen worden aangetast
• Kan leiden tot de dood!!

TRichomonas
Trichomonas is een veelvoorkomende soa. Je krijgt het door onbeschermd seksueel contact, maar je kan het ook oplopen door een gebruikte handdoek.
Het is meestal niet ernstig, maar wel heel erg vervelend als je het hebt.
Vaak komt trichomonas voor in combinatie met andere geslachtsziekten, zoals gonorroe of chlamydia.
Enkele uren na besmetting kunnen al klachten optreden.

Wat kan je ervan krijgen?
• Mannen hebben jeuk aan hun penis en er zit een nare lucht aan, hebben een rode, en gevoelige eikel.
• Vrouwen hebben jeuk aan hun vagina, schuimende, grijswitte tot groengele stinkende afscheiding en ook hier zit een nare geur bij, ze hebben ook gevoelige schaamlippen.
• Vrouwen en mannen hebben allebei pijn bij het plassen.
• Bij vrouwen kan het een infectie aan de eileiders veroorzaken en bij mannen aan de urineweg, prostaat of bijballen.

Trichomonas kan een heel lange tijd duren, zonder dat je echt duidelijke klachten hebt.

De behandeling
Trichomonas is goed te behandelen door een arts.
Om na te gaan of er misschien ook syfilis is opgelopen, doet de arts soms ook een bloedonderzoek.
De behandeling bestaat uit een eenmalige dosis tabletten. Het is belangrijk de aanwijzingen van de arts goed op te volgen. Op de dag van de behandeling mag geen alcohol worden gebruikt. De vaste partners moeten ook onderzocht worden en als het nodig is ook behandeld worden, ook al hebben ze geen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben. Zo wordt over en weer besmetting door partners voorkomen.

HERPES GENITALIS
Herpes Genitalis is een veel voorkomende geslachtsziekte, het wordt veroorzaakt door een virus.
De mensen die deze ziekte hebben krijgen er last van over 2 tot 20 dagen na het seksuele contact. Ze hebben last van:
• Branderig gevoel bij het geslachtsgemeenschap
• De huid kan gaan jeuken
• Pijn in besmette lichaamsdelen

Als je Herpes Genitalis hebt opgelopen, raak je het virus dat je in je hebt nooit meer kwijt, de klachten gaan wel weg en je hebt er geen last meer van maar het virus blijft wel gewoon in je lichaam zitten. De klachten kunnen dus wel weer gewoon terugkomen bijvoorbeeld op een moment dat de weerstand minder is dan normaal.

Deze ziekte veroorzaakt:
• Rode plekjes met vocht gevulde blaasjes
• Soms een afscheiding uit de vagina
• Koorts
• Spierpijn
• Hoofdpijn
Koorts, spierpijn en hoofdpijn komt meestal alleen voor tijdens de eerste keer dat je deze ziekte krijgt.
De tweede aanval die je krijgt zal het allemaal veel minder zijn.

De blaasjes worden op een gegeven moment kleine wondjes die langzaam indrogen.
Door in aanraking te komen met de uitslag op de huid, of met het slijmvlies van de mond, penis, anus of vagina van iemand anders die herpes Genitalis heeft, kan jij het ook krijgen. Herpes Genitalis is zeer besmettelijk. Vooral op het moment dat iemand wondjes of blaasjes heeft die nog open zijn.
Ongeveer een week nadat je naar bed bent geweest met iemand die herpes Genitalis heeft, kun je de eerste klachten krijgen. Het kan ook langer duren. Als de wondjes zijn genezen, zijn de klachten voorbij.
Herpes Genitalis is niet te genezen, om zeker te weten dat iemand Herpes Genitalis heeft, bekijkt de arts de blaasjes. Tijdens de aanvallen is het beter geen seks te hebben met je partner
De eerste keer verloopt een herpesinfectie meestal het hevigst. Een aanval kan dan wel tot drie weken duren. Er zijn medicijnen die ervoor zorgen dat een aanval minder pijnlijk is en korter duurt.

Hepatitus B
Hepatitis-B is een geslachtsziekte die niet gemakkelijk te herkennen is, omdat ze tot verschillende klachten leiden

Bekende klachten zijn:
• Moeheid
• Lusteloosheid
• Geelkleurig oogwit
• Ontkleurde ontlasting
• Donker geel bruinig urine

Je kan Hepatitis-B krijgen door vrijen, het risico dat je het van tongzoenen is heel klein dat is dus bijna onmogelijk.
Het kan ook komen doordat je gebruik maakt van (seks)speeltjes zoals: een dildo of een *vibrator ongewassen met elkaar deelt of er gezamenlijk gebruik van maakt.
Ook kan via het bloed van iemand anders besmet raken zonder er seks mee te hebben.
Het virus is heel erg besmettelijk.

De SOA kan vanzelf en spontaan genezen, maar je kan er ook chronische leveraandoening aan overhouden, hiervoor bestaan geneesmiddelen.
Ook kan je om Hepatitis-B te voorkomen je laten inenten. Deze inenting is voor 15 jaar goed

*vibrator - Een vibrator is een elektrisch apparaat dat trilt als je hem aanzet.

GONORROE
Gonorroe is de oudste bekende geslachtsgemeenschap, een bacterie veroorzaakt Gonorroe.
De ziekte komt evenveel bij jongens als meiden voor, maar meiden hebben meestal geen klachten, dat is wel gevaarlijk omdat de infectie via de baarmoeder kan opstijgen naar de eileiders en eierstokken. Bij jongens kunnen de bijballenen prostaat geïnfecteerd raken.
Soms als je het ergste geval hebt kan je ook onvruchtbaar worden en kan je geen kinderen meer krijgen.

Je kan besmet raken door:
• Onbeschermd seksueel contact
Het is een erg besmettelijke SOA
Met een antibiotica is meestal wel goed te genezen.
Mensen die Gonorroe hebben, krijgen hier ongeveer 2 tot 14 dagen na het seksuele contact last van zoals:
• 90% van de jongens krijgen branderig gevoel bij het plassen
• Jeukend gevoel bij de penis
• Slijmerige, pusachtige afscheiding
80% van de meiden hebben niet echte duidelijke symptomen, maar als die er wel zijn gaat het om:
• Branderig gevoel bij plassen
• Soms hebben ze dan een groen – gele afscheiding uit de vagina die vies ruikt
(bij allebei) Bij besmetting in de mond merk je bijna niks je kan dan:
Keelpijn hebben pijn bij het slikken Je keel kan rood zijn.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.