National Studies Canada

Beoordeling 0
Foto van L.
  • Verslag door L.
  • 4e klas havo | 3842 woorden
  • 6 juli 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!

ENGELS VERSLAG - NATIONAL STUDIES - CANADA

Steden en bezienswaardigheden

Ottawa

Ottawa is dan misschien wel de hoofdstad van Canada, maar zeker niet de grootste stad. Met bijna 1 miljoen inwoners is dat alsnog 1,7 miljoen minder dan de grootste stad van Canada. In Ottawa is er genoeg te beleven, en ook zeker  in de wintermaanden. (Rondreis, 2021). 

Aan de Ottawa River ligt Parliament Hill. Dit historische monument wordt tot op heden gebruikt als regeringscentrum van Canada. Dit houdt in dat de leden van het parlement, de senaat en het lagerhuis hier verblijven (Expedia, 2021). Parliament Hill bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een klokkentoren met 53 klokken. 

Vancouver

Vancouver is de grootste stad in het westelijke deel van Canada. Misschien doet de naam Vancouver je denken aan een Nederlandse stad? Dat kan kloppen want de naam Vancouver heeft een Nederlands tintje. De Engelse marine officier George Vancouver bezocht in 1792 Vancouver. De stad is toen naar hem vernoemt. De achternaam van George komt van de Nederlandse achternaam Van Couver, die werd gegeven aan iemand die uit de gemeente Coevorden kwam.  (Vancouvervoorbeginners, 2021) 

Aan de rand van North-Vancouver, ver boven de Capilano River ligt de Capilano Suspension Bridge. Deze 140 meter lange hangbrug uit 1889 hangt 70 meter boven de river. (Wearetravellers, 2020) In het park, waar de brug hangt, is nog veel meer te doen. Zo kun je bijvoorbeeld ook nog hoog in de bomen parcours afleggen. Om het park te betreden betaal je zo’n  $41,95 of €35,27 (Capbridge.com, 2021)

Wanneer je met een cruiseschip naar Vancouver reist zal je waarschijnlijk aanmeren bij Canada Place. Luchtvaartmaatschappij Tix schrijft op hun website: ‘Binnen in het gebouw vind je het Vancouver Convention Centre, het World Trade Centre, het Pan Pacific Vancouver Hotel en FlyOver Canada, de populaire virtuele vliegattractie.’

Edmonton

Edmonton, de hoofdstad van de provincie Alberta, is de meest noordelijke gelegen grote stad van Canada. (Tiogatours, 2021) Dwars door de stad loopt de North Saskatchewan River. Rond deze rivier liggen 22 parken verspreid over 7400 hectare grond. (Expedia.nl, 2021)

In één van deze parken in het centrum van Edmonton ligt De Muttart Conservatory. Dit is een botanische tuin bestaande uit vier grote, glazen piramides. Elke piramide heeft zijn eigen klimaat, met bijbehorende dieren. (Cityzapper, 2021)

Volkslied

Het volkslied van Canada heet ‘O Canada’. Het is eigenlijk maar een heel kort liedje van 1 minuut en 30 seconden. Historiek.net schrijft op hun site over het volkslied: ‘De muziek werd gecomponeerd door de beroemde componist en muziekpedagoog Calixa Lavallée. De originele Franse tekst werd op de muziek geschreven door dichter en rechter Adolphe-Basile Routhier. In 1906 verscheen een Engelse vertaling.’ (Historiek.net, 2019)

Frans (origineel)

Engelse vertaling

Nederlandse vertaling

Ô Canada!

Terre de nos aïeux,

Ton front est ceint de fleurons glorieux!

Car ton bras sait porter l’épée,

Il sait porter la croix;

Ton histoire est une épopée

Des plus brillants exploits.

Et ta valeur de foi trempée

Protégera nos foyers et nos droits;

Protégera nos foyers et nos droits.

O Canada!

Our home and native land!

True patriot love in all of us commands.

With glowing hearts we see thee rise,

The True North strong and free!

From far and wide, O Canada,

We stand on guard for thee.

God keep our land glorious and free!

O Canada, we stand on guard for thee.

O Canada, we stand on guard for thee.

O Canada!

Ons thuis en geboorteland!

Ware vaderlandsliefde draagt gij op aan ons allen.

Met gloeiende harten zien wij uw roem stijgen,

Die van het Ware Noorden, sterk en vrij!

Van heinde en verre, O Canada,

wij staan op wacht voor u.

God houde ons land vol glorie en vrij!

O Canada, wij staan op wacht voor u.

O Canada, wij staan op wacht voor u.

Het lied is echt een hulde aan Canada. In de eerste drie zinnen komt naar voren dat het een thuis is met veel liefde. In de laatste drie zinnen belooft de bevolking om goed voor Canada te zorgen, met een beetje hulp van God. 

In vind het een bijpassend lied. Het is simpel en niet te lang. Wel vind ik het raar dat het lied eerst in het Frans is geschreven terwijl het voor Canada was. Veel volksliederen zijn vaag en moeilijk te begrijpen, maar bij dit volkslied is de boodschap duidelijk.

Landschap

Doordat de oppervlakte van Canada bijna 10 miljoen km² is, zijn er ook veel verschillende landschappen. Bijvoorbeeld; bergen, heuvels, vlaktes, rivieren, vulkanen en poolgebieden. Een paar zal ik hieronder beschrijven.

Vulkanen

Het westen van Canada ligt aan de Ring of Fire. Dit is een visuele lijn rond de Grote Oceaan. Aan deze Ring of Fire liggen veel actieve vulkanen en vinden veel tsunami’s en aardbevingen plaats. (NOS op 3, 2018). Veel Canadese vulkanen zijn tegenwoordig niet meer actief, maar de gevolgen van vroeger zijn nog wel goed zichtbaar. Zo zijn veel watervallen gevormd door vulkaanuitbarstingen. Bijvoorbeeld de Wells Gray Country. (Reis&Co.nl, 2019)

Rocky Mountains

Toch wel één van de bekendste gebergten in de wereld: De Rocky Mountains. Een deel loopt dwars door Canada heen. Dit deel van het gebergte heet ‘The Canadian Rockies’. Rond de gebergten liggen veel rivieren en meren. Het hoogste, van 4.401 meter hoog, deel van het gebergte mag dan wel in de VS liggen, de plaatjes in Canada zijn ook prachtig.  (Hooge, M, 2018)

Great Plains

In het midden van Canada kan het op sommige stukken soms wel Nederland lijken, zo vlak. Een van deze gebieden heet de Great Plains, een droge steppe. Doordat het zo vlak is, is het ideaal voor landbouw. (canada-ak, 2021)

Poolgebieden

De noordelijke eilanden van Canada behoren tot de Noordpool. Het Canadese deel is bijna net zo groot als Duitsland. NOS meldt: ‘Doordat de regio nu wordt aangemerkt als beschermd gebied, worden mijnbouw, olie- en gaswinning, vormen van visserij en andere vervuilende activiteiten verboden.’ Het Canadese noordpoolgebied wordt nu aangemerkt als beschermd gebied, omdat het in de toekomst waarschijnlijk de enige plek rond de noordpool is waar in de zomermaanden nog zee-ijs blijft liggen.

Nationale vlag

Ik denk dat de Canadese vlag voor iedereen wel bekend is. Het is simpel en makkelijk te onthouden. 

Wat veel mensen niet weten is dat Canada vroeger een andere vlag had, namelijk de Britse koloniale vlag.  In 1965 besloot de regering van Canada om de vlag te veranderen naar de rood-witte esdoorn vlag. 

De verandering van de vlag was net voor het honderdjarig bestaan van het land in 1967. Canada kon toen vol trots hun nieuw vlag laten zien aan de rest van de wereld. 

Betekenis vlag

In het midden zie je de ‘maple leaf’. Dit staat symbool voor de vele natuur die Canada kent. De maple leaf is altijd al het symbool geweest van Canada, ook voor 1965. Het unieke aan de vlag is dat hij breder is dan vele andere vlaggen. De kleuren rood en wit staan voor de koloniale geschiedenis van Canada. (TiogaTours, 2021)

Religie

Ruim 75% van de Canadese bevolking is gelovig. Door de vele immigranten is de religie in Canada erg gevarieerd, en is maar 65,6 procent christelijk.

Voor veel Canadezen speelt het geloof een grote rol in hun leven. De kerk is niet alleen een gebedshuis maar voor veel Canadezen ook een ontmoetingsplek. (VakantieArena, 2016)

In de Canadese provincie Ontario leeft ook een Amish-gemeenschap. De Amish is een conservatieve christelijk-protestantse geloofsgemeenschap. De gemeenschap werd opgericht in Zwitserland door Jakob Ammann (zie afbeelding hiernaast). Maar door geloofsvervolging in de 18e eeuw, dreef de gemeenschap uit elkaar. Ze kwamen onder andere terecht in de landen Nederland, Frankrijk en Polen. Hier voelde de gemeente zich niet thuis en dus gingen ze emigreren naar de Amerikaanse staat Pennsylvania. De gemeenschap heeft zich toen verder ontwikkeld naar het noorden van Amerika en het zuiden van Canada. 

De Amish geloven streng in God. Volgens de gemeenschap is Hij de enige die beslist of iemand uiteindelijk in de hemel of hel komt. Ook heeft de gemeenschap hun eigen kleding en uiterlijk, zo mag de kleding niet te opvallend zijn en geen printjes hebben en moeten mannen hun baarden laten staan.  (Visie.eo.nl, 2019)

Unesco World Heritage Site

Canada has 17 heritages on the Unesco World Heritage List. (Evisa B.V., 2016)  I will discuss and describe a few below.

Pimachiowin Aki

Since 2018, this nature reserve of over 20,040 km² has been on the Unesco World Heritage List, not only because of its beautiful nature but also because of its cultural history. (Vries, L, 2018) The Pimachiowin Aki is the native area of the Anishinaabeg indigenous people. The area's name means "land that gives life". (Unesco, 2021)

I think it is right that this nature reserve is on the Unesco World Heritage List. It is a beautiful nature reserve with a history. It is good to know that this nature reserve would probably always be preserved.

Historisch District of Old Quebec

Quebec is the prime example of a colonial city. This city was built in the early 17th century by the French explorer Samuel de Champlain. Quebec is the only Canadian city whose city walls have survived. The clifftop administrative center is a small village in itself. It consists of many churches, a monastery, monuments, a bastion and a hotel. (Unesco, 2021)

Again, I think it is right that he is on the Unesco World Heritage List. It is a beautiful village and you can see the center from far  away.

Provincial Dinosaur Park

This park is located in the unique landscape zone of the "Badland" in the south of the province of Alberta. The beautiful hills are formed by the rivers that flowed here 75 million years ago. This place has meant a lot to prehistoric history. For example, many important fossils have been found here, including various dinosaurs. (Unesco, 2021)

This is again justified. This unique nature reserve is like a fairytale.

Important persons

While searching for important people who were born and/or raised in Canada, I found out that there are not many of them. Still, I have found a few people who have definitely added something to the world and grew up and/or lived in Canada.

Céline Dion

One of the most famous singers in the world, Céline Dion, was born on March 30 1968 in Charlemagne. Although the name will not mean much to you, you can undoubtedly sing along to her songs. ‘My Heart Will Go On’, the title song of the legendary movie The Titanic’, and ‘All By Myself’ are examples of such songs. (NPOradio2, 2021) In 1988 Céline won the Eurovision Song Contest in the name of Switzerland. This was her breakthrough in Europe (canada holidays, 2015)

Justin Bieber

Justin Bieber was born on March 1, 1994 in London, Canada. Although he used to be known as a rookie with no singing talent, he is now really an icon for pop music. His new albums are no longer about the cliché subject "Love" but about his own childhood, depression and loneliness. (NPO3fm, 2021)

Alexander Graham Bell

Alexander Graham Bell was born on March 3, 1847 in the Scottish capital of Edinburgh. He has been fascinated in communication from an early age. This was because his mother was deaf and his father lectured to students about sign language. In 1867 Alexander began to study the use of electric current to send sounds from one place to another. But because Bell worked so hard in 1870 and threatened to collapse mentally, he decided to move to Ontario, Canada. (Mitel, 2021) But there he works hard again, and in 1876 his phone was ready. Many other inventors were also working on a telephone, but because Alexander Graham Bell received the octrooi for his work, he is considered the inventor of the telephone. (historiek.net, 2019). Alexander died on August 2, 1922.

Sandford Fleming

Fleming was born in 1827 in the Scottish village of Kirkcaldy Sandford. But at the age of 18 he emigrated to Canada. He is known for his many inventions. His most important invention was the time zones around the world. He took the time in Greenwich, England as standard time and divided the world into 24 time zones. He came up with this idea after missing the train in Ireland due to confusion about the time. (Mahnazmezon, 2021)

Geschiedenis

Eeuwenlang leefden in Canada Eskimo’s en Indianen, die overleefden door te jagen en te vissen. Pas veel later, in het jaar 1000 kwamen de vikingen als eerste blanken aan in Canada. Ze vestigden zich in het veengebied L’Anse aux Meadows, wat ook op de Unesco werelderfgoedlijst staat (historianet, 2019). 

In 1534 claimde de Franse ontdekkingsreiziger Jacques Cartier als eerste het gebied rond de St. Lawrence River in het oosten van Canada. (rondreis.nl, 2021) Pas 66 jaar later, in 1600, werd de eerste handelspost gebouwd. In 1633 werd Canada een provincie van Frankrijk, genaamd Nieuw-Frankrijk. 

Maar ook Engeland ziet toekomst in dit stukje land. Frankrijk en Engeland werden buren in in het ruime Canada, totdat de zevenjarige oorlog uitbrak. De Engelsen veroverden in 1759 de Noord-Franse stad Quebec, en met het verdrag van Parijs in 1763 dwong Engeland Frankrijk om Canada af te staan. Ook de naam veranderde toen, naar Brits Noord-Amerika. 

Canada was erg geliefd, ook buurland de Verenigde Staten wilde Canada wel bezitten. Het land is Canada in totaal twee keer binnengevallen, maar zonder resultaat. De laatste keer werd zelf uitgeroepen tot een heuse oorlog tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, De oorlog van 1812.  Op 1 juli 1867 werden verschillende delen van Canada samengevoegd en ontstond de nieuwe naam, ‘Dominion Canada’. Dominion Canada bleef nog altijd een kolonie van de Britten maar kreeg wel haar eigen parlement.

Het ging goed met Dominion Canada, het was stil, vredig en het land onderhandelde veel met andere landen waaronder de VS. Vanaf eind 19e eeuw nam ook emigratie flink toe, zo zijn tussen 1896 en 1911 ruim 3 miljoen Europeanen geëmigreerd naar Canada. Maar het ging zelf zo goed dat Dominion Canada dacht het wel alleen aan te kunnen. Er werd zelfs een beweging opgeroepen die pleitte voor een onafhankelijk Canada, De Franse Separatistische Beweging. (Verrijp, A., & Willems, G, 2021)

Zonder veel bemoeienis van Engeland heeft Canada ruim 70 jaar bijna alles zelf geregeld. Maar pas in 1982 was Canada pas echt onafhankelijk van de Britten. Elke 1 juli vieren de Canadezen ‘Canada Day’. Dit om de onafhankelijkheid te vieren. (Zie feestdagen, blz. 15) Wel is het Britse koningshuis ook het Canadese koningshuis.

Feestdagen

De feestdagen in Canada komen bijna overeen als die van ons, maar toch zijn er een paar verschillen. De Canadese feestdagen die men daar viert gaan voornamelijk over de geschiedenis van Canada. Deze unieke Canadese feestdagen zal ik behandelen hieronder. 

Commonwealth Day

Elke tweede maandag van de maand maart wordt stilgestaan bij de bijzondere band van de Commonwealth of Nations, dit is een samenwerkingsverband tussen 53 onafhankelijke landen met aan het hoofd het Britse koningshuis. Op deze dag zal koningin Elizabeth II een speech houden en haar onderdanen toespreken. Tegenwoordig wordt dit al lang niet meer zo uitbundig gevierd in Canada dan vroeger. Voor veel Canadezen is het dan ook een dag zoals vele anderen. (TiogaTours, 2021)

Victoria Day

In tegenstelling tot Commonwealth Day wordt Victoria Day wel uitbundig gevierd. Voor de inwoners van het Britse deel van Canada is het dan ook een vrije dag en zijn veel winkels, scholen en restaurants gesloten. Victoria Day wordt gevierd op de maandag vóór 25 mei. Je kunt het vergelijken met het Nederlandse koningsdag. Want ook bij Victoria Day vieren ze de verjaardag van een lid van het koningshuis. In Canada is dat de verjaardag van koning Victoria, die regeerde over Groot-Brittannië van 1837 tot haar dood in 1901.  De dag wordt gevierd met parades, vuurwerk en optochten. Ook worden in elke provincie 21 geweerschoten gelost om 12 uur s’middags. (timeanddate, 2021)

Canada Day

De dag dat Canada haar eigen parlement kreeg, 1 juli 1867, is voor veel Canadezen zo bijzonder dat het een nationale feestdag moest worden. Ze zien deze datum als de dag dat Canada eindelijk onafhankelijk werd. Ook deze feestdag wordt weer gevierd met parades, vuurwerk, festivals en  optochten. Het volkslied ‘O Canada’ wordt deze dag volmondig meegezongen. (beleven.org, 2021)

Remembrance Day

Op Remembrance day, ook wel Poppy Day of Armistice Day, worden elk jaar op 11 november om 11:00 de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog herdacht. Om 11 uur s ochtends wordt er door heel het land twee minuten stilte gehouden, en kransen gelegd. Het nationale herdenkingspunt is National War Memorial in Ottawa. De klaproos, ook wel poppy genoemd, wordt door heel de wereld beschouwd als het symbool van de Eerste Wereldoorlog. Dit omdat deze bloem pas begint te bloeien als alle andere planten zijn gestorven. (Evisa B.V.,2017)

Thanksgiving

Thanksgiving is in de Verenigde Staten en  Canada een nationale feestdag. Op deze dag staat men stil bij de positieve dingen die men heeft meegemaakt in het afgelopen jaar. Elke tweede maandag van oktober komen gezinnen samen om de positieve dingen te vieren, wat anders is in de VS waar het elke vierde donderdag van november wordt gevierd. Als traditie wordt er kalkoen met aardappelpuree en cranberrysaus gegeten.  (Wop. U., 2020)

Politiek & Regering

De koningin van Canada, koningin Elizabeth II, is het staatshoofd van Canada. Namens een gouverneur-generaal vertegenwoordigt ze Canada. Tot 22 januari 2021 was Julie Payette de gouverneur-generaal, maar zij heeft haar ontslag aangeboden. Blauwbloed meld over haar ontslag: ‘Reden is een vernietigend rapport over de werksfeer in Rideau Hall, de koninklijke residentie en ambtswoning van de gouverneur-generaal in Ottawa.’  Richard Wagner zou haar tijdelijke vervanger zijn. (Zie afbeelding hiernaast) (blauwbloed, 2021)

Maar toch heeft koningin Elizabeth niet zo veel te zeggen in Canada, want de wetgevende macht ligt bij het parlement. Het parlement bestaat uit een Hogerhuis (ook wel senaat genoemd) en een lagerhuis. Het lagerhuis zou je kunnen vergelijken met de Nederlandse tweede kamer, het bestaat uit verschillende partijen die om de vier jaar door de burger worden verkozen. De grootste partijen vormen dan samen de regering. In het lagerhuis zijn 338 zetels te verdelen. De leider van de partij met de meeste stemmen mag zich benoemen tot premier. Sinds 4 november 2015 in de premier van Canada de 49 jarige Justin Trudeau.  Hij behoort tot de Liberale Partij. (NOS, 2019)

Income source

Canada's largest source of income comes from natural resources such as forestry, mining and fishing. As a result, almost three-quarters of the inhabitants work in the service sector. Agriculture is mainly found in parts of the province of Ontario. For Canada, the industrial sector is much less important, yet the automotive industry in southern Ontario is indispensable to that area. (Ministerie van Buitenlandse Zaken, 2019) 

Unemployment in Canada is currently 6.8%, to compare; In the Netherlands this is 3.6%. Nevertheless, there are a lot of vacancies in Canada, especially many office workers are being sought. Office workers are people who work as: Account manager, project manager, accountant or business analyst. (de Haas, S.T., 2021)

Talen & Dialecten

De officiële talen in Canada zij Frans en Engels. Ruim 63% van de inwoners spreekt Engels en 24% Frans. Maar ook in de Franstalige gebieden kunnen vrijwel alle inwoners Engels, toch wordt het op prijs gesteld als je in de Franse gebieden Frans spreekt.  In sommige gebieden spreken ze nog verschillende Inheemse dialecten van de oorspronkelijke bewoner van Canada. Het gesproken Engels van de Canadezen is uniek, maar het geschreven Canadees-Engels lijkt erg veel op het Engels in Groot-Brittannië. 

In de provincie Newfoundland hebben ze hun eigen dialect. Het dialect lijkt een beetje op Iers, toch hebben ze veel woorden en uitdrukkingen zelf verzonnen. (A.Verrijp, G.Willems, 2021) 

  • Een bijzonder moeilijke opdracht = to have a noggin to scrape
  • Zonder zorgen = in a hobble
  • Hij stoort me = he is moidering my brains
  • Veel geluk = long may your big good jib draw

Rond het jaar 1950 emigreerden honderden Nederlanders naar Canada. Vooral in kleinere dorpen bleven de migranten Nederlands spreken. Tegenwoordig spreken nog zo’n 140.000 mensen in Canada Nederlands. En dit zijn niet de enigste sporen van de Nederlanders, zo hebben veel Canadezen een Nederlandse achternaam en zijn er nog altijd genoeg typische hollandse winkels.

Provincies

Canada bestaat uit 10 provincies en 3 territoria. De tien provincies zijn: Alberta, British Columbia, Manitoba, New Brunswick, Newfoundland en Labrador, Nova Scotia, Ontario, Prince Edward Island, Quebec en Saskatchewan. En de drie territoria zijn: Northwest Territories, Nunavut en Yukon. (GoCanada, 2019)

Een territorium is een gebied die geen eigen provinciaal bestuur heeft maar word geregeerd door de landelijke overheid. (Nederlandse Encyclopedie, 2021)

De hoofdstad van Canada, Ottawa, ligt in de provincie Ontario.

Schoolsysteem

Net zoals in Nederlands bestaat het Canadese schoolsysteem uit drie lagen: het basisonderwijs (primair), het middelbaar onderwijs (secundair) en het hoger onderwijs (postsecundair). Onderwijs is voor Canada erg belangrijks, het is goed geregeld en ruim 6% van het bruto binnenlands product (BBP) gaat naar het onderwijs. Hierdoor is het gemiddelde schoolniveau van de Canadezen erg hoog. Openbare scholen zijn dus ook gratis, in tegenstelling tot privéscholen wat niet gesteund word en dus vaak veel geld kost. Het aanbod van de  Canadese hogescholen en universiteiten is zo hoog dat het werelds beste hogeschool onderwijssysteem heeft. In 2015 was ruim 90% van alle Canadezen tussen de 25 en 64 jaar afgestudeerd. (ALinks, 2020)

Schoolcijfers

In Nederland werken we met nummers om de score van een toets, tentamen of verslag weergegeven. In Canada werken ze met letters, met minimaal een F en maximaal een A+. In de afbeelding hiernaast zie een tabel om een nummer en een letter score te vergelijken. (dit is een gemiddeld, sommige provincies wijken hiervan af.)

Schooluniformen

Een schooluniform is voor veel landen heel normaal, ook in Canada. Maar lang niet meer op elke school zijn schooluniformen verplicht. Je ziet het wel bijna op elke privé school. Ook sportkleding wordt bepaalt door de school. 

Scholen die geen schooluniformen verplichten hebben vaak wel een dresscode. Een dresscode is een kledingvoorschrift waar de leerlingen zich aan zouden moeten houden, doen ze dit niet dan worden ze naar huis gestuurd. (TiogaTours, 2021)

Interessante feiten

In dit verslag heb ik al heel wat informatie behandeld, toch heb ik nog meer feiten die je eigenlijk ook zou moeten weten:

Noorderlicht

Hoewel veel mensen bij het noorderlicht aan scandinavië denken kun je het noorderlicht ook zien in Canada. Je kunt het zien in de maanden tussen oktober en maart tussen 21:00 en 1:00. Op de zon vinden voortdurend uitbarstingen plaats, en daar komen elektrisch geladen deeltjes bij vrij. Wanneer deze deeltjes langs de aarde komen en in aanraking komt met de gassen in de dampkring ontstaat er energie. Deze energie zien wij als groene golven in de lucht. (Opvakantienaarcanada, 2020) 

Beren

In Canada vind je heel veel natuur, en daar horen natuurlijk ook dieren bij. Eén van die dieren is de beer, ruim 60% van alle beren wonen in het noorden van Canada. Er leven 3 verschillende soorten beren, de zwarte beer, de grizzly beer en de ijsbeer. Maar beren zijn geen lieve beesten, het zijn vleeseters en vooral in de wintermaanden zijn ze erg hongerig. (canadareisgids, 2018)

Kanata

De naam Canada komt van het woord ‘kanata’ wat in het Iroquois ‘dorp’ of  ‘vestigingsplaats’ betekenis. Iroquois is de taal die het oorspronkelijke inheemse volk sprak. (landenspecials, 2021)

Canadese Dollar

In Canada betalen ze met de Canadese Dollar. De wisselkoers is: 1 euro is 1,50 Canadese Dollar. De Canadese Dollar wordt als volgt aangegeven: $ of CAN$ of CAD. (opvakantienaarcanada, 2020)

Films

De prachtige landschappen van Canada zijn door veel wereldberoemde film regisseurs ook niet onopgemerkt gebleven. Zo zijn veel bekende films en series opgenomen in Canada. Een paar voorbeelden hiervan zijn: ‘De Titanic’, ‘Mean Girls’, ‘Anne with an E’, ‘Twilight’ en ‘Orphan Black’. (Finer, A, 2021)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door L.