ADVERTENTIE
Heb jij je pws of sectorwerkstuk al ingeleverd bij het Rijksmuseum?

Heeft jouw PWS of Sectorwerkstuk een link met het Rijksmuseum? Vergeet dan niet voor 1 februari je verslag in te sturen voor de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd en maak kans op €1500 en een traineeship!

 

Onderwerp:                    beveiliging in de luchthavens

Schrijfdoel:                      informeren

Publiek:                            jongeren

Hoofdgedachte:             wat wordt gedaan om de veiligheid bij de luchthavens te waarborgen?

Tekststructuur:              Aspectenstructuur

 

Tekstdeel

Alinea

(deel)onderwerp

Uitwerking

Inleiding

1

Aandacht trekken

Aandacht trekken met behulp van een voorbeeld.

 

2

Introductie v/h onderwerp

Uitleg over de werking op luchthavens

Middenstuk

3

Waarom beveiliging?

Terroristische dreigingen.

 

4

Proactief beveiligen

Wat is proactief beveiligen? Wie voert dit uit?

 

5

Controles

Controles bij aankomst en vertrek.

 

6

Security Scan

Schiphol enige luchthaven  in Nederland die deze scan heeft.

 

7

Marechaussee

Wat doet de marechaussee op luchthavens?

Slot

8

Conclusie

Wat de maatregelen voor invloed hebben.

Bronnen

9

Bronnen

De bronnen die ik heb gebruikt.

 

 

Stel dat er een terroristische dreiging is op Schiphol, je loopt in de terminal met je dochtertje van 4 en er is paniek. Vertrouw jij de veiligheid die dan geboden word? Of voel je je onveilig en raak je in paniek? Dit is geheel te danken aan de veiligheid op de luchthavens. Er worden op vele manieren geprobeerd om de luchthavens zo veilig mogelijk te maken, maar er zal maar eens wat gebeuren. Dan komt het neer op alle voorzorgsmaatregelen die de luchthaven getroffen heeft.

Alles waar het op luchthavens over gaat is over de veiligheid en het efficiënt en goedkoop mogelijk vliegtuigen op laten stijgen en laten landen. De veiligheid speelt hier de grootste rol. Er zijn voordat je gaat boarden vele procedures en checks waar je doorheen gaat. in de tekst ga ik uitleggen hoe de checks in elkaar zitten.

De grote vraag is eigenlijk, waarom wordt er beveiligd in luchthavens? Dit heeft alles te maken met de terroristische dreigingen. Er wordt op dit moment bijvoorbeeld erg gelet op mogelijke ISIS strijders.

Proactief beveiligen is een beveiligingsstrategie die zich richt op het vroeg signaleren van bijvoorbeeld terroristen. Bij incidenten, zoals een aanslag op de veiligheid, wordt vaak de vraag gesteld 'was deze situatie te voorkomen?'. Niet altijd, maar vaak komen ze tot de conclusie dat er al verschillende aanwijzingen waren, zoals afwijkend gedrag. Alleen is daar onvoldoende mee gedaan. Proactief beveiligen is een door Securitas ontwikkeld concept waar binnen een veiligheidsmanagementsysteem gewerkt wordt met signalen, aanwijzingen en het afwijkende gedrag. Door middel van vroegtijdige signalering en de juiste opvolging kunnen incidenten voorkomen worden. Dit resulteert in meer arrestaties en het voorkomen van onveilige situaties.

Als je aankomt en ingecheckt hebt op Schiphol is het eerste wat gebeurd een securitycontrole van je als passagier en jouw handbagage. Bij aankomst op de luchthaven Schiphol moet je in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit wordt bij vertrek naar Schiphol gecontroleerd door de marechaussee. Na de paspoortcontrole kom je in de bagagehal bij de bagagebanden op de begane grond. Als je jouw bagage hebt opgehaald loop je langs de douane, die een controle zou kunnen uitvoeren. Als je niets hebt aan te geven, kan je via de groene doorgang doorlopen naar de aankomsthal.

Schiphol beschikt als enige luchthaven op de wereld over Security Scans voorzien van een screeningstechnologie waarbij de privacy is gewaarborgd. Zo worden de beelden geanalyseerd door een computer en niet door operator op afstand. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de zogenoemde millimeter wave technologie. De Security Scan op Schiphol wordt ingezet bij de security - en douane controle van passagiers. De komst van de Security Scan op Schiphol is een initiatief van de NCTV (Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid), de Douane en Amsterdam Airport Schiphol. De security Scan is geen bodyscan. De Security Scan die ingezet wordt voor de securitycontrole is een ander apparaat dan de Bodyscan die door de Douane op de luchthaven bij de zogenaamde 100 % controles wordt gebruikt. De Bodyscan maakt, in tegenstelling tot de Security Scan, gebruik van röntgenstralen die door de huid gaan om ingeslikte goederen te traceren.

De marechaussee zorgt voor het ongestoord kunnen functioneren van belangrijke objecten en personen die van cruciaal belang zijn voor de Staat. De marechaussee beschermt  de burgerluchtvaart tegen terrorisme. De marechaussee zet bewakingshonden in voor het beveiligen van bijvoorbeeld luchthavens.

De invloed die de maatregelen hebben zijn duidelijk. Een terrorist gaat niet meer opvallend te werk en er zijn al veel aanslagen voorkomen door het oplettende en voorkomende werk van de marechaussee en douane. Zonder deze maatregelen en deze mensen zouden we niet meer veilig kunnen reizen met het vliegtuig.

 

Bronnen die ik gebruikt heb:

 

 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

J.

J.

Hoofdgedachte van een tekst kan nooit een vraag zijn. Het moet dus zijn: Wat er wordt gedaan om de veiligheid bij de luchthavens te waarborgen.

2 jaar geleden