Het diner door Herman Koch

Beoordeling 6.7
Foto van Anne
Boekcover Het diner
Shadow
  • Boekverslag door Anne
  • 5e klas havo | 2809 woorden
  • 13 januari 2016
  • 26 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
26 keer beoordeeld

Boekcover Het diner
Shadow

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Ir…

Twee echtparen gaan een avond uit eten in een restaurant. Ze praten over alledaagse dingen, dingen waar mensen tijdens etentjes over praten: werk, de laatste films, de oorlog in Irak, vakantieplannen, et cetera. Maar ondertussen vermijden ze waar ze het eigenlijk over moeten hebben: hun kinderen.
De twee vijftienjarige zoons van beide echtparen, Michel en Rick, hebben samen iets uitgehaald wat hun toekomst kan verwoesten. Tot dusver zijn alleen vage beelden van de twee in Opsporing verzocht vertoond en zit het onderzoek naar hun identiteit vast. Maar hoe lang nog? Twee mannen, twee vrouwen, twee zoons ¬– wie durft een beslissing te nemen over de toekomst van zijn eigen kind? Wat het nog ingewikkelder maakt is dat de vader van een van de jongens de beoogde nieuwe minister-president van Nederland is.

Het diner is de weergaloze en ambitieuze nieuwe roman van Herman Koch, waarin de vraag centraal staat in hoeverre je als ouder verantwoordelijk bent voor de daden van je eigen kind. In soepel proza schotelt Koch de lezer een bloedstollend verhaal voor dat zich binnen de tijdsspanne van een avond voltrekt. Een roman met de tragiek van de film Festen – heel menselijk en onafwendbaar op het noodlot afstevenend.

Het diner door Herman Koch
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

1Titelbeschrijving

Herman Koch, Het diner. Uitgeverij: Anthos. Amsterdam, 2009 (1e druk)

 

2Beknopte samenvatting

Het verhaal gaat over twee broers, Serge en Paul Lohman. Serge, getrouwd met Babette, is de beoogde minister-presidentskandidaat. Serge en Babette hebben een zoon die Rick heet, een dochter die Valerie heet en ze hebben een zoon geadopteerd uit Burkina Faso, zijn echte naam is Beau, maar zijn bijnaam is Faso. Paul is getrouwd met Claire en hun zoon heet Michel. Serge komt met het verzoek om met de familie in een zeer chique restaurant te gaan dineren om te discussiëren over hun zonen. Paul en Claire voelen zich echter niet thuis in het dure restaurant, ze houden meer van lekker simpel. Bijvoorbeeld hun favoriete café, hier kunnen ze lekker tot rust komen. Tijdens het diner wordt er gepraat, maar nog niet over het onderwerp waarom ze bijeen zijn gekomen. Nadat Paul terug komt van het toilet staat Babette met tranen in haar ogen op. Ze loopt naar de deur, gevolgd door Claire. Ondertussen eten de broers hun hoofdgerecht in stil op. Paul vindt het te lang duren en gaat naar zijn vrouw en Babette op zoek. Terwijl hij dit doet gaat de telefoon van Michel die in zijn zak zit af. Michel vraagt zich af wat Paul met zijn mobiel doet en spreekt af het mobieltje op te komen halen. Net wanneer Paul ophangt ziet hij Claire en Babette, de vrouwen zijn ondertussen gekalmeerd. Samen gaan ze het restaurant in, maar Paul gaat nog niet aan tafel. Hij bekijkt, terwijl hij wacht op zijn zoon, de filmpjes op zijn mobiel. Weer wordt Paul geconfronteerd met de heftige beelden. Rick en zijn eigen zoon gaan na een schoolfeest flink te keer tegen een zwerver. Er ligt een zwerver in het pinhokje waar ze willen pinnen en daar zal hij voor boeten, een van de jongens pakt een voor hun leeg ogende jerrycan, de andere filmt het. Wanneer er een aansteker bij komt gaat het mis. De jerrycan explodeert en de zwerver is overleden. Wanneer Michel aankomt bij het restaurant vertelt hij dat Beau hen chanteert. Ze moeten geld betalen, anders komen de beelden online. Tijdens het nagerecht komt het onderwerp eindelijk aan bod. Serge vindt dat zijn zoon Rick veel lijdt onder de geheimhouding en wil alles openbaar maken. Hij wil tijdens een persconferentie bekend maken dat hij zich terug trekt in de verkiezingen. De andere drie vinden dat ze de toekomst van hun zonen moeten beschermen, maar Serge heeft de persconferentie al gepland. Hij en Babette verlaten het restaurant en lopen naar het café waar de persconferentie gehouden wordt. Claire vertelt Paul dat zij en Babette hun zonen alleen nog kunnen beschermen wanneer ze Serge verwonden. Claire loopt vervolgens naar het café waar Babette en Serge zijn. Paul hoort even later meerdere sirenes. Hij loopt naar buiten en ziet zijn broer afgevoerd worden door ambulance personeel. Claire loopt daarna geboeid naar buiten. Ze is gearresteerd voor het letsel toebrengen bij Serge. Over Beau hoeven ze zich ook geen zorgen meer te maken, Michel en Rick hebben met hem “afgerekend”.

 

3Verhaalanalyse

  1. Titelverklaring

Het boek heet het diner, dit is logisch verklaarbaar omdat het boek in gangen is opgedeeld:

  • Aperitief
  • Voorgerecht
  • Hoofdgerecht
  • Nagerecht
  • Digestief
  • Fooi

In deze gangen worden de problemen van hun kinderen besproken. De titel geeft de hoofdgebeurtenis samenvattend weer, de belangrijke aspecten in het boek worden besproken tijdens het diner. Tijdens het diner worden er besluiten genomen en eigenlijk is het hele verhaal gebaseerd op het diner.

 

3.2Personages

Paul Lohman: Paul speelt eigenlijk de hoofdrol in het verhaal, alles wordt in zijn visie weergeven. In het verhaal worden ook veel flashbacks weergeven, in een korte periode waar het verhaal zich in afspeel, schets je toch een redelijk beeld van Paul. In het verhaal wordt vertelt dat Paul veel om zijn gezin geeft en dat het vooral om liefde draait in het gezin. Paul blijkt echter agressief en impulsief te zijn in zijn besluiten. Paul heeft een stoornis waarbij hij heel snel agressief reageert. Hierdoor heeft hij problemen gehad bij zijn oude carrière, docent, hij moest achter zijn carrière noodgedwongen een punt zetten omdat de situatie niet meer te houden was. Paul is getrouwd met Claire en hun zoon heet Michel. Toen Claire in het ziekenhuis belandde, heeft Paul alles gedaan om Michel hier niets van te laten merken, in deze flashback zien we weer dat bij Paul alles om liefde en houden van draait. Maar een andere kant van het verhaal is dat Paul in een andere flashback zijn broer Serge slaat, hier komt weer de agressieve en impulsieve kant van Paul naar boven. Dit alles kom je als lezer niet in één keer te weten over Paul, dit wordt verdeeld in flashbacks die je gedurende het verhaal te lezen krijgt.

Serge Lohman: Serge is de broer van Paul, hij is de beoogde minister-president en getrouwd met Babette. Ze hebben twee eigen kinderen, ze heten Valerie en Rick. Ook hebben ze een zoon geadopteerd uit Burkina Faso, Beau, maar zijn bijnaam is Faso. Ik verbaas me over de relatie die Serge met Babette heeft, Serge is meestal heel erg snel uitgekeken op vrouwen. Maar Serge heeft al achttien jaar een relatie met Claire. Zoals eerder gezegd is Serge beoogd minister-president. In flashbacks wordt verteld dat hij hiervoor elke dag moet stralen omdat de mensen dat leuk vinden, maar in zijn persoonlijke leven straalt hij niet. In zijn persoonlijke leven kijkt hij niemand aan. Paul vindt het niet leuk dat Serge arrogantie uitstraalt, hij durft dit niet rechtstreeks te zeggen maar in zijn daden kan je afleiden dat hij iets duidelijk probeert te maken. Serge heeft als hobby Franse wijnen proeven. Hier kan hij uren over praten en dit is echt iets dat hem aanspreekt. Het diner dat Serge heeft gepland is om te bespreken hoe het verder moet met hun zonen. Serge heeft echter al besloten om zich terug te trekken uit de politiek, dit heeft hij gedaan zonder overleg met Paul, Claire en Babette. Serge is niet egoïstisch, hij wil zich terug trekken uit de politiek, omdat Rick zich niet goed voelt onder de geheimhouding wilt Serge zijn carrière al opgeven.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Michel Lohman: Michel is de zoon van Paul en Claire. Hij heeft samen met Rick een gruwelijke daad verricht die ze nu geheimhouden. Michel is ook agressief en impulsief net zoals zijn vader, dit doet hij om zichzelf in sommige situaties te beschermen. Deze agressiviteit uit zich vooral bij het pinhokje waar de zwerver mishandeld wordt en daarna tot overmaat van ramp wordt vermoord. Toch heeft Michel een lieve kant, hij houdt veel van zijn ouders en hij is beschermend opgevoed.

 

3.3Setting

Tijd: het verhaal speelt zich rond 2006 doordat er een IPod Nano vermeldt wordt in de tekst en de IPod Nano is uitgekomen in 2005/2006. Ook wordt er veel verwezen naar de mobiele telefoon, in onze samenleving is de telefoon een veel voorkomend fenomeen. Hierdoor concludeer ik dat het verhaal zich niet heel erg lang geleden afgespeeld heeft.

Ruimte:

Het restaurant: het verhaal speelt zich voor het grootste gedeelte in het restaurant af. Hier wordt het diner gehouden, er wordt door de schrijver weinig over deze ruimte toegelicht.

Het café: het café is Paul en Claire hun lievelingscafé, hier kunnen ze even hun gedachten loslaten en hier kunnen ze zichzelf zijn.

In de flashbacks worden niet heel erg duidelijk plaatsen aangegeven alleen tijdens het misdrijf.

Het pinhokje: bij het pinhokje ontstaat de frustratie van Rick en Michel naar de zwerver toe, dit gaat van kwaad tot erger. Er wordt door de schrijver verder weinig over deze ruimte toegelicht.

 

3.4Vertelinstantie

Het verhaal wordt door Paul zijn ogen verteld. Hierdoor ga je je inleven in de situatie van de personages in het verhaal. Ik vind dit een interessante manier van schrijven, maar deze manier laat je goed nadenken over het verhaal. Het verhaal is dus verteld door de ik-persoon, zoals ik hiervoor heb geschreven, is dit een interessante manier van schrijven. Het verhaal komt hierdoor persoonlijk over, het komt op mij over dat Paul direct een verhaal aan me verteld. Ik kan zeggen dat ik het verhaal heb beleefd zoals Paul dat gedaan heeft.

 

 

 

3.5Thematiek

Het thema van ‘’het diner’’ is dilemma en misdaad. Het belangrijkste dilemma in het verhaal is voor de ouders van Rick en Michel. Ze vragen zich af hoe ver je als ouder moet gaan om je kinderen te beschermen en in hoeverre de kinderen verantwoordelijk zijn voor hun eigen daden. Het thema misdaad speelt ook een grote rol omdat Rick en Michel een moord hebben gepleegd op een zwerver en Paul ook heel snel agressief en impulsief kan zijn. Claire slaat Serge tijdens de persconferentie. Al deze misdaden spelen een grote rol in het verhaal.

 

3.6Motieven

Het diner: het diner is het belangrijkste motief van het verhaal. Dit motief keert heel het verhaal terug. Omdat het verhaal zich maar in één dag afspeelt en het grootste gedeelte in het restaurant plaatsvindt, neemt het diner het grootste deel van het boek in beslag.

Moord: het motief moord komt ook erg vaak voor in het verhaal. Rick en Michel hebben de zwerver vermoord in het pinhokje. Het verhaal valt erg terug op dit motief.

Verantwoordelijkheid: het verhaal draait eigenlijk om verantwoordelijkheid. Ook dit motief is een heel erg belangrijk punt in het verhaal. Bijna alles in het verhaal laat je nadenken over de verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld: Wat is de verantwoordelijkheid van de ouders van Rick en Michel voor de daden van hun zonen? Wat is de verantwoordelijkheid van Rick en Michel voor hun daden? Het motief verantwoordelijkheid speelt een grote rol in het verhaal omdat je goed over dit motief moet nadenken en moet afvragen wat de beste oplossing is.

Agressiviteit: het motief agressiviteit keert veel terug in het verhaal. Bij Paul is geconstateerd dat hij een syndroom heeft dat hij heel erg snel agressief kan worden. De meeste agressiviteit van Paul gebruikt hij voor het beschermen van Michel. Michel kan zelf ook snel agressief worden en dit uit hij bijvoorbeeld bij het pinhokje tegen de zwerver.

Geheimen: het motief geheimen komt in het verhaal vaak voor. Michel heeft bijvoorbeeld voor Paul het geheim van de moord op de zwerver. Claire heeft een vruchtwateronderzoek laten doen tijdens de zwangerschap, maar heeft hierover niets tegen Paul gezegd. Paul heeft later in het verhaal de uitslag gevonden, maar hij leest de uitslag niet helemaal, waarschijnlijk omdat er in de uitslag staat dat hij niet de biologische vader van Michel is. Hierover heeft Claire ook niets gezegd tegen Paul. Dit zijn een aantal voorbeelden uit het verhaal.

 

3.7Verteltijd

Het verhaal heeft 301 bladzijden, 46 hoofdstukken en het verhaal is opgedeeld uit zes verschillende gangen. Aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, digestief en fooi. Ik heb ongeveer 6 uur nodig gehad om dit boek te lezen.

 

3.8Vertelde tijd

Het diner speelt zich in 46 hoofdstukken af. Dit lijkt heel erg lang, maar eigenlijk speelt het verhaal zich in één dag af. In het verhaal zitten heel erg veel flashbacks maar dit beïnvloedt de chronologie van het verhaal niet. In de flashbacks wordt er zelfs terugverwezen naar acht jaar geleden. Toen was Michel acht jaar jong, Michel is in het heden zestien. De vertelde tijd zal dus ongeveer acht jaar zijn.

 

3.9Chronologie

Het verhaal is volledig chronologisch, er zitten wel flashbacks in het verhaal. Dit beïnvloed de chronologie van het verhaal niet. Een voorbeeld van een flashback is dat Paul verteld wordt dat het beter is dat hij stopt met lesgeven en dat hij daarna alleen op reis gaat. Een ander voorbeeld is de flashback van Paul, Claire ligt in het ziekenhuis en Paul moet al zijn aandacht vestigen op Michel. Michel mag niets merken van de situatie rondom zijn moeder. Tot overmaat van ramp komen Serge en Babette zich ook bemoeien met het huishouden en dergelijke, dit kan Paul niet waarderen en de situatie loopt uit de hand. Dit zijn enkele voorbeelden, in het verhaal zijn er veel meer.

Het verhaal is volledig chronologisch, er zitten wel flashbacks in het verhaal. Dit beïnvloed de chronologie van het verhaal niet. Een voorbeeld van een flashback is dat Paul verteld wordt dat het beter is dat hij stopt met lesgeven en dat hij daarna alleen op reis gaat. Een ander voorbeeld is de flashback van Paul, Claire ligt in het ziekenhuis en Paul moet al zijn aandacht vestigen op Michel. Michel mag niets merken van de situatie rondom zijn moeder. Tot overmaat van ramp komen Serge en Babette zich ook bemoeien met het huishouden en dergelijke, dit kan Paul niet waarderen en de situatie loopt uit de hand. Dit zijn enkele voorbeelden, in het verhaal zijn er veel meer.

 

4Recensie

 

Aan tafel met een bittere nasmaak

 

Boek door: Herman Koch (05-09-1953)

Recensie door: Anne Brouwer, 09-11-2015

Met je familie een chique diner in een restaurant in Amsterdam houden, een gewelddadige hoofdpersoon met een misdadiger als zoon en een macho kandidaat minister-president als broer, allemaal ingrediënten die samen Het diner van Herman Koch vormen. Wat zou je doen als je zoon samen met je neefje een gruwelijke misdaad pleegt? Zou je direct naar de politie rennen, of zou je zwijgen in het belang van je zoon? Dit dilemma vormt de basis van Het diner.

Hoofdpersoon Paul was geschiedenisdocent, hij is een aantal jaar geleden ontslagen op zijn werk omdat hij een psychische stoornis heeft die lijdt tot agressie. Zijn vrouw Claire is al die tijd bij hem gebleven en houdt zielsveel van hem. Paul en Claire hebben een zoon, Michel. Op een avond komt Michel samen met zijn neef Rick bij een pinautomaat om nog wat geld te pinnen om uit te gaan. Voor de pinautomaat treffen ze een slapende zwerver. Ze beginnen de zwerver te schoppen maar dit loopt uit de hand. Op een gegeven moment gooit één van de jongens een jerrycan naar de vrouw, dit gebeurt in de veronderstelling dat dit niet kwaad kan. Dan gooit de ander een aansteker erbij. De jerrycan explodeert en de zwerver is overleden.

Er zijn beelden door een beveiligingscamera vastgelegd, deze beelden worden uitgezonden bij opsporing verzocht. De beelden zijn heel wazig en de politie kan geen daders uit de beelden concluderen. De beelden zijn scherp genoeg voor Paul, die direct zijn zoon en neefje herkent. Tijdens een diner in een chique restaurant komen Paul en Serge met hun beide vrouwen samen om over de situatie te praten. Paul heeft maar één doel: Michel beschermen voor zijn eigen daden. Later wordt duidelijk waarom, hij voelt zich schuldig omdat Paul een niet gedefinieerde erfelijke ziekte heeft die hem gewelddadig maakt. Dit heeft hij doorgegeven aan zijn zoon. Vanuit zijn invalshoek is niets Michels eigen fout, alles is te wijten aan de geërfde eigenschappen. Er worden als toelichting veel gebeurtenissen uit Paul zijn jeugd beschreven waaruit zijn gewelddadigheid blijkt. Het nadeel van deze terugblikken, is dat de spanning langzaam verdwijnt.

Ik vind dat Het diner van Herman Koch heel vlot wegleest, echter is het wel moeilijk om elke keer een flashback te lezen en dan weer terug in het heden te lezen. Het boek is opgebouwd uit de onderdelen van een diner. Aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, nagerecht, digestief en fooi. De flashbacks in het verhaal vertellen langzamerhand meer over het leven van de ik-persoon en de andere hoofdpersonen. Paul heeft in het verhaal een duidelijke mening en deze mening laat hij zeker horen in het verhaal. Hij schroomt zich niet om zijn mening te uiten en dit merk je goed in dit boek.

Door de flashbacks die heel de tijd in het verhaal komen, raak je snel afgeleid en is het moeilijk om terug in het heden te komen. Herman Koch raakt enkele morele dilemma’s aan in zijn boek, dit vind ik goed van het boek. Echter is het door de schrijfstijl van Herman Koch moeilijk om hier goed over na te denken. Dit komt omdat er constant flashbacks in het verhaal voorkomen.

Mijn mening over Het diner van Herman Koch. Ik vind Het diner een boek met een duidelijke boodschap, verantwoordelijkheid en dilemma’s. Over deze boodschap moet je goed nadenken en dit vind ik goed aan het boek. Echter vind ik het heel erg storend dat het verhaal niet in één keer vertelt wordt. Het verhaal is in mijn ogen geloofswaardig en voor mij las het boek wel vlot weg. In sommige delen van het verhaal bedenk je als lezer hoe je zelf zou handelen in een bepaalde situatie. Hierdoor leef ik me als lezer goed in hoe de situatie dan zou zijn geweest. Dit vind ik goed aan het verhaal. Maar ik mis in het boek het echte thrillerverhaal, er werd mij verteld dat het boek veel actie en dergelijke zou bevatten. Ik heb hier heel erg weinig van gemerkt en als er een spannend stukje voorkwam, werd dit onderbroken door een flashback. Al deze factoren overwegende, is mijn mening dat ik het boek niet aanraad aan mensen die echt van een actieverhaal of thriller houden. Ik raad het boek wel aan als je een denker bent en graag dieper nadenkt over situaties. Naar mijn mening is het boek goed in de structuur, maar ik vond het boek langdradig worden.

 

5Bronnen

 

http://recensieweb.nl

http://scholieren.com

http://mustreads.nl

Boek

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Het diner door Herman Koch"

Ook geschreven door Anne