Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman

Beoordeling 7.9
Foto van een scholier
Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow
  • Samenvatting door een scholier
  • 1e klas vwo | 2340 woorden
  • 9 juni 2013
  • 107 keer beoordeeld
Cijfer 7.9
107 keer beoordeeld

Boekcover Kruistocht in spijkerbroek
Shadow

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in M…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag e…

De zestienjarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materietransmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht die net uit Keulen is vertrokken en niet op het riddertoernooi in Montgivray in Midden-Frankrijk dat hij zo graag wilde bijwonen. Verbijsterd ziet hij duizenden gelovige - en vooral goedgelovige - kinderen, aan wie wonderen zijn beroofd, zingend aan hem voorbijtrekken. Zij zijn van plan met hun blote landen het Heilige Land van de Saracenen te bevrijden. Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw - tenminste, als er niets fout gaat...

Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Dr. Simiak en zijn assistent Dr. Kneveltoer hadden een machine gemaakt waarmee je contact met het verleden kon maken. Een soort van tijd machine: ‘’de materie-transmitter’’. Dolf Wega, een 16 jarige jongen wil als proefkonijn graag naar een riddertoernooi dat op 14 juni 1212 in Montgivray, in midden Frankrijk werd gehouden. Ze hadden nog nooit een mens gebruikt voor hun proeven met de materie-transmitter, dus dr. Simiak vond het risico dat er iets mis zou gaan veel te groot. Na wat zeuren mocht Dolf dan eindelijk toch terug naar het riddertoernooi in 1212. Hij zou om 1 uur worden

weg gestraald en om 5 uur moest hij weer precies op dezelfde plek terug zijn.

Dolf was dan eindelijk door de machine naar een andere plek gestuurd, maar Dolf wist nog niet precies waar. Hij markeerde de plek waar hij stond, daar moest hij om 5 uur weer gaan staan om terug gehaaldte worden.

Dolf ging een stukje lopen en hoorde dat er werd gevochten. Hij ging kijken en zag hoe 2 mannen (struikrovers) een andere man probeerde te overvallen. De man verdedigde zichzelf met een knuppel. De man was behoorlijk sterk, maar kon het niet winnen. Dolf kwam met zijn mes om de man te helpen. Zo verjoegen ze de ene rover en de andere hadden ze gedood. De man vroeg aan Dolf of hij mee wou eten. Dolf is meegegaan en de man stelde zich voor: Leonardo Fibonacci. Hij was een student, had 2 jaar in Parijs gestudeerd en was op weg naar Bologna om daar zijn studies te voltooien. Dolf kon Leonardo niet goed verstaan hij sprak een beetje Duits/Nederlands, maar Dolf wende er aan. Dolf vertelde dat hij op weg was naar Montgivray en Leonardo vertelde hem dat hij in Duitsland was en niet in Frankrijk. Vlak bij de plaatsjes Spiers en Worms. Het was dus goed mis gegaan, behalve het jaar 1212, dat klopte wel. Dolf en Leonardo zaten wat te praten tot dat Dolf weg moest. Ze namen afscheid en Dolf ging weer terug naar de plek. Het was er opeens heel druk. Er was een optocht over de weg van duizenden kinderen. Een Kinderkruistocht, die net uit Keulen was vertrokken. Door al die kinderen was het moeilijk om bij de plek te komen. Hij moest er door heen worstelen en hij vond dan eindelijk desteen. Hij duwde iedereen opzij en ging erop staan. 

Hij deed zijn ogen dicht, maar er gebeurde niks. Hij keek op zijn horloge en zag dat het al 6 over 5 was. Te laat. Hij zat voorgoed vast in het verleden. Hij stond daar tussen een massa kinderen. Hij kwam Leonardo weer tegen en samen volgde ze hun weg achter de kinderen aan naar de stad Spiers.

Die nacht mocht niemand de stad in, de dorpelingen waren bang dat de kinderen het dorp zouden leegplunderen. De kinderen bouwde buiten de stad een kamp op waar Leonardo en Dolf ook bleven overnachten. Die zelfde nacht was het vreselijk weer. Het onweerde en regende. Torens in de stad Spiers branden, de helft van de stad kwam in brand te staan. De kinderen bleven ongedeerd. De volgende morgen kwamen de dorpelingen brood en eten brengen aan de kinderen. Ze waren er van overtuigd dat de brand en het onweer een straf was van God omdat ze de kinderen niet hadden toegelaten. De kinderen zouden hebben gebeden om de stad te beschermen. De mensen voedden als dank de kinderen. De kinderen gingen verder. Leonardo ging mee om zo in Bologna te komen. Dolf moest nu ook beslissen wat te doen. Of bij de plek blijven met de hoop nog gered te kunnen worden of ook meegaan. Hij besloot toch mee te gaan om de kinderen te helpen. Vooral de kleine Mariecke die hij had leren kennen en die zich bij hem veilig voelde.

Dolf ging met de kinderen mee en zag de slechte toestand. Die avond maakte hij kennis met 4 jongens en vroeg hen naar de leider van de groep. Een van die jongens bracht Dolf naar Nicolaas, de jongen die een boodschap van God had gekregen om een groot kinderleger op te richten en naar Jeruzalem te brengen. Dolf vertelde over de slechte omstandigheden en dat hij vond dat het veranderd moest worden. Hij deed een paar voorstellen over hoe alles beter kon en uiteindelijk namen ze zijn voorstellen aan. Zo werd het leger beter georganiseerd. Vooral omdat Rudolf een edele naam is, had hij zoveel aanzicht.

Dedagen daarna werd het kinderleger goed georganiseerd. Dolf was erg belangrijk voor iedereen geworden. Iedereen volgde zijn bevelen op en zo werden er groepen opgericht met allemaal een aparte functie om het kinderleger in leven te houden. Zo waren er jagers, vissers, ziekenverzorgers en kledingmakers van schapenwol.

Die avond werd het kinderkamp opgericht bij de stad Rotweill. De kinderen mochten er niet naar binnen en kregen geen voedsel. Dolf besloot eens de stad te bekijken en wist zijn Hollands geld in te wisselen voor ander geld. Daarvan kon hij honderden broden laten bakken en zo hadden de kinderen goed te eten. Er heerste een dodelijke epidemie in het kamp onder de kleine kinderen, die erg besmettelijk was. Dolf heeft heel de nacht geholpen met brood bakken en zo kon hij de volgende morgen het kinderleger weer voeden.

De dodelijke epidemie trof honderden kinderen. Er waren heel veel doden. Er was besloten de reis te staken en te vechten tegen de epidemie. Er konden alleen kleine kinderen besmet worden zo werd het kamp goed ingedeeld met ook een zieke afdeling. De ziekte werd na een tijde steeds minder en er was goede hoop. Er stierven iedere dat nog kinderen, maar er kwamen geen nieuwe gevallen bij. Daarom wilde Nicolaas al verder trekken, maar Dolf was daar sterk op tegen omdat de ziekte dan weer zou uitbreiden.

De reis ging echter nog niet verder, een week later pas zoals Dolf had gewild, omdat de 2 priesters van Nicolaas heftig ziek werden. Dit kwam doordat Leonardo gif in hun eten had gestopt om de reis een week te kunnen uitstellen. Toen ze verder trokken moesten ze een paar dagen later nog een grote rust houden, ze zouden door de grote Alpen moeten lopen, maar daar zou geen eten zijn. Daarom maakten ze een korte stop om voedsel in te slaan. 

De samenvatting gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Toen kreeg Dolf ook weer ruzie met Nicolaas en zijn 2 monniken. Ze hadden wel meer ruzies en meningsverschillen gehad, maar deze ruzie liep behoorlijk uit de hand. Dolf werd midden tussen de kinderen uitgemaakt voor duivelse ketter, omdat er wat dingetjes waren gebeurd waar Dolf de schuld van kreeg. En hij geloofde niet in hun God, dus was hij een ketter. 

Hij zou volgens Nicolaas verbrandt moeten worden. Dolf eiste een eerlijk proces en dat kreeg hij ook.

Die avond kwam er een groot verhoor. Dolf tegen Nicolaas en zijn monniken. Eerst leek het erop dat Dolf het zou verliezen en Nicolaas bevond hem schuldig voor ketterij en gaf hem de doodstraf. Totdat Dom Thaddeus naar voren kwam, een monnik die zich halverwege had aangesloten bij het kinderleger. Hij nam het voor Dolf op en probeerde bewijzen voor zijn onschuld te vinden. Hij beweerde dat Dolf ook uitverkoren was van God om het kinderleger te beschermen. Hij vond een litteken op zijn arm en gaf dat aan als bewijs. Iedereen geloofde het en knielde voor Dolf. Die op zijn 4e gewoon door een hond was gebeten.

De volgende dag gingen ze verder. Deze dagen moesten ze door de gevaarlijke bergen trekken met veel gevaarlijke paden, roof dieren en vallende rotsblokken. Alleen de 1e dag al waren er veel kinderen dood gegaan. En die avond was iedereen uitgeput en vielen in slaap. 

De volgende ochtend werd het kamp overvallen door ruiters van de koning, ze eiste tol. 30 van de sterkste jongens en 20 meisjes. Ook wilden ze Dolf, maar Dom Thaddeus had hem in veiligheid gebracht. Zo hadden ze wel 50 belangrijkste kinderen verloren. Ze gingen meteen verder, maar Dolf kon het niet laten rusten en bereidde met 16 andere een plan voor om de kinderen te redden. En die nacht slopen ze met 17 man weg.

Toen was het tijd om de 50 kinderen te redden. Ze verkleedde zich als duivels en zo wisten ze de kinderen te redden uit het kasteel waar ze opgesloten zaten. Die nacht wisten ze het kamp uitgehongerd weer in te halen.

Die week daarop trokken de kinderen verder door de Alpen. Het eiste veel levens, maar de natuur gaf ook veel voedsel. Zo hebben toch vele de bergpas overleefd.

De dagen daarop trokken de kinderen over laag land. De kinderen waren hard en sterk geworden. Ze hadden honger en plunderde alles waar meer eten te vinden was. Op een gegeven moment werden ze zelf aangevallen door boeren. De kinderen verdedigden zich zelf als krijgers. Er werd ook met vuur gevochten en zo sloeg er een grote brand uit. De boeren waren gevlucht of gestorven aan de brand en de kinderen kwamen veilig aan de overkant van de

rivier die daar lag. Er waren maar een paar doden. Zo trokken ze weer verder. 

Iets later die dagen werd Carolus heftig ziek. Waarschijnlijk blindedarmontsteking. Hij had 48 uur niks meer gegeten. Die avond ging hij dood. Alle kinderen waren diep getreurd, want Carolus was zeer geliefd en zou de nieuwe koning van Jeruzalem moeten worden. Carolus was ook een goede vriend van Dolf en hij hielp hem altijd en overal mee. Zijn laatste woorden waren dat Dolf de nieuwe koning moest worden.

Eindelijk was het kinderleger in Genua aan gekomen. Daar zou de heilige Nicolaas die door God was opgeroepen een doorweg in de zee naar Jeruzalem maken. De dag voor het grote wonder zou beginnen zag Dolf, Dom Johannes, een monnik van Nicolaas huilen. Hij vroeg wat er aan de hand was en Dom Johannes vertelde:

Het was allemaal een list. Er zouden geen wonderen gebeuren. De 2 monniken waren geen echte monniken. Ze werden betaald als ze een groot kinderleger naar Genua zouden brengen. Daar zouden de kinderen als slaven naar Zuid-Afrika worden gestuurd. Alles was verzonnen. De monniken hadden alles voorbereid en zouden goed betaald krijgen. Nu had Dom Johannes spijt gekregen en wilde de kinderen redden. Dolf vertelde het Leonardo en die ging met een meisje van adel naar de Graaf van Genua om hulp te vragen, en Dom Thaddeus die het verhaal ook had gehoord ging naar de aartsbisschop van de stad. En zo gingen ze er proberen voor te zorgen dat de kinderslavernij tegen zou worden gehouden.

Dolf riep een paar kinderen bij elkaar, de sterkste, de slimste en de grote strijders. Hij vertelde ook hun het verhaal, ze wilde het niet geloven. Toen Dom Johannes het verhaal bevestigde geloofde ze hem alle en gingen overleggen wat ze moesten doen en gingen daarna eerst slapen.

De volgende middag zou het dan eindelijk gebeuren. Nicolaas liep naar de zee en iedereen wachten op het wonder, maar er gebeurde niks. De kinderen werden woedend en wilde Nicolaas aanvallen. Totdat Anselmus aankwam. Dolf vertelde het verhaal. Hij had het al verteld maar de kinderen wilde het niet geloven. Nu geloofde ze weer in Dolf en vielen Anselmus aan. Ze hadden hen compleet gedood er was niks meer van hem over. Nicolaas werd in zijn tent verzorgd en Dolf gaf de kinderen de opdracht om weer eten te zoeken. Die avond gingen de kinderen vol verdriet, angst en agressie slapen.

De volgende morgen kwamen Leonardo en Dom Thaddeus terug. De bewoners uit Genua brachten de kinderen eten en kleren. Alleen de kinderen moesten wel zo snel mogelijk weer weg. Sommige kinderen mochten in de stad blijven. 

Dolf wilde terug reizen met de kinderen, maar velen wilde niet terug naar Duitsland met strenge winters en de meeste kinderen waren bedelaars en weesjes geweest. Nicolaas kwam ook zijn tent uit en wilde verder reizen naar het Oosten om toch naar Jeruzalem te gaan.

Zo werd de groep gesplitst. Ongeveer 5 duizend kinderen gingen dan toch terug. De andere 2 duizend kinderen gingen met Nicolaas mee. 

Dolf wist niet wat hij moest doen en ging uiteindelijk met Leonardo en Mariecke, Nicolaas achterna. Leonardo ging mee omdat hij naar Pisa wou, naar zijn ouders, zijn geboorteplek. Daar aangekomen namen ze afschijnt van Leonardo en vele anderen die achter bleven in de Italiaanse dorpjes. 

Dolf wist niet wat hij moest doen en ging uiteindelijk met Leonardo en Mariecke, Nicolaas achterna. Leonardo ging mee omdat hij naar Pisa wou, naar zijn ouders, zijn geboorteplek. Daar aangekomen namen ze afschijnt van Leonardo en vele anderen die achter bleven in de Italiaanse dorpjes. 

Zo trokken ze uiteindelijk nog maar met 1500 kinderen verder om naar Jeruzalem te gaan. Dolf ging mee omdat hij Mariecke en de rest niet in de steek wilde laten. 

Toen het kinderleger bij een kasteel kwam, was het daar net oorlog. Nicolaas en 2 andere edele kinderen werden gegijzeld en later vermoord. 

De kinderen bevonden zich midden op het slagveld. Velen kinderen werden ook vermoord er bleven maar ongeveer 1000 kinderen over. En natuurlijk Dolf, Mariecke en Peter, zijn enige overgebleven vriend. Ze trokken verder. Later kwam Leonardo ook weer terug.

Later waren ze in de stad Brindisi. Het was herfst en het zou winter worden. De kinderen konden niet meer verder trekken. De bisschop van de stad had er voorgezorgd dat de kinderen per boot naar Venetië werden gebracht daar zouden de 800 overgebleven kinderen de winter veilig kunnen doorbrengen. Ze konden daar een huis vinden in de wintertijd. Daarna konden ze doen wat ze wilden. Terugkeren of werk zoeken. Mariecke zou met Leonardo trouwen en zo was alles goed gekomen. Dolf hoefden zich om niks en niemand meer zorgen ze maken. Hij zelf had een boodschap uit de toekomst gekregen en zou terugkeren naar de 20e eeuw. Via achtergelaten aluminium doosjes met briefjes konden ze Dolf bereiken. Dolf schreef wat terug en zou zo 24 uur later worden terug gestraald naar de 20e eeuw.

Het lukte Dolf om 24 uur later op de plek te staan. Het was moeilijk want er was een groot feest op het plein, maar het lukt Dolf nog maar net. En hij werd terug gestraald naar zijn eigen eeuw. 

REACTIES

S.

S.

Heeft iemand een idee hoe je je in het hoofdpersoon kunt verplaatsen om zo te kunnen zeggen wat je anders had gedaan. Dat is namelijk wat ik moet doen voor school :( HELP ME!!!!

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Kruistocht in spijkerbroek door Thea Beckman"