Boekrecensie Nederlands – Bert Wagendorp, Ventoux
Voor de lijst heb ik het boek ‘Ventoux’ gelezen, geschreven door Bert Wagendorp. Het boek is volgens de mediatheek niveau 2, maar volgens lezenvoordelijst.nl niveau 3. Bert Wagendorp is 60 jaar en geboren in Groenlo. ‘Ventoux’ is zijn tiende boek, dat hij heeft geschreven in 2013.
‘Ventoux’ gaat over de vriendschap van zes vrienden. Bart Hoffman, de hoofdpersoon en tevens de verteller van het boek, blikt door middel van flashbacks terug op zijn verleden. Toen hij en zijn vrienden hun middelbare school diploma hadden, zijn ze met zijn allen op vakantie geweest naar de Mont Ventoux. Hier is Peter, één van zijn vrienden, verongelukt. 30 jaar later komen de vrienden weer in contact met elkaar en bezoeken ze de Mont Ventoux opnieuw, om herinneringen op te roepen en de dood van Peter te verwerken. In het boek staat de vriendschap centraal.
Het boek is verteld vanuit een ik-perspectief. Het is een niet-chronologisch boek, elk hoofdstuk begint in het verleden of het heden. In de eerste helft van het boek wordt erg veel beschreven over de vriendschap tussen de vrienden en hoe dat is ontstaan. Je leert de personages kennen en de band die ze met elkaar hebben. In het begin van de tweede helft van het boek verongelukt de vriend Peter, en vanaf dit moment staat zijn dood vrij centraal, en daarbij komen verschillende vragen naar boven. Waarom heeft Laura afscheid genomen van de groep en vervolgens nooit meer contact gezocht? Hoe kan het dat de groep uiteen is gevallen? Vervolgens komen de vrienden weer bij elkaar en worden deze vragen beantwoord. Het boek wordt spannend gemaakt doordat je af en toe een kennisachterstand hebt, maar ook de flashbacks geven drang om verder te lezen. Het boek heeft een gesloten einde, de vrienden komen bij elkaar en alle vragen die je onder het lezen hebt gekregen zijn beantwoord.
Dit boek vind ik erg realistisch. Het boek gaat over een groep vrienden uit Zutphen, die één van hun vrienden kwijtraken op vakantie. Het moment dat Peter van zijn fiets valt, vind ik ook realistisch, en alles wordt gedetailleerd beschreven. Het enige wat misschien onrealistisch zou kunnen zijn, is dat het allemaal vrij bijzondere types zijn. Joost is een wereldberoemde wetenschapper, Bart is een bekende misdaadjournalist, André zat in de drugshandel en Peter was een getalenteerde jonge dichter.
Éen van de belangrijkste dingen in het boek is emotie. Het boek draait om vriendschap, liefde, angst, verdriet en jaloezie. Met name de gevoelens van Bart zijn goed beschreven, en daardoor voelde je als lezer dat je met hem meeleefde. In het verleden voel je de vreugde en de vriendschap tussen de vrienden, maar ook het verdriet wanneer Peter verongelukt. In het heden voel je de nostalgie van het verleden terugkomen, maar ook nieuwsgierigheid naar de personages, en dan met name naar Laura.
Ik heb veel plezier gehad bij het lezen van dit boek en het duurde niet lang voordat ik hem uit had. Ik houd zelf veel van racefietsen en voelde daardoor een extra connectie met de personages. Ik vind de schrijfstijl van het boek erg fijn, al moest ik soms op het begin goed nadenken om de personages uit elkaar te houden. Je krijgt wel door de informatie in het begin van het boek een goed beeld, wat je nodig hebt om het einde van het boek te begrijpen. Ik werd bij sommige stukken erg meegesleept in het verhaal, en dan bijvoorbeeld op bladzijde 143-152, het stuk waarin Peter verongelukt. Zinnen als ‘Ik zag hoe het stuur uit zijn handen sloeg, hoe zijn voorwiel een fractie van een seconde recht op het frame stond, hoe de fiets van achteren omhoog kwam als een bokkend paard en zijn berijder uit het zadel sloeg, hoe hij door de lucht vloog, op het asfalt smakte en met grote snelheid doorgleed naar de rand van de berg.’ maakten vooral dit stuk erg spannend.
Ik had nog nooit van het boek gehoord, maar na het lezen van dit boek zal ik hem niet weer vergeten. Wellicht zal ik in de toekomst nog eens een boek van Bert Wagendorp lezen.
687 woorden
REACTIES
1 seconde geleden