Ventoux door Bert Wagendorp

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Ventoux
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 6016 woorden
  • 16 januari 2016
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
106 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Genre
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
2013
Pagina's
225
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
3 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
NS Publieksprijs (2014 Genomineerd)

Boekcover Ventoux
Shadow

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraud…

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar …

Op 25 juni 1982 verongelukt de jonge, veelbelovende dichter Peter Seegers op de Mont Ventoux. Dertig jaar later gaan zijn vijf beste vrienden, vier mannen en een vrouw, terug naar de Provence. André heeft een loopbaan als cokedealer voor de betere kringen achter de rug. Joost is natuurkundige en winnaar van de Spinozapremie, maar hij wordt beschuldigd van fraude. De Achterhoekse Surinamer David is eigenaar van een avonturenreisbureau, misdaadjournalist Bart werkt aan een boek over Spinoza en fietsen. Laura, die na de dood van Peter spoorloos verdween, blijkt toneelregisseur in Arezzo.

Wat is er dertig jaar geleden gebeurd? Kun je keuzes tenietdoen? Wat doet de tijd? Wat ís de tijd? Kan liefde een hechte vriendschap breken? Kun je schuld hebben aan het noodlot? Wat moet je nog, als de vijftig nadert? Waarom gaan ze terug?

En verder: is het verstandig je fietsketting te reinigen met petroleum, waaraan moet je denken als je in het Bos omhoogrijdt, word je gelukkig van de snaartheorie, wat had de actrice Dominique Sanda met Friedrich Nietzsche en hoe ziet Caffè San Marco in Triëst eruit? Loopt in het leven wel eens iets goed af?

Op stukken nieuw asfalt hoorde je alleen het zoemen van de bandjes, een geluid dat gewoonlijk gelukzaligheid bij me oproept, maar dat nu een gevoel van gemis veroorzaakte. We spraken niet, op een enkele waarschuwing voor ander verkeer na. Vier mannen, en we fietsten. Nergens is het gevoel van vriendschap en loyaliteit zo sterk als bij een groepje mannen op de fiets. Je let op elkaar, de sterkste doet het meeste werk en zet de anderen uit de wind. Je raakt bij het passeren even een rug aan, als een korte liefkozing. Je voelt de concentratie, de poging één fietsend beest te worden, één lijf, één geest.

Ventoux door Bert Wagendorp
Shadow
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Boekenlijst Nederlands vwo

Van

Wietske Terpstra

Vul bij ieder leesverslag je boekenlijst aan.

6V: vergeet niet aan te geven of het boek gelezen is met je leesgroep.

4 vwo

#

Auteur

Titel

1

Bert Wagendorp

Ventoux

2

3

4

5 vwo

#

Auteur

Titel

6 vwo

leesgroep

6

ja/nee

7

ja/nee

8

ja/nee

9

ja/nee

6 vwo

#

Auteur

Titel

6 vwo

leesgroep

10

historisch werk

nee

11

ja/nee

12

ja/nee

13

ja/nee

14

ja/nee

Leesgroep 6 vwo

A    

Auteur:

Bert Wagendorp

Titel:

Ventoux

Plaats van uitgave:

Amsterdam/Antwerpen

Jaar van uitgave (1e druk):

2013

B       Samenvatting

Maak zelf een samenvatting of zoek een goede samenvatting op internet of maak (voor Nederlands) gebruik van het naslagwerk dat je kunt vinden op de site van de mediatheek op het netwerk van school. Vermeld je bron. (aantal woorden vermelden)

Bart Hoffman (48) is geboren in Zutphen, getrouwd met Hinke, ze hebben samen een dochter, Anna, en later is Bart verhuisd naar Alkmaar, nadat hij van Hinke gescheiden is. Bart ontmoette een oude vriend, André Tankink, en las in de krant over een andere oude vriend, Joost Walvoort, die genomineerd is voor de Spinozaprijs. Hij besloot André te bellen en ze spreken af bij André, in Rotterdam. Als Bart daar komt, schrikt hij, de vrouw van André, de Russische Ludmilla, lijkt sprekend op Laura, een oude vriendin van hen. Na dit bezoek bezoekt Bart ook Joost Walvoort, een vriend die natuurkundige wilde worden en David Castelen, een oude vriend van Surinaamse afkomst die nog in Zutphen woont en runt het reisbureau East West Adventures.

Bart, André, Joost en David zijn vrienden van elkaar op de middelbare school in Zutphen. Als Peter Seegers met zijn ouders, die een drijvend bordeel runnen (de Sweet Lady Jane), wordt hij snel opgenomen in het vriendenclubje. Peter schrijft gedichten en wordt daarmee al snel beroemd. Een jaar later ontmoetten ze Laura van Bemmel, die zich ook aansluit bij hun vriendenclub. Laura wordt de muze van Peter, zij begrijpt zijn gedichten en inspireert hem.

Na het eindexamen wil Joost als experiment op de fiets de Mont Ventoux beklimmen. Bart, toen al gek op wielrennen, wil graag mee. Ook Peter wil mee, hij heeft gelezen over een dichter die de Mont Ventoux beklom en boven een gedicht klaar had. Hij leent de oude Raleigh van André zijn overleden vader. De anderen gaan ook mee, maar gaan de Mont Ventoux niet beklimmen op de fiets. Ze overnachten op een camping bij Bédoin. Als ze op een dag de omgeving willen verkennen gaan Bart en Laura niet mee, zij hebben later seks in de tent. Bart mag van Laura niks tegen de anderen zeggen, maar hij merkt dat de anderen al snel weten wat er is gebeurd. De volgende dag gaan Joost, Peter en Bar de Mont Ventoux beklimmen, de anderen volgen in de auto. Bart komt als eerste op de top aan. Joost komt een kwartiertje na Bart en de ongetrainde Peter komt na een lange tijd ook aan. Hij heeft onderweg een gedicht bedacht en haast zich om dit op papier te krijgen. Even later draagt hij het gedicht voor aan de anderen. Er wordt nog een foto gemaakt met de zes mensen en daarna beginnen ze aan de afdaling, maar als Peter ovenmoedig wordt, verliest hij de macht over het stuur, valt en is op slag dood. Peter wordt naar het ziekenhuis gebracht en daarna naar Nederland. Laura verdwijnt, ze is zelfs niet bij Peters begrafenis geweest.

Dertig jaar later krijgt Bart plotseling een vriendschapsverzoek via Facebook van Laura Guazzi. Ze regisseert een theaterfestival in Avignon en wil graag haar vrienden van vroeger weer ontmoeten. Als Bart naar Den Haag gaat voor de uitreiking van de Spinozaprijs, blijkt dat David en André ook een vriendschapsverzoek ontvangen hebben van Laura, die hen ontmoeten wil bij de Mont Ventoux. De vrienden spreken af in een door David geregelde villa. Ze willen graag weten waarom Laura zo’n lange tijd niets van zich heeft laten horen.

David, André, Joost en Bart gaan weer trainen voor de tweede beklimming van de Mont Ventoux. Een aantal weken later gaan ze naar de villa. Een dag nadat zij zijn aangekomen, komen ook Anna, de dochter van Bart, en haar vriend Lennart aan.

Bart heeft zonder dat de anderen het weten al contact gezocht met Laura en afgesproken om alvast wat te gaan drinken. Als hij later weer terug in de villa komt, is Joost woedend omdat er op de voorpagina van De Telegraaf staat dat hij plagiaat gepleegd heeft bij zijn snaartheorie.

Als Laura een dag later ook bij hen in de villa komt, vertelt ze tijdens een etentje over haar man en haar leven sinds Peters ongeluk. Ook vertelt ze dat ze samen met Peter net zo deed als in de film ‘The Night Porter’, die ze vroeger gezien hebben bij Peter. Bart voelt zich misbruikt omdat de vrijpartij dus niet vrijwillig was.

Bart en Joost krijgen ruzie in de villa, Bart wordt zo boos, dat hij de vergroting van de meegenomen foto stukslaat op Joost zijn hoofd.

De volgende dag zal de Mont Ventoux opnieuw beklommen worden door de mannen. David zijn conditie blijkt zo slecht te zijn dat hij halverwege bij Laura in de auto stapt. Bart begint te hallucineren en denkt dat hij Peter voor hem ziet rijden, maar kan hem net niet inhalen. Bart en André bereiken uiteindelijk samen de top, Joost komt na een zware beklimmen later aan, maar voelt zich zeer voldaan. Als ze even later in het restaurant op de top hun overwinning willen vieren, komt Laura met een verrassing, ze leidt een blinde man het restaurant binnen van een jaar of dertig die sprekend op Peter lijkt. Het is Willem, haar zoon. Dat was meteen ook de reden waarom ze na Peter zijn dood gelijk verdween, ze was zwanger van hem. Bij de afdaling stoppen ze nog even bij de plek waar Peter verongelukt is. André trekt zijn shirt uit en hangt dit over het paaltje waar Peter tegenaan sloeg. Een windstoot rukt het ervan af en het shirt dwarrelt naar benden.

Joost, André en David zijn later een café begonnen op de plek waar eerst Davids reisbureau zat. Overal aan de muur hangen foto’s van wielrenners en boven de deur hangt de foto van de zes vrienden.

Op een avond komen ze met zijn allen bijeen om het door Bart geschreven boek, Spinoza demarreert, te promoten. Bart overhandigt het eerste exemplaar aan Laura. Er wordt op getoost en er wordt een foto gemaakt van de mensen op het podium.

                                             (947 woorden, afgeleidt uit het uittreksel van het schoolnetwerk)

C       Vorm

Beschrijf voor alle onderstaande punten zo objectief mogelijk hoe het werk is geschreven en waaruit dat blijkt. Het zijn objectieve punten over de manier waarop het werk geschreven is.

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

Uitwerking

1

verhaallijn(en)

(werk de verhaallijn(en) uit)

In het boek ‘Ventoux’ lopen er twee verhaallijnen door elkaar heen. Één in het verleden en één in het heden.

De verhaallijn in het verleden begint bij de vriendschap van de vijf vrienden en gaat door naar het trainen voor en het beklimmen van de Mont Ventoux en daarbij Peters dood en begrafenis.

De verhaallijn in het heden begint bij de reünie van de mannen met later de uitreiking van de Spinozaprijs. Daarna gaan ze met zijn allen naar de villa en daarmee terug naar de Mont Ventoux. Ze beklimmen de Ventoux en het eindigt met de ontmoeting met Willem in het restaurant en later in Nederland de promotie van het door Bart geschreven boek: Spinoza demarreert.

                                                                        (117 woorden)

2

gebruik van tijdsvolgorde

(chronologisch of niet? – voorbeelden)

Dit boek is in niet-chronologische tijdsvolgorde geschreven. Zoals in bovenstaande als uitgelegd wordt er afgewisseld van het heden naar het verleden. De proloog en de epiloog zijn in het heden. Er wordt gebruik gemaakt van lange flashbacks die teruggaan naar het jaar 1982 wanneer de jongens op 18-jarige leeftijd de Mont Ventoux gaan beklimmen. Ook als ze later de Mont Ventoux voor de tweede keer beklimmen worden de herinneringen opgehaald door middel van flashbacks.

                                                                         (74 woorden)

3

vertelperspectief

(welk perspectief, waar zie je dat aan en wat is het effect)

Ventoux is geschreven in ik-vertelperspectief. Bart Hoffman is de ik verteller. Het wordt verteld door de vertellende ik in de onvoltooide verleden tijd. Bart vertelt het verhaal achteraf, hij weet hoe het afloopt.

In de epiloog wordt gebruik gemaakt van het auctoriale vertelperspectief. 

                                                                         (52 woorden)

4

titelverklaring

(titel, ondertitel en uitleg)

Het boek is waarschijnlijk Ventoux genoemd omdat de hoofdpersonen twee keer de Mont Ventoux gaan beklimmen. De Mont Ventoux vormt ook een centraal punt in het verhaal waar ze tot twee keer toe bij elkaar komen. Ieder beklom de berg met een eigen doel, Bart deed het voor Peter, André deed het als eerbewijs aan zijn vader omdat hij niet bij zijn uitvaart aanwezig mocht zijn, Joost deed het om alle frustraties kwijt te raken over wat ook zijn theorieën gezegd werd en David deed het omdat hij moest fietsen van de dokter en hij wilde ook Peter een eerbewijs geven.

 De naam van de Mont Ventoux is afgeleid van de Keltische god van de wind.

                                                                        (116 woorden)

5

verteltijd - vertelde tijd

(verhouding tussen beide en belang voor het verhaal)

De verteltijd van dit verhaal is 230 pagina’s (34 hoofdstukken). De vertelde tijd is van 1980-1982 (blz. 44+51+81) en in 2012. De verteltijd en de vertelde tijd liggen niet dicht bij elkaar, dit komt doordat er een enorme tijdsprong gemaakt is van 1982 tot 2012. Hiertussen wordt niets verteld.

                                                                         (49 woorden)

6

hoofdstukindeling

(indeling, titels en belang van deze indeling)

De hoofdstukken in Ventoux zijn genummerd met Romeinse cijfers (I-XXXIV). Het boek heeft een proloog, een epiloog en een verantwoorden (de ontstaansgeschiedenis van het boek). De hoofdstukken hebben geen titel.

                                                                          (30 woorden)

7

overig

(andere opvallende zaken bijv. taalgebruik)

In het boek worden opvallend veel feitjes over het wielrennen genoemd in het verleden (1980-1982). Ook de filosofische citaten vallen op zoals op blz. 49: Hechte vriendschap is als een regenboog. De rationele geest van Joost, de emotionele van André, de romantische van Peter en de stoïcijnse van David, dat klopte. Het is altijd moeilijk om jezelf te analyserend, maar ik denk dat ik van alles wat had.

Ook wordt in het boek steeds verwezen naar Tommy Simpson, de wielrenner die de Ventoux beklom en stierf.

D        Inhoud

Werk onderstaande punten uitgebreid uit voor het boek dat je gelezen hebt. Dit zijn subjectieve punten die vooral gaan om jouw leeservaring; jouw interpretatie van het verhaal.

Gebruik het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’ om te lezen hoe je onderstaande punten uit moet werken.

Uitwerking

1

belangrijkste personages

(geef uitgebreide karakterbeschrijvingen)

Bart Hoffman: dit is de ik persoon in het verhaal. Hij is geboren in Zutphen. Op 25-jarige leeftijd is hij getrouwd met Hinke, ze hebben samen een dochter, Anna Jildou, vernoemd naar de dichtbundel van Peter. Later verhuist hij naar Alkmaar. Hij is misdaadverslaggever bij De Volkskrant. Op 40-jarige leeftijd begint hij opnieuw met wielrennen. Hij komt over als een vriendelijke man met veel geduld.

André Tankink: Hij en Bart zijn vrienden vanaf de kleuterschool. Ook André is geboren in Zutphen. Hij is zoon van een oud-wielrenner. Hij heeft gehandeld in drugs, en is bij de veroordeling door het oog van de naald gekropen. Tijdens deze rechtszaak kwam hij tot inkeer. Hij woont tegenwoordig in Rotterdam en heeft een Russische vrouw, Ludmilla, die sprekend op Laura lijkt. Hij beklimt later de Mont Ventoux omdat hij niet op de begrafenis van zijn vader mocht zijn. Dit doet hij op de oude fiets van zijn vader waar Peter op is verongelukt.

Joost Walvoort: Hij is geboren in Zutphen en kwam bij Bart en André op de kleuterschool. Zijn vader is dokter en hij wil later natuurkundige worden, dit lukt ook totdat ze hem beschuldigen van plagiaat bij zijn snaartheorie. Hij heeft voor die tijd de Spinoza prijs gewonnen, aan het einde van het boek is niet duidelijk of de beschuldigingen waar zijn en of hij zijn prijs ook in moet leveren. Joost is een betweter, hij heeft altijd een weerwoord en daaruit ontstaat ook de ruzie met Bart (blz. 208).

David Castelen: Hij is Surinaams en komt bij Bart, André en Joost op de middelbare school in Zutphen. Later runt hij het reisbureau East West Adventures, maar houdt zelf, net als zijn vader, niet van reizen. Hij is ongehuwd en lijkt ook nooit verliefd te zijn geweest op Laura. Daarom denken ze dat hij homo is.

Peter Seegers: Zoon van Olga en Willem Seegers. De ouders van Peter runnen een bordeelboot, de Sweet Lady Jane. Peter is dichter. Laura is de muze in zijn gedichten. Hij wil de Mont Ventoux beklimmen omdat Jan Kal, een beroemd dichten, dit ook gedaan heeft en boven had hij een gedicht af. Hij komt over als een stille jongen die altijd met zijn gedichten bezig is. Later, na dertig jaar, blijkt hij ook een bazige kant te hebben, nadat Laura had verteld dat Peter met haar een deel van de film The Night Porter nadeed en Laura met Bart naar bed moest.

Laura van Bemmel: Ze is geboren in Zutphen en is twee jaar jonger dan de jongens. Zij is heel slim vandaar dat ze wel bij de jongens in de klas komt. Haarouders zijn streng christelijk, maar Laura gaat hierin haar eigen weg. Ze heeft een onduidelijke relatie met Peter en verdween plotseling na de dood van Peter omdat ze zwanger van hem was. Later vertelt ze dat Peter haar manipuleerde. De zoon van Laura en Peter is blind en heet Willem, naar de vader van Peter.

                                                                       (491 woorden)

2

belangrijkste gebeurtenissen
(minimaal 2)

(uitgebreid uitwerken)

De eerste beklimming van de Mont Ventoux. Joost en Bart gaan dit doen om zichzelf te bewijzen met hun jongensachtige bravoure. Joost doet dit in eerste instantie voor een proef, Bart wil wel mee om zich te bewijzen.  Peter wil mee omdat hij gelezen heeft van Jan Kal (‘dichten is fietsen op de Mont Ventoux’), een dichter, die een gedicht bedacht heeft tijdens de beklimming van de Mont Ventoux. Peter wil dit ook proberen. Joost en Bart gaan eerst op trainingskamp, eerst naar Zuid-Limburg, daarna naar de Provence. Peter vindt trainen niet nodig, hij gaat ervan uit dat hij het zo wel kan. Als de andere vrienden ook op camping ‘La Garenne’ komen, gaan ze een paar dagen later de Mont Ventoux beklimmen. Alle drie de jongens halen de top. Op de top draagt Peter zijn tijdens de rit bedachte gedicht voor. Daarna gaan ze afdalen. Bij deze afdaling verongelukt Peter op de fiets van André zijn vader. Hij is op slag dood. Dit is een van de belangrijkste gebeurtenissen omdat het begin van dit boek helemaal gaat over de beklimming van de Mont Ventoux. Als dit gebeurd is verandert iedereen zijn leven.

Ook de tweede beklimming van de Mont Ventoux is een heel belangrijke gebeurtenis in het boek. De jongens hebben elkaar, op twee na, dertig jaar niet gezien totdat ze plotseling een vriendschapsverzoek krijgen van Laura. Ze wil opnieuw afspreken bij de Mont Ventoux. De jongens ontmoeten elkaar vlak daarna bij de uitreiking van de Spinoza prijs, waar Joost voor genomineerd is en bespreken met elkaar de uitnodiging van Laura. Ze besluiten erop in te gaan en opnieuw af te reizen naar de Provence, om opnieuw de Mont Ventoux te beklimmen. Ieder met een eigen reden. Bart om eer te bewijzen aan Peter, Joost omdat hij beschuldigd wordt van het plegen van plagiaat en alle zorgen van zich af wil rijden, André om eer te bewijzen aan zijn overleden vader, van wie hij niet op de begrafenis mocht zijn omdat hij toen veroordeeld was vanwege drugshandel en David omdat hij van de dokter meer bewegen moet graag met de anderen mee wil doen. Als de jongens in een door David geregelde villa een aantal dagen in de Provence zijn, gaan ze eerst wat trainen en als Laura na een paar dagen ook aankomt, zij was in de buurt omdat ze een stuk in Avignon regisseerde, gaan ze de Mont Ventoux opnieuw beklimmen. Iedereen weet nog precies bij welk paaltje Peter Seegers is verongelukt. Als ze allemaal, op David na die halverwege bij Laura in de auto is gestapt, zijn aangekomen op de top van de Mont Ventoux, komt Laura met een grote verrassing. Ze zijn naar het restaurant op de top gegaan om wat te drinken als Laura plotseling aankomt met een blinde jongeman van ongeveer dertig jaar. Ze stelt de jongen voor als Willem. Dit was de reden waarom Laura verdween na het ongeluk van Peter, ze was zwanger van hem. Ook dit is een zeer belangrijk verhaalelement omdat de rest van het boek draait om de vraag waarom Laura is verdwenen, door wie zou het komen, ze was zelfs niet op de begrafenis van Peter. Wat zou er gebeurd zijn met Laura en wat hield haar mysterieuze relatie met Peter in?

                                                                        (545 woorden)

3

tijd en ruimte

(waar en wanneer speelt het verhaal en waarom is dat belangrijk)

In het verleden speelt het verhaal zich voornamelijk af in Zutphen, de stad waar de zes vrienden zijn opgegroeid. Bij hen op school, in het zwembad waar ze Laura ontmoeten en op de Sweet Lady Jane, de bordeelboot van Peter zijn ouders. Daarna speelt het zich voornamelijk af in de Provence, op de camping La Garenne, waar de vrienden kampeerden op de dagen voor zij de Mont Ventoux voor het eerst zouden beklimmen. Ook de Mont Ventoux is daarom een belangrijke plaats in het verleden, hier gebeurt, waar het eigenlijk in het hele boek om draait, de dood van Peter en hoe de overgebleven vijf vrienden verdergaan met hun leven.

Ook in het heden speelt de Mont Ventoux een heel belangrijke rol, omdat ze hier voor de tweede keer de Mont Ventoux gaan beklimmen met ieder een eigen doel. De villa in de Provence, huis mas des chênes, speelt een belangrijke rol. Hier ontmoeten ze Laura weer voor het eerst in dertig jaar en in diezelfde villa speelt zich de gehele voorbereiding voor de tweede beklimming zich af. Ook de woonplaats van de jongen, op dat moment wonen ze allemaal ergens anders, speelt een rol. Namelijk daar waar Bart Hoffman iedereen weer voor het eerst opzoekt, dit is uiteindelijk het begin van het heden.

                                                                        (214 woorden)

4

Motieven (minimaal 4)

(Uitgebreid uitwerken waarom dit motieven zijn – voorbeelden)

De foto van de zes vrienden op de Mont Ventoux na de eerste beklimming. Hier begint het boek mee, als Bart deze foto terugvindt, maar deze foto komt ook steeds weer terug in het verhaal. De foto is gemaakt door de camera op zelfontspanner te zetten, zodat ze allemaal op de foto konden op de top van de Mont Ventoux. Vlak na het maken van deze foto overlijdt Peter Seegers. Ze hangen deze foto ook in de villa als ze voor de tweede keer naar de Provence komen om de Mont Ventoux te beklimmen met de woorden: zo is Peter er ook een beetje bij. In de epiloog als drie van de vrienden het café begonnen zijn, hangt de foto boven de deur, om er altijd naar te kunnen kijken.

Het gedicht van Jan Kal is ook een van de motieven. Dit gedicht begint met de zin: ‘Dichten is als fietsen op de Mont Ventoux’. Door het hele boek heen vind je delen van het gedicht terug, steeds weer een zin. Maar dat is niet het enige, dit gedicht heeft er ook tot geleid dat Peter de Mont Ventoux ook wilde beklimmen en dat werd uiteindelijk zijn dood.

Het geheim van Laura, waarom is zij verdwenen na Peter zijn dood? Waarom was ze niet op zijn begrafenis? Waarom hebben de vier vrienden nooit meer iets van haar gehoord? Allemaal vragen die een belangrijke rol vervullen in het boek en steeds weer terugkeren. Als de vrienden plotseling een vriendschapsverzoek krijgt via Facebook waarin Laura hen uitnodigt nogmaals naar de Provence te komen, komt er ook een antwoord op deze vragen. Het geheim van Laura wordt in de laatste pagina’s onthuld.

Vriendschap, Bart, André, Joost, David, Peter en Laura zijn al een hele poos vrienden. Deze vriendschap is zo hecht, dat zelfs de dood van een van hen, er niet voor zorgt dat ze elkaar nooit meer zien. Het zorgt er wel voor dat ze een poosje uit elkaar groeien, maar na Laura haar uitnodiging om voor de tweede keer naar de Mont Ventoux te gaan, is het net als vroeger. Het is net of hebben ze elkaar de vorige dag nog gezien en niet dertig jaar geleden voor het laatst. De vriendschap tussen deze mensen keer het gehele verhaal terug en uiteindelijk wordt het weer bijna zoals in het verleden. Ook het café dat David, André en Joost in de epiloog hebben, heet café De Vriendschap.

                                                                        (389 woorden)

5

symboliek

(uitgebreid uitwerken wat de symboliek is – voorbeelden)

De sterke vriendschap, als je elkaar dertig jaar niet gezien hebt en uit elkaar gegroeid bent, hoe sterk moet dan die band wel niet zijn als die na dertig jaar nog steeds terugveren kan, alsof het weer vroeger was.

De Mont Ventoux, deze berg staat symbool voor de dood, de dood van Peter nadat hij de berg beklommen heeft en ondertussen een gedicht gemaakt heeft, net als Jan Kal. De Mont Ventoux staat symbool voor inspiratie, inspiratie voor een gedicht, maar ook voor vriendschap. Ook staat de Mont Ventoux symbool voor zelfoverwinning, ieder mens die deze berg beklommen heeft, heeft zichzelf op een of andere manier overwonnen. En de Mont Ventoux staat symbool voor loutering, het kwijtraken van je schuldgevoelens. Als de jongens de Mont Ventoux voor de tweede keer beklimmen, hebben ze allemaal hun eigen schuldgevoelens. Ze hebben allen het schuldgevoel dat Peter er de vorige keer verongelukt en overleden is, maar ieder heeft ook zijn eigen reden om de berg te beklimmen. André als eerbetoon aan zijn vader omdat hij niet op zijn begrafenis mocht zijn omdat hij veroordeeld was voor drugshandel. Joost wordt beschuldigd van het plegen van plagiaat, ook hij wil graag de berg beklimmen om zijn schuldgevoelens te verliezen.

De oude Raleigh van André zijn vader. Hierop heeft Peter de eerste keer de Mont Ventoux beklommen. André doet het de tweede keer op deze oude fiets, om eer te bewijzen aan zijn vader, van wie de fiets eerst geweest is, en aan Peter, die ook de Mont Ventoux op deze fiets beklommen heeft.

                                                                        (258 woorden)

6

motto

(citeer het motto en leg uit waarom de auteur het heeft gekozen)

“Daar liet ik mijn gedachten hun snelle vlucht nemen van stoffelijke naar onstoffelijke zaken, en sprak ik mezelf als volgt toe: “Besef dat dit, wat je vandaag bij de beklimming van deze berg meermalen hebt ervaren, jou en vele anderen ook overkomt op de weg naar het gelukzalige leven. De mensen realiseren zich dat niet zo gemakkelijk, omdat de bewegingen van het lichaam openlijk zichtbaar zijn, maar die van de geest onzichtbaar en verborgen. Het leven dat wij het gelukzalige noemen, bevindt zich op een hoge plaats, een smalle weg, zegt men, leidt daarheen.”

Dit is het motto van Ventoux. Het komt uit een stuk van Francesco Petrarca. De auteur heeft voor dit motto gekozen omdat als je boven op de Mont Ventoux aankomt en je het uitzicht daar ziet, ontdek je dat de beklimming je uitzicht op ze eigen ziel geeft. Uitzicht geeft inzicht.

                                                                       (145 woorden)

7

eind

(beschrijf het einde van het boek – open, gesloten, passend?)

Ventoux heeft een gesloten einde, het geeft antwoord op zowat al je vragen. Het eindigt namelijk nadat ze voor de tweede keer de Mont Ventoux hadden beklommen. Daarna komt de epiloog waarin verteld wordt dat drie van de overgebleven vrienden, David, Joost en André een café hebben gemaakt van het pand van het reisbureau East West Adventures dat eerst van David was en het pand daarnaast. Het café heeft de naam de Vriendschap wat eigenlijk in één woord het hele boek omschrijft.

Het is een passend einde, maar de epiloog had weggelaten kunnen worden. Deze geeft informatie die je absoluut niet nodig hebt om het verhaal af te sluiten en goed te begrijpen. Zonder de epiloog was het einde dat ze het shirt van André om het paaltje gedaan hadden op de Ventoux en dat deze wegwaaide. Dit zou een heel mooi symbolisch einde kunnen zijn.

                                                                        (146 woorden)

E          Beoordeling

Geef je persoonlijke beoordeling in 140 tot 160 woorden. Gebruik minimaal vier verschillende beoordelingswoorden en werk deze voldoende uit met behulp van de inhoud van het boek. (aantal woorden vermelden)

De beoordelingswoorden vind je ook in het document ‘Boekverslag - extra informatie en literaire begrippen’

Ventoux is een nieuwsgierig makend boek, als je eenmaal begonnen bent, wil je weten hoe het afloop en lees je snel verder. Ook is het boek indrukwekkend, het heeft in die zin veel indruk op mij gemaakt, vooral als je leest hoe sterk een vriendschap kan zijn durf je alleen maar te hopen jij ook zo een sterke vriendschap mag hebben. Het is een realistisch boek, dit verhaal zou zomaar waar gebeurd kunnen zijn. Er zitten geen elementen in het boek waarvan je denkt, maar dit had in het echte leven nooit kunnen gebeuren. Tenslotte vind ik het een erg origineel boek, ik had nog niet eerder een boek gelezen dat op deze manier geschreven is. Het is zo een fascinerend boek over vriendschap, wat ik nog nooit eerder in een boek zo een belangrijke rol zien hebben. Alles in dit boek draaide om de vriendschap van deze zes bijzondere mensen. Al met al een erg mooi boek wat ik zeker nogmaals zal lezen.

                                                                                                                              (164 woorden)

F        Thema en uitleg

Omschrijf, los van het verhaal, het thema van het boek (de centrale gedachte, de dieper liggende idee).

Leg vervolgens uit waarom denkt dat dit het thema is. Bij die uitleg mag je wel gebruik maken van de inhoud. Gebruik 80 tot 120 woorden. (aantal woorden vermelden)

‘De mens wordt voortdurend verrast door het leven’. Je weet niet wat er komen gaat, dat is ook in het boek te zien, niemand had verwacht dat Peter zou sterven na de beklimming van de Mont Ventoux. Het leven is soms sneller voorbij dan je had gehoopt en verwacht, het is vaak voorbij voordat je er klaar voor bent. Dit gebeurde ook bij Peter, hij was in de mooiste tijd van zijn leven en had zin in zijn leven… en toen was het zomaar voorbij. Dus geniet van iedere dag die je leeft, het einde kan er zomaar zijn.  

                                                                                                                             (99 woorden)

                                                                                                                           (4139 woorden)

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Ventoux door Bert Wagendorp"