De geschiedenis van de hiphopcultuur

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Profielwerkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 8205 woorden
  • 14 juli 2009
  • 138 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
138 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Even voorstellen: wij zijn Yu kwan, Elise en Jilly. Wij hebben voor het profielwerkstuk het onderwerp hiphop gekozen, omdat we zelf veel bezig zijn met hiphop. Elise vindt hiphop interessant, omdat ze zelf vaak naar de muziek en verschillende dj’s luistert. Yu kwan en Jilly hebben zelf ook met hiphop te maken, omdat zij beide op dansen zitten. In een dansles leer je verschillende stijlen van dansen waaronder ook breakdance. We hebben alle drie dus wat met hiphop te maken, maar we wilden ons er meer in gaan verdiepen vandaar dat we hiphop als onderwerp hebben gekozen. Hiphop is actueel, speelt zich af in de maatschappij en is erg interessant. Kortom een perfect onderwerp voor ons profielwerkstuk!

Hiphop is kort gezegd: “van niets iets maken”. Van een saaie muur naast de school een mooi kunst werk maken door middel van graffiti en op een vloer de mooiste breakdance moves laten zien. Ook MC’en op de gemixte beat van de DJ is hiphop. Het is ontstaan als straatcultuur door de Afro-Amerikanen in Amerika. Hiphop wordt gezien als een levenstijl en een expressievorm. Toen hiphop net was ontstaan bestond het uit vier elementen: graffiti, breakdancing, DJ’ing en MC’ing. Ook heeft hiphop invloed op de maatschappij. Overal ter wereld heb je te maken met hiphop bewust en onbewust.


We hebben vier deelvragen en een hoofdvraag voor ons profielwerkstuk bedacht.
Hoofdvraag:
Hoe is hiphop ontwikkeld van stijl tot cultuur?
Deelvragen:
1) Wat is hiphop?
2) Hoe is hiphop ontstaan?
3) Wat is de verdere ontwikkeling van hiphop?
4) Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?

We hebben gebruik gemaakt van een "plan van aanpak", onze werkelijke planning is toch iets anders verlopen dan op het plan van aanpak. Zo zijn we ook naar een hiphop event geweest in Rotterdam, waar een hiphop film in première ging (Fatcap Express). We hebben besloten om daar de enquêtes te houden in plaats van op school, omdat daar veel hiphop artiesten te vinden waren. We wilden zo de kijk op hiphop vergelijken met verschillende mensen die voornamelijk bezig zijn met hiphop zoals rappers, dj’s en graffitispuiters. Voor de rest is de planning goed verlopen, zo hier en daar wat aangepast en ieder heeft er thuis veel tijd ingestoken.
De samenwerking met onze extern contactpersoon, Martin van Engel, is goed verlopen. We hebben een keer met hem afgesproken om hem te interviewen. Martin werkt met jongeren in Amsterdam bij een adviesbureau voor jongeren, Diversion. Verder is hij projectleider van “jongeren actief Amsterdam.” Ook is hij directeur van een stichting: “comunal art”: stichting gericht op five in five: project voor jongeren gericht op gebied van kunst en cultuur in Amsterdam. Martin schrijft artikelen voor het tijdschrift KunstZone, dit is een tijdschrift voor docenten in het kunst en cultuur onderwijs. Daar hebben wij zijn artikel gelezen en contact met hem opgenomen. Voor zijn studie heeft hij een scriptie geschreven over hiphop muziek.


Deelvraag 1: Wat is hiphop?

Hiphop is een manier van leven. Allerlei mensen hebben er mee te maken vanaf jong tot oud. Ook wordt hiphop gezien als een expressievorm. Een manier om al je gevoelens te uiten. Hiphop bestaat uit vier elementen: graffiti, DJj’ing, MC’ing en breakdance.

Graffiti
Eind jaren ‘60 en begin jaren ‘70 waren springerige tijden in de Amerikaanse steden. ´Writing´ werd de stem van jongeren in de binnensteden (vooral Philladelphia en later ook de buitenwijken van New York). Er werden veel graffiti teksten op de muren geschreven om te laten zien wie zij waren, relatief gezien waren dit vooral jongeren van Afro-Amerikaanse afkomst. Ook veel gangs (bendes) gebruikten deze methode om duidelijk te maken wat hun territorium was. Eerst werden slechts teksten op gebouwen en muren geschreven. Later verplaatste het zich naar de New Yorkse metro. Door het ontstaan van de spraybussen werden de tekst kleurrijk versierd met tekeningen. De nieuwe kunstvorm graffiti werd groter en groter en er kwamen veel nieuwe graffiti spuiters die hun eigen stijl introduceerden. Ze maakten bijvoorbeeld een Tag, een Throw Up, een Stam of een Piece.

Een Tag is een met kleur gespoten schuilnaam, woord of figuur waaraan graffitiartiesten elkaar herkennen. Een Throw up is een woord of simpele tekening met twee of drie kleuren. De graffiti artiesten konden maar twee of drie kleuren gebruiken, omdat graffiti verboden werd en ze dus snel moesten handelen. Een Stam lijkt op een Throw up, maar er is meer aandacht besteed aan schaduw en er zijn meer kleuren gebruikt. Een Piece is eigenlijk alle verschillende soorten graffiti die wij benoemd hebben bij elkaar. Het is een groot geheel met veel kleur en veel schaduw. Onder aan je Piece zet je je Tag, je laat zien dat het kunstwerk van jou is. Er is onder de graffiti spuiters een soort wet dat je niet over andermans Piece heen mag, dit wordt gezien als respectloos. Tegenwoordig is graffiti in elke stad te zien, het is een wereldwijd verspreide artistieke uiting. Over het artistieke gehalte wordt overigens nog altijd gediscussieerd. Niet iedereen kan een beschilderde muur waarderen, maar dat is een kwestie van smaak.

Bekijk het filmpje over graffiti: http://nl.youtube.com/watch?v=vVr296bJj2E&feature=PlayList&p=E002744E61183752&playnext=1&index=4

Breakdancing
Breakdance is een acrobatische stijl van dansen met verschillende bewegingen, onder andere headspins, handglides, backwallovers, flares en sixsteps.

Breakdance vindt zijn oorsprong in de Afrikaanse martial-arts, een vechtvorm genaamd capoeta. Deze vechtvorm werd gebruikt door opstandige slaven die van Afrika naar Brazilië werden getransporteerd. Niemand weet wie de grondlegger is van breakdancing, maar een groep jongeren uit New York genaamd B-boys en B-girls waren er zeker mee bezig. Breakdance werd vaak op straat beoefend in plaats van in clubs. Veel bendes (gangs) maakte ook gebruik van breakdance als vervangingsmiddel voor echt geweld om zo een ruzie op te lossen. Elke bende liet zijn beste ‘breaker’ dansen en degene met de beste bewegingen won. Dit worden battles genoemd.

De term ´break´ vindt zijn oorsprong in de muziek. Door het herhalen van instrumentale tussenstukken (breaks) van nummers, ontstaat er een nieuwe sound. Er werden nieuwe dansstijlen ontwikkeld, waarvan de acrobatische breakdance de opvallendste is. Een Master of Ceremonie moedigt het publiek aan bij het dansen. Zo ontstond er een heftige interactie tussen de deejay, de breakdancer en het publiek.


Bekijk een filmpje over breakdance in de bronx in de early ‘80: http://nl.youtube.com/watch?v=aBT7rBIFKL4

DJ’ing
Turntablism ook wel DJ’ing, vat alles samen wat met draaitafels (turntables) te maken heeft. De dj (turntablist) maakt gebruik van twee draaitafels en probeert daarmee bestaande geluiden te veranderen door middel van versnelling of vertraging totdat er een eigen herkenbare sound (geluid) en ritme ontstaat. De grondleggers hiervan zijn Grand Master Flash, Grand Wizard Theodore en Afrika Bambaataa.

Hoewel DJ's oorspronkelijk alleen de MC’s begeleidden zijn er ook veel DJ's die zich alleen bezig houden met het creëren van de instrumentale vorm van rapmuziek. Er worden jaarlijks grote wedstrijden (battles) gehouden waarin de dj’s met de beste ‘skills’ worden gekozen. De meest bekende toernooien zijn de ITF (International Turntable Federation) en DMC battles waaraan DJ’s uit de hele wereld deelnemen. Enkele termen van Dj’ing zijn beat juggling en scratching. Bij beat juggling wordt een continu ritme gecreëerd door de beats van twee verschillende platen af te wisselen. De snelheid kan aangepast worden waardoor een nieuwe beat ontstaat. Scratching betekent het handmatig op en neer draaien van een plaat waardoor een ‘scratchend’ – krassend – geluid ontstaat.

Bekijk een filmpje van Grandmaster Flash-Turntablism:
http://www.youtube.com/watch?v=7-tXlivN6R4&NR=1

MC’ing
MC staat voor Master of Ceremonies. De persoon die aan het MC’en is introduceert de DJ en entertaint het publiek doormiddel van een rap (een tekst rijmend op de beat). De rapmuziek werd steeds bekender en het aantal MC’s groeiden. Ook werd MC’ing gebruikt tussen bendes om uit te vechten van wie welk territorium was, zo gehete MC-battles. MC-battles waren verbale gevechten, waarbij terplekke verzonnen teksten gerapt werden (freestylen). In deze rapteksten werd erg grof taal gebruikt. In de zo gehete gangsterrap werden vrouwen gezien als lust object, ze werden voor een doel gebruikt en dat was seks.

Veel belangrijke rappers begonnen hun carrière als gangsterlid. Een goed voorbeeld is het succes van Dr. Dre begin jaren ‘90, die begon als crimineel en eindigde als miljonair.


Een rapgroep, die geen gangsterrap maakten, maar wel voor veel opschudding zorgden in de jaren ’90, was Public Enemy. Hun handelsmerk was zwart zelfbewust zijn, ze keerden zich tegen de discriminatie van de zwarte bevolking in de Verenigde Staten. Public Enemy zette zoveel korte fragmenten over elkaar heen dat er een uniek geluid ontstond: chaotisch, rauw en opzwepend.

Bekijk een filmpje over Public Enemy: http://www.dailymotion.com/video/xta4g_public-enemy-fight-the-power_music



Deelvraag 2: Hoe is hiphop ontstaan?

Hiphop is ontstaan uit de Afrikaanse muziektradities, een primitieve beat en gesproken of half gezongen woorden. Toen de Afrikanen tijdens de slavernij naar Amerika werden gebracht, ontstonden de ‘work songs’ en de ‘protest songs’. De ‘work songs’ vormden de basis voor de eerste vorm van blues: Rural Blues. Vanuit de Rural Blues ontwikkelde de Afro-Amerikaanse muziekcultuur zich in verschillende muziekstijlen, dit leidde tot: Boogie-Woogie, Urban Blues en Rhythm & Blues (beter bekent als R&B). Kort daarop volgden de muziekstromen: Hard Bop, Cool en Gospel Choirs en Rock ‘n’ roll.

Al snel domineerde de Jazz en Soul de Amerikaanse hitlijsten. Soul ontwikkelde zich uiteindelijk tot de meest invloedrijke inspiratiebron voor de ‘zwarte’ muziekstijlen uit Amerika, namelijk Disco, Funk, Go-go, Soul Jazz, House Techno Funk en New Jack Swing.

In de jaren ’70 begonnen een aantal DJ’s disco en funk beats te mixen tot nieuwe nummers. Zij pasten bestaande geluiden aan door het te versnellen of te vertragen, hierdoor ontstond er een eigen herkenbare sound en ritme. Deze nieuwe manier van muziek draaien wordt DJ-ing genoemd. Ondertussen werd ook MC’ing bekent. De MC entertainde het publiek op de beat van de DJ. Samen met de opkomst van graffiti en breakdancing werd hiphop een begrip.

Hiphop is erg laagdrempelig. Dat komt omdat je alleen maar een beat nodig hebt. Op straat wordt veel gebruik gemaakt van beatboxen om een beat te creëren. (Beatboxen is een beat maken met je mond). Door de laagdrempeligheid van hiphop, gingen veel jongeren in de jaren ‘70 rappen. Vooral jongeren in de getto’s gebruikten hiphop als een vorm van zelfexpressie. Hun teksten gingen vaak over hun leven in de getto’s en al het geweld, de drugs en armoede die erbij hoorde. Public Enemy noemde Hiphop ooit ‘het zwarte CNN’: een alternatief voor, de door blanke gedomineerde, media. Een laagdrempelig medium waarmee zwarte jongeren hun visie op de wereld kunnen verkondigen. Met slechts twee draaitafels en een microfoon. Soms zelfs zonder apparatuur, in een kring op de hoek van de straat: rappen over de vocale ritmes van een beatboxer. In de teksten van de hiphop muziek wordt vooral gesproken over de achtergestelde positie van Afro-Amerikaanse jongeren en andere achtergestelde groeperingen. Duizenden Afro-Amerikanen gebruiken hiphop om de wereld zonder omweg te confronteren met hun achtergestelde positie en de discriminatie door de blanke Amerikanen.

Eind jaren tachtig bracht hiphop veel talenten en succes voort. Ook in de muziekindustrie werd opgemerkt dat hiphop goed verkocht. De eerste grote hiphop hit is in 1979 gescoord door The Sugarhill Gang in samenwerking met Rapper’s Delight. In 1981 was The Message van Grandmaster Flash een enorme hit. Hiphop werd langzaam maar zeker een populaire, geaccepteerde muziekstroming. Steeds meer platenmaatschappijen contracteren hiphopartiesten als Afrika Bambaataa en Grandmaster Flash. Ook op de tv kreeg hiphop meer aandacht, onder andere op de tv-zender MTV met het programma ‘Yo! Raps’


In Amerika is hiphop uitgegroeid inmiddels tot een middel waarmee vooral zwarte jongeren voor zichzelf een maatschappelijke positie kunnen creëren. Met het commerciële succes van de straatcultuur zijn talloze jongeren in staat gesteld om hun families uit de getto’s te halen en zijn veel rappers succesvolle voorbeelden geworden voor de jongeren die nog op straat worstelen om te overleven. Een goed voorbeeld hiervan is rapper Jay-Z. Op jonge leeftijd werd hij al geconfronteerd met geweld, diefstal en drugs. Hij dealde op 12-jarige leeftijd al cocaïne en schoot hij zijn broer in zijn schouder nadat hij had geprobeerd een ring te stelen. Ook is Jay-z zelf al drie keer beschoten, als afrekening in het drugscircuit, maar hij werd door geen van deze kogels geraakt. Toen hij in aanmerking kwam met rappen besloot hij drugs af te zweren en zich volledig op het rappen te richten. Toen geen enkele platenmaatschappij hem wilde contracteren besloot hij samen met vrienden cd’s te verkopen. Hieruit groeide zijn label Roc-A-Fella Records, officieel opgericht in 1922.
Ondertussen is hiphop enorm ontwikkeld. Je ziet hiphop tegenwoordig niet alleen meer op straat, maar het speelt zich ook steeds meer af in de studio’s. Sommige vinden dat hiphop zo commercieel is geworden, dat het eigenlijk geen hiphop mee te noemen is. Een voorbeeld hiervan is rapper Nas, die in 2008 het nummer ‘hiphop is death’ uitbracht.

Hoe komt hiphop aan zijn naam?
In de beginjaren bleef de beweging naamloos, tot DJ Afrika Bambaataa het begin jaren ‘80 ‘Hip Hop’ ging noemen. De woorden ‘Hip Hop’ werden oorspronkelijk gebruikt door MC´s bij het rappen zodat ze bijvoorbeeld konden zeggen: ´Hiphop ya'll and ya don't stop, rock on, till the break of dawn´.

Hiphop heeft als woord geen duidelijke Afro-Amerikaanse achtergrond. Hippity-hop is in de Anglo-Amerikaanse taal al eeuwen lang een zogenaamd verdubbelingswoord dat de beweging van een konijn beschrijft, hoewel ook wel eens naar een sprinkhaan wordt verwezen. Afgekort wordt dit hiphop. Dit verscheen voor het eerst in 1671, in een toneelstuk van George Villiers. De verdubbeling dient om de springerigheid van het konijn te benadrukken. Die ritmische springerigheid is door hiphoppers gebruikt als beschrijving van hun muziek.

Hoe is hiphop in Nederland ontstaan?
In 1982 waait de muziekstroming over naar Nederland en ontdekken jongeren de hiphopbeweging. Sommigen gaan zoals hun Amerikaanse voorbeelden in het Engels rappen (in het Nederlands werd toen nog nauwelijks gerapt), doen aan graffiti of aan dansstijlen als electric boogie en breakdance. In de begintijd van hiphop in Nederland speelde dans een veel belangrijkere rol dan nu. In het hele land worden breakdance-wedstrijden georganiseerd. Al snel wordt het rappen populairder en verdwijnt ook de graffiti meer naar de achtergrond. Als de breakdance-rage in 1985 over zijn hoogtepunt heen is stappen veel hiphoppers over van dans op rap.

De inhoud van hiphop had in Nederland veel minder betekenis dan in Amerika. Hier waren het vooral allochtone jongeren uit grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam die in hiphop een kans zagen om hun stem te laten horen. Doordat zij zich achtergesteld voelden in de Nederlandse maatschappij namen ze rap serieus als vorm van jeugdig protest.

Vanaf 1987 zijn er in Nederland de eerste serieuze pogingen tot hiphop en scoort rapper Extince een bescheiden hit met The Milkshake Rap. Twee jaar later, in 1989, wordt het album Don’t Accept Mass Notion van D.A.M.N. door de nationale pers ‘het eerste volwaardige Nederlandse hiphopalbum’ genoemd. Daarnaast krijgen rapper Tony Scott en de band Urban Dance Squad internationaal erkenning.

In 1989 krijgt de Nederlandse hiphopscene een verrassende wending door de tape van het Amsterdams rappende viertal: Osdorp Posse. Amerikaanse teksten uit gangsterrap werden letterlijk naar het Nederlands vertaald. Het leverde originele rhymes op over de frustratie die het alledaagse leven in Amsterdam-Osdorop met zich meebracht. Nederlands eerste hiphoplabel, Djax Records, durft het aan om Osdorp Posse in 1992 een platencontract aan te bieden en hun debuut Osdorp Stijl ongecensureerd uit te brengen. De als eerste in het Nederlands rappende band kreeg enorm veel aandacht van de media. De frontman van Osdorp Posse, Def P, introduceert de term nederhop. Met zijn pakkende teksten heeft hij veel invloed op de jeugd. Veel hiphopacts van Osdorp Posse volgen. De harde, agressieve stijl van de band wordt door veel hiphoppers nagedaan en Djax Records contracteert een aantal van die bands. Muzikaal en tekstueel gezien blijft de nederhopscene echter hangen in eenzijdigheid vooral door de Osdorp Posse aanhangers.


In 1995 komt rapper Extince met de single Spraakwater. Dit is de eerste Nederlandstalige hiphophit in de hitlijsten. Hij zorgde weer voor originaliteit en vernieuwing in de Nederlandstalige hiphopscene. Voor veel Nederlandse hiphoppers was dit een revolutie voor de nederhop. Inmiddels is de volgende generatie hiphopacts al opgestaan en kent de Nederlandse hiphopscene een hoop talenten.


Deelvraag 3: Wat is de verdere ontwikkeling van hiphop?

Hiphop is door een kleine gemeenschap dj’s en rappers in de South Bronx in New York gestart. Het is begonnen op straat en is nu internationaal uitgegroeid. Hoe is het ontwikkeld van de straat tot een internationaal bekent fenomeen?

Hiphop in Amerika
Het eerste commerciële succes van hiphop was de Sugarhill in 1979. Hun nummer “Rapper’s Delight” werd een internationale hit. Een andere grote hit was: ‘The Message’ en werd in 1982 door Grandmaster Flash and the Furious Five uitgebracht. Er werden miljoenen exemplaren verkocht en er werd een nieuwe trend gezet. In plaats van op te scheppen over wie de beste was, waren zij de eersten die in een rapsong het hopeloze en zware leven van de Amerikaanse getto’s beschreven.

Luister: Grandmaster Flash - The Message (Live The Tube 1983):
http://www.youtube.com/watch?v=BN9-K0aZXRg

In 1983 scoorde weer een rapsong hoog in de hitlijsten, Melle Mel met zijn anti- cocaïnenummer "White Lines". Hiermee was de rapscene verdwenen met zijn ondergrondse karakter. Meer en meer rapartiesten braken door, zoals Afrika Bambaata en RUN DMC. RUN DMC verkocht in 1986 welgeteld drie miljoen platen en bepaalde ook ineens de kledingdracht. Zij waren de eersten die zich kleedden met ‘sportsgear’, gouden kettingen en Adidas sneakers. Hiermee had RUN DMC een primeur, zij waren de eersten die een sponsorschap overhielden aan hun gratis reclame voor de Duitse schoenenfabrikant in het liedje ‘My Adidas’. Ook had RUN DMC een tweede primeur, zij waren de eerste die samen een song componeerde met een rockgroep (Aerosmith).

Luister: RUN DMC - My Adidas

http://www.youtube.com/watch?v=GkZ5xo_kQiM

In 1970 betekende Russell Simmons veel voor de ontwikkeling van hiphop. Deze platenbaas van het beroemde en succesvolle Def Jam-label (acts zoals LL Cool J, RUN DMC, Slick Rick, Public Enemy en de Beastie Boys). Russell Simmons had bedacht dat hiphop op verschillende manieren kan worden uitgebracht. Die verschillende manieren zijn mode, muziek, televisie en film. Hiphop werd echt een ondernemerschap.

Vele sterren volgden elkaar snel op en eind jaren ’80 kwam er een nieuwe stijl op de markt. Het geluid was veel minder ruw en er werd gebruik gemaakt van samplers(een sampler is een apparaat waarmee een stukje muziek zoals een baslijn of een drumritme apart kan worden genomen). Vanaf toen sprak men ook over copyrights. De artiesten klaagden anderen aan, omdat er stukjes van hun muziek werden gebruikt.

Begin jaren ’90 wordt het ‘creatief hoogtepunt’ genoemd. Er ontstaan vele nieuwe groepen met een nieuwe ‘sound’. Zij gebruiken veel samples uit oude soul-, funk-, en jazzplaten die hun producties een rustiger en artistieker geluid geeft. Tegenwoordig is rapmuziek een volwaardige muzieksoort, waarin miljarden dollars per jaar worden omgezet.

Hiphop in Nederland
Begin jaren '80 waait de Amerikaanse hiphop over naar Nederland en er ontstaat een groeiende, fanatieke scene. Er wordt naar Amerikaans voorbeeld in het Engels gerapt, er barst een breakdance-rage los en kleurige graffiti maakt deel uit van het straatbeeld.

Alex & The City Crew is een van de eerste hiphopacts in Nederland opgericht in 1983. De single Say What, Say Who uit 1983 leidde tot een internationale roem. Het geheim van dit succes is de breakdance instructie die op de single wordt gegeven. Alex & The City Crew toert met een aantal breakdansers intensief door Nederland, België en Duitsland. In 1984 verschijnt volgens hetzelfde concept het album ‘Breakdance’. Een nieuwe single komt er niet meer, want Alex van Oostrom richt zich volledig op zijn dj-carrière.

Vanaf 1987 zijn er in Nederland de eerste serieuze pogingen tot hiphop en scoort de Bredase rapper Extince een hit met de Engelstalige track The Milkshake Rap. Twee jaar later krijgt het album Don't Accept Mass Notion van het Eindhovense D.A.M.N door de nationale pers het stempel van het eerste volwaardige Nederlandse hiphop-album.

Luister: Extince - The Milkshake Rap
http://www.youtube.com/watch?v=VIiAepILTxw

In Nederland zijn het voornamelijk de allochtone jongeren bij wie hiphop gevoelig wordt. Het zijn jongeren op straat die via rapteksten te horen krijgen dat ze in zichzelf moeten geloven, waardoor ze dus door hiphop meer vertrouwen in zichzelf krijgen.


De Nederlandse hiphopscene verandert voorgoed door rapper Def P. en zijn groep Osdorp Posse, dat is een Nederlandstalige hiphop groep uit Amsterdam-West. Zij waren de eerste die de term nederhop gebruikten. Osdorp Posse maken Nederlandstalige rhymes die origineel en grappig zijn waarbij Def P. in plat Amsterdams rapt over een leven vol wiet, seks, bier en liefde voor de hiphop.

Ook de live optredens van Osdorp Posse blijken legendarisch, de band is één van de beste Nederlandse live-acts. Het succes van Osdorp Posse zorgt in de eerste helft van de jaren negentig voor een ware Nederhop-explosie.

1997 is een goed jaar voor Nederlandstalige hiphop. De Turkse rapper ‘Yukkie B’ heeft een grote hit met de single ´Wat Nou?´ In hetzelfde jaar brengt het Amsterdamse trio ‘Spookrijders’ het goed ontvangen debuut ‘De Echte Shit’ uit, waarna ze in 1999 de hitparades veroveren met de single ‘Klokkenluiders’. Def Rhymz bracht in 1999 het eerste nummer één hit in de Nederlandse hiphopgeschiedenis met ‘Doekoe’.

Naast Nederlandse hiphop komt er ook plaats voor Engelstalige hiphop. Vooral rappers als C.A.N.E en Deams krijgen behoorlijk aanzien in Nederland. Het werd commercieel succesvol voor de Rotterdamse rapper E-Life en de groep Postmen. Doordat E-Life en Postmen op Pinkpop staan, toont aan dat nederhop een volwassen muziekstroming is geworden.

De Amsterdamse rapper Brainpower maakt nederhop populairder door de Grote Prijs van Nederland te winnen in 2001. Doordat hij binnen het muziekgenre een eigen stijl weet te ontwikkelen en opvalt als blanke rapper, wordt dit album één van de best verkochte Nederlandstalige hiphopalbums ooit. In 2002 heeft Brainpower een nummer 1-hit met de aanstekelijke single ´Dansplaat´ en verschijnt zijn tweede album ´Verschil Moet Er Zijn´. Hij wint als eerste Nederlandstalige rapper een Zilveren Harp.

Het succes van Nederlandstalige hiphop gaat voort. De volgende generatie hiphop-acts zijn ontstaan zoals: Opgezwolle(trio uit Zwolle), Raymzter (Marokkaanse rapper die in 2002 de single ´KutMarokkanen´ uitbrengt), DAC (Nederlandstalig groep van acht man), Pete Philly& Perquisite (Nederlands hiphopduo met invloeden van jazz, broken beat en soul), Ali B(rapper) en Lange Frans & Baas B(rappers).

Educatie
In Amerika wordt hiphop in het onderwijs gegeven in gevangenissen en op universiteiten. Dit wordt gebruikt als expressie vorm. Mensen kunnen er veel van leren, want ze leren om op verschillende manieren hun gevoelens te uiten door middel van graffiti, MC’ing, DJ’ing en breakdance. Ook in Nederland zijn er een aantal hiphopscholen gevestigd. De eerste is er een in Arnhem opgericht door Marcelino van Callias. De tweede is Solid Ground Movement, de eerste Hip Hop school in Amsterdam in 2004. Doordat er hiphop wordt gegeven vinden jongeren school interessanter. Het is in Amerika begonnen en het ontwikkeld zich steeds meer in Europa.

Spoken word

Spoken word is een vorm van literaire kunst, performance met songteksten, poëzie, verhalen die gesproken worden in plaats van gezongen. Het is een soort mix van poëzie, muziek en hiphop. Spoken word is eigenlijk ontstaan door rap. Het is nu ontwikkeld tot een beweging en wordt door sommige benoemd als een nieuw element voor hiphop.

Bekijk: Liza Garza - My Everything
http://www.youtube.com/watch?v=CcjGTkADLqI

Deelvraag 4: Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?

Hiphop heeft op veel verschillende manieren invloed op de maatschappij. Daar wordt zowel positief als negatief over gesproken. Net zoals Ying-Yang kent hiphop twee kanten. De eerste is de kant waaruit hiphop is geboren: rauwheid, passie en inspiratie, dat wordt ‘underground hiphop' genoemd. De tweede kant is een complete tegenpool van de eerste kant, namelijk de commerciële kant. Vreemd genoeg is deze tweede stroming geboren uit de successen van de eerste. In de tweede stroming is de 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' vaak ver te zoeken en heeft alles te maken met seks, drugs, geweld en geld.

Positieve invloed op de maatschappij
Hip hop is een manier van leven. Op deze manier kunnen ze bijvoorbeeld in raps hun mening geven over de maatschappij of over andere problemen in de wereld. Het is een manier waarop ze zich kunnen uiten. Ook via het internet hebben hiphoppers veel invloed. Bijna elke bekende artiest heeft tegenwoordig een eigen site waar hij zijn kunst kan laten zien en/of horen, maar daar ook zijn mening op kwijt kan. Ook andere mediums zoals tijdschriften, televisie en radio zijn erg populair om jongeren te bereiken. Door deze invloeden kunnen vooral jongeren hun eigen identiteit ontwikkelen.

Doordat de rappers uit de getto’s in Amerika succesvol werden, konden ze weg uit de getto samen met hun familie. Deze verhalen komen vaak terug in hun teksten. Op deze manier proberen ze jongeren te inspireren om doormiddel van hiphop uit de getto’s weg te komen.

Ook op politiek gebied heeft hiphop veel invloed. Zo zijn er een aantal rappers geweest, waaronder T.I. , die tijdens de verkiezingen veel mensen hebben overgehaald om te gaan stemmen. Dit deden zij door campagnes op te zetten.

In Nederland gaan de raps vaak over de maatschappij en de politiek. Ze proberen op deze manier te laten weten wat hun mening is en wat er fout gaat in Nederland. Een goed voorbeeld hiervan is Raymzter, hij schreef in 2002 het nummer ‘Kut Marokkanen’ op reactie van de uitspraak van politicus Rob Oudkerk. Hij wilde met dit nummer de vooroordelen die bestaan over Nederlanders van Marokkaanse afkomst te weerleggen en proberen de politieke correctheid te doorbreken.


Negatieve invloed op de maatschappij
Veel mensen hebben een negatief beeld over hiphop. Vaak wordt gedacht dat de hiphoppers allemaal criminelen rappers zijn die in hun clips met half naakte vrouwen staan te dansen. Dit is niet helemaal waar, want hiphop is veel meer dan alleen dat. Dit is vooral de commerciële kant van hip hop, want seks verkoopt helaas nou eenmaal goed. Doordat dit het meest op tv komt krijgen mensen een verkeerd beeld van hiphop en weten ze vaak ook niet dat hip hop veel meer is dan de commerciële rap. Een groot nadeel hiervan is dat vooral jongeren denken dat het stoer is om crimineel te zijn of dat het normaal is dat vrouwen half naakt staan te dansen.
Eigenlijk is het vrij logisch dat hiphop veel invloed heeft op de maatschappij, want je komt hiphop overal tegen. Ook al houd je niet van de bijvoorbeeld de muziek, het kan toch je mening beïnvloeden of je helpen je mening te vormen.

Hoofdvraag: Hoe is hiphop ontwikkeld van stijl tot cultuur?

Hiphop is een subcultuur met een eigen stijl en regels. Naarmate hiphop zich verder ontwikkeld heeft, ontstaan er varianten in de muziek als de gangsterrap en R&B.

Uit ‘het cultureelwoordenboek’, prof dr. GA. Kohnstammen dr, H.C Casse, Anthos Baarn, 1992: ‘Cultuur is meer dan kunst alleen. Het is de totale levensstijl van een samenleving: alles wat de mensen in die samenleving kenmerkt, hun gewoonte en rituelen, hun kennis en hun techniek, hun materiële vormgeving en hun economisch leven.

Een levensstijl is het geheel van bij elkaar aansluitende uitdrukkingsvormen, die kenmerkend zijn, het zij voor een bepaalde kunstenaar, het zij in de regel voor en bepaalde school of richting of een bepaald tijdperk.

Hiphop is uitgebreider dan een levensstijl. Het lijkt op een olievlek, het is begonnen in de Bronx en uitgegroeid tot een internationale cultuur. Hiphop trok veel aandacht via de media, daardoor werd het ook aantrekkelijker en werd hiphop zelfs gekenmerkt met een kledingstijl denk hierbij aan de Adidas jasjes en de sneakers. Hiphop ontwikkelde zich tot een echte gemeenschap. De hiphop van nu heeft geen bepaald kledingkenmerk waar het aan moet voldoen.

Een levensstijl is meer voor een individu of het bestaat uit een kleine groep. Als je levensstijl vergelijkt met een cultuur, dan is een cultuur veel groter. Het bereikt veel meer mensen. De mensen voelen zich één met hiphop, omdat het bestaat uit meerdere elementen. Als je je standpunt of gevoel niet kan uiten in muziek, dan kan je het wel uiten in graffiti, breakdance of MC-ing. Hiphop omvangt veel mogelijkheden om je expressie te uiten, daarom is het zo aantrekkelijk voor veel mensen. De vier elementen hebben allemaal hetzelfde doel en de hiphoppers voelen zich een gemeenschap. Hiphop is dus ontwikkeld van stijl tot cultuur. Het is juist de stijl die de hiphop kenmerkt tot een cultuur. Als je nu kijkt naar hiphop is het veel commerciëler geworden, dus veranderd het weer van een cultuur naar een stijl. Als hiphop op commercieel gebied de boventoon voert wordt het als stijl gepromoot. Als dit fenomeen zich herhaald, wordt het een onderdeel van een vernieuwende hiphop cultuur. Hiphop heeft haar ware betekenis en hoogte punt gehad in de ontwikkeling, door de commerciële kant van nu creëert hiphop een nieuwe betekenis die vaak als negatief wordt gezien. Neem als voorbeeld de rapper 50 cent, hij rapt alleen nog maar over geld, vrouwen, dure auto’s en ga zo maar door.


Conclusie
Hiphop is expressievorm, ontstaan uit Afrikaanse muziektradities en heeft zich met de slavernij in Amerika ontwikkelt. Hier werd het een straatcultuur die inmiddels is uitgegroeid tot niet alleen een levensstijl, maar ook tot een cultuur. Doormiddel van hiphop kunnen mensen hun mening kwijt in graffiti, breakdancing, DJ’ing of MC’ing. Hiphop werd internationaal bekent fenomeen. Via onder andere radio, televisie tijdschriften wordt geprobeerd de jeugd te bereiken. Op deze manier heeft hiphop veel invloed op de maatschappij, zowel positief als negatief.



Het interview met Martin van Engel (extern contactpersoon)

Wie is Martin? Martin is 29 jaar, woont in Amsterdam Oost samen met zijn vriendin Marloes. Marloes is werkzaam bij een casting bureau. Martin werkt met jongeren in Amsterdam bij een adviesbureau voor jongeren, Diversion met ongeveer 15 mensen. Verder is hij projectleider van “jongeren actief Amsterdam.” Ook is hij directeur van een stichting: “comunal art”: stichting gericht op five in five: project voor jongeren gericht op gebied van kunst en cultuur in Amsterdam. Martin schrijft artikelen voor het tijdschrift KunstZone, dit is een tijdschrift voor docenten in het kunst en cultuur onderwijs. Het is een maandelijks tijdschrift, dat elke week weer een nieuw onderwerp heeft. Het tijdschrift gaat dus niet altijd en alleen maar over hiphop. Verder schrijft hij ook af en toe artikelen voor wereldjournalisten.nl, dat is een website voor etnische media. Voor zijn studie heeft hij een scriptie geschreven over hiphop muziek. Vooral over de culturele betekenis van hiphop muziek en vooral ook de verschillen tussen Amerika en Europa. En hoe de nerderhiphop/nederhop is ontstaan.

Heeft zijn werk iets met hiphop te maken? Niet direct. Zijn werk heeft te maken met jongerencultuur. Maar als je kijkt naar de urbanlivestyle kom je al snel bij hiphop terecht. Hierdoor is hij er indirect mee bezig omdat hij in de jongerencultuurscene zit.
Wat voor invloed heeft hiphop op jou leven? Martin omschrijft hiphop als een expressie vorm.Hiphop is veelzijdig en dat vindt hij er mooi aan. Hiphop is een lifestyle. Er zijn veel producten en merken die zich richten op hiphop. Muziek speelt daar ook een rol in. Als je kijkt naar de afgelopen jaren is hiphop veel groter geworden dan het in eerste instantie was, een muziekstroom. Je ziet ook in zoveel dingen terug, kijk naar BNN, state TV en Programma’s op TMF(Senayda Groenhard). Hiphop is een expressie vorm, het is gewoon fantastisch als je je kan uiten door middel van muziek en daar is hiphop echt geschikt voor. Het is ook gewoon lekkere muziek om op te bouncen. Als ik uitga dan dans ik graag op hiphop. Hiphop is dus voor hem eigenlijk een lifestyle.

Wat is hiphop? Hiphop is niet alleen een lifestyle, het is heel erg omvattend. Hiphop bestaat uit 5 elementen. Een vijfde element van hiphop is ‘spoken word”: poëzie, gedichten op dragen met een diepe betekenis. Dit is ook een vorm van hiphop. We kunnen ons beter richten tot de 4 elementen, want dat is de basis van hiphop. Door de jaren heen is het gaan ontwikkelen tot meer dan die 4 elementen Zoals basketbal. Kijk maar naar 50 cent, met zijn kledinglijn en zijn waterflesjes. Dit is echt een miljarden business geworden, dus ondertussen is het ontwikkeld tot meer dan die 4 elementen. Het is echt een lifetyle.

Wat zijn de verdere ontwikkeling van hiphop? In Amerika wordt hiphop gebruikt als educatie. Je hebt in Nederland een organisatie die hiphop geeft als vak op school. In Amerika wordt het gegeven in gevangenissen en universiteiten. Dit wordt gebruikt als expressie vorm. Op jou manier kan je je uiten zonder woorden. Hoe maak je school interessant: door jongeren te leren wat zij interessant vinden, en dat is hiphop. Het is in Amerika begonnen en het begint ook steeds meer in Europa te komen. En dat wordt nu ook in Amsterdam gedaan.
Hoe is hiphop ontstaan? Er zijn verschillende theorieën over. Hiphop heeft een hele geschiedenis door gemaakt. Vanaf de slavernij in Amerika, slaven zijn er mee begonnen. De stad New York wordt gezien als de plek waar hiphop is ontstaan. Dan heb je belangrijke personen in de muziekwereld zoals Afrika Bombata en Grandmaster flex, zij zijn echt de grondleggers van de hiphop. Zij gingen bepaalde muziektonen mixen en een beetje experimenteren. Hip hop is ook begonnen bij muziek. Zo is er een sound ontstaan met die hiphop beat. Zo kwam er ook graffiti bij, ook weer een expressievorm. Een bepaald gevoel op de muur te schrijven. Dus hiphop is echt bij muziek begonnen, bij het dj-ing.


Hoe is graffiti dan ontstaan? Wat is de link? Hiphop is een expressievorm, je kan je uiten doormiddel van de 4/5 elementen van hiphop. Het is begonnen met de muziek. Vervolgens zijn een paar creatievellingen met spuitbussen aan de slag gegaan, waarschijnlijk met hiphop muziek op de achtergrond. Het is een beetje mysterieus. In de getto’s was er een bepaalde sfeer om te overleven, veel gangs (bendes) die doormiddel van graffiti hun ‘teretorium’ aan gegeven.
De getto’s in Amerika zijn heel arm, dat is niet te vergelijken met Nederland. De mensen die daar leefde gebruikte hiphop om zich te uiten. Sommige rappers waren goed, en gebruikte hiphop om uit die situatie te komen, door geld te verdienen. Er werden rap wedstrijden gehouden, zo zijn ook heel veel rappers bekend geworden. Zo kwamen er bepaalde iconen naar voren, zoals Notoriuos BIG, hij werd op de straat bekend. Hij kreeg snel status. Hij rapte over zijn leven en dingen die hij had meegemaakt. Hij gebruikt dus muziek, en andere gebruiken graffiti.

Wat voor invloed heeft het op de maatschappij (NL)?
Je hebt hier niet echt getto’s. Als ze hier rappen over hoe arm ze zijn is het onzin, je krijgt nog gewoon een uitkering. Hier gaan de raps dus over hele andere dingen, zoals politiek of zinloos geweld, chickies en uitgaan, zware gangsterrap zal je niet snel vinden. De situatie als in Amerika heb je hier niet. De maatschappij is ook anders. Hier zijn het vooral jongeren bezig met hiphop, kijk maar naar juize fm, of naar fun x (grootste radiozenders onder jongeren).
Je ziet hiphop ook in andere landen terug zoals Engeland, Frankrijk Duitsland. Er zijn in een land bepaalde groeperingen die eerder met hiphop aan de slag gaan dan andere groeperingen. In Duitsland zijn het de Turkse jongeren, in Amerika de Afro-Amerikanen. In Parijs de jongeren met een andere culturele achtergrond. In Nederland vooral allochtonen. Vaak begint het in de buitenwijken van grote steden, en daar wonen vooral allochtonen. Daar heb je bepaalde situaties die zich willen uiten, en zo krijg je dan hiphop.

Wat voor invloed heeft het op de maatschappij (VS)? Die rappers begonnen bekender te worden, en vervolgens begon iedereen ermee. Het is laagdrempelig, je had alleen een microfoon nodig en een paar boxen. Vervolgens kwam er echt een hiphop gemeenschap. Dat is heel belangrijk geweest voor hoe hiphop nu is. Steeds meer jongens van de straat begonnen ook te rappen, zo doende had het een effect op de maatschappij, dat vooral jongeren, Afro- Amerikaans, met hiphop aan de slag gingen. Het is echt in de getto’s begonnen, in de zwarte wijken, daarom zie je vooral die culturen in de hiphop. Je ziet ook steeds meer blanken, en latino’s. Met bepaalde situaties gaan mensen zich uiten, gebruiken een manier om zich te uiten, bijvoorbeeld hiphop.
Bij wie is hiphop begonnen? Afrika bombaata, dj fool, dj grandmasterflex, furious 5 » hier is het mee begonnen. Eerst Dj’in daarna rap. Begon met scretschen, experimenteren met muziek. Daarna rappen/spitten en daarna graffiti, spoken word, basketball en breakdance. Beatboxen kwam tegelijk met dj’ing en rappen.

Zijn er verschillen tussen hiphop nu en 10 jaar geleden? Absoluut, hiphop heeft nu een probleem. Omdat de toon over vrouwen niet goed is. Het is niet goed hoe het nu is. En hiphop moet weer teruggaan zoals vroeger, underground. Marketing gebruiken vaak nu hiphop als instrument. Heel commercieel geworden en vroeger was dat minder belangrijk. Maar is commercieel dan wel hiphop, dat is moeilijk te zeggen want het verschilt. Want als je alleen underground scène bent en je verdient niks à moet je juist commerciëler worden.
Hoe is hiphop ontwikkeld van stijl tot cultuur? Als levensstijl, het is uitgebreider. Het lijkt op een olievlek. Grote groep ontstaan, vooral radio’s, muzieklabels. Het werd aantrekkelijker en hiphop kreeg een bepaalde kledingsstijl. echte community (gemeenschap). Maar het verschilt nu met kleding, sommige mensen hebben een nette pak aan en rappen toch. Vroeger was wel zo dat je wijde kleding aandoen en addias. En nu is het gewoon normaal.


Run DMC, waarom zo belangrijk? Door Rev Run à Run’s House. Hij is de grondlegger van run dmc. Russell. Hij heeft de run dmc naar the next level gebracht. Maar ook Addidasà vervolgens ging iedereen nadoen. Met sneakers. Dat is ook met Kanye West hij draagt Ralph Lauren en dat zie je iedereen dragen. Dat is ook een verschil van vroeger.

Heeft Gansterrap een negatieve invloed? Ja maar ook een succes, aantrekkingskracht stoer. Maar ook bv. Common doet het op een andere manier. Maar toch is 50 cent populairder als je gaat tellen op de centen. Als je kijkt naar de Jeugd van tegenwoordig maken ze ook wel veel geld, maar zijn ze ook hiphop? Hiphop wordt gewoon veel gebruikt door nieuwe stroom. Maar dat is ook weer dat hiphop veel veelzijdiger is geworden.

Hiphop event – De filmpremière van The Fatcap Express
De film Fatcap Express gaat over een Jongen genaamd Risk (graffiti nickname) die dag in dag uit bezig is met graffiti. Je ziet hoe zijn leven eruit ziet, met welke vrienden hij omgaat en wat hij zoal doet. Je ziet in de film dat twee groepen graffiti spuiters ruzie krijgen waardoor er ruzie ontstaat. Ook besluit Risk om met zijn crew naar België te gaan om graffiti te spuiten op treinen, omdat het hun echt een kick geeft en om te laten zien wie ze zijn. Op dat moment komt de politie eraan en Risk wordt gepakt. De beste vriend van Risk (Djiggy) probeert Risk te helpen, maar op dat moment komt er een trein aan. Risk raakt zijn vriend kwijt en komt weer in dezelfde cirkel terecht als voor heen.

Kas en Risk

Hoe ben jij begonnen in de hiphopscène?
Ik ben begonnen met de door de kopie van de populaire graffiti boeken. toen ben ik het zelf aan het uitgezocht. En ging ik het onderzoeken. En ik begon toen ik 11 jaar was.

Maar hoe kennen jullie elkaar?
Ja eigenlijk leerden we elkaar kennen doordat we vaak achterin de bus zaten. En toen zijn we ook nog een crew begonnen.

En hoe kwamen jullie aan djiggy?
Ja djiggy ken ik van muziek en heb muziek met hem gemaakt. Trouwens ook clips.
Ik zocht iemand die een rustige uitstraling heeft, en ook iemand een persoon die multicultureel is. Nee, ik wist niet dat hij kon acteren maar heb het gebaseerd door de clips.

Vind je het moeilijk om een film te maken dan clips?

Nee, want je wilt gewoon een verhaal vertellen.Je leert ook als bepaalde technieken kennen. Het verschil is dat het alleen wat langer is. Ook moet ik iedereen kunnen motieveren, als bijvoorbeeld regent.

Heb je ook subsidie aangevraagd?
Klopt, maar duurde dat lang?. Ja ik heb een hiphop cv gestuurd naar een filmfonds. Dan zien zijn het niet aankomen, want dan zien zijn niet dat het een succes zou worden. Eerst had ik gewoon met gespaard geld gemonteerd/gefilmd, maar daarna heb ik andere mensen er overtuigd. Want me computer trok het niet meer aan zo lange film.

En wat zijn jullie verwachtingen voor de film? Want de dvd is vandaag uitgebracht..
Ja verwachtingen.. We zien wel wat er komt.

En zijn jullie tevreden met het resultaat? Of dingen die beter kon
Natuurlijk kon er iets verbeterd worden, maar het gaat erom of het af is. Kan je genoegen nemen met hoe het nu is. Uiteindelijk zijn wij blij dat we een mooi product hebben neergezet met de middelen die we hadden. En dat is een statement die we hebben gemaakt, snap je? Waar een wil is, is een weg. We hebben het gezegd en gedaan.

Waarom is het een klassikale film?
Niemand kan ons meer nadoen. Wij hebben de eerste independent Hollandse hiphop film uitgebracht. En dat is wel heel belangrijk.

Wat zijn jullie plannen hierna?
Kas; Ja ik ga op vakantie.. en ik heb een pilot gedraaid voor een straat Hollandse soap. En ik hoop dat het goed word geleverd. En een soap is een heel andere kijk. Ook ben ik met een hiphop documentaire bezig. Over hiphop in 1999 tot 2009 en dat is echt een tijddocument en komt volgend jaar uit.
Risk; Er gaat een hoop gebeuren in de toekomst. Mij ga je checken in de serie in flow en speel ik een belangrijk rol in.


En waren het echte NS treinen die jullie hebben gebruikt?
Ja het waren inderdaad echt NS treinen. We hebben ze wel illegaal gebruikt.

Onze vragen:
Kas
1. Wat vind jij van hiphop?
Hiphop inspireert mij in alles hoe ik in het leven sta, sinds ik 11 was.
2. Hoe zou jij hiphop omschrijven?
Kunstvorm, weerspiegeling van de samenleving via mij en die wordt geuit. Omdat het in 4 elementen valt dus graf, dj’ing, mc’ing en breaken dit noem je dan hiphop. Het is een manier op hoe je in het leven staat.
3. Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?
Hiphop heeft heel veel invloed op de maatschappij. Want de doorstoom van hiphop komt door de Bronx. En het word door de mensen die geen recht van spreken had. En door hiphop wel een stem gegeven. Dus door hiphop zijn ze wel gehoord!
4. Op welke manier ben je bezig met de elementen?

Ik ben begonnen met graf, omdat ik jong was tekende ik graag. Het was stoer en eng en tekenen dus daarom wilde ik het. Vanuit daar ben ik research aan het zoeken. Breakdance en rapte een onderdeel van. Ik heb weleens gebreakdanct maar was meer als fitness.
5. Kan je een korte samenvatting hoe hiphop is ontwikkeld?
Ja, ik ben nu bezig met een documentaire en is pas december af. Rond 1999 was het echt een omkeer. Eerst waren er brainpower xtinc, postman. Toevallig zijn wij pas in 1999 uitgekomen met ons ding. Daar is de 2e generatie begonnen. Dat wilde ik laten zien hoe het vroeger was aan jongeren. Als je echt interesse in hebt, is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt.
6. Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Van alles eigenlijk, ook van jullie.

(iemand een jongen)
1. Wat betekend hiphop voor jou?
Het is een belangrijk element in mijn leven al heel lang eigenlijk. Ja heel veel dingen zoals de livestyle. Rappen, beats maken. Vroeger graffiti
Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?
Ja, ik denk steeds meer eigenlijk. Op politiekgebied, zelfs politici gaan raps schrijven. In rap komt er zelfs politiek voor.

Risk de rat
1. Wat vind je van hiphop?
Het is een wereldwijde cultuur, een levensstijl en een manier van denken dat is nou hiphop.
2. Wat voor invloed heeft hiphop op jou leven?

Ik leef hiphop, ik ben er elke dag mee bezig. Alles wat ik doe is hiphop. Tot aan het maken van beats, tekenen van grafs en tot schrijven van raps. Maar me focus ging meer naar grafitti. En nu ben ik veel met muziek bezig.
3. Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?
Zeker weten, iedereen wordt er mee geconfronteerd. Je ziet het in kleding, je hoort het in de muziek op de radio, je ziet het in videoclips die gedraaid wordt. Iedereen weet tegenwoordig wat hiphop is, zelfs mijn moeder en jouw moeder weten dat. Het is zeker doorgedrongen in de maatschappij.
4. Maar vind je ook niet dat mensen een verkeerd beeld hebben van hiphop?
Ja dat ook wel, dat het te gewelddadig is. Dat komt ook door de manier hoe het gepromoot wordt. Kijk als mijn oma voor het eerst een rapclip ziet en je ziet 50 cent over pistolen te rappen en gaat mijn oma een verkeerd beeld van zetten. Terwijl het meer dan dat is.



Dj Michel (a.ka. DJ MP)
(1. Wat vind jij van hiphop?
Ik vind hiphop eigenlijk iets voor mij is. Wat ik doe en wat ermee bereikt heb. Het is niet alleen van mij maar ook van anderen mensen.
2. Hoe zou jij hiphop omschrijven?
Als muziekvorm die al langer dan 20 jaar bestaat en steeds ouder wordt. Ik denk dat hiphop altijd zal blijven bestaan.
3. Wat voor invloed heeft hiphop op de maatschappij?
Heel veel zowel positief als negatief. Het is maar net hoe jij hiphop zelf gebruikt, en hoe de maatschappij kan veranderen. Bijv als je weet dat bepaalde mensen naar luisteren, kan jij zelf een les leren aan die mensen.
4. Welke element beoefen je?

Ik produceer muziek, maar ik rap niet en ik maak beats. Ook breng ik talenten uit, zoals hoe de nieuwe artiesten worden toegetrokken naar de media.
5. Wat vind jij van de ontwikkelingen van hiphop?
Goed.
Maar vind je niet dat mensen verkeerd beeld hebben? Ja, sommige mensen wel. Wat je op tv ziet is niet per definitie hiphop. In de underground is het veel anders. Het wordt een beetje uitgebuit, maar welke muziekvorm niet? Elke muziek vorm is eigenlijk anders.

Kas’s vriendin
1. Wat vind jij van hiphop?
Ik hou heel erg van hiphop muziek, maar niet de harde muziek. Zoals talib kwali en r&b
2. Wat betekend hiphop voor jou?
Een muziekvorm, waar ik lekker vrolijk van word. Na een dagje hard werken, even lekker muziek luisteren.
3. Denk je dat hiphop invloed heeft op de maatschappij?
Ja zeker weten, positief maar ook negatief helaas. Het is een bepaalde muzieksoort waar sommige mensen vrolijk van worden, maar ook agressief. Iedereen kan het op verschillende manier uiten.
4. Beoefen je ook een element?
Nee, maar ik ben heel erg mee bezig door Kas.


Meneer, die zich interesseert in hiphop.
1. Wat vind jij van hiphop?
Muziek
2. Hoe zal jij hiphop omschrijven?
Als een levensstijl
4. Denk je dat hiphop invloed heeft op de maatschappij?
Ja, absoluut
5. Wat vind je de ontwikkeling van hiphop?
6. Beoefent u hiphop ?
Nee, ik luister alleen hiphopmuziek.

Jongen, die niet echt bezig is met hiphop, maar zich er wel in interreseert.
1. Wat betekend hiphop voor jou?
Van niets iets maken.
2. Hoe zal jij hiphop omschrijven?
Op een muur graffiti spuiten. Op een vloer breakdancen.
3. Denk je dat hiphop invloed heeft op de maatschappij?
Jawel, je ziet het overal en het heeft zich verder ontwikkeld. Vroeger was iedereen meer met elkaar en nu is iedereen meer tegen elkaar. De eenheid is weggevallen. Als je tegenwoordig aan ouders vraagt wat hiphop is dan denken ze alleen aan geld en blote vrouwen, ze hebben dus tegenwoordig een hele verkeerde kijk op hiphop.

Meneer, die bezig is rondom hiphop.

1. Wat betekend hiphop voor jou?
Goed, leuk ik ben er meer opgegroeid. Hij maakt promo’s en is zelf ook meer bezig rondom hiphop zoals jongeren begeleiden.
3. Denk je dat hiphop invloed heeft op de maatschappij?
Ja, zeker zowel positief als negatief. Hiphop staat voor aanpakken en dingen doen, creatief zijn. Maar aan de andere kant zie je alleen maar geld, grote auto’s en als dat soort dingen.
4. Wat vind je van de ontwikkeling van hiphop?
Hiphop is heel commercieel geworden. Aan de ene kant is dat toch wel goed want dat geeft aan dat het gegroeid is. Persoonlijk meer de voorkeur voor oldschool, hiphop vanuit de underground.



Bronnen

Internetsites:
http://www.siebethissen.net/Muziek_en_Popcultuur/2004_Hip_Hop_Immortals.html
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2003/02/05/R070.htm http://www.diggout.nl/diggin/overhiphop.htm
www.hiphopinjesmoel.nl
http://www.scholieren.com/werkstukken/24208
http://www.popinstituut.nl/Encyclopedia/Genre.aspx?id=97&name=hiphop
http://www.rtl.nl/components/actueel/4inhetland/miMedia/2005/week43/vrijdag_4intland_hiphopschool.avi_plain.xml

Boeken:

· Van Brooklyn naar Breukelen, saul van stapele
· No sell out de popularisering van een subcultuur, Mirjam Wermuth
· Pop! Mirjam Wermuth
· artikel uit het tijdschrift KunstZone, geschreven door Martin van Engel

REACTIES

P.

P.

Ik wilde dit verslag gebruiken als bron voor mijn eigen profielwerkstuk maar er wordt niet genoeg bewezen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.