Verhaal + Interpretaties doos van Pandora

Beoordeling 0
Foto van Chelsy
  • Opdracht door Chelsy
  • 2e klas vwo | 352 woorden
  • 11 mei 2022
  • nog niet beoordeeld
Cijfer
nog niet beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Methode
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Pandora 

Waarom, ‘Pandora’?

De titaan Prometheus en zijn broer Epimetheus kregen van Zeus de opdracht om de mens te creëren. Zij hadden de man gemaakt, maar die man was zo ongelukkig dat Prometheus vuur van de goden stal om aan de man te geven. 

Zeus voelde zich onteerd, en wilde de mensheid hiervoor straffen. Maar hij was bang om Prometheus en zijn broer te beledigen, dus vroeg hij aan de god van de smeedkunst Hephaistos om de vrouw te vormen uit klei. 

Pandora, geschenk of straf?

Alle goden schonken de vrouw iets: Athena gaf haar wijsheid, Aphrodite gaf haar schoonheid en de andere goden gaven haar goud en kleedde haar mooi aan. Maar Hermes, vond het een goed idee om een bedriegelijke aard in haar ziel te plaatsen: nieuwsgierigheid. De goden gaven haar de naam Pandora. 

Zeus bood haar aan Prometheus, maar hij wees het geschenk af. Prometheus vertelde zijn broer dat een geschenk van de goden grote gevolgen kon hebben, en raadde hem af om iets aan te nemen. Zeus stuurde Hermes naar Epimetheus toe, en toch nam hij haar als vrouw. 

Als bruiloftsgeschenk gaf Zeus het stel een doos, met daarin alle ongelukken. Als de doos gesloten bleef, zou er niks gebeuren. Maar door de vloek van Hermes, opende Pandora de doos.

Nieuwsgierigheid doodde de kat

Uit die doos kwam van alles: Natuurrampen, ziektes en hongersnood. Al die ongelukken verspreidde zich snel rond de aarde. Pandora was erg geschrokken, in paniek probeerde zij snel de doos dicht te doen. Toen Pandora de doos snel dichtdeed, bleef als enige hoop in de doos zitten. 

Interpretaties

 Er zijn veel interpretaties over het verhaal van Pandora, er is niet verteld of het positief of negatief is dat de hoop in de doos bleef zitten. Het zou kunnen zijn dat de hoop in de doos bleef, en dat daardoor de hoop de mensen bijblijft of de mensen hoop moeten houden (positief). Maar het zou ook kunnen dat de hoop werd opgesloten als straf van de mensen, of dat de mensen maar blijven hopen en niks doen om het lot zelf te veranderen (negatief).

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Chelsy