Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Zwartboek (2006)

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • vmbo | 1603 woorden
  • 9 februari 2009
  • 257 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
257 keer beoordeeld

Zwartboek
Regisseur: Paul Verhoeven
Genre: Drama, Triller, Oorlog.

Hoofdpersonen:
- Rachel Stein (Carice van Houten)
- Ludwig Müntze (Sebastian Koch)
- Hans Akkermans (Thom Hoffman)
- Ronnie (Halina Reijn)

Gebeurtenissen.
Wanneer op een dag het onderduikadres van de joodse Rachel Steinn gebombardeerd wordt, wordt ze gered door ene Rob. Ze gaan samen wonen. Dan komt ene mr. Ghein van het verzet naar hun toe om te vertellen dat de Duitsers weten dat ze ondergedoken is. Ze krijgt een aanbod om met een groep joden de Biesbos over te steken naar bevrijdt gebied. Onderweg komen ze een Duitse patrouille boot tegen die iedereen neergeschiet. Gelukkig weet Rachel te ontsnappen. Ze wordt gevonden door twee mannen. Ze nemen haar mee als lijk. Ze komt in een ander plaatsje terecht.Daar moet ze haar haar verven en krijgt ze een andere naam. Haar naam is nu Ellis de Vries. Ze mag bij het bedrijf blijven werken. Op een dag wordt haar gevraagd, of ze een andere klus wil doen. Het is niet zonder risico, maar ze vindt dat ze niets te verliezen heeft. Als ze spullen aan het inladen zijn, komt een Duitse legerwagen binnen rijden. Ze schieten Hans neer. Hun plan is mislukt en Tim Kuiper, de zoon van de baas van het bedrijf, wordt opgepakt. Er is nog maar één manier om Tim en de andere te bevrijden, Ellis moet een relatie beginnen Kapitein Müntze. Ze krijgt een baan op het kantoor van de Nazi’s, als typiste. Ze werkt daar samen met Ronnie. De vriendin van Franken. Op een feestje herkend ze Generaal Franken als degene die haar ouders en broertje vermoord heeft. Ze voelt zich niet goed, maar gaat door met zingen. Ze zit nog steeds bij het verzet en moet een microfoontje plaatsen in het kantoor van Franken. Ze verstopt het microfoontje achter een schilderij. Bij verzet komen ze erachter dat mr. Ghein de joden met opzet aan Franken levert. Nu ze willen van Ghein vermoorden. Maar dat mag niet van Gerben, want dan gaan Tim, en nog 40 gijzelaars tegen de muur. Waar Ellis op reageert dat er anders weer 40 joden aan gaan. Ze hebben een plan bedacht. Ze gaan van Ghein gijzelen. Omdat dat mislukt vermoorden ze van Ghein toch. Als Ellis die avond naar Müntze gaat, zet hij een pistool tegen haar borst en zegt dat ze hem alles verteld. Ze vertelt hem alles omdat ze hem vertrouwd. Ze is echt verliefd op hem. Ze vertelt ook dat Franken het geld van joden afpakt door ze te vermoorden. Müntze blijft bij Ellis en de volgende dag verteld hij aan de Generaal wat Franken doet. Maar omdat ze niks kunnen vinden, wordt Müntze gearresteerd. Het volgende plan is om de gevangen te bevrijden. Ellis moet meedoen, maar ze wil dat Müntze dan ook mee mag. Na een discussie mag Müntze mee. Als ze ’s avonds willen ontsnappen, blijkt er een val te zijn. Iedereen wordt neergeschoten op Hans na. Franken weet dat Ellis er mee te maken heeft en arresteert haar. Hij houdt het microfoontje bij haar zodat het lijkt alsof zij hun verraade heeft.
Ze komt in de cel. Ze hoort gegil van mensen die gemarteld worden. Dan wordt de deur open gemaakt. Ze wordt gered voor de vriend van Ronnie. Ze neemt Müntze ook mee. Samen vluchten ze. Ze horen op de engelse radio dat de koningin zegt dat Nederland bevrijd is. Maar Ellis weet niet of ze wel zo blij moet zijn met de bevrijding, ze weet dat als ze nu verder gaat met Müntze dat ze gezien wordt als een verrader.


Na de bevrijding denken Gerben en de rest nog steeds dat Ellis hun verraden heeft. Ellis denkt dat Notaris Smaal er wat mee te maken heeft, omdat die in het begin zei dat hij niet wist waar Ellis haar ouders waren, maar van haar ouders hoorde ze dat hij het wel wist. Hij probeerde ook te onderhandelen met de Duitsers over de straffen van gevangenen. En hij wist van hun plan om de gevangenen te bevrijden. Toen Ellis met Müntze naar hem toe ging en vertelde wat ze dacht. Wist meneer Smaal te vertellen dat hij het niet was en vertelde zijn verhaal. Hij had allemaal kleine dingen bijgehouden in een notitieboekje en had daar zijn conclusie uitgehaald. Als hij wat wilt pakken uit de gang wordt hij neergeschoten zijn vrouw ook. Müntze gaat achter de dader aan. Maar wordt gezien door het verzet en als ze omhoog kijken zien ze Ellis. Ze gaan achter haar aan omdat ze nog steeds denken dat ze een verrader is.
Müntze zou als de Duitsers er nog zaten de doodstraf krijgen, maar omdat er nu Canadezen zitten vindt die man dat dat niet meer geld. Maar de Duitse Generaal werkt nu voor de Canadezen en weten ze over te halen zodat Müntze alsnog tegen de muur moet. Ellis is ook gepakt en moet naar de gevangenis. Daar wordt ze gemarteld. Hans red haar en neemt haar mee naar zijn huis. Daar verteld hij dat Müntze er niet meer is. Nu wordt het Ellis te veel ze raakt is in een shock. Dan spuit Hans een “kalmerend middeltje” in haar maar dat blijkt insuline te zijn. Als Hans naar het balkon loopt bedenkt Ellis zich dat ze chocolade moet eten om weer normaal te worden. Als Ellis weer normaal is springt ze van het balkon en verdwijnt in de mensen massa. Ze gaat naar de Canadezen en daar verteld ze alles. Ze bewijst dar Notaris Smaal de dader niet is maar Hans. Hij deed alsof hij arts was, maar speelde zo namen door van rijke Joden naar van Ghein. Als een Canadees haar naar Gerben brengt om het te vertellen, flipt Gerben eerst als hij hoort dat Ellis hier is. Maar als Ellis hem alles verteld heeft, gelooft hij haar. Ze willen Hans hebben. De Canadezen zeggen dat alle wegen gecontroleerd worden. Als Ellis en Gerben naar zijn huis gaan, zien ze dat er een lijkwagen weg is. Ze snappen dat Hans ontsnapt op dezelfde manier als Elllis toen ze ontsnapt was van van Ghein. Ze zoeken een lijkwagen en vinden hem al snel. Ze draaien het kruis dicht zodat Hans geen lucht meer krijgt en stikt.

Het verhaal is heel realistisch en het zou zo echt gebeurd kunnen zijn.

Personen.
De hoofdpersoon is Rachel Stein. Zij is een dapper meisje. Dat kan je zien aan de scene waarin ze gevraagd wordt om in het verzet te komen. Daar beslist ze om gevaarlijk werk te doen. Haar rede is dat ze toch niets te verliezen heeft.

Ludwig Müntze is iemand die snel om te praten is. Hij hoort trouw te zijn aan de Nazi maar hij wordt toch weer omgepraat door Rachel.

Hans Akkermans heeft twee kanten. Een aardige, hij nam het steeds op voor Rachel, en een slechte. Hij probeert iedereen uit te moorden die te veel weet.

Ronnie is iemand die zich graag bloot geeft. In de film zie je haar naakt om Rachel en Müntze te redden. Ze springt ook van de een naar de ander om haar zelf veilig de oorlog door te gaan.

Plaats.
Het verhaal speelt zich af in Nederland, vlak aan de Belize grens. Het is er allemaal heel donker zodat het goed te zien is dat je in de oorlog sfeer zit.

Tijd.
Het verhaal speelt zich af tijdens de tweede wereld oorlog. De film duurt de halve oorlog lang. Je begint midden in de oorlog en het eindigt pas als Nederland bevrijd wordt. Het verhaal wordt niet chronologies verteld. Het begin in Afghanistan ongeveer een paar jaar na de oorlog. Dan zit je opeens middenin de oorlog en dan eindig je weer in Afghanistan.

Begin.
De film begint dus in Afghanistan. Het is een gebeurtenis. Je ziet een bus stoppen. Rachel en haar man stappen uit. Haar man gaat lopen maar Rachel hoort iemand zingen. Het is een bekende stem. Ze komt bij een school en ziet haar vriendin uit de oorlog. Ze is lerares geworden in Afghanistan, een land met oorlog.


Einde.
De film heeft een open einde. Er kan natuurlijk nog van alles gebeuren. Je zou er zo een gevolg op kunnen maken. De oorlog is afgelopen en je ziet Rachel weer in Afghanistan met Ronnie praten. Dan haalt haar man haar op, en gaat ze verder.

Muziek.
Ik weet niet meer wat voor soort muziek er wordt gebruikt in de film. Vaak zijn het oude Duitse liedjes. Het maakt denk niet zo veel uit voor de sfeer anders zou ik het wel onthouden hebben. Soms wordt er door de personages gezongen. Dan is het natuurlijk wel belangrijk want je zingt bijvoorbeeld geen sombere liedjes op een feestje.

Beelden.
Er wordt op een manier gefilmd dat je soms denkt dat je op de set staat terwijl dat natuurlijk niet zo is. Het is op een duistere manier buiten verlicht en binnen bij de nazi heel licht en vrolijk.

Titel.
De titel zwart boek is gekozen, omdat aan het einde Rachel met behulp van het zwarte boekje haar onschuld kan bewijzen en de echte dader van alle problemen kan pakken. Ik vind het een goede titel. Hij is origineel en niet zo´n normale titel zoals WO2.

Beoordeling.
Ik vind het een spannende film. Je zit er helemaal in, en het is wel een spannend avontuur met een gevaarlijk doel. Het is ook wel een beetje onduidelijk. Dat komt omdat je het beeld soms door de donkere belichting negatief ziet. Ik geef deze film een 8.

REACTIES

M.

M.

Geachte heer/ mevrouw,

Ik moet voor nederlands een filmverslag maken over de film zwart boek.
Nou wou ik dit verslag gebruiken maar ik ben een aantal fouten tegen gekomen.
Ten eerste: De film begint niet in Afganistan maar in Israƫl.
En ten tweede: Het stel dat uit de bus stapt zijn niet Rachel en haar man.
Dit stel is namelijk Ronnie, de vriendin van Rachel(ellis) uit de oorlog, en Ronnie haar man.

De informatie die er nu in dit verslag staat is behoorlijk vverwarrend.
Hopelijk kan er snel iets aan gedaan worden.

Met vriendelijke groet,

Melanie Koeleveld

15 jaar geleden

B.

B.

dit is echt sllecht gemaakt ik weet niet hoor maar van ghein gaat dood in dit verhaal en vervolgens vlucht die op het laasts in een lijkenwagen er klopt niks van

13 jaar geleden

G.

G.

slecht gemaakt zegt je.nou rachel hebt nog nooit gewoont in afganistan.zij was een nederlandse vrouw die verhuist is na world war II naar israel.mijn pa weet dat.omdat mijn pa die tijd hebt meegemaakt en rachel zeer goed kent.dus waar jij die onzin vandaan haalt is een vraag

5 jaar geleden

J.

J.

he en wat voor cijfer had je docent ervoor gegeven? ik persoonlijk zou t een 6 geven omdat het vol fouten staat maar verder op zich goed als je het globaal bekijkt ik heb zelf ook een verslag gemaakt over zwartboek en die was totaal anders je kan hem terug lezen bij 3vwo (ik doe nu master opleiding want is3 jaar terug gemaakt)

12 jaar geleden

S.

S.

Het verhaal is heel realistisch en het zou zo echt gebeurd kunnen zijn.

Mijn lieve meid dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwartboek (2006)"