Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zwartboek (2006)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 2299 woorden
  • 3 februari 2009
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
A. Opdrachten die te maken hebben met de film die je gaat bekijken

1. wat is de titel van de film die je gaat bekijken?
Zwartboek
2. Waarover gaat de film volgens jou?
Oorlog & Liefde
3. Wat is de naam van de regisseur?
Paul Verhoeven
4. Wat is de naam van de producer?
San Fu Maltha (Fu Works)
5. Is de film een verfilming van een boek?
Nee, maar wel andersom: er is een boek over de film geschreven door Laurens Abbink Spaink.

B. Opzoeken in een encyclopedie/woordenboek/internet

1. Zoek informatie over de regisseur.

Paul Verhoeven is een van de meest succesvolle Nederlandse regisseurs. Hij groeide op in Amsterdam en Den Haag en studeerde wis- en natuurkunde in Leiden, waar hij met het maken van de studentenfilm 'Een hagedis te veel' zijn eerste succes boekte. Deze ter gelegenheid van het lustrum van het studentencorps gemaakte film kreeg een vervolg met een drietal korte speelfilms, die Paul Verhoeven na het behalen van de titel 'drs. in de wis- en natuurkunde' deden besluiten naar de filmacademie in Amsterdam te gaan
Hij maakte nadien een documentaire over het korps mariniers (1965) en Anton Mussert (voor tv, 1968) en tekende in 1969 voor de regie van de kostbare tv-serie Floris. De titelrol werd hierin gespeeld door Rutger Hauer, de ster uit vijf films van Verhoeven.
Zijn Turks fruit, Keetje Tippel en Soldaat van Oranje deden het ook in buitenland erg goed (Turks fruit kreeg een Oscar-nominatie). De vierde man (met Jeroen Krabbe) werd vooral in Amerika een enorm succes. Reden voor Hollywood om de Hollandse regisseur uit te nodigen voor de regie van een in Spanje opgenomen spektakelfilm, Flesh and blood (1985), die Verhoeven in 1985 het Gouden kalf opleverde voor de beste lange speelfilm en de beste regie. In 1986 ging hij in Amerika wonen en begon zijn Amerikaanse carrière.
Robocop (1987), een (voor Amerikaanse begrippen) low budget film was zowel een artistiek als financieel succes. De opvolgers Total Recall en vooral Basic Instinct (1992) waren echte Verhoeven films met wrange humor en spraakmakende provocaties. Showgirls (1995) was wel spraakmakend maar werd door critici afgemaakt en door het publiek genegeerd. Met Starship troopers revancheerde Verhoeven zich gedeeltelijk en The hollow man (2000) was een redelijke kaskraker.
Robocop (1987), een (voor Amerikaanse begrippen) low budget film was zowel een artistiek als financieel succes. De opvolgers Total Recall en vooral Basic Instinct (1992) waren echte Verhoeven films met wrange humor en spraakmakende provocaties. Showgirls (1995) was wel spraakmakend maar werd door critici afgemaakt en door het publiek genegeerd. Met Starship troopers revancheerde Verhoeven zich gedeeltelijk en The hollow man (2000) was een redelijke kaskraker.

2. Zoek informatie over de producer.
San Fu Maltha is geboren in Rotterdam op 17 juni 1958.
In 1995 richtte hij het productiebedrijf Fu Works op. In 1999 was hij mede-oprichter van het distributiebedrijf A-Film. Hij produceerde Nederlandse speelfilms, waaronder Phileine zegt sorry (2003) en Zwartboek (2006), televisieseries en documentaires.
Verder valt er niet echt iets over hem te vinden. alleen dingen over zijn gekidnapte zoontje…

C. Opdrachten tijdens het bekijken van de film

1. Beschrijf kort hoe de film begint. Geef aan: midden in het verhaal / met een inleiding / met het einde / anders, nl. ….. Leg uit waarom dit belangrijk is om te weten voor de rest van het verhaal.
De film begint met een vrouw die met een busreis naar Israël Rachel opzoekt in een school waar zij les geeft. De vrouw (een vriendin van Rachel uit de oorlog) praat met Rachel en daarna vertrekt ze weer, waarna Rachel aan het water gaat zitten om na te denken over vroeger. De rest van de film is dus eigenlijk één grote flashback. Dit is belangrijk om te weten omdat je dan bijvoorbeeld weet dat ze de 2e wereldoorlog, waar de rest van de film over gaat, heeft overleefd, en dus in Israël zit. Verder is dit stuk van de film naar mijn idee eigenlijk overbodig.

2. Welke hoofdpersonages spelen er in de film? Noem namen en geef een uitleg bij jouw antwoord.
- Rachel Stein: Een zelfstandige vrouw van 24 met veel lef. Ze durft haar lichaam als hulpmiddel te gebruiken. Met haar knappe uiterlijk en wat flirten kan ze veel gedaan krijgen. Ze kan erg goed zingen.

- meneer Smaal: Een aardige man, die op eigen risico de financiën van joden bijhoudt. Eerst wordt hij er nog van verdacht samen te werken met Franken, maar dat blijkt later fout te zijn. Hij heeft al het bewijs opgeschreven in een zwart boekje…

- Müntze: Is een Duitse SD-officier. Hij probeert voor zo min mogelijk slachtoffers te zorgen aan beide kanten. In de film vertelt hij ook over zijn postzegelverzameling, en dat geeft hem ook wel een zachte, aardige kant.
Hij redt later Rachel ook uit het SD-gebouw. Ik vind het echt stom dat hij aan het eind van de film doodgaat.

- Hans: Hij doet zich eerst voor als verzetsstrijder en als dokter, maar eigenlijk geeft hij informatie door aan Franken. Hij wil alle gestolen juwelen van de dode joden voor zichzelf houden, en doet er alles aan om zijn eigen hachje te redden.

- Franken: Een Duitse officier. Hij steelt het geld van rijke joden die hij met een list vermoord in de Biesbosch. En als Müntze hier achter komt, is hij er op voorbereid en haalt hij zijn brandkast leeg. Het is een beetje een geheimzinnig type. Achter alles dat hij doet zich nog wel iets anders achter. Zolang hij er maar profijt aan heeft, werkt hij mee.

-van Gijn: Hij weet op de een of andere manier ondergedoken joden te vinden, en ze naar de Biesbosch te lokken. Hij werkt samen met Franken. Hij wordt later vermoord door de verzetsstrijders.

3. welk verband hebben de personages met elkaar? Familie, vrienden, werk, iets anders en geef weer uitleg waarom.
Meneer Smaal is de notaris van Rachel. Als Rachel ook door van Gijn naar de Biesbosch is gelokt, maar de aanval onder leiding van Franken overleeft, sluit ze zich aan bij het verzet, onder leiding van Has. Smaal hoort ook bij deze groep. Voor het verzet papt Rachel aan met Müntze.

4. In welke tijd speelt het verhaal (ongeveer), leg uit hoe je dat weet. Kies uit bijvoorbeeld: verre verleden / dichtbije verleden / nu / toekomst / anders, nl. ……

De film speelt zich in het begin en op het einde af in het nu. Daarna is er een flashback naar de tweede wereldoorlog, dus hij speelt in het dichtbije verleden.

5. Tot welk genre behoort de film? Oorlog / liefde / psychologische / science fiction / anders nl. …. En leg uit hoe je dat weet.
Het genre van de film is oorlog, omdat het gaat over een joods meisje in het verzet dat de oorlog probeert te overleven.

6. hoe lang duurt de film (uren / minuten) de zogenaamde verteltijd?
Twee uur en vijfentwintig minuten.

7. Hoe lang duurt het verhaal waarover de film gaat, de zogenaamde vertelde tijd? Leg je antwoord duidelijk uit.
De vertelde tijd duurt een paar jaar. Ik weet niet precies hoeveel, want je weet niet in welk deel van de oorlog de flashback begint.

8. Zitten er flashbacks in de film? Ja / Nee. Hoe merkte je dat?
Ja, bijna de hele film is een flashback. De flashback begint met Rachel die in het water kijkt, en eindigt met Rachel die in het water kijkt. Dat vond ik wel leuk gedaan.

9. Vat het verhaal van de film kort samen in ongeveer 1 A4 getypt (12 pts.)
De film begint met een vrouw die met een busreis naar Israël Rachel opzoekt in een school waar zij les geeft. De vrouw (een vriendin van Rachel uit de oorlog) praat met Rachel en daarna vertrekt ze weer, waarna Rachel aan het water gaat zitten om na te denken over vroeger. Dan begint de flashback.
Rachel zit ondergedoken op een boerderij. Op een dag zit ze buiten te zingen als er een zeilboot aan komt varen. Ze raakt met Rob, de eigenaar van de boot, aan de praat. Plotseling komt er een geallieerde bommenwerper overvliegen die zijn bommen moet laten vallen om niet neer te storten. Één bom valt precies op de boerderij van de familie waarbij ze ondergedoken is. Rachel duikt samen met Rob onder in het bedrijf van Robs vader. Dan krijgen ze bezoek, het is van Gijn. Hij vertelt dat de Duitsers haar op het spoor zijn omdat er een persoonsbewijs is gevonden. De man wil haar en Rob helpen om te vluchten, maar ze moet er wel wat voor betalen. Voor het geld gaat ze naar de notaris van de familie. Omdat Rachels vader in diamanten handelt, hadden ze behoorlijk wat geld achtergehouden. Daarna gaat ze met Rob naar de vluchtboot. Daar wordt ze herenigd met haar familie. Maar de oversteek blijkt een val te zijn en alle Joden worden doodgeschoten. Rachel is de enige overlevende. Ze werd door mensen naar de verzetsgroep gebracht. Ze wordt in een doodskist binnengesmokkeld. Ze verandert haar naam in Ellis de Vries en verft haar haar blond. Ze krijgt een klus van het verzet. Ze moeten spullen ophalen. Samen met Hans, gaat ze met koffers met daarin de spullen de trein in. Maar dan is er een controle en Rachel doet net alsof zij en Hans ruzie hebben en loopt weg met de koffers en loopt een coupé binnen waarin een Duitse officier zit. Hij heet Müntze, en ze raken aan de praat. Hij stelt voor haar weer naar huis te brengen. Maar dat wilt ze niet. Rachel gaat langs bij het kantoor. Müntze vindt het leuk om haar weer te zien. Ze krijgt een baan bij de SD. Dit geeft haar de kans afluisterapparatuur te plaatsen achter een schilderij voor de verzetsgroep. Ze horen dat Franken de verzetsstrijders wil laten vermoorden, maar Müntze ziet dat liever niet meer gebeuren zo aan het einde van de oorlog, uit de angst voor wraakacties. Tijdens een ander gesprek herkent Rachel de stem van van Gijn uit het verzet. Hij was dus een verrader. Er zijn veel verzetstrijders opgepakt en Ellis wil ze bevrijden dit kan ze goed doen omdat ze werkt bij de SD. Müntze wordt gearresteerd wegens het onderhandelen met het verzet. Hierop staat de doodstraf. Om de mensen van het verzet te bevrijden moet ze een luik in de kelders openmaken, zodat de verzetsstrijders naar binnen kunnen, dit lukt haar. Toch gaat het fout. Ze hoort schoten uit de kelder komen. Ze zijn verraden. Ze wordt ontmaskerd door Franken. Hij wist al die tijd al dat ze apparatuur achter het schilderij had geplaatst. Zij wordt op verdenking van dubbelspion gevangen gezet. De volgende ochtend wordt ze bevrijdt door Müntze. Een paar dagen later op 5 mei ’45 is Nederland bevrijd. Rachel en Müntze gaan langs de notaris omdat ze hem verdenken van samenwerking met de Duitsers. Maar terwijl ze bij hem zijn wordt hij doodgeschoten. Müntze gaat achter de moordenaar aan, maar wordt opgepakt door verzetsstrijders. Ook Rachel wordt gevangen gezet wegens verraad. De volgende ochtend wordt ze gered door een Canadese officier en Hans. Ze gaat met Hans mee en hij vertelt dat Müntze is geëxecuteerd. Hierdoor raakt Rachel zo van streek dat Hans haar ‘een kalmerende injectie’ geeft. Het blijkt een overdosis insuline te zijn. Als Hans op het balkon staat pakt ze chocolade uit zijn tas en eet het op om de insuline af te breken. Ze springt uit het raam. Ze wordt opgevangen door het publiek. Rachel rent weg. Later gaat ze naar de massagraven, waar Kuipers ook is. Ze legt uit dat ze het verzet niet heeft verraden, maar Hans. Ze bewijst dat met het zwarte boekje van notaris Smaal die alles genoteerd heeft. Hans wil het land uitvluchten op dezelfde manier als Rachel mee werd gesmokkeld. Maar Kuipers en Rachel weten de lijkwagen te onderscheppen, en voordat Hans doorheeft wat er precies gebeurd, hebben ze de kist al dichtgeschroefd. Hans biedt Rachel geld en juwelen aan die hij van de dode joden heeft gestolen, en hij in zijn kist heeft, om hem vrij te laten gaan. Rachel propt alles terug in de kist, en ze voelt zich verschrikkelijk omdat ze weet dat daar ook geld van haar ouders tussen zit. Om wraak te nemen op Hans schroeft ze het luchtgat dicht met de ketting van haar ouders. Ik vind dit persoonlijk heel symbolisch, omdat Hans haar ouders heeft laten vermoorden, en zij hem nu met de ketting van haar ouders vermoordt. Hans sterft omdat hij geen lucht meer krijgt. Kuipers en Rachel zitten naar het water te kijken, en dan gaat de film verder in Israël waar je ziet dat Rachel een kamp heeft opgebouwd met dat eigen schooltje waar ze in het begin van de film al was.


10. Vat het verhaal van de film kort samen in één zin.
Rachel is een joods meisje dat bij het verzet terechtkomt en hen helpt door aan te pappen met een SD-officier, Müntze.

11. Geef de film die je hebt gezien een cijfer, leg duidelijk uit waarom je dit cijfer hebt gegeven.
8.5 omdat het een heel spannende film is. Er wordt heel goed gespeeld, en je kunt je goed inleven. Hij is ook leerzaam, omdat je van alles te weten komt over de tweede wereldoorlog en hoe het verzet in elkaar zat. Dit verhaal is gebaseerd op de verhalen van mensen die echt zulke dingen hebben meegemaakt. Dat lijkt me echt verschrikkelijk…

12. Wat is de hoofdgedachte van de film (wat willen de makers de kijker duidelijk maken?)? Leg uit waarom jij dat vindt.
Ik denk dat deze film niet echt een hoofdgedachte heeft. Ik denk dat het doel van deze film is om je meer te leren over de oorlog, en om je een spannend verhaal te vertellen. Er zit volgens mij niet echt een boodschap in. Als je het ver zoekt, kan het nog zijn dat er nooit meer zo’n oorlog moet komen… maar die boodschap zit eigenlijk in alle oorlogsfilms.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Zwartboek (2006)"