Gladiator (2000)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1860 woorden
  • 18 oktober 2010
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
7 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
In gladiator wordt het korte leven van Maximus Decimus Meridius (⇖) geschetst. Het laat een aantal grote gevechten zien om een beeld te krijgen van hoe het in de arena aan toe ging. Maar dan natuurlijk in het voordeel van Maximus, die al deze gevechten wint. Commodus is tijdens dit verhaal aan de macht. Hij heeft illegaal zijn vader opgevolgd als keizer. Hij wil Maximus vermoorden.

Dit gevechtsverhaal begint met een veldslag tussen de barbaren uit Duitsland en de soldaten van Rome. Het Romeinse leger is onder aanvoering van Maximus Decimus Meridius. De caesar, dan nog Marcus Aurelius, de vader van Commodus,  kijkt toe.

Na de gewonnen veldslag gaan alle soldaten terug naar het kamp om daar feest te vieren. Daar vraagt de Caesar iets ultrabelangrijks. Of Maximus caesar wil worden en Rome weer een republiek wil maken.  Maximus wil eigenlijk helemaal geen caesar worden en zegt dit dat ook. Maar dat is juist de reden dat Marcus dit zo graag wil, zo weet hij zeker dat de toekomstige caesar niet op zijn troon zal blijven zitten, maar er echt zijn best voor doet om Rome weer een republiek te maken. Maximus weet niet wat hij moet doen en neemt een beetje tijd om er over na te denken. Marcus neemt dan zijn kans om aan Commodus te vertellen dat hij geen keizer zal worden. Commodus is diep teleurgesteld en vermoordt hierna zijn vader in een omhelzing tegen zijn borst. Niemand weet nu de laatste wensen van Marcus Aurelius, behalve Maximus. Daarom laat Commodus hem oppakken en vermoorden. Ook zijn familie moet worden uitgemoord volgens hem. Maximus wordt naar het bos gebracht en daar weet hij met een slimme list de pretorianen om de tuin te leiden en zo te ontsnappen op de paarden waarmee ze gekomen zijn. Hij rijd zo snel als hij kan naar zijn huis, maar hij is al te laat. Aangekomen ziet hij zijn zoon en zijn vrouw. Zijn vrouw is meerdere malen verkracht, levend verbrand en gekruisigd. Zijn zoon is ook levend verbrand en gekruisigd. Maximus begraaft ze en valt rouwend bij hun graven in slaap. Hij wordt in zijn slaap opgepikt door een handelaar en wordt als slaaf verkocht aan Proximo. Deze lijkt op het begin een hele gemene, maar naarmate Maximus hem beter leert kennen blijkt al snel dat het een goede man is, die zelf vroeger ook gladiator is geweest, maar is vrijgemaakt door de caesar.



Alle gladiatoren worden getest op hun vaardigheden. Ze moeten een kort zwaardgevecht met een van de beste gladiatoren van Proximo houden. Zijn ze heel goed, Rood. Zijn ze niet goed, Geel. Maximus vecht niet en zo wordt hij Geel.

Maximus’ eerste gevecht in een kleine arena in de woestijn wordt een bloedbad. Gele gladiatoren worden vastgemaakt aan een Rode gladiator en ze moeten samen zien te overleven. Valt de een af, dan hakt de ander ‘gewoon’ de hand van de dode eraf en vecht verder. In de arena laat Maximus in een keer zien dat hij wel goed kan vechten en hij blijft samen met zijn Rode partner en nog een andere Rode gladiator over. Hij wordt al snel bekend en geliefd bij het publiek en staat al snel bekend als Spanjaard. Hij verslaat keer op keer iedereen tegen wie hij moet vechten en staat soms wel eens in zijn eentje tegenover 5 anderen. Toch blijven de goden hem gunstig gezind.

Na vele gevechten komt Proximo met de mededeling dat in Rome grote spelen worden gehouden en dat hij ook met zijn gladiatoren erheen mag komen. De spelen worden in het Colosseum  gehouden.

Tussen alle gevechten door zie je Commodus ook plannetjes smeden om het senaat af te schaffen. Dit wil hij aankondigen op de spelen. Op weg naar de spelen komt Lucius, de zoon van de zus van Commodus, Lucilla, naar Maximus toe. ‘Are you the one they call the Spaniard?’ , vraagt hij aan Maximus. Maximus zegt dat hij dat inderdaad is en na een tijdje te staan praten moet Lucius weer gaan.

Dan is het tijd voor zijn eerste gevecht in Rome. Het verhaal gaat over de slag bij Carthago. De barbaren tegen soldaten uit Rome. Maar het verhaal loopt anders dan verwacht en de groep gladiatoren van Proximo, die de barbaren moeten voorstellen, winnen onder de leidende tactieken van Maximus. Commodus wil wel eens weten wie deze Spanjaard is en gaat naar het strijdveld van het Colosseum . Daar aangekomen met vele pretorianen en onder luid geroep van de menigte, vraagt Commodus of  de Spanjaard zijn helm wil afzetten. Eerst weigert hij dit, maar daarna zet hij zijn helm af en zegt dat hij Maximus Decimus Meridius heet, vader van een vermoorde zoon en echtgenote van een vermoorde vrouw.  Commodus schrikt dat Maximus niet dood is en vanaf dan is er strijd gaande tussen Commodus en Maximus. Maximus wint keer op keer om Commodus te pesten en Commodus doet er alles aan om hem dood te krijgen.


Op een avond als Maximus in zijn gladiatorcel zit, komt Lucilla hem opzoeken. Ze verteld hem dat ze gehuild heeft voor zijn zoon en vrouw en dat steunt. Ook zegt ze dat er een senator is die Maximus dolgraag wil helpen. Maximus gaat niet op dit aanbod in en is te koppig om Lucilla te vertrouwen. Dan vertrekt ze weer.

Commodus heeft een slimme list bedacht om Maximus te vermoorden en toch het publiek voor zich te houden.  Hij heeft de enige gladiator die nog nooit is verslagen is, Tigris van Gallië, uitgenodigd om tegen Maximus te vechten.  Na een spannend gevecht, wat Maximus uiteraard wint, moet de caesar beslissen of  Tigris mag blijven leven of dat Maximus hem af moet maken. Commodus volgt de wil van het publiek, die wil dat Tigris gedood wordt en houdt zijn duim omlaag.
laatste oordeel over Tigris door Commodus (Joaquin Phoenix)
Maar Maximus vermoord hem niet en gooit zijn bijl neer. Daardoor zou je denken dat het publiek zich tegen hem keert, maar in plaats daarvan wordt hij nu uitgeroepen tot Maximus de genadige. Nu kan Commodus hem helemaal niet meer vermoorden zonder dat het volk zich tegen hém keert.

Na het gevecht, terug in het kamp, komt Cicero, Maximus’ trouwe dienaar, naar hem toe. Hij vertelt hem dat hij het leger heeft gevonden en dat ze voor Maximus klaar staan. Daarna gaat Cicero naar Lucilla toe, die rond wordt gedragen door de stad, om haar te vertellen dat Maximus met haar plan om met de senator te gaan praten die hen wil helpen, instemt.

Zo gezegd komt Senator Gracchus naar Maximus toe en Maximus vertelt hem zijn plan. Hij wil dat Gracchus hem vrijkoopt. Daarna zal hij met zijn leger terugkeren en Commodus vermoorden. Zodra Commodus dood is, zal Maximus Rome weer aan het volk geven, oftewel de senaat, die voor het volk spreekt. Eerst geloofd Gracchus hem niet, maar omdat Marcus Aurelius hem vertrouwde en Lucilla dat ook doet, stemt hij toe en vertrekt weer.


De volgende dag geeft Lucilla Commodus een slaapdrankje en dan gaat Lucilla Maximus opzoeken en vertelt het ontsnappingsplan. Als  Commodus wakker is geworden en merkt dat Lucilla weg is, gaat hij even met Lucius praten. Die vertelt alles wat Lucilla hem over Maximus heeft vertelt. Hij vertelt dat Lucilla heeft gezegd dat Maximus de redder van Rome is en wanneer Lucilla thuis komt, zit Commodus verhalen voor te lezen aan Lucius. Als het verhaal afgelopen is, vertelt Commodus dat er ooit eens een caesar was die verraden werd door zijn eigen vlees en bloed. Door het kleine bijtje. En dat als het kleine bijtje niet alles zou vertellen, de Caesar al haar geliefden zou afslachten en hun bloed zou baden. ‘And do you know what the little bee did?’ zegt hij dan, ‘The little bee told him everything.’  En zo was Lucilla gedwongen om Commodus alles te vertellen.

Connie Nielsen als Lucilla

Als Commodus alles gehoord heeft laat hij zijn pretorianen het kamp van Proximo binnen vallen. Proximo laat ze echter niet binnen. Hij geeft Maximus de sleutel en trekt zich terug in zijn kamer. Maximus vlucht en geeft de sleutels door aan de andere gladiatoren. Hij vraagt aan ze of ze de pretorianen willen ophouden zodat hij weg kan glippen en terug kan komen met een leger. De andere gladiatoren houden de pretorianen op en zo kan Maximus door een ondergrondse gang wegkomen. Op dat zelfde moment wordt Proximo gedood door de pretorianen met in zijn handen het houten zwaard waarmee hij ooit eens is vrijgemaakt door Marcus Aurelius.

Als Maximus aankomt op de afgesproken plek, ziet hij Cicero op zijn paard zitten. Als hij dichterbij komt, rent het paard weg en ziet Maximus dat Cicero aan een strop hangt. Maximus probeert hem nog te redden, door hem op te lichten, maar op dat zelfde moment schieten de pretorianen drie pijlen door Cicero’s borst. Maximus zelf wordt omsingeld en opgepakt.

Wanneer Maximus in de gevangenis zit, verteld Commodus aan Lucilla dat zij van hem moet houden, zoals hij ooit van haar gehouden heeft. En dat ze maar één verkeerde blik hoeft te geven, als ze wil dat Lucius wordt gedood. Ook moet zij hem een zoon schenken, die later een sterke troonopvolger word. Daarna laat hij Lucilla alleen en vertrekt naar het Colosseum en bezoekt Maximus, die vast hangt met kettingen aan zijn armen.

Commodus vertelt hém dat Commodus tegen hem gaat vechten als afsluiting van het mooie verhaal van Maximus de genadig. De generaal die een slaaf werd. De slaaf die een gladiator werd. En de gladiator die uiteindelijk werd gedood door de caesar die hij zo uitdaagde. Voor dat ze gaan vechten, steekt Commodus een scherpe punt in Maximus’ rug, zodat Commodus zich niet zo bedreigd voelt om met Maximus te vechten.

Als Commodus en Maximus in het midden van het Colosseum staan, krijgt Maximus het moeilijk. Hij balanceert op het randje van de dood en is al onderweg naar het Paradijs. Toch weet hij Commodus te ontwapenen. Maar wanneer hij Quintus, die dan de leiding heeft over het leger, om een zwaard vraagt, krijgt hij dat niet. En als hij de soldaten die in de arena staan om een zwaard vraagt, geeft Quintus hen de opdracht om het zwaard in de schede te doen. Dan haalt Commodus een dolk tevoorschijn die hij verstopt had in  zijn uitrusting bij zijn pols. Maar uiteindelijk weet Maximus hem te vermoorden met de dolk die Commodus zelf bij had. Als Commodus dood is, spreekt Maximus de laatste wensen van Marcus Aurelius uit en valt neer op de grond. Lucilla rent naar hem toe en zegt dat hij naar zijn vrouw en zoon moet gaan. Daarmee bedoelt ze natuurlijk naar het paradijs, naar zijn vrouw en zoon.

Wanneer Maximus dood is, draagt Gracchus hem met een paar gladiatoren, die nu vrij zijn, naar zijn laatste rustplaats. Maximus is weer herenigd met zijn vrouw en zijn zoon.

Mening: ik vond het eerst geen leuke film en ik zag er tegen op om hem te gaan kijken. Maar nu heb ik hem al 3 keer gezien en nu vind ik het een mooie film. En elke keer als ik hem kijk moet ik huilen op het einde.

REACTIES

H.

H.

een heel goede sammenvatting ik moest de film ook bekijken voor geschiednis

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Gladiator (2000)"