ADVERTENTIE
Open Avond = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Avond op woensdag 9 december dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel al je vragen én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo?

Meld je dan nu aan!

The Gladiator, geregisseerd door Ridley Scott, gezien op 30 maart 2002

sbu: 4Zaterdag 30 maart heb ik de film ‘The Gladiator’ gehuurd en gezien. Hij duurde 2,5 uur.De keizer van het Romeinse rijk, Marcus Aurelius, is een oude man die weet dat zijn tijd bijna voorbij is. Zijn zoon Commodus, wreed en genadeloos, is niet de juiste opvolger en daarom kiest hij Maximus Decimus Meridius voor deze taak, en vraagt hem of hij de Republiek in ere wil herstellen. Maximus is een erg succesvol generaal die door het leger aanbeden wordt. Wanneer Commodus het plan van zijn vader hoort, wordt hij woedend en vermoordt hij met hulp van zijn moeder zijn vader. Als Maximus hierna weigert om Commodus te dienen wordt Maximus ter dood veroordeelt. Hij weet te ontsnappen en vlucht. Als hij eindelijk bij zijn huis in Spanje in aangekomen, blijkt dat zijn vrouw en zoontje zijn vermoord en zijn huis in de brand is gestoken. Als Maximus meer dood dan levend in de puinhopen van zijn huis ligt, wordt hij gevangen genomen door handelaren en verkocht aan Proximus, die zijn slaven als gladiator traint en ze verhuurt bij activiteiten. Maximus blijkt uitstekend te kunnen vechten en wordt zo de favoriet van het publiek.

Bij de Spelen die Commodus organiseert in Rome ter ere van zijn overleden vader, moeten ook de gladiatoren van Proximus optreden. Maximus wint ook daar en komt zo oog in oog te staan met Commodus, die hier niet zo blij mee is.Maximus weet nog wat Marcus Aurelius hem heeft gevraagd en wil ook zijn vermoorde gezin wreken. Maximus ontmoet de zus van Commodus, met wie hij goed kan opschieten, weer en met haar en senator Gracchus bedenken ze een plan om de plaats van Commodus in te nemen met behulp van zijn vroegere leger en de Republiek te herstellen.

Alles lijkt goed te gaan, maar dan komt Commodus achter het plan, vermoordt de senator en wil ook Commodus vermoorden. Als hij dat echter doet, zal hij het publiek tegen zich krijgen en daarom besluit hij tegen hem te vechten in de Arena, zodat het publiek ziet dat de keizer in een eerlijke strijd heeft gewonnen. Maximus wordt echter van tevoren al in zijn buik gestoken en is daardoor zodanig verzwakt dat hij zich nauwelijks staande kan houden. Met vereende krachten weet hij toch de keizer te doden, maar sterft enkele minuten later aan zijn eigen verwondingen. Hij heeft echter wel zijn doel bereikt: de Republiek zal weer worden hersteld, zijn familie is gewroken en hij zal zich weer bij hen voegen door te sterven.Zowel Marcus Aurelius, als zijn zoon Commodus hebben echt bestaan. Commodus was ook inderdaad een slechte keizer, dus dit klopt met de film. Het verhaal van Maximus is waarschijnlijk niet gebaseerd op waarheid, dus gefantaseerd door de makers van de film.

De film komt redelijk waarheidsgetrouw over, de kleding en gebouwen hadden intertijd echt zo kunnen zijn. Het eindgevecht is z.g. opgenomen in het Colosseum, wat ik erg leuk vond omdat ik een maand later zelf daar in stond.

Ik vond het een goede film. Hij duurde wel een beetje lang, maar dat was het wel waard. De verhaallijn en opbouw zaten goed in elkaar, en de makers van de film hadden geprobeerd het waarheidsgetrouw te laten lijken. Het is natuurlijk in het echt onmogelijk geweest dat een gladiator een keizer kon verslaan in een gladiatoren gevecht, maar toch wordt wel duidelijk gemaakt hoeveel samenzweringen er konden zijn, en misschien zit er zelfs wel een hint naar het heden in.

De decors waren ook erg mooi, zoals het eerder genoemde Colosseum, de landschappen, de gevechten waren mooi geregisseerd en toch waren de achterliggende gedachten, haat, vriendschap, wraak en ideaal, ook goed uitgevoerd.De acteurs speelden hun rol ook erg goed.Kortom: als ik een film zou moeten bedenken die met de Romeinen, actie, samenzwering en liefde te maken zou moeten hebben, zou ik The Gladiator noemen.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

hoi heleen, ik was op zoek naar een verslag van de film the gladiator en ik vond die van jou. ik vond hem heel goed en ik had hem eigenlijk zo kunnen uitprinten omdat ik ook heleen heet en ook in 5 vwo zit! dat vond ik op zich best grappig :) marem, ik hoefde het verslag niet helemaal, ik heb de film wel gezien, maar de namen was ik vergeten, dus dat heb ik alleen ff opgezocht, maar toch bedankt! groetjes heleen

17 jaar geleden

A.

A.

heb je met je vriendje op de bank naar deze film gekeken ofzo... OMG klopt niks van!!!!!

15 jaar geleden